Bifinett KH 700 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi
- 17 -
SPIS TREŚCI STRONA
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 18
Przegląd urządzenia 19
Zakres dostawy 20
Zastosowanie zgodnie z przeznaczeniem 20
Dane techniczne 20
Właściwości 20
Przed pierwszym użyciem 20
Przed rozpoczęciem pieczenia 21
Panel obsługi 21
Funkcje automatu do pieczenia chleba 23
Komunikaty błędów 24
Pieczenie chleba 24
Dodawanie składników . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Wkładanie formy do pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Włączanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Wybór przebiegu programu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Opóźnienie czasu / Funkcja programatora czasowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24
Mieszanie i zagniatanie ciasta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25
Dojrzewanie ciasta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25
Pieczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25
Podtrzymywanie ciepłoty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26
Zakończenie przebiegu programu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26
Czyszczenie i pielęgnacja 27
Usuwanie/wyrzucanie 27
Gwarancja i serwis 28
Importer 28
Czasowy przebieg programów 29
Usuwanie usterek w urządzeniu do pieczenia chleba 31
Niniejszą instrukcję należy zachować, aby móc także później z niej skorzystać, w przypadku
przekazywania urządzenia osobom trzecim należy przekazać także instrukcję!
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 17
http://domacipekarny.dama.cz
- 18 -
AUTOMAT DO PIECZENIA
CHLEBA KH 1172
Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do użytkowania urządze-
nia dokładnie zapoznaj się z zawartością
instrukcji obsługi!
Zagrożenie uduszenia! Dzieci nie mogą bawić
się materiałem od opakowania ponieważ grozi
to uduszeniem. Opakowanie zutylizuj bezpoś-
rednio po rozpakowaniu urządzenia lub
przechowuj je z dala od dzieci.
Po wypakowaniu sprawdzić, czy automat do
pieczenia chleba nie uległ uszkodzeniu w czasie
transportu. W razie potrzeby zwrócić się do
swojego dostawcy.
Ustaw urządzenie na suchej, płaskiej i odpornej
na działanie wysokich temperatur powierzchni.
Nie umieszczać urządzenia w pobliżu kuchenek
gazowych, elektrycznych lub innych źródeł
ciepła.
Nie umieszczać urządzenia w pobliżu materia-
łów palnych, wybuchowych i/lub gazów pal-
nych. Odstęp od sąsiadujących przedmiotów
powinien wynosić co najmniej 10 cm.
Urządzenia nie stosować do przechowywania
artykułów spożywczych lub naczyń.
Do sterowania pracą urządzenia nie próbuj
używać żadnych zewnętrznych zegarów sterują-
cych ani żadnego innego systemu zdalnego
sterowania.
Niebezpieczeństwo pożaru!
Zwracaj uwagę, aby nie doszło do zasłonięcia
szczelin wentylacyjnych urządzenia.
Nie zakrywaj nigdy urządzenia ręcznikiem ani
innymi przedmiotami. Gorące powietrze i para
wodna muszą się ulatniać. Zakrycie urządzenia
łatwopalnymi materiałami lub zetknięcie się
urządzenia z nimi, np. z zasłonami, grozi
spowodowaniem pożaru.
Przed przyłączeniem sprawdź, czy rodzaj prądu
w sieci elektrycznej odpowiada danym umiesz-
czonym na tabliczce znamionowej.
Program pieczenia uruchamiaj zawsze z formą
do pieczenia umieszczoną w środku urządzenia.
Na urządzeniu nie stawiać żadnych przedmiotów,
ani go nie zakrywać. Niebezpieczeństwo pożaru!
Nie wkładaj nigdy do urządzenia folii aluminiowej
ani innych przedmiotów metalowych. Może to
doprowadzić do zwarcia. Niebezpieczeństwo
pożaru!
Nie użytkuj nigdy urządzenia z pustą formą do
pieczenia ani też bez tej formy w środku.
Zagrożenie porażeniem prądem
elektrycznym!
Przed każdym użyciem sprawdź kabel sieciowy
i wtyczkę. W wypadku uszkodzenia przewodu
zasilania należy zwrócić się do producenta,
autoryzowanego serwisu lub wykwalifikowanego
punktu naprawczego w celu naprawienia usterki.
Kabel zasilający z sieci prowadzić tak, by nie
przechodził przez ostre krawędzie lub w pobliżu
gorących powierzchni i przedmiotów. Mogłoby
dojść do uszkodzenia izolacji kabla.
Naprawę uszkodzonej wtyczki lub kabla sie-
ciowego zleć niezwłocznie wykwalifikowanemu
personelowi lub serwisowi.
W przypadku stosowania przewodu przedłuża-
jącego maksymalna dopuszczalna moc tego
przewodu musi być zgodna z mocą automatu
do pieczenia chleba.
Jeśli nie używasz urządzenia, a także przed
przystąpieniem do jego czyszczenia wyciągaj
wtyczkę z gniazdka zasilania.
Zwłaszcza przy wyjmowaniu elementów
akcesoriów lub ich wkładaniu należy urzą-
dzenie pozostawić do wychłodzenia i wyciągnąć
wtyczkę z sieci.
Nie czyścić urządzenia gąbkami czyszczącymi,
które pozostawiają zadrapania.
Jeśli oderwane kawałki gąbki będą dotykały
elementów elektrycznych, występuje zagrożenie
porażenia prądem elektrycznym.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 18
http://domacipekarny.dama.cz
- 19 -
Nie zanurzać automatu do pieczenia chleba
do wody lub innych cieczy. Niebezpieczeńst-
wo porażenia prądem elektrycznym!
Ostrożnie!
Uszkodzenie urządzenia!
Urządzenie nadaje się wyłącznie do użytku
w pomieszczeniach zamkniętych.
Nie stawiaj nigdy urządzenia na ani obok
kuchenki gazowej lub elektrycznej ani gorącego
pieca.
Użytkowanie oprzyrządowania niedopuszczonego
przez producenta urządzenia może doprowadzić
do różnego rodzaju uszkodzeń. Użytkowanie
urządzenia dozwolone wyłącznie do określonego
celu. W przeciwnym wypadku traci ważność
gwarancja.
Niniejsze urządzenie jest zgodne z odpowiednimi
przepisami bezpieczeństwa. Kontrole, naprawy
i konserwacje techniczne wykonuje wyłącznie
kwalifikowany personel sprzedawcy. W prze-
ciwnym wypadku traci ważność gwarancja.
Nie wyłączać z kontaktu ciągnąc za przewód.
Zagrożenie odniesieniem obrażeń!
Przed zdjęciem poszczególnych elementów
odczekaj do ostygnięcia urządzenia.
Przedłużacz układaj w taki sposób, aby nikt się
o niego nie potknął ani go przypadkowo nie
pociągnął.
Aby zapobiec zahaczeniu i urazowi urządzenie
zostało wyposażone tylko w krótki kabel sieciowy.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) z ograniczoną
sprawnością fizyczną, ruchową bądź umysłową
lub nieposiadające doświadczenia i / lub wiedzy,
chyba że będą one przebywały pod opieką
osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo
lub uzyskają od niej wskazówki dotyczące wł-
ciwego używania urządzenia.
Nie można pozwolić dzieciom na zabawę
urządzeniem.
Uwaga, automat do pieczenia chleba jest gorący.
Chwytaj za urządzenie dopiero po jego całko-
witym ostygnięciu lub użyj rękawicy ochronnej.
Nie wyjmuj nigdy formy do pieczenia w czasie
trwania pracy urządzenia.
Nie przesuwaj urządzenia, jeśli w formie do
pieczenia znajduje się płynna zawartość, np.
konfitura. Niebezpieczeństwo poparzenia!
Nie dotykaj nigdy łopatek, jeśli obracają się one
w czasie pracy urządzenia.
Wtyczkę wyłączyć z sieci, kiedy urządzenie nie
jest używane oraz przed każdym czyszczeniem.
Przed przystąpieniem do pracy zawsze zamykaj
pokrywę.
Przegląd urządzenia
1 Uchwyt
2 Pokrywa automatu
3 Okienko
4 Forma do pieczenia
5 Wałek napędowy
6 Szczeliny wentylacyjne
7 Wyświetlacz
8 Panel obsług
9 Programy pieczenia
0 Komora pieczenia
Akcesoria
q Łopatka
w Miarka
e Przyrząd do zdejmowania łopatek
r Łyżka z miarką
Ostrożnie! Gorąca powierzchnia!
Ten symbol widoczny na automacie do pieczenia
chleba ostrzega przed zagrożeniem poparzenia.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 19
http://domacipekarny.dama.cz
- 20 -
Przegląd panelu sterowania
przycisk Stopień wypieczenia chleba
przycisk Waga chleba
Zakres I: 700 g
Zakres II: 900 g
przyciski Czas
▼▲
przycisk Start/Stop
przycisk Wybór programu
Zakres dostawy
Automat do pieczenia ciasta KH 1172
Łopatki
Forma do pieczenia
Miarka
Łyżka z miarką
Przyrząd do zdejmowania łopatek
Instrukcja obsługi
Skrócona instrukcja obsługi
Formularz zamówieniowy
Zeszyt z przepisami
Zastosowanie zgodnie
z przeznaczeniem
Automat do pieczenia chleba Bifinett używaj wy-
łącznie do pieczenia chleba i smażenia dżemu / konfi-
tur domowej roboty.
Nie używaj urządzenia do suszenia artykułów spo-
żywczych lub innych przedmiotów. Nie używać
automatu do pieczenia chleba na zewnątrz.
Stosować tylko przez producenta zalecane akcesoria.
Nie zalecane akcesoria mogą spowodować
uszkodzenie urządzenia.
Dane techniczne
Napięcie znamionowe: 220-240V
~
50Hz
Pobór mocy: 600 W
Właściwości
Automat do pieczenia chleba pozwala na pieczenie
chleba wg naszego smaku.
Możesz wybierać spośród 11 różnych programów
do pieczenia chleba.
Możesz przygotować gotowe masy do pieczenia.
Możesz wyrabiać ciasto na bułeczki oraz zrobić
konfiturę.
Przed pierwszym użyciem
Likwidacja opakowania
Rozpakuj urządzenie, zdejmij wszystkie zabezpie-
czenia transportowe i zutylizuj całe opakowanie
zgodnie z przepisami obowiązującymi w miejscu
zamieszkania.
Pierwsze czyszczenie
Przed uruchomieniem wytrzyj czystą wilgotną
szmatką formę do pieczenia 4, łopatki q oraz
powierzchnię zewnętrzną automatu do pieczenia
chleba. Nie używaj żadnych gąbek czyszczących
lub twardych środków, które pozostawiają zadra-
pania. Odklej folię ochronną z wyświetlacza 7.
Podgrzewanie
Przestrzegaj następujących wskazówek obowią-
zujących przed pierwszym uruchomieniem:
Niebezpieczeństwo pożaru!
Podczas podgrzewania automatu do pieczenia
chleba z formą do pieczenia 4 w środku nie
przekraczaj czasu 5 minut. Występuje zagrożenie
przegrzaniem.
UWAGA:
Pustą formę do pieczenia 4 umieszczać w urządzeniu
tylko podczas pierwszego nagrzewania. Zamknij
pokrywę urządzenia 2. Wybierz program Piecze-
nie, jak opisano w rozdziale „Pieczenie chleba”,
a następnie naciśnij przycisk Start/Stop w celu
rozgrzania urządzenia przez 5 minut.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 20
http://domacipekarny.dama.cz
- 21 -
Po upływie 5 minut naciśnij ponownie przycisk
Start/Stop (słychać sygnał dźwiękowy) w celu
przerwania podgrzewania. Ponieważ elementy
grzewcze są lekko nasmarowane, przy pierwszym
uruchamianiu można poczuć lekki zapach smaru.
Jest on nieszkodliwy i z czasem ustąpi. Pamiętaj
o zapewnieniu odpowiedniej wentylacji w pomiesz-
czeniu, np. poprzez otwarcie okna.
Odczekaj do całkowitego ostygnięcia urządzenia
i wytrzyj ponownie wilgotną ściereczką formę do
pieczenia 4, łopatki q i powierzchnię zewnętrzną
urządzenia.
Przed rozpoczęciem pieczenia
Wyjmowanie i wkładanie formy do
pieczenia
Wyjmowanie formy do pieczenia 4 (ilustr.1):
Formę do pieczenia 4 nieco obróć w kierunku
odwrotnym do ruchu wskazówek zegara, aż będ-
zie ją można wyjąć z automatu (zaznaczenie „RE-
MOVE” w komorze pieczenia 0).
Wkładanie formy do pieczenia 4 (ilustr. 2):
Załóż delikatnie formę do pieczenia 4 pod lekkim
skosem na wałek napędowy. Formę do pieczenia 4
nieco obróć z kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, aż wejdzie prosto do komory pieczenia 0.
(Zaznaczenie „ LOCK” w komorze pieczenia 0).
Ilustracja 1: Wyjmowanie Ilustracja 2: Wkładanie
Porady dotyczące pieczenia
Aby uzyskać zadowalający efekt pieczenia należy
uwzględnić następujące czynniki:
Przed dodaniem składników wyjmij najpierw for-
mę do pieczenia 4 obudowy. Jeśli składniki
dostaną się do komory grzewczej 0, rozgrzana
spirala może spowodować spalenie składników.
Składniki dodawaj do formy do pieczenia 4
zawsze w podanej kolejności.
Wszystkie składniki muszą być podgrzane do
temperatury pokojowej, aby umożliwić prawidł-
owe rośnięcie drożdży.
Przestrzegać prawidłowej ilości surowców.
W tym celu możesz korzystać z dołączonej miarki
w. Dzięki podziałkom na miarce w w milime-
trach (ml) i uncjach (oz) możesz odmierzać produk-
ty spożywcze w różnych jednostkach. Już nie-
wielkie różnice od ilości wymienionych w przepi-
sie mogą mieć wpływ na wynik pieczenia.
Niebezpieczeństwo pożaru!
W żadnym wypadku nie stosować większych ilości
niż zostały wymienione. Zbyt duża ilość ciasta może
wypłynąć z formy 4 i przy kontakcie ze spiralami
grzewczymi spalić się.
Panel obsługi
Wyświetlacz 7
Ustawienie podstawowe
Ustawienie podstawowe wyświetla się bezpośrednio
po podłączeniu urządzenia do zasilania elektryczne-
go. Te widok oznacza gotowość do pracy. Odpo-
wiada on programowi „Normalny”:
Na wyświetlaczu 7 wyświetla się „1 3:10”.
Cyfra „1” informuje o aktualnie wybranym pro-
gramie, „3:10” oznacza czas trwania programu
podawany w godzinach i minutach.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 21
http://domacipekarny.dama.cz
- 22 -
Położenie dwóch strzałek w krawędzi górnej
wyświetlacza 7 informuje o wybranym stopniu
wypieczenia (strzałka lewa) oraz ciężarze
(strzałka prawa). Ustawienie podstawowe po
włączeniu: Waga chleba 900 g i „Średni stopień
wypieczenia”.
Podczas pracy licznik przebiegu programu na
wyświetlaczu 7 może być odczytywany wstecz.
przycisk Stopień wypieczenia chleba
Za pomocą przycisku ustaw stopień wypiecze-
nia chleba: JASNY -ŚREDNI -
CIEMNY .
Tej funkcji nie możesz używać w programach
8. Ciasto i 9. Konfitura.
przycisk Waga chleba
Za pomocą przycisku Waga chleba możesz
określać różną wagę chleba:
Mały chleb o wadze 700 g
Duży chleb o wadze 900 g
Tej funkcji nie możesz używać w programach
8. Ciasto, 9. Konfitura, 10. Placek i 11. Pieczenie.
przyciski Czas
▼▲
Za pomocą przycisków Czas możesz rozpoczynać
program z opóźnieniem.
Wskazówki:
• Programy posiadające możliwość uruchomienia
z opóźnieniem czasowym, przedstawiono w tabeli
„Przebieg czasowy programów”.
• Programy Szybki, Express i Konfitura nie mają
funkcji uruchomienia z opóźnieniem czasowym.
Pozostałe informacje, patrz rozdział „Opóźnienie
czasu/Funkcja programatora czasowego”.
przycisk Start/Stop
W celu rozpoczęcia i zakończenia programu
naciśnij przycisk Start/Stop .
Bezpośrednio po naciśnięciu przycisku Start/
Stop zaczynają migać dwie kropki w widoku
czasu.
Za pomocą przycisku Start/Stop możesz
przerwać program w dowolnym momencie:
Naciśnij i przytrzymaj przycisk Start/Stop
tak długo, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu 7 pojawia się. Jeśli chcesz
wykorzystać inny program, wybierz go przyci-
skiem Wybór programu .
przycisk Wybór programu
Naciśnij przycisk Wybór programu , w celu prze-
jścia do następnego programu, wykaz wszystkich
programów przedstawiono w tabeli „Czasowy
przebieg programów”. Dobór programów
w zależności od rodzaju pieczywa:
1. Program Normalne
Do białego i pszenno-razowego chleba, które powstaje
głównie z mąki pszennej lub żytniej. Chleb posiada
kompaktową konsystencję. Spieczenie chleba na-
stawić za pomocą przycisku Stopień spieczenia .
2. Program Chleb biały
Do przygotowania szczególnie kruchego chleba.
3. Program Razowe
Do chleba z mąki grubo zmielonej, np. z razowej
mąki pszennej, z mąki żytniej. Chleb będzie bardziej
zwarty i cięższy.
4. Program Szybki
Do szybkiego przygotowania chleba białego i miesza-
nego.
5. Program Słodkie
Do chleba z dodatkami soków owocowych, wiórek
kokosowych, rodzynek, suszonych owoców, czeko-
lady lub z dodatkiem cukru. Przedłużenie czasu roś-
nięcia powoduje, że chleb staje się lżejszy i bardziej
napowietrzony.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 22
http://domacipekarny.dama.cz
- 23 -
6. Program Bezglutenowe
Do chlebów z mąki bezglutenowej i mieszanej do pie-
czenia. Mąki bezglutenowe wymagają więcej czasu
do wchłonięcia cieczy i posiadają inne właściwości
porotwórcze.
7. Program Express
W programie „Express” ciasto dojrzewa o wiele szyb-
ciej i chleby są przez to bardziej zbite i mniej kruche.
W tym programie nie można nastawić czasu. W tym
programie używaj zawsze składników płynnych
podgrzanych do temperatury około 50 °C/122 °F.
Ten program jest najszybszy spośród wszystkich progra-
mów do pieczenia.
8. Program Ciasto (zagniatane)
Służy do przygotowania ciasta drożdżowego na bułki,
pizzę, lub chałki. Właściwe pieczenie w tym programie
odpada.
9. Program Konfitura
Do sporządzania konfitur, galaretki i potraw z owoców.
10. Program Ciasto
W tym programie składniki są wyrabiane, ciasto pozo-
stawiane do wyrośnięcia i upieczone. W tym progra-
mie należy zastosować proszek o pieczenia.
11. Program Pieczenie
Służy do wypieku chlebów, które są zbyt blade lub nie
całkiem przypieczone. Wszystkie operacje mieszania
w tym programie odpadają. Chleb pozostaje ciepły
przez jedną godzinę po zakończeniu pieczenia. Unika
się przez to sytuacji, w której chleb będzie zbyt wilgotny.
Program 11 piecze chleb przez 60 minut.
Naciśnij przycisk Start/Stop , w celu wcześniejszego
zakończenia programu (słychać sygnał dźwiękowy).
Odłącz urządzenie od zasilania elektrycznego
w celu całkowitego wyłączenia.
UWAGA:
Programu Pieczenie nie można rozpocząć, dopóki
urządzenie nie ostygnie. Przed rozpoczęciem do-
piekania chleba zaczekaj, aż urządzenie ostygnie.
Funkcje automatu do pieczenia
chleba
Funkcja sygnału dźwiękowego
Włącza się sygnał dźwiękowy
w przypadku naciśnięcia wszystkich przycisków
programów,
w programach od 1 do 7, by poinformować, że
w tej chwilo można dodać ziarna, owoce, orzechy
i inne dodatki,
na końcu programu
W trakcie fazy utrzymania ciepłoty po zakońc-
zeniu pieczenia włącza się wielokrotnie sygnał
dźwiękowy.
Funkcja powtarzania
W przypadku przerwy w zasilaniu elektrycznym
trwającej dłużej niż 10 minut automat do pieczenia
chleba należy uruchomić od początku. Opłaca się
to uczynić tylko wtedy gdy przygotowanie ciasta
w momencie przerwania przebiegu programu nie
posunęło się dalej niż do zagniatania.
W przeciwnym wypadku należy wszystko rozpocząć
od początku! W przypadku przerwy w zasilaniu
elektrycznym trwającej krócej niż 10 minut, pro-
gram wznowi przebieg automatycznie od odpo-
wiedniego miejsca (patrz rozdział „Funkcja pamię-
ci”).
Funkcja pamięci
W przypadku ponownego włączenia urządzenia
po przerwie w zasilaniu trwającej krócej niż 10
minut przebieg programu zostanie wznowiony auto-
matycznie od tego samego miejsca, w którym zo-
stał przerwany. Ta funkcja pamięci została przewi-
dziana na wypadek chwilowej przerwy w zasilaniu
elektrycznym.
UWAGA:
Naciśnięcie przycisku Start/Stop powoduje
ostateczne zakończenie programu. Programu
nie można ponownie wznowić.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 23
http://domacipekarny.dama.cz
- 24 -
Komunikaty błędów
Gdy wyświetlacz 7 pokazuje „HHH” po urucho-
mieniu programu, temperatura automatu do
pieczenia ciasta jest jeszcze za wysoka. Zatrzymaj
program i wyciągnij wtyczkę z gniazdka.
Otwórz pokrywę 2 i odczekaj, aż urządzenie
ostygnie i dopiero wtedy przystąp do jego dalsze-
go użytkowania.
Jeśli nie można uruchomić żadnego nowego
programu po tym, jak automat zakończył wyko-
nywany program, urządzenie jest jeszcze za
gorące. W takiej sytuacji wskazanie strzałki
przeskakuje na ustawienie podstawowe (pro-
gram 1). Otwórz pokrywę 2 i odczekaj, aż
urządzenie ostygnie i dopiero wtedy przystąp
do jego dalszego użytkowania.
UWAGA:
Urządzenia nie można uruchomić, dopóki nie
ostygnie.
Jeśli na wyświetlaczu 7 widać „EEE” przy
uruchomionym programie, wyłącz i ponownie
włącz urządzenie, wyciągając wtyczkę z gniazdka
i ponownie ją wkładając. Jeśli wskazanie błędu
nie zniknie, zwróć się do punktu serwisowego.
Pieczenie chleba
Dodawanie składników
Załóż łopatkę q na wałek napędowy 5.
Dodaj składniki do formy do pieczenia 4. Skł-
adniki dodawaj do formy do pieczenia 4
w podanej kolejności wybranego przepisu.
Zwracaj uwagę, aby zawartość formy do pieczenia
nie przelała się przez formę na zewnątrz 4.
Wkładanie formy do pieczenia
Załóż delikatnie formę do pieczenia 4 pod lekkim
skosem na wałek napędowy. Formę do pieczenia 4
nieco obróć z kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara, aż wejdzie prosto do komory pieczenia 0.
(Zaznaczenie „ LOCK” w komorze pieczenia 0).
Włączanie
Włożyć wtyczkę przewodu zasilania do prawi-
dłowo zamontowanego gniazdka sieciowego.
Wybór przebiegu programu
Za pomocą przycisku Wybór programu
wybierz odpowiedni program.
Za pomocą przycisku Stopień wypieczenia
wybierz odpowiednie wypieczenie chleba.
Za pomocą przycisku Waga chleba wybierz
żądaną wagę chleba.
Naciśnij przycisk Start/Stop , aby uruchomić
program.
Opóźnienie czasu /
Funkcja programatora czasowego
Za pomocą przycisku Wybór programu
wybierz odpowiedni program.
Za pomocą przycisku Stopień wypieczenia
wybierz odpowiednie wypieczenie chleba.
Za pomocą przycisku Waga chleba wybierz
żądaną wagę chleba.
Za pomocą przycisków Czas możesz nasta-
wić rozpoczęcie programu z opóźnieniem.
Do podawanego automatycznie czasu przebiegu
wybranego programu dolicz godziny i minuty,
po których program powinien się zakończyć.
Uwzględnij w razie konieczności czas utrzymania
ciepłoty wynoszący jedną godzinę (po zakończe-
niu pieczenia)!
Za pomocą funkcji opóźnienia czasu program moż-
na zakończyć maksymalnie 13 godzin po jego roz-
poczęciu.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 24
http://domacipekarny.dama.cz
- 25 -
Ostrzeżenie!
Jeśli chcesz upiec określony gatunek chleba z wy-
korzystaniem opóźnienia czasu, najpierw spróbuj
ciasto i zaobserwuj, czy proporcje składników są
właściwie dobrane, ciasto nie jest za gęste ani za
rzadkie lub jego ilość nie jest zbyt duża, mogąca
spowodować wylanie się ciasta z formy.
Niebezpieczeństwo pożaru!
Przykład
Chcemy upiec klasyczny chleb mieszany o średnim
stopniu wypieczenia i do tego automat do pieczenia
ma się włączyć z opóźnieniem. Najpierw wybiera-
my program 1 , średni stopień wypieczenia
i wagę chleba 900 g (większy chleb). Załóżmy,
że jest godzina 8:00, a chleb ma być gotowy na
godzinę 17:30, a więc za 9 godzin i 30 minut.
Naciskaj przyciski Czas aż do nastawienia cza-
su 9:30. Chodzi bowiem o okres czasu wynoszący
9 godzin i 30 minut między godziną „teraz” (8:00)
a czasem zakończenia pieczenia. W przypadku
pieczenia w wykorzystaniem opóźnienia czasu nie
używaj żadnych łatwo psujących się składników,
takich jak mleko, jajka, owoce, jogurt, cebula itp.!
Naciśnij przycisk Start/Stop aby uruchomić
program.
Mieszanie i zagniatanie ciasta
Automat do pieczenia chleba miesza i zagniata ciasto
tak długo, jak przewiduje to wybrany program
pieczenia (patrz tabela).
Wskazówka: Po 5 minutach mieszania sprawdzić
konsystencję ciasta. Powinno mieć
charakter miękkiej, lepiącej masy. Je-
żeli jest zbyt suche dodać trochę pły-
nu. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodać
trochę mąki (w zależności od potrze-
by raz lub kilkakrotnie 1/2 -
1 łyżeczkę).
Wskazówka: Jeśli po zakończeniu ostatniego zag-
niatania ciasta wyjmiesz łopatkę q
chleb podczas wyjmowania z formy
do pieczenia 4 nie połamie się.
W tym celu musisz przerwać pro-
gram pieczenia.
Aby przerwać program wyciągnij wtyczkę
z gniazdka zasilania. Nie naciskaj przycisku
Start/Stop .
Otwórz pokrywę 2 i wyciągnij formę do
pieczenia 4.
Wilgotnymi rękami można wyjąć ciasto i zdjąć
łopatkę q.
Włóż ciasto ponownie do formy do pieczenia 4,
umieść w urządzeniu i zamknij pokrywę 2.
Podłącz wtyczkę do gniazdka. Program piecze-
nia zostanie automatycznie wznowiony.
UWAGA:
Przerwa w programie nie może trwać dłużej niż 10
minut! W przeciwnym wypadku program pieczenie
nie zostanie wznowiony.
Dojrzewanie ciasta
Po zakończeniu ostatniego zagniatania ciasta automat
wytwarza optymalną temperaturę dojrzewania ciasta.
W tym czasie pokrywa 2 musi być koniecznie
zamknięta.
Pieczenie
Niebezpieczeństwo poparzenia!
W czasie trwania pieczenia nigdy nie otwieraj
pokrywy 2.
Wskazówka
W czasie trwania pieczenia nigdy nie otwieraj
pokrywy 2. Chleb mógłby spaść.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 25
http://domacipekarny.dama.cz
- 26 -
Automat do pieczenia chleba reguluje automatycznie
temperaturę i czas pieczenia. Jeśli po zakończeniu
pieczenia chleb jest jeszcze za jasny, możesz go
jeszcze dopiec w programie Pieczenie.
Naciskaj przycisk Start/Stop dotąd, aż włąc-
zy się dźwięk sygnału i odczekaj przy
otwartej pokrywie 2, aż urządzenie ostygnie.
Naciskaj przycisk Wybór programu , aby
przejść do wybranego programu.
Naciśnij przycisk Start/Stop , aby uruchomić
program.
Po uzyskaniu wymaganego wypieczenia chleba
naciśnij przycisk Start/Stop w celu zatrzymania
pieczenia (musi włączyć się sygnał dźwiękowy).
Podtrzymywanie ciepłoty
Jeśli pieczenie zostanie zakończone, włącza się kil-
kakrotnie sygnał dźwiękowy sygnalizując, że chleb
lub inny wypiek można wyjąć z urządzenia.
Na wyświetlaczu 7 wyświetla się napis „0:00”.
Jednocześnie rozpoczyna się faz utrzymania ciepł-
oty trwająca jedną godzinę. Nie dotyczy
to programów Ciasto i Konfitura.
Zakończenie przebiegu programu
Ostrzeżenie
Zanim otworzysz pokrywę urządzenia 2 wyciągnij
wtyczkę z gniazdka, by w ten sposób uniemożliwić
niezamierzone włączenie urządzenia. Zagrożenie
odniesieniem obrażeń!
Ostrzeżenie
W czasie dłuższych przerw w użytkowaniu zawsze
odłączaj je od zasilania elektrycznego, by w ten
sposób uniknąć niebezpieczeństw powodowanych
przez zwarcia, burze i skoki napięć.
Po zakończeniu przebiegu programu wyciągnij
formę do pieczenia 4 za pomocą rękawicy
kuchennej.
Ostrzeżenie
Do wyjmowania formy do pieczenia 4 z automatu
używaj zawsze rękawicy kuchennej.
Postaw formę do pieczenia 4 dnem do góry i,
jeśli chleb sam nie wypadnie, poruszaj kilka
razy wałkiem napędowym 5 w jedną i w drugą
stronę.
Gdy łopatka q pozostanie w chlebie, do jej wyję-
cia użyj dołączony przyrząd e:
W okrągły otwór łopatki q wsuń przyrząd od
dołu jeszcze gorącego chleba i przekrzyw
przyrząd e w krawędzi dolnej łopatki q.
Następnie ostrożnie wyciągnij łopatkę q wraz
z przyrządem e do góry. Możesz przy tym
podpatrzeć, w jakim położeniu w chlebie znajduje
się łopatka q.
Przetnij chleb w tym miejscu i wyciągnij łopatkę q.
Wskazówka
Nie stosować żadnych metalowych przedmiotów,
które mogłyby spowodować zadrapania warstwy
uniemożliwiającej przylepianie.
Bezpośrednio po wyjęciu chleba wypłucz formę do
pieczenia 4 gorącą wodą. W ten sposób uni-
kniesz przywarcia łopatki q do wałka napędowe-
go 5.
Odczekaj 15-30 minut do ostygnięcia chleba.
Uwaga!
Przed krojeniem chleba należy zawsze upewnić się,
czy w cieście nie znajduje się łopatka q. Łopatka
q mogłaby ulec uszkodzeniu.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 26
http://domacipekarny.dama.cz
- 27 -
Czyszczenie i pielęgnacja
Ostrzeżenie
Przed rozpoczęciem czyszczenia zawsze wyjmuj
wtyczkę z gniazdka i odczekaj do ostygnięcia urzą-
dzenia.
Chroń urządzenie przed bryzgami wody i wilgocią,
ponieważ te czynniki mogą spowodować zwarcie.
Przestrzegaj w tym celu wskazówek bezpieczeńst-
wa.
Uwaga
Urządzenie, ewentualnie jego akcesoria nie nadają
się do zmywania w zmywarkach.
Obudowa, pokrywa, komora pieczenia
Wilgotną szmatką lub gąbką usuń z komory
pieczenia 0 resztki chleba.
Obudowę i pokrywę wycieraj również wyłącznie
wilgotną szmatką lub gąbką.
Przestrzeń wewnętrzną dobrze wysuszyć.
Forma do pieczenia i łopatka
Powierzchnie formy do pieczenia 4 i łopatki q
pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu.
Do czyszczenia nie stosować żadnych agresyw-
nych środków czyszczących oraz środków i przed-
miotów ściernych, które mogą spowodować zadra-
pania powierzchni.
W wyniku wilgotności i pary po określonym czasie
może zmienić się wygląd powierzchni. To nie oznacza
żadnego pogorszenia działania lub jakości.
Przed przystąpieniem do czyszczenia wyjmij formę
do pieczenia 4 i łopatkę q z komory pieczenia 0.
Zewnętrzną stronę formy do pieczenia 4 przetrzyj
wilgotną szmatką.
Uwaga
Formy do pieczenie 4 nie zanurzaj nigdy pod
wodę ani żadną inną ciecz. Mogłoby to doprowa-
dzić do trwałego uszkodzenia formy 4.
Wnętrze formy do pieczenia 4 wyczyść gorącą
wodą ze płynem do mycia.
Jeśli łopatek q przyschną trudno usuwalne resztki
ciasta, napełnij formę do pieczenia 4 gorącą
wodą i odstaw na około 30 minut.
W przypadku zapchania uchwytu w łopatce q
można go ostrożnie wyczyścić drewnianą pałecz-
ką.
Do czyszczenia form do pieczenia nie stosować
chemicznych środków czyszczących lub rozpuszc-
zalników.
Akcesoria
Akcesoria (miarkę w, łyżkę r i przyrząd do wyj-
mowania łopatek e) wyczyść wodą płynem do
mycia naczyń, a następnie spłucz dokładnie wodą.
Nie używaj do czyszczenia żrących ani szorują-
cych środków czyszczących. Mogłyby one uszkod-
zić akcesoria.
Usuwanie/wyrzucanie
W żadnym przypadku nie należy wyrzu-
cać urządzenia do normalnych śmieci
domowych. W odniesieniu do produktu
ma zastosowanie dyrektywa europejska
2002/96/WE.
Przekaż urządzenie do utylizacji w odpowiednim
zakładzie utylizacyjnym lub w miejskim przedsię-
biorstwie oczyszczania.
Należy przestrzegać aktualnie obowiązujących
przepisów.
W razie pytań i wątpliwości odnośnie zasad utyli-
zacji skontaktować z najbliższy zakładem utylizacji.
Wszystkie materiały wchodzące w skład
opakowania należy przekazać do odpo-
wiednich punktów zbiórki odpadów.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 27
http://domacipekarny.dama.cz
- 28 -
Gwarancja i serwis
Urządzenie objęte jest trzyletnią gwarancją, licząc
od daty zakupu. Urządzenie zostało starannie wy-
produkowane i poddane skrupulatnej kontroli przed
wysyłką. Należy zachować paragon kasowy jako
potwierdzenie zakupu. W przypadku napraw na
gwarancji skontaktuj się telefonicznie z najbliższym
punktem serwisowym. Tylko w ten sposób można
zapewnić bezpłatne przesłanie towaru. Gwarancja
obejmuje wyłącznie wady materiałowe i fabryczne,
natomiast nie obejmuje części ulegających zużyciu
ani uszkodzeń części łatwo łamliwych, np. wyłącz-
nika lub akumulatorów. Produkt przeznaczony jest
wyłącznie do użytku domowego, a nie do zastoso-
wań przemysłowych i profesjonalnych.
Gwarancja traci ważność w przypadku niewłaści-
wego używania urządzenia, używania niezgodne-
go z przeznaczeniem, użycia siły lub ingerencji
w urządzenie dokonywanej poza naszymi autory-
zowanymi punktami serwisowymi. Niniejsza gwa-
rancja nie ogranicza ustawowych praw nabywcy
urządzenia.
Kompernass Service Polska
ul. Strycharska 4
26-600 Radom
Tel.: 048 360 91 40
048 360 94 32
Faks: 048 384 65 38
048 369 93 63
E-mail: support.pl@kompernass.com
Importer
KOMPERNASS GMBH
BURGSTRASSE 21
44867 BOCHUM, NIEMCY
www.kompernass.com
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 28
http://domacipekarny.dama.cz
- 29 -
Czasowy przebieg programów
Nr programu 1 2 3 4 5 6
Wielkość chleba
700 g 900 g 700 g 900 g 700 g 900 g 700 g 900 g 700 g 900 g 700 g 900 g
Zegar sterujący
(maks.)
13
godz.
13
godz.
13
godz.
13
godz.
13
godz.
13
godz.
-
13
godz.
13
godz.
13
godz.
13
godz.
Stopień spieczenia:
Dźwięk sygnału
dodawania
składników
Czas łączny
w godz.
3:00 3:10 3:30 3:40 3:40 3:50 1:55 1:58 3:05 3:10 3:15 3:30
Pozostałe czasy podano w minutach
Zagniatanie 1
10 11 16 18 9 10 7 10 12
Dojrzewanie
ciasta 1
23 28 35 40 20 25 6 20 22 20
Sygnał dźw.
(dodanie składników w czasie
trwania drugiej fazy zagniatania)
Czas na
wyświetlaczu
około
2:20
około
2:23
około
2:27
około
2:30
około
3:06
około
3:10
około
1:37
około
1:40
około
2:31
około
2:28
około
2:48
około
2:53
Zagniatanie 2 12 13 17 18 20 10 10 15 13
Dojrzewanie
ciasta 2
35 30 55 15 15 35 50
Dojrzewanie
ciasta 3
40 50 60
- -
50 50
Pieczenie 60 63 62 58 60 62 65 55 58 60 65
Czas na
wyświetlaczu
0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00
Utrzymanie ciepłoty 60 60 60 60 60 60
Słodkie
Razowe
Normalne
Chleb biały
Bezglutenowe
Szybki
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 29
http://domacipekarny.dama.cz
- 30 -
Nr programu 7 8 9 10 11
Wielkość chleba
700 g 900 g - - - -
Zegar sterujący
(maks.)
- -
13
godz.
-
13
godz.
-
Stopień spieczenia:
- -
Dźwięk sygnału
dodawania
składników
- - - -
Czas łączny
w godz.
0:59 1:15 1:30 1:20 1:28 1:00
Pozostałe czasy podano w minutach
Zagniatanie 1
11 12 20
-
15
-
Dojrzewanie
ciasta 1
- -
15 8
-
Sygnał dźw.
(dodanie składników w czasie
trwania drugiej fazy zagniatania)
- - - -
Czas na
wyświetlaczu
około
0:54
około
1:10
- - - -
Zagniatanie 2
- -
45
- -
Dojrzewanie
ciasta 2
-
30
- - -
Dojrzewanie
ciasta 3
10 20 40 20
- -
Pieczenie 38 43
- -
65 60
Czas na
wyświetlaczu
0:00 0:00 0:00 0:00 0:00 0:00
Utrzymanie ciepłoty 60
- -
60 60
Pieczenie
Konfitura
Ciasto
Express
Ciasto
zagniatane
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 30
http://domacipekarny.dama.cz
- 31 -
Co zrobić gdy łopatka q po pieczeniu utknie w formie 4? Do formy do pieczenia 4 nalej gorącej wody i obracaj
łopatką
q, aby usunąć pod nimi zaschnięte resztki
ciasta.
Co się stanie, jeżeli gotowy chleb zostanie w automacie
do pieczenia?
• „Funkcja utrzymywania ciepłoty” pozwala przez około
1 godzinę utrzymać wysoką temperaturę upieczonego
chleba oraz zabezpieczyć przed wnikaniem wilgoci.
Jeśli chleb pozostaje w domu dłużej niż 1 godzina,
może stać się wilgotny.
Czy forma do pieczenia 4 nadaje się do mycia w zmy-
warce do naczyń?
• Nie. Wypłucz ręcznie formę do pieczenia 4
i łopatkę q.
Dlaczego ciasto się nie miesza, chociaż silnik pracuje?
• Sprawdź, czy łopatka q i forma do pieczenia 4
są prawidłowo zablokowane.
Co robić, jeśli łopatka q utkwi w cieście? • Wyjmij łopatkę q za pomocą przyrządu do
wyciągania
e.
Co się stanie w razie braku prądu podczas pracy
programu?
• W przypadku przerwy w zasilaniu elektrycznym
trwającej krócej niż 10 minut automat do pieczenia
chleba zakończy aktualnie wykonywany program do
końca.
Jak długo trwa pieczenie chleba? • Dokładne czasy pieczenia podano w tabeli „Czaso-
wy przebieg programów”.
Jaką wielkość chleba możemy upiec?
• W formie do pieczenia 4 możesz piec następujące
wielkości chleba: - Chleb o wadze 700 g
:
- Chleb o wadze 900 g
Dlaczego do pieczenia przy użyciu funkcji opóźnienia
czasowego nie mogę używać świeżego mleka?
• Produkty świeże, takie jak mleko lub jajka zepsują się,
jeśli będą pozostawały zbyt długo w urządzeniu.
Automat sieka dodane rodzynki. • Aby uniknąć rozdrobnienia składników, takich jak
owoce lub orzechy, dodawaj je zawsze do ciasta
dopiero po włączeniu sygnału.
Usuwanie usterek w urządzeniu do pieczenia chleba
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 31
http://domacipekarny.dama.cz
- 32 -
Co zrobić gdy z komory do pieczenia 0 lub ze szczelin
wentylacyjnych 6 zacznie wydobywać się dym?
Wyciągnij natychmiast wtyczkę! Odczekaj do ostygnięcia
urządzenia, wyjmij formę do pieczenia ciasta 4.
Wyczyść zewnętrzną stronę formy do pieczenia 4
oraz komorę do pieczenia 0, ponieważ dym został
spowodowany prawdopodobnie przez znajdujące się
w tych miejscach zanieczyszczenia. Jeśli w komorze
do pieczenia 0 lub po zewnętrznej stronie formy do
pieczenia 4 nie ma już nieczystości, włącz ponownie
urządzenie. Skontaktuj się z punktem serwisowym.
Co jest przyczyną tego, że składniki nie są dobrze
wymieszane lub chleb nie jest prawidłowo wypieczony?
• Został wybrany błędny program.
W trakcie pracy został naciśnięty przycisk Start/Stop .
• Podczas pracy wystąpiła dłuższa przerwa w zasilaniu
elektrycznym.
• Podczas pracy doszło wielokrotnie do otwarcia
pokrywy 2.
• Łopatka q jest zablokowana.
Wyjmij wszystkie składniki i użyj nowe. Wyjmij formę do
pieczenia 4 i sprawdź, czy można obracać wałkiem
napędowym 5. Jeśli tak się nie dzieje, zwróć się do
punktu obsługi klienta.
Dlaczego na wyświetlaczu 7 wyświetla się napis
„H:HH” i nie można uruchomić urządzenia?
• Urządzenie nie wystygło jeszcze po ostatnim pieczeniu.
Naciskaj przycisk Start/Stop do momentu, aż na
wyświetlaczu 7 wyświetli się ustawienie podstawowe.
Przy otwartej pokrywie 2 odczekaj około 20 minut, aż
do ostygnięcia urządzenia. Dalsza obsługa urządzenia
przebiega w normalny sposób.
IB_KH1172_E4908_LB4 23.07.2008 10:53 Uhr Seite 32
http://domacipekarny.dama.cz
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130

Bifinett KH 700 Instrukcja obsługi

Kategoria
Miksery
Typ
Instrukcja obsługi