W przypadku, jeśli model Państwa urządzenia nie
posiada opisanych powyżej akcesoriów, te można
również nabyć osobno w Serwisie Technicznym.
INSTALACJA
• Upewnić się, czy zdjęty został cały materiał
opakowania z wnętrza urządzenia.
• Nie wolno zakrywać ani blokować otworów ani
kratek w urządzeniu.
• Wtyczka powinna być łatwo dostępna
aby można ją było wyłączyć w sytuacji
niebezpieczeństwa.
• Urządzenie posiada stałe nóżki w podstawie.
SPOSÓB UŻYCIA
UWAGI PRZED UŻYCIEM:
• Upewnić się, że z opakowania zostały wyjęte
wszystkie elementy urządzenia.
• Przed użyciem urządzenia po raz pierwszy,
zaleca się włączenie go bez chleba. Niektóre
części żelazka zostały delikatnie natłuszczone
i dlatego w czasie pierwszego włączenia może
wydobywać się z niego para. Po krótkim czasie
para powinna zniknąć.
• Przed pierwszym użyciem należy umyć wszyst-
kie części urządzenia, które mogą mieć kontakt
z pokarmami, postępując zgodnie z instrukcją.
• Przygotowanie urządzenie do pracy w
zależności od czynności, którą będzie
wykonywać:
SPOSÓB UŻYCIA:
• Całkowicie rozwinąć kabel przed podłączeniem
urządzenia.
• Podłączyć urządzenie do prądu.
• Wsunąć kratkę (L) lub płytę (K) na jeden z
poziomów (H)
• Wybrać funkcję, jaką chce się, by wykonało
urządzenie (E).
• Wybrać pożądaną temperaturę (D).
• Wybrać czas Urządzenie się uruchomi.
• Lampka kontrolna (G) zapali się
• Zaczekać, aż lampka kontrolna (G) wyłączy
się, co oznacza, że urządzenie uzyskało
odpowiednią temperaturę.
UWAGA: wybrać zawsze czas 3 lub wyższy od
pożądanego. Urządzenie potrzebuje paru minut,
aby osiągnąć pożądaną temperaturę.
• W trakcie pracy urządzenia zielona lampka
kontrolna (G) włącza się i wyłącza automa-
tycznie, wskazując funkcjonowanie elementów
grzewczych utrzymujących żądaną temperaturę.
• Po upływie wybranego czasu opiekania,
urządzenie automatycznie się wyłączy.
UWAGA: Aby zminimalizować wytwarzanie się
amidu kwasu akrylowego w czasie procesu
opiekania, nie dopuszczać, by chleb nabierał
ciemnobrązowego ani czarnego koloru.
• Kiedy jedzenie będzie już zrobione według gus-
tu, wyjąć je z urządzenia za pomocą drewnianej
szpatułki lub czegoś podobnego, co będzie od-
porne na ciepło lub pomóc sobie przyborami do
chwytania. Nie używać elementów, które mogą
uszkodzić nieprzywieralną warstwę powłokę
(nonstick). Należy pamiętać, że urządzenie nie
zakończyło swojego funkcjonowania, wyłączyć
je używając wyłącznika czasowego.
PO ZAKOŃCZENIU KORZYSTANIA Z
URZĄDZENIA:
• Jeśli nie zakończyła się funkcja wyłącznika
czasowego (timera), należy ustawić go w po-
zycji OFF.
• Wyłączyć urządzenie z sieci elektrycznej.
• Wyczyścić urządzenie.
OCHRONA PRZED PRZEGRZANIEM
• Urządzenie posiada termiczny system
bezpieczeństwa, który chroni je przed przegrza-
niem.
• Jeśli urządzenie się samo wyłącza i nie włącza
się ponownie, należy wyłączyć je z prądu,
odczekać około 15 minut przed ponown-
ym włączeniem go. Jeśli nadal nie działa,
skontaktować się z jednym z autoryzowanych
serwisów technicznych.
CZYSZCZENIE
• Odłączyć urządzenie z sieci i pozostawić aż do
ochłodzenia przed przystąpieniem do jakiegoko-
lwiek czyszczenia.
• Czyścić urządzenie wilgotną szmatką zmoczoną
kilkoma kroplami płynu i następnie osuszyć.
• Nie używać do czyszczenia urządzenia roz-
puszczalników, produktów z czynnikiem PH
takich jak chlor, ani środków żrących.
• Nie dopuścić do przedostania się wody ni innej
cieczy do otworów wentylacyjnych, aby uniknąć
uszkodzeń części mechanicznych znajdujących
się we wnętrzu urządzenia.
• Nie zanurzać urządzenia w wodzie ni innej
cieczy, nie wkładać pod kran.
Zaleca się regularne czyszczenie urządzenia
i usuwanie z niego pozostałości produktów
żywnościowych.