7
OCHRONA ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materia‡ opakowania nadaje siŒ w ca‡oci do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem
recyklingu .
2. Urządzenie
Urz„dzenie jest zbudowane z materia‡w
nadaj„cych siŒ do recyklingu. Nale¿y je
z‡omowa w sposb odpowiedzialny oraz
zgodnie z lokalnymi przepisami usuwania
odpadw. Odci„ przewody zasilaj„ce tak, aby
nie mo¿na by‡o ponownie pod‡„czy urz„dzenia.
Deklaracja zgodności
Urz„dzenie zaprojektowano tak, aby mog‡o styka
siŒ z artyku‡ami ¿ywnociowymi i jest zgodne z
Dyrektyw„ 89/109/EEC.
•
P‡yta kuchenna zosta‡a zaprojektowana
wy‡„cznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeæ) s„
niew‡aciwe i w nastŒpstwie tego niebezpieczne.
•
Urz„dzenia zosta‡y zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do handlu
zgodnie z:
•
Wymogami bezpieczeæstwa Dyrektywy ’’Niskie
napiŒcie’’ 73/23/EEC.
•
Wymogami zabezpieczenia z Dyrektywy
’’EMC’’ 89/336/EEC.
•
Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
•
Izolacja elektryczna: Klasa
(I)
.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
•
Przed przyst„pieniem do jakichkolwiek czynnoci
czyszczenia lub konserwacji, nale¿y od‡„czy
p‡ytŒ od zasilania elektrycznego.
•
Nie pozwala dzieciom zbli¿a siŒ do urz„dzenia,
gdy jest gor„ce oraz po jego wy‡„czeniu: w czasie
pracy, ruszt osi„ga wysokie temperatury i
pozostaje gor„cy przez ok. 30 po wy‡„czeniu.
•
Naprawa lub regulacja urz„dzenia mo¿e by
wykonywana tylko przez wykwalifikowanego
technika.
•
Nale¿y zadba, aby przewody elektryczne innych
urz„dzeæ znajduj„cych siŒ blisko rusztu nie
styka‡y siŒ z jego gor„cymi czŒciami.
•
Zabrania siŒ dotyka urz„dzenia mokrymi lub
wilgotnymi d‡oæmi lub stopami.
•
Korzystaj„c z urz„dzenia nale¿y nosi obuwie.
•
Nie stawia na ruszcie materia‡w ‡atwopalnych,
plastikowych przedmiotw lub folii aluminiowej,
gdy¿ mog„ siŒ zapali.
•
Nale¿y uwa¿a, aby nie zadrapa p‡yty grzejnej
ostrymi przedmiotami.
•
Nie u¿ywa rusztu jako powierzchni roboczej.
•
Wa¿ne: Nie nale¿y u¿ywa urz„dzenia, je¿eli
ceramiczna powierzchnia rusztu jest pŒkniŒta lub
uszkodzona. Jeli na p‡ycie pojawi siŒ pŒkniŒcie,
nale¿y natychmiast wy‡„czy ruszt i
skontaktowa siŒ z Serwisem.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Ruszt nale¿y czyci po ka¿dym u¿yciu, gdy wystygnie.
Zapobiega to gromadzeniu siŒ brudu i u‡atwia czyszczenie
urz„dzenia.
•
Do czyszczenia nale¿y u¿y czystej szmatki, ch‡onnej serwetki
kuchennej do wycierania oraz p‡ynu do zmywania lub
specjalnego rodka do czyszczenia p‡yt witroceramicznych.
•
CzŒci ze stali nierdzewnej nale¿y czyci za pomoc„
odpowiednich rodkw.
•
Usun„ przypieczony brud przy pomocy skrobaka i
odpowiedniego rodka czyszcz„cego.
•
Resztki jedzenia powinny by usuniŒte zanim przypiek„ siŒ na
ruszcie.
•
Nie u¿ywa materia‡w ciernych, wybielaczy, rodkw do
czyszczenia kuchenki w aerozolu, ani szczotek drucianych do
garnkw.
•
Nie pozostawia na p‡ycie rozlanych substancji kwanych lub
zasadowych, jak np. ocet, sl lub sok cytrynowy itd.
•
Nie k‡a na p‡ycie przedmiotw, ktre mog„ siŒ stopi jak np.
przedmiotw z plastyku, folii aluminiowej lub produktw
¿ywnociowych zawieraj„cych cukier. Wszelkie stopione
materia‡y nale¿y natychmiast usuwa (gdy p‡yta jest jeszcze
gor„ca) przy pomocy specjalnego skrobaka tak, aby nie
spowodowa trwa‡ych uszkodzeæ powierzchni
witroceramicznej.
•
Do czyszczenia nie nale¿y u¿ywa strumieniowych dysz
cinieniowych, ktre mog„ spowodowa przenikniŒcie wilgoci
do wnŒtrza urz„dzenia i jego uszkodzenie.
3pl66039.fm Page 7 Friday, June 13, 2003 5:11 PM