Groupe Brandt BKV6132X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
GUIDE D’UTILISATION FR
XXXXX CS
XXXXX EN
INSTRUKCJA OBSŁUGI PL
XXXXX SK
PIEKARNIK Z FUNKCJĄ
PARY
XXX
XXX
XXX
XXX
1
560
5
5
0
20
50
10
50
450
542
MAX 425
592
455
B
A
C
1.1
POLSKI
2
2.1
2.4
rys.
rys.
rys.
rys.
B
A
D
C
F
G
E
X2
3
3.1
3.2
3.3
3.4
4
4.1
4
4.2
4.3
4.4
POLSKI
Szanowni Klienci!
Serdecznie dziękujemy za zaufanie okazane naszej firmie poprzez dokonanie zakupu
produktu marki BRANDT.
Produkt ten został zaprojektowany i wytworzony myśląc o was, waszym stylu życia
i potrzebach - nasza firma zawsze stara s spełnić wszystkie oczekiwania swoich klientów.
Opracowaliśmy go, wykorzystując całość naszej wiedzy, ducha innowacyjnci oraz pasję,
która stanowi kluczowy czynnik naszej działalności od ponad 60 lat.
Starając się wciąż w lepszy sposób spni oczekiwania naszych klientów, dział obsługi
klienta naszej firmy bierze pod uwagę wszystkie Pstwa uwagi i udziela odpowiedzi na
jakiekolwiek pytania lub sugestie.
Prosimy o kontaktowanie się z naszą firmą za pośrednictwem witryny
www.brandt.com, na której publikowane informacje dotyczące naszych
najnowszych innowacji, a tae wszelkie użyteczne informacje dodatkowe.
Firma BRANDT z wielką przyjemnością towarzyszy Pstwo w codziennym życiu i życzy
pnego zadowolenia z zakupionego produktu.
Uwaga: Przed uruchomieniem urządzenia należy dokładnie przeczytać
niniejszą instrukcję obsługi, aby szybciej zapoznać się z zasadami jego
działania.
POLSKI
WAŻNE ZALECENIA BEZPIECZEŃSTWA - UWAŻNIE PRZECZYTAĆ
I ZACHOWAĆ DO WGLĄDU.
Niniejszą instrukcję obsługi można pobrać na stronie internetowej marki.
Urządzenie może być używane
przez dzieci w wieku powyżej
8 lat i osoby, o ograniczonych
możliwościach fizycznych,
czuciowych lub umysłowych lub
pozbawionych doświadczenia lub
wiedzy, jeżeli one pod nadzorem
lub wcześniej otrzymały instrukcje
dotyczące pewnej obsługi urządzenia
i zrozumiały zagrożenia, którym mogą
podlegać. Dzieci nie mogą
wykorzystywać urządzenia do
zabawy. Czyszczenie i konserwacja
nie mogą być wykonywane przez
dzieci pozostawione bez dozoru.
Należy nadzorować dzieci, aby
upewnić się, że nie bawią się
urządzeniem.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego
elementy dostępne podczas
używania go stają się gorące. Należy
uważać, żeby nie dotykać elementów
grzejnych znajdujących się wewnątrz
piekarnika. Dzieci w wieku poniżej
8 lat należy trzymać z dala od
urządzenia, chyba że znajdują się pod
stałym nadzorem.
Nie używać urządzenia do
czyszczenia parą.
Nie stosować do czyszczenia
szklanych drzwi piekarnika ściernych
preparatów czyszczących ani
twardych metalowych drapaków,
ponieważ można porysować
powierzchnię i spowodować
pęknięcie szkła.
OSTRZEŻENIE: Upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone od
zasilania przed przyspieniem do
wymiany lampy, aby uniknąć ryzyka
porażenia prądem. Rozpocząć
czynności po ostygnięciu urządzenia.
Aby odkręcić oprawę i lampę, używać
gumowej rękawicy, która ułatwi
demontaż.
Gniazdko prądu powinno być
dostępne po instalacji. Należy
przewidzieć sposób odłączenia
urządzenia od sieci zasilającej za
pomocą gniazdka prądu lub
zintegrowanego wyłącznika w stałym
układzie przewodów zgodnie
z regułami instalacji.
