7
GOTOWANIE POTRAW
FOLIA SPOŻYWCZA I TOREBKI
RADY I SUGESTIE
należy usunąć metalowe wiązania torebek
papierowych lub plastikowych, zanim torebki
zostaną włożone do komory kuchenki.
Folię spożywczą należy ponacinać lub ponakłuwać
widelcem w celu uwolnienia ciśnienia i
zapobieżenia rozerwaniu wskutek wzrostu
ciśnienia pary podczas gotowania.
mikroFale wnikają do żywności na ograniczoną
głębokość, więc jeśli musimy ugotować kilka
kawałków naraz, należy je ułożyć koliście, aby
więcej kawałków było ułożonych zewnętrznie.
małe kawałki gotują się szybciej niż duże
kawałki.
pociąć potrawę na kawałki równej wielkości, aby
potrawa ugotowała się równomiernie.
Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej
woda z potraw jest odparowywana.
pokrywka nadająca się do używania w kuchence
mikroFalowej pomaga zmniejszyć odparowanie
wody z potraw.
większość potraw Będzie nadal gotować się po
zakończeniu cyklu gotowania kuchenki
mikrofalowej. Dlatego należy zawsze
pozostawić potrawę na pewien czas w
urządzeniu.
podczas gotowania w kuchence mikrofalowej
zazwyczaj niezbędne jest mieszanie potraw.
Podczas mieszania przesuwać zewnętrzne
porcje gotowanej potrawy do środka, a mniej
ugotowane porcje ze środka przesuwać na
zewnątrz.
cienkie plastry mięsa należy ułożyć jeden na
drugim lub częściowo nałożyć na siebie.
Grubsze plastry, takie jak pieczeń i kiełbaski
muszą być ułożone blisko siebie.
PŁYNY
płyny mogą podgrzewać się powyżej punktu
wrzenia bez widocznych pęcherzyków. Może to
spowodować nagłe wykipienie gorącego płynu.
aBy temu zapoBiec należy:
q
Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
w
Wymieszać płyn przed wstawieniem
naczynia do kuchenki i pozostawić w
naczyniu łyżeczkę.
e
Po podgrzaniu ponownie wymieszać, a
następnie ostrożnie wyjąć pojemnik z
kuchenki.
POTRAWY DLA DZIECI
po podgrzaniu potraw dla dzieci w słoiczku lub
płynów w butelce dla niemowląt należy zawsze
wymieszać zawartość i sprawdzić temperaturę
przed podaniem.
zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepła
i pozwoli uniknąć ryzyka poparzeń.
przed podgrzaniem należy upewnić się, że
pokrywka i smoczek zostały zdjęte.
PRODUKTY MROŻONE
aBy uzyskać najlepsze rezultaty, zalecamy
rozmrażanie potraw bezpośrednio na szklanym
talerzu obrotowym. W razie potrzeby możliwe
jest zastosowanie pojemnika z lekkiego
plastiku, który jest odpowiedni do stosowania
w kuchence mikrofalowej.
potrawy gotowane, gulasze i sosy mięsne
rozmrażają się lepiej po zamieszaniu.
należy oddzielać poszczególne kawałki, gdy
zaczynają się rozmrażać. Oddzielne kawałki
szybciej się rozmrażają.
PL