Amica 6123GED3.39HZpTsDpNA(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA
OBSŁUGI
URZĄDZENIE NALEŻY URUCHAMIAĆ DOPIERO PO PRZECZYTANIU INSTRUKCJI!
IO-CFS-1376 / 8506370
(07.2019 V1)
WOLNOSTOJĄCA KUCHNIA GAZOWO- ELEKTRYCZNA
6122GE3.39eEHZpTsDpNAW
6122GE3.39eEHZpTsDpNAXx
- 2 -
Szanowny
Kliencie
Od dziś codzienne obowiązki staną się prost-
sze niż kiedykolwiek. Urządzenie to
połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i do-
skonałej efektywności. Po przeczytaniu in-
strukcji, obsługa nie będzie problemem.
Sprzęt, który opuścił fabrykę był dokładnie
sprawdzony przed zapakowaniem pod wzglę-
dem bezpieczeństwa i funkcjonalności na
stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji
obsługi przed uruchomieniem urządzenia.
Przestrzeganie zawartych w niej wskazówek
uchroni Państwa przed niewłaściwym użytko-
waniem. Instrukcję należy zachować i prze-
chowywać tak, aby mieć ją zawsze pod ręką.
Należy dokładnie przestrzegać instrukcji ob-
sługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych wy-
padków.
Z poważaniem
- 3 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA 4
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ 8
ROZPAKOWANIE 9
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 9
TWOJE URZĄDZENIE 10
AKCESORIA 11
OBSŁUGA PIEKARNIKA 13
PRZED PIERWSZYM URUCHOMIENIEM 13
DOBÓR NACZYNIA 13
OBSŁUGA PALNIKÓW NAWIERZCHNIOWYCH 13
POKRĘTŁO STEROWANIA PRACĄ PALNIKÓW 13
ZAPALANIE PALNIKÓW BEZ ZAPALACZA 13
ZAPALANIE PALNIKÓW Z ZAPALACZEM W POKRĘTLE 14
DOBÓR PŁOMIENIA PALNIKA 14
DZIAŁANIE ZABEZPIECZENIA PRZECIWWYPŁYWOWEGO GAZU 14
WYGRZEWANIE KOMORY PIEKARNIKA 14
WAŻNE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PROGRAMATORA 15
STEROWANIE PROGRAMATOREM 15
USTAWIENIE I KOREKTA AKTUALNEGO CZASU 15
MINUTNIK 15
PRACA PÓŁAUTOMATYCZNA 16
PRACA AUTOMATYCZNA 17
KASOWANIE USTAWIEŃ 18
ZAMIANA TONU SYGNAŁU DŹWIĘKOWEGO 18
POKRĘTŁA PIEKARNIKA 19
FUNKCJE PIEKARNIKA 19
LAMPKI KONTROLNE 20
UŻYWANIE OPIEKACZA 21
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 22
PALNIKI, RUSZT PŁYTY PODPALNIKOWEJ, OBUDOWA KUCHNI 22
PIEKARNIK - OGÓLNE PORADY 22
ŚRODKI CZYSZCZĄCE 23
INNE ISTOTNE WSKAZÓWKI 23
CZYSZCZENIE 23
PROWADNICE DRUCIANE 24
PROWADNICE TELESKOPOWE 24
WYMIANA OŚWIETLENIA WEWNĄTRZ KOMORY 25
DEMONTAŻ DRZWI 25
WYJMOWANIE SZYBY WEWNĘTRZNEJ 26
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW 27
DANE TECHNICZNE 28
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻOWA 30
GWARANCJA 31
SERWIS 31
ZGŁOSZENIE NAPRAWY ORAZ POMOC W RAZIE USTERKI 32
INSTALACJA 31
USTAWIENIE KUCHNI 31
MONTAŻ BLOKADY ZABEZPIECZAJĄCEJ PRZEZ PRZEWRÓCENIEM KUCHNI. 33
PRZYŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ 33
PRZYSTOSOWANIE KUCHNI DO INNEGO RODZAJU GAZU 35
PORADY PRAKTYCZNE 37
TABELE Z PRZYKŁADOWYMI NASTAWAMI PIEKARNIKA 37
FUNKCJA GRZANIA TERMOOBIEG ECO 41
ZALECANE PARAMETRY PRZY UŻYCIU FUNKCJI TERMOOBIEG ECO 41
TABELE Z POTRAWAMI TESTOWYMI 42
SPIS TREŚCI
- 4 -
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Uwaga. Urządzenie i jego dostępne części stają się
gorące podczas użycia. Możliwość dotknięcia ele-
mentów grzejnych powinno być objęte szczególną
troską. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzy-
mać się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci
w wieku od 8 lat i wyżej i osoby z ograniczenia-
mi zycznymi, czuciowymi albo umysłowymi albo
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli odbywa się
pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowa-
nia sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiada-
jące za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę
na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem. Sprząta-
nie i czynności obsługowe nie powinny być robione
przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju
na płycie kuchennej może być niebezpieczne i do-
prowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz
urządzenie i wtedy przykryj płomień np. pokrywką
lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź
rzeczy na powierzchni do gotowania.
Podczas użytkowania sprzęt staje się gorący. Zale-
ca się zachowanie ostrożności, aby unikać dotyka-
nia gorących elementów wewnątrz piekarnika.
Dostępne części mogą stać się gorące podczas
użytkowania. Zaleca się trzymanie małych dzieci z
dala od urządzenia.
- 5 -
Uwaga. Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny
ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymie-
niony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym albo przez wykwalikowaną osobę w
celu uniknięcia zagrożenia.
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czących lub ostrych metalowych przedmiotów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prądem
elektrycznym, przed wymianą lampki należy upew-
nić się, czy sprzęt jest wyłączony.
Zaleca się przed otwarciem pokrywy oczyścić z
wszelkich zanieczyszczeń. Powierzchnię płyty ku-
chennej zaleca się ostudzić przed jej zamknięciem
pokrywą.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu
do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostawać się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwierać drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany.
Krótkotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w
sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych
przez producenta urządzenia lub wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi jako odpowiednie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon może powodo-
wać wypadki.
- 6 -
Uwaga. Nie używać szorstkich środków czysz-
czących lub ostrych metalowych przedmiotów do
czyszczenia szkła drzwi, gdyż mogą porysow
powierzchnię, co może doprowadzić do popękania
szkła.
Uwaga. Aby uniknąć możliwości porażenia prądem
elektrycznym, przed wymianą lampki należy upew-
nić się, czy sprzęt jest wyłączony.
Zaleca się przed otwarciem pokrywy oczyścić z
wszelkich zanieczyszczeń. Powierzchnię płyty ku-
chennej zaleca się ostudzić przed jej zamknięciem
pokrywą.
Do czyszczenia kuchni nie wolno używać sprzętu
do czyszczenia parą.
Niebezpieczeństwo poparzenia! Podczas otwiera-
nia drzwi piekarnika może wydostawać się gorą-
ca para. W trakcie lub po zakończeniu gotowania
należy ostrożnie otwierać drzwi piekarnika. Przy
otwieraniu nie nachylać się nad drzwiami. Należy
pamiętać, że para w zależności od temperatury
może być niewidoczna.
Uwaga. Proces gotowania musi być nadzorowany.
Krótkotrwałe gotowanie musi być nadzorowane w
sposób ciągły.
Uwaga. Używać tylko osłon płyty zaprojektowanych
przez producenta urządzenia lub wskazanych przez
producenta w instrukcji obsługi jako odpowiednie.
Stosowanie nieodpowiednich osłon może powodo-
wać wypadki.
Prosimy o zwracanie uwagi na dzieci w czasie użytkowania kuchni, po-
nieważ dzieci nie znają zasad obsługi kuchni. Szczególnie gorące palni-
ki nawierzchniowe, komora piekarnika, ruszta, szyba drzwi, ustawione
naczynia z gorącymi płynami mogą być przyczyną poparzenia dziecka.
Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizo-
wanego sprzętu np. mixera nie dotykał gorących części kuchni.
Do szuady nie wkładać materiałów łatwopalnych, ponieważ w czasie
użytkowania piekarnika mogą się zapalić.
Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i
tłuszcze mogą się zapalić z powodu przegrzania.
Uważać na moment zagotowania, by nie zalać palnika.
- 7 -
Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchni to można ponownie używać po
usunięciu wady przez fachowca.
Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzed-
niego sprawdzenia czy wszystkie kurki są zamknięte.
Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczenia. Za-
brudzone oczyścić i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach,
Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej
niż 10 kg, a naczyń o łącznej masie powyżej 40 kg na całym ruszcie.
Nie uderzać w pokrętła i palniki.
Nie stawiać przedmiotów o masie większej niż 15 kg na otwartych
drzwiach piekarnika.
Zabrania się wkładania gorących naczyń i wkładów (powyżej 75°C)
oraz materiałów łatwopalnych do pojemnika szuady.
Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchni przez osoby nie
przeszkolone zawodowo.
Zabrania się otwierania kurków kuchni nie mając w ręce zapalonej za-
pałki lub urządzenia do zapalania gazu.
Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
Pokrywa szklana może popękać, gdy zostanie nagrzana. Zgaś wszyst-
kie palniki przed opuszczeniem pokrywy.
Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny
rodzaj gazu, przenoszenia kuchni w inne miejsce oraz dokonywania
zmian w instalacji zasilającej. Czynności te może wykonywać upraw-
niony instalator.
W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO: zapalać
zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycz-
nych (dzwonek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych urzą-
dzeń elektrycznych i mechanicznych powodujących powstawanie iskry
elektrycznej lub udarowej. W takim przypadku należy natychmiast za-
mknąć zawór na butli z gazem lub kurek odcinający instalację gazową i
przewietrzyć pomieszczenie, a następnie wezwać osobę uprawnioną do
usunięcia przyczyny.
W każdej sytuacji spowodowanej usterka techniczną należy bezwzględ-
nie odłączyć zasilanie elektryczne kuchni (stosując powyższą zasadę) i
zgłosić usterkę do naprawy.
Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów anteno-
wych np. radioodbiorników.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji
należy natychmiast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odci-
nającego.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu
butli gazowej należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia
butli zakręcić zawór na butli. Po ostudzeniu należy butlę wynieść na
otwartą przestrzeń. Zabrania się powtórnej eksploatacji uszkodzonej
butli.
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy za-
mknąć zawór główny na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu
z butli gazowej po każdorazowym użytkowaniu.
- 8 -
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
Kto korzysta z energii w sposób odpowie-
dzialny, chroni nie tylko domowy budżet,
lecz działa świadomie na rzecz środowiska
naturalnego. Dlatego pomóżmy, oszczę-
dzajmy energię elektryczną! A czyni się
to w następujący sposób:
Stosowanie prawidłowych naczyń do gotowania. Na-
czynie do gotowania nie powinno być nigdy mniejsze
od korony płomienia palnika. Należy pamiętać o przy-
krywaniu naczyń pokrywką.
Dbanie o czystość palników, rusztu, płyty podpalniko-
wej. Zabrudzenia zakłócają przekazywanie ciepła – sil-
nie przypalone zabrudzenia da się często usunąć już
tylko środkami silnie obciążającymi środowisko natu-
ralne. Szczególną czystość należy zachowprzy otwo-
rach płomieniowych pierścieni podkołpakowych oraz
otworach dysz palników.
Unikanie niepotrzebnego „zaglądania do garnków”. Nie
otwierać też niepotrzebnie często drzwi piekarnika.
Używanie piekarnika tylko w przypadku większych ilo-
ści potraw. Mięso o wadze do 1 kG daje się przyrządzić
oszczędniej w garnku na palniku kuchenki.
Wykorzystanie ciepła resztkowego piekarnika. W przy-
padku czasów przyrządzania dłuższych niż 40 minut
zaleca się wyłączać piekarnik na 10 minut przed koń-
cem przyrządzania.
Uwaga! W przypadku zastosowania programatora na-
stawiać odpowiednio krótsze czasy przyrządzania po-
traw.
Staranne zamykanie drzwi piekarnika. Ciepło ulatuje
poprzez znajdujące się na uszczelkach drzwiczek za-
brudzenia. Najlepiej jest usuwać je od razu.
Niewbudowywanie kuchni w bezpośredniej bliskości
chłodziarek/zamrażarek. Zużycie energii elektrycznej
przez nie niepotrzebnie wzrasta.
- 9 -
ROZPAKOWANIE
Urządzenie na czas transportu zostało za-
bezpieczone przed uszkodzeniem. Po roz-
pakowaniu urządzenia prosimy Państwa o
usunięcie elementów opakowania w spo-
sób niezagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opa-
kowania nieszkodliwe dla środowiska
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku i oznakowa-
no je odpowiednim symbolem.
Uwaga! Materiały opakowaniowe(woreczki polietylenowe,
kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpakowywania
trzymać z dala od dzieci.
USUWANIE ZUŻYTYCH
URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrek-
tywą Europejską 2012/19/UE oraz polską Usta-
wą o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektro-
nicznym symbolem przekreślonego kontenera
na odpady. Takie oznakowanie informuje, że
sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie
może być umieszczany łącznie z innymi odpa-
dami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektro-
nicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty
zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników nie-
bezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwa-
rzania takiego sprzętu.
- 10 -
TWOJE URZĄDZENIE
1
2
3
4
5
6
9
10
12
11
17
7
8
16
15
13
14
Objaśnienie
1. Pokrętło regulatora temperatury
2. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3. Lampka kontrolna termoregulatora (Czerwona)
4. Lampka kontrolna pracy kuchni (Pomarańczowa)
5. Pokrętło palnika gazowego
6. Pokrętło palnika gazowego
7. Pokrętło palnika gazowego
8. Pokrętło palnika gazowego
9. Palnik WOK
10. Palnik średni
11. Palnik średni
12. Palnik mały
13. Uchwyt drzwi piekarnika
14. Szuada
15. Zapalacz iskrowy
16. Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
17. Programator elektroniczny
18. Nakr ywa
18
- 11 -
AKCESORIA
Blacha do pieczeni
Najczęściej stosowana do wilgotnych
ciast. Blacha jest również wskazana
do przyrządzania wypieków, mrożo-
nej żywności i dużych pieczeni.
Blacha do pieczywa*
Stosowana do niezbyt wysokich
ciast, drobnych wypieków jak i cia-
steczek.
Ruszt do grilla (drabinka suszar-
niczna)
Do form na ciasto, do zapiekanek,
pieczeni i grillowanych porcji mięsa,
czy też potraw mrożonych. Małe ka-
wałki potraw należy umieścić wcze-
śniej w naczyniach odpornych na
wysoką temperaturę. Na drabince
można rozłożyć równomiernie żyw-
ność w celu jej wysuszenia.
Prowadnice druciane*
Prowadnice umożliwiają umieszcze-
nie blachy z żywnością na odpo-
wiednim poziomie. Poziom liczony
jest od najniższej dostępnej pozycji.
Aby zapobiec przechyleniu blachy,
nie należy jej wysuwać więcej jak do
połowy jej głębokości.
Wykorzystanie drucianych pro-
wadnic
Prowadnice posiadają 6 poziomów,
na których można umieścić akceso-
ria. Poziomy należy liczyć od dołu.
Blachę lub drabinkę suszarniczą na-
leży wsunąć pomiędzy dwa pręty
stanowiące jeden poziom prowadnic.
Akcesoria można wysunąć maksy-
malnie do połowy bez ryzyka samo-
czynnego wysunięcia lub pochylenia.
Prowadnice teleskopowe*
Prowadnice z frontu wyposażone
w zderzaki. Przed każdym umiesz-
czaniem blach na prowadnicach
wysuń je, umieść na nich blachę i
upewnij się, że zderzaki są widoczne
w całości, a blacha jest zabezpieczo-
na przed wypadnięciem. Jeżeli pie-
karnik został wcześniej rozgrzany,
prowadnice również gorące, aby
je wysunąć, zahacz tylną krawędzią
blachy o zderzaki i wyciągnij je w ca-
łości, a następnie wsuń je do wnę-
trza komory.
- 12 -
Funkcja blokady drabinki
Drabinka suszarnicza posiada spe-
cjalne występy na lewej i prawej
krawędzi. Prawidłowo wsunięta dra-
binka powinna mieć występy skiero-
waną do dołu. Występy zapobiegają
przypadkowemu wysunięciu drabin-
ki z prowadnic. Aby całkowicie wysu-
nąć drabinkę z prowadnic, unieś i
delikatnie pociągnij.
Blokada
Blokada montowana jest, aby zapo-
biec przewróceniu się kuchni.
*Opis modelu w niniejszej instrukcji obsługi
został opracowany na podstawie danych zna-
nych w okresie redagowania tekstu. Przedsta-
wiono w niej wszystkie elementy wyposaże-
nia. Ich obecność w danym modelu zależy od
wersji oraz daty produkcji.
- 13 -
Przed pierwszym uruchomie-
niem
Usuń wszystkie elementy opa-
kowania, szczególnie elementy
zabezpieczające wnętrze komory
piekarnika na czas transportu.
Wyciągnij z wnętrza piekarni-
ka wszystkie akcesoria i umyj
je dokładnie w ciepłej wodzie z
delikatnym płynem do mycia na-
czyń.
Opróżnij szuadę,
Ściągnij folię ochronną z po-
wierzchni prowadnic teleskopo-
wych.
Do mycia wnętrz komory użyj
ciepłej wody z dodatkiem deli-
katnego detergentu. Nie używaj
twardych szczotek czy gąbek.
Mogą one uszkodzić powłokę,
którą pokryte jest wnętrze ko-
mory.
Dobór naczynia
Należy zwrócić uwagę, żeby średnica
dna naczynia była zawsze większa
od korony płomienia palnika, a samo
naczynie było przykryte pokrywką.
Zaleca się, aby średnica garnka była
około 2,5 - 3 razy większa od średni-
cy palnika, tzn. dla palnika:
Pomocniczego - naczynie o śred-
nicy od 90 do 150 mm,
Średniego - naczynie o średnicy
od 160 do 220 mm,
Dużego - naczynie o średnicy
od 200 do 240 mm, a wysokość
garnka nie powinna być większa
od jego średnicy.
Uwaga! Na płycie grzejnej nie należy
używać naczyń kuchennych, które
wystają poza jej brzegi.
Obsługa palników nawierzch-
niowych
Informacje dotyczące rozmieszcze-
nia palników oraz pokręteł sterują-
cych ich pracą znajdują się w roz-
dziale Twoje urządzenie.
Pokrętło sterowania pracą
palników
Zapalanie palników bez zapa-
lacza
Zapalić zapałkę,
Wcisnąć pokrętło do wyczuwal-
nego oporu i przekręcić w lewo
do pozycji „duży płomień” ,
Zapalić gaz zapałką,
Ustawić żądany płomień,
Wyłączyć palnik po zakończeniu
gotowania przekręcając pokrętło
w prawo (poz. wyłączony •).
OBSŁUGA PIEKARNIKA
Pozycja
palnik wyłączony
Pozycja
duży płomień
Pozycja
płomień oszczędny
- 14 -
Zapalanie palników z zapala-
czem w pokrętle
Wcisnąć pokrętło kurka wybra-
nego palnika do wyczuwalnego
oporu i przekręcić w lewo do po-
zycji „duży płomień” ,
Przytrzymać do czasu zapalenia
gazu,
Po zapaleniu płomienia palnika
zwolnić nacisk na pokrętło i usta-
wić wymaganą wielkość płomie-
nia.
Uwaga! W modelach kuchni wypo-
sażonych w zabezpieczenie prze-
ciwwypływowe palników nawierzch-
niowych należy podczas czynności
zapalania przytrzymać przez ok. 10
sek. wciśnięte do oporu pokrętło w
pozycji „duży płomień” celem za-
działania zabezpieczenia.
W przypadku trudności z zapalaniem
wynikającym ze zmiany i składu
gazu, należy wyśrodkować kołpak
względem iskrownika.
Dobór płomienia palnika
Prawidłowo wyregulowane palniki
posiadają płomień koloru jasno-nie-
bieskiego o wyraźnie zarysowanym
stożku wewnętrznym. Dobór wielko-
ści płomienia zależy od ustawienia
pozycji pokrętła palnika:
Duży płomień
Mały płomień (zwany
„oszczędny”)
Palnik zgaszony (przepływ
gazu zamknięty)
W zależności od potrzeb można
płynnie ustawić wielkość płomienia.
Uwaga! Zabrania się regulacji pło-
mienia w zakresie między pozycją
palnik zgaszony i pozycją duży
płomień .
Działanie zabezpieczenia
przeciwwypływowego gazu
Kuchnie wyposażone w automa-
tyczny system odcinający dopływ
gazu do palnika w przypadku zaniku
płomienia.
System ten zabezpiecza przed ulat-
nianiem się gazu gdy płomień na
palniku zgaśnie np. w wyniku jego
zalania.
Ponowne zapalenie palnika wymaga
interwencji użytkownika.
Wygrzewanie komory piekar-
nika
Włącz wentylację w pomieszcze-
niu, lub otwórz okno.
Wciśnij pokrętło wyboru funkcji i
ustaw pozycję lub (dokład-
ny opis tych funkcji znajduje się
w dalszej części instrukcji).
Wciśnij pokrętło regulacji tempe-
ratury piekarnika i ustaw tempe-
raturę 250
O
C. Piekarnik powinien
pracować przez minimum 30 mi-
nut, w trakcie pracy piekarnik
będzie wydzielał zapach, który
występuje tylko na początku,
z czasem używania urządzenia
zapach zniknie. Jest to zjawisko
normalne, nazywa się ono wy-
grzewaniem komory piekarnika.
- 15 -
Ważne wskazówki dotyczące
programatora
W piekarnikach posiadających pro-
gramator Ts, na wyświetlaczu po
podłączeniu urządzenia do zasilania
zamiast aktualnego czasu, pojawi
się migający komunikat 0•00. Aby
korzystać z pełnej funkcjonalności
urządzenia, ustaw aktualny czas,
w przeciwnym razie korzystanie z
urządzenia będzie niemożliwe. Spo-
sób ustawienia aktualnego czasu jest
opisany w dalszej części instrukcji.
Programator Ts wyposażony jest w
sensory. Aby wprowadzić zmiany
dotknij pola palcem, każde użycie
sensora jest potwierdzane sygnałem
akustycznym. Utrzymuj powierzch-
nię sensorów w czystości i chroń
przed wilgocią.
Sterowanie programatorem
Wyświetlacz programatora posiada
następujące symbole:
MENU - sensor wyboru trybu pracy
> - sensor Plus
< - sensor Minus
- symbol gotowości do pracy
- symbol minutnika
- symbol czasu trwania/zakoń-
czenia pracy
Ustawienie i korekta aktual-
nego czasu
Po podłączeniu piekarnika do
zasilania (lub po ponownym po-
łączeniu w wyniku zaniku napię-
cia) na wyświetlaczu będzie mi-
gał komunikat 0•00.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego, dodat-
kowo na wyświetlaczu pojawi się
symbol . Kropka pod symbolem
zacznie migać.
W ciągu 7 sekund ustaw aktual-
ny czas przy pomocy sensorów
oraz .
Po upływie około 7 sekund usta-
wiony czas zostanie zapamięta-
ny, a kropka pod symbolem
przestanie migać.
Jeżeli chcesz zmienić ustawiony
czas, dotknij i przytrzymaj oba
sensory i do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dodatkowo kropka pod sym-
bolem zacznie migać, w tym
momencie możesz wprowadzić
zmiany ustawionego czasu.
Uwaga: Piekarnik możesz uruchomić
dopiero po pojawieniu się symbolu
na wyświetlaczu.
Minutnik
Funkcję minutnika możesz aktywo-
wać bez względu na inne urucho-
mione funkcje piekarnika. Zakres,
który możesz ustawić wynosi 1 min
do 23 godzin i 59 minut.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału dźwiękowego. Na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
kat , a symbol zacznie mi-
gać.
- 16 -
Ustaw czas minutnika sensorami
i , po poprawnym ustawieniu,
po około 7 sekundach na progra-
matorze symbol zacznie się
świecić światłem ciągłym.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
sensorem.
Po upływie zadeklarowanego
czasu włączy się sygnał dźwięko-
wy, symbol minutnika zacznie
migać.
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU, lub . W tym przypadku
symbol będzie migać. Aby korzy-
stać z pełnej funkcjonalności progra-
matora dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do pojawienia się sygnału
dźwiękowego. Spowoduje to skaso-
wanie komunikatu (migającej iko-
ny).
Po wyłączeniu sygnału dźwięko-
wego wyświetlacz wskaże aktu-
alny czas.
Uwaga: Jeżeli nie wyłączysz sygnału
dźwiękowego ręcznie, wyłączy się on
automatycznie po około 7 minutach.
Praca półautomatyczna
Dzięki tej funkcji, możesz ustawić
czas, po jakim piekarnik ma zakoń-
czyć pracę.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Aby włączyć funkcję pracy pół-
automatycznej ustaw pokrętło
funkcyjne piekarnika na wybra-
ną przez siebie funkcję, oraz po-
krętło temperatury na odpowied-
nią temperaturę.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pokaże się komu-
nikat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Po pojawieniu się komu-
nikatu , zacznij ustawiać czas
sensorem . Drugi sensor będzie
nieaktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Po upływie około 7 sekund wyświe-
tlacz ponownie pokaże aktualny
czas oraz na wyświetlaczu pojawi się
symbol AUTO ( ). Będzie to znak, że
ustawienia zostały wprowadzone po-
prawnie i piekarnik rozpocznie pra-
cę.
Po upływie zadeklarowanego czasu,
piekarnik wyłączy się automatycz-
nie, pojawi się sygnalizacja dźwięko-
wa, a symbol AUTO ( ) informujący
o pracy w trybie półautomatycznym
będzie migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz pokrętło regulacji
temperatury na pozycję wyłą-
czenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
- 17 -
się sygnału akustycznego. Spo-
woduje to wyłączenie funkcji
pracy półautomatycznej. Sym-
bol zgaśnie, wyłączy się sygnał
dźwiękowy oraz zapali się sym-
bol .
Uwaga: Krótkie dotknięcie dowolne-
go sensora tj. MENU, lub spowo-
duje wyłączenie sygnału akustycz-
nego. Symbol AUTO ( ) będzie nadal
migać.
Praca automatyczna
Dzięki tej funkcji możesz ustawić
czas włączenia oraz wyłączenia pie-
karnika.
Uwaga: Funkcji pyrolizy ze wzglę-
dów bezpieczeństwa nie można łą-
czyć z tym trybem pracy.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego, na
wyświetlaczu pojawi się komuni-
kat 0•00.
Ponownie dotknij sensor MENU,
na wyświetlaczu będzie migać
komunikat .
Ustaw czas pracy sensorami
oraz , zakres czasu pracy wy-
nosi od 1 minuty do 10 godzin.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Dotknij sensora MENU, aż na wy-
świetlaczu będzie migać komuni-
kat .
Ustaw czas wyłączenia piekarni-
ka sensorami oraz . Czas wy-
łączenia maksymalnie wynosi 23
godziny i 59 minut.
Uwaga: Zacznij ustawiać czas sen-
sorem . Drugi sensor będzie nie-
aktywny, do momentu ustawienia
jakiejkolwiek wartości pierwszym
symbolem.
Ustaw pokrętło funkcji piekarni-
ka oraz pokrętło temperatury na
wybrane pozycje.
Na wyświetlaczu pojawi się symbol ,
informuje on o aktywnej funkcji pra-
cy automatycznej piekarnika. Pro-
gramator automatycznie dobierze
czas włączenia w taki sposób, by za-
kończenie jego pracy pokrywało się
z ustawionym czasem wyłączenia.
Przykładowo, jeżeli ustawiono czas
pracy piekarnika na 1 godzinę i 15
minut, a czas wyłączenia piekarni-
ka ma nastąpić o godzinie 15:00, to
piekarnik rozpocznie pracę 1 godzi-
nę i 15 minut wcześniej tj. o 13:45.
Przy zakończonej pracy (przy osią-
gnięciu zadeklarowanego czasu
wyłączenia), piekarnik wyłączy się
automatycznie, włączy się sygnał
dźwiękowy oraz symbol zacznie
migać.
Ustaw pokrętło funkcyjne na po-
zycję 0 oraz regulacji temperatu-
ry na pozycję wyłączenia.
Dotknij i przytrzymaj sensor
MENU do momentu pojawienia
się sygnału akustycznego. Powo-
duje to wyłączenie funkcji pracy
automatycznej. Symbol zga-
- 18 -
śnie, wyłączy się sygnał dźwię-
kowy, oraz zapali się symbol .
Uwaga: Aby wyłączyć sygnał dźwię-
kowy dotknij dowolny sensor tj.
MENU lub . W tym przypadku
symbol będzie migać.
Kasowanie ustawień
W każdej chwili możesz skasow
ustawienia minutnika lub pracy au-
tomatycznej.
Aby skasować ustawienia pracy au-
tomatycznej, dotknij jednocześnie
sensorów i .
Aby skasować ustawienia minutnika,
wybierz sensorem MENU funkcję mi-
nutnika, następnie dotknij jednocze-
śnie sensorów i .
Zamiana tonu sygnału dźwię-
kowego
Programator ma możliwość zmiany
tonu sygnału dźwiękowego.
Aby zmienić ton sygnału, dotknij
i przytrzymaj jednocześnie sen-
sory oraz do momentu poja-
wienia się sygnału dźwiękowego.
Dotknij sensor MENU, aby wybrać
funkcję zmiany tonu, na wyświe-
tlaczu zacznie migać komunikat
.
Wybierz odpowiedni ton senso-
rem , w zakresie 1-3.
Uwaga: Pierwszym tonem będzie
ten aktualnie ustawiony, kolejne do-
tknięcia sensora zmieniają ton.
- 19 -
Pokrętła piekarnika
Piekarnik może być nagrzewany
przy pomocy grzałki dolnej, grzał-
ki górnej, grzałki termoobiegu lub
opiekacza. Odpowiednią funkcję wy-
bierzesz przy pomocy pokrętła funk-
cyjnego.
Poniższy rysunek prezentuje funkcje
(w określonej kolejności) znajdujące
się na pokrętle:
0
Pozycja
wyłączenia
Temperaturę możesz ustawić przy
pomocy pokrętła regulacji tempera-
tury. Wartości temperatur znajdują
się na pokrętle jak poniżej:
Pozycja
wyłączenia
5050
100
150
200
250
Uwaga: Rozpoczęcie pracy piekarni-
ka jest możliwe dopiero po ustawie-
niu odpowiedniej funkcji i wyborze
temperatury pracy.
Funkcje piekarnika
Poniżej znajdziesz opis każdej z
funkcji, w które został wyposażony
Twój piekarnik
0
Tryb wyłączenia piekarnika
Szybki rozgrzew
Włączony grzejnik dolny i
górny, opiekacz i wentylator.
Zastosowanie do wstępnego
nagrzewu piekarnika.
Rozmrażanie
Funkcja pomocna przy roz-
mrażaniu żywności. Włączo-
ny jest tylko wentylator, bez
jakiejkolwiek grzałki
Wentylator, opiekacz i
grzałka górna
Wykorzystanie tej funkcji w
praktyce pozwala na przy-
spieszenie procesu opieka-
nia i podniesienie walorów
smakowych potraw.
Wzmocniony opiekacz
(Supergrill)
Włączenie funk cji „wzmoc-
nio ne go opie ka cza’’ po zwa-
la na pro wa dze nie opie ka nia
przy jed no cze śnie włą czo nej
grzałce górnej. Funk cja ta
po zwa la na uzy ska nie pod-
wyż szo nej tem pe ra tu ry w
górnej części pie kar ni ka, co
po wo du je moc niej sze przy-
ru mie nie nie po tra wy, po-
zwa la jąc tak że na opie ka nie
więk szych porcji.
Opiekacz
„Grillowanie” powierzchnio-
we, stosuje się do opiekania
małych porcji mięsa: steki,
sznycle, ryby, tosty, kieł-
baski, zapiekanki (grubość
opiekanej potrawy nie po-
winna być większa niż 2-3
cm w trakcie pieczenia na-
leży odwrócić na drugą
stronę).
- 20 -
Grzałka dolna
Przy tej pozycji pokrętła pie-
kar nik re ali zu je ogrze wa nie
wy łącz nie przy uży ciu grzej-
ni ka dol ne go. Dopiekanie
ciast od spodu (np. ciasta
wilgotne i nadziewane owo-
cami).
Grzałka górna i dolna
(tryb konwencjonalny)
Ustawienie pokrętła w tej
po zy cji po zwa la na re a li za cję
na grze wa nia pie kar ni ka spo-
so bem kon wen cjo nal nym.
Doskonale nadaje się do pie-
czenia ciast, mięsa, ryb, lub
chleba (konieczne wstępne
rozgrzanie piekarnika oraz
stosowanie ciemnej blachy).
Pieczenie odbywa się na jed-
nym poziomie.
Termoobieg
Ustawienie pokrętła w tej
pozycji pozwala na re a li za-
cję ogrze wa nia pie kar ni ka
w spo sób wy mu szo ny przy
po mo cy ter mo wen ty la to ra,
umiesz czo ne go w cen tral-
nym miej scu tylnej ścia ny
ko mo ry pie kar ni ka. W sto-
sunku do piekarnika kon-
wencjonalnego stosuje się
niższe temperatury piecze-
nia. Korzystanie z tego spo-
so bu ogrze wa nia po zwa la na
równomierny obieg ciepła
wokół potrawy umie szczo nej
w pie kar ni ku.
Wentylator, grzałka dol-
na i grzałka górna
Funkcja podobna do trybu
konwencjonalnego, lecz roz-
kład ciepła jest równomierny
w całej komorze.
Termoobieg i grzałka dol-
na
Przy tej pozycji pokrętła
pie kar nik re ali zu je funk cję
ter mo obie gu i włą czo ne go
grzej ni ka dol ne go co po wo-
du je pod wyż sze nie tem pe-
ra tu ry od spodu wypieku.
Duża ilość ciepła dostarcza-
na od spodu wypieku, ciasta
mokre, pizza.
Oświetlenie piekarnika
Ustawienie tej funkcji powo-
duje włączenie się oświetle-
nia wewnątrz komory
Termoobieg eco
Przy użyciu tej funkcji uru-
chamia się zoptymalizowa-
ny sposób grzania mający
na celu oszczędzanie energii
podczas przygotowywania
potraw. Przy tej pozycji po-
krętła oświetlenie piekarnika
jest wyłączone.
Lampki kontrolne
Włączenie piekarnika (nagrzewa-
nia) jest sy gna li zo wa ne zapaleniem
się lam pki kon tro lnej termoregula-
tora- czerwonej. Zga śnię cie lamp ki
kon tro l nej czerwonej jest sy gna łem
uzyskania przez pie kar nik na sta wio-
nej tem pe ra tu ry. O ile prze pi sy ku-
li nar ne zalecają wkła da nie po tra wy
do roz grza ne go piekarnika, należy to
uczynić nie wcześniej jak po pierw-
szym zga śnię ciu lamp ki kontrolnej
czerwonej. W trakcie pro wa dze nia
wypieku lampka czerwona będzie się
okre so wo włączać i wyłączać (utrzy-
my wa nie tem pe ra tu ry wewnątrz
komory piekarnika). Włączenie pie-
karnika jest także sygnalizowane za-
paleniem się lampki kontrolnej pracy
pomarańczowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45

Amica 6123GED3.39HZpTsDpNA(Xx) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla