8
PL
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Kuchenkę należy utrzymywać w czystości, aby nie niszczyć jej powierzch-
ni, ponieważ wpływa to negatywnie na trwałość urządzenia oraz może prowa-
dzić do ewentualnych niebezpiecznych sytuacji.
Nie należy używać druciaków metalowych, preparatów czyszczących zawie-
rających substancje ścierne, zmywaków z wełny stalowej, ostrych zmywaków
itp., mogących uszkodzić panel sterujący oraz powierzchnie wewnętrzne i ze-
wnętrzne kuchenki. Należy stosować
szmatki i łagodny detergent lub ręczniki
papierowe oraz środek do mycia okien w rozpylaczu. Środek do mycia okien
należy rozpylić na ręcznik papierowy.
Regularnie, a w szczególności po rozlaniu płynów, należy wyjmować talerz
obrotowy oraz jego podstawkę i wycierać dno kuchenki do czysta.
Do czyszczenia powierzchni wewnętrznych, zewnętrznej i wewnętrznej po-
wierzchni drzwi oraz elementu ich otwierania należy stosować miękką i wilgot-
ną szmatkę z dodatkiem łagodnego detergentu.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu myjek ciśnieniowych.
Kuchenkę należy czyścić regularnie i usuwać z niej wszelkie pozostałości
żywności.
Czyszczenie jest jedyną wymaganą normalnie czynnością konserwacyjną. Należy je wykonywać po odłączeniu
kuchenki od zasilania.
Nie należy bezpośrednio spryskiwać kuchenki.
Kuchenkę zaprojektowano do pracy ze szklanym talerzem obrotowym.
Nie należy uruchamiać kuchenki, gdy szklany talerz obrotowy został wyjęty do czyszczenia.
Nie wolno dopuszczać do zbierania się resztek tłuszczu lub żywności wokół drzwi.
W przypadku trudnych do usunię-
cia plam należy przez 2 - 3 minuty gotować w kuchence fi liżankę wody. Para spowoduje zmiękczenie brudu.
Nieprzyjemne zapachy wewnątrz kuchenki można wyeliminować poprzez umieszczenie na szklanym talerzu ob-
rotowym fi liżanki wypełnionej wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotowanie jej przez kilka minut.
Grzałka grilla nie wymaga czyszczenia, ponieważ wysoka temperatura powoduje spalanie wszelkich zabrudzeń,
ale górna powierzchnia kuchenki obok grzałki może wymagać regularnego czyszczenia. Należy ją czyścić mięk-
ką i wilgotną szmatką z dodatkiem łagodnego detergentu.
Jeśli grill nie jest używany regularnie, należy włączać go raz w miesiącu na 10 minut, aby wypalić wszelkie za-
brudzenia w celu zmniejszenia ryzyka pożaru.
OSTROŻNE CZYSZCZENIE:
Talerz Crisp należy czyścić wodą z dodatkiem łagodnego detergentu. Mocno zabrudzone powierzchnie można
wyczyścić za pomocą zmywaka do szorowania i łagodnego detergentu.
Zawsze przed czyszczeniem należy odczekać, aż talerz Crisp ostygnie.
Gorącego talerza Crisp nie wolno zanurzać w wodzie ani ją opłukiwać. Szybkie ochłodzenie może go uszkodzić.
Nie należy używać zmywaków z wełny stalowej. Spowoduje to porysowanie powierzchni.
MOŻLIWOŚĆ MYCIA W ZMYWARCE:
• Podstawka talerza obrotowego • Ruszt z drutu • Rączka do talerza Crisp
• Szklany talerz obrotowy • Naczynie do gotowania na parze • Forma do pieczenia (sprzedawa-
na oddzielnie)