Electrolux EHG686X-P Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Mod. EHG 686Mod. EHG 686
Mod. EHG 686Mod. EHG 686
Mod. EHG 686
35677-4201
INSTRUKCJA OBS£UGIINSTRUKCJA OBS£UGI
INSTRUKCJA OBS£UGIINSTRUKCJA OBS£UGI
INSTRUKCJA OBS£UGI
P£YTP£YT
P£YTP£YT
P£YT
A GAZOWA GAZOW
A GAZOWA GAZOW
A GAZOW
AA
AA
A
2
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwaWskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwaWskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
W trakcie u¿ytkowania p³ytyW trakcie u¿ytkowania p³yty
W trakcie u¿ytkowania p³ytyW trakcie u¿ytkowania p³yty
W trakcie u¿ytkowania p³yty
Instrukcjê obs³ugi nale¿y przechowywaæ przez ca³y
czas u¿ytkowania urz¹dzenia. W przypadku sprzeda¿y
urz¹dzenia nale¿y pamiêtaæ równie¿ o przekazaniu
instrukcji obs³ugi nowemu u¿ytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w instrukcji
zapewni d³ugotrwa³e i niezawodne dzia³anie
urz¹dzenia.
Urz¹dzenie jest przeznaczone do u¿ytku w warunkach
gospodarstwa domowego. U¿ywanie w innym celu
powoduje utratê uprawnieñ z tytu³u gwarancji.
NieNie
NieNie
Nie
wolnowolno
wolnowolno
wolno u¿ywaæ p³yty do innych celów.
Wszelkie samodzielne zmiany lub modyfikacje
urz¹dzenia stwarzaj¹ powa¿ne
zagro¿eniezagro¿enie
zagro¿eniezagro¿enie
zagro¿enie dla
u¿ytkownika.
Ze wzglêdów bezpieczeñstwa i higieny urz¹dzenie
nale¿y utrzymywaæ w czystoœci. Gromadz¹ce siê resztki
i zanieczyszczenia mog¹ staæ siê przyczyn¹ po¿aru.
Na palnikach nie wolno ustawiaæ zdeformowanych
lub niestabilnych naczyñ do gotowania, gdy¿ mog¹ siê
one przewróciæ i zawartoœæ naczynia wyleje siê na
palniki. Podczas gotowania potraw na oleju lub innym
t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia bez nadzoru.
Awariê urz¹dzenia nale¿y zg³osiæ w autoryzowanym
zak³adzie serwisowym. U¿ytkownikowi nie wolno
samemu wykonywaæ napraw.
Sprawdziæ, czy wszystkie pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
„OFF”
(wy³¹czony)(wy³¹czony)
(wy³¹czony)(wy³¹czony)
(wy³¹czony), kiedy p³yta nie jest u¿ywana.
Je¿eli w pobli¿u p³yty bêdzie zainstalowane inne
urz¹dzenie elektryczne nale¿y zwróciæ uwagê, aby
przewód zasilaj¹cy znajdowa³ siê z dala od
nagrzewaj¹cych siê elementów p³yty.
W przypadku awarii lub usterki p³yty nale¿y
natychmiast od³¹czyæ j¹ od zasilania.
Bezpieczeñstwo dzieciBezpieczeñstwo dzieci
Bezpieczeñstwo dzieciBezpieczeñstwo dzieci
Bezpieczeñstwo dzieci
Urz¹dzenie przeznaczone jest do obs³ugi wy³¹cznie
przez osoby doros³e.
Nie zezwalaæNie zezwalaæ
Nie zezwalaæNie zezwalaæ
Nie zezwalaæ dzieciom na
manipulowanie pokrêt³ami lub zabawê urz¹dzeniem.
Palniki, ruszty i garnki pozostaj¹ jeszcze przez d³u¿szy
czas gor¹ce po wy³¹czeniu p³yty. Zwróciæ uwagê, aby
dzieci nie zbli¿a³y siê do p³yty i nie dotyka³y naczyñ
stoj¹cych na p³ycie do momentu ca³kowitego
ostygniêcia.
Instalacja, konserInstalacja, konser
Instalacja, konserInstalacja, konser
Instalacja, konser
wacja, czyszczeniewacja, czyszczenie
wacja, czyszczeniewacja, czyszczenie
wacja, czyszczenie
Pod³¹czenie p³yty do instalacji gazowej mo¿e wykonaæ
wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ gazowych z
odpowiednimi uprawnieniami.
Przed przyst¹pieniem do prac konserwacyjnych i
czyszczenia nale¿y urz¹dzenie wy³¹czyæ i pozostawiæ
do ca³kowitego ostygniêcia.
Nale¿y zapewniæ prawid³ow¹ wentylacjê
pomieszczenia, w którym ustawiona jest p³yta gazowa.
Niewystarczaj¹ca wentylacja prowadzi do braku tlenu
koniecznego do spalania gazu.
Urz¹dzenie nale¿y pod³¹czyæ do takiego rodzaju gazu,
jaki podano na naklejonej etykiecie obok miejsca
pod³¹czenia do instalacji.
Przed przyst¹pieniem do eksploatacji urz¹dzenia nale¿y dok³adnie zapoznaæ siê z instrukcj¹ zawieraj¹c¹ wskazówki i
zalecenia dotycz¹ce prawid³owego u¿ytkowania i obs³ugi sprzêtu.
Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego tworzyPodczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego tworzy
Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego tworzyPodczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego tworzy
Podczas eksploatacji urz¹dzenia gazowego tworzy
siê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którymsiê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którym
siê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którymsiê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którym
siê wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którym
urz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego nale¿yurz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego nale¿y
urz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego nale¿yurz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego nale¿y
urz¹dzenie jest zainstalowane. Dlatego nale¿y
zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzezzapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzez
zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzezzapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzez
zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê poprzez
naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalowanienaturalne otwory wentylacyjne lub zainstalowanie
naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalowanienaturalne otwory wentylacyjne lub zainstalowanie
naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalowanie
okapu (z funkcj¹ poch³aniania).okapu (z funkcj¹ poch³aniania).
okapu (z funkcj¹ poch³aniania).okapu (z funkcj¹ poch³aniania).
okapu (z funkcj¹ poch³aniania).
Podczas intensywnego i d³u¿szego u¿ytkowania
urz¹dzenia mo¿e okazaæ siê konieczna dodatkowa
wentylacja np. poprzez otwór okienny lub
wzmocnienie mechanicznego poch³aniacza, o ile taki
jest zainstalowany (przy zapewnieniu odpowiedniego
nawiewu œwie¿ego powietrza).
Je¿eli po rozpakowaniu urz¹dzenia oka¿e siê, ¿e p³yty
jest uszkodzona nale¿y natychmiast zawiadomiæ sklep,
w którym j¹ kupiono.
Producent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoœæ zaProducent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoœæ za
Producent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoœæ zaProducent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoœæ za
Producent wyklucza swoj¹ odpowiedzialnoœæ za
usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy instalator /usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy instalator /
usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy instalator /usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy instalator /
usterki i ich konsekwencje wtedy, gdy instalator /
u¿ytkownik nie przestrzega wskazóweku¿ytkownik nie przestrzega wskazówek
u¿ytkownik nie przestrzega wskazóweku¿ytkownik nie przestrzega wskazówek
u¿ytkownik nie przestrzega wskazówek
bezpieczeñstwa.bezpieczeñstwa.
bezpieczeñstwa.bezpieczeñstwa.
bezpieczeñstwa.
SerSer
SerSer
Ser
wiswis
wiswis
wis
Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
uprawnieñ stwarzaj¹ zagro¿enie i mog¹ spowodowaæ
powa¿ne uszkodzenie urz¹dzenia. Jeœli przy
pod³¹czeniu urz¹dzenia zajdzie koniecznoœæ
dokonania zmian w elektrycznej instalacji domowej,
to zmiany te mo¿e wykonaæ uprawniony technik. W
przypadku wyst¹pienia usterki urz¹dzenia nale¿y
zwróciæ siê do autoryzowanego zak³adu serwisowego
wyznaczonego przez producenta sprzêtu.
W trosce o ochronê œrodowiskaW trosce o ochronê œrodowiska
W trosce o ochronê œrodowiskaW trosce o ochronê œrodowiska
W trosce o ochronê œrodowiska
naturalnegonaturalnego
naturalnegonaturalnego
naturalnego
Opakowanie urz¹dzenia nale¿y usun¹æ zgodnie z
przepisami bezpieczeñstwa i ochrony œrodowiska.
Przy usuwaniu starego urz¹dzenia z gospodarstwa
domowego nale¿y je unieruchomiæ poprzez odciêcie
przewodu zasilaj¹cego.
Korzystanie z instrukcji obs³ugiKorzystanie z instrukcji obs³ugi
Korzystanie z instrukcji obs³ugiKorzystanie z instrukcji obs³ugi
Korzystanie z instrukcji obs³ugi
Poni¿sze symbole informacyjne pojawiaj¹ siê w dalszej
czêœci instrukcji obs³ugi. Zaznaczono nimi informacje o
nastêpuj¹cym znaczeniu:
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Kolejnoœæ czynnoœci
Wskazówki i porady
Wskazówki dotycz¹ce ochrony œrodowiska
naturalnego
Urz¹dzenie posiada certyfikat “B” wydany przezUrz¹dzenie posiada certyfikat “B” wydany przez
Urz¹dzenie posiada certyfikat “B” wydany przezUrz¹dzenie posiada certyfikat “B” wydany przez
Urz¹dzenie posiada certyfikat “B” wydany przez
IGNiG Kraków.IGNiG Kraków.
IGNiG Kraków.IGNiG Kraków.
IGNiG Kraków.
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajówInstrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajówInstrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.
3
EKSPLOAEKSPLOA
EKSPLOAEKSPLOA
EKSPLOA
TT
TT
T
ACJAACJA
ACJAACJA
ACJA
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowaniaPokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowaniaPokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Pokrêt³o wyboru funkcji p³yty do gotowania
Na panelu steruj¹cym znajduj¹ siê pokrêt³a kurków dla
poszczególnych palników p³yty. Pokrêt³a kurków dla
poszczególnych palników mo¿na pokrêcaæ tylko w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do symbolu
ma³ego p³omienia oraz z powrotem, w kierunku
przeciwnym.
dop³yw gazu wy³¹czony
maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
minimalny dop³yw gazu (ma³y p³omieñ)
ZAPZAP
ZAPZAP
ZAP
ALANIE PALANIE P
ALANIE PALANIE P
ALANIE P
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓW
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniemPalnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniemPalnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
Palnik nale¿y zapaliæ przed postawieniem
na nim naczyñ.na nim naczyñ.
na nim naczyñ.na nim naczyñ.
na nim naczyñ.
Przed postawieniem naczynia do gotowania na
palniku nale¿y ca³kowicie wcisn¹æ wybrane pokrêt³o i
ustawiæ na maksymaln¹ pozycjê. Po zapaleniu
p³omienia pokrêt³o nale¿y przytrzymaæ wciœniête
jeszcze przez ok.
5 sekund5 sekund
5 sekund5 sekund
5 sekund. Czas ten jest konieczny,
aby czujnik termiczny (rys.1/C) rozgrza³ siê i
otworzy³ zawór bezpieczeñstwa. W przeciwnym
wypadku zawór bezpieczeñstwa spowoduje
przerwanie dop³ywu gazu.
Nastêpnie nale¿y sprawdziæ, czy p³omieñ jest stabilny
i pali siê równomiernie. Pokrêt³o ustawiæ na wybran¹
pozycjê.
Jeœli po kilkukrotnych próbach palnik nie daje siê
zapaliæ, nale¿y wtedy sprawdziæ, czy pierœcieñ
rozdzielaj¹cy p³omieñ i pokrywka palnika (rys.1/A) s¹
prawid³owo na³o¿one.
W celu przerwania dop³ywu gazu nale¿y pokrêt³o
ustawiæ na pozycjê ""(obracaj¹c w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara).
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKAWSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKAWSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA
SPIS TREŒCISPIS TREŒCI
SPIS TREŒCISPIS TREŒCI
SPIS TREŒCI
WSKAZÓWKI OGÓLNE 2
WSKAZÓWKI DLA U¯YTKOWNIKA 3
MYCIE I KONSERWACJA 4
DANE TECHNICZNE 5
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA 5
POD£¥CZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ 5
PRZESTAWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU 7
MONTA¯ W MEBLACH 8
AUTORYZOWANY SERWIS 10
AUTORYZOWANE ZAKLADY OBSLUGI
SERWISOWEJ 10
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæP³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæP³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
P³omieñ nale¿y zawsze zmniejszaæ lub gasiæ
przez zdjêciem garnka z palnika.przez zdjêciem garnka z palnika.
przez zdjêciem garnka z palnika.przez zdjêciem garnka z palnika.
przez zdjêciem garnka z palnika.
Aby optymalnie wykorzystaæ p³omieñ, nale¿y u¿ywaæ
naczyñ, których œrednica dna odpowiada wielkoœci
palnika. P³omieñ nie powinien wychodziæ poza
krawêdŸ garnka.
Po zagotowaniu wody (lub innego p³ynu) nale¿y
zredukowaæ p³omieñ tak, aby tylko utrzymaæ proces
gotowania.
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
U¿ywaæ garnków z równym i g³adkim dnem.
Podczas gotowania potraw na oleju lubPodczas gotowania potraw na oleju lub
Podczas gotowania potraw na oleju lubPodczas gotowania potraw na oleju lub
Podczas gotowania potraw na oleju lub
innym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzeniainnym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia
innym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzeniainnym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia
innym t³uszczu nie pozostawiaæ urz¹dzenia
bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹
bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹
bez nadzoru i zachowaæ szczególn¹
ostro¿noœæ, poniewa¿ wskutek silnegoostro¿noœæ, poniewa¿ wskutek silnego
ostro¿noœæ, poniewa¿ wskutek silnegoostro¿noœæ, poniewa¿ wskutek silnego
ostro¿noœæ, poniewa¿ wskutek silnego
rozgrzarozgrza
rozgrzarozgrza
rozgrza
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 - FORLI- Italie
FO 2295
Rys.1Rys.1
Rys.1Rys.1
Rys.1
4
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiekPrzed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiekPrzed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek
czynnoœci konserwacyjnych nale¿yczynnoœci konserwacyjnych nale¿y
czynnoœci konserwacyjnych nale¿yczynnoœci konserwacyjnych nale¿y
czynnoœci konserwacyjnych nale¿y
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
urz¹dzenie wy³¹czyæ z sieci elektrycznej.
Do mycia nie wolno stosowaæ œrodków szoruj¹cych,
gdy¿ mo¿na uszkodziæ powierzchniê urz¹dzenia.
Pokrywy palników nale¿y czêsto myæ ciep³¹ wod¹ z
dodatkiem œrodków do mycia. Z pokrywy nale¿y usun¹æ
wszystkie osady. Czêœci ze stali nierdzewnej nale¿y po
u¿yciu dobrze sp³ukaæ wod¹ i wytrzeæ do sucha miêkk¹
szmatk¹. Emaliowane ruszta p³yty do gotowania mo¿na
zmywaæ w zmywarce do naczyñ. Do usuwania
zaschniêtych plam u¿ywaæ ³agodnych œrodków do mycia
(nie stosowaæ œrodków szoruj¹cych). Odpowiednie
œrodki s¹ dostêpne w handlu.
W p³ytach do gotowania z automatycznym zapalaczem
nale¿y regularnie czyœciæ œwiecê zapalaj¹c¹ (ceramika i
elektroda)(rys.1 / B), aby zapobiec trudnoœciom w
zapalaniu.
Ponadto kontrolowaæ, czy otwory w rozdzielaczu
p³omienia nie s¹ zatkane.
REGULARNA KONSERREGULARNA KONSER
REGULARNA KONSERREGULARNA KONSER
REGULARNA KONSER
WW
WW
W
ACJAACJA
ACJAACJA
ACJA
Regularnie sprawdzaæ stan techniczny p³yty i sprawnoœæ
instalacji gazowej oraz czujnik gazu, o ile jest zamontowany.
W celu zagwarantowania prawid³owej i bezpiecznej pracy
urz¹dzenia nale¿y regularnie smarowaæ kurki.
Smarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznieSmarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
Smarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznieSmarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
Smarowanie kurków mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,
wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,
wykwalifikowany instalator urz¹dzeñ gazowych,
który jest równie¿ uprawniony do wykonywaniaktóry jest równie¿ uprawniony do wykonywania
który jest równie¿ uprawniony do wykonywaniaktóry jest równie¿ uprawniony do wykonywania
który jest równie¿ uprawniony do wykonywania
napraw.napraw.
napraw.napraw.
napraw.
Rys. 2Rys. 2
Rys. 2Rys. 2
Rys. 2
MYCIE I KONSERMYCIE I KONSER
MYCIE I KONSERMYCIE I KONSER
MYCIE I KONSER
WW
WW
W
ACJAACJA
ACJAACJA
ACJA
FO 2110
Pokrywka i rozdzielacz p³omienia ka¿dego palnika jest
umocowany za pomoc¹ dwóch œrub. Aby oddzieliæ te
dwie czêœci od siebie nale¿y podnieœæ przykrywkê,
obróciæ j¹ wierzchem do góry. Odkrêciæ dwie œruby
tak, jak pokazano na rys. 3.
Po wyczyszczeniu nale¿y z³o¿yæ te dwie czêœci
wykonuj¹c powy¿sze czynnoœci w odwrotnej kolejnoœci.
Ustawiæ pokrywkê na palniku we w³aœciwej pozycji.
PALNIKPALNIK
PALNIKPALNIK
PALNIK
MinimalnaMinimalna
MinimalnaMinimalna
Minimalna
MaksymalnaMaksymalna
MaksymalnaMaksymalna
Maksymalna
œrednicaœrednica
œrednicaœrednica
œrednica
œrednica œrednica
œrednica œrednica
œrednica
Du¿y palnik 180 mm 260 mm
Palnik pomocniczy
(ma³y) 80 mm 160 mm
Œredni palnik 120 mm 220 mm
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicy naczyñTabela minimalnej i maksymalnej œrednicy naczyñ
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicy naczyñTabela minimalnej i maksymalnej œrednicy naczyñ
Tabela minimalnej i maksymalnej œrednicy naczyñ
do gotowania na poszczególnych palnikach.do gotowania na poszczególnych palnikach.
do gotowania na poszczególnych palnikach.do gotowania na poszczególnych palnikach.
do gotowania na poszczególnych palnikach.
Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe i g³adkie dno.Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe i g³adkie dno.
Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe i g³adkie dno.Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe i g³adkie dno.
Wszystkie garnki musz¹ mieæ równe i g³adkie dno.
Rys. 3Rys. 3
Rys. 3Rys. 3
Rys. 3
FO 2265
5
WSKAZÓWKI DLA INSTWSKAZÓWKI DLA INST
WSKAZÓWKI DLA INSTWSKAZÓWKI DLA INST
WSKAZÓWKI DLA INST
ALAALA
ALAALA
ALA
TORATORA
TORATORA
TORA
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy
Prawa Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414) W œwietle
tych przepisów pomieszczenie kuchenne powinno:
- mieæ szerokoœæ min. 1,7 m dla mieszkania 1-dno
pokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoœæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno-wywiewn¹ (co
najmniej 1,5- krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu
godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w œcianach
zewnêtrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin np. poprzez
sprawny kana³ kominowy o min. boku 0,14 m.
Œcianki boczne mebli nie mog¹ wystawaæ (na wysokoœæ)
poza blat roboczy urz¹dzenia.
Urz¹dzenia nie nale¿y ustawiaæ w pobli¿u materia³ów
³atwopalnych (np. zas³ony, œcierki kuchenne itp.).
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej nale¿y
wykonaæ zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
przepisami bezpieczeñstwa. Wszystkie prace zwi¹zane
z instalacj¹ urz¹dzenia oraz dopasowaniem do spalania
okreœlonego rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie
instalator urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi
uprawnieniami.
Przed przyst¹pieniem do jakichkolwiek czynnoœci
konserwacyjnych lub napraw urz¹dzenia nale¿y od³¹czyæ
je od zasilania. Jeœli jednak bêdzie konieczne
pozostawienie urz¹dzenie pod napiêciem, wtedy nale¿y
zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ.
POD£¥CZENIE DOPOD£¥CZENIE DO
POD£¥CZENIE DOPOD£¥CZENIE DO
POD£¥CZENIE DO
INSTINST
INSTINST
INST
ALACJI GAZOWEJALACJI GAZOWEJ
ALACJI GAZOWEJALACJI GAZOWEJ
ALACJI GAZOWEJ
Pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji gazowej nale¿y
wykonaæ za pomoc¹ kurka odcinaj¹cego. Zaleca siê
po³¹czenie sztywne lub giêtkim wê¿em z nierdzewnej stali
szlachetnej, posiadaj¹cym certyfikat bezpieczeñstwa B .
P³ytê gazow¹ zasilan¹ gazem p³ynnym z butli mo¿na tak¿e
Wymiary kuchenki szerokoϾ 580 mm
g³êbokoœæ 500 mm
Wymiary wnêki
do zabudowy szerokoϾ 550 mm
g³êbokoœæ 470 mm
DANE TECHNICZNEDANE TECHNICZNE
DANE TECHNICZNEDANE TECHNICZNE
DANE TECHNICZNE
Palnik du¿y 2,1 kW (GPB) / 2,3 kW (GZ-35/GZ-50)
Palnik œredni 1,5 kW (GPB) / 1,6 kW (GZ-35/GZ-50)
Palnik ma³y 0,7 kW
Kategoria gazu II/II-35, 50, III-X-I-Zt
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Pod³¹czenie do gazu G 1/2”
Napiêcie zasilaj¹ce 220-230V - 50 Hz
pod³¹czyæ przy pomocy elastycznego wê¿a gumowego lub
z tworzyw sztucznych (posiadaj¹cego certyfikat
bezpieczeñstwa B), poprzez reduktor ciœnienia gazu
(posiadaj¹cego certyfikat bezpieczeñstwa B). W tym celu
na króciec przy³¹czeniowy p³yty gazowej nale¿y nakrêciæ
przy³¹cze z karbowanym króæcem do wê¿y elastycznych.
Sprawdziæ, czy w trakcie u¿ytkowania wê¿y metalowych nie
stykaj¹ siê one z ruchomymi czêœciami i nie s¹ zagniecione.
Przy po³¹czeniu p³yty z piekarnikiem nale¿y równie¿
zachowaæ takie same œrodki ostro¿noœci. Przed
pod³¹czeniem p³yty do instalacji gazowej nale¿y sprawdziæ
prawid³owoœæ zasilania gazem. Przy pe³nej mocy obni¿enie
ciœnienia nie mo¿e przekraczaæ 5%. Na utratê ciœnienia
maj¹ wp³yw nastêpuj¹ce czynniki :
- maksymalna wydajnoϾ licznika;
- œrednica i d³ugoœæ rury przed licznikiem i za licznikiem;
- przekrój przep³ywu ró¿nych kurków w instalacji gazowej;
- œrednica ewentualnych elementów pod³¹czeniowych.
WA¯NE !!
W celu zapewnienia prawid³owej W celu zapewnienia prawid³owej
W celu zapewnienia prawid³owej W celu zapewnienia prawid³owej
W celu zapewnienia prawid³owej
pracy, oszczêdnoœci w zu¿yciu energiipracy, oszczêdnoœci w zu¿yciu energii
pracy, oszczêdnoœci w zu¿yciu energiipracy, oszczêdnoœci w zu¿yciu energii
pracy, oszczêdnoœci w zu¿yciu energii
elektrycznej oraz utrzymania urz¹dzenia welektrycznej oraz utrzymania urz¹dzenia w
elektrycznej oraz utrzymania urz¹dzenia welektrycznej oraz utrzymania urz¹dzenia w
elektrycznej oraz utrzymania urz¹dzenia w
dobrym stanie technicznym, ciœnieniedobrym stanie technicznym, ciœnienie
dobrym stanie technicznym, ciœnieniedobrym stanie technicznym, ciœnienie
dobrym stanie technicznym, ciœnienie
zasilaj¹ce urz¹dzenia musi odpowiadaæzasilaj¹ce urz¹dzenia musi odpowiadaæ
zasilaj¹ce urz¹dzenia musi odpowiadaæzasilaj¹ce urz¹dzenia musi odpowiadaæ
zasilaj¹ce urz¹dzenia musi odpowiadaæ
zaleconym wartoœciom.zaleconym wartoœciom.
zaleconym wartoœciom.zaleconym wartoœciom.
zaleconym wartoœciom.
Obrotowy element pod³¹czeniowy nale¿y zamontowaæ do
króæca przy³¹czeniowego kolektora gazowego kuchenki
nakrêtk¹ œrubow¹ G 1/2. Na koñcówce z³¹czki z nakrêtk¹ G
1/2 umieszczony jest pierœcieñ uszczelniaj¹cy pomiêdzy
poszczególnymi czêœciami (patrz rys.4). Czêœci te nale¿y
lekko przykrêciæ, a nastêpnie ustawiæ element
pod³¹czeniowy w wybranym kierunku i dokrêciæ.
WA¯NE !! Po zakoñczeniu instalacji nale¿y
sprawdziæ szczelnoœæ wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹
wody z roztworem mydlanym. Do sprawdzenia
szczelnoœci w ¿adnym wypadku nie wolno stosowaæ
p³omienia !
Rys. 4Rys. 4
Rys. 4Rys. 4
Rys. 4
FO 2365
A) Koñcówka z³¹czki z nakrêtk¹
B) Uszczelka
C) Regulowany element pod³¹czeniowy
6
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pod³¹czenia do sieci
zasilaj¹cej o napiêciu : 220-230 V / jedna faza
..
..
.
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæPod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæ
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæPod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæ
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej musi byæ
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami iwykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami iwykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
wykonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi normami i
przepisami !przepisami !
przepisami !przepisami !
przepisami !
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia do instalacji elektrycznej
nale¿y sprawdziæ, czy :
1. instalacja elektryczna przystosowana jest do obci¹¿enia
tym urz¹dzeniem (patrz tabliczka znamionowa);
2. sieæ zasilaj¹ca jest uziemiona zgodnie z przepisami;
3. dwubiegunowe gniazdko lub w³¹cznik jest dostêpne
po zabudowaniu urz¹dzenia.
Urz¹dzenie jest dostarczone wraz z przewodem zasilaj¹cym,
który musi byæ zaopatrzony we wtyczkê z uziemieniem
odpowiadaj¹cym obci¹¿eniu podanym na tabliczce
znamionowej. Pod³¹czenie wtyczki do przewodu
zasilaj¹cego nale¿y wykonaæ jak pokazano na rysunku 5.
Wtyczka musi pasowaæ do gniazdka uziemionego zgodnie
z obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Jeœli chc¹ Pañstwo wykonaæ bezpoœrednie pod³¹czenie do
sieci elektrycznej, konieczne jest zainstalowanie
dwubiegunowego w³¹cznika z minimalnym rozwarciem
styków 3 mm odpowiadaj¹cym obowi¹zuj¹cym wymogom.
Przewód zasilaj¹cy musi byæ tak u³o¿ony, aby w ¿adnym
punkcie nie osi¹gn¹³ temperatury wy¿szej o 90
o
C od
temperatury pomieszczenia.
Br¹zowy przewód fazowy (wychodz¹cy z klemy „L” listwy
zaciskowej) musi byæ po³¹czony zawsze do fazowego
pod³¹czenia sieciowego.
WYMIANA PRZEWODUWYMIANA PRZEWODU
WYMIANA PRZEWODUWYMIANA PRZEWODU
WYMIANA PRZEWODU
ZASILAJ¥CEGOZASILAJ¥CEGO
ZASILAJ¥CEGOZASILAJ¥CEGO
ZASILAJ¥CEGO
Jeœli zajdzie koniecznoœæ wymiany przewodu zasilaj¹cego,
mo¿na go zast¹piæ przewodem typu H05V2V2-F T90,
którego przekrój przystosowany jest do obci¹¿enia i
temperatury pracy urz¹dzenia.
Przewód uziemiaj¹cy (¿ó³to-zielony) musi byæ d³u¿szy o ok.
2 cm od przewodu fazowego (rys.5) i nie mo¿e zostaæ
przerwany przez wy³¹cznik.
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INSTPOD£¥CZENIE DO INST
POD£¥CZENIE DO INST
ALACJIALACJI
ALACJIALACJI
ALACJI
ELEKTRELEKTR
ELEKTRELEKTR
ELEKTR
YCZNEJYCZNEJ
YCZNEJYCZNEJ
YCZNEJ
Rys. 5Rys. 5
Rys. 5Rys. 5
Rys. 5
FO 0073
Przewód
zerowy
Producent nie odpowiada za szkody i wypadkiProducent nie odpowiada za szkody i wypadki
Producent nie odpowiada za szkody i wypadkiProducent nie odpowiada za szkody i wypadki
Producent nie odpowiada za szkody i wypadki
powsta³e wskutek nieprzestrzeganiapowsta³e wskutek nieprzestrzegania
powsta³e wskutek nieprzestrzeganiapowsta³e wskutek nieprzestrzegania
powsta³e wskutek nieprzestrzegania
obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !
obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !
obowi¹zuj¹cych przepisów bezpieczeñstwa !
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
7
WYMIANA DYSZ PWYMIANA DYSZ P
WYMIANA DYSZ PWYMIANA DYSZ P
WYMIANA DYSZ P
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓWALNIKÓW
ALNIKÓW
W celu wymiany dysz nale¿y wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoœci :
· Zdj¹æ z p³yty ruszta.
· Zdj¹æ pokrywki z palników i rozdzielacz p³omienia.
· Kluczem nasadowym Nr 7 odkrêciæ dyszê, zdj¹æ (patrz
rys.6) i zast¹piæ inn¹ dysz¹ odpowiedni¹ do
stosowanego rodzaju gazu (patrz tabela 1).
GZ 35GZ 35
GZ 35GZ 35
GZ 35: Po zamocowaniu dysz (oznaczony ch na rys.
7 liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie odpowiednie
koszyczki: do palnika pó³szybkiego I palnika
dodatkowego przeznaczone sâ koszyczki oznaczone
literâ A (z otworem o przekroju 10) zaÀ do palnika
b³yskawicznego przeznaczony jest koszyczek
oznaczony literâ C (z otworem o przekroju 16).
· Ponownie z³o¿yæ te elementy wykonuj¹c opisane
czynnoœci w odwrotnej kolejnoœci.
· Nastêpnie nale¿y wymieniæ etykietê znajduj¹c¹ siê obok
otworu pod³¹czenia gazu i zast¹piæ j¹ etykiet¹ ze
stosowanym rodzajem gazu. Etykieta znajduje siê w
torebce z wyposa¿eniem razem z dyszami.
Jeœli ciœnienie gazu nie zgadza siê z przewidzianym
ciœnieniem, lub wystêpuj¹ odchylenia, nale¿y na króæcu
rury doprowadzaj¹cej zamontowaæ odpowiedni regulator
ciœnienia.
REGULACJA P£OMIENIAREGULACJA P£OMIENIA
REGULACJA P£OMIENIAREGULACJA P£OMIENIA
REGULACJA P£OMIENIA
OSZCZÊDNOŒCIOWEGOOSZCZÊDNOŒCIOWEGO
OSZCZÊDNOŒCIOWEGOOSZCZÊDNOŒCIOWEGO
OSZCZÊDNOŒCIOWEGO
Aby ustawiæ p³omieñ oszczêdnoœciowy palnika nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce czynnoœci :
Zapaliæ palnik.
Pokrêt³o kurka obróciæ w lewo do oporu.
Zdj¹æ pokrêt³o.
Obracaæ iglicê bypassa (patrz rys.8) w trzpieniu kurka.
Jeœli wykonuj¹ Pañstwo przestawienie z gazu ziemnego
na gaz p³ynny, nale¿y krêciæ iglicê bypassa w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara do momentu
uzyskania regularnego ma³ego p³omienia na ca³ym
pierœcieniu palnika.
Nastêpnie sprawdziæ, czy przy szybkiej zmianie z du¿ego
p³omienia na ma³y, nie gaœnie p³omieñ na palniku.
Opisane wy¿ej czynnoœci s¹ ³atwe do wykonania, niezale¿nie
od tego, w jakim miejscu i w jaki sposób p³yta jest
zamontowana w kuchni.
PRZESTPRZEST
PRZESTPRZEST
PRZEST
AA
AA
A
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZUWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZUWIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
WIENIE NA INNY RODZAJ GAZU
Rys. 6Rys. 6
Rys. 6Rys. 6
Rys. 6
FO 0392
FO 0465
Rys. 7Rys. 7
Rys. 7Rys. 7
Rys. 7
Rys. 8Rys. 8
Rys. 8Rys. 8
Rys. 8
PalnikPalnik
PalnikPalnik
Palnik Ø
1/100mm.
Ma³y Ma³y
Ma³y Ma³y
Ma³y 26
ŒredniŒredni
ŒredniŒredni
Œredni 30
Du¿y Du¿y
Du¿y Du¿y
Du¿y 38
BypassaBypassa
BypassaBypassa
Bypassa
BypassaBypassa
BypassaBypassa
Bypassa
PalnikPalnik
PalnikPalnik
Palnik
MocMoc
MocMoc
Moc
Zu¿ycie gazuZu¿ycie gazu
Zu¿ycie gazuZu¿ycie gazu
Zu¿ycie gazu
Dysza gazowaDysza gazowa
Dysza gazowaDysza gazowa
Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
GZ-35GZ-35
GZ-35GZ-35
GZ-35
GZ-50GZ-50
GZ-50GZ-50
GZ-50
GPBGPB
GPBGPB
GPB
m
3
/h
g/h
Ma³yMa³y
Ma³yMa³y
Ma³y
Du¿yDu¿y
Du¿yDu¿y
Du¿y
ŒredniŒredni
ŒredniŒredni
Œredni
0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
TT
TT
T
abela 1abela 1
abela 1abela 1
abela 1
8
Rys. 10Rys. 10
Rys. 10Rys. 10
Rys. 10
aa
aa
a
FO 0199
FO 2098
P³yta do gotowania mo¿e byæ zabudowana w meblach
posiadaj¹cych otwór o wymiarach podanych na rysunku
9.
MONTMONT
MONTMONT
MONT
A¯ P£YTY GAZOWEJA¯ P£YTY GAZOWEJ
A¯ P£YTY GAZOWEJA¯ P£YTY GAZOWEJ
A¯ P£YTY GAZOWEJ
Aby zamocowaæ p³ytê w meblach, nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoœci :
Uszczelkê bêd¹ca na wyposa¿eniu nale¿y przy³o¿yæ wzd³u¿
krawêdzi otworu, przy czym obie koñcówki musz¹ stykaæ siê
ze sob¹, jednoczeœnie nie nachodz¹c na siebie.
Umieœciæ p³ytê tak blisko otworu mebli, aby mo¿na by³o
wykonaæ pod³¹czenie elektryczne i gazowe.
P³ytê dopasowaæ do otworu w meblach zwracaj¹c uwagê na
dok³adne u³o¿enie. P³ytê zamocowaæ w meblach
odpowiednimi uchwytami mocuj¹cymi (patrz rys. 10).
Doci¹gniêcie œrub przecina uszczelkê. Zbêdn¹ czêœæ
uszczelki nale¿y lekko usun¹æ. KrawêdŸ p³yty tworzy
podwójn¹ uszczelkê labiryntow¹ daj¹c¹ ca³kowit¹ gwarancjê
na zabezpieczenie przed wlaniem siê cieczy.
550
470
55 min.
30
MONTMONT
MONTMONT
MONT
A¯ W MEBLACHA¯ W MEBLACH
A¯ W MEBLACHA¯ W MEBLACH
A¯ W MEBLACH
Rys.9Rys.9
Rys.9Rys.9
Rys.9
A = Palnik ma³yA = Palnik ma³y
A = Palnik ma³yA = Palnik ma³y
A = Palnik ma³y
R = Du¿y palnikR = Du¿y palnik
R = Du¿y palnikR = Du¿y palnik
R = Du¿y palnik
SR = Œredni palnikSR = Œredni palnik
SR = Œredni palnikSR = Œredni palnik
SR = Œredni palnik
A) UszczelkaA) Uszczelka
A) UszczelkaA) Uszczelka
A) Uszczelka
500
580
SRSR
SRSR
SR
SRSR
SRSR
SR
RR
RR
R
AA
AA
A
9
Rys. 12Rys. 12
Rys. 12Rys. 12
Rys. 12
Rys. 15Rys. 15
Rys. 15Rys. 15
Rys. 15
Rys. 16Rys. 16
Rys. 16Rys. 16
Rys. 16
FO 0947
FO 0938
FO 0198
FO 2099
MO¯LIWOŒCIMO¯LIWOŒCI
MO¯LIWOŒCIMO¯LIWOŒCI
MO¯LIWOŒCI
ZABUDOWYZABUDOWY
ZABUDOWYZABUDOWY
ZABUDOWY
Na bazie mebli z drzwiamiNa bazie mebli z drzwiami
Na bazie mebli z drzwiamiNa bazie mebli z drzwiami
Na bazie mebli z drzwiami
Meble musz¹ byæ tak skonstruowane i wykonane,
aby podczas pracy wykluczyæ ewentualny kontakt
z nagrzan¹ obudow¹ urz¹dzenia. Mo¿e siê jednak
tak zdarzyæ, kiedy obudowa p³yty przez otwarcie
lub zamkniêcie drzwi nara¿ona jest na ciœnienie
lub podciœnienie. Zalecane rozwi¹zanie tego
problemu pokazano na rysunku 11.
P³yta pod urz¹dzeniem musi byæ tak zamontowana,
aby w razie koniecznoœci serwisant móg³ ³atwo
wyj¹æ p³ytê do gotowania i ponownie w³o¿yæ j¹.
Otwór do zabudowy musi znajdowaæ siê w odstêpie
przynajmniej 55 m od tylnej œciany (patrz rys.9).
Na bazie mebli z piekarnikiemNa bazie mebli z piekarnikiem
Na bazie mebli z piekarnikiemNa bazie mebli z piekarnikiem
Na bazie mebli z piekarnikiem
Otwór musi odpowiadaæ wymiarom pokazanym
na rysunku 12 i 15 i musi byæ wyposa¿ony w dwa
króæce umo¿liwiaj¹ce w³aœciw¹ wentylacjê.
Aby zapobiec przegrzaniu, nale¿y wykonaæ
instalacjê jak pokazano na rysunku 13-14.
Pod³¹czenie p³yty i piekarnika do instalacji
elektrycznej musi byæ wykonane oddzielnie,
zarówno z technicznego jak i praktycznego
wzglêdu. Piekarnik musi byæ tak zamontowany,
aby dawa³ siê wysun¹æ ca³kowicie poza meble do
przodu.
Ewentualne lewe i prawe œcianki boczne, których
wysokoœæ przekracza wysokoœæ p³yty do gotowania,
musz¹ znajdowaæ siê w odleg³oœci przynajmniej
100 mm od otworu nasadki .
Szafki wisz¹ce lub okapy musz¹ znajdowaæ siê w
odleg³oœci przynajmniej 650 mm od p³yty do
gotowania (rys.16).
470
30
591
380
140
360 cm
2
50 cm
2
120 cm
2
180 cm
2
550 min.
560 min.
650 mm
30
20 min
60
a
b
FO 1013
Rys. 11Rys. 11
Rys. 11Rys. 11
Rys. 11
FO 0939
Rys. 13Rys. 13
Rys. 13Rys. 13
Rys. 13
Rys. 14Rys. 14
Rys. 14Rys. 14
Rys. 14
a)Zdejmowana p³yta mebli
b)Przestrzeñ na ewentualne przewody pod³¹czeniowe
10
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakoœciowej, która mia³a na celu sprawdzenie sprawnoœci
technicznej urz¹dzenia i wykonanie regulacji przez
specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi byæ wykonana z najwiêksz¹
ostro¿noœci¹. Z tego powodu zalecamy zwrócenie siê w
przypadku jakiejkolwiek awarii do autoryzowanego
zak³adu serwisowego. Przy zg³oszeniu nale¿y podaæ model
Pañstwa urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêœci zamienne oznaczone przez producenta
poni¿szym znakiem markowym s¹ do nabycia wy³¹cznie w
autoryzowanych zak³adach serwisowych firmy Electrolux
Zanussi lub w sklepach specjalistycznych.
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przedObs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przed
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przedObs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przed
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przed
przyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿yprzyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿y
przyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿yprzyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿y
przyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿y
dok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcjidok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcji
dok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcjidok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcji
dok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcji
zawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owegozawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owego
zawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owegozawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owego
zawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owego
u¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazóweku¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
u¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazóweku¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
u¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e izawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e izawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i
niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
GWGW
GWGW
GW
ARANCJAARANCJA
ARANCJAARANCJA
ARANCJA
Karta gwarancyjna wraz z warunkami gwarancji do³¹czona
jest do zakupionego urz¹dzenia. Gwarancjê nale¿y
zachowaæ wraz z dowodem zakupu na wypadek
koniecznoœci wykonania naprawy gwarancyjnej i okazaæ j¹
serwisantowi. W przeciwnym razie naprawa bêdzie
wykonana odp³atnie.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnychProducent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnych
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnychProducent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnych
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian konstrukcyjnych
nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jegonie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jego
nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jegonie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jego
nie wp³ywaj¹cych jednak ujemnie na u¿ytkowe cechy urz¹dzenia i jego
bezpieczn¹ eksploatacjê.bezpieczn¹ eksploatacjê.
bezpieczn¹ eksploatacjê.bezpieczn¹ eksploatacjê.
bezpieczn¹ eksploatacjê.
miastomiasto
miastomiasto
miasto
adresadres
adresadres
adres
telefontelefon
telefontelefon
telefon
BIALYSTOK Piastowska 11 0-85 732-19-55
BIELSKO BIALA Reja 18 0-33 815-86-13
BRZEZINY Moniuszki 14/16 0-46 874-28-30
BYDGOSZCZ Kcynska 6 0-52 379-31-02
CHELM Wieniawskiego 11 a 0-82 565-70-42
CHOJNICE Subislawa 8 0-52 397-25-58
CHRZANÓW Mieszka I 0-35 62-34-822
CIECHANÓW Glowackiego 12 0-23 672-48-34
CZESTOCHOWA Rocha 108 0-34 324-89-60, 368-16-65
ELBLAG ul. Lokietka 44 0-55 237-94-05, 232-15-10
GDANSK Partyzantów 46 0-58 520-20-94
GDYNIA ul. Helska 8 0-58 663-15-85, 663-15-15
GDYNIA Unruga 76 0-58 625-05-05
GLIWICE J. Sliwki 34 0-32 279 20 07
GORZÓW WLKP. Moscickiego 14 (pawilony) 0-95 729-20-93
AUTORAUTOR
AUTORAUTOR
AUTOR
YZOWYZOW
YZOWYZOW
YZOW
ANY SERANY SER
ANY SERANY SER
ANY SER
WISWIS
WISWIS
WIS
AUTORAUTOR
AUTORAUTOR
AUTOR
YZOWYZOW
YZOWYZOW
YZOW
ANE ZAKLADY OBSLUGI SERANE ZAKLADY OBSLUGI SER
ANE ZAKLADY OBSLUGI SERANE ZAKLADY OBSLUGI SER
ANE ZAKLADY OBSLUGI SER
WISOWEJWISOWEJ
WISOWEJWISOWEJ
WISOWEJ
11
GRUDZIADZ Sienkiewicza 17 0-56 462-07-41
KALISZ Sukiennicza 4 0-62 764-50-60
KATOWICE ul. 1000-lecia 3 0-32 254-11-81, 254-02-78
KIELCE Checinska 14 a 0-41 361-38-16
KONIN Pierwszego Maja 15 0-63 242-17-99
KOSZALIN Szyprów 4 0-94 341-66-68, 341-66-71
KRAKÓW Os. Willowe 30 0-12 644-87-64, 644-40-69
KRAKÓW Os. Strusia 1A 0-12 648-22-57, 648-67-60
KRAKÓW Kosciuszki 36 0-12 421-50-32
KROSNO Slowackiego 10 0-13 432-28-93
LEGNICA Kasjopei 15 0-76 854-48-33
LESZNO Sulkowskiego 46 0-65 520-55-70
LUBLIN Leczynska 21 0-81 745-05-15
LOMZA Wiejska 5B 0-86 216-65-65
LÓDZ Marynarska 42 0-42 657-70-02, 657-99-27
NOWY SACZ Batalionów Chl. 19a 0-18 441-11-44
OLSZTYN Blekitna 9 0-89 523-76-26, 541-20-39
OPOLE Szarych Szeregów 23 0-77 455-90-93
OSTROLEKA Zniwna 9 0-29 760-27-87
OSTROWIEC SW. Os.Ogrody 28 0-41 65-20-13, 62-09-38
PILA Przemyslowa 5 0-67 212-67-96, 212-35-84
PLOCK Al. Lotników 2 c 0-24 263-38-76; 263-01-04
POZNAN Czesnikowska 1 a 0-61 867-41-12
PRZEMYSL Mickiewicza 9 0-16 678-77-05
RACIBÓRZ Opawska 3 0-36 415-26-04, 419-09-32
RADOM Sobieskiego 1 0-48 345-10-10, 345-97-57
RZESZÓW Dabrowskiego 44 0-17 854-16-15
SIEDLCE Vogla 41 0-25 632-72-08
SIERADZ Polna 3/5 0-43 827-40-92
SLUPSK Pilsudskiego 7B 0-59 843-54-88
STALOWA WOLA Komisji Ed. Nar. 13 0-15 842-28-94
STARGARD SZCZ. Wojska Polskiego 114 0-91 577-64-11
SUWALKI Litynskiego 1A 0-87 567-29-58
SZCZECIN Chmielewskiego 18 0-91 485-31-70, 0-800-390-960
SWIDNICA Slotwina 80 0- 74 852-60-71
SWIERZAWA Piasta 14 0-75 713-52-86
TARNÓW Graniczna 8a 0-14 26-00-99
TORUN Wojska Pol. 43/45 0-56 62-31-503
WARSZAWA Wawelska 5 0-22 825-70-73, 825-36-21 wew.60
WARSZAWA Giewont 21 0-22 644-04-32, 644-68-48
WEJHEROWO ul. Obronców Helu 3 0-58 672-59-64
WIELUN Baranowskiego 5 0-43 843-34-15
WLOCLAWEK Okrzei 54 0-54 231-22-75
WROCLAW Jagiellonczyka 38A 0-71 321-02-93
WROCLAW Jednosci Narodowej 97 0-71 322-46-66; 322-78-81
ZAMOSC ul.Reja 2 0-90 24-75-04
ZIELONA GÓRA Okulickiego 37 0-68 326-22-37
35677-4201 05/02
Grafiche MDM - Forlì
The Electrolux Group.The Electrolux Group.
The Electrolux Group.The Electrolux Group.
The Electrolux Group. The world’s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Electrolux EHG686X-P Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi