Electrolux EON33100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obs³ugi
Kuchenka
EON33100
2 electrolux
Spis treœci
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa..... 3
Opis urz¹dzenia ............................................. 4
Przed pierwszym u¿yciem............................ 6
Obs³uga pól grzejnych.................................. 7
Obs³uga piekarnika....................................... 9
Zastosowania, tabele i rady......................... 15
Czyszczenie i pielêgnacja ............................ 25
Co zrobiæ, gdy …............................................ 31
Instrukcja monta¿u ........................................ 32
Recykling......................................................... 35
Gwarancja/Serwis.......................................... 36
Serwis .............................................................. 39
Electrolux. Thinking of you.
Share more of our thinking at www.electrolux.com
5
Mo¿e ulec zmianie bez powiadomienia
W niniejszej instrukcji u¿yte zosta³y nastêpuj¹ce symbole:
1
Wa¿ne informacje dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika oraz prawid³owej eksploatacji
urz¹dzenia.
3 Informacje i wskazówki ogólne
2 Informacje dot. ochrony œrodowiska
electrolux 3
1 Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykon
tylko uprawniony specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ
urz¹dzenia: wykrêciæ lub wy³¹cz
bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ
przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹
spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku
koniecznoœci naprawy nale¿y zwróciæ siê
do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy
pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Wszystkie osoby (³¹cznie z dzieæmi),
które ze wzglêdu na zdolnoœci
psychiczne, fizyczne i intelektualne lub
brak odpowiedniej wiedzy i
doœwiadczenia, nie s¹ w stanie
bezpiecznie u¿ytkowaæ urz¹dzenia,
mog¹ obs³ugiwaæ je wy³¹cznie pod
kontrol¹ i zgodnie z poleceniami
odpowiedzialnej osoby.
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do
pieczenia i sma¿enia potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas
pod³¹czania innych urz¹dzeñ
elektrycznych do gniazd wtykowych w
pobli¿u piekarnika. Przewody zasilaj¹ce
nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych palnikach,
ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi
drzwiami piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo
oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest
gor¹ce.
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty
zawieraj¹ce alkohol, mo¿e powstaæ
palna mieszanka alkoholu z powietrzem.
W takim przypadku nale¿y ostro¿nie
otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do
piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry,
¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych
intensywne zrumienianie (w trakcie
obróbki termicznej) artyku³ów
spo¿ywczych, szczególnie w przypadku
produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e
stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia
wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich
temperaturach i niezbyt intensywne
zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ
urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹
aluminiow¹ ani stawiaæ na dnie
piekarnika blach do pieczenia, garnków
itp., gdy¿ zgromadzone ciep³o mo¿e
uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do
pieczenia pozostawiaj¹ plamy, które nie
daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych
ciast nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody
bezpoœrednio do gor¹cego piekarnika .
Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach
szyby frontowej, mo¿e spowodowaæ
pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych palnych przedmiotów. Mog³yby
zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ
¿adnych wilgotnych artyku³ów
spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ
uszkodzenia emalii.
Po wy³¹czeniu dmuchawy ch³odzenia w
piekarniku nie nale¿y przechowywaæ
¿adnych potraw w otwartych
pojemnikach.
W piekarniku lub na szybach drzwiczek
gromadzi siê wilgoæ, która mo¿e dotrzeæ
tak¿e do mebli.
4 electrolux
3 Wskazówka odnoœnie warstwy
emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy
emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na
sprawnoœæ piekarnika. Z tego wzglêdu
nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu
prawa gwarancyjnego.
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Drzwi z pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt drzwi
electrolux 5
Panel steruj¹cy
Wyposa¿enie piekarnika
Lampka kontrolna pracy
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika Wybòr temperatury
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Przycisk funkcji zegara
Wyœwietlacz czasu
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
6 electrolux
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia i
grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha wy³apuj¹ca
kapi¹cy t³uszcz.
Przed pierwszym u¿yciem
Ustawianie i zmiana czasu
3 Piekarnik pracuje po ustawieniu zegara.
Po pod³¹czeniu do zasilania lub przerwie
w dop³ywie energii lampka funkcji Czas
dobowy pulsuje.
1. W celu zmiany ju¿ ustawionego czasu
nale¿y przycisk Wybór wciskaæ kilka
razy, a¿ lampka funkcji Czas dobowy
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ aktualny
czas.
electrolux 7
Po ok. 5 sekundach lampka przestaje
pulsowaæ i zegar wskazuje ustawiony czas.
Urz¹dzenie jest gotowe do pracy.
3 Czas mo¿na ustawiaæ tylko wtedy, gdy
¿adna z funkcji automatycznych (Czas
trwania lub Koniec ) nie jest
ustawiona.
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y
go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych
ostrych, rysuj¹cych œrodków
czyszcz¹cych ! Powierzchnia mo¿e ulec
uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y
u¿ywaæ dostêpnych w handlu œrodków
do konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika
prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y
wyj¹æ i umyæ w gor¹cej wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem
detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ
na mokro.
Obs³uga pól grzejnych
3 Prosimy o przestrzeganie wskazówek
zawartych w instrukcji obs³ugi p³yty
grzejnej. Zawiera ona wa¿ne informacje
dotycz¹ce naczyñ, obs³ugi, czyszczenia i
konserwacji.
3 Kuchenka jest wyposa¿ona w chowane
prze³¹czniki p³ytek grzejnych.
Aby w³¹czyæ p³ytkê grzejn¹ nale¿y
nacisn¹æ na prze³¹cznik p³ytki grzejnej.
Prze³¹cznik wysunie siê nad
powierzchniê kuchenki.
Poziomy gotowania
W zakresie 1 – 9 mog¹ Pañstwo
ustawiaæ ró¿ne poziomy gotowania.
W zakresach 27 istnieje mo¿liwoœæ
ustawiania poœredniego.
1 = najmniejsza moc
9 = najwy¿sza moc
= w³¹czanie drugiego obiegu
2 P³ytkê kuchenki nale¿y wy³¹czyæ na ok. 5-
10 minut przed koñcem gotowania, aby
wykorzystaæ wytworzone ciep³o. W ten
sposób oszczêdzaj¹ pañstwo energiê
elektryczn¹.
8 electrolux
Ustawienie stopnia gotowania
1. Wybraæ stopieñ gotowania.
2. W celu zakoñczenia procesu gotowania
przekrêciæ na powrót na pozycjê
Wy³¹czone.
3 Kontrolka pracy zapala siê jedynie w
przypadku w³¹czenia p³ytki grzejnej.
W³¹czanie dwustrefowego pola
grzejnego
1 Prze³¹cznik dla dwustrefowego pola jest
przestawiony w prawo i nie mo¿e zost
przekrêcony poza ogranicznik!
1. Prze³¹cznik obróciæ w prawo. Dalej
ustawiæ poza pozycjê 9 (poczujemy lekki
opór) do symbolu , a¿ do wyraŸnego
oporu.
2. Nastêpnie przekrêciæ na ¿¹dany stopieñ
gotowania.
3. W celu zakoñczenia gotowania obróciæ
do pozycji „Wy³¹czony“.
3 Je¿eli bêd¹ Pañstwo chcilli póŸniej u¿yæ
dwustrefowe pole grzejne, nale¿y
ponownie w³¹czyæ wiêkszy pierœcieñ
grzejny.
Wy³¹czniki p³ytek grzejnych
z przodu po lewej Z ty³u po lewej Z ty³u po prawej z przodu po prawej
electrolux 9
Obs³uga piekarnika
3 Piekarnik jest wyposa¿ony w wysuwany
wy³¹cznik funkcji piekarnika i wybór
temperatury. Aby pos³u¿yæ s
wy³¹cznikiem, nale¿y go nacisn¹æ.
Wówczas wy³¹cznik wysuwa siê.
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y
ustawiæ na ¿¹danej temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo,
jak d³ugo piekarnik pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak
d³ugo, jak d³ugo piekarnik nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ
pokrêt³a funkcji piekarnika i wyboru
temperatury w pozycji Wy³¹czone.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po
uruchomieniu piekarnika, aby
powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a
ch³odna. Po wy³¹czeniu piekarnika,
dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odz
urz¹dzenie, a nastêpnie wy³¹cza siê
automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
Funkcje piekarnika
10 electrolux
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce
funkcje:
Wk³adanie rusztu, blachy do
pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i
przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹
zabezpieczenie przed wyjêciem w
postaci ma³ego wybrzuszenia na prawej i
lewej krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do
piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we
wnêtrzu urz¹dzenia. Wybrzuszenie to
zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿
przed przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
Funkcja piekarnika Stosowanie
Oœwietlenie
Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ
wnêtrze piekarnika np. do
czyszczenia.
Gor¹ce powietrze
Do
pieczenia
na maksymalnie
dwóch poziomach.
Ustawiæ temperaturê piekarnika o 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grzejnik górny/dolny
Do
pieczenia
i
sma¿enia
na
jednym poziomie
.
Grzejnik dolny
Do
pieczenia
ciast z
kruchym spodem
.
Rozmra¿anie
Do
rozmra¿ania
np. tortów, mas³a, chleba, owoców i innych
zamro¿onych artyku³ów spo¿ywczych
.
Grill
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych, które uk³adane bêd¹
na
œrodku rusztu
oraz do
tostowania
.
Grill
wielkopowierzchniow
y
Do
grillowania
p³askich artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych
iloœciach
oraz do
tostowania
.
Grillowanie z
gor¹cym powietrzem
Do
pieczenia
wiêkszych kawa³ków miêsa lub drobiu na jednej
powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania
i
do opiekania
.
electrolux 11
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby nó¿ki by³y
skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu wsadu.
Funkcje zegara
Przycisk Wybór
Przycisk
Przycisk
Wyœwietlacz czasu Lampki kontrolne funkcjiLampki kontrolne funkcji
12 electrolux
Minutnik
Ustawienie krótkiego zakresu ozasu. Po
up³ywie ustawionego czasu rozlega siê
sygna³.
Ta funkcja nie ma wp³ywu na dzia³anie
piekarnika.
Czas trwania
Ustawianie czasu pracy piekarnika.
Koniec
Ustawianie czasu wy³¹czenia siê piekarnika.
Czas dobowy
Do ustawiania lub zmiany aktualnego czasu.
(Patrz równie¿ rozdzia³ “Przed pierwszym
u¿yciem”)
3 Wskazówki odnoœnie funkcji zegara
Po wybraniu funkcji przez ok. 5 sekund
pulsuje odpowiadaj¹ca jej lampka
kontrolna. W tym czasie mo¿na przy
pomocy przycisku lub ustawiæ
¿¹dany czas.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu przez ok.
5 sekund pulsuje lampka kontrolna
funkcji. Nastêpnie lampka jest
podœwietlona. Rozpoczyna siê odliczanie
ustawionego czasu.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ poprzez
naciœniêcie dowolnego przycisku.
¯¹dan¹ funkcjê i temperaturê piekarnika
mo¿na wybraæ przed lub po ustawieniu
funkcji zegara Czas trwania i
Koniec .
Po zakoñczeniu gotowania nale¿y
ustawiæ pokrêt³o funkcji i temperatury w
po³o¿eniu WY£¥CZONY.
Minutnik
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Minutnik bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas (maksymalnie 2 godziny 30 minut).
Po ok. 5 sekundach a wyœwietlaczu pojawi siê
pozosta³y czas.
Lampka kontrolna funkcji Minutnik bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i na 2 minuty w³¹cza
siê sygna³.
Sygna³ mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c dowolny
przycisk.
electrolux 13
Czas trwania
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Czas trwania
bêdzie pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas gotowania.
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas. Lampka
kontrolna funkcji Czas trwania bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i program mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Koniec
1. Przycisk Wybór wcisn¹æ kilka razy, a¿
lampka kontrolna Koniec bêdzie
pulsowaæ.
2. Przyciskiem lub ustawiæ ¿¹dany
czas wy³¹czenia.
14 electrolux
Po ok. 5 sekundach wyœwietlacz prze³¹cza
siê z powrotem na aktualny czas.
Lampka kontrolna funkcji Koniec bêdzie
podœwietlona.
Po up³ywie ustawionego czasu lampka
kontrolna funkcji pulsuje i przez 2 minuty
rozlega siê sygna³. Piekarnik wy³¹cza siê
automatycznie.
3. Sygna³ i programowanie mo¿na wy³¹czyæ
naciskaj¹c dowolny przycisk.
Czas trwania i Koniec w po³¹czeniu
3 Czas trwania i Koniec mog¹ byæ
u¿ywane równoczeœnie: je¿eli piekarnik
ma zostaæ w³¹czony i wy³¹czony
automatycznie w póŸniejszym czasie.
1. Przy pomocy funkcji Czas trwania
nale¿y ustawiæ czas, który potrzebny jest
do ugotowania potrawy,
tu 1 godzina.
2. Przy pomocy funkcji Koniec nale¿y
ustawiæ godzinê, o której potrawa
powinna byæ gotowa,
tu godz. 14:05.
Lampki kontrolne funkcji Czas trwania i
Koniec s¹ podœwietlone, a na
wyœwietlaczu pojawia siê aktualna godzina,
tu: 12:05.
Piekarnik w³¹czy siê automatycznie w
wyznaczonym momencie,
tu o godz. 13:05.
Po up³ywie podanego czasu piekarnik
wy³¹czy siê, tu o godz. 14:05.
electrolux 15
Zastosowania, tabele i rady
Tabela gotowania
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami
orientacyjnymi.
Stopieñ
gotowania
Sposób
przyrz¹-dzenia
Odpowiednie dla Czas trwania Wskazówki/rady
0
Ciep³o pozosta³e
wy³¹czenie
1
Trzymanie
ciep³a
Trzymanie ciep³a
ugotowanych potraw
W zale¿noœci
od potrzeb
Przykryæ
1-2
Wytapianie
Sos holenderski,
topienie mas³a, czekolady,
¿elatyny
5-25 min.
Zamieszaæ od czasu do
czasu
Œcinanie
Omlet piankowy, œciête
jajko
10-40 min. Gotowaæ pod przykrywk¹
2-3
Pêcznienie
Pêcznienie ry¿u i potraw
mlecznych
rozgrzewanie potraw
gotowych
25-50 min.
Dolaæ do ry¿u
przynajmniej podwójn¹
iloϾ wody, potrawy
mleczne mieszaæ od
czasu do czasu
3-4
Parowanie
Duszenie
Duszenie warzyw, ryb
duszenie miêsa
20-45 min.
W przypadku warzyw
dodaæ niewielk¹ iloœæ
wody (kilka ma³ych
³y¿eczek)
4-5
Gotowanie
Parowanie ziemniaków 20-60 min.
Stosowaæ niewielk¹ iloœæ
wody, np. maks. 1/4 l
wody na
750 g ziemniaków
Gotowanie wiêkszych
iloœci potraw, potraw
jednogarnkowych i zup
60-150 min.
Do 3 l wody plus
przyprawy
6-7
Delikatne
sma¿enie
Sma¿enie sznycli, cordon
bleu, kotletów, klopsów,
sma¿onych kie³bas,
w¹tróbki, zasma¿ek, jajek,
naleœników, p¹czków
Sma¿yæ na
bie¿¹co
Od czasu do czasu
obróciæ
7-8
Silne
sma¿enie
Placki ziemniaczane,
kawa³ki polêdwicy, steki,
kluski k³adzione
5-15 min.
na patelniê
Od czasu do czasu
obróciæ
9
Zagotowy-
wanie
zapiekanie
sma¿enie
Zagotowywanie wiêkszych iloœci wody, gotowanie makaronu typu
szpecle, zapiekanie miêsa (gulasz, pieczeñ duszona), sma¿enie frytek
16 electrolux
3 Podczas zagotowywania lub zapiekania
zaleca siê ustawienie najwy¿szego
stopnia gotowania, a nastêpnie
pozostawienie potraw o d³u¿szym czasie
gotowania na wybranym stopniu
gotowania do ca³kowitego ugotowania
siê potrawy.
1 Przegrzane t³uszcze i oleje bardzo
szybko ulegaj¹ zap³onowi.
Uwaga! Zagro¿enie po¿arem!
Pieczenie
Funkcja piekarnika Gor¹ce powietrze
lub Grzejnik górny/dolny
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/
dolny nadaj¹ siê formy z ciemnego
metalu oraz formy powlekane.
W przypadku funkcji Gor¹ce powietrze
nadaj¹ siê tak¿e jasne formy metalowe.
Prowadnice
Pieczenie z zastosowaniem funkcji
Grzejnik górny/dolny mo¿liwe jest
zawsze tylko na jednym poziomie.
Z funkcjami Gor¹ce powietrze mo¿na
piec suche wypieki i drobne ciasteczka
na 2 blachach jednoczeœnie.
1 Blacha do pieczenia:
np. prowadnica 3
1 forma do pieczenia:
np. prowadnica 1
2 blachy do pieczenia:
np. prowadnice 1 i 3
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹
krawêdzi¹ do przodu!
Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/
dolny lub Gor¹ce powietrze mo¿na
piec na ruszcie jednoczeœnie dwie formy
obok siebie. Czas pieczenia wyd³u¿a siê
nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych
blachy mog¹ siê odkszta³ciæ podczas
pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹
ró¿nic¹ temperatury pomiêdzy
zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem.
Po och³odzeniu blachy odkszta³cenie
znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy
wraz z wymaganymi dla nich temperaturami,
czasem pieczenia i prowadnicami.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia
wartoœciami orientacyjnymi, zale¿ne s¹
one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i formy
do pieczenia.
Zalecamy, by za pierwszym razem
ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ temperatury, a
dopiero w razie potrzeby, np. gdy
po¿¹dane jest silniejsze zrumienienie lub
gdy proces pieczenia trwa za d³ugo,
wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych
pasuj¹cych do konkretnego przepisu,
nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na
blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê
wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta
owocowe itp.) nale¿y przygotowywaæ na
jednym poziomie.
electrolux 17
Ró¿nica w poziomach, na których
pieczone s¹ potrawy, mo¿e spowodow
w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zrumienianie potraw. W tym przypadku
nie nale¿y zmieniaæ ustawieñ
temperatury. Ró¿nice w rumienieniu
wyrównuj¹ siê w trakcie procesu
pieczenia.
Nowy piekarnik mo¿e inaczej
zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane
przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasow
stosowane zazwyczaj ustawienia
(temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i
poziomy wsadów do ustawieñ
zalecanych w przedstawionych poni¿ej
tabelach.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik
mo¿na wy³¹czyæ 10 minut przed
up³ywem czasu pieczenia, w ten sposób
wykorzystuje siê zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego
piekarnika (o ile nie zaznaczono inaczej).
Tabela pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
Wypiek w formach
Ciasto typu babka Gor¹ce powietrze 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/królewiec Gor¹ce powietrze 1 140-160 1:10-1:30
Tort biszkoptowy Gor¹ce powietrze 1 140 0:25-0:40
Tort biszkoptowy Grzejnik górny/dolny 1 160 0:25-0:40
Spód do tortu z ciasta kruchego Grzejnik górny/dolny 3 180-200 0:10-0:25
Spód do tortu z ciasta
ukrêcanego
Gor¹ce powietrze 3 150-170 0:20-0:25
Kryty jab³ecznik Grzejnik górny/dolny 1 170-190 0:50-1:00
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Gor¹ce powietrze 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2formy Ø20cm,
ustawione po przek¹tnej)
Grzejnik górny/dolny 1 180 1:10-1:30
Tort pikantny (np. Quiche
Lorraine)
Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:30-1:10
Tort serowy Grzejnik górny/dolny 1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz/wianek dro¿d¿owy Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:30-0:40
Strucla bo¿onarodzeniowa Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-potem
Grzejnik górny/dolny 1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Ptysie/eklerki Gor¹ce powietrze 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/dolny 3 180-200
1)
0:10-0:20
Suche ciasto z kruszon Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/cukrowe Grzejnik górny/dolny 3 190-210
1)
0:15-0:30
18 electrolux
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Gor¹ce powietrze 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Grzejnik górny/dolny 3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na kruchym
spodzie
Grzejnik górny/dolny 3 170-190 0:40-1:20
Ciasta na blasze ze sk³adnikami
delikatnymi (n. p. ser, œmietana,
budyñ)
Grzejnik górny/dolny 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
sk³adników)
2
Grzejnik górny/dolny 1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Grzejnik górny/dolny 1 230-250
1)
0:10-0:25
Podp³omyk Grzejnik górny/dolny 1 250-270 0:08-0:15
Wähen (ciasto szwajcarskie) Grzejnik górny/dolny 1 200-220 0:35-0:50
Drobne wypieki
Kruche ciasteczka Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:06-0:20
Kruche ciasteczka Gor¹ce powietrze 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Ciasteczka wyciskane Gor¹ce powietrze 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka wyciskane Gor¹ce powietrze 1 / 3 140 0:25-0:40
Ciasteczka wyciskane Grzejnik górny/dolny 3 160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z ciasta ukrêcanego Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z ciasta ukrêcanego Gor¹ce powietrze 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Wypieki z bia³ka, bezy Gor¹ce powietrze 3 80-100 2:00-2:30
Makaroniki Gor¹ce powietrze 3 100-120 0:30-0:60
Drobne wypieki dro¿d¿owe Gor¹ce powietrze 3 150-160 0:20-0:40
Drobne wypieki z ciasta
francuskiego
Gor¹ce powietrze 3 170-180
1)
0:20-0:30
Bu³ka Gor¹ce powietrze 3 160
1)
0:20-0:35
Bu³ka Grzejnik górny/dolny 3 180
1)
0:20-0:35
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Gor¹ce powietrze 3 140
1)
0:20-0:30
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Gor¹ce powietrze 1 / 4 140
1)
0:25-0:40
Small Ciasteczka (20sztuk/
blacha)
Grzejnik górny/dolny 3 170
1)
0:20-0:30
1) Rozgrzaæ piekarnik
2) Stosowaæ blachê uniwersaln¹ lub brytfankê
Rodzaj
wypieku
Funkcja piekarnika
Prowadni
ca
Tempe-
ratura w °C
Czas
godzin:
min.
electrolux 19
Wskazówki dotycz¹ce pieczenia
Tabela Zapiekanki i potrawy opiekane
Efekt pieczenia Mo¿liwa przyczyna Œrodek zaradczy
Ciasto jest za jasne na
spodzie
Wybrana prowadnica na z³ej wysokoœci Wsun¹æ ciasto ni¿ej
Ciasto siê zapada (staje siê
lepkie, gliniaste, oddziela siê
woda)
Za wysoka temperatura pieczenia Zmniejszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Za krótki czas pieczenia Przed³u¿yæ czas pieczenia
Czasu pieczenia nie mo¿na
skróciæ przez podwy¿szenie
temperatury pieczenia
Za du¿o p³ynu w cieœcie U¿yæ mniejszej iloœci p³ynu
Nale¿y przestrzegaæ czasu ukrêcania,
przede wszystkim w przypadku
korzystania z robotów kuchennych
Ciasto jest za suche Za niska temperatura pieczenia Ustawiæ wy¿sz¹ temperaturê
pieczenia
Za d³ugi czas pieczenia Skróciæ czas pieczenia
Ciasto nieregularnie siê
zrumienia
Za wysoka temperatura pieczenia i za
krótki czas pieczenia
Zmniejszyæ temperaturê pieczenia i
przed³u¿yæ czas pieczenia
Ciasto jest nierównomiernie
rozprowadzone
Rozprowadziæ ciasto równomiernie
na blasze
Ciasto nie jest gotowe w
podanym czasie pieczenia
Za niska temperatura Zwiêkszyæ nieco temperaturê
pieczenia
Potrawa Funkcja piekarnika
Poziomw
sadu
Tempe-
ratura
°C
Czas
godz min
Zapiekanka z makaronem Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:25-0:40
Potrawy opiekane
Warzywa
1)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:15-0:30
Opiekane bagietki
1)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:15-0:30
S³odkie zapiekanki Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:40-0:60
Zapiekanki rybne Grzejnik górny/dolny 1 180-200 0:30-1:00
Warzywa faszerowane
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
1 160-170 0:30-1:00
1) Nagrzaæ piekarnik
20 electrolux
Tabela mro¿onych potraw gotowych.
Pieczenie miêsa
Funkcja piekarnika Grzejnik górny/
dolny lub Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
Naczynia do pieczenia miêsa
Do pieczenia miêsa nadaj¹ siê wszelkie
naczynia ¿aroodporne (uwzglêdniæ
wskazówki producenta!)
Du¿e pieczenie mo¿na przygotowywaæ
bezpoœrednio na blasze lub na
ruszcie z pod³o¿on¹ pod niego
blach¹.
Wszystkie chude rodzaje miês zalecamy
piec w naczyniu do pieczenia z
pokrywk¹. Miêso pozostaje wówczas
soczyste.
Wszystkie rodzaje miês, które powinny
mieæ chrupi¹c¹ powierzchniê, mo¿na
piec w garnku przeznaczonym do
pieczenia bez pokrywki.
3 Wskazówki dotycz¹ce tabeli
pieczenia miêsa
Dane w poni¿szej tabeli s¹ wartoœciami
orientacyjnymi.
Zaleca siê pieczenie miêsa i ryb w
piekarniku w iloœci powy¿ej 1kg.
Aby zapobiec przypalaniu siê
wyciekaj¹cego sosu lub t³uszczu, zaleca
siê nalanie niewielkiej iloœci p³ynu do
naczynia, w którym siê piecze.
W razie potrzeby obróciæ pieczeñ (po 1/
2 - 2/3 czasu pieczenia).
Du¿e pieczenie i drób polew
kilkakrotnie podczas pieczenia
powsta³ym sosem. Daje to lepszy efekt
pieczenia.
Piekarnik nale¿y wy³¹czyæ ok. 10 minut
przed up³ywem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie zgromadzonego
ciep³a.
Produkt do
gotowania
Funkcja piekarnika
Poziomw
sadu
Temperatura
°C
Czas
Pizza mro¿ona Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
Frytki
1)
(300-600 g)
Grillowanie z gor¹cym
powietrzem
3 200-220
zgodnie z
informacjami
producenta
Bagietki Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
Ciasto owocowe Grzejnik górny/dolny 3
zgodnie z
informacjami
producenta
zgodnie z
informacjami
producenta
1) Uwaga: W czasie pieczenia nale¿y 2 – 3 razy obróciæ frytki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EON33100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi