16
PL
Obsługa
• Dobierz odpowiednią wielkość torebki do pako-
wania próżniowego. (Torebka o szerokości 260
mm do modelu 201428; 300 mm do modelu
201435). Zapewnij minimum 3 ~ 4 cm dodatko-
wego miejsca u góry urządzenia, aby zapewnić
skuteczne zgrzewanie.
• Przy otwartej pokrywie (1), włóż wtyczkę do odpo-
wiedniego źródła zasilania - na wyświetlaczu cy-
frowym (F) pojawi się napis „OFF”. Wciśnij przy-
cisk ON/OFF (A), aby przejść do stanu gotowości.
• Następnie wciśnij przycisk ustawień SET (D) w
celu wybrania czasu wytwarzania próżni (VACU-
UM TIME), czasu zgrzewania (SEAL TIME) oraz
czasu marynowania (MARINATE TIME). Ustaw
odpowiednią wartość dla każdego procesu za
pomocą przycisku zmniejszania/zwiększania (E).
Zakres czasu dla różnych operacji przedstawiono
poniżej:
1) Czas wytwarzania próżni: 5 ~ 90 sekund (przerwa
5 sekund)
2) Czas zgrzewania: Ustawienie w zakresie do 6 se-
kund (przerwa 0,5 sekundy)
3) Czas marynowania: 9 ~ 99 minut (czas trwania
jednego cyklu - 9 minut; możliwość ustawienia
do 11 cykli)
• Umieść w worku żywność, która ma zostać zapa-
kowana próżniowo. Następnie umieść cały worek
pod zaciskiem mocującym (10) w komorze (9)
urządzenia. Upewnij się, czy cały otwór w worku
do pakowania próżniowego umieszczony jest w
prawidłowy sposób pod listwą zaciskową (11) w
celu zgrzania, oraz czy cała cały worek zabloko-
wana zaciskiem (10) wewnątrz komory (9).
A) Proces wytwarzania próżni i zgrzewania
• Zamknij pokrywę (1) i unieś blokadę zacisku (2).
Urządzenie automatycznie rozpocznie proces wy-
twarzania próżni i zgrzewania. Jeśli urządzenie
nie uruchamia się w sposób automatyczny, wci-
śnij przycisk START (B) - pakowarka rozpocznie
pracę.
• Wskaźnik CZASU WYTWARZANIA PRÓŻNI (G)
podświetli się na niebiesko i urządzenie rozpocz-
nie odliczanie czasu.
• Na wyświetlaczu cyfrowym (F) podany będzie
czas, jaki pozostał do końca programu. Po za-
kończeniu procesu wytwarzania próżni urządze-
nie automatycznie rozpocznie proces zgrzewania.
• Podobnie, wskaźnik CZASU ZGRZEWANIA (G)
podświetli się i na wyświetlaczu cyfrowym (F)
rozpocznie się odliczanie czasu. Czas pozostały
do zakończenia procesu zgrzewania wyświetlany
będzie na wyświetlaczu cyfrowym (F).
• Następnie wysysane jest powietrze z worka do
pakowania próżniowego i komory (9).
• Po zakończeniu procesu zgrzewania trzykrotnie
rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
• Na wyświetlaczu (F) pojawi się komunikat „CLO”.
• Wciśnij blokadę zacisku (2) i wyjmij zapakowaną
żywność.
B) Proces pakownia próżniowego i marynowania
• Najpierw wybierz proces marynowania, następnie
zamknij pokrywę (1) i unieś blokadę zacisku (2).
• Urządzenie automatycznie rozpocznie proces wy-
twarzania próżni i marynowania.
• Jeden cykl procesu marynowania trwa 9 minut
(1 minuta - proces wytwarzania próżni + 8 minut
utrzymywanie próżni).
• Po zakończeniu procesu marynowania rozlegnie
się sygnał dźwiękowy.
• Na wyświetlaczu (F) pojawi się komunikat „CLO”.
• Wciśnij blokadę zacisku (2) i wyjmij zapakowaną
żywność.
Uwaga:
1. Jeśli urządzenie działa w trybie wytwarzania
próżni, można wcisnąć przycisk ZGRZEWANIA
(SEAL) (C), aby natychmiast przejść do procesu
zgrzewania.
2. Przy działającym urządzeniu, wciśnij przycisk
ON/OFF (A), aby w dowolnym momencie natych-
miast przerwać proces.
3. Jeśli na wyświetlaczu pojawia się komunikat
„CLO”, urządzenie znajduje się w trybie czuwa-
nia i nie może wykonać żadnego działania bez
względu na to, który przycisk zostanie wciśnięty.
Aby urządzenie przeszło w inny tryb, otwórz po-
krywę (1).
4. Sprawdź, czy poziom wytworzonej próżni i zgrze-
wanie wykonane zostało w sposób prawidłowy.
W przeciwnym razie dostosuj czas wytwarzania
próżni i/lub zgrzewania.