DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać
powierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator
chłodzący może nadal działać, do czasu schłodzenia urządzenia.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Usta‐
wienie
mocy
grzania
Zastosowanie: Czas w
minu‐
tach
Wskazówki
1 - 2 Sos holenderski, roztapianie: masła,
czekolady, żelatyny
5 - 25 Od czasu do czasu zamieszać
1 - 2 Ścinanie: puszystych omletów, jajek
smażonych
10 - 40 Gotować pod przykryciem
2 - 3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecznych,
podgrzewanie gotowych potraw
25 - 50 Wlać przynajmniej dwukrotnie wię‐
cej wody niż ryżu, potrawy mleczne
mieszać od czasu do czasu
3 - 4 Gotowanie na parze warzyw, ryb, mięsa 20 - 45 Dodać kilka łyżek wody
4 - 5 Gotowanie ziemniaków na parze 20 - 60 Użyć maksymalnie 0,25 litra wody
na 750 g ziemniaków
4 - 5 Gotowanie większej ilości potraw, dań
duszonych i zup
60 - 150 Do 3 litrów wody + składniki
6 - 7 Delikatne smażenie: eskalopków, cor‐
don bleu z cielęciny, kotletów, bryzoli,
kiełbasek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
zależnie
od po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy czasu
7 - 8 Intensywne smażenie: placków ziemnia‐
czanych, polędwicy, steków
5 - 15 Obrócić po upływie połowy czasu
9 Zagotowanie większej ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz, mię‐
so duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna strona drzwi
W niektórych modelach po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
• numery poziomów umieszczania potraw (w wybranych modelach)
• informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy umieszczania potraw i temperatury
dla popularnych potraw (w wybranych modelach).
Dodatkowe funkcje
15