Amica FK212.3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

FK352B..
FK322B...
FK312B...
FK272B...
FK212B...
FK232B...
INSTRUKCJA OBSŁUGI
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI
2
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe - za dzwoń do
Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel.0-801 801 800
Uwaga!
Chłodziarko-zamrażarka przeznaczona jest wyłącznie do użytku domowego.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na dzia ła nie
urządzenia. Dopuszczalne są zmiany w wyposażeniu, wystroju wewnętrznym
i zewnętrznym wyrobu, nie wpły wa ce na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo.
Szanowni Państwo,
Chłodziarko-zamrażarka Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywno-
ści. Każde urządzenie przed opuszczeniem fabryki zostało dokładnie sprawdzone pod względem
bezpieczeństwa i funkcjonalności.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem
urządzenia.
INFORMACJE OGÓLNE
3
SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Instalowanie
Obsługa i
funkcje
Czyszczenie
Ochrona
środowiska
Charakterysty-
ka techniczna
Budowa i wyposażenie urządzenia.............................................................4
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa użytkowania..................................9
Instalacja i warunki pracy urządzenia........................................................11
Zamiana kierunku otwierania drzwi...........................................................13
Opis produktu............................................................................................15
Przechowywanie zamrożonych produktów...............................................17
Odszranianie, mycie i konserwacja...........................................................19
Lokalizacja usterek....................................................................................21
Ochrona warstwy ozonowej......................................................................23
Opakowanie...............................................................................................23
Likwidacja sprzętu.....................................................................................23
Charakterystyka techniczna......................................................................24
4
(**)
(*/***)
S
electronic
control
A
+
BUDOWA I WYPOSAŻENIE URZĄDZENIA
Przykład: model FK ...
Dokładny opis wyposażenia zakupionego przez Państwa modelu chłodziarko-
zamrażarki można znaleźć w tabelach na kolejnych stronach.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
Dodatkowe elementy
wyposażenia
14
5
BUDOWA I WYPOSAŻENIE URZĄDZENIA
1 panel sterowania
2 półka szklana
3 podwieszana półka na butelki
4 półka szklana nad pojemnikiem
na warzywa
5 pojemnik na warzywa
6 szuada w zamrażarce
7 spust wody
8 balkonik średni z pokrywą górną
9 balkonik średni
10 balkonik duży
11 balkonik mały
12 balkonik do pizzy
13 taca na jaja
14 dociskacz do butelek
15 separator
6
BUDOWA I WYPOSAŻENIE URZĄDZENIA
Linia Elegance Linia Trend
FK352BSW+04AW (FK352.2)
FK352BSX+04AW (FK352.2 X)
FK322BSW+04AW (FK322.2)
FK322BSX+04AW (FK322.2 X)
FK312BSW+06AW (FK312.2)
FK312BSX+06AW (FK312.2 X)
FK272BSW+06AW (FK272.2)
FK272BSX+06AW (FK272.2 X)
FK352BPW+03AW (FK352.3)
FK352BPX+03AW (FK352.3 X)
FK322BPW+03AW (FK322.3)
FK322BPX+03AW (FK.322.3 X)
FK312BPW+05AW (FK312.3)
FK312BPX+05AW (FK312.3 X)
FK272BPW+05AW (FK272.3)
FK272BPX+05AW (FK272.3 X)
FK212BPW+05AW (FK212.3)
FK212BPX+05AW (FK212.3 X)
FK232BPW+04AW (FK232.3)
7
WYPOSAŻENIE
Elementy wyposażenia
Linii Elegance
FK352BSW
FK352BSX
FK322BSW
FK322BSX
FK312BSW
FK312BSX
FK272BSW
FK272BSX
Wyposażenie chłodziarki
Półka szklana 4 3 3 3
Półka szklana nad pojemnikiem
na warzywa
1 1 1 1
Podwieszana półka na butelki 1 1 1 1
Pojemnik na warzywa 1 1 1 1
Balkonik średni 2 2 2 2
Balkonik duży 1 1 1 1
Balkonik mały 1 1 1 1
Separator w pojemniku na
warzywa
1 1 1 1
Tacka do jaj 2 2 2 2
Rodzaj oświetlenia żarowe żarowe żarowe żarowe
Wyposażenie zamrażarki
Szuada 4 3 3 2
Balkonik do pizzy 2 2 2 1
8
WYPOSAŻENIE
Elementy wyposażenia
Linii Trend
FK352BPW
FK352BPX
FK322BPW
FK322BPX
FK312BPW
FK312BPX
FK272BPW
FK272BPX
FK212BPW
FK212BPX
FK232BPW
FK232BPX
Wyposażenie chłodziarki
Półka szklana 4 3 3 3 2 3
Półka szklana nad pojemnikiem
na warzywa
1 1 1 1 1 1
Uchwyt na jedną butelkę pod-
wieszany pod półkę
1 1 1 1 1 1
Pojemnik na warzywa 1 1 1 1 1 1
Balkonik średni 2 2 2 2 1 2
Balkonik duży 1 1 1 1 1 1
Balkonik mały 1 1 1 1 1 1
Taca na jaja 2 2 2 2 2 2
Separator 1 1 1 1 1 1
Dopychacz 1 1 1 1 1 1
Rodzaj oświetlenia żarowe żarowe żarowe żarowe żarowe żarowe
Wyposażenie zamrażarki
Szuada 4 3 3 2 2 2
Balkonik do pizzy 2 2 2 1 1 1
9
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Producent nie ponosi od po-
wiedzialnoś ci za szkody wynikłe z
nie prze strze ga nia zasad umieszczo-
nych w niniejszej instrukcji.
l Prosimy o zachowanie tej
in struk cji w celu wykorzystania
jej w przy szło ści lub przekazania
ewen tu al ne mu na stęp ne mu
użytkownikowi.
l Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczo-
ny do użytkowania przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonej zdolności
zycznej, czuciowej lub psychicznej
oraz osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba, że
odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją ytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeń-
stwo.
l Należy zwrócszczególuwagę,
aby z urdze nia nie korzystały
po zo sta wio ne bez opieki dzieci.
Nie należy po zwa lać im bawić się
urządzeniem. Nie wol no im siadać
na elementach wysuwanych i za-
wieszać się na drzwiach.
l Chłodziarko-zamrażarka pracuje
prawidłowo w temperaturze oto cze-
nia N-ST (patrz: str. 25). Nie należy
użytkować jej w piwnicy, sieni, w nie
ogrzewanym domku let ni sko wym
jesienią i zimą.
l Podczas ustawiania, przesuwania,
podnoszenia nie należy chwytać za
uchwyty drzwi, ciągnąć za skraplacz
z tyłu lodówki oraz dotykać ze spo łu
kompresora.
l Chłodziarko-zamrażarki nie należy
przechyl o więcej n 4 od
pionu pod czas transportu, prze-
noszenia lub usta wia nia. Jeżeli
taka sytuacja za ist nia ła włą cze nie
urządzenia może nastąpmin. po
2 go dzi nach od jego ustawienia
(rys. 1).
1
l Przed każdą czynnością kon ser-
wa cyj ną należy wyjąć wtyczkę z
gniazdka sieciowego. Nie należy
ciągnąć za przewód, lecz chwyt
za korpus wtyczki.
l więki słyszalne jako trzaskanie
lub pękanie są spowodowane przez
rozszerzanie i kur cze nie się części
na skutek zmian temperatury.
l Ze względu na bezpieczeństwo nie
należy na pra wiać urządzenia we
własnym za kre sie. Naprawy, wy ko-
ny wa ne przez oso by nie posiadające
wymaganych kwalikacji mogą sta-
nowić poważne niebezpieczeństwo
dla użytkownika urzą dze nia.
max 40
10
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
l Należy przewietrzyć przez kilka
mi nut pomieszczenie, w którym
znajduje się urządzenie (po miesz-
cze nie to musi mieć przy naj mniej 4
m
3
; dla wyrobu z izobutanem/R600a)
w przypadku uszkodzenia uadu
chłod ni cze go
l Produktów choćby tylko częściowo
roz mro żo nych nie można ponownie
za mra żać.
l Napojów w butelkach i puszkach, w
szcze gól no ści napojów gazowanych
dwu tlen kiem węgla nie należy prze-
cho wy wać w komorze zamrażarki.
Puszki i butelki mogą po kać.
l Nie brać do ust produktów za mro-
żo nych bezpośrednio wyjętych z
zamrażarki (lody, kostki lodu, itp.),
ich ni ska temperatura może spo-
wodować dotkliwe odmrożenia.
l Należy uważać, aby nie uszkodzić
obiegu chłodniczego, np. przez
nakłucie kanałów środka chłodni-
czego w parowniku, złamanie rur.
Wytryskujący czynnik chłodniczy
jest palny. W przypadku dostania
się do oczu należy przepłukać je
czystą wodą i wezwać natychmiast
lekarza.
11
Tylna ściana lowki, a szczelnie
skraplacz i inne elementy układu
chłodniczego nie mostykać się
z innymi elementami, które mogą
powodować uszkodzenie, w szcze-
gólności (z rurą CO i doprowadza-
jącą wodę).
1. Należy wyrób rozpakować, usunąć taśmy
klejące zabezpieczające drzwi i wyposa-
żenie. Ewentualne po zo stałe reszt ki kleju
można usunąć delikatnym środkiem myją-
cym.
2. Styropianowych elementów opakowania nie
należy wyrzucać. W przy pad ku ko niecz no-
ści ponownego prze wożenia, chłodziarko-
za mra żar na le ży zapakować w ele men ty
ze sty ro pia nu i fo l oraz za bez pie czyć
taśmą kle cą.
3. Wnętrze chłodziarki i zamrażarki oraz ele-
men ty wyposażenia należy wymyć let nią
wodą z do dat kiem pły nu do mycia na czyń,
a na stęp nie wy trzeć i wy su szyć.
4. Chłodziarko-zamrażarkę należy ustawić na
równym, poziomym i stabilnym podłożu, w
su chym, prze wie trza nym i nie na sło necz nio-
nym pomieszczeniu z dala od źródeł ciepła,
takich jak kuch nia, grzej nik centralnego
ogrze wa nia, rura centralnego ogrzewania,
instalacja wody ciepłej itp.
Minimalne odległości od źd
ciepła:
- od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych - 30 mm,
- od pieców zasilanych olejem lub
węglem - 300 mm,
- od piekarników do zabudowy - 50
mm
Jeżeli nie jest możliwe zachowanie wej
określonych odleci naly zastosow
odpowiednią płytę izolacyjną.
INSTALACJA I WARUNKI PRACY URZĄDZENIA
2
3
5. Należy zapewnić ustawienie wyrobu w
poziomie, odpowiednio wkręcając 2
re gu lo wa ne przed nie nóżki (rys. 2).
Instalacja przed pierwszym
uruchomieniem
6. Dla zapewnienia swobodnego otwie ra-
nia drzwi, odległość pomiędzy ścianą
boczną wyrobu (od strony za wia sów
drzwi), a ścianą pomieszczenia powin na
wynosić:
l Dla linii Elegance (drzwi wklęsłe) -
90 mm
l Dla linii Trend (drzwi wypukłe) - 50 mm
7. Należy zadbo odpowiednią wentylację
pomieszczenia i swobodny obieg powie-
trza ze wszystkich stron urządzenia
(rys. 3).
min 30mm
min 30mm
1470 - 2000 mm
skraplacz
12
INSTALACJA I WARUNKI PRACY URZĄDZENIA
Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
manipulowanie czę ścia mi agre ga tu.
Na le ży zwró cić szcze gól uwa gę,
aby nie uszko dz rur ki ka pi lar nej,
wi docz nej we wnę ce na sprę żar kę.
Rur ka ta nie może b do gi na na,
prostowana ani zwijana.
Uszkodzenie rurki ka pi lar nej przez
użyt kow ni ka od bie ra mu pra wa wy-
ni ka ce z gwarancji (rys. 4).
Nie należy używać łączników ada-
ptacyjnych, gniazd wielokrotnych
(rozdzielaczy), przed łu ża czy dwu-
żyłowych. Jeśli za cho dzi koniecz-
ność sto so wa nia przed łu ża cza,
może to być tylko przed łu żacz z
kółkiem ochronnym, jed no gniaz-
do wy po sia da cy atest bezpie-
czeństwa VDE/GS.
l Jeśli zostanie zastosowany przed łu żacz (z
kołkiem ochronnym, po sia da cy znak bez-
pieczeństwa), to jego gniazdo musi leżeć w
bezpiecznej od le gło ści od zle wo zmy wa ków
i nie może być narażone na zalewanie wodą
i różnymi ściekami.
l Dane znajdują się na tabliczce znamionowej,
umieszczonej na dole ściany wewnątrz ko-
mo ry chłodziarki.
Odłączenie od zasilania
l Naly zapewnić możliwość oączenia
urzą dze nia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wy łącz ni ka
dwubiegunowego (rys. 5).
Podłączenie zasilania
l Urządzenie należy podłączyć do sieci prądu
przemiennego 230V, 50Hz, po przez prawi-
dłowo zainstalowane gniazd ko elektryczne,
uziemione i za bez pie czo ne bezpiecznikiem
10 A.
l Uziemienie urządzenia jest wy ma ga ne
przepisami prawa. Producent zrze ka s
jakiejkolwiek od po wie dzial no ści z ty tu łu
ewen tu al nych szkód, jakie mogą po nieść
osoby lub przedmioty na sku tek niewypeł-
nienia obowzku na ło żo ne go przez ten
przepis.
4
5
rurka
kapilarna
13
1. Wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
2. Opróżnić urządzenie z artykułów
spożywczych.
3. Wymontować 2 zaślepki nakładki górnej
drzwi chłodziarki (rys. 6).
ZAMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
6
7
10
4. Wymontować 2 zaślepki panelu sterowa-
nia (rys. 7).
6. Odkręcić wkręty zawiasu górnego, przy-
trzymując drzwi chłodziarki (rys. 8).
8
9
9. Odkręcić wkręty zawiasu środkowego (rys.
10).
10. Zdjąć drzwi zamrażarki razem z blokadą
od dołu drzwi z zawiasu dolnego i odstawić w
bezpieczne miejsce.
11. Przełożyć zaślepki zawiasu środkowego
na przeciwną stronę (rys. 11).
11
12. Przełożyć zaślepkę i blokadę drzwi chło-
dziarki i zamrażarki na przeciwną stronę.
13. Przechylić chłodziarko-zamrażarkę do tyłu
pod kątem 40°, aby umożliwić dostęp do za-
wiasu dolnego.
14. Wykręcić obie nóżki regulacyjne.
7. Zdjąć drzwi chłodziarki razem z blokadą
od dołu drzwi z zawiasu środkowego i odsta-
wić w bezpieczne miejsce.
8. Poluzować dwa wkręty zawiasu górnego,
obrócić trzpień zawiasu w drugą stronę,
dokręcić dwa wkręty. (rys. 9).
5. Dla linii Trend zdemontować uchwyty bocz-
ne i wyciągnąć zaślepki po przeciwległej stro-
nie.
S
electr
onic
control
A
+
S
electr
onic
con
tr
o
l
A
+
14
16
12
18
15
14
17
ZAMIANA KIERUNKU OTWIERANIA DRZWI
16. Odkręcić nakrętkę oraz trzpień zawiasu
dolnego i przełożyć go na drugą stronę (rys.
13). Dokręcić nakrętkę. W tym celu należy
użyć klucza (nr 10).
13
15. Za pomocą wkrętaka krzyżowego odkrę-
cić 2 wkręty mocujące zawias dolny (rys. 12).
17. Przykręcić zawias dolny po przeciwnej
stronie lodówki (rys. 14).
18. Wkręcić obie nóżki regulacyjne.
19. Należy przełożyć tuleję do gniazd po
przeciwnej stronie drzwi.
20. Zamontować drzwi zamrażarki razem
z blokadą od dołu drzwi oraz podkładką na
zawiasie dolnym.
21. Przytrzymując drzwi zamrażarki przykrę-
cić zawias środkowy (rys. 15).
23. Zamocować drzwi chłodziarki razem z
blokadą od dołu drzwi oraz podkładką na
zawiasie środkowym, przytrzymując drzwi
chłodziarki przykręcić zawias górny (rys. 16).
24. Zamocować zaślepki nakładki górnej
drzwi chłodziarki (rys. 17). Dodatkowa
zaślepka znajduje się w woreczku wraz z
dokumentami.
25. Zamocować zaślepki panelu sterowania
(rys. 18).
26. Po zamocowaniu drzwi należy zwrócić
uwagę na ułożenie drzwi względem korpusu.
Krawędź drzwi powinna być równoległa do
krawędzi korpusu. Regulacji dokonujemy na
zawiasie środkowym (za pomocą wkrętaka
krzyżowego).
27. Dla linii Trend zamocować uchwyty
po przeciwnej stronie. W otwory włożyć
zaślepki.
28. Dla linii Elegance nie przekładamy
uchwytów.
29. Uruchomić chłodziarko-zamrażarkę
zgodnie z odpowiednimi punktami instrukcji.
Nakrętka od
spodu
22. Przełożyć tulejkę z blokadą do gniazd po
przeciwnej stronie.
S
electronic
control
A
+
S
electr
onic
contr
ol
A
+
15
S
S
electronic
control
A
+
Panel sterujący
OBSŁUGA I FUNKCJE
wyłącznik oświetlenia pokrętło termostatu
czerwony żółty zielony
Elementy panelu sterującego:
l Pokrętło termostatu – załączenie/wyłą-
czenie sterowania wyrobem.
l Lampka koloru żółtego – funkcja super.
l Lampka koloru zielonego – podłączenie
wyrobu do sieci (wyrób pod napięciem).
l Lampka koloru czerwonego – podwyż-
szona temperatura.
l Włącznik oświetlenia – załączenie/wyłą-
czenie oświetlenia w komorze chłodziarki.
Regulacja temperatury
l Ustawienie pokrętła na jednej z wybra-
nych pozycji powoduje zmianę temperatury
w komorze chłodziarki jak i zamrażarki.
Możliwe ustawienie pokrętła (rys. poniżej).
temperatury pośrednie
super
najwyższa temperatura
(najcieplej)
urządzenie wyłączone
Przed załadunkiem dużą ilością świeżych produktów, należy załączyć funkcję „super”
dla zachowania świeżości produktów żywnościowych.
16
OBSŁUGA I FUNKCJE
Sygnalizacja
l Kolor zielony lampki kontrolnej świeci
się, gdy wyrób jest podłączony do instalacji
elektrycznej i znajduje się pod napięciem.
l Kolor czerwony lampki kontrolnej
sygnalizuje podwyższenie temperatury. Jest
to stan zbytniego ogrzania, który może być
konsekwencją zbyt długiego otwarcia drzwi
chłodziarki bądź załadowania dużą ilością
świeżych produktów.
l Kolor żółty lampki kontrolnej sygnalizuje
o włączonej funkcji super.
l Funkcja super - zaleca się uruchomić
na około dwie godziny przed napełnieniem
komory zamrażarki lub chłodziarki dużymi
ilościami produktów żywnościowych.
Załączenie funkcji jest czasowe: po osiągnię-
ciu minimalnych temperatur funkcja zostaje
automatycznie wyłączona co potwierdza
miganie żółtej kontrolki, po czym nastawa
temperatury powraca do nastawy fabrycznej.
Miganie żółtej kontrolki można dezaktywo-
wać przekręcając pokrętło nastawy tempera-
tury na wybraną pozycję.
Świecenie pulsacyjne lampki czerwonej i
żółtej sygnalizuje awarię czujnika pomia-
ru temperatury. W tym celu należy skon-
taktować się z autoryzowanym serwisem
AGD lub z Centrum Serwisowym Amica.
17
OBSŁUGA I FUNKCJE
Przechowywanie produktów w chłodziarce i zamrażarce
Podczas przechowywania żywności
w niniejszym urządzeniu postępuj
zgodnie z poniższymi zaleceniami.
l Produkty należy umieszczać na ta le rzy-
kach, w pojemnikach lub opa ko wa ne w fo-
lię spożywczą. Roz sta wić rów no mier nie
na powierzchni półek.
l Naly zwrócić uwagę czy żywność nie
do ty ka ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas
może to spo wo do wać oszro nie nie lub za-
wil go ce nie produktów.
l Nie należy wstawiać do chłodziarki na-
czyń z gorącą zawartością.
l Produkty łatwo przejmujące zapachy obce,
jak masło, mleko, ser biały oraz ta kie, które
wydzielają in ten syw ny za pach, np. ryby, wę-
dliny, sery – należy umieszczać na półkach
opakowane w folię lub w szczel nie zamknię-
tych po jem ni kach.
l Przechowywanie warzyw po sia dających
dużą ilość wody, spowoduje osadzanie się
pary wodnej nad po jem ni ka mi na warzywa;
nie przeszkadza to pra wi dło we mu funk cjo-
no wa niu chło dziar ki.
l Przed włożeniem do chłodziarki wa rzy w
należy je dobrze osuszyć.
l Za duża ilość wil go ci skraca czas prze cho-
wy wa nia warzyw, zwłaszcza li ścia stych.
l Należy przechowywać warzywa nie myte.
Mycie usuwa naturalną ochronę, dla te go
lepiej umyć warzywa bez po śred nio przed
spożyciem.
l Zaleca się układanie produktów w koszach
1, 2, 3 do naturalnej granicy załadowania
(patrz: rys. 19).
l Dopuszcza się układanie produktów na
półkach drucianych parownika zamrażar-
ki.
l Dopuszcza się wysunięcie produktów na
półce o 20-30 mm od naturalnej granicy
załadunku.
19
l Zamr można praktycznie wszyst kie
artykuły spożywcze, z wyjątkiem jarzyn spo-
żywanych w stanie su ro wym, np. zielonej
sałaty.
l Do zamrażania używa się jedynie ar ty ku-
łów spożywczych o najwszej ja ko ści,
podzielonych na porcje prze zna czo ne do
jednorazowego spożycia.
l Produkty należy opakować w ma te riały bez
zapachu, odporne na przenikanie po wie trza
i wilgoci oraz nie wrażli we na tłuszcze. Naj-
lepszymi ma te ria ła mi są: wo recz ki, arkusze
z folii po li ety le no wej, aluminiowej.
l Opakowanie powinno być szczelne i ściśle
przylegać do zamrożonych pro duk tów. Nie
należy sto so wać opa ko wań szklanych.
l Możliwe jest usunięcie dolnego kosza dla
zwiększenia przestrzeni załadunku i ułoże-
nie produktów w komorze na dnie do max.
wysokości.
Zamrażanie produktów
18
OBSŁUGA I FUNKCJE
Czas przechowywania zamrożonych produktów zależy od ich jakości w stanie świeżym przed
zamrożeniem, oraz od temperatury przechowywania.
Przy zachowaniu temperatury -18°C lub niższej zalecane są następujące okresy przechowy-
wania:
Produkty Miesiące
Wołowina 6-8
Cielęcina 3-6
Podroby 1-2
Wieprzowina 3-6
Drób 6-8
Jaja 3-6
Ryby 3-6
Warzywa 10-12
Owoce 10-12
l Należy pamiętać, że na tem pe ra tu w
komorze zamrażarki mają wpływ między
innymi: temperatura oto cze nia, stopień
wypełnienia pro duk ta mi żyw no ścio-
wy mi, czę sto tli wość otwierania drzwi,
nastawa ter mo sta tu
l Gdyby po zamknięciu komory za mra-
żar ki drzwi nie dawały się na tych miast
otworzyć z powrotem, ra dzi my po cze kać
1 do 2 minut, powstałe tam pod ci śnie-
nie zo sta nie skompensowane.
l Świeże i ciepłe artykuły spywcze (w
temperaturze otoczenia), włożone w celu
zamrożenia, nie powinny stykać się już z
zamrożoną żywnością.
l Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkła dać
do zamrażarki, jed no ra zo wo wię cej świeżej
żywności niż podano w tabeli (str. 24).
l Dla zachowania dobrej jakości za mra ża nych
produktów zaleca się prze gru po wać znajdu-
jące się w środkowej szuadzie zamrażarki
mro żon ki tak, aby nie sty ka ły się z pro duk-
ta mi jesz cze nie zamrożonymi.
l Zalecamy zamrożone porcje prze su nąć na
jedstronę szuady za mra ża nia, a świeże
porcje do zamrożenia, ułożpo przeciwnej
stronie mak sy mal nie do su nię te do ściany
tylnej i bocznej szuady.
l Do zamrażania produktów używać prze-
strzeni oznaczonej (*/***).
19
1.Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
2.Otworzyć drzwi, wyjąć produkty.
3.Wyjąć szyady
4.Wysunąć spust wody i obrócić o 180°, na-
stępnie wsunąć w wyznaczone miejsce ko-
mory zamrażarki (rys. 21).
5. Podstawić naczynie.
W żadnym wypadku do wnętrza za-
mra żar ki nie wolno wstawiać grzej-
ni ka elek trycz ne go, nawiewowego,
ani su szar ki do włosów.
l Urządzenie pracuje cyklicznie: chło dzi
(wówczas na ścianie tylnej osa dza się
szron) naspnie odszrania się (krople
spływają po ścianie tylnej).
Przed przystąpieniem do czysz-
cze nia należy bezwzględnie odłą-
czyć urzą dze nie od zasilania,
poprzez wyjęcie wtyczki z gniazd-
ka sie cio we go, wy łą cze nie lub
wykręcenie bezpiecznika. Nie
wolno dopuścić do tego, aby woda
dostała się do panelu ste ro wa nia
lub oświetlenia.
l Nie zalecamy stosować środków do roz mra-
ża nia w aerozolu. Mogą one po wo do wać
powstawanie mie sza nin wy bu cho wych, za-
wierać roz pusz czal ni ki mo ce uszkodzić
pla sti ko we części urzą dze nia, a nawet być
szko dli we dla zdro wia.
l Należy zwrócić uwagę, aby w miarę moż-
li wo ści woda używana do mycia nie spły-
wa ła przez otwór odpływowy do po jem ni ka
odparowania.
l Całe urządzenie z wytkiem uszczel ki
drzwi należy myć delikatnym de ter gen tem.
Uszczel w drzwiach należy wyczyścić
czy stą wodą i wytrzeć do sucha.
l Należy umyć ręcznie dokładnie wszystkie
elementy wyposażenia (pojemniki na wa-
rzywa, balkoniki, półki szklane itp.).
Na ścianie tylnej komory
chłodziarki po wsta je szron,
który jest usuwany au to ma-
tycz nie. W czasie odszra-
niania, wraz ze skro pli na-
mi, do otworu w rynience
mogą do sta wać się za-
nieczyszczenia. Może to
spo wo do wać zatkanie
otworu. W takim przypad-
ku otr należy delikat
nie prze tkać przepychaczem
(rys. 20).
ODSZRANIANIE, MYCIE I KONSERWACJA
Odszranianie zamrażarki
l Odszranianie komory zamrażania za le ca
się połączyć z myciem wyrobu.
l Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących, utrudnia sku-
tecz ność pracy urządzenia i po wo du je
zwiększone zużycie energii elek trycz nej.
l Zalecamy rozmrażać urządzenie przy naj-
mniej raz lub dwa razy w roku.
l Jeśli w środku znajdują się produkty, to
należy ustawić pokrętło na pozycję max.
na około 4 godziny przed planowanym
rozmrożeniem. Zapewni to mo zli wość
przechowywania produktów w tem pe ra tu-
rze otoczenia przez dłuższy czas.
l Po wyjęciu żywności z zamrażarki należy
włożyć do miski, owinąć kilkoma warstwa-
mi papieru gazetowego, zawinąć w koc i
przechowywać w chłodnym miejscu.
l Rozmrażanie zamrażarki powinno być
przeprowadzone możliwie szybko. Dłuż sze
przechowywanie produktów w temperatu-
rze otoczenia, skraca czas ich przydatności
do spożycia.
20
Odszranianie chłodziarki
Dla modeli: FK352B.../FK322B...
Aby odszronić komorę zamrażarki, należy:
21
S
electronic
control
A
+
20
ODSZRANIANIE, MYCIE I KONSERWACJA
Wyjmowanie i wkładanie półek
Wysunąć półkę, a następnie wsunąć do oporu
tak, aby zatrzask półki znalazł się w wybraniu
prowadnicy (rys. 23).
Wyjmowanie i wkładanie balkonika
Unieść balkonik, wyjąć i wsadzić od góry z
powrotem w pożądane położenie (rys. 25).
23
25
24
Nie należy stosow żarówek o
mniej szej lub większej mocy, sto-
so wać je dy nie żarówki o parame-
trach wyżej po da nych.
Wymiana żarówki
1. Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
2. Wykręcić wkrętakiem krzyżakowym wkręt
mocujący osłonę żarówki i zdjąć ją.
3. Wymienić żarówkę na sprawną o na stę pu-
cych parametrach: 220 - 240 V, max. 15
W, gwint E14, mak sy mal ne wymiary bańki:
średnica - 26 mm, dłu gość 55 mm.
4. Założyć i zamocować osłonę żarówki
(rys. 24).
Dla modeli: FK312B.../FK272B.../
FK212B.../FK232B...
Aby odszronić komorę zamrażarki, należy:
1.Wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
2.Otworzyć drzwi, wyjąć produkty.
3.Wyjąć szyady
4.Wysunąć spust wody (rys. 22).
5.Podstawić naczynie.
22
S
electr
onic
contr
ol
A
+
E14
max. 15W
S
electr
onic
contr
ol
A
+
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Amica FK212.3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla