53
Autom atycz ne w yłącz anie
Cz ajnik w yłącz y s ię autom atycz nie i
z gaśnie w s k aźnik w łącz e nia, po
z agotow aniu s ię w ody lub podnie s ie niu
cz ajnik a z pods taw y.
W prz ypadk u potrz e by w cz e śnie js z e go
prz e rw ania proce s u podgrz e w ania,
nale ży po pros tu w cis nąć do góry
W łącz nik / W yłącz nik (H ) lub podnie ść
cz ajnik do góry.
Je śli w oda m a z os tać ponow nie
z agotow ana, nale ży ponow nie w cis nąć
do dołu W łącz nik / W yłącz nik (H ). W
m om e ncie z agotow ania s ię w ody,
cz ajnik ponow nie w yłącz y s ię
autom atycz nie . Cz as w yłącz ania
w ydłuża s ię, gdy cz ajnik je s t w ype łniony
nie w ie lk ą ilością w ody.
Sys te m be z pie cz e ńs tw a
Urz ądz e nie je s t w ypos ażone w
z abe z pie cz e nie unie m ożliw iające
w łącz e nie pus te go cz ajnik a. Je s t to
och rona prz e d prz e grz anie m s ię
w łącz one go cz ajnik a be z w ody lub
nadm ie rne go gotow ania s ię w ody w
cz ajnik u z otw artą pok ryw ą. Je śli prz e z
pom yłk ę s prz ęt z os tanie w łącz ony be z
w ody, je s t autom atycz nie ch roniony
prz e d prz e grz anie m . Proce s
podgrz e w ania z os tanie autom atycz nie
prz e rw any. Prz e d ponow nym
w łącz e nie m s prz ętu m us i upłynąć ok oło
5– 10 m inut w ce lu je go s ch łodz e nia.
Cz ys z cz e nie i k ons e rw acja
Prz e d k ażdym cz ys z cz e nie m cz ajnik a
nale ży w yjąć je go w tycz k ę z gniaz dk a.
Nigdy nie nale ży cz yścić cz ajnik a i
pods taw y pod bie żącą w odą ani
z anurz ać w k ąpie li m yjące j.
Cz ajnik od cz as u do cz as u nale ży
prz e płuk ać cz ys tą w odą.
Z e w nętrz ną obudow ę nale ży cz yścić
w ilgotną s z m atk ą. Nie s tos ow ać
os trych i s z ors tk ich środk ów do
cz ys z cz e nia.
W k ładk ę w pos taci s itk a (B) w ce lu
ocz ys z cz e nia ch w ycić z a pods taw ę (1) i
w ys unąć.
Um yć w cie płe j w odz ie z m ydłe m a
nas tępnie dok ładnie w ys us z yć prz e d
w łoże nie m do cz ajnik a.
Ogrz e w any s pód je s t w yk onany z
nie rdz e w ne j s tali s z lach e tne j. Je śli
je dnak pojaw iłyby s ię ślady rdz y, s ą to
je dynie os ady poz os tające na
pow ie rz ch ni. Nale ży je us uw ać
środk ie m do cz ys z cz e nia s tali
s z lach e tne j.
Us uw anie k am ie nia
Os ady k am ie nia na dnie cz ajnik a
prow adz ą do s trat e ne rgii i m ogą
ne gatyw nie w płynąć na żyw otność
urz ądz e nia. Cz ajnik w yłącz a s ię prz e d
z agotow anie m , gdy w ars tw a k am ie nia
je s t z a gruba. Je s t ona w te dy trudna do
us unięcia. W z ale żności od tw ardości
w ody, nale ży re gularnie us uw ać
k am ie ń. W tym ce lu nale ży pos łużyć
dos tępnym na rynk u środk ie m do
us uw ania k am ie nia, racz e j prz yjaz nym
dla środow is k a, odpow ie dnim do s tali
nie rdz e w ne j, z godnie z z ale ce niam i
je go produce nta.
Najpie rw nape łnić cz ajnik w odą a
nas tępnie nale ży dodać dos tępny na
rynk u środe k us uw ający k am ie ń w
odpow ie dnich proporcjach .
Ew e ntualnie : w lać od cz ajnik a 3 filiżank i
octu i uz upe łnić do pe łna w odą a
nas tępnie poz os taw ić na całą noc. NIE
GO TOW AĆ .
Roz tw oru w żadnym w ypadk u nie
nale ży gotow ać, ponie w aż m oże
nas tąpić je go s pie nie nie .
Po us unięciu k am ie nia, cz ajnik nale ży
gruntow nie prz e płuk ać w cz ys te j
w odz ie . Nigdy nie nale ży ponow nie
używ ać ani w yle w ać środk a do
us uw ania k am ie nia do e m aliow ane go
z le w u.
Co z robic, gdy...
• cz ajnik w yłącz a s ię prz e d
z agotow anie m ?
– Na dnie cz ajnik a je s t z a gruba
w ars tw a k am ie nia. Us unąć os ad
dos tępnym w h andlu środk ie m do
us uw ania k am ie nia, k tóry nadaje s ię
do uz ycia na s tali s z lach e tne j. Nale ży
prz y tym prz e s trz e gać w s k az ów e k
produce nta.
• urz ądz e nie nie w yłącz a s ię?
– Z am k nąć pok ryw ę aż do
z atrz aśnięcia.
– Popraw nie os adz ić w k ład filtrujący.