Electrolux EKK603505X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

instrukcja obsługi
Kuchnia
EKK603505
PL
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Przed pierwszym użyciem 6
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
6
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
7
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
7
Piekarnik – codzienna eksploatacja 8
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
9
Tabela pieczenia 10
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
14
Co zrobić, gdy… 15
Instalacja 16
Ochrona środowiska 18
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ze względów bezpieczeństwa i w celu pra-
widłowej obsługi urządzenia należy zapo-
znać się z niniejszą instrukcją przed instalacją
i rozpoczęciem użytkowania urządzenia. In-
strukcja powinna być przechowywana ra-
zem z urządzeniem, nawet w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki. Użytkownicy
powinni w pełni zapoznać się z obsługą oraz
funkcjami bezpieczeństwa tego urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe w wyniku nieprawidłowej
instalacji i użytkowania.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych lub osoby
nieposiadają
ce odpowiedniego doświad-
czenia i wiedzy, jeżeli obsługa urządzenia
będzie przebiegać pod nadzorem lub po
udzieleniu instrukcji na temat używania
urządzenia w bezpieczny sposób i zrozu-
mienia zagrożeń z tym związanych. Dzieci
nie mogą bawić się urządzeniem.
•Wszystkie materiały opakowaniowe należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
•Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia. Istnieje niebezpieczeństwo
obrażeń lub trwałych urazów.
•Jeżeli urządzenie posiada blokadę uru-
chomienia lub blokadę przycisków, należy
z niej korzystać. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci i
zwierzęta.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać
parametrów ani mo-
dyfikować urządzenia. W przeciwnym wy-
padku istnieje niebezpieczeństwo obrażeń
lub uszkodzeń urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z
urządzenia wszystkie elementy opakowa-
nia, naklejki i folie.
•Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Użytkowanie
•Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie
do użytku domowego.
Nie wolno używać urządzenia jako po-
wierzchni roboczej lub miejsca do prze-
chowywania.
•Włączonego urządzenia nie wolno pozos-
tawiać bez nadzoru. W przypadku pożaru
należy wyłączyć urządzenie. Pożar uga-
sić pokrywką do naczyń, nie stosować
wody.
Ryzyko doznania poparzeń! Nie wolno
umieszczać metalowych przedmiotów,
2 electrolux
np. sztućców lub pokrywek, na powierz-
chni grzejnej, ponieważ mogą się mocno
nagrzewać.
Powierzchnia płyty kuchennej może ulec
uszkodzeniu, jeżeli spadną na nią przed-
mioty lub naczynia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
kuchennej może doprowadzić do jej zary-
sowania.
W razie zauważenia pęknięcia powierzchni
odłączyć urządzenie od zasilania, aby
uniknąć porażenia prądem.
Nie dopuszczać nigdy do tego, aby za-
wartość naczyń wygotowała się do sucha,
gdyż mogłoby to spowodować uszkodze-
nie naczyń oraz płyty kuchennej.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
Odbarwienia emalii nie wpływa na wydaj-
ność
urządzenia. Nie powoduje to unie-
ważnienia gwarancji.
Nie wolno naciskać ani obciążać otwar-
tych drzwi urządzenia.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia. Należy stosować rękawice
kuchenne do wkładania lub wyjmowania
akcesoriów i naczyń.
•Należy zawsze odsunąć się od urządzenia
w przypadku otwierania drzwi podczas je-
go pracy (szczególnie w przypadku goto-
wania na parze). Umożliwi to wydostanie
się nagromadzonej pary lub gorącego po-
wietrza.
Aby uniknąć uszkodzenia lub odbarwienia
emalii:
nie wolno umieszczać żadnych przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządze-
nia oraz nie wolno zakrywać dna folią
aluminiową
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia
nie wolno pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia
Zabrania się
korzystania z urządzenia, jeśli
ma ono kontakt z wodą. Zabrania się ob-
sługi urządzenia mokrymi rękoma.
•Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia, ponieważ wilgoć może uszko-
dzić emaliowane powłoki piekarnika lub
przedostać się do wnętrza podzespołów.
Nie wolno umieszczać ani przechowywać
łatwopalnych cieczy i materiałów lub
przedmiotów z topliwych tworzyw (plasti-
ku lub aluminium) na urządzeniu lub w jego
pobliżu.
W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne akcesoria.
Nie wolno do niej wkładać żadnych
palnych materiałów.
•Należy zadbać, aby otwór wentylacyjny
piekarnika znajdujący się pośrodku tylnej
części płyty zawsze pozostawał
nie zasło-
nięty co umożliwi prawidłową wentylację.
Szklane pokrywy mogą pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury. Przed za-
mknięciem pokrywy należy wyłączyć
wszystkie palniki.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka. Upew-
nić się, że urządzenie ostygło.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości Osad tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
•Urządzenie należy czyścić wyłącznie wodą
z mydłem. Ostre przedmioty, środki do
szorowania, ostre gąbki i odplamiacze
mogą spowodować uszkodzenia urzą-
dzenia.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myj-
kami parowymi i myjkami wysokociśnie-
niowymi.
•Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi
środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do pęknięcia i
roztrzaskania szyby wewnętrznej o ter-
moodpornej powierzchni.
•Należy upewnić się, że szyby są chłodne
przed przystąpieniem do ich czyszczenia.
Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
Podczas odczepiania drzwi należy zacho-
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
•Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone,
ulegają osłabieniu i mogą pęknąć
. W takim
przypadku należy je wymienić. Więcej in-
formacji na ten temat można uzyskać w
lokalnym punkcie serwisowym.
electrolux 3
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie wolno rozpryskiwać żad-
nych środków na filtr tłuszczu (jeśli jest za-
instalowany), grzałki ani czujnik termosta-
tu.
Trudne do usunięcia zabrudzenia mogą
powodować odbarwienia powierzchni
podczas czyszczenia pirolitycznego (jeżeli
dostępne).
Nie wolno czyścić emalii katalitycznej (je-
żeli występuje).
•Należy zachować ostrożność podczas
wymiany żarówki piekarnika. Istnieje za-
grożenie porażenia prądem!
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą-
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi-
su.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasad i przepisów doty-
cz
ących bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa elektrycznego i/lub gazowe-
go, itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po-
woduje unieważnienie gwarancji w przy-
padku powstania jakichkolwiek uszko-
dzeń.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone w czasie transportu. Nie
należy podłączać uszkodzonego urządze-
nia do źródła zasilania. W razie koniecz-
ności należy skontaktować się z dostawcą
•Urządzenia nie należy instalować w pobli-
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst-
kie materiały opakowaniowe.
•Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż-
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
•Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in-
nych elementach, które powodują jej pod-
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze-
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
•Urządzenie musi zostać uziemione
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametrami
domowej instalacji zasilającej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zain-
stalowanych gniazd sieciowych z uziemie-
niem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno samodzielnie wymieniać
lub
modyfikować przewodu zasilania. W tym
celu należy skontaktować się z lokalnym
punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać rozłącznik, umożliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
•Należy upewnić się, że wtyczka przewodu
zasilającego i przewód nie zostały przy-
gniecione ani uszkodzone przez tylną
ściankę urządzenia.
•Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu
zasilającego była dostępna po zakończe-
niu instalacji.
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy za-
wsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasila-
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują się
na tabliczce znamionowej.
Podłączenie do instalacji gazowej
Zapewnić dobrą wentylację wokół urzą-
dzenia. Niedostateczny dopływ powietrza
może prowadzić do niedoboru tlenu.
Sprawdzić, czy rodzaj gazu w instalacji za-
silającej odpowiada rodzajowi gazu pod-
anemu na tabliczce znamionowej - patrz
rozdział "Opis produktu".
•Urządzenie nie jest podłączone do insta-
lacji wyciągu spalin. Należy je zainstalować
i podłączyć zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Szczególną uwagę należy
zwrócić na wymagania dotyczące wenty-
lacji.
Eksploatacja gazowych urządzeń do go-
towania powoduje wytwarzanie ciepła i
4 electrolux
wilgoci w pomieszczeniu, w którym zain-
stalowano dane urządzenie. Zapewnić do-
brą wentylację w kuchni: otwory służące
naturalnej wentylacji pomieszczenia po-
winny być otwarte. Można też zainstalo-
wać wentylację mechaniczną (okap ku-
chenny z wentylatorem).
•Długotrwała i intensywna eksploatacja
urządzenia może wymagać dodatkowej
wentylacji, np. otwarcia okna lub zwięk-
szenia wydajności wentylacji mechanicz-
nej, jeśli jest dostępna.
Serwis
•Urządzenie może być naprawiane wyłącz-
nie przez pracownika autoryzowanego
serwisu. Do napraw należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
Należy skontaktować się z autoryzowa-
nym punktem serwisowym.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
11
2
4 5 6
7
8
9
10
32
1
2
3
4
1 Panel sterowania
2 Kontrolka temperatury
3 Pokrętła sterujące płytą grzejną
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Pokrętło regulacji temperatury piekarni-
ka
6 Wyświetlacz cyfrowy
7 Grill
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator
10 Tabliczka znamionowa
11 Prowadnice blach
Układ płyty kuchennej
21
4 3
1 Palnik średni
2 Palnik średni
3 Palnik mały
4 Palnik duży
Akcesoria
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Szuflada do przechowywania (jeżeli
jest)
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada do przechowywania.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może ulec silnemu
nagrzaniu.
electrolux 5
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opako-
wanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew-
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamiono-
wej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu go-
dziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania elek-
trycznego lub po awarii zasilania zacznie au-
tomatycznie migać wskaźnik aktualnej go-
dziny.
Ustawić aktualną godzinę przy pomocy przy-
cisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie należy
równocześnie ustawiać funkcji zegara
(czasu pieczenia
ani czasu zakoń-
czenia pieczenia
).
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Rozgrzewanie wstępne
Ustawić
oraz maksymalną temperaturę i
rozgrzewać pusty piekarnik przez 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości z powierz-
chni komory piekarnika. Akcesoria mogą
ulec silniejszemu nagrzaniu, niż w przypadku
normalnego użytkowania. W tym czasie mo-
że się również wydzielać charakterystyczny
zapach. Jest to normalne zjawisko. Upewnić
się, że pomieszczenie jest dobrze wietrzone.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Korzystając z otwartego
płomienia w kuchni należy zachować
ostrożność. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zawsze zapalić przed po-
stawieniem naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Obrócić pokrętło regulacyjne w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
do pozycji płomienia maksymalnego
(
) i wcisnąć je.
2. Przytrzymać pokrętło regulacyjne wciś-
nięte przez ok. 5 sekund. Czas ten jest
konieczny, aby rozgrzała się termopara.
W przeciwnym wypadku dopływ gazu
zostanie przerwany.
3. Wyregulować płomień po jego ustabilizo-
waniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić palnika, należy sprawdzić, czy
korona i pokrywka palnika są prawidło-
wo założone.
6 electrolux
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Nie należy trzymać
pokrętła regulacyjnego wciśniętego
dłużej niż przez 15 sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w czasie 15 se-
kund, należy zwolnić pokrętło, obrócić je
do położenia wyłączenia i odczekać co
najmniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej
1 minutę przed ponowną próbą zapale-
nia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może uruchomić
się samoczynnie. Jest to zjawisko nor-
malne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do położenia oznaczonego symbolem
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
•Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan go-
towania.
Ostrzeżenie! Należy używać garnków i
patelni z dnem o średnicy pasującej do
wielkości palnika.
Nie należy ustawiać na płytce grzejnej
naczyń, które wystają poza jej obrys.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 260 mm
Średni 120 mm - 220 mm
Mały 80 mm - 160 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą
one spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
electrolux 7
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ście-
reczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierz-
chni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury w położenie wyłą-
czenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja wyłączenia Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie piekar-
nika
Świeci się bez włączania funkcji pieczenia.
Pieczenie tradycyj-
ne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło dochodzi wyłącznie z dolnej części piekarnika. Do pieczenia ciast
z kruchym spodem.
Wewnętrzna grzał-
ka grilla
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożonych na
środku rusztu. Do przyrządzania tostów.
Duży grill
Działa cała grzałka grilla. Do grillowania płaskich potraw w dużych iloś-
ciach. Do przyrządzania tostów.
Pizza
Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających intensywnego
przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić niższą temperaturę piekar-
nika (20-40 °C) w porównaniu do temperatury używanej podczas pie-
czenia tradycyjnego.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub mięsa i ciasta, które wymagają jednakowej tem-
peratury, na kilku poziomach, bez przenikania zapachów.
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonych potraw. Pokrętło regulacji temperatury musi
znajdować się w położeniu wyłączenia.
8 electrolux
Wyświetlacz
2
3
7
8
1
56 4
1 Wskaźniki funkcji
2 Wskazanie czasu
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk „+”
5 Przycisk wyboru
6 Przycisk „-”
Ustawianie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Czas pracy minutnika
, czas pieczenia
lub czas zakończenia pieczenia us-
tawia się za pomocą przycisku " + " lub "
- ".
Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu zacznie
migać odpowiedni wskaźnik funkcji i
przez 2 minuty rozlegać się będzie sygnał
dźwiękowy.
W przypadku ustawienia funkcji Czas
trwania
i Czas zakończenia pie-
karnik wyłączy się automatycznie.
3. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłą-
czyć sygnał.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas za-
kończenia pieczenia"
można stoso-
wać jednocześnie programując piekar-
nik, aby automatycznie włączył i wyłączył
się w późniejszym czasie. W takim przy-
padku należy najpierw ustawić "Czas
pieczenia"
, a następnie "Czas za-
kończenia pieczenia"
.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
piekarnika jego drzwiczki muszą być
zawsze zamknięte, nawet w trakcie
grillowania.
electrolux 9
Nie umieszczać blach do pieczenia,
garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Zachować ostrożność podczas wyjmo-
wania lub wkładania akcesoriów do pie-
karnika, aby zapobiec uszkodzeniu
emalii.
Piekarnik posiada cztery poziomy piecze-
nia. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
Istnieje możliwość równoczesnego pie-
czenia potraw na dwóch różnych pozio-
mach. Umieścić potrawy na poziomie 1 i
3.
Piekarnik jest wyposażony w specjalny
system zapewniający ciągły obieg powie-
trza i ponowne przetwarzanie pary. Umoż-
liwia on przyrządzanie potraw przy wyko-
rzystaniu pary, co czyni je miękkimi w
środku i chrupiącymi na zewnątrz. Skraca
on również do minimum czas pieczenia i
zmniejsza zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą-
dzenia lub na szklanych drzwiach. Jest to
normalne zjawisko. Podczas otwierania
drzwi piekarnika w trakcie lub pod koniec
przygotowywania potrawy należy się za-
wsze cofnąć. W celu ograniczenia zjawi-
ska kondensacji należy zawsze włączyć
piekarnik na 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
•Po każdorazowym u
życiu piekarnika nale-
ży go wytrzeć do sucha, aby usunąć wil-
goć.
Pieczenie ciast
Optymalna temperatura do pieczenia ciast
mieści się w przedziale od 150 °C do 200
°C.
•Przed rozpoczęciem pieczenia należy na-
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
•Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły-
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po-
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby czerwone mięso było dobrze wypie-
czone na zewnątrz, ale soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę w zakresie
200 °C-250 °C.
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
•Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega po-
wstawaniu trudnych do usunięcia plam w
piekarniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze-
kać co najmniej 15 minut przed jego po-
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad-
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy wlać
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji należy dolewać wody po trochu
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Tabela pieczenia
Aby ustalić, której funkcji piekarnika na-
leży użyć, należy zapoznać się z opisem
funkcji piekarnika w rozdziale "Codzien-
na eksploatacja".
10 electrolux
Waga (g)
Typ potrawy Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
temp.
°
C
Poziom
temp.
°
C
Ciasta ucierane 2 170 2 160 45 ~ 60 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto kruche 2 170 2 (1 i 3) 160 20 ~ 30 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Sernik 1 160 2 150 60 ~ 80 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Szarlotka 1 180 2 (1 i 3) 170 40 ~ 60 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Strudel 2 175 2 150 60 ~ 80 W foremce do
pieczenia na
ruszcie
Tarta owocowa 2 175 2 (1 i 3) 160 30 ~ 40 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Placek z owo-
cami
1 175 1 160 45 ~ 60 W formie do
ciasta
Biszkopt 1 175 2 160 30 ~ 40 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Keks bożonaro-
dzeniowy
1 170 1 160 40 ~ 60 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Ciasto ze śliw-
kami
1 170 1 160 50 ~ 60 W formie do
ciasta na rusz-
cie
Drobne cias-
teczka
2 170 2 (1 i 3) 160 25 ~ 35 Na blasze do
pieczenia
Ciasteczka 3 190 3 170 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
Bezy 2 100 2 100 90 ~ 120 Na blasze do
pieczenia
Słodkie bułeczki 2 190 2 180 12 ~ 20 Na blasze do
pieczenia
Ciasto: Ptysie 2 200 2 (1 i 3) 190 15 ~ 25 Na blasze do
pieczenia
1000 Biały chleb 1 190 2 180 40 ~ 60 2 bochenki na
blasze do pie-
czenia
500 Chleb żytni 1 190 1 180 30 ~ 45 W formie na
chleb na rusz-
cie
electrolux 11
Waga (g)
Typ potrawy Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
temp.
°
C
Poziom
temp.
°
C
500 Bułki 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 bułek na
blasze do pie-
czenia
250 Pizza 1 200 2 (1 i 3) 190 15 ~ 30 Na blasze do
pieczenia usta-
wionej na rusz-
cie
Zapiekanka z
makaronem
2 200 2 (1 i 3) 175 40 ~ 50 W formie na
ruszcie
Zapiekanka wa-
rzywna
2 200 2 (1 i 3) 175 45 ~ 60 W formie na
ruszcie
Tarta wytrawna 1 200 2 (1 i 3) 180 35 ~ 45 W formie na
ruszcie
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 W formie na
ruszcie
Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 W formie na
ruszcie
1000 Wołowina 2 190 2 175 50 ~ 70 Na ruszcie, z
ociekaczem
1200 Wieprzowina 2 180 2 175 100 ~ 130 Na ruszcie, z
ociekaczem
1000 Cielęcina 2 190 2 175 90 ~ 120 Na ruszcie, z
ociekaczem
1500 Rostbef krwisty 2 210 2 200 50 ~ 60 Na ruszcie, z
ociekaczem
1500 Rostbef średnio
wypieczony
2 210 2 200 60 ~ 70 Na ruszcie, z
ociekaczem
1500 Rostbef dobrze
wypieczony
2 210 2 200 70 ~ 80 Na ruszcie, z
ociekaczem
2000 Łopatka wie-
przowa
2 180 2 170 120 ~ 150 Ze skórą - w
ociekaczu
1200 Golonka wie-
przowa
2 180 2 160 100 ~ 120 2 kawałki - w
ociekaczu
1200 Jagnięcina 2 190 2 175 110 ~ 130 Udziec - na
ociekaczu
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 ~ 80 W całości - na
ociekaczu
4000 W całości - na
ociekaczu
2 180 2 160 210 ~ 240 Cały - w ocie-
kaczu
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 ~ 150 W całości - na
ociekaczu
3000 Gęś 2 175 2 160 150 ~ 200 W całości - na
ociekaczu
1200 Królik 2 190 2 175 60 ~ 80 W kawałkach
12 electrolux
Waga (g)
Typ potrawy Pieczenie tra-
dycyjne
Termoobieg Czas pie-
czenia
minuty
UWAGI
Po-
ziom
temp.
°
C
Poziom
temp.
°
C
1500 Zając 2 190 2 175 150 ~ 200 W kawałkach
800 Bażant 2 190 2 175 90 ~ 120 W całości
1200 Pstrąg/Dorada 2 190 2 (1 i 3) 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuńczyk/Łosoś 2 190 2 (1 i 3) 175 25 ~ 35 4-6 filetów
Grillowanie
Przed rozpoczęciem pieczenia rozgrze-
wać pusty piekarnik przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu-
tach
RODZAJ POTRA-
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 250 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 250 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 250 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 250 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 250 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 250 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 250 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 250 20-30
Filet z ryby 4 400 3 250 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 / 3 250 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 250 2-4 2-3
Pizza
Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy wstępnie rozgrzewać przez 10
minut.
RODZAJ PO-
TRAWY
Pizza
Czas pieczenia w
minutach
UWAGI
Poziom temp. w °C
Pizza, duża 1 200 15~25
na płaskiej blasze do
pieczenia
Pizza, mała 1 200 10~20
na płaskiej blasze do
pieczenia lub na
ruszcie
Bułki 1 200 15~25
na płaskiej blasze do
pieczenia
electrolux 13
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch-
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Aby ułatwić czyszczenie, należy zdjąć drzwi
piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb drzwi upewnić się, że
ostygły. Istnieje zagrożenie pęknięcia
szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zadrapania szyb drzwi powodują
osłabienie szkła i zagrożenie jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szybę drzwi. Więcej informacji
na ten temat można uzyskać w lokalnym
punkcie serwisowym.
Wyjmowanie drzwi piekarnika i szyb
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
oba zawiasy.
2. Podnieść i obrócić dźwignie umieszczo-
ne na obu zawiasach.
3. Umyć szyby wodą z dodatkiem mydła.
Starannie osuszyć
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i
ostre przedmioty (np. noże lub skrobaki)
mogą spowodować uszkodzenie szkła.
Po zakończeniu czyszczenia zamontować
drzwi piekarnika. W tym celu wyżej opisane
czynności należy wykonać w odwrotnej ko-
lejności.
Modele wykonane ze stali nierdzew-
nej lub aluminium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika
należy używać tylko zwilżonej gąbki. Na-
stępnie należy je wytrzeć do sucha
miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środ-
ków zawierających kwasy lub substan-
cje ścierne, gdyż mogłyby one uszko-
dzić powierzchnię piekarnika. Stosować
te same środki ostrożności podczas
czyszczenia panelu sterowania piekarni-
ka.
14 electrolux
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bezpiecz-
nikami lub wyłączyć zasilanie przy pomocy
wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania i czy za-
silanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do-
mowej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Pokrywka i korona palnika nie są
prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i ko-
rona palnika są prawidłowo uło-
żone.
Płomień gaśnie natychmiast po
zapaleniu
Termopara nie została wystar-
czająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzy-
mać wciśnięte pokrętło przez
około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku ga-
zowym
Korona palnika jest zatkana po-
zostałościami potraw
Sprawdzić, czy dysza nie jest
zablokowana i czy w koronie
palnika nie nagromadziły się
resztki potraw.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Oświetlenie piekarnika nie działa Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę piekarnika
Na wyświetlaczu widoczne jest
wskazanie „12.00” i „LED”
Przerwa w zasilaniu Ponownie ustawić zegar
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt dłu-
go w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu
procesu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa-
nym serwisem.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy zlecać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej
osobie.
electrolux 15
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa-
nym serwisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu, aby
pomoc była szybka i odpowiednia:
Informacje te znajdują się na tabliczce
znamionowej (patrz "Opis produktu").
Nazwa modelu ........................................
•Numer produktu
(PNC) ........................................
Numer seryjny (S.N.) ............
Wskazówki dotyczące urządzeń z
metalowym frontem:
W przypadku otwarcia drzwi w czasie
pieczenia lub bezpośrednio po jego za-
kończeniu na drzwiach może pojawić się
para.
Instalacja
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Bezpieczeństwo".
Dane techniczne
Urządzenie klasy 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 850 mm
Szerokość 600 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekarnika 56 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20(2H) 20 mbarów
Średnice by-passów
Palnik Ø by-passu w 1/100
mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 38
Palniki gazowe
PALNIK MOC NO-
MINAL-
NA
MOC
MINI-
MALNA
MOC NOMINALNA
G20 (2H) - 20 mba-
rów
G30/G31/37/37
mbarów
G2.350/13 mba-
rów
kW kW dysza
1/100
mm
m³/h dysza
1/100
mm
g/godz. dysza
1/100
mm
m³/h
Palnik
mały
1,0 0,33 70 0,095 46 73 105 0,132
Palnik
średni
2,0 0,45 96 0,191 66 145 150 0,265
Palnik
duży
3,0 (gaz
ziemny)
2,8 (LPG)
0,75 119 0,286 77 204 181 0,397
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran-
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
Podłączenie za pomocą węży
niemetalowych
W przypadku, gdy pełna kontrola przyłącza
na całej jego długości nie sprawia proble-
mów, do podłączenia urządzenia można
użyć węża elastycznego. Wąż musi być
szczelnie zamocowany za pomocą specjal-
nych obejm.
16 electrolux
Instalacja: Użyć złączki gumowego węża.
Należy pamiętać o założeniu uszczelki. Na-
stępnie przystąpić do wykonania przyłącze-
nia. Należy pamiętać, aby wąż elastyczny:
nie rozgrzewał się do temperatury wyższej
o 30°C od temperatury otoczenia;
–nie był dłuższy niż 1500 mm;
nie utrudniał przepływu gazu;
–nie był narażony na ocieranie lub skręca-
nie;
–nie stykał się z ostrymi krawędziami lub
narożnikami;
łatwo można było sprawdzić jego stan
techniczny.
Kontrola stanu technicznego węża polega na
sprawdzeniu, czy:
nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na koń
cach
oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
–obejmy mocujące nie są zardzewiałe;
–nie upłynął termin jego trwałości eksploa-
tacyjnej.
W przypadku zauważenia jednej lub większej
liczby niezgodności należy wymienić wąż (nie
wolno go naprawiać).
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
zawsze sprawdzić szczelność wszystkich
połączeń. W tym celu należy użyć roztworu
wody z mydłem (nie wolno tego robić za
pomocą płomienia!).
Przyłącze doprowadzenia gazu znajduje się
za panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka
lub wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników. Zamknąć
główny zawór gazu.
1 2 3 2
4
1 Miejsce do podłączenia gazu (w urządze-
niu istnieje tylko jeden punkt przyłączenia
gazu)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Złączka gumowego węża gazu LPG
Urządzenie zostało fabrycznie ustawio-
ne do konkretnego rodzaju gazu. Aby
zmienić rodzaj gazu, należy wybrać
złączkę gazu nr 4. Należy pamiętać o
tym, aby zawsze założyć uszczelkę.
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy-
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto-
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu-
jąc wyżej opisane czynności w odwrotnej
kolejności.
5. Wymienić etykietę (znajdującą się obok
króćca przyłączeniowego gazu) na odpo-
wiednią dla nowego rodzaju gazu. Ety-
kiety znajdują się w woreczku z dyszami,
który został dostarczony wraz z urządze-
niem.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzane-
go gazu jest niestabilne lub różni się od wy-
maganej wartości ciśnienia, na rurze dopro-
wadzającej gaz należy zainstalować odpo-
wiedni regulator ciśnienia.
electrolux 17
Regulacja płomienia minimalnego
Aby ustawić płomień minimalny palników,
należy:
1. Zapalić palnik.
2. Obrócić pokrętło do położenia płomienia
minimalnego.
3. Zdjąć pokrętło sterowania.
4. Przy pomocy wąskiego śrubokręta wyre-
gulować śrubę by-passu. W przypadku
przestawienia z gazu ziemnego 20 mbar
na gaz płynny należy całkowicie dokręcić
śrubę regulacyjną. W przypadku przesta-
wienia z gazu płynnego na gaz ziemny 20
mbar należy odkręcić śrubę regulacyjną
o ok. 1/2 obrotu. W przypadku przesta-
wienia z gazu ziemnego 20 mbar na gaz
ziemny 13 mbar należy odkręcić śrubę
regulacyjną o ok. 1/4 obrotu. W przypad-
ku przestawienia z gazu płynnego na gaz
ziemny 13 mbar należy odkr
ęcić śrubę
regulacyjną o ok. 3/4 obrotu.
1 Śruba regulacji płomienia minimalne-
go
5. Kilka razy szybko obrócić pokrętło z po-
łożenia płomienia maksymalnego do mi-
nimalnego, aby sprawdzić, czy płomień
nie gaśnie.
1
Ostrzeżenie! Nie wolno ustawiać
urządzenia na cokole
Poziomowanie
Należy wykorzystaćżki znajdujące się na
spodzie urządzenia, aby ustawić górną po-
wierzchnię kuchenki na jednakowym pozio-
mie z innymi powierzchniami
Podłączenie do instalacji elektrycznej
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna
musi być wykonana przez
wykwalifikowaną i kompetentną osobę.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoś-
ci za szkody wynikające z nieprzestrze-
gania wskazówek bezpieczeństwa za-
wartych w rozdziale "Bezpieczeństwo".
Urządzenie jest dostarczone wyłącznie z
przewodem zasilającym.
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako-
wanie są przyjazne dla środowiska i nad-
ają się do recyklingu. Elementy plastiko-
we są oznaczone międzynarodowymi
skrótami tj. PE, PS, itp. Materiały opa-
kowaniowe należy utylizować wyrzuca-
jąc je do odpowiedniego pojemnika
udostępnionego przez komunalny za-
kład utylizacji odpadów.
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać
o to aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka i usunąć z urządzenia przewód
zasilający.
18 electrolux
PRODUCENT:
C.so Lino Zanussi, 26-33080 Porcia (PN),
Italy.
electrolux 19
892941115-C-302010
www.electrolux.com
www.electrolux.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux EKK603505X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla