45
Jak uzyskać najlepsze efekty
• Używaj miski średnich rozmiarów.
• Używaj szybkości «I» tylko podczas
korzystania z przystawki do ubijania.
• Podczas ubijania lekko pochyl
urządzenie i zataczaj nim koła w prawo.
• Nie ubijaj więcej niż 400 ml schłodzonej
śmietany (co najmniej 30% zawartości
tłuszczu, 4–8 °C).
• Nie ubijaj na raz białka z więcej niż 4 jaj.
Pojemniki do siekania
(patrz ilustracja B)
Pojemniki do siekania (8) i (9) doskonale
nadają się do siekania mięsa, twardego
sera, cebuli, ziół, czosnku, marchewki,
orzechów, migdałów itp.
Twarde produkty (np. parmezan, czeko-
ladę) zawsze siekaj z szybkością «II».
Aby uzyskiwać najlepsze efekty, zapoznaj
się z tabelą C, w której przedstawiono infor-
macje na temat przetwarzania produktów.
Maksymalny czas działania pojemnika do
siekania «hc»: 2 minuty
Nie siekaj bardzo twardych produktów,
takich jak kostki lodu, gałka muszkatołowa,
ziarna kawy czy zboża.
Przed rozpoczęciem siekania ...
• Pokrój mięso, ser, cebulę, czosnek czy
marchewkę na mniejsze kawałki.
• Oderwij łodyżki ziół, wyłuskaj orzechy
z łupin.
• Usuń z mięsa kości, ścięgna i chrząstki.
• Zawsze sprawdzaj, czy na pojemnik do
siekania założony jest pierścień anty-
poślizgowy (8d, 9d).
Uwaga: Ostrze jest bardzo ostre! Zawsze
trzymaj je za górną, plastikową część i
obchodź się z nim ostrożnie.
1. Ostrożnie zdejmij z ostrza (b) osłonę
ochronną.
2. Nałóż ostrze na bolec w środku miski,
dociśnij je i obróć, aby zablokować je
w pozycji.
3. Napełnij miskę do siekania produktami
i nałóż pokrywkę.
4. Połącz część silnikową urządzenia
z pokrywką.
5. Naciśnij włącznik (1) lub (2), aby
włączyć ostrza siekające. Podczas
siekania jedną ręką trzymaj blender, a
drugą – miskę.
6. Po zakończeniu pracy odłącz część
silnikową urządzenia, naciskając
przyciski zwalniające (4).
7. Zdejmij pokrywkę.
8. Przed wyjęciem posiekanych produktów
ostrożnie usuń ostrze. Aby wyjąć ostrze,
delikatnie je przekręć i wyciągnij.
Przykładowy przepis: Masa śliwkowa
z wanilią i miodem
(nadzienie do naleśników lub masa do
smarowania)
Umieść w misce do siekania «hc» 40 g
miodu i 40 g śliwek. Siekaj przez
4 sekund z szybkością «II». Dodaj 10 ml
wody (z aromatem waniliowym) i włącz
siekanie jeszcze na 1 sekunda.
Czyszczenie (patrz ilustracja D)
Część silnikową (3) i uchwyt przystawki
do ubijania (6a) należy czyścić wyłącznie
wilgotną ściereczką.
Pokrywkę pojemnika do siekania «ca» (9a)
należy czyścić wyłącznie pod bieżącą
wodą. Nie umieszczaj jej w zmywarce.
Wszystkie inne części można myć w
zmywarce.
Aby dokładniej wyczyścić pierścienie
antypoślizgowe, można je zdjąć z pojem-
nika do siekania.
Przygotowywanie produktów o dużej
zawartości pigmentu (np. marchewki)
może powodować przebarwienie części
urządzenia. Przed umyciem przetrzyj te
części olejem roślinnym.
5722111494_MQ500-505-520-525-535-535Baby_INT_S6-96.indd 455722111494_MQ500-505-520-525-535-535Baby_INT_S6-96.indd 45 06.02.15 08:3106.02.15 08:31