46
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
Przed czyszczeniem lub konserwacją
należy odłączyć płytę kuchenną od
zasilania.
Urządzenie nie może być obsługiwane przez
osoby (włącznie z dziećmi) o ograniczonych
zdolnościach psychicznych,
sensorycznych lub mentalnych,
niedysponujące dostatecznym
doświadczeniem lub dostateczną wiedzą,
chyba że obsługa urządzenia będzie
przebiegać pod nadzorem oraz po
odpowiednim poinstruowaniu przez osobę
odpowiedzialną za bezpieczeństwo takich
osób.
Stosowanie urządzeń gazowych
powoduje powstanie ciepła oraz
wilgotności w pomieszczeniu. Należy
sprawdzić, czy pomieszczenie posiada
odpowiednią wentylację lub zainstalować
okap z przewodem wyciągowym.
Przy długotrwałej pracy, konieczna może
być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna
lub zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest włączone i zaraz po
jego wyłączeniu.
Po użyciu, sprawdzić, czy pokrętła są na
pozycji (wyłączone), oraz zamknąć
główny zawór doprowadzenia gazu lub
zawór w butli z gazem.
Ostrzeżenie: pokrywa (jeśli dostarczona)
może pęknąć, w przypadku przegrzania.
Przed jej zamknięciem, należy sprawdzić,
czy wszystkie palniki zostały wyłączone.
Ostrzeżenie: Ochronne podkładki
gumowe na kratkach mogą prowadzić do
zadławienia małych dzieci.
Po oczyszczeniu kratek, należy
sprawdzić, czy gumowe podkładki są
prawidłowo zamontowane.
Deklaracja zgodności
Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
Gazowej EWG nr 90/396;
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
Niskonapięciowej 2006/95/WE
(zastępującej Dyrektywę 73/23/EWG)
- warunkami ochrony UE podanymi w
dyrektywie “EMC” 89/336;
- wymogami dyrektywy EWG 93/68.
Płyta kuchenna została zaprojektowana
do użytku z produktami spożywczymi i
jest zgodna z Rozporządzeniem (WE)
1935/2004.
Płyta kuchenna (klasa 3) jest
przeznaczona wyłącznie do gotowania.
Jakiekolwiek inne użycie (np. ogrzewanie
pomieszczeń) jest niewłaściwe i
niebezpieczne.
PORADY ODNOŚNIE OSZCZĘDNOŚCI
ENERGII
Płyta kuchenna wyposażona jest w palniki gazowe oraz
/ lub pola grzewcze o różnych średnicach. Używane
czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna równą lub
nieco większą niż palnik gazowy lub pole grzewcze.
stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
Garnki oraz patelnie nie mogą sięgać panelu z pokrętłami.
Jeśli to możliwe, należy przykrywać naczynia.
Aby skrócić czas gotowania, warzywa, ziemniaki, itp.
należy przygotowywać dodając niewielką ilość wody.
Stosując naczynia ciśnieniowe, można zmniejszyć
pobór mocy oraz długość gotowania.
Palnik Średnica naczynia
Duży (9,1 cm)
Średni (6,4 cm)
Mały (4,5 cm)
Z potrójną koroną (12 cm)
Typ brytfanny (23 cm x 4,5 cm)
od 24 do 26 cm
16 do 22 cm
od 8 do 14 cm
od 24 do 26 cm
16 do 35 cm
NIE!