Jeśli kabel zasilania jest uszkodzony,
powinien zostać wymieniony
przez producenta, jego serwis
posprzedażny lub osoby o podobnych
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
POLSKI
kwalifikacjach w celu uniknięcia
zagrożenia.
Ustawić piekarnik wewnątrz szafki
w taki spob, aby odleość od
sąsiedniego mebla wynosiła co
najmniej 10 mm. Mebel do zabudowy
piekarnika powinien być wykonany
z materiału odpornego na wysoką
temperaturę (lub pokryty takim
materiałem). Dla zapewnienia
większej stabilności należy
przymocować piekarnik w szafce za
pomocą 2 śrub w przewidzianych do
tego otworach.
Urządzenie może b zainstalowane
w kolumnie, jak pokazano na
schemacie instalacji.
Urządzenie musi zostzainstalowane
na wysokości większej, niż 850 mm od
posadzki.
Aby uniknąć przegrzania,
urządzenia nie należy montować za
drzwiami ozdobnymi.
Podczas działania urządzenie
nagrzewa się. Po otwarciu drzwiczek
urządzenia wydostaje się gorąca
para. Dzieci powinny zawsze
pozostawać w bezpiecznej odległości.
WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
POLSKI
Instalacja
1
Należy sprawdzić, czy:
- moc instalacji jest wystarczająca (220-240 V~
16 amperów),
Jeżeli w celu podłączenia urządzenia domowa
instalacja elektryczna musi zostać zmodyfikowana,
naly zlec wykonanie niezbędnych prac
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Podczas wykonywania jakichkolwiek prac
dotyczących konserwacji, urządzenie musi być
odłączone od zasilania elektrycznego,
a bezpieczniki powinny być odcięte lub wyjęte.
Uwaga:
Żyła ochronna (zielono-żółta) jest
podłączona do styku urządzenia
i powinna być połączona z uziemieniem
instalacji.
W razie jakiegokolwiek uszkodzenia
piekarnika naly natychmiast odłącz
urządzenie od zasilania lub wyjąć
bezpiecznik jego instalacji zasilania.
Uwaga:
Nasza firma nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w razie jakichkolwiek
wypadków lub szd spowodowanych
brakiem lub nieprawidłowym wykonaniem
uziemienia, nieciwym
podłączeniem urządzenia.
WYBÓR MIEJSCA INSTALACJI
I WBUDOWANIA
Urządzenie musi zostać zainstalowane na wysokości
większej, niż 850 mm od posadzki. Urządzenie może być
zainstalowane w kolumnie jak pokazano na schemacie
instalacji (rys. A).
Uwaga: jeżeli dno mebla jest otwarte, odstęp pomiędzy
ścianą a blatem, na którym ustawiony jest piekarnik musi
wynosić maksymalnie 70 mm* (rys. B).
Nie należy natychmiast używać urządzenia (zaczekać
około 1 do 2 godzin), które zostało przeniesione
z miejsca o niskiej temperaturze do pomieszczenia
ciepłego, ponieważ kondensacja może spowodować
nieprawidłowe działanie.
Ustawić piekarnik wewnątrz szafki w taki sposób, aby
odległość od sąsiedniego mebla wynosiła co najmniej
10 mm. Mebel do zabudowy piekarnika powinien być
wykonany z materiu odpornego na wyso
temperaturę (lub pokryty takim materiałem).
Należy wywiercić otwory o Ø 2 mm w ściance mebla, aby
uniknąć rozszczepienia drewna.
Dla zapewnienia wkszej stabilnci należy
przymocować piekarnik w szafce za pomocą 2 śrub
w przewidzianych do tego otworach (rys. C).
PODŁĄCZENIE ENERGII ELEKTRYCZNEJ
Uwaga:
Prace dotyczące instalacji mo zost
wykonane wyłącznie przez wykwalifikowanych
instalatorów i techników.
Bezpieczeństwo elektryczne musi zostać zapewnione
poprzez prawidłowe wbudowanie. Podłączenie energii
elektrycznej powinno zostać przeprowadzone przed
wbudowaniem urządzenia do mebla.
Urządzenie powinno być podłączone za pomo
znormalizowanego przewodu zasilającego 3-żyłowego o
przekroju 1 mm² (1 f + 1 z + uziemienie), który powinien
być podłączony do sieci 220-240 V~ poprzez
znormalizowane gniazdko IEC 60083 lub mechanizm
odcinania zasilania na wszystkich biegunach zgodnie
z zasadami instalacji.
POLSKI
3.1 USTAWIENIE GODZINY
Po pierwszym podłączeniu zasilania na wyświetlaczu miga
godzina 12:00.
Godzina może zostać ustawiona za pomocą przycisków +
lub -.
Zatwierdzić przyciskiem
.
W razie przerwy w dopływie prądu wskazanie godzin
miga.
3.2 MODYFIKACJA USTAWIENIA GODZINY
Pokrętło wyboru funkcji musi koniecznie znajdować się
w pozycji 0.
Po wciśnięciu przycisku wyświetlony zostanie symbol
.
Ponownie wcisnąć przycisk . Ustawić godzinę za
pomocą przycisków + lub - .
Zatwierdzić przyciskiem
.
Zapamiętanie ustawienia godziny odbywa s
automatycznie po 1,5 min.
Ustawienie godziny
3
2.1 PREZENTACJA  PIEKARNIKA
Prezentacja piekarnika
2
2.4 AKCESORIA
• Talerz na produkty (rys.1)
Talerz ze stali nierdzewnej zapobiegający możliwości
kontaktu pomiędzy produktami a wodą pochodzącą
z kondensacji
• Talerz na kondensat (rys.2)
Talerze ze stali nierdzewnej umożliwiający zbieranie wody
pochodzącej z kondensacji.
Porada
W celu pieczenia ułożyć talerz rys.1 na talerzu
rys.2 w odwrotnym kierunku, tak aby nie zostały
wzajemnie zablokowane.
W celu przechowywania ułożyć talerz rys.1 na
talerzu rys.2 w takim samym kierunku, tak aby
zostały wzajemnie zablokowane.
• Kratka (rys.3)
Wyjmowana kratka podtrzymująca ze stali nierdzewnej:
musi zostać koniecznie włożona do piekarnika.
• Wyjmowany zbiornik (rys.4)
Zbiornik zapewniający niezależne doprowadzanie wody
do piekarnika.
Jego pojemność wynosi około 1 litra (poziom maks.).
Ustawienie godziny i czasu / Menu
Przycisk -
Przycisk +
Wyjazd
1
2
3
4
2.2
WYŚWIETLACZ
2.3
PRZYCISKI
Czas pieczenia
Zakończenie pieczenia
Blokada klawiatury
Minutnik
°C Wskaźnik temperatury
Wskaźnik wzrostu temperatury
1 2 3
4
A
B
Wyświetlacz
Przewód doprowadzenia wody
Wytwornica pary
Pasek elementów sterowania
Lampka
Zbiornik
Lej
C
D
E
F
G
POLSKI
3.3 MINUTNIK
Funkcja może b ywana wyłącznie, kiedy
piekarnik jest wyłączony.
Po wciśnięciu przycisku wyświetlony zostanie symbol
.
Wskazanie minutnika miga.
Ustawić minutnik za pomocą przycisków + i -.
Wcisnąć przycisk , aby zatwierdz - rozpoczyna się
odliczanie.
Kiedy ustawiony czas upłynie, włączy się sygn
dźwiękowy. Aby go wyłączyć wystarczy wcisnąć dowolny
przycisk.
Na wyświetlaczu zostanie ponownie pokazana godzina.
Uwaga: zaprogramowanie minutnika może zostać
zmodyfikowane lub anulowane w dowolnej chwili. Aby
anulować, należy powrócić do menu minutnika i ustawić
00:00. Jeżeli wprowadzone ustawienie nie zostanie
zatwierdzone, następuje to automatycznie po upływie
kilku sekund.
3.4 BLOKADA KLAWIATURY
Wcisnąć równocześnie przyciski + i - do chwili, kiedy na
ekranie wyświetlony zostanie symbol . Aby odblokować,
wcisnąć równocześnie przyciski + i - do chwili, kiedy na
ekranie wyświetlony zostanie symbol .
Wulkanizacja
4
Z
A
SA
DA
DZ
IA
ŁA
NIA
Woda znajd
ując
a się w z
b
iorniku jest d
op
r
ow
ad
z
a
na d
o
wnęt
rza za po
m
o
prze
w
odu. W
ko
n
t
ak
cie
z gorącą
po
w
i
erz
c
hni
ą
w
do
lnej
c
zęś
c
i
w
nęt
rza wo
da
zami
eni
a
si
ę
w
parę wo
dną:
j
est
t
o
w
y
two
rni
ca
pary.
Nie je
st konieczne dodawani
e wo
dy do
naczynia do
pi
eczenia. Ab
y
zapewnić PRAWDZIWE GOTOWANIE NA
PARZE, piekarnik jest wyposażony w naczynia opracowane
specjalnie dla zapewniania najwyższej jakości.
UŻYTKOWANIE ZBIORNIKA
Przed rozpoczęciem gotowania należy KONIECZNIE
napełnić zbiornik wodą do poziomu maksymalnego.
Ponownie włożyć zbiornik do urządzenia DO SPODU,
kiedy wyczuwalne będzie ZATRZAŚNIĘCIE.
Zarządzanie wodą
W razie jakichkolwiek problemów dotyczących obiegu
wody, wyświetlany jest symbol „wskaźnik wody
i emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Błąd ten może bspowodowany między innymi przez
następujące czynniki:
- zbiornik jest pusty.
- zbiornik jest włożony nieprawidłowo.
Po sprawdzeniu powyższych dwóch elementów,
urządzenie zaczyna działać automatycznie po zamknięciu
drzwiczek.
Uwaga
Podczas działania urządzenie nagrzewa się.
Po otwarciu drzwiczek urządzenia wydostaje s
gorąca para. Dzieci powinny zawsze pozostaw
w bezpiecznej odległości.
4.1 PIECZENIE NATYCHMIASTOWE
- Piekarnik jest wyposażony w 9 automatycznych
funkcji gotowania na parze (patrz „Instrukcja
pieczenia”)
- Funkcja sterowania ręcznego
- Funkcja rozmrażania
Wybrać odpowiednie danie za pomocą pokrętła funkcji.
Wyświetlacz miga. Wyświetlany jest czas pieczenia
w zależności od wybranego produktu. Czas pieczenia może
zostać zmodyfikowany za pomocą przycisków + i -.
Zatwierdzić przyciskiem , pieczenie rozpoczyna się i jego
czas jest odliczany.
4.2 PIECZENIE Z OPÓŹNIENIEM
Wybrać program pieczenia. W razie potrzeby zmienić
ustawienie czasu. Wcisnąć przycisk - symbol czasu
zakończenia pieczenia miga, co oznacza, że wartość
może zostać zmodyfikowana.
Czas pieczenia może zostać zmodyfikowany za pomocą
przycisków + i -.
Zatwierdzić przyciskiem .
Uwaga
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, nie należy
otwierać drzwiczek urządzenia podczas pracy.
POLSKI
MODYFIKACJA CZASU PIECZENIA
Podczas pieczenia możliwe jest zmodyfikowanie jego
czasu. W tym celu należy wcisnąć przycisk i zmienić
czas pieczenia za pomocą przycisków + lub -.
WYŁĄCZENIE  PODCZAS  PIECZENIA
Można w dowolnej chwili zatrzymać pieczenie, ustawiając
pokrętło w pozycji zero.
Jeżeli wytwarzanie pary nie zostało jeszcze rozpoczęte
(po upływie około 1 minuty), piekarnik wyłączy się
automatycznie i czas nie będzie wyświetlany.
Jeżeli wytwarzanie pary już się rozpoczęło, wyświetlany
jest czas wynoszący 3 minuty i rozpoczyna się odliczanie,
a para zostaje odprowadzona przed otwarciem drzwiczek.
ZAKOŃCZENIE PIECZENIA
Wyświetlane cyfry 0:00. Przez 10 minut urządzenie
emituje przerywane sygnały dźwiękowe.
Aby wyłączyć sygnały więkowe, należy ustawić
przełącznik w położeniu 0.
Uwaga
Po każdym pieczeniu należy OBOWIĄZKOWO
opróżnić zbiornik.
Wulkanizacja
4
POLSKI
Przewodnik automatycznych funkcji pieczenia
5
Funkcje pieczenia
Zaprogramowany
czas
Ustawienie
czasu min.
Ustawienie
czasu maks.
20 min.
15 min.
50 min.
10 min.
10 min.
20 min.
7 godzin
20 min.
25 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
5 min.
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
1 godzina
10 godzin
1 godzina
1 godzina
Warzywa
Ryby
Mięsa
Mięczaki
Dania gotowe
Zboża
Jogurty
Podgrzewanie
Utrzymywanie
PRZEWODNIK AUTOMATYCZNYCH FUNKCJI PIECZENIA
6.3 TRYB RĘCZNY
Funkcja obsługi ręcznej umożliwia ustawienie temperatury
i czasu pieczenia w zależności od produktu (patrz tabela
na następnej stronie).
Ustawić przełącznik funkcji w położeniu .
Wyświetlacz miga i wyświetlana jest zalecana temperatura
pieczenia - patrz informacje zamieszczone w przewodniku
ręcznych funkcji pieczenia na następnej stronie. Ustawić
temperatu i zatwierdzić przyciskiem , pieczenie
rozpoczyna się i jego czas jest odliczany.
Aby zmodyfikować czas i temperaturę pieczenia, wcisnąć
przycisk i ustawić czas za pomocą przycisków + i -.
Przewodnik ręcznych funkcji pieczenia
6
POLSKI
Przewodnik ręcznych funkcji pieczenia
6
Ziemniaki
Świeży
groszek zielony
Zielona
fasola
Karczochy
(małe)
CZAS
Szparagi
Brokuły
Marchew
Seler
Dynia
Grzyby
Cukinie
Topinambur
Szpinak
Cykoria
Koper włoski
Kalarepa
40 do 45 min.
35 do 40 min.
18 min.
20 do 22 min.
25 do 30 min.
15 do 20 min.
15 min.
10 do 15 min.
20 min.
20 min.
35 min.
30 min.
22 min.
30 do 35 min.
15 do 20 min.
20 do 25 min.
25 min.
40 do 45 min.
ułożone na talerzu w pozycji odwrotnej
w przypadku jedynie końcówek należy skrócić czas
w niewielkich wiązkach
w cienkich plasterkach
w cienkich plasterkach
w kostkach
w plasterkach
po odcięciu łodygi i przecięciu
na 2 części na długość
po przecięciu na 2 części
w kostkach
Pory
25 min.
po przecięciu na 2 części
pokrojone na plasterki
całe
• Wartość czasu
zależy od
rodzaju,
wielkości
i świeżości
warzyw. Należy
postępować
zgodnie
z informacjami
zamieszczonymi
w kolumnie
„produkty”
.
• Aby sprawdzić
stopień
wypieczenia,
należy nakłuć
najgrubszą część
warzywa - jeżeli
jest prawidłowo
ugotowane,
nie będzie
wyczuwalny
opór.
(świeże) zamieszać podczas
gotowania (mrożone)
/
Kapusta
30 do 35 min.
22 min.
30 do 35 min.
Brukselka
W niewielkich wiązkach
Drobno pokrojone
w cienkich paskach
WARZYWA
PRODUKTY
UWAGI
Przegrzebki
Mule/
Pobrzeżki
Kraby/
Kieszeńce
Homary
Langusty
10 do 12 min.
20 do 25 min.
25 min.
30 do 35 min.
12 do 15 min.
z aromatami
z aromatami
/
w zależności od wagi
/
• Ułożyć mięczaki
na kratce
naczynia
szklanego,
dodać zioła.
• Ułożyć
skorupiaki na
warstwie
wodorostów.
MIĘCZAKI
SKORUPIAKI
Jabłka/
brzoskwinie/gruszki
Musy
Śmietana
10 do 15 min.
25 min.
10 min.
całe, obrane
owoce w plasterkach
w miseczkach
• Czas zależy
od stopnia
dojrzałości.
OWOCE
ŚMIETANA
PRODUKTY
Niezależnie od ilości
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
100
°C
90
95
95
95
90
90
95
90
POLSKI
Przewodnik ręcznych funkcji pieczenia
6
Szczupak
Dorsz/Morszczuk
Dorada
Plamiak
Śledź
Czarniak
(czarny i żółty)
Miętus
Makrela
Mintaj/Dorsz
Płaszczka
• *Dzwonka:
okrągłe plastry
ryb o grubości
od 2 do 3 cm
(180/200 g) na
osobę.
• Należy zawsze
kupować
produkty bardzo
świeże.
• Ułożyć całe
ryby
bezpośrednio
w naczyniu lub
na liściach
laurowych,
koprze lub
innych ziołach.
• Po zakończeniu
pieczenia należy
zdjąć skórę,
która będzie
odklejać się
bardzo łatwo.
Barwena
Barwena/Sola
Koleń
Łosoś
Tuńczyk
Pstrąg
cały (1 kg)
25 do 30 min.
13 do 15 min.
20 do 25 min.
15 min.
20 min.
15 do 20 min.
15 min.
20 min.
15 min.
25 do 30 min.
15 min.
10 min.
20 min.
15 do 20 min.
20 do 25 min.
20 do 25 min.
cały (1 kg)
dzwonka (180 g)*
cały (1 kg)
filety
cały (200 g)
dzwonka (180 g)
cała (250 g)
w zależności od grubości
filety
cały (200 g)
filety
duże kawałki
(od 6 do 10 cm długości)
dzwonka (180/200 g)
dzwonka (180/200 g)
cały (200 g)
13 do 15 min.
Wieprzowina
(polędwica wieprzowa)
Drób
(białe mięso)
(Zrazy)
Kiełbasy
25 min.
20 do 25 min.
25 min.
20 min.
Udka z kurczaka: 35 do 40 min.
Pieczeń z indyka: 50-60 min.
Kiełbasa z Morteau 400 g
Następnie
przyrumienić na
grillu w innym
naczyniu.
MIĘSA
Kaszanka
10 do 15 min.
Po zakończeniu
pieczenia odkleić
ywac widelca.
RYŻ, MAKARON
SEMOLINA
Pudding ryżowy
30 min.
100 g umytego ryżu - 20 cl
mleka - 2 łyżki stołowe cukru
Semolina
20 min.
200 g (1/4 litra wody)
Umieścić bezpośrednio w naczyniu, przykryć wodą lub mlekiem. Sama para nie
wystarczy dla całkowitego nasycenia tych produktów, które zwiększają objętość.
Aby uniknąć skapywania wody, należy umieścić folię aluminiową na naczyniu.
7 min.
5 do 6 min.
8 min.
Na twardo: położyć bezpośrednio na kratce.
Na miękko
: położyć bezpośrednio na kratce.
Jajka sadzone: po rozbiciu umieścić w pojedynczym
naczyniu na kratce, przykrywając folią spożywczą.
jajka bardzo
świeże,
przechowywane
w temperaturze
pokojowej.
10 do 12 min.
Twarde
CZAS
PRODUKTY
UWAGI
PRODUKTY
N
iezależnie od ilości
°C
RYBY
85
75
85
85
80
85
75
80
80
75
85
85
85
85
100
100
100
100
95
90
90
JAJKA
100
100
100
100
Jajka na miękko: patrz szczegółowe przepisy.
100
90
100
POLSKI
6.4 ROZMRAŻANIE
Ustawić przełącznik funkcji w położeniu .
Wyświetlacz miga. Czas pieczenia może zostać
zmodyfikowany. W tym celu należy wcisnąć przycisk
i zmienić czas pieczenia za pomocą przycisków +
lub -.
- Zatwierdzić przyciskiem , rozmrażanie
rozpoczyna się i jego czas jest odliczany.
Przewodnik rozmrażania
6
PRZEWODNIK ROZMRAŻANIA
WARZYWA
W postaci masy (szpinak itd.) ułożone w naczyniu 25 min.
W kawałku ułożone w naczyniu 40/45 min.
RYBY
Pstrągi (całe) ułożone w naczyniu 30 min.
Kawałki łososia
ułożone w naczyniu, odwrócić
w połowie czasu pieczenia
25 min.
Filety (owinięte folią) ułożone w naczyniu
15/20 min.
w zależności
od grubości
Krewetki ułożone w naczyniu 10/12 min.
MIĘSA
Udka kurczaka
ułożone w naczyniu, odwrócić
w połowie czasu pieczenia
40/45 min.
Filety drobiowe (owinięte folią) 25 min.
Kiełbasy ułożone w naczyniu 25 min.
Kotlety (wieprzowe, cielęce...)
ułożone w naczyniu, owinięte folią,
odwrócić w połowie czasu
pieczenia
25/30 min.
Wątróbka w kawałkach (do szaszłyków)
Rozdzielić w połowie czasu
pieczenia
55/60 min.
OWOCE
Różne owoce jagodowe ułożone w naczyniu 15 min.
Musy (jabłkowe...) owinięte folią 35/40 min.
CIASTA
Pączki
pozostawione w opakowaniu,
ułożone na kratce
15 min.
Bułki z czekoladą
pozostawione w opakowaniu,
ułożone na kratce
15 min.
POLSKI
Ustawienia
7
MENU USTAWIEŃ
Użytkownik może modyfikować żnorodne
parametry swojego piekarnika w następujący
sposób:
Wcisnąć i przytrzymać przycisk przez kilka sekund
aż do chwili, kiedy wyświetlony zostanie komunikat
„MENU”, aby przejść do trybu ustawień.
Ponownie wcisnąć przycisk , aby przewijać
poszczególne ustawienia.
Włączyć lub wyłączposzczególne parametry za
pomocą przycisków + i -. Patrz w tabeli obok:
ączenie/wyłączenie
sygnału wkowego
przycisków
ączenie/wyłączenie
regulacji trybu demo
8
Utrzymanie
Ostrzeżenie
Do czyszczenia szklanych drzwiczek
piekarnika nie należy używać ściernych
środków czyszczących lub gąbek metalowych,
ponieważ może to spowodować zarysowanie
powierzchni i pęknięcie szyby.
Uwaga
Podczas wykonywania jakichkolwiek prac
dotyczących czyszczenia wnętrza piekarnika,
urządzenie musi być wyłączone.
Przed przystąpieniem do demontażu należy
zaczekać do wystygnięcia urządzenia
i upewnić się, że jest odłączone od zasilania.
POWIERZCHNIA ZEWNĘTRZNA
Należy używać miękkiej szmatki nawilżonej
produktem do mycia szyb. Nie należy używać
kremów nabłyszczających, ani gąbek ściernych.
Konserwacja akcesoriów
Mogą być myte w zmywarce lub ręcznie,
z niewielką ilością detergentu. Jeżeli są bardzo
zabrudzone, należy wcześniej je namoczyć.
Czyszczenie wnętrza
(po każdym pieczeniu).
Wytrzeć wnętrze suchą szmatką po całkowitym
wystygnięciu wytwornicy pary lub pozostawić
wnętrza piekarnika do wyschnięcia przy otwartych
drzwiczkach.
Czyszczenie przewodu doprowadzenia wody
(1 raz w miesiącu).
Wyjąć przewód doprowadzenia wody, odkręcając
go.
Usunąć osady kamienia, które mogą pozostawać
we wnętrzu (używając cienkiego, spiczastego
przedmiotu, na przykład szpikulca do szaszłyków
lub szydełka).
Czyszczenie wytwornicy pary
(1 raz w miesiącu).
Wlać do wytwornicy 1/2 szklanki białego octu.
Pozostawić do zadziałania na kilka minut,
wyczyścić i spłukać wodą.
Nie używać gąbki lub proszków abrazyjnych, ani
produktów do usuwania kamienia przeznaczonych
do ekspresów do kawy.
Czyszczenie leja.
Zdemontować lej, wyjmując go do góry, wytrzeć
do sucha i ponownie założyć na miejsce,
korzystając z trzech wycięć przeznaczonych do
tego celu.
POLSKI
OCHRONA ŚRODOWISKA
Materiały opakowaniowe tego urządzenia nadają się
do recyklingu. Zachęcamy do ich recyklingu i do
umieszczenia ich w przewidzianych w tym celu
pojemnikach, a tym samym do przyczynienia się w ten
sposób do ochrony środowiska.
Urdzenie zawiera również wiele
materiałów podlegających recyklingowi.
Na produkcie znajduje się symbol, który
oznacza, że zużyte urządzenia nie powinny
być mieszane z innymi odpadami.
Recykling urządzeń organizowany przez
producenta sprzętu, zostanie wykonany w najlepszych
dla Państwa warunkach, zgodnie z dyrekty
europejską 2002/96/WE dotyczącą zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego.
W celu uzyskania informacji na temat najbliższych
punktów zbiórki zużytego sprzętu należy zwrócić się
do władz lokalnych lub sprzedawcy.
Dziękujemy za Państwa współpracę na rzecz ochrony
środowiska.
Ochrona środowiska
10
Niektóre drobne awarie mobyć usuwane przez
użytkownika:
Wyświetlacz nie włącza się. Sprawdzić zasilanie
(bezpiecznik w instalacji użytkownika).
Woda lub para wydostaje się przez drzwiczki
pracującego urządzenia. Sprawdzić, czy
drzwiczki piekarnika są prawidłowo zamknięte.
Lampka piekarnika nie działa. Wymienić
żarówkę lub bezpiecznik wykorzystywany
w instalacji. Sprawdzić, czy piekarnik jest
podłączony prawidłowo.
Piekarnik nie nagrzewa się. Sprawdzić, czy
piekarnik jest prawidłowo podłączony. Sprawdzić,
czy piekarnik nie znajduje s w trybie „DEMO”
(patrz menu ustawień).
Jeżeli problem występuje nadal, należy
skontaktować się z serwisem naprawczym.
Rozwiązywanie problemów
9
PRACE NAPRAWCZE
Ewentualne interwencje przy urządzeniu powinny być
wykonywane przez osoby wykwalifikowane,
autoryzowane przez markę. Aby ułatwić rozwiązanie
problemu, podczas rozmowy z serwisem naprawczym
należy podać kompletne dane referencyjne
posiadanego urządzenia (nazwa handlowa, numer
serwisowy, numer seryjny). Informacje te znajdują się
na tabliczce znamionowej.
ORYGINALNE CZĘŚCI ZAMIENNE
Podczas prac naprawczych należy żądać
ywania
wyłącznie
oryginalnych części zamiennych.
B
RANDT APPLIANCES SAS
7 rue Henri Becquerel
9
2500 RUEIL MALMAISON
230V ~ 50 Hz
M
ADE IN FRANCE
B: Nazwa handlowa
C: Numer serwisowy
H: Numer seryjny
Serwis po sprzedy
11
POLSKI
CZ5703181-00 04-10-2017
BRANDT FRANCE, zakład w CERGY 5/7 avenue des Béthunes, 95310 SAINT OUEN LAUMÔNE.
Spółka Akcyjna Uproszczona z kapitałem w wysokości 100.000.000 euro, wpisana do Rejestru Handlowego Spółek
POLSKI
TESTY ZDOLNOŚCI DO WYKONYWANIA OKREŚLONEJ FUNKCJI
TESTY PARY: zgodnie z normą IEC 60350-1 Art. 8
Brokuły
Para 100% 500 g
18 min. naczynie 1 w naczyniu 2
Mrożony groszek zielony
Para 100%
1000 g 27 min. naczynie 1 w naczyniu 2
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Groupe Brandt BKV6132X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi