Juno JB096B5 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
JB096B5
Instrukcja
obsługi
PL
Piekarnik
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
4
Opis urządzenia 7
Przed pierwszym użyciem 8
Codzienna eksploatacja 8
Funkcje zegara 11
Dodatkowe funkcje 12
Wskazówki i porady 13
Konserwacja i czyszczenie 21
Rozwiązywanie problemów 25
Instalacja 28
Efektywność energetyczna 29
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją obsługi.
Producent nie odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała
spowodowane nieprawidłową instalacją i eksploatacją.
Należy zachować instrukcję wraz z urządzeniem do
wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych,
a także nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub
doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane w zakresie bezpiecznego korzystania z
urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego
lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy
urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę
uruchomienia, zaleca się, aby ją włączyć.
2
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny znajdować się w
pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze silnie się
nagrzewa. Nie dotykać elementów grzejnych w
urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów
lub naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia należy
odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych, metalowych
myjek, ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co
może skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze względów
bezpieczeństwa musi go wymienić producent,
autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba.
Przed włączeniem funkcji czyszczenia pirolitycznego
należy usunąć nadmiar zanieczyszczeń. Wyjąć wszystkie
akcesoria z piekarnika.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją
instalacji załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej
wysokości.
Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie pożarem i
porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy skontaktować
się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego
z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać wyłącznie
w naszym autoryzowanym centrum
serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi
są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i zaizolowanych
części, zabezpieczenie przed
porażeniem prądem należy
zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby w
zainstalowanym urządzeniu wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki), wyłączników
różnicowo-prądowych (RCD) oraz
styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki przewodu
zasilającego do gniazda elektrycznego
należy całkowicie zamknąć drzwi
urządzenia.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
4
Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia,
porażenia prądem lub
wybuchu.
Urządzenie należy używać wyłącznie w
warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków
gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw. Nie
wolno go używać do innych celów,
takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
panelem meblowym (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb
w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
5
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi są
ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją
czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować wyłącznie
obojętne detergenty. Nie stosować
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
Czyszczenie pirolityczne
W trybie pirolizy występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała / pożarem /
wydzielaniem substancji
chemicznych (oparów).
Przed włączeniem funkcji czyszczenia
pirolitycznego lub przed pierwszym
użyciem urządzenia należy usunąć
z komory piekarnika:
większe resztki żywności, rozlany
olej lub tłuszcz.
wszystkie dające się usunąć
przedmioty (ruszty, prowadnice itp.
dostarczone wraz z urządzeniem),
w szczególności garnki, patelnie,
tace i inne przybory kuchenne
z powłoką zapobiegającą
przywieraniu.
Należy dokładnie zapoznać się z
instrukcją czyszczenia pirolitycznego.
Podczas czyszczenia pirolitycznego
dzieciom nie wolno przebywać w
pobliżu urządzenia.
Urządzenie znacznie się nagrzewa, a z
otworów wentylacyjnych wydostaje się
gorące powietrze.
Czyszczenie pirolityczne jest procesem
przebiegającym w wysokiej
temperaturze, podczas którego resztki
żywności oraz materiały, z których
wykonano urządzenie, mogą uwalniać
opary. W związku z tym:
podczas czyszczenia pirolitycznego
oraz po jego zakończeniu należy
dokładnie przewietrzyć
pomieszczenie.
podczas pierwszego nagrzewania
urządzenia do maksymalnej
temperatury oraz po zakończeniu
nagrzewania należy zapewnić
dobrą wentylację pomieszczenia.
W odróżnieniu od ludzi niektóre ptaki
oraz gady są bardzo wrażliwe na
opary, które mogą uwalniać się
podczas czyszczenia pirolitycznego
piekarnika.
Podczas czyszczenia pirolitycznego
oraz po jego zakończeniu w pobliżu
urządzenia nie powinny przebywać
zwierzęta domowe (szczególnie
ptaki); na początku wybrać
najwyższą temperaturę, pamiętając
o konieczności zapewnienia dobrej
wentylacji pomieszczenia.
Ponadto niewielkie zwierzęta domowe
mogą być wrażliwe na miejscowe
zmiany temperatury, które występują
w pobliżu piekarników z funkcją
czyszczenia pirolitycznego podczas
działania tej funkcji.
Wysoka temperatura występująca
podczas czyszczenia pirolitycznego
może uszkodzić powierzchnie garnków,
patelni, tac i innych przyborów
kuchennych z powłoką zapobiegającą
przywieraniu; ponadto powłoki te mogą
być źródłem oparów o niewielkim
stopniu toksyczności.
Opary uwalniane podczas czyszczenia
pirolitycznego lub wypalania resztek
potraw klasyfikuje się jako nieszkodliwe
dla ludzi – w tym dla noworodków lub
osób z problemami zdrowotnymi.
6
Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Występuje
zagrożenie odniesieniem
obrażeń ciała lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym,
który naprawi urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
OPIS URZĄDZENIA
Informacje ogólne
1 3 42
5
6
7
8
9
4
3
2
1
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Otwory wylotowe powietrza
wentylatora chłodzącego
6
Grzałka
7
Oświetlenie
8
Wentylator
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha do pieczenia ciasta
Do pieczenia ciast i ciastek.
7
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy
wyczyścić urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
Ustawianie czasu
Po pierwszym podłączeniu do zasilania na
wyświetlaczu na kilka sekund pojawią się
wszystkie symbole. Przez kolejnych kilka
sekund będzie wyświetlana informacja o
wersji oprogramowania.
Gdy zniknie wskazanie dotyczące wersji
oprogramowania, na wyświetlaczu pojawi
się oraz „12:00”. Wskazanie „12
będzie migać.
1. Nacisnąć lub , aby ustawić
aktualną godzinę.
2. Nacisnąć
, aby potwierdzić. Jest to
konieczne, tylko gdy czas jest
ustawiany po raz pierwszy. Następnym
razem po upływie 5 sekund nowy czas
zostanie zapisany automatycznie.
Na wyświetlaczu pojawi się oraz
ustawiona godzina. Będzie migać
wskazanie „00”.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić
aktualną liczbę minut.
4. Nacisnąć , aby potwierdzić. Jest to
konieczne, tylko gdy czas jest
ustawiany po raz pierwszy. Następnym
razem po upływie 5 sekund nowy czas
zostanie zapisany automatycznie.
Na wyświetlaczu zostanie pokazany nowo
ustawiony czas.
Zmiana ustawienia czasu
Zmiany aktualnej godziny można dokonać
tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na
wyświetlaczu zacznie migać wskaźnik
aktualnego czasu
.
Aby ustawić nowy czas, patrz „Ustawianie
czasu”.
Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia pozostałości
smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na 1
godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego powietrza
do pomieszczenia.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
8
Chowane pokrętła sterowania
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie
urządzenia
W zależności od modelu na
urządzeniu mogą znajdować
się symbole przy pokrętłach,
wskaźniki lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
urządzenie pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są ustawienia
dotyczące funkcji piekarnika
lub temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
w celu wybrania żądanej temperatury.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia wyłączenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Urządzenie jest wyłączone.
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 2 poziomach i do susze‐
nia żywności.Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą niż
dla pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie trady‐
cyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Grill Do grillowania płaskich potraw i opiekania chleba.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pastery‐
zowania żywności.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu z ko‐
ścią na jednym poziomie. Również do przyrządzania za‐
piekanek i przyrumieniania.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających in‐
tensywnego przyrumienienia i kruchego spodu. Ustawić
temperaturę o 20-40°C niższą niż dla pieczenia tradycyj‐
nego.
9
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Górna grzałka Do przyrumieniania chleba, ciast i ciasteczek. Do wy‐
kańczania upieczonych potraw.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do
opiekania chleba.
Piroliza Uruchamia funkcję automatycznego czyszczenia piroli‐
tycznego piekarnika. Powoduje to wypalenie zaniec‐
zyszczeń znajdujących się w piekarniku.
Wyświetlacz
A B C
D
EFG
A) Zegar
B) Wskaźnik nagrzewania i ciepła
resztkowego
C) Szuflada na wodę (tylko w wybranych
modelach)
D) Termosonda (tylko w wybranych
modelach)
E) Blokada drzwi (tylko w wybranych
modelach)
F) Godziny/minuty
G) Funkcje zegara
Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
Wskaźnik rozgrzania
Po włączeniu funkcji piekarnika na
wyświetlaczu pojawiają się kolejno
paski. Sygnalizują one wzrost lub spadek
temperatury w piekarniku.
10
FUNKCJE ZEGARA
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
BIEŻĄCA GODZI‐
NA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego cza‐
su. Patrz „Ustawianie czasu”.
MINUTNIK Minutnik służy do ustawiania czasu odliczania (maksy‐
malnie 23 godziny i 59 minut). Funkcja nie ma wpływu na
działanie urządzenia. MINUTNIK można ustawić w dow‐
olnej chwili – również wtedy, gdy urządzenie jest wyłąc‐
zone.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia. Można użyć tylko,
jeśli została ustawiona funkcja piekarnika.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia. Można użyć
tylko, jeśli została ustawiona funkcja piekarnika. Funkcje
Czas i Koniec można włączyć jednocześnie (Opóźnie‐
nie), jeśli urządzenie ma w późniejszym czasie włączyć
się i wyłączyć automatycznie.
Naciskać wielokrotnie przycisk
, aby przełączać kolejno
funkcje zegara.
Aby potwierdzić ustawienia
funkcji zegara, należy nacisnąć
przycisk lub zaczekać 5
sekund na automatyczne
potwierdzenie.
Ustawiane funkcji CZAS lub
KONIEC
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż
na wyświetlaczu pojawi się lub .
Na wyświetlaczu będzie migać lub .
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
wartości i nacisnąć , aby
potwierdzić.
Dla funkcji Czas
ustawić najpierw
minuty, a następnie godziny, natomiast
dla funkcji Koniec ustawić najpierw
godziny, a następnie minuty.
Po upływie ustawionego czasu przez 2
minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy. Na wyświetlaczu zacznie
migać symbol lub oraz wskazanie
ustawionego czasu. Piekarnik wyłączy się.
3. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do położenia wyłączenia.
4. Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy,
należy nacisnąć dowolny przycisk lub
otworzyć drzwi piekarnika.
Po naciśnięciu podczas
ustawiania godzin w ramach
funkcji CZAS urządzenie
przechodzi do ustawień funkcji
KONIEC .
Ustawianie MINUTNIKA
1. Dotknąć wielokrotnie , aż na
wyświetlaczu zaczną migać symbole
i „00”.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
MINUTNIK.
Najpierw należy ustawić sekundy, a
następnie minuty i godziny.
Domyślnie czas jest wyświetlany w
minutach i sekundach. Po ustawieniu
11
czasu dłuższego niż 60 minut na
wyświetlaczu pojawi się symbol .
Czas będzie wyświetlany w godzinach i
minutach.
3. MINUTNIK uruchomi się
automatycznie po pięciu sekundach.
Po upływie 90% ustawionego czasu
zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy.
4. Gdy upłynie ustawiony czas, przez
dwie minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy. "Na wyświetlaczu będą
migać wskazanie „00:00” i symbol .
Nacisnąć dowolny przycisk lub
otworzyć drzwi piekarnika, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
Po ustawieniu MINUTNIKA,
gdy działa funkcja CZAS
lub KONIEC , na
wyświetlaczu pojawia się
symbol .
Stoper
Stoper umożliwia monitorowanie czasu
pracy piekarnika. Stoper włącza się
natychmiast, gdy piekarnik zaczyna się
nagrzewać.
Aby wyzerować stoper, należy nacisnąć i
przytrzymać i . Zacznie się ponownie
odliczanie ustawionego czasu.
Stopera nie można używać z
funkcjami: Czas , Koniec
.
DODATKOWE FUNKCJE
Użycie funkcji Blokada
uruchomienia
Blokada uruchomienia chroni przed
przypadkowym uruchomieniem
urządzenia.
Jeśli uruchomiona jest funkcja
Piroliza, drzwi zostaną
zablokowane.
Po obróceniu pokrętła lub
naciśnięciu przycisku na
wyświetlaczu pojawi się
wskazanie SAFE.
1. Nie ustawiać funkcji piekarnika.
2. Nacisnąć jednocześnie i przytrzymać
przez 2 sekundy i .
Zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Na wyświetlaczu pojawi się SAFE.
Aby wyłączyć funkcję Blokada
uruchomienia, należy powtórzyć krok 2.
Wskaźnik ciepła resztkowego
Po wyłączeniu urządzenia na
wyświetlaczu widoczny jest wskaźnik
ciepła resztkowego , jeśli temperatura w
piekarniku przekracza 40°C. Obrócić
pokrętło regulacji temperatury w lewo lub
w prawo, aby wyświetlić temperaturę
piekarnika.
Samoczynne wyłączenie
Z powodów bezpieczeństwa urządzenie
wyłącza się samoczynnie po upływie
pewnego czasu, jeśli uruchomiona jest
funkcja piekarnika, a żadne ustawienia nie
są zmieniane.
Temperatura (°C) Czas wyłączenia
(godz.)
30 - 115 12.5
120 - 195 8.5
200 - 245 5.5
12
Temperatura (°C) Czas wyłączenia
(godz.)
250 3
Po samoczynnym wyłączeniu należy
nacisnąć dowolny przycisk, aby ponownie
uruchomić urządzenie.
Funkcja samoczynnego
wyłączenia nie działa z
funkcjami: oświetlenie
piekarnika, czas, koniec.
Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
urządzenia.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec, piekarnik
wyposażono w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Po obniżeniu temperatury piekarnik
automatycznie włączy się ponownie.
WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Informacje ogólne
W urządzeniu są cztery poziomy.
Poziomy umieszczania potraw liczy się
od dołu.
Urządzenie wyposażono w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej
recyrkulacji pary. System ten, dzięki
obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z
chrupiącą skórką. Zmniejsza on do
minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach może skraplać się wilgoć.
Jest to normalne zjawisko. Otwierając
drzwi podczas pieczenia, należy
zawsze odsunąć się od urządzenia.
Aby ograniczyć zjawisko skraplania
pary wodnej, należy uruchamiać
urządzenie na 10 minut przed
rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym
użyciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia ani nie zakrywać jego
elementów folią aluminiową. Może to
wpłynąć na efekty pieczenia i
spowodować uszkodzenie emaliowanej
powłoki.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać
przed upływem co najmniej 3/4
ustawionego czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy
do pieczenia jednocześnie należy
pozostawić jeden pusty poziom między
nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw
należy używać głębokiej blachy, aby
nie dopuścić do trwałego zabrudzenia
piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
13
Aby uniknąć nadmiaru dymu w
piekarniku podczas pieczenia, należy
do głębokiej blachy wlać nieco wody.
Aby zapobiec gromadzeniu się dymu,
należy dolewać wody po trochu, za
każdym razem, gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Ciasta
ucierane
170 2 160 2 (1 i 3) 45 - 60 W fore‐
mce do
ciasta
Kruche
ciasto
170 2 160 2 (1 i 3) 24 - 34 W fore‐
mce do
ciasta
Sernik 170 1 160 2 60 - 80 W 26 cm
foremce
do ciasta
Jabłecz‐
nik (szar‐
lotka)
170 1 160 2 (1 i 3) 100 - 120 W dwóch
20 cm
fore‐
mkach do
ciasta us‐
tawio‐
nych na
ruszcie
Strudel 175 2 150 2 60 - 80 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Tarta z
dżemem
170 2 160 2 30 - 40 W 26 cm
foremce
do ciasta
Ciasto
owocowe
170 2 155 2 60 - 70 W 26 cm
foremce
do ciasta
14
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biszkopt
(biszkopt
bez
tłuszczu)
170 2 160 2 35 - 45 W 26 cm
foremce
do ciasta
Keks /
Ciasto
owocowe
170 2 160 2 50 - 60 W 20 cm
foremce
do ciasta
Ciasto ze
śliwka‐
mi
1)
170 2 160 2 50 - 60 W formie
do chleba
Małe
ciastecz‐
ka
170 3 160 3 (1 i 3) 20 - 30 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Ciastka
1)
150 3 150 3 20 - 30 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Bezy 100 3 100 3 90 - 120 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Bułecz‐
ki
1)
190 3 180 3 15 - 20 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Ptyś
1)
190 3 180 3 25 - 35 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
Tarty
płaskie
180 3 170 2 45 - 70 W 20 cm
foremce
do ciasta
15
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biszkopt
królowej
Wiktorii
180 1 lub 2 170 2 (po
lewej i po
prawej)
40 - 55 Po lewej i
po prawej
w fore‐
mce do
ciasta o
średnicy
20 cm
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Biały
chleb
1)
190 1 190 1 60 - 70 1 - 2
sztuki po
500 g
Chleb
żytni
190 1 180 1 30 - 45 W formie
do chleba
Bułki
1)
190 2 180 2 (1 i 3) 25 - 40 6 - 8 bu‐
łek na
blasze do
pieczenia
ciasta
Pizza
1)
190 1 190 1 20 - 30 Na głębo‐
kiej
blasze
Babecz‐
ki
1)
200 3 190 2 10 - 20 Na
blasze do
pieczenia
ciasta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
16
Zapiekanki
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Zapie‐
kanka
makaro‐
nowa
180 2 180 2 40 - 50 W formie
Zapie‐
kanka
warzyw‐
na
200 2 175 2 45 - 60 W formie
Quiche 190 1 190 1 40 - 50 W formie
Lasagne 200 2 200 2 25 - 40 W formie
Cannello‐
ni
200 2 190 2 25 - 40 W formie
Pudding
York‐
shire
1)
220 2 210 2 20 - 30 6 fore‐
mek do
puddingu
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Mięso
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Wołowina 200 2 190 2 50 - 70 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
Wieprzo‐
wina
180 2 180 2 90 - 120 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
Cielęcina 190 2 175 2 90 - 120 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
17
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pieczeń
wołowa,
lekko wy‐
pieczona
210 2 200 2 44 - 50 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
Pieczeń
wołowa,
średnio
wypiec‐
zona
210 2 200 2 51 - 55 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
Pieczeń
wołowa,
dobrze
wypiec‐
zona
210 2 200 2 55 - 60 Na rusz‐
cie i głę‐
bokiej
blasze
Łopatka
wieprzo‐
wa
180 2 170 2 120 - 150 Na głębo‐
kiej
blasze
Goleń
wieprzo‐
wa
180 2 160 2 100 - 120 2 kawałki
na głębo‐
kiej
blasze
Jagnięci‐
na
190 2 190 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 200 2 200 2 70 - 85 W całości
na głębo‐
kiej
blasze
Indyk 180 1 160 1 210 - 240 W całości
na głębo‐
kiej
blasze
Kaczka 175 2 160 2 120 - 150 W całości
na głębo‐
kiej
blasze
Gęś 175 1 160 1 150 - 200 W całości
na głębo‐
kiej
blasze
18
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Królik 190 2 175 2 60 - 80 W kawał‐
kach
Zając 190 2 175 2 150 - 200 W kawał‐
kach
Bażant 190 2 175 2 90 - 120 W całości
na głębo‐
kiej
blasze
Ryba
Produkt Pieczenie tradycyjne Termoobieg Czas
(min)
Uwagi
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Temper‐
atura
(°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Pstrąg /
Dorada
190 2 175 2 (1 i 3) 40 - 55 3 - 4 ryby
Tuńczyk /
Łosoś
190 2 175 2 (1 i 3) 35 - 60 4 - 6 file‐
tów
Grill
Przed rozpoczęciem pieczenia
należy nagrzewać wstępnie
pusty piekarnik przez 10 minut.
Produkt Ilość Temper‐
atura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Steki 4 800 250 12 - 15 12 - 14 3
Befsztyki 4 600 250 10 - 12 6 - 8 3
Kiełbaski 8 - 250 12 - 15 10 - 12 3
Kotlety
wiepr‐
zowe
4 600 250 12 - 16 12 - 14 3
Kurczak
(połówki)
2 1000 250 30 - 35 25 - 30 3
19
Produkt Ilość Temper‐
atura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Kebaby 4 - 250 10 - 15 10 - 12 3
Pierś z
kurczaka
4 400 250 12 - 15 12 - 14 3
Hambur‐
ger
6 600 250 20 - 30 - 3
Filet ryb‐
ny
4 400 250 12 - 14 10 - 12 3
Zapie‐
kane ka‐
napki
4 - 6 - 250 5 - 7 - 3
Tosty 4 - 6 - 250 2 - 4 2 - 3 3
Turbo grill
Z tej funkcji należy korzystać
przy temperaturze maksimum
200°C.
Produkt Ilość Temper‐
atura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarni‐
ka
Sztuki (g) 1. strona 2. strona
Paniero‐
wana
pieczeń
(indyk)
1 1000 200 30 - 40 20 - 30 3
Kurczak
(połówki)
2 1000 200 25 - 30 20 - 30 3
Udka
kurczaka
6 - 200 15 - 20 15 - 18 3
Przepiór‐
ka
4 500 200 25 - 30 20 - 25 3
Zapie‐
kanka
warzyw‐
na
- - 200 20 - 25 - 3
Przegr‐
zebki
- - 200 15 - 20 - 3
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Juno JB096B5 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi