przykrycia, tylko jeśli ma być
chrupiąca
• Należy uważać, aby nie rozgotować
potrawy poprzez ustawienie za
wysokiego poziomu mocy lub zbyt
długiego czasu gotowania. Może to
spowodować wysuszenie, przypalenie
lub zapalenie się potrawy.
• Nie gotować w urządzeniu ślimaków
w muszlach ani jajek w skorupkach,
ponieważ mogą eksplodować. Przed
smażeniem jajek należy nakłuć ich
żółtka.
• Przed gotowaniem produktów ze
„skórką”, takich jak ziemniaki,
pomidory czy kiełbaski, należy
kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem,
aby nie eksplodowały.
• Schłodzoną lub mrożoną żywność
należy gotować dłużej.
• Potrawy z sosem wymagają
okresowego mieszania.
• Warzywa o zwartej strukturze, takie
jak marchew, groszek czy kalafior,
muszą być gotowane w wodzie.
• Większe kawałki należy obrócić na
drugą stronę po upływie połowy czasu
gotowania.
• W miarę możliwości należy pokroić
warzywa na kawałki podobnej
wielkości.
• Używać płaskich, szerokich naczyń.
• Nie używać naczyń z porcelany,
ceramiki lub fajansu z małymi
otworami (np. na uchwytach) lub
mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć
znajdująca się w otworach może po
podgrzaniu spowodować pęknięcie
naczynia.
• Szklana taca do gotowania pełni
funkcję powierzchni służącej do
podgrzewania potraw i płynów. Jest
ona niezbędna do prawidłowego
działania kuchenki mikrofalowej.
Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb
• Mrożoną żywność pozbawioną
opakowania należy położyć na
odwróconym małym talerzu,
umieszczonym w większym
pojemniku, tak aby umożliwić
spływanie cieczy powstającej podczas
rozmrażania.
• Obrócić żywność w połowie czasu
rozmrażania. W miarę możliwości
rozdzielić, a następnie wyjąć kawałki,
które zaczęły się rozmrażać.
Rozmrażanie masła, porcji tortu i
twarogu
• Nie rozmrażać tych produktów
całkowicie w urządzeniu, lecz
dokończyć rozmrażanie w
temperaturze pokojowej. Zapewnia to
bardziej równomierne efekty. Przed
rozpoczęciem rozmrażania należy
usunąć wszystkie metalowe lub
aluminiowe elementy opakowania.
Rozmrażanie owoców i warzyw
• Nie rozmrażać całkowicie w
urządzeniu warzyw i owoców, które
będą poddawane dalszej obróbce
jako produkty surowe. Dokończyć ich
rozmrażanie w temperaturze
pokojowej.
• Można użyć wyższej mocy mikrofal,
aby gotować warzywa i owoce bez ich
uprzedniego rozmrażania.
Dania gotowe
• Gotowe dania można przygotowywać
w urządzeniu jedynie wtedy, gdy ich
opakowanie nadaje się do stosowania
w kuchenkach mikrofalowych.
• Należy przestrzegać wskazówek
producenta żywności podanych na
opakowaniu (np. zdjąć metalową
pokrywkę i nakłuć plastikową folię).
POLSKI 63