24
PL
OTWIERANIE / ZAMYKANIE ZAMRAŻARKI
Pokrywa jest wyposażona w ściśle przylegającą uszczelkę, która zapobiega narastaniu szronu w komorze wewnętrznej. Podczas
otwierania pokrywy powietrze wewnątrz zamrażarki stopniowo się ociepla. Wytwarzane podciśnienie może powodować trudności w
otworzeniu pokrywy bezpośrednio po jej zamknięciu. Jest to naturalna konsekwencja i świadczy o sprawności uszczelki. Przed powtórnym
otworzeniem pokrywy należy odczekać 2 do 3 minut, gdyż ze względu na niską temperaturę w zamrażarce skrzyniowej tworzy się
próżnia. Dlatego pokrywę należy otwierać z zachowaniem ostrożności i bez użycia siły, gdyż można oprócz uszczelki uszkodzić także
rączkę pokrywy.
REGULACJA TEMPERATURY
Termostat zapewnia utrzymanie właściwej temperatury wewnątrz zamrażarki.Ustawiając
pokrętło termostatu w kierunku poz. 7 uzyskujemy niższą temperaturę. Ustawiając pokrętło w
kierunku poz. 1 uzyskujemy wyższą temperaturę. Według obowiązujących norm bezpieczeńst-
wa temperatura wewnątrz zamrażarki nie powinna być wyższa niż - 18 °C.
ROLA ZAWORA CIŚNIENIOWEGO
Wbudowany w urządzenie zawór ciśnieniowy automatycznie likwiduje różnicę ciśnień,która
utrudnia lub uniemożliwia otwieranie wieka zamrażalki. Funkcjonowanie jego - w danym wypad-
ku - można słyszeć na skutek przepływającego powietrza przez otwór oddechowy znajdujący się
na tylnej ścianie zamrażalki. W celu bezpiecznego funkcjonowania obydwa otwory zaworu
należy trzymać odkryte, nie wolno ich zakrywać!
PANEL STERUJĄCY
W celu włączenia urządzenia należy włożyć wtyczkę do gniazdka zasilającego. Lampka kontrol-
na zaświeci się wskazując na podłączenie do zasilania elektrycznego. Lampka żółta zaświeci
się po wciśnięciu przycisku „Super” (patrz „Zamrażanie"). Lampka czerwona zaświeci się
wtedy, gdy temperatura wewnątrz zamrażarki będzie wyższa niż ustawienie pokrętła termostatu
(alarm). Taka sytuacja może być spowodowana m.in. przez: włożenie zbyt dużej ilości świeżych
produktów. Lampka otrzegawcza powinna się po chwili wyłączyć, pozostawienie otwartej
zamrażarki na zbyt długi okres czasu. Lampka otrzegawcza powinna się po chwili wyłączyć,
uszkodzenie zamrażarki - patrz „Co robić, jeśli zamrażarka nie działa”.
POJEMNOŚĆ
Wartość maksymalnej ilości produktów, która może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, jest poka-
zana na tabliczce znamionowej urządzenia. Tabliczka znajduje się pod wiekiem zamrażarki. Nie prze-
kraczac maksymalnej ilości produktów, gdyż wydłuży to okres zamrażania żywności. Proces
zamrażania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie należy dokładać dodatkowych produktów do
zamrożenia.
UWAGA !
Całkowitą zdolność zamrażania (kg/24 godz.) można wykorzystywać okazjonalnie. Jeżeli zamrażarka będzie codziennie wypełniana
dużymi ilościami żywności, zdolność zamrażania zostanie zredukowana o 1/3.
KOSZE
Kosze są przeznaczone do przechowywania zamrożonej wcześniej żywności.
ODMRAŻANIE
Z biegiem czasu wnętrze zamrażarki pokrywa się szronem. Jeżeli przekroczy on grubość 10-15 mm
należy go usunąć używając w tym celu plastikowej łopatki, znajdującej się w urządzeniu. Podczas
wykonywania tej operacji nie jest konieczne wyłączanie urządzenia lub wyjmowanie produktów.
UWAGA ! Do usuwania szronu nie należy używać metalowych i ostrych narzędzi, gdyż
można uszkodzić urządzenie.
Jednakże, jeżeli warstwa szronu jest już znacznej grubości, należy przeprowadzić całkowite
odmrożenie, postępując w poniższy sposób: Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka.
Wyjąć wszystkie produkty (owinąć np. w gazety i pozostawic w chłodnym miejscu) Odmrażanie
można przyspieszyć wstawiając do wnętrza zamrażarki naczynia z gorącą (ale nie gotującą się
wodą) i zamknięcie pokrywy. Po chwili otworzyć zamrażarkę i ostrożnie zdjąć lód. Nie należy
używać innych, niż zalecone przez producenta, środków do przyspieszenia odmrażania. Po zakończeniu odmrażania należy oczyścić i
wysuszyc wnętrze. Po dwóch lub trzech godzinach można ponownie włożyć produkty.
DŁUŻSZA PRZERWA W PRACY ZAMRAŻARKI
Wyłączyć urządzenie wyjmując wtyczkę z gniazdka lub wykręcając zabezpieczenie; wyjąć produkty z zamrażarki; odmrozić oraz umyć
wnętrze urządzenia i elementy wyposażenia; pozostawić otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu się nieprzyjemnego zapachu.
Zielona lampka
Czerwona lampka
Przycisk „SUPER”
Żółta lampka
Prokrętło
termostatu
FFRREEEEZZIINNGG
CCAAPPAACCIITTYY