Zanussi ZCG560MX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
Instrukcja obsługi
Kuchenka
ZCG560M
PL
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa _ _ 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa _ _ 3
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja _ _ 8
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 10
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki _ 11
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie _ 16
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 18
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 23
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia należy
dokładnie przeczytać dołączoną instrukcję obsługi. Producent nie
odpowiada za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane nie-
prawidłową instalacją i eksploatacją. Należy zachować instrukcję
wraz z urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego ro-
ku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych lub umysłowych bądź nieposiadające odpo-
wiedniej wiedzy i doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane
przez dorosłą osobę lub osobę odpowiedzialną za ich bezpie-
czeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
2
www.zanussi.com
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do pracującego lub
stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
•Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę uruchomienia, za-
leca się jej włączenie.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się dzieci
bez nadzoru dorosłych.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
•Urządzenie oraz jego nieosłonięte elementy nagrzewają się
podczas pracy do wysokiej temperatury. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego zegara
ani niezależnego układu zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających tłuszcz lub
olej na włączonej płycie grzejnej może być przyczyną pożaru.
•Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie, a na-
stępnie przykryć płomień pokrywą lub kocem gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni goto-
wania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść przedmiotów me-
talowych, takich jak sztućce lub pokrywki do garnków, ponie-
waż mogą one bardzo się rozgrzać.
•Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć przed jej ot-
warciem. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, aż powierz-
chnia płyty grzejnej ostygnie.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
Ostrzeżenie! Urządzenie może
zainstalować wyłącznie wykwalifikowana
osoba.
•Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzone-
go urządzenia.
•Postępować zgodnie z instrukcją instalacji
dostarczoną wraz z urządzeniem.
3
www.zanussi.com
Zachować ostrożność podczas przenosze-
nia urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie.
Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdu-
jące się obok urządzenia i nad nim spełnia-
ły odpowiednie wymogi bezpieczeństwa.
•Boki urządzenia powinny sąsiadować z
urządzeniami lub meblami o tej samej wy-
sokości.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie instalować urządzenia przy drzwiach
ani pod oknem. Zapobiegnie to możliwości
strącenia gorącego naczynia z urządzenia
przy otwieraniu okna lub drzwi.
Podłączenie do sieci elektrycznej
Ostrzeżenie! Występuje zagro
żenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wyko-
nać wszystkie połączenia elektryczne.
•Urządzenie musi być uziemione.
•Należy upewnić się, że informacje o podłą-
czeniu elektrycznym podane na tabliczce
znamionowej są zgodne z parametrami in-
stalacji zasilającej. W przeciwnym razie na-
leży skontaktować się z elektrykiem.
•Należy zawsze używać prawidłowo zamon-
towanych gniazd elektrycznych z uziemie-
niem.
•Nie stosować rozgałęźników ani przedłuża-
czy.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymia-
nę uszkodzonego przewodu zasilającego
należy zlecić przedstawicielowi serwisu lub
wykwalifikowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są
mocno rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajduj
ą-
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki sposób,
aby nie można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
•Podłączyć wtyczkę do gniazda elektryczne-
go dopiero po zakończeniu instalacji. Nale-
ży zadbać o to, aby po zakończeniu insta-
lacji urządzenia wtyczka przewodu zasila-
jącego była łatwo dostępna.
•Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za
wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączni-
ków automatycznych, bezpieczników topi-
kowych (typu wykręcanego – wyjmowa-
nych z oprawki), wyłączników różnicowo-
prądowych (RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający odłą-
czenie urządzenia od zasilania na wszyst-
kich biegunach. Wyłącznik obwodu musi
mieć rozwarcie styków wynoszące mini-
mum 3 mm.
Podłączenie do instalacji gazowej
Wszystkie połączenia instalacji gazowej
powinna wykonać wykwalifikowana osoba.
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół urzą-
dzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu znaj-
dują się na tabliczce znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest podłączone
do wyciągu gazów spalinowych. Urządze-
nie należy podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami dotyczącymi
instalacji. Zwrócić uwagę na wymagania
dotyczące odpowiedniej wentylacji.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Zagrożenie odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia lub porażenia
pr
ądem.
•Urządzenia należy używać w warunkach
domowych.
4
www.zanussi.com
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze
mocno się nagrzewa. Nie dotykać elemen-
tów grzejnych w urządzeniu. Podczas wy-
jmowania i wkładania akcesoriów piekarni-
ka lub naczyń należy zawsze używać ręka-
wic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zacho-
wać ostrożność przy otwieraniu jego drzwi.
