niezgodnego z instrukcją obsługi
odpowiedzialność ponosi wyłącznie
użytkownik.
● Zgodnie z regulaminem bezpieczeństwa i
w celu uniknięcia ryzyka, wszelkie
naprawy urządzeń elektrycznych muszą
być dokonywane przez wykwalifikowany
i upoważniony do tego personel. Dotyczy
to również wymiany przewodu
zasilającego. Jeśli urządzenie wymaga
naprawy, prosimy wysłać je do jednego z
naszych działów obsługi klienta.
Odpowiednie adresy znajdują się w
karcie gwarancyjnej w języku polskim.
Przed użyciem ekspresu po raz pierwszy
Przed pierwszym użyciem ekspresu
przelewowego, należy uruchomić urządzenie
na dwa lub trzy cykle bez kawy. Należy w
tym celu użyć maksymalnej ilości wody nie
dodając mielonej kawy. W ten sam sposób
należy postępować po dłuższym okresie
nieużywania ekspresu oraz po usuwaniu
kamienia.
Informacje ogólne
-
Miarka na pojemniku na wodę i na
szklanym dzbanku służy do odmierzania
prawidłowej ilości czystej wody w
pojemniku na wodę. Przy podwójnej
skali, skala po lewej stronie służy do
odmierzania wody na standardowe
filiżanki o pojemności ok. 125 ml, a skala
po prawej stronie służy do odmierzania
wody na mniejsze filiżanki. Należy
uważać, aby poziom wody nie
przekroczył symbolu maksymalnego
wypełnienia.
● Uwaga: wylot gorącej wody jest
połączony z pokrywką pojemnika na filtr.
Nie należy próbować otwierać pokrywki
podczas parzenia kawy, ponieważ
otworzy się również wylot gorącej wody.
Grozi to oparzeniem.
● Chcąc przeprowadzić proces parzenia
kilka razy z rzędu, ekspres należy
wyłączyć po każdym cyklu i odczekać ok.
5 minut na ochłodzenie się urządzenia.
● Ważna informacja: Przy napełnianiu
ekspresu świeżą wodą, krótko po
zakończeniu cyklu parzenia, istnieje
niebezpieczeństwo poparzenia się gorącą
wodą lub ulatniającą się parą.
Parzenie kawy
-
Napełnianie wodą:
Otworzyć pokrywkę pojemnika i wypełnić
go odpowiednią ilością wody. Następnie
zamknąć pokrywkę pojemnika na wodę.
-
Zakładanie papierowego filtra:
Otworzyć pokrywkę pojemnika na filtr.
Włożyć papierowy filtr rozmiar 4 do
pojemnika, zaginając najpierw perforowane
brzegi filtra.
-
Wsypywanie mielonej kawy :
Na każdą standardową filiżankę (125 ml)
wymagane jest ok. 6 gramów (= 1
1
/
2
- 2
łyżeczki do herbaty) drobno zmielonej kawy.
Następnie zamknąć pokrywkę pojemnika na
filtr.
-
Używanie szklanego dzbanka:
Należy założyć pokrywkę zatrzymującą
aromat na dzbanek a następnie umieścić
dzbanek w ekspresie. Jeśli dzbanek jest
prawidłowo włożony, pokrywka zwolni na
czas parzenia zawór zapobiegający kapaniu
znajdujący się we wkładce na filtr.
-
Rozpoczęcie procesu parzenia:
Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego do
gniazdka i włączyć ekspres przyciskiem
ON/OFF. Rozpocznie się cykl filtracji wody
przez filtr z kawą.
-
Wyjmowanie szklanego dzbanka:
Przed wyjęciem dzbanka, należy odczekać,
aż woda całkowicie spłynie z filtra.
-
Wyłączanie ekspresu:
Kawa w dzbanku będzie utrzymywać ciepło
tak długo, jak dzbanek pozostanie na gorącej
płycie grzewczej. Woda utrzymuje ciepło do
momentu wyłączenia ekspresu. Po
zakończeniu czynności, wyłączyć urządzenie
a wtyczkę wyjąć z gniazdka elektrycznego.
Usuwanie osadów kamienia
● Każde urządzenie gospodarstwa
domowego, które wykorzystuje do pracy
32