Electrolux EKK511510W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

instrukcja obsługi
Kuchenka
EKK511510
PL
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 7
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
7
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
8
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
9
Piekarnik – codzienna eksploatacja 9
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
10
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
15
Co zrobić, gdy… 18
Instalacja 18
Ochrona środowiska 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję obsługi:
•ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia,
•ze względu na ochronę środowiska,
aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego od-
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Osobom, w tym również dzieciom, o og-
raniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych albo oso-
bom bez odpowiedniego doświadczenia
lub wiedzy nie wolno pozwalać obsł
ugi-
wać tego urządzenia. Osoby te mogą ob-
sługiwać urządzenie wyłącznie pod nad-
zorem lub po odpowiednim poinstruowa-
niu przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków, na-
leży jej używać. Zapobiega to przypadko-
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci
lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urzą
dzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony technik. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie ule-
gło uszkodzeniu podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
czać. W razie potrzeby skontaktować się
z dostawcą.
2 electrolux
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako-
wania, naklejki i folię. Nie usuwać tablicz-
ki znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasady i przepisy dotyczą-
ce bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie-
czeństwa instalacji elektrycznych i/lub ga-
zowych itp.).
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania
(jeśli dotyczy).
Zachować
minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Nie ustawiać urządzenia na cokole.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko uprawniony elektryk. Nale-
ży skontaktować się z autoryzowanym
punktem serwisowym. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka poważnych uszkodzeń lub ob-
rażeń ciała.
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
Rozwarcie styków wyłącznika obwodu
musi wynosić co najmniej 3 mm.
•Elementy stanowiące ochronę
przed po-
rażeniem muszą być zamocowane w taki
sposób, aby nie można było ich zdemon-
tować bez użycia narzędzi.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli do-
tyczy) ani przewodu zasilającego za urzą-
dzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowa-
niu urz
ądzenia zachowany był dostęp do
podłączenia elektrycznego.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Podłączenie do instalacji gazowej
Instalacji i podłączenia urządzenia może
dokonać tylko instalator posiadający
uprawnienia gazowe. Należy skontakto-
wać się z autoryzowanym punktem serwi-
sowym. Pozwoli to uniknąć ryzyka poważ-
nych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Upewnić się, że wokół urządzenia zapew-
niony jest dobry przepływ powietrza. Nie-
prawidłowy dopływ powietrza może pro-
wadzić do niedoboru tlenu
Informacje dotyczące zasilania gazowego
znajdują się na tabliczce znamionowej.
To urządzenie nie jest podłączane do wy-
ciągu gazów spalinowych. Montaż i pod-
łączenie należy wykonać zgodnie z obo-
wiązującymi przepisami dotyczącymi in-
stalacji. Szczególną uwagę należy zwró-
cić na wymagania dotyczące wentylacji.
•Użytkowanie gazowego urządzenia do go-
towania powoduje zwiększone wytwarza-
nie ciepła i wilgoci w pomieszczeniu, w
którym zainstalowano dane urządzenie.
Należy zapewnić odpowiednią wentylację
w kuchni: otwory służące do naturalnej
wentylacji pomieszczenia powinny być
drożne; można również zainstalować wen-
tylację mechaniczną (okap kuchenny z
wentylatorem).
•Jeśli urządzenie jest intensywnie użytko-
wane przez dłuż
szy czas, niezbędna jest
bardziej wydajna wentylacja (np. poprzez
electrolux 3
otwarcie okna lub zwiększenie wydajnoś-
ci wentylacji mechanicznej).
Użytkowanie
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Nie należy
używać urządzenia do celów komercyj-
nych ani przemysłowych. Pozwoli to unik-
nąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszko-
dzenia mienia.
Zawsze nadzorować urządzenie podczas
pracy.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia.
•Nie używać urządzenia, jeśli ma ono kon-
takt z wodą. Nie obsługiwać urządzenia
mokrymi rękoma.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy powierzchnia do gotowa-
nia staje się gorą
ca. Istnieje ryzyko popa-
rzenia. Nie kłaść na płycie metalowych
przedmiotów, takich jak sztućce lub po-
krywki naczyń, gdyż mogą one ulec na-
grzaniu.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Istnieje ryzyko poparze-
nia. Podczas wkładania i wyjmowania na-
czyń lub akcesoriów należy używać ręka-
wic ochronnych.
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
prowadzić do powstania mieszanki alko-
holu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium). Ist-
nieje ryzyko eksplozji lub pożaru.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na-
czyń ani z pustymi naczyniami.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
trawy. Mogłoby to spowodować uszko-
dzenie naczynia lub powierzchni płyty
grzejnej.
Upadek na płytę grzejną jakichkolwiek
przedmiotów lub naczyń może spowodo-
wać uszkodzenie jej powierzchni.
Nie umieszczać gorących naczyń w pobli-
żu panelu sterowania ponieważ wysoka
temperatura mogłaby spowodować usz-
kodzenie urządzenia.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii urządzenia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli-
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni-
szczonym spodem po powierzchni płyty
grzejnej może spowodować jej zarysowa-
nie.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kła
ść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Nie umieszczać łatwopalnych materiałów
w schowku pod piekarnikiem. Przechowy-
wać tam tylko żaroodporne akcesoria (je-
śli dotyczy).
•Nie zakrywać otworów wylotu pary z pie-
karnika. Znajdują się one w tylnej części
górnej powierzchni urządzenia (jeśli doty-
czy).
•Używać wyłącznie stabilnych naczyń o od-
powiednim kształcie i średnicy, aby zapo-
biec ich przypadkowemu przewróceniu
lub wylaniu ich zawartości. Istnieje ryzyko
poparzenia.
Pokrywa
•Zamknięta pokrywa chroni urządzenie
przed kurzem, a po otwarciu służy jako za-
bezpieczenie przed pryskającym tłusz-
czem. Nie ma do spełnienia innych funkcji.
•Utrzymywać pokrywę w czystości.
•Przed zamknięciem pokrywy należy upew-
nić się, że urządzenie jest chłodne.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury.
4 electrolux
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie używać pro-
duktów łatwopalnych lub mogących spo-
wodować korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów,
środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie nanosić żadnych sub-
stancji na grzałki i czujnik termostatu.
•Nie czyścić szyby w drzwiach urządzenia
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb drzwi powodują osła-
bienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie.
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źród
ła zasilania.
Zachować ostrożność podczas wymiany
żarówki oświetlenia piekarnika. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem. Odczekać do os-
tygnięcia urządzenia. Istnieje ryzyko popa-
rzenia.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą-
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi-
su.
•Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowa-
nia urządzenia (zasad i przepisów doty-
czących bezpieczeństwa, recyklingu, bez-
pieczeństwa elektrycznego i/lub gazowe-
go, itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po-
woduje unieważnienie gwarancji w przy-
padku powstania jakichkolwiek uszko-
dzeń.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone w czasie transportu. Nie
należy podłączać uszkodzonego urządze-
nia do źródła zasilania. W razie koniecz-
ności należy skontaktować się z dostawcą
•Urządzenia nie należy instalować w pobli-
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst-
kie materiały opakowaniowe.
•Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż-
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną
.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
•Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in-
nych elementach, które powodują jej pod-
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze-
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o pod-
łączeniu elektrycznym podane na tablicz-
ce znamionowej są zgodne z parametra-
mi domowej instalacji zasilającej.
•Należy zawsze używać prawidłowo zain-
stalowanych gniazd sieciowych z uziemie-
niem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno samodzielnie wymieniać lub
modyfikować przewodu zasilania. W tym
electrolux 5
celu należy skontaktować się z lokalnym
punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać rozłącznik, umożliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
•Należy upewnić się, że wtyczka przewo-
du zasilającego i przewód nie zostały przy-
gniecione ani uszkodzone przez tylną
ściankę urządzenia.
•Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu
zasilającego była dostępna po zakończe-
niu instalacji.
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy za-
wsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasila-
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykr
ęcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Dozwolone jest stosowanie wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka urazu ciała lub uszko-
dzeń:
–Odłączyć urządzenie od zasilania.
–Odciąć przewód zasilający i wyrzucić
go.
–Wymontować i wyrzucić zatrzask
drzwi. Zapobiegnie to ryzyku uwięzie-
nia dzieci lub zwierząt domowych wew-
nątrz urządzenia. Istnieje ryzyko udu-
szenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
9
1 2 3
5
4
6
7
8
1
2
3
4
1 Pokrętła sterujące płytą grzejną
2 Pokrętło regulacji minutnika
3 Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
4 Wskaźnik temperatury
5 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
6 Grill
7 Oświetlenie piekarnika
8 Wentylator
9 Prowadnice blach
6 electrolux
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1 Palnik mały
2 Palnik średni
3 Palnik średni
4 Palnik duży
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się szu-
flada na przybory kuchenne.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia szuflada może być gorąca.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opako-
wanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew-
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamiono-
wej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się
z rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osa-
dów produkcyjnych z powierzchni komory.
Akcesoria mogą rozgrzać się silniej niż w
przypadku ich normalnego użytkowania. W
tym czasie może powstawać dym oraz in-
tensywny zapach. Jest to stan normalny. Na-
leży zapewnić wystarczający dopływ świeże-
go powietrza.
PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Należy zachować
szczególną ostrożność podczas
korzystania z otwartego płomienia w
kuchni. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
electrolux 7
Aby zapalić palnik, należy:
1. Obrócić pokrętło w kierunku przeciw-
nym do ruchu wskazówek zegara do po-
łożenia maksymalnego płomienia (
) i wcisnąć je.
2. Trzymać wciśnięte pokrętło przez około
5 sekund, aby umożliwić nagrzanie się
termopary. W przeciwnym razie dopływ
gazu zostanie przerwany.
3. Wyregulować wielkość płomienia po je-
go ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie moż-
na zapalić płomienia, należy sprawdzić,
czy korona i pokrywka palnika znajdują
się we właściwym położeniu.
1
2
3
4
1 Pokrywka palnika
2 Korona palnika
3 Elektroda zapłonowa
4 Termopara
Ostrzeżenie! Jeśli palnik nie zapali się
w czasie 15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do położenia
wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co naj-
mniej 1 minutę przed ponowną próbą
zapalenia palnika.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w do-
stawie prądu iskrownik może urucho-
mić się samoczynnie. Jest to zjawisko
normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do położenia oznaczonego symbolem
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
PŁYTA GRZEJNA – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię)
powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu
zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach
oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan go-
towania.
Należy używać garnków i patelni z
dnem o średnicy pasującej do wielkoś-
ci palnika.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 mm - 280 mm
Średni 140 mm - 240 mm
Mały 120 mm - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
8 electrolux
PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ
mogą one spowodować uszkodzenie
urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć miękką
ściereczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmy-
warce; muszą być myte ręcznie .
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku
palnika.
Należy zachowa
ć szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów
nad palnikami, aby nie uszkodzić po-
wierzchni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obró-
cić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło regulacji temperatury do
położenia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycz-
nie po obniż
eniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pozycja WYŁĄCZE-
NIA
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i dolnej. Do pieczenia
mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z dolnej części piekarnika. Do pieczenia
ciast z kruchym spodem.
Górna grzałka
Ciepło dochodzi tylko z górnej części piekarnika. Do wykańczania
potraw.
Grill
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożonych
na środku rusztu. Do przyrządzania tostów. Maksymalna tempe-
ratura dla tej funkcji wynosi 210°C
Termoobieg
Do pieczenia mięsa oraz do pieczenia mięsa i ciast wymagających
jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie, bez przeni-
kania zapachów.
electrolux 9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Rozmrażanie
Rozmrażanie zamrożonych potraw. Pokrętło regulacji temperatury
musi znajdować się w położeniu wyłączenia.
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw przekręcić pokrętło minutnika
(patrz „Opis produktu”) zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do samego końca. Na-
stępnie obrócić w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara, aby ustawić od-
powiedni czas. Po upłynięciu ustawionego
czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy i
urządzenie automatycznie wyłącza się. Us-
tawić pokrętło minutnika na
oraz pokręt-
ła wyboru funkcji piekarnika i regulacji tem-
peratury piekarnika w pozycji wyłączenia.
Aby piec bez ustawiania czasu, należy
ustawić pokrętło minutnika na
.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria w taki sposób,
aby wgłębienia na bocznych krawędziach
znajdowały się z tyłu piekarnika i były skiero-
wane w dółł. Włożyć wsuwane akcesoria
między prowadnice jednego z poziomów
piekarnika.
Płytka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika mają wgłębienia na bocznych
krawędziach. Wgłębienia te i kształt pro-
wadnic zabezpieczają akcesoria piekar-
nika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z płytką blachą
do pieczenia
Umieścić ruszt piekarnika na płytkiej blasze
do pieczenia. Wsunąć płytką blachę do pie-
czenia między prowadnice jednego z pozio-
mów piekarnika.
PIEKARNIK – PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw
jednocześnie na dwóch poziomach.
Umieścić blachy na poziomach 1 i 3.
10 electrolux
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normal-
ne zjawisko. Zawsze należy odsunąć się
od urządzenia otwierając drzwi podczas
pieczenia. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji pary wodnej, należy rozgrzewać
urządzenie przez 10 minut przed rozpo-
częciem pieczenia.
•Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie ema-
liowanej powłoki.
Pieczenie ciast
•Przed rozpoczęciem pieczenia piekarnik
należy rozgrzewać przez około 10 minut
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia
W przypadku wykorzystywania dwóch
blach do pieczenia jednocze
śnie, należy
pozostawić jeden pusty poziom między ni-
mi
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec kawałków mięsa mniejszych niż
1 kg. Pieczenie zbyt małych ilości mięsa
powoduje jego zbytnie wysuszenie.
W przypadku każdej bardzo tłustej potra-
wy, należy stosować tacę ociekacza, aby
nie dopuścić do zabrudzenia piekarnika,
które może okazać się trwałe.
Po upieczeniu mięsa, należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
•Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarni-
ku podczas pieczenia, należy wlać nieco
wody do tacki ociekacza. Aby nie dopuś-
cić do zadymienia, należy uzupełniać wo-
dę.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwowa
ć efekty pra-
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us-
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 - 150 25-30
Placek 1000 emaliowana 2 10 160-170 30-35
Ciasto droż-
dżowe z
jabłkami
2000 emaliowana 3 - 170-190 40-50
Szarlotka 1200 +
1200
2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1 15 180-200 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 2 10 160-180 25-30
Biszkopt
niskokalo-
ryczny
350 1 okrągła,
aluminiowa
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10 160-170 25-30
electrolux 11
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasto w
głębokiej
blasze
1500 emaliowana 2 - 160-170
45-55
1)
Kurczak ca-
ły
1350 ruszt na po-
ziomie 2,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
2 - 200-220 60-70
Połówki kur-
czaka
1300 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na po-
ziomie 3,
głęboka bla-
cha na po-
ziomie 1
3 - 190-210 30-35
Tarta 800 emaliowana 2 20 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 2 10-15 170-180 25-35
Pizza 1000 emaliowana 2 10-15 200-220 30-40
Sernik 2600 emaliowana 2 - 170-190 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 1 10-15 200-220 30-40
Keks 2400 emaliowana 2 10-15 170-180
55-65
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła
blacha
(średnica:
26 cm)
1 10-15 220-230 40-50
Chleb wiej-
ski
750 + 750 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
1
18
3)
180-200 60-70
Rumuński
biszkopt
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
25 cm)
2/2 10 160-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600 + 600 2 okrągłe,
aluminiowe
blachy
(średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 2 10-15 200-210 10-15
12 electrolux
Potrawa Waga (g)
Rodzaj
blachy
Poziom
umie-
szczenia
potrawy
Czas
wstępnego
nagrzewa-
nia (minu-
ty)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 1 10 150-170 15-20
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 40-50
Placek z
kruszonką
1500 emaliowana 3 10-15 180-190 25-35
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 3 10 160-170 25-35
Babka pias-
kowa
600 emaliowana 2 10 180-200 20-25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Termoobieg
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Ciasta prze-
kładane
250 emaliowana 3 10 150-160 20-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Ciasta prze-
kładane
250 + 250 +
250
emaliowana 1/2/4 10 150-160 30-35
Placek 1000 emaliowana 2 10 150-160 30-40
Placek 1000 + 1000 emaliowana 1/3 10 140-150 45-55
Placek 1000 +
1000 + 1000
emaliowana 1 /2/ 4 10 140-150 55-65
Ciasto droż-
dżowe z jabł-
kami
2000 emaliowana 3 10 170-180 40-50
Szarlotka 1200 + 1200 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/3 10 170-180 50-60
Małe cias-
teczka
500 emaliowana 3 10 140-150 30-35
Małe cias-
teczka
500 + 500 emaliowana 1/3 10 140-150 25-30
Małe cias-
teczka
500 + 500 +
500
emaliowana 1/2/4 10 150-160 25-30
electrolux 13
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Biszkopt nis-
kokalorycz-
ny
350 1 okrągła, aluminio-
wa blacha (średni-
ca: 26 cm)
3 10 150-160 30-40
Ciasto w głę-
bokiej blasze
1200 emaliowana 3 - 150-160
40-50
1)
Kurczak cały 1400 ruszt na poziomie 2,
głęboka blacha na
poziomie 1
2 - 170-190 50-60
Pieczone
kotlety wie-
przowe
600 ruszt na poziomie 3,
głęboka blacha na
poziomie 1
3 - 180-200 30-40
Tarta 800 emaliowana 2 15 230-250 10-15
Nadziewane
ciasto droż-
dżowe
1200 emaliowana 3 20-30 160-170 20-30
Pizza 1000 + 1000 emaliowana 1/3 - 180-200 50-60
Sernik 2600 emaliowana 2 - 150-170 60-70
Tarta jabłko-
wa
1900 emaliowana 3 15 180-200 30-40
Keks 2400 emaliowana 3 10 150-170
50-60
2)
Quiche Lor-
raine
1000 1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
2 15 210-230 35-45
Chleb wiejski 750+750 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
3
15
3)
180-190 50-60
Rumuński
biszkopt
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
25 cm)
2/2 10 150-170 40-50
Rumuński
biszkopt tra-
dycyjny
600+600 2 okrągłe, aluminio-
we blachy (średnica:
20 cm)
2/2 - 160-170 30-40
Drożdżówki 800 emaliowana 3 10 180-200 10-15
Drożdżówki 800 + 800 emaliowana 1/3 10 180-200 15-20
Rolada bisz-
koptowa
500 emaliowana 3 10 150-170 10-15
Bezy 400 emaliowana 2 - 100-120 50-60
Bezy 400 + 400 emaliowana 1/3 - 100-120 55-65
Bezy 400 + 400 +
400
emaliowana 1/2/4 - 115-125 65-75
Placek z kru-
szonką
1500 emaliowana 2 10 170-180 20-30
14 electrolux
Potrawa Waga (g) Rodzaj blachy
Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
po-
trawy
Nagrze-
wanie
wstęp-
ne (w
minu-
tach)
Tempera-
tura (°C)
Czas pie-
czenia/go-
towania
(minuty)
Tort bisz-
koptowy
600 emaliowana 2 10 150-170 20-30
Babka pias-
kowa
600 + 600 emaliowana 1/3 10 150-170 20-30
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 230°C na czas wstępnego nagrzewania.
PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegającej przywieraniu!
Prowadnice blach
Demontaż prowadnic
1. Odczepić przednią część prowadnic od
ścianki bocznej.
2. Odczepić tylną część prowadnic od
ścianki bocznej i wyjąć prowadnice.
Mocowanie prowadnic
Założyć prowadnice w odwrotnej kolejności.
Zaokrąglone końce prowadnic muszą
być skierowane do przodu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia można wyjąć drzwi piekarnika oraz
szybę wewnętrzną.
electrolux 15
Ostrzeżenie! Jeżeli drzwi są nadal
zamontowane w piekarniku, podczas
próby wyjęcia szyby wewnętrznej mogą
się zamknąć.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szklanych drzwi należy się
upewnić, że szyby całkowicie ostygły.
W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
ich pęknięcia.
Ostrzeżenie! Gdy szyby drzwi są
uszkodzone lub porysowane, szkło
staje się słabe i może pęknąć. Aby
temu zapobiec, należy wymienić szyby.
W celu uzyskania szczegółowych
zaleceń należy się skontaktować z
miejscowym punktem serwisowym.
Demontaż drzwi piekarnika i szyby
1. Otworzyć całkowicie drzwi i chwycić za
dwa zawiasy drzwi.
2. Podnieść i obrócić dźwignie na dwóch
zawiasach drzwi.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia (do połowy). Na-
stępnie pociągnąć do przodu i wyjąć je
z zamocowania.
4. Ułożyć drzwi piekarnika na stabilnej po-
wierzchni przykrytej miękką tkaniną.
Odkręcić śrubokrętem 2 śruby z dolnej
krawędzi drzwi.
1
1
Ważne! Nie zgubić śrub.
5. Przy pomocy drewnianej lub plastikowej
szpatułki lub podobnego przedmiotu
podważyć wewnętrzną część drzwi.
Przytrzymując zewnętrzną część drzwi
popchnąć ich wewnętrzną część w kie-
runku górnej krawędzi drzwi.
3
2
2
16 electrolux
6. Unieść wewnętrzną część drzwi.
7. Wyczyścić wewnętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z mydłem. Dokładnie osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Do czyszczenia szyby
używać tylko wody z dodatkiem mydła.
Ścierne środki czyszczące,
odplamiacze oraz ostro zakończone
przedmioty (np. noże lub skrobaki)
mogą uszkodzić szkło.
Wkładanie drzwi i szyby
Po zakończeniu czyszczenia włożyć drzwi
na miejsce. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
Modele wykonane ze stali nierdzew-
nej lub aluminium:
Do czyszczenia drzwiczek piekarnika
należy używać tylko zwilżonej gąbki. Na-
stępnie należy je wytrzeć do sucha
miękką szmatką.
Nie używać drucianych myjek ani środ-
ków zawierających kwasy lub substan-
cje ścierne, gdyż mogłyby one uszko-
dzić powierzchnię piekarnika. Stoso-
wać te same środki ostrożności pod-
czas czyszczenia panelu sterowania
piekarnika.
Wyjmowanie szuflady
Szufladę pod piekarnikiem można wyjąć w
celu wyczyszczenia.
Wyjmowanie szuflady
1. Wyciągnąć szufladę do oporu.
2. Powoli unieść szufladę.
3. Całkowicie wyciągnąć szufladę.
Wkładanie szuflady
Aby włożyć szufladę, należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Ostrzeżenie! Nie przechowywać w
szufladzie łatwopalnych produktów
(takich jak materiały do czyszczenia,
torebki foliowe, rękawice kuchenne,
papier czy środki do czyszczenia w
aerozolu). Podczas używania
piekarnika szuflada może stać się
gorąca. Istnieje ryzyko pożaru.
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bezpiecz-
nikami lub wyłączyć zasilanie przy pomo-
cy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie-
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
electrolux 17
CO ZROBIĆ, GDY…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania i czy za-
silanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w do-
mowej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Pokrywka i korona palnika nie
są prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i ko-
rona palnika są prawidłowo uło-
żone.
Płomień gaśnie natychmiast po
zapaleniu
Termopara nie została wystar-
czająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzy-
mać wciśnięte pokrętło przez
około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku ga-
zowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest
zablokowana i czy w koronie
palnika nie nagromadziły się
resztki żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarnika Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt dłu-
go w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu
pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontakto-
wać się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
INSTALACJA
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Informacje dotyczące
bezpieczeństwa".
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
18 electrolux
Należy zachować odległość 1 cm po-
między urządzeniem i ścianą, aby moż-
liwe było otwarcie pokrywy.
B
C
A
C
Minimalne odległości
Wymiar mm
A 690
B 150
Wymiar mm
C 20
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekarnika 52 l
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Zasilanie gazem G20 (2E) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13 mbar
G30(3B/P) 37 mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu
w 1/100 mm.
Mały 26
Średni 30
Duży 40
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciś-
nienie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Palnik mały 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 61,81
Palnik średni 2,00 0,45 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
1,90 0,45 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 138,16
Palnik duży 2,80 0,75 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,75 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 196,33
Podłączenie do instalacji gazowej
Należy zastosować połączenia sztywne lub
wąż z oplotem ze stali nierdzewnej, zgodnie
z obowiązującymi przepisami. W przypadku
użycia metalowych węży należy zagwaran-
tować, aby nie dotykały części ruchomych
lub nie uległy zgnieceniu.
electrolux 19
Podłączenie za pomocą elastycznych
rur niemetalowych
Jeśli w łatwy sposób można kontrolować po-
łączenie na całej długości, można zastoso-
wać rurę elastyczną. Rura elastyczna musi
być szczelnie podłączona za pomocą zacis-
ków.
Instalacja: użyć króćca do podłączenia rury.
Obowiązkowo założyć uszczelkę. Następ-
nie kontynuować wykonywanie podłączenia
do instalacji gazowej. Wąż elastyczny moż-
na zastosować, jeśli:
–nie będzie w żadnym miejscu nagrzewa-
ny do temperatury przekraczającej o
30°C temperaturę w pomieszczeniu;
nie jest dłuższy niż 1500 mm;
nie ma wewnętrznych uszkodzeń utrud-
niaj
ących przepływ gazu;
nie jest narażony na ocieranie lub skręca-
nie;
nie styka się z ostrymi krawędziami lub na-
rożnikami;
–można łatwo sprawdzić jego stan tech-
niczny.
Kontrola stanu technicznego węża elastycz-
nego polega na sprawdzeniu, czy:
nie jest pęknięty lub rozcięty oraz czy nie
posiada oznak przypalenia na obu koń-
cach oraz na całej długości;
materiał nie stwardniał i nadal wykazuje
normalną elastyczność;
zaciski mocujące nie są zardzewiałe;
–nie upłynął termin jego trwałości eksploa-
tacyjnej.
W przypadku stwierdzenia jednego lub kilku
defektów, nie należy naprawiać węża, ale na-
leży go wymienić.
Ważne! Po zakończeniu instalacji należy
upewnić się, ż
e uszczelnienie każdego
złącza węża jest prawidłowe. Stosować
roztwór mydlany, a nie płomień!
Rura rozprowadzająca gaz znajduje się za
panelem sterowania.
Ostrzeżenie! Przed podłączaniem
gazu należy wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka
lub wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników. Zamknąć
główny zawór gazu.
31 2
4 5
1 Punkt przyłączenia gazu (w urządzeniu
jest tylko jedno złącze)
2 Uszczelka
3 Kolanko
4 Króciec do podłączenia węża do gazu
płynnego
5 Króciec do podłączenia węża do gazu
ziemnego
Urządzenie jest przygotowane do zasi-
lania domyślnym rodzajem gazu. Aby
zmienić rodzaj paliwa, należy wybrać
odpowiedni króciec podłączeniowy z lis-
ty. Obowiązkowo założyć uszczelkę
Wymiana dysz
1. Zdjąć ruszty palników.
2. Zdjąć pokrywki i korony palników.
3. Za pomocą klucza nasadowego nr 7 wy-
montować dysze, a następnie wymienić
je na nowe, odpowiednie do rodzaju sto-
sowanego gazu.
4. Zamontować ponownie części, wykonu-
jąc wyżej opisane czynności w odwrot-
nej kolejności.
5. Wymienić etykietę (znajdującą się obok
króćca przyłączeniowego gazu) na odpo-
wiednią dla nowego rodzaju gazu. Ety-
kiety znajdują się w woreczku z dysza-
mi, który został dostarczony wraz z urzą-
dzeniem.
W przypadku, gdy ciśnienie doprowadzane-
go gazu jest niestabilne lub różni się od wy-
maganej wartości ciśnienia, na rurze dopro-
wadzającej gaz należy zainstalować odpo-
wiedni regulator ciśnienia.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EKK511510W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla