7
zacznie działać, upewnij się, że pokrywa do obróbki na parze znajduje się we właściwej
pozycji. Jeśli nie ma wystarczającej ilości czasu na suszenie żywności w ciągu jednego dnia,
żywność można suszyć kolejnego dnia. W takim przypadku należy włożyć niewysuszoną
żywność do pojemnika lub plastikowej torebki w celu zamknięcia).
6. Temperatura na tacce jest najwyższa podczas pracy produktu. W celu równomiernego
wysuszenia żywności należy regularnie zmieniać położenie tacek.
7. Jeśli żywność nie będzie przeznaczona do spożycia po wysuszeniu, należy natychmiast umieścić
wysuszoną żywność w pojemniku lub torebce foliowej i zamknąć przed przechowywaniem.
Zaleca się przechowywanie żywności w lodówce.
8. Po użyciu produktu, bez względu na to, czy na tacce znajduje się żywność, zaleca się ułożenie
wszystkich tacek do suszenia i umieszczenie ich w urządzeniu.
9. Żywność należy układać kolejno od górnej tacy do suszenia do dolnej. Po umieszczeniu
żywności przykryć pokrywę suszarki. Ma to wpływ na czas suszenia i smak wysuszonej
żywności itp.
10. Przed suszeniem należy przeprowadzić wstępną obróbkę żywności, tj. czyszczenie, krojenie
lub obieranie, namaczanie itp. Wstępna obróbka żywności ma wpływ na zachowanie koloru
i smaku po wysuszeniu żywności.
ROZDZIAŁ 5. ETAPY OBSŁUGI PRODUKTU
1. Przed pierwszym użyciem suszarki elektrycznej należy wyczyścić stojak suszarki i wytrzeć
suchą ściereczką.
2. Równomiernie rozłożyć wstępnie przygotowaną żywność na każdej tacy suszarki, umieścić
tackę z żywnością na dnie produktu, a następnie nałożyć pokrywę do gotowania na parze.
3. Podłączyć przewód zasilający do sieci, włączyć zasilanie i nacisnąć włącznik, aby uruchomić
urządzenie. Gdy lampka kontrolna przełącznika zaświeci się, z małych otworów pokrywy
wydostanie się para.
4. Ustawić pokrętło temperatury na wartość temperatury właściwą dla suszenia żywności.
5. Wysuszyć żywność w zależności od jej rodzaju i osobistych preferencji oraz innych wymogów.
6. Po wysuszeniu żywności ustawić pokrętło temperatury na najniższą pozycję, wyłączyć
zasilanie i wyjąć wtyczkę.
ROZDZIAŁ 6. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE WSTĘPNEJ OBRÓBKI
ŻYWNOŚCI
UWAGA
Poniższe metody podano wyłącznie jako referencyjne.
A. Obróbka wstępna owoców
1. Dodać 2 szklanki wody do 1/4 szklanki soku owocowego i namoczyć w nim żywność
przeznaczoną do suszenia przez około 2 minuty. (Uwaga: sok owocowy należy dostosować do
rodzaju żywności. Na przykład sok jabłkowy jest używany do suszenia jabłek).
B. Obróbka wstępna warzyw:
1. Obróbka parowa, wrzącą wodą lub olejem. Zalecenie dotyczy zielonych roślin strączkowych,
np. kalafior, szparagi i ziemniaki.
2. Tak przygotowane warzywa włożyć do wrzącej wody na około 3 do 5 minut. Odsączyć,
a następnie umieścić na tacy.
3. Włożyć warzywa do soku z cytryny i namaczać przez około 2 minuty.