Electrolux EEWA7000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
GB
F
NL
I
E
P
S
FIN
CZ
PL
Expre s s k e ttle EEW A 70 0 0
Ope rating ins tructions .................3
Ge brauch s anw e is ung.................7
M ode d'e m ploi...........................11
Ge bruik s aanw ijz ing ....................15
Ins truz ioni pe r lus o ................... 19
Ins truccione s de us o ................ 23
Ins trucçõe s de utiliyacçâo.........27
Bruk s anvis ning .......................... 31
Käyttöoh je ................................ 35
Bruk s anvis ning ..........................39
Brugs anvis ning ......................... 43
Návod k použití .........................47
Ins truk cja obs ługi.......................51
Ins trucţiuni de utiliz are ..............55
Pуководство по эксплуата ции...... 59
DK
N
RUS
RO
D
51
Sz anow ni k lie nci
Pros im y o s taranne prz e cz ytanie te j
ins truk cji obs ługi. Nale ży s z cz e gólnie
z w róc uw agę na z as ady
be z pie cz e ńs tw a, k tóre podano na
pie rw s z ych s tronach ! Ins truk cję obs ługi
nale ży prz e ch ow yw ać w ce lu
k orz ys tania z nie j w późnie js z ym
te rm inie . Ins truk cję tę nale ży prz e k az ać
e w e ntualne m u nas tępne m u
użytk ow nik ow i te go s prz ętu.
Sym bol trójk ąta os trz e gaw cz e go i/lub
s łow a os trz e gaw cz e (O s trz e że nie !,
Nie be z pie cz e ńs tw o!, Uw aga!) s ą
s tos ow ane w ce lu podk re śle nia
z agroże ń os obis tych lub podk re śle nia
inform acji w ażnych dla z ach ow ania
użyte cz ności s prz ętu. Pros im y o
be z w arunk ow e ich prz e s trz e ganie .
Te n s ym bol w s k az uje k ole jne cz ynności
podcz as obs ługi s prz ętu.
Tym s ym bole m oz nacz ono inform acje
uz upe łniające , dotycz ące obs ługi i
prak tycz nych z as tos ow ań s prz ętu.
Sym bole m k onicz ynk i oz nacz ono rady i
w s k az ów k i dotycz ące e k onom icz ne go i
prz yjaz ne go dla naturalne go
środow is k a s pos obu używ ania s prz ętu.
Opis s prz ętu
A Obudow a
B W yjm ow any w k ład filtra
C O tw ór w yle w ow y
D Pok ryw a
E Prz ycis k otw ie rający pok ryw ę
F Uch w yt
G W s k aźnik poz iom u w ody
H W łącz nik / W yłącz nik z e w s k aźnik ie m
pracy
J O ddz ie lna pods taw a i prz e w ód
doprow adz ający z as ilanie
K Tablicz k a z nam ionow a
Z as ady be z pie cz e ńs tw a
Be z pie cz e ńs tw o te go urz ądz e nia
odpow iada uz nanym z as adom te ch nik i
oraz us taw ie o be z pie cz e ńs tw ie
urz ądz e ń. Jak o produce nt s prz ętu
s z cz e gólnie z ale cam y s tos ow anie s
do poniżs z ych z as ad be z pie cz e ńs tw a
Ogólne z as ady be z pie cz e ńs tw a
Sprz ęt te n m ożna podłącz tylk o do
źródła z as ilania, k tóre go napięcie je s t
z godne z podanym na tablicz ce
z nam ionow e j (K)!
Nigdy nie w ycgać w tycz k i z gniaz dk a
cgnąc z a prz e w ód ale ch w yc z a
s am ą w tycz k ę.
Je śli prz e w ód z as ilający cz ajnik a je s t
us z k odz ony, w ce lu unik nięcia
z agroże nia nale ży go w ym ie nić u
produce nta lub w je go s e rw is ie lub
prz e z inny prz e s z k olony pe rs one l.
Nie nale ży w żadnym w ypadk u używ ać
cz ajnik a, je śli z os tał upus z cz ony na
z ie m ię lub m a w idocz ne us z k odz e nia.
Urz ądz e nie m oże b napraw iane
w yłącz nie prz e z s pe cjalis tów .
Nie fach ow e napraw y m ogą prow adz
do w ys tąpie nia dużych z agroże ń dla
be z pie cz e ńs tw a w użytk ow aniu
urz ądz e nia. W raz ie k onie cz ności
prz e prow adz e nia napraw y nale ży
z w róc s ię do s e rw is u lub
autoryz ow ane go s prz e daw cy.
W tycz k ę nale ży z aw s z e w yjąć z
gniaz dk a:
- prz e d k ażdym cz ys z cz e nie m i
k ons e rw acją;
- po k ażdym użyciu;
- w raz ie z ak łóce ń podcz as pracy.
Ninie js z e urz ądz e nie nie je s t
prz e z nacz one do użytk u prz e z os oby
(w tym dz ie ci) o ogranicz onych
z dolnościach fiz ycz nych ,
s e ns orycz nych cz y um ys łow ych , a
tak że nie pos iadające w ie dz y lub
dośw iadcz e nia w użytk ow aniu te go
typu urz ądz e ń, ch yba, że bę one
nadz orow ane lub z os taną
poins truow ane na te m at k orz ys tania z
te go urz ądz e nia prz e z os obę
odpow ie dz ialną z a ich be z pie cz e ńs tw o.
PL
52
Be z pie cz e ńs tw o dz ie ci
Cz ajnik nale ży e k s ploatow ać z aw s z e
pod k ontrolą.
Nale ży z ach ow ać s z cz e gól
os trożność w obe cności dz ie ci!
M ate riał, jak np. torba foliow a nie m ogą
dos tać s ię do rąk dz ie ci.
Dz ie ci nale ży pilnow , aby m ie ć
pe w ność, że nie baw ią s ię urz ądz e nie m .
Na co nale ży s z cz e gólnie z w rócić
uw a podcz as e k s ploatacji
cz ajnik a
Prz e d uruch om ie nie m nale ży
s praw dz , cz y prz e w ód z as ilający i
w tycz k a s ą s uch e .
Nigdy nie nale ży ch w ytać cz ajnik a
w ilgotnym i ręk om a podcz as je go pracy.
Nie nale ży używ ać cz ajnik a poz a
z am k niętym i pom ie s z cz e niam i.
Podcz as pracy cz ajnik a w ys tępują
w ys ok ie te m pe ratury, k tóre m ogą
doprow adz do oparz e nia dłoni prz e z
nie os trożny dotyk je go pow ie rz ch ni.
Cz ajnik nale ży ch w yt tylk o z a uch w yt
(F), k tóry je s t do te go prz e z nacz ony.
Cz ajnik nale ży użytk ow ać tylk o pod
k ontrolą. Cz ajnik a nie nale ży s taw iać na
gorących pow ie rz ch niach , użytk ow ać
lub s taw iać w blis k ości otw arte go ognia.
Uw aga: Je śli cz ajnik je s t prz e pe łniony
is tnie je ryz yk o w ypryśnięcia w rz ące j
w ody. Cz ajnik nale ży nape łniać tylk o do
oz nak ow ania m ak s ym alne go poz iom u
nape łnie nia.
Cz ajnik je s t prz e z nacz ony tylk o do
gotow ania i podgrz e w ania w ody! Nigdy
nie nale ży w k ładać do cz ajnik a środk ów
s pożyw cz ych lubłproduk tów
s pożyw cz ych . W cz ajnik u nie nale ży
nigdy podgrz e w ać m le k a lub ros ołu! Nie
nale ży w k ładać do cz ajnik a żadnych
prz e dm iotów !
Nigdy nie nale ży używ ać cz ajnik a z
otw artą pok ryw ą (D), gdyż nie dz iała
w ów cz as funk cja autom atycz ne go
w yłącz ania.
W łącz one go cz ajnik a nie nale ży
prz e s taw iać.
Nigdy nie z anurz ać cz ajnik a w w odz ie !
Ch ronić s prz ęt i prz e w ód prz e d
nagrz e w anie m i w ilgocią.
Produce nt nie odpow iada z a pow s tałe
s z k ody, s pow odow ane nie z godnym z
prz e z nacz e nie m użycie m lub
nie praw idłow ą obs ługą.
Z aw s z e dok ładnie opróżniać cz ajnik .
Nie poz os taw iać w cz ajnik u prz e z
dłużs z y cz as w ody.
Nie w łącz urz ądz e nia be z w ody.
Używ ać cz ajnik w yłącz nie z e z najdują
s ię w k om ple cie pods taw ą.
W s k az ów k i dotycz ące obs ługi
Prz e d uruch om ie nie m now e go cz ajnik a,
nale ży z e w z ględów h igie nicz nych
w ycz yśc go w ilgot s z m atk ą.
Uruch om ie nie
Pods taw ę (J) nale ży us taw ić na
s tabilnym podłożu.
W tycz k ę urz ądz e nia um ie ścić w
gniaz dk u z uz ie m ie nie m .
Je śli prz e w ód z as ilający je s t z a długi
m ożna je go z będną cz ęść naw inąć
w e w trz pods taw y (J).
W cis ć w dół prz ycis k (E) i otw orz
w te n s pos ób pok ryw ę (D).
W lać co najm nie j tyle w ody, aby poz iom
w ody był w idocz ny na w s k aźnik u
poz iom u w ody (G), je dnak że najw yże j
do oz nacz e nia M ax.
Pok ryw ę (D) z am k ć aż do
z atrz aśncia. Z am k nięcie pok ryw y
z ape w nia dz iałanie funk cji
autom atycz ne go prz e rw ania gotow ania.
Cz ajnik pos taw w dow olnym
położe niu na pods taw ie (J).
W łącz nik / W yłącz nik (H ) w cis nąć do
dołu nas tąpi z aśw ie ce nie w s k aźnik a
pracy i cz ajnik z acz yna podgrz e w ać
w odę.
W łącz nik / W yłącz nik (H ) daje s
us taw w dolnym położe niu, tylk o je śli
cz ajnik s toi na pods taw ie (J).
W ody z pie rw s z e go gotow ania nie
nale ży używ ać do ce lów s pożyw cz ych .
53
Autom atycz ne w yłącz anie
Cz ajnik w yłącz y s ię autom atycz nie i
z gaśnie w s k aźnik w łącz e nia, po
z agotow aniu s w ody lub podnie s ie niu
cz ajnik a z pods taw y.
W prz ypadk u potrz e by w cz e śnie js z e go
prz e rw ania proce s u podgrz e w ania,
nale ży po pros tu w cis ć do góry
W łącz nik / W yłącz nik (H ) lub podnie ść
cz ajnik do góry.
Je śli w oda m a z os t ponow nie
z agotow ana, nale ży ponow nie w cis ć
do dołu W łącz nik / W yłącz nik (H ). W
m om e ncie z agotow ania s ię w ody,
cz ajnik ponow nie w yłącz y s
autom atycz nie . Cz as w yłącz ania
w ydłuża s , gdy cz ajnik je s t w ype łniony
nie w ie lk ą ilośc w ody.
Sys te m be z pie cz e ńs tw a
Urz ądz e nie je s t w ypos ażone w
z abe z pie cz e nie unie m ożliw iające
w łącz e nie pus te go cz ajnik a. Je s t to
och rona prz e d prz e grz anie m s
w łącz one go cz ajnik a be z w ody lub
nadm ie rne go gotow ania s w ody w
cz ajnik u z otw artą pok ryw ą. Je śli prz e z
pom yłk ę s prz ęt z os tanie w łącz ony be z
w ody, je s t autom atycz nie ch roniony
prz e d prz e grz anie m . Proce s
podgrz e w ania z os tanie autom atycz nie
prz e rw any. Prz e d ponow nym
w łącz e nie m s prz ętu m us i upłynąć ok oło
5 10 m inut w ce lu je go s ch łodz e nia.
Cz ys z cz e nie i k ons e rw acja
Prz e d k ażdym cz ys z cz e nie m cz ajnik a
nale ży w yjąć je go w tycz k ę z gniaz dk a.
Nigdy nie nale ży cz yśc cz ajnik a i
pods taw y pod bie żącą w odą ani
z anurz w k ąpie li m yjące j.
Cz ajnik od cz as u do cz as u nale ży
prz e płuk cz ys tą w odą.
Z e w nętrz ną obudow ę nale ży cz yśc
w ilgot s z m atk ą. Nie s tos ow ać
os trych i s z ors tk ich środk ów do
cz ys z cz e nia.
W k ładk ę w pos taci s itk a (B) w ce lu
ocz ys z cz e nia ch w yc z a pods taw ę (1) i
w ys uć.
Um w cie płe j w odz ie z m ydłe m a
nas tępnie dok ładnie w ys us z prz e d
w łoże nie m do cz ajnik a.
Ogrz e w any s pód je s t w yk onany z
nie rdz e w ne j s tali s z lach e tne j. Je śli
je dnak pojaw iłyby s ślady rdz y, s ą to
je dynie os ady poz os tające na
pow ie rz ch ni. Nale ży je us uw ać
środk ie m do cz ys z cz e nia s tali
s z lach e tne j.
Us uw anie k am ie nia
Os ady k am ie nia na dnie cz ajnik a
prow adz ą do s trat e ne rgii i m ogą
ne gatyw nie w płynąć na żyw otność
urz ądz e nia. Cz ajnik w yłącz a s ię prz e d
z agotow anie m , gdy w ars tw a k am ie nia
je s t z a gruba. Je s t ona w te dy trudna do
us unięcia. W z ale żności od tw ardości
w ody, nale ży re gularnie us uw ać
k am ie ń. W tym ce lu nale ży pos łuż
dos tępnym na rynk u środk ie m do
us uw ania k am ie nia, racz e j prz yjaz nym
dla środow is k a, odpow ie dnim do s tali
nie rdz e w ne j, z godnie z z ale ce niam i
je go produce nta.
Najpie rw nape łnić cz ajnik w odą a
nas tępnie nale ży dodać dos tępny na
rynk u środe k us uw ający k am ie ń w
odpow ie dnich proporcjach .
Ew e ntualnie : w l od cz ajnik a 3 filiżank i
octu i uz upe łn do pe łna w odą a
nas tępnie poz os taw na całą noc. NIE
GO TOW .
Roz tw oru w żadnym w ypadk u nie
nale ży gotow ać, ponie w aż m oże
nas tąpić je go s pie nie nie .
Po us unięciu k am ie nia, cz ajnik nale ży
gruntow nie prz e płuk ać w cz ys te j
w odz ie . Nigdy nie nale ży ponow nie
używ ać ani w yle w ać środk a do
us uw ania k am ie nia do e m aliow ane go
z le w u.
Co z robic, gdy...
cz ajnik w yłącz a s prz e d
z agotow anie m ?
Na dnie cz ajnik a je s t z a gruba
w ars tw a k am ie nia. Us uć os ad
dos tępnym w h andlu środk ie m do
us uw ania k am ie nia, k tóry nadaje s
do uz ycia na s tali s z lach e tne j. Nale ży
prz y tym prz e s trz e gać w s k az ów e k
produce nta.
urz ądz e nie nie w yłącz a s ?
Z am k ć pok ryw ę aż do
z atrz aśncia.
Popraw nie os adz w k ład filtrujący.
54
w oda trudno w yle w a s ię z cz ajnik a?
Us uć k am ie ń z w k ładu filtrujące go.
urz ądz e nie nie daje s ię w łącz ?
po dz iałaniu be z w ody lub z m ałą
ilością w ody
urz ądz e nie nie je s t w ys tarcz ąjaco
s ch łodz one .
K rótk o odcz e k i ponow nie
s próbow ać.
Dane te ch nicz ne
Napięcie s ie ci: 230 - 240 V/50 H z
M oc z nam ionow a: 20 0 0 - 240 0 W
M ak s . poje m ność: 1,7 litra
Urz ądz e nie s pe łnia w ym agania
Dyre k tyw Unii Europe js k ie j:
Dyre k tyw a 20 0 6/9 5/EC nis k ie napięcie
Dyre k tyw a 89 /336/EEC z e z m ianam i
9 2/31/EEC oraz 9 3/68/EEC
k om patybilność e le k trom agne tycz na
Re cyk ling
M ate riał opak ow ania
M ate riały opak ow ania m ogą be z
ogranicz e ń z os tać pow tórnie
prz e tw orz one . Ele m e nty z tw orz yw
s z tucz nych s ą oz nak ow ane , np. >PE<,
>PS<, itd. Us uw ać m ate riały opak ow ań
z godnie z ich oz nacz e nie m w
k om unalnych z ak ładach utyliz acyjnych ,
do prz e w idz ianych w tym ce lu
poje m nik ów z biorcz ych .
W ye k s ploatow ane urz ądz e nie
Sym bol
na produk cie lub na
opak ow aniu oz nacz a, z e te go produk tu
nie w olno trak tow ać tak , jak innych
odpadów dom ow ych . Nale z y oddać go
do w łas ciw e go punk tu s k upu s urow ców
w tórnych z ajm ujące go s z łom ow anym
s prz ęte m e le k trycz nym i
e le k tronicz nym . W łas ciw a utyliz acja i
z łom ow anie pom aga w e lim inacji
nie k orz ys tne go w pływ u z łom ow anych
produk tów na s rodow is k o naturalne
oraz z drow ie . Aby uz ys k ać
s z cz e gółow e dane dotycz ące
m oz liw os ci re cyk lingu ninie js z e go
urz ądz e nia, nale z y s k ontak tow ać s ię z
lok alnym urz ęde m m ias ta, s łuz bam i
ocz ys z cz ania m ias ta lub s k le pe m , w
k tórym produk t z os tał z ak upiony.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Electrolux EEWA7000 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi