Samsung BT62TDBFST Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodówko-zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

BT62TDBST
BT62TDBFST
Instrukcja użytkownika
Instrukcja instalacji i obsługi
PIEKARNIK do zabudowy
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 1 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:03
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 2 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:03
Spis treści
Używanie niniejszej instrukcji obsługi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Ważne instrukcje bezpieczeństwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
2
Bezpieczeństwo elektryczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2
Bezpieczeństwo użytkowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Instalacja piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Instalacja w niskiej zabudowie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Podłączanie do źródła zasilania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Instalacja w wysokiej zabudowie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Części i funkcje . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Elementy sterowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Funkcje specjalne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Teleskopowo wysuwane prowadnice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Używanie akcesoriów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Automatyczne wyłączenie działania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Wiatraczek chłodzący . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Przed rozpoczęciem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Ustawienia zegara . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Pierwsze umycie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Funkcje piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Testowanie naczyń . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Używanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ustawienia trybu separatora . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ustawienia temperatury piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Wyłączanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Czas zakończenia gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Czas gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Opóźnienie rozpoczęcia gotowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Timer kuchenny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Włączanie/ wyłączanie oświetlenia piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Blokada dostępu do piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Wyłączanie sygnału dźwiękowego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Czyszczenie i utrzymywanie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Czyszczenie parą . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Katalityczna emalia komory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Czyszczenie drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Prowadnice boczne komory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46
Gwarancja i serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Pytania i rozwiązywanie problemów . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47
Dane techniczne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49
1
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 1 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:03
2
PL
Ważne instrukcje bezpieczeństwa
Instalacji niniejszego piekarnika musi być wykonana przez tylko przez licencjonowanego
elektryka. Instalator jest odpowiedzialny za podłączenie urządzenia do źródła zasilania
w sposób zgodny z odpowiednimi przepisami.
Bezpieczeństwo elektryczne
Jeżeli piekarnik ulegnie uszkodzeniu podczas transportu nie podłączaj go do źródła zasilania.
Piekarnik musi być podłączony do źródła zasilania przez specjalnie do tego
wykwalifikowanego specjalistę elektryka..
W wypadku nieprawidłowości działania lub uszkodzenia urządzenia nie podejmuj prób jego
używania.
Naprawy powinny być wykonywane przez licencjonowanego technika. Nieprawidłowe
naprawy mogą powodować możliwe niebezpieczeństwo dla Ciebie i innych osób. Jeżeli
piekarnik wymaga naprawy, skontaktuj się z lokalnym centrum serwisowym SAMSUNG.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, musi być on wymieniony na specjalny
kabel lub cały zestaw dostępny u producenta lub autoryzowany punkt sprzedaży.
Przewody elektryczne i kable nie powinny stykać się z piekarnikiem.
Piekarnik powinien być podłączony do źródła zasilania z użyciem dopuszczonych układów
odcięcia zasilania lub bezpieczników. Nigdy nie używaj rozdzielaczy lub przedłużaczy.
Płytka znamionowa znajduje się po prawej stronie drzwi piekarnika.
Zasilanie piekarnika powinno być wyłączane na czas naprawy lub czyszczenia.
Zachowaj ostrożność podczas podłączania innych urządzeń elektrycznych w pobliżu
piekarnika.
OSTRZEŻENIE
Urządzenie należy wyłączyć przed wymianą żarówki dla uniknięcia ryzyka porażenia elektry-
cznego. W czasie działania piekarnika powierzchnie wewnętrzne stają się bardzo gorące.
Używanie niniejszej instrukcji obsługi
Dziękujemy Państwu za zakup piekarnika do zabudowy SAMSUNG.
Niniejsza instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji na temat bezpieczeństwa jako
wsparcie podczas używania i utrzymywania urządzenia.
Prosimy o poświęcenie czasu na przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi przed
rozpoczęciem używania piekarnika i zachowanie ich na przyszłość.
Poniższe symbole są używane w niniejszej instrukcji obsługi.
Ważne Zapamiętaj
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 2 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:03
3
PL
Bezpieczeństwo użytkowania
Niniejszy piekarnik jest przeznaczony do gotowania w gospodarstwach domowym.
Podczas używania powierzchnie komory piekarnika stają się na tyle gorące by poparzyć przy dotykaniu.
Nie dotykaj elemenw grzejnych lub powierzchni wewnętrznych uynie czas konieczny do ostygnięcia.
Nigdy nie przechowuj materiów palnych w piekarniku.
Powierzchnie piekarnika mogą się rozgrzewać podczas ywania go z wyso temperaturą gotowania.
W czasie gotowania uważaj przy otwieraniu drzwi piekarnika, uciekające gorące powietrze
i para mo się gwtownie wydostawać na zewnątrz.
Podczas gotowania potraw zawierających alkohol, może dojść do jego wyparowania
z powodu wysokiej temperatury i opary mosię zapal w kontakcie z gorącymi powierzchniami komory
piekarnika.
Dla celów bezpieczstwa nie czyść piekarnika za pomocą urządzeń wysokocnieniowych lub
wytwarzających parę.
W czasie działania piekarnika trzymaj dzieci w bezpiecznej odleci.
Zamrożone potrawy, jak pizza mo powinny być gotowane na grillu drucianym. Jeżeli ywasz do tego tacki
do pieczenia, może szdeformować z powodu dych zmian
temperatury.
Nie wlewaj wody na dno komory piekarnika, kiedy jest rozgrzany. Me dojść do uszkodzenia powierzchni
emalii ceramicznej.
Podczas gotowania drzwi piekarnika mus być zamknięte.
Zachowaj ostrożnć podczas otwierania drzwi po zakończeniu procedury czyszczenia parą; woda na dnie
jest goca.
Nie wykładaj na dnie komory piekarnika folii aluminiowej i nie umieszczaj na niej żadnych tacek do pieczenia
i form. Folia aluminiowa blokuje przepływ ciea, co me skutkow uszkodzeniem powierzchni emalii
ceramicznej i w rezultacie abymi efektami gotowania
w piekarniku.
Soki owocowe pozostawią plamy, które mogą stsię niemożliwe do usuncia z emalii powierzchni
wewnętrznych komory piekarnika. Do pieczenia bardzo wilgotnych ciast używaj głębokiego naczynia.
Nie odstawiaj nacz na otwarte drzwi piekarnika.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez małe dzieci lub osoby niepełnosprawne bez
odpowiedniego nadzoru odpowiedzialnej za nie osoby dorosłej.
Małe dzieci powinny być nadzorowane, aby zapewn, że nie będą się bawy urządzeniem.
Ważne instrukcje bezpieczeństwa (ciąg dalszy)
Instrukcje utylizacji zużytego sprzętu
Pozbywanie się materiałów opakowania
Wszystkie materiały użyte w opakowaniu urządzenia mogą być w całości przetworzone.
Zalecamy pozbywanie się materiałów opakowania do przeznaczonego do tego celu
pojemnika w lokalnym centrum utylizacji odpadów.
Właściwe pozbywanie się starych urządzeń
OSTRZEŻENIE
Przed pozbyciem się starych urządzeń unieruchom je w takim stopniu, by nie stwarzały
niebezpieczeństwa.
Aby to zrobić, odłącz urządzenie od źródła zasilania i usuń kabel zasilający.
Dla ochrony środowiska naturalnego ważne jest pozbywanie się starych urządzeń we właściwy
sposób.
Urządzenie nie może być wyrzucane, jak zwykłe odpadki gospodarcze.
Informacje na temat terminów i miejsc zbiórki zużytych urządzeń AGD są dostępne
w najbliższym wysypisku śmieci lub lokalnym samorządzie.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 3 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:04
4
PL
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.560
min.600
3
min.50
50
460
min.20
4
Instalacja piekarnika
Instalacja elektryczna niniejszego piekarnika musi być wykonana tylko przez
licencjonowanego elektryka.
Piekarnik musi być zainstalowany zgodnie z niniejsza instrukcją.
Po zainstalowaniu piekarnika usuń winylową osłonę drzwi.
Po zainstalowaniu piekarnika zdejmij taśmę ochronną z powierzchni wewnętrznych
komory piekarnika.
Instrukcje bezpieczeństwa dla instalatora
Instalacja musi gwarantować ochronę przed kontaktem z częściami pod napięciem
elektrycznym.
Zabudowa kuchenna, w której jest zainstalowane urządzenie musi spełniać wymagania
stabilności DIN 68930.
Instalacja w niskiej zabudowie
Zachowaj minimalne wymagania przestrzenne.
Zabezpiecz piekarnik na miejscu za pomocą śrub po obu stronach piekarnika.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 4 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:58:53
5
PL
6
Faza Uziemienie
Zerowy
5
min.5
min.5
7
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
Podłączanie do źródła zasilania
Podłączenia elektryczne muszą być wykonane poprzez płytkę podłączeniową umocowaną
z tyłu urządzenia za pomocą złącza elektrycznego, zapewniającego urządzeniu połączenie
zgodne z instrukcjami i lokalnymi przepisami.
W sytuacji, gdy urządzenie nie jest podłączone do źródła zasilania wtyczką, aby spełniać
wymogi bezpieczeństwa połączeń elektrycznych, w miejscu połączenia przewodu z siecią
elektryczną musi być zainstalowana kostka połączeniowa ze stykami odległymi o co najmniej
3 mm.
Po poączeniu zasilania następuje inicjalizacja elektronicznej części uadu piekarnika;
na kilka sekund spowoduje to przygaśncie wietlenia piekarnika. Kabel elektry-czny
(H05 RR-F lub H05 W-F, min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
) musi b wystarczaco długi,
by podłączony nim piekarnik być wyty z zabudowy i postawiony przed n.
Otwórz tylną pokrywę piekarnika na spodzie (płaskim śrubokrętem) i całkowicie
odkręć śruby i zaciski kabla przed podłączeniem końcówek przewodu zasilania
do właściwych terminali.
Kabel uziemienia musi być podłączony do terminalu oznaczonego symbolem ( ).
Jeżeli piekarnik jest podłączony do źródła zasilania wtyczką do gniazda, musi być
pozostawiony dostęp do tego połączenia.
Nie przyjmiemy żadnej odpowiedzialności za zdarzenia lub wypadki spowodowane brakiem
lub nieprawidłowym wykonaniem podłączenia uziemiającego.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 5 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:59:11
6
PL
Instalacja piekarnika (Ciąg dalszy)
Instalacja w wysokiej zabudowie
Zachowaj wymagane minimum przestrzeni wokół.
Piekarnik powinien być wsunięty do zabudowy z zachowaniem prawidłowego kąta
wyrównania.
1
560
572
595
21
595
545
2
min.550
min.590~max.600
min.560
50
3 4
Faza Uziemienie
Zerowy
5
Podłączanie piekarnika do źródła zasilania
(kabel H05 VV-F, H05 RR-F, Min. 1,5 m, 1,5~2,5 mm
2
)
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 6 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:59:28
7
PL
Części i funkcje
Piekarnik
Poziomy półki piekarnika są ponumerowane kolejno od dołu do góry.
Poziomy 4 i 5 są używane głównie do grillowania żywności.
Bardziej szczegółowe informacje na temat wyboru odpowiedniego poziomu półki
znajdują się w instrukcjach gotowania potraw niniejszej instrukcji obsługi.
5
4
3
2
1
Grzałki górne
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
Poziom
Oświetlenie komory
piekarnika
Prowadnice boczne
Przełącznik separatora
Pokrywa pokryta
emalią katalityczną
Szyba drzwi
Uchwyt drzwi
Panel sterowania
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 7 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:59:29
8
PL
1
4
2
5
6
7
8
9
10
11
3
Części i funkcje (ciąg dalszy)
1. Pokrętło wyboru trybu separatora
2. Okno wyświetlacza
3. Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury
4. Przycisk Piekarnik
5. Przycisk Oświetlenie
6. Przycisk Czyszczenie Parą
7. Przycisk funkcji Zegara
8. Przycisk funkcji Timera kuchennego
9. Przycisk czasu gotowania
10. Przycisk czasu zakończenia gotowania
11. Przycisk Temperatura
Pokrętło Wyboru Trybu Separatora i Pokrętło ustawień Czasu/ Temperatury
pokrętłami funkcyjnymi. Po prostu wciśnij je i obróć w pozycję żądanego ustawienia.
Funkcje specjalne
Piekarnik został wyposażony w następujące funkcje specjalne.
Tryby separatora: Po zainstalowaniu separatora w komorze piekarnika, posiada on
wyjątkową możliwość niezależnego gotowania w dwóch oddzielnych przedziałach komory,
poprawiając wydajność energetyczną urządzenia i wygodę jego używania.
Czyszczenie parą: Funkcja samodzielnego czyszczenia komory piekarnika używa mocy
pary wodnej, nawilżającej tłuszcz i zwapnienia, aby ułatwić czyszczenie komory.
Elementy sterowania
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 8 2006-08-25 ¿ÀÀü 8:59:46
9
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
Akcesoria
Wraz z piekarnikiem są dostarczone następujące akcesoria.
Back
1
Grill druciany, do potraw, ciast
w formie, tacek do pieczenia
i grillowania.
2
Ruszt druciany, to pieczenia na
ruszcie.
3
Tacka do pieczenia do ciast
i herbatników.
4
Głęboka taca, do pieczenia lub
odciekania płynów i tłuszczu
z pieczonego mięsa.
5
Separator, do gotowania w trybach
górnym, dolnym i podwójnym.
Do użycia na poziomie 3. Na tylnej
ścianie komory piekarnika znajduje się
przełącznik uruchamiany przez sepa-
rator. Wsuń separator do końca.
6
Rożen do barbecue (BT62TDBFST)
składa się z rożna, 2 zębów, zdej-
mowany uchwyt i rusztowanie do
zainstalowania na 3 poziomie od dołu.
Aby użyć rożna, wpasuj go w otwór
na tylnej ścianie komory piekarnika.
Zainstaluj na 1 poziomie głęboką tacę
do pieczenia z użyciem rożna.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 9 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:03
10
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
7
Rożen do barbecue i zestaw do szaszłyków. (BT62TDBFST)
Aby go używać:
Ustaw głęboką tacę (bez podstawy) na poziomie 1 do zbierania płynów podczas gotowania lub na
dnie piekarnika, jeżeli porcja mięsa, którą pieczesz jest zbyt duża.
Jeden z widelców wsuń na rożen; kawałek mięsa do upieczenia wsuń na rożen;
Podgotowane ziemniaki i warzywa mogą być dookoła krawędzi głębokiej tacy, aby upiec się
jednocześnie z mięsem.
Umieść rusztowanie w półce środkowej i wcięciem „V” skierowanym do przodu.
Aby ułatwić instalację rożna, rączka może być przykręcona do jego tępego końca.
Pozostaw rożen w rusztowaniu ostrym końcem skierowanym do tyłu i delikatnie naciśnij tak,
aby koniec znalazł się w otworze mechanizmu obrotowego na tylnej ścianie komory. Tępy koniec
rożna powinien pozostać we wcięciu „V”. (Rożen posiada dwa zaczepy, które powinny znajdować się
w pobliżu drzwi, by zabezpieczyć rożen przed wysunięciem do przodu. Mogą być również używane
jako kleszcze do chwytania rożna.)
Przed gotowaniem odkręć rączkę rożna. Po zakończeniu gotowania dokręć rączkę z powrotem,
aby ułatwić wyjęcie rożna z rusztowania.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 10 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:03
11
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
4
3
2
5
1
Odstęp 2 cm
Tacka do
pieczenia
Ta
ca głęboka
Tacka do pieczenia, głęboka taca i grill
druciany powinny być prawidłowo instalowane
w prowadnicach bocznych komory. Podczas
wyjmowania ugotowanych potraw z piekarnika
uważaj na gorące elementy i powierzchnie
wewnętrzne komory.
Teleskopowo wysuwane prowadnice są
schowane w poziomach 2 i 4. W przypadku
prowadnic drucianych akcesoria musza być
zawsze wsunięte w wycięcia prowadnic.
Przykład: Poziom 1 Taca głęboka
Poziom 4 Tacka do pieczenia
Podczas używania głębokiej tacy lub tacki do pieczenia do zbierania odciekających
substancji z gotowanych potraw upewnij się, że taca lub tacka zostały prawidłowo
zainstalowane w prowadnicach bocznych. Umieszczenie tych akcesoriów w sposób
umożliwiający kontakt z powierzchnią dna komory może spowodować uszkodzenie
powierzchni emalii. Tacki i taca na poziomie 1 prowadnic powinny znajdować się
na wysokości, co najmniej 2 cm nad dnem komory.
Teleskopowo wysuwane prowadnice
Teleskopowo wysuwane prowadnice i inne akcesoria piekarnika mogą się bardzo
rozgrzewać! Użyj rękawic kuchennych lub innej odpowiedniej ochrony! Teleskopowe
prowadnice są umieszczone we wnętrzu piekarnika po prawej i lewej stronie na
trzech różnych poziomach.
Aby wsunąć kratkę, tackę do pieczenia ciast i mięsa, najpierw wysuń teleskopowe
prowadnice z tego samego poziomu.
Umieść tackę lub głęboką tacę na prowadnicach i popchnij je całkowicie do środka komory
piekarnika.
Zamknij drzwi piekarnika tylko po dokładnym wsunięciu prowadnic do komory piekarnika.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 11 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:04
12
PL
Części i funkcje (ciąg dalszy)
Używanie akcesoriów
Separator, grill druciany, tacka do pieczenia i taca głęboka
Lokalizacja separatora
Wsuń separator rozdzielający komorę na poziom 3.
Lokalizacja grilla drucianego
Wsuń grill druciany na każdym, żądanym poziomie.
Lokalizacja tacki do pieczenia i tacy głębokiej
Wsuń tackę do pieczenia i/ lub tacę głęboką na każdym,
żądanym poziomie.
OSTRZEŻENIE
Aby gotować na dolnym, górnym lub jednocześnie
obu poziomach w trybie separatora, musisz wsunąć
do komory separator.
Automatyczne wyłączenie działania
Jeżeli nie zostanie wprowadzony czas trwania gotowania, piekarnik wyłączy się
samodzielnie po upływie czasu podanego poniżej.
Czasy automatycznego wyłączenia w zależności od ustawienia temperatury
Poniżej 105 °C 16 godzin
Zakres 105 °C do 240 °C 8 godzin
Zakres 245 °C do 300 °C 4 godziny
Obwód elektryczny niniejszego piekarnika posiada wbudowany system termicznego
awaryjnego odcięcia zasilania. Jeżeli piekarnik rozgrzeje się do nadmiernie wysokiej
temperatury, system odetnie obwód zasilania elementów grzejnych na określony czas.
Wiatraczek chłodzący
W czasie gotowania normalnym zjawiskiem jest wentylacja uwalniająca gorące powietrze
przez drzwi piekarnika.
Wiatraczek chłodzący pracuje również po zakończeniu działania piekarnika. Wyłączy się
po obniżeniu temperatury komory piekarnika poniżej poziomu 60°C lub 25 minutach.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 12 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:05
13
PL
Przed rozpoczęciem
Ustawienia zegara
Po podłączeniu zasilania piekarnika po raz pierwszy, wyświetlacz na panelu sterowania
piekarnika włączy się na krótko. Po 3 sekundach ikona zegara i wskazanie 12:00 zaczną
migać na wyświetlaczu. Piekarnik nie będzie działał bez ustawienia aktualnego czasu.
1
Piekarnik nie zacznie działać przed
ustawieniem czasu zegara.
” i “12:00” zaczną migać
na wyświetlaczu po pierwszym
podłączeniu zasilania piekarnika.
Wciśnij przycisk Zegar.
Zaczną migać “ ” i “12: ”.
2
Obracaj Pokrętło Ustawień Czasu/
Temperatury , aby ustawić wskazanie
godziny.
Przykład: Ustawienie godziny 1:30.
Odczekaj około 10 sekund. Wskazanie
przestanie migać i pokaże aktualną
godzinę.
3
Wciśnij przycisk Zegar. Zaczną
migać „ ” i “ :00”.
4
Obracaj Poko Ustawi Czasu/
Temperatury, aby ustawić wskazanie
godziny. Zacznie migać wskazanie“ ”.
5
Wciśnij przycisk Zegar, aby zakończyć ustawienia zegara lub odczekaj około
10 sekund. Na wyświetlaczu zniknie wskazanie „ ” i „30” przestanie migać.
Na wyświetlaczu zobaczysz aktualną godzinę. Urządzenie jest gotowe do użytku.
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 13 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:07
14
PL
Pierwsze umycie
Starannie umyj wnętrze komory piekarnika przed pierwszym użyciem.
Nie używaj do tego celu żadnych ostrych i ściernych materiałów. Mogą one
zniszczyć powierzchnię komory piekarnika. Dla piekarników z emaliowanym
wnętrzem używaj dostępnych w sprzedaży środków czyszczących.
Czyszczenie piekarnika
1. Otwórz drzwi. Włączy się oświetlenie komory.
2. Umyj wszystkie tacki, akcesoria i prowadnice boczne ciepłą wodą lub płynem do mycia
i wytrzyj do sucha delikatną, sucha ściereczką.
3. W ten sam sposób umyj wnętrze komory piekarnika.
4. Przednią powierzchnię piekarnika wytrzyj wilgotną ściereczką.
Sprawdź dokładność ustawienia czasu zegara. Wyjmij akcesoria i uruchom piekarnik w trybie
termoobiegu powietrza z temperaturą 200°C przez 1 godzinę przed pierwszym gotowaniem.
Pojawi się specyficzny zapach; jest to normalne zjawisko, ale upewnij się, że kuchnia jest
dobrze wentylowana podczas tego działania piekarnika.
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 14 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:08
15
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
Funkcje piekarnika
Niniejszy piekarnik posiada następujące funkcje
1. Gotowanie konwencjonalne
Sugerowana temperatura: 200 °C
Funkcja gotowania konwencjonalnego jest idealna do pieczenia ciast i pieczenia potraw
rozłożonych na podstawce z drutu. Temperatura piekarnika jest podtrzymywana przez obie
grzałki, górną i dolną.
Zalecamy wstępne ogrzanie komory piekarnika w trybie konwencjonalnym.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Lasagne mrożona (500-1000 g) 3 Grill druciany 180-200 40-50
Ryba w całości
(np. dorada (300-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej
stronie
OLEJ
3 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
240 15-20
Filety rybne (500-1000 g)
3-4 nacięcia na każdej
stronie
OLIWA
3 Tacka do
pieczenia
200 13-20
Mrożone kotlety (350-1000 g)
Mięso mielone z szynką,
serem lub nadzieniem grzy-
bowym
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 25-35
Mrożone kotlety z mięsa
mielonego, marchwi,
buraków lub ziemniaków
(350-1000 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Kotlety schabowe z kością
(500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3/2 Ruszt
druciany/
Głęboka taca
200 40-50
Ziemniaki pieczone (pocięte
na połówki) (500-1000 g)
3 Tacka do
pieczenia
180-200 30-45
Mrożone zrazy z grzybami
(500-1000 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
180-200 40-50
Biszkopt (250-500 g) 2 Grill druciany 160-180 20-30
Ciasto marmurkowe
(500-1000 g)
2 Grill druciany 170-190 40-50
Ciasto drożdżowe z
owocami
i kruszonką (1000-1500 g)
2 Tacka do
pieczenia
160-180 25-35
Muffiny
(500-800 g)
2 Grill druciany 190-200 25-30
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 15 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:08
16
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
2. Podgrzewanie z góry + Termoobieg
Sugerowana temperatura: 190 °C
Niniejsze ustawienie powinno używane podczas gotowania ciast umieszczonych na jednej
półce i herbatników, które musza być dobrze przyrumienione lub chrupiące na spodzie.
Nadaje się też do pizzy, quiche lorraine i sernika. Działa górna grzałka i nawiew
termoobiegu dla stałego wymuszenia ruchu gorącego powietrza.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Podgrzewanie z góry + Termoobieg.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Schab z kością (1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
180-200 50-65
Łopatka wieprzowa w folii
(1000-1500 g)
MARYNATA
2 Tacka do
pieczenia
180-230 80-120
Kurczak w całości (800-1300 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
190-200 45-65
Steki mięsne lub rybne (400-800 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
3 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
180-200 15-35
Kawałki kurczaka (500-1000 g)
OLEJ, DODAJ SÓL I PIEPRZ
4 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
200-220 25-35
Ryba pieczona
(500-1000 g)
użyj naczynia żaroodpornego
POSMARUJ OLEJEM
2 Grill druciany 180-200 30-40
Rostbef wołowy (800-1200 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
2 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
Dodaj filiżankę
wody
200-220 45-60
Pierś kaczki
(300-500 g)
4 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
Dodaj filiżankę
wody
180-200 25-35
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 16 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:09
17
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
3. Termoobieg
Sugerowana temperatura: 170 °C
Funkcja niniejsza piecze potrawy na trzech poziomach półek i nadaje się również do piecze-
nia. Gotowanie jest realizowane za pomocą grzałki na tylnej ścianie komory i wentylatorowi
wymuszającemu obieg gorącego powietrza.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Termoobiegu.
Rodzaj potrawy Poziom półki Akcesoria
Temperatura
(°C)
Czas
(min.)
Jagnięcina (350-700 g)
POSMARUJ OLEJEM
I PRZYPRAWAMI
3 Ruszt
druciany+
Głęboka taca
190-200 40-50
Banany pieczone (3-5 szt.),
natnij od góry, dodaj 10-15 g
czekolady, 5-10 g orzechów
do nacięcia, pokrop słodką
wodą, zawiń w folię aluminiową
3 Grill druciany 220-240 15-25
Jabłka pieczone 5-8 szt.,
150-200 g każde. Wytnij gniazda,
dodaj rodzynki i dżem.
Użyj naczynia żaroodpornego
3 Grill druciany 200-220 15-25
Kotlety z mięsa mielonego
(300-600 g)
OLEJ
3 Tacka do
pieczenia
190-200 18-25
Zrazy z nadzieniem
„po rosyjsku” (500-1000 g)
POSMARUJ OLEJEM
3 Tacka do
pieczenia
180-200 50-65
Krokiety mrożone (500-1000 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 25-35
Frytki mrożone (300-700 g) 2 Tacka do
pieczenia
180-200 20-30
Pizza mrożona (300-1000 g) 2 Grill druciany 200-220 15-25
Ciasto jabłkowe z migdałami
(500-1000 g)
2 Grill druciany 170-190 35-45
Croissant świeży (200-400 g)
(ciasto drożdżowe)
2 Tacka do
pieczenia
180-200 15-25
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 17 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:09
18
PL
Przed rozpoczęciem (Ciąg dalszy)
4. Duży grill
Sugerowana temperatura: 240 °C
Funkcja dużego grilla służy do grillowania dużych ilości płaskich potraw, jak steki, sznycle
i ryby. Nadaje się również do pieczenia tostów. W trybie działają obie grzałki grilla, górna
i dolna.
Zalecamy wstępne ogrzanie piekarnika w trybie Grilla.
Rodzaj potrawy
Poziom
półki
Akcesoria Temperatura (°C) Czas (min.)
Kiełbaski (grube)
5-10 szt.
4 Ruszt
druciany+
Głęboka
taca
220 5-8
obrót na drugą stronę
5-8
Kiełbaski (cienkie)
8-12 szt.
4 Ruszt
druciany+
Głęboka
taca
220 4-6
obrót na drugą stronę
4-6
Tosty 5-10 szt.
5 Grill
druciany
240 1-2
obrót na drugą stronę
1-2
Tosty z serem
4-6 szt.
4 Ruszt
druciany+
Tacka do
pieczenia
200 4-8
Mrożone naleśniki
z nadzieniem
(200-500 g)
3 Tacka do
pieczenia
200 20-30
Steki wołowe
(400-800 g)
4 Ruszt
druciany+
Głęboka
taca
240 8-10
obrót na drugą stronę
5-7
BT62TDBFST_XEO-00068A_PL.indd 18 2006-08-25 ¿ÀÀü 9:00:09
1 / 1

Samsung BT62TDBFST Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodówko-zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla