AKP 400 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 310 01094
PLITGB
Uwaga: temperatura i czas pieczenia są podane orientacyjnie dla 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK
WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA
STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
TERMOOBIEG
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
• Nie trzeba podgrzewać piekarnika (z wyjątkiem pizzy i słonych ciast).
GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbasek oraz na rożnie, do zapiekania warzyw
oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy ilość
dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zamknięte.
• Podczas pieczenia mięsa, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania żywności w temperaturze otoczenia.
• Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
POTRAWY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Baranina/cielęcina/wołowina/wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/pieczone
ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
To s ty
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka
3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło wyboru funkcji
1.2. Programator czasu trwania pieczenia
1.3. Pokrętło termostatu
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Grzałka górna
4. Element grzewczy grilla/Element grzewczy
grilla (regulowany)
5. Tylna żarówka piekarnika
6. Wentylator
7. Grzałka dolna (niewidoczna)
8. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
Grill - Blacha do ciast
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej
temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu: kontrolka wyłączy się w momencie
osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła na pozycję “0”.
PROGRAMATOR CZASU TRWANIA PIECZENIA
Programator pozwala na ustawienie czasu pieczenia w zakresie od 1 do 120 minut, (aby ustawić 120
minut, obrócić pokrętło do oporu). Aby zaprogramować czas trwania pieczenia, po wybraniu funkcji
pieczenia należy wykonać pokrętłem pełny obrót w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a
następnie ustawić na żądany czas pieczenia obracając pokrętłem w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Po upływie ustawionego czasu pieczenia, piekarnik się wyłącza, a programator
znajduje się w pozycji "0". Aby korzystać z piekarnika w trybie ręcznym, tj. bez ustawiania czasu
trwania pieczenia, należy sprawdzić, czy pokrętło programatora jest ustawione na symbolu .
Uwaga: Jeśli programator jest ustawiony na “0”, nie można włączyć piekarnika. Aby włączyć piekarnik,
należy ustawić programator na symbol lub zaprogramować czas trwania pieczenia.
Pierwszy
Ostatni
poziom
poziom