Kernau KCH 4760 B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
PL
INSTRUKCJA OBSŁUGI
OKAPU KUCHENNEGO KCH 4760.1 B
www.kernau.com
2
PL
3
PL
4
PL
5
PL
6
PL
SZANOWNI KLIENCI!
Staliście się Państwo użytkownikami najnowszej
generacji okapu kuchennego typu KCH 4760 B. Okap ten
został zaprojektowany i wykonany specjalnie z myślą o
spełnieniu Państwa oczekiwań i z pewnością będzie
stanowić część nowocześnie wyposażonej kuchni.
Zastosowane w nim nowoczesne rozwiązania
konstrukcyjne i użycie najnowszej technologii produkcji,
zapewniają mu wysoką funkcjonalność i estetykę.
Przed przystąpieniem do montażu okapu prosimy
o dokładne zapoznanie się z treścią niniejszej instrukcji.
Dzięki temu unikną Państwo błędnej instalacji i obsługi
okapu.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu
naszej firmy.
SPIS TREŚCI
Warunki eksploatacji…………..………………………………..
7
Przeznaczenie i tryb pracy………………………........................
11
Praca okapu jako wyciąg………………………………………..
11
Praca okapu jako pochłaniacz…………………………………...
12
Podłączenie elektryczne………………………………...............
12
Instalacja okapu…………………………………………………
13
Działanie okapu…………………………………………………
14
Czyszczenie i konserwacja……………………….......................
14
Filtr przeciwtłuszczowy…………………………........................
15
Wymiana oświetlenia……………………………........................
16
Usuwanie zużytych urządzeń…………………….......................
17
7
PL
WARUNKI EKSPLOATACJI
Przy przeprowadzaniu instalacji urządzenia należy
postępować zgodnie z warunkami i wskazówkami,
zamieszczonymi w niniejszej instrukcji użytkowania.
Producent uchyla się od wszelkiej odpowiedzialności
za uszkodzenia wynikłe na skutek instalacji niezgodnej
z informacjami podanymi w niniejszej instrukcji.
Okap me żnić się pod względem wyglądu od
okapu przedstawionego na rysunkach niniejszej
instrukcji, ale zalecenia dotyczące obsługi, konserwacji
i montażu pozostają niezmienione.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego.
Warunki gwarancji zmieniają się w przypadku
wykorzystywania go do celów biznesu
gastronomicznego.
Naly zachow instrukc obsługi aby móc
z niej skorzystać w każdej chwili. W przypadku
sprzedaży urządzenia lub przeprowadzki, należy
upewnić się, że dołączono do niego instrukc obsługi.
Należy uważnie zapoznać s z treśc instrukcji
obsługi, która dostarcza dokładne informacje
dotycce instalacji, użytkowania i pielęgnacji
urządzenia.
Nie należy dokonyw zmian elektrycznych czy
mechanicznych w urządzeniu lub na przewodach
odprowadzacych.
Nie wolno podłącz urządzenia do sieci elektrycznej
przed ukończeniem montażu.
8
PL
Przed każdą operacją czyszczenia, wymianą filtra lub
przed podjęciem prac naprawczych, należy wyjąć
z gniazdka wtyczkę urządzenia.
Wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne
należy wykonywać w rękawicach ochronnych.
Urządzenie to może być użytkowane przez dzieci
powyżej 8. roku życia oraz osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej, sensorycznej lub psychicznej,
lub o braku doświadczenia i wiedzy w użytkowaniu
urządzenia, pod warunkiem, że znajdu się one pod
opieką lub zostały poinstruowane na temat korzystania
z urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo i rozumieją one ryzyko korzystania
z urządzenia.
Okap kuchenny służy do usuwania oparów
kuchennych na zewnątrz, należy podłączyć go do
odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie podłączać
do kanałów kominowych, dymowych lub spalinowych
będących w eksploatacji).
Nie wyciągaj wtyczki z gniazda sieciowego pociągając
za przewód.
Przewód zasilający nie może dotykać gorącej
powierzchni.
Nie uruchamiaj urządzenia, jeśli przewód zasilający
jest uszkodzony.
Wszelkie zmiany dokonywane w konstrukcji okapu
przez osoby bez odpowiednich uprawnień skutkują
wyłączeniem odpowiedzialności producenta za
produkt.
9
PL
Uszkodzony przewód zasilający powinien zostać
zastąpiony specjalnym przewodem dostępnym
u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym.
Przed podłączeniem okapu do zasilania sieciowego
i sprawdzeniem jego prawidłowego działania należy
zawsze sprawdzić czy kabel zasilania został
prawidłowo zainstalowany i nie został w trakcie
montażu przygnieciony przez okap.
Nie należy nigdy używać okapu bez prawidłowo
zamontowanych filtrów.
Okap nigdy nie powinien być ywany jako
aszczyzna oparcia chyba, że taka mliwość została
wyrnie wskazana.
Jeżeli w pomieszczeniu, oprócz okapu, eksploatuje się
inne urządzenia o zasilaniu nieelektrycznym (np. piece
na paliwa ciekłe, grzejniki przepływowe, termy),
należy zadbać o wystarczającą wentylację (dopływ
powietrza).
Powietrze okapu nie może być odprowadzane do
kanału kominowego służącego do odprowadzania
spalin z urządzeń spalających gaz lub inne paliwa
(nie dotyczy okapów z obiegiem zamkniętym).
Pod okapem kuchennym nie wolno pozostawiać
odkrytego płomienia. Podczas zdejmowania naczyń
znad palnika należy ustawić minimalny płomień.
Użycie otwartego ognia jest groźne dla filtrów
i stwarza ryzyko pożaru, a zatem nie wolno tego robić
pod żadnym pozorem. Podczas smażenia należy
zachować ostrożność, aby nie dopuśc do przegrzania
10
PL
oleju i jego samozapłonu. Dostępne części mo ulec
znacznemu nagrzaniu, jeżeli będą ywane razem
z urządzeniami przeznaczonymi do gotowania.
W zakresie koniecznych do zastosowania środków
technicznych i bezpieczeństwa dotyczących
odprowadzania spalin należy ściśle przestrzegać
przepisów wydanych przez kompetentne władze
lokalne.
Okap powinien być często czyszczony zarówno na
zewnątrz jak i od wewnątrz (minimum raz w miesiącu,
z zachowaniem wskazówek dotyczących konserwacji
podanych w niniejszej instrukcji).
Jeżeli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie
z instrukcją, istnieje ryzyko pożaru.
Czyszczenie i konserwacja urządzenia nie powinna
być dokonywana przez dzieci pozostawione bez
nadzoru dorosłych.
Celem uniknięcia porażenia prądem nie należy używ
lub pozostawiać okapu bez prawidłowo
zamontowanych żarówek.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia wynikłe na skutek nieprzestrzegania
zaleceń podanych w niniejszej instrukcji.
UWAGA
Urządzenie zapakowane jest w folię, która może być
źródłem niebezpieczeństwa. Aby uniknąć ryzyka wypadku,
folię należy schować przed dziećmi. Nie należy również
pozwalać dzieciom na zabawę w pobliżu ani z użyciem
okapu.
11
PL
PRZEZNACZENIE I TRYB PRACY
Urządzenie można używać jako wyciąg (odprowadzanie
oparów na zewnątrz) bądź jako pochłaniacz (opary
filtrowane i odprowadzane z powrotem do pomieszczenia).
Modele okapów, które nie posiadają wentylatora
wyciągowego, funkcjonują wyłącznie jako wyciąg i muszą
być połączone z urządzeniem wyciągowym (nie zawartym
w wyposażeniu). Wskazówki dotyczące podłączenia
dostarczane razem z zewnętrznym urządzeniem
wyciągowym.
Urządzenie to może być ytkowane przez dzieci powyżej
8. roku życia oraz osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub psychicznej, lub o braku
doświadczenia i wiedzy w użytkowaniu urządzenia, pod
warunkiem, że znajdują się one pod opieką lub zostały
poinstruowane na temat korzystania z urządzenia przez
osobę odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo i rozumieją
one ryzyko korzystania z urządzenia.
Praca okapu jako wyciąg
Opary usuwane na zewnątrz rurą odprowadzającą
zamocowaną do kołnierza łączeniowego. Rura
odprowadzająca nie jest dostarczona w komplecie
z urządzeniem i naly zakupić. W części poziomej, rura
musi mieć lekką inklinację do góry (oko 10°), tak aby
ułatwić przepływ powietrza na zewnątrz. Jeśli okap jest
zaopatrzony w filtry węglowe, to muszą one zostać zdjęte.
Należy podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego rurą
odprowadzającą o średnicy odpowiadającej rozmiarowi
wylotu z okapu (kołnierz łączeniowy). Użycie przewodów
12
PL
o mniejszym przekroju powoduje zmniejszenie zdolności
zasysania oraz drastyczne zwiększenie hałaśliwości okapu.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ten stan.
UWAGA
Używać jak najkrótszego przewodu.
Używać przewodu o jak najmniejszej liczbie zagięć
(maksymalny kąt zagięcia:
90°).
Unikać radykalnych zmian przekroju przewodu.
Używać przewodu o jak najgładszej powierzchni
wewnętrznej.
Materiał przewodu musi być zgodny z obowiązującymi
normami.
Praca okapu jako pochłaniacz
Aby używać okapu w tej wersji naly zainstalować filtr
węglowy. Można go kupić u sprzedawcy. Zasysane
powietrze jest oczyszczane z uszczu i zapachów zanim
zostanie zwrócone do pomieszczenia przez kratki w górnej
osłonie komina.
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
Napięcie sieci powinno odpowiadać warunkom podanym
na tabliczce znamionowej umieszczonej we wnętrzu okapu.
Jeżeli okap jest wyposażony we wtyczkę, należy
umieścić w gniazdu wtykowym spełniającym wymagania
obowiązujących przepisów i znajdującym się w łatwo
dostępnym miejscu. Jeśli okap nie jest wyposażony we
wtyczkę (bezprednie podłączenie do sieci) lub wtyczka
nie znajduje się w łatwo dostępnym miejscu, również po
13
PL
zakończonej instalacji, naly zastosować znormalizowany
wyłącznik dwubiegunowy, który umożliwi całkowite
odcięcie zasilania.
UWAGA
Przed ponownym podłączeniem obwodu okapu do
zasilania i sprawdzeniem poprawnci jego działania
należy się zawsze upewnić, czy przewód zasilający jest
prawidłowo zamontowany. Okap jest wyposażony
w specjalny przewód zasilający. W razie uszkodzenia tego
przewodu, naly go zamówić w biurze obsługi
serwisowej.
INSTALACJA OKAPU
Minimalna odległość między powierzchnią, na której
znajdują s naczynia na urządzeniu grzejnym a najniższą
częścią okapu kuchennego powinna wynosić nie mniej niż
50cm w przypadku kuchenek elektrycznych i nie mniej niż
65 cm w przypadku kuchenek gazowych lub typu
mieszanego. Jeżeli w instrukcji zainstalowania kuchni
gazowej podana jest większa odległość, należy dostosow
się do takich wskazań.
Okap jest zaopatrzony w kołki mocujące odpowiednie do
większości ścian i sufitów. Konieczne jest jednak
zasięgnięcie porady wykwalifikowanego technika, aby
upewnić się, czy dane materiały odpowiednie do
konkretnego typu ściany lub sufitu. Ściana lub sufit muszą
być odpowiednio mocne, aby utrzymać cżar okapu.
14
PL
DZIAŁANIE OKAPU
W przypadku szczególnego zanieczyszczenia powietrza
w pomieszczeniu kuchennym, naly używać okapu
ustawionego na najwyższą prędkość. Zaleca s
uruchomienie okapu 5 minut przed przystąpieniem do
gotowania jakichkolwiek potraw i pozostawienie go
włączonym jeszcze przez ok. 15 minut po zakończeniu
gotowania.
1. 0 wyłączenie okapu (OFF okapu)
2. Zwiększenie prędkości
Prędkość 1: 1
Prędkość 2: 2
Prędkość 3: 3
3. L - ON/OFF świateł.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Regularna konserwacja i czyszczenie urządzenia zapewni
dobrą i bezawaryjną pracę okapu oraz przedłuży jego
żywotność. Należy zwracać szczególną uwagę na to, aby
filtry przeciwtłuszczowe oraz filtry z węglem aktywnym
były wymieniane zgodnie z zaleceniami producenta.
Zaleca się stosowanie wilgotnej ściereczki oraz obojętnych
środków myjących.
Czyszczenie i konserwacja urządzenia nie powinna być
dokonywana przez dzieci pozostawione bez nadzoru
dorosłych.
15
PL
NIE STOSOWAĆ ALKOHOLU!
UWAGA
Nieprzestrzeganie przepisów dotyccych czyszczenia
urządzenia i wymiany filtrów powoduje powstanie
zagrożenia pożarem. Zaleca się zatem przestrzeganie
podanych wskazówek. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia silnika lub
pożary wynikające z nieprzestrzegania zasad konserwacji
oraz wzmiankowanych wej instrukcji.
UWAGA
Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności czyszczenia
lub konserwacji, należy odłączyć okap od zasilania
wyjmując wtyczkę z gniazdka lub wyłączając główny
wyłącznik zasilania.
FILTR PRZECIWTŁUSZCZOWY
Filtr przeciwtłuszczowy zatrzymuje cząstki tłuszczu
pochodzące z gotowania. Musi być on czyszczony co
najmniej raz w miesiącu (lub gdy wskaźnik
zanieczyszczenia filtrów jeli wasz model okapu
posiada wskaźnik informuje o konieczności jego
wymiany), za pomo nieagresywnego środka
czyszczącego, ręcznie lub w zmywarce w niskiej
temperaturze krótkim cyklu mycia. Podczas mycia
w zmywarce metalowy filtr tłuszczowy me się odbarwić,
ale nie zmienią sjego charakterystyczne cechy filtrujące.
Aby wyjąć filtr uszczowy należy pociągnąć za klamkę
sprężynową.
16
PL
WYMIANA OŚWIETLENIA
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek operacji
związanych z wymianą oświetlenia, należy wyłączyć okap
z sieci zasilania energią elektryczną. Wymianę żarówki
należy rozpocząć od odłączenia okapu od sieci
energetycznej. Jeżeli okap był wcześniej włączony należy
odczekać klika minut i po ochłodzeniu żarówki można
przystąpić do jej wymiany.
Uwaga! Nie dotykać żarówek dopóki są gorące. Należy
uważać, aby zakładaną żarówkę halogenu nie dotykać
bezpośrednio rękami.
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ
Po zakończeniu okresu użytkowania nie wolno wyrzucać
produktu do odpadów komunalnych. Należy go oddać do
punktu zbiórki i recyklingu urządzeń elektrycznych
i elektronicznych. Informuje o tym symbol, umieszczony na
produkcie, w instrukcji obsługi lub na opakowaniu.
Zastosowane w urządzeniu tworzywa nadają się do
powtórnego użycia zgodnie z ich oznaczeniem. Dzięki
powtórnemu użyciu, wykorzystaniu materiałów lub innym
formom wykorzystania zużytych urządzeń, wnoszą
Państwo istotny wkład w ochronę środowiska.
Informacji o właściwym punkcie usuwania zużytych
urządzeń udzieli Państwu administracja gminna.
PL 17
USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ
To urządzenie zostało zaprojektowane i wykonane
z materiałów oraz komponentów wysokiej jakości, które
nadają się do ponownego wykorzystania.
Symbol przekreślonego kontenera na odpady umieszczony
na wyrobie (Rys. A.) oznacza, że produkt podlega
selektywnej zbiórce zgodnie z postanowieniami Dyrektywy
Parlamentu Europejskiego i Rady 2012/19/UE. Jeżeli na
wyrobie umieszczony jest symbol przekreślonego kontenera
na odpady (Rys. B) oznacza, że produkt zawiera baterie,
które podlegają selektywnej zbiórce z postanowieniami
Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2006/66/WE.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt elektryczny
i elektroniczny oraz baterie (jeżeli występują) po okresie
użytkowania, nie mogą być wyrzucone wraz z innymi
odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania zużytego sprzętu
i baterii (jeżeli występują) prowadzącym punkty zbiórki
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz
baterii (jeżeli występują). Prowadzący zbieranie takich
odpadów, w tym zbierający zużyty sprzęt, prowadzący
zakłady przetwarzania, dystrybutorzy (sklepy), prowadzący
punkty selektywnego zbierania odpadów komunalnych
(gminne jednostki) oraz inne jednostki określone ustawowo
tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu.
PL 17
Prawidłowa utylizacja zużytego sprzętu oraz baterii (jeżeli
występują) przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla
zdrowia i środowiska konsekwencji, wynikających
z możliwości obecności w sprzęcie i bateriach składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania
i przetwarzania takiego sprzętu i baterii. Gospodarstwo
domowe spełnia ważną rolę w przyczynianiu się
do ponownego użycia i odzysku, w tym recyklingu, zużytego
sprzętu, na tym etapie kształtuje się postawy, które wpływają
na zachowanie wspólnego dobra jakim jest czyste
środowisko naturalne. Gospodarstwa domowe także
jednym z większych użytkowników drobnego sprzętu
i racjonalne gospodarowanie nim na tym etapie wpływa na
odzyskiwanie surowców wtórnych.
W przypadku niewłaściwej utylizacji tego produktu mogą
zostać nałożone kary zgodnie z ustawodawstwem krajowym.
Jeżeli urządzenie posiada zamek, należy go zdemontować
dla bezpieczeństwa, wszystkich osób mogących mieć
późniejszą styczność z urządzeniem.
Niektóre lodówki i zamrażarki posiadają materiał izolacyjny
oraz ciecz chłodniczą z CFC. Dlatego też należy zachować
ostrożność, by nie zanieczyścić środowiska, gdy pozbywasz
się swojej starej lodówki.
NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ
DIGESTOŘE KCH 4760.1 B
www.kernau.com
18
CZ
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35

Kernau KCH 4760 B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach