14
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
3
Nale¿y stosowaæ siê do podanych wskazówek.
Je¿eli wyst¹pi¹ uszkodzenia urz¹dzenia
spowodowane nieprzestrzeganiem podanych
zaleceñU¿ytkownik traci prawo do roszczeñ
gwarancyjnych.
5 Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym
Dyrektywom UE:
– 73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot.
niskiego napiêcia)
– 89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot.
kompatybilnoœci elektromagnetycznej ³¹cznie z jej
nowelizacj¹ 92/31/EWG)
– 93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku
jakoœci UE-znaku CE).
Przeznaczenie urz¹dzenia
• Niniejsze urz¹dzenie jest przeznaczone do gotowania i
sma¿enia potraw w gospodarstwie domowym.
• P³yta urz¹dzenia nie mo¿e byæ wykorzystywana jako
powierzchnia robocza lub odstawcza.
• Dokonywanie zmian lub przebudowy urz¹dzenia jest
zabronione.
• Nie wolno stawiaæ lub przechowywaæ cieczy palnych,
³atwopalnych materia³ów lub przedmiotów topliwych
(np. folii, tworzyw sztucznych, aluminium) na
urz¹dzeniu lub w jego pobli¿u.
Zasady bezpieczeñstwa dotycz¹ce
dzieci
• Zasadniczo nie nale¿y pozwalaæ dzieciom na
przebywanie w pobli¿u urz¹dzenia.
• Wiêksze dzieci mog¹ obs³ugiwaæ urz¹dzenie
wy³¹cznie po ponistruowaniu i pod nadzorem osób
doros³ych.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
• Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia mog¹ byæ dokonane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
• Urz¹dzenia przeznaczone do zabudowy mog¹ byæ
u¿ywane wy³¹cznie po zabudowaniu w szafach i pod
blatami o odpowiednich wymiarach i
odpowiadaj¹cych normom.
• W przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia lub
uszkodzenia p³yty szklano-ceramicznej (od³amania siê
fragmentu p³yty, pêkniêcia lub zarysowania) nale¿y
wy³¹czyæ urz¹dzenie i od³¹czyæ je od zasilania, aby nie
dopuœciæ do zagro¿enia pora¿enia pr¹dem.
• Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ wykonywane
wy³¹cznie przez autoryzowanych specjalistów.
Zasady bezpiecznego korzystania z
urz¹dzenia
• Usun¹æ nalepki i folie ze szklano-ceramicznej p³yty
kuchennej.
• Nieostro¿noœæ podczas pracy przy urz¹dzeniu grozi
oparzeniem.
• Przewody urz¹dzeñ elektrycznych nie mog¹ dotykaæ
gor¹cej powierzchni urz¹dzenia lub gor¹cych
garnków.
• Przegrzany t³uszcz i olej szybko ulega zap³onowi.
Gotowanie lub sma¿enie (np. frytek) przy u¿yciu
t³uszczu lub oleju nie mo¿e odbywaæ siê bez nadzoru.
• Pola grzejne nale¿y wy³¹czaæ po ka¿dym u¿yciu.
Zasady bezpieczeñstwa podczas
czyszczenia urz¹dzenia
• W celu przeprowadzenia czyszczenia nale¿y wy³¹czyæ
i ostudziæ urz¹dzenie.
• Ze wzglêdów bezpieczeñstwa czyszczenie urz¹dzenia
strumieniem pary lub wysokociœnieniowymi
urz¹dzeniami czyszcz¹cymi jest zabronione.
Aby nie dopuœciæ do uszkodzeñ
urz¹dzenia, nale¿y pamiêtaæ, ¿e:
• Spadaj¹ce przedmioty mog¹ uszkodziæ p³ytê szklano-
ceramiczn¹.
• Uderzenia naczyniami do gotowania mog¹ uszkodziæ
brzeg p³yty szklano-ceramicznej.
• ¯eliwne i aluminiowe naczynia do gotowania lub
garnki z uszkodzonym spodem mog¹ podczas
przesuwania zarysowaæ powierzchniê p³yty szklano-
ceramicznej.
• Topliwe przedmioty i wykipia³e ciecze mog¹ siê
przypaliæ na p³ycie szklano-ceramicznej i powinny byæ
natychmiast usuwane.
• Nie u¿ywaæ stref gotowania przy pustych naczyniach
lub bez naczyñ kuchennych.