Może dojść do uwolnienia gorącego powie-
trza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi ręko-
ma lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi
powinny być zamknięte.
•Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń
na polach grzejnych. Pola grzejne mocno
się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Zapewnić odpowiednią wentylację w po-
mieszczeniu, w którym zainstalowane jest
urządzenie.
•Stosować wyłącznie stabilne naczynia o
prawidłowym kształcie i średnicy większej
od średnicy palników.
•Należy uważać, aby płomień nie zgasł pod-
czas szybkiego obracania pokrętła z poło-
żenia płomienia maksymalnego do mini-
malnego.
Upewnić się, ż
e naczynia umieszczono
centralnie nad palnikami; naczynia nie po-
winny wystawać poza krawędź powierzchni
gotowania.
•Używać wyłącznie akcesoriów dostarczo-
nych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora płomie-
nia.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
pożarem lub wybuchem.
•Pod wpływem wysokiej temperatury tłusz-
cze i olej mogą uwalniać łatwopalne opary.
Podczas podgrzewania tłuszczów i oleju
nie wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej mogą
ulec samoczynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości pro-
duktów spożywczych ma niższą temperatu-
rę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzą
cych przed-
miotów ani otwartego płomienia.
•Należy ostrożnie otwierać drzwi urządze-
nia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie-
szanki alkoholu i powietrza.
Ostrzeżenie! Występuje ryzyko
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie urzą-
dzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpo-
średnio na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń-
czeniu pieczenia.
–Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na dzia-
łanie urządzenia. Nie stanowi to wady w ro-
zumieniu warunków gwarancji.
5
www.zanussi.com
W przypadku pieczenia wilgotnych ciast
należy stosować głęboką blachę do piecze-
nia. Sok z owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na panelu
sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się po-
traw.
Nie dopuszczać do upadku naczyń lub in-
nych przedmiotów na powierzchnię urzą-
dzenia. Może to spowodować jej uszkodze-
nie.
•Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z
pustymi naczyniami.
•Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zni-
szczonym spodem mogą spowodować za-
rysowanie szkła ceramicznego. Dlatego nie
należy przesuwać ich po powierzchni goto-
wania.
Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
•Nie otwierać pokrywy jeśli na jej powierzch-
ni rozlał się
płyn.
Nie zamykać pokrywy do czasu całkowite-
go ostygnięcia płyty grzejnej i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod wpły-
wem wysokiej temperatury (jeśli dotyczy).
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem lub
uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji nale-
ży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazda elektrycz-
nego.
•Upewnić się, że urządzenie ostygło. Wy-
stępuje zagrożenie pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie-
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urzą-
dzeniu mogą stać się przyczyną pożaru.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wy
łącznie neutralne
środki czyszczące. Nie używać produktów
ściernych, myjek do szorowania, rozpusz-
czalników ani metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa umieszczo-
nych na opakowaniu.
•Nie używać do czyszczenia emalii katali-
tycznej (jeśli dotyczy) żadnych detergen-
tów.
•Nie myć palników w zmywarce.
Wewnętrzne oświetlenie piekarnika
Żarówka zwykła lub halogenowa zastoso-
wana w tym urządzeniu jest przeznaczona
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie na-
leży używać jej do oświetlania pomie-
szczeń.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
należy odłączyć urządzenie od źródła zasi-
lania.
•Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub uduszeniem.
•Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
•Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
6
www.zanussi.com
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemoż-
liwić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia
w urządzeniu.
Serwis
Aby zlecić naprawę urządzenia, należy
skontaktować się z serwisem. Zaleca się
stosowanie wyłącznie oryginalnych części
zamiennych.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
11
2 3 4
6
5
7
8
9
1
2
3
4
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętła sterujące płytą grzejną
3
Pokrętło minutnika
4
Pokrętło regulacji temperatury piekarnika
5
Wskaźnik temperatury
6
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7
Grill
8
Oświetlenie piekarnika
9
Wentylator
10
Tabliczka znamionowa
11
Prowadnice blach
Układ powierzchni do gotowania
1
4
2
3
1
Mały palnik
2
Średni palnik
3
Średni palnik
4
Duży palnik
Akcesoria
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
7
www.zanussi.com
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia z powłoką
aluminiową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod piekarnikiem znajduje się schowek na
przybory kuchenne.
Aby uzyskać dostęp do schowka, należy
unieść przednie dolne drzwi, a następnie
pociągnąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy urządzenia
schowek może się nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Nagrzewanie wstępne
1.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
2. Uruchomić pusty piekarnik na 45 minut.
3.
Ustawić funkcję
oraz temperaturę
maksymalną.
4. Uruchomić pusty piekarnik na 15 minut.
Ma to na celu wypalenie wszystkich osadów
produkcyjnych z powierzchni komory. Akce-
soria mogą rozgrzać się silniej niż w przypad-
ku ich normalnego użytkowania. W tym cza-
sie może powstawać dym oraz intensywny
zapach. Jest to stan normalny. Należy za-
pewnić wystarczający dopływ świeżego po-
wietrza.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Zapalanie palnika
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
otwartego płomienia w kuchni należy
zachować szczególną ostrożność. Producent
nie ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego obchodzenia się z
ogniem.
Palnik należy zapalać przed postawie-
niem na nim naczynia.
Aby zapalić palnik, należy:
1. Wcisnąć pokrętło odpowiadające dane-
mu palnikowi do oporu i obrócić je do po-
łożenia maksymalnego płomienia
. Na-
ciśnięcie pokrętła powoduje automatycz-
ne włączenie zapalarki.
2. Przytrzymać wciśnięte pokrętło przez
około 10 sekund. Umożliwi to rozgrzanie
się termopary. W przeciwnym razie na-
stąpi przerwanie dopływu gazu.
3. Dostosować wielkość płomienia po jego
ustabilizowaniu się.
Jeżeli po kilku próbach nadal nie można
zapalić płomienia, należy sprawdzić, czy
głowica i pokrywka palnika znajdują się we
właściwym położeniu.
8
www.zanussi.com
1
2
3
4
1
Pokrywka palnika
2
Głowica palnika
3
Elektroda zapłonowa
4
Termopara
Ostrzeżenie! Nie należy wciskać
pokrętła sterującego dłużej niż 15
sekund.
Jeśli palnik nie zapali się w ciągu 15 sekund,
należy zwolnić pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i odczekać co najmniej
1 minutę przed ponowną próbą zapalenia.
Ważne! W przypadku braku zasilania palnik
można zapalić bez udziału urządzenia
elektrycznego. W tym celu należy zbliżyć
płomień do palnika, wcisnąć odpowiednie
pokrętło regulacyjne i obrócić je w kierunku
przeciwnym do ruchów wskazówek zegara,
aż do pozycji maksymalnego przepływu
gazu.
Jeśli palnik przypadkowo zgaśnie, nale-
ży obrócić pokrętło sterowania do poło-
żenia wyłączenia i odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną próbą zapalenia palni-
ka.
Podczas włączania zasilania po zakoń-
czeniu instalacji lub po przerwie w dosta-
wie prądu iskrownik może uruchomić się sa-
moczynnie. Jest to zjawisko normalne.
Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić pokrętło
do pozycji
.
Ostrzeżenie! Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze zmniejszyć lub
zgasić płomień.
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Oszczędność energii
•W miarę możliwości zawsze przykrywać
naczynia pokrywką.
Po zagotowaniu płynu należy zmniejszyć
płomień tak, aby tylko utrzymać stan goto-
wania.
Ostrzeżenie! Należy używać garnków i
patelni z dnem o średnicy pasującej do
wielkości palnika.
Nie należy ustawiać na płytce grzejnej
naczyń, które wystają poza jej obrys.
Palnik Średnica naczyń
Duży 160 - 220 mm
Średni 140 - 220 mm
Mały 120 - 180 mm
Dno naczynia powinno być jak najbardziej
grube i płaskie.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Ostrzeżenie! Przed czyszczeniem
urządzenia należy je wyłączyć i
poczekać, aż ostygnie.
Ostrzeżenie! Ze względów
bezpieczeństwa zabrania się
czyszczenia urządzenia parą i myjkami
wysokociśnieniowymi.
9
www.zanussi.com
Ostrzeżenie! Nie stosować ściernych
preparatów czyszczących, myjek
stalowych ani kwasów, ponieważ mogą one
spowodować uszkodzenie urządzenia.
Powierzchnie emaliowane, pokrywkę i ko-
ronę palnika należy myć ciepłą wodą z do-
datkiem mydła.
Elementy ze stali nierdzewnej należy umyć
wodą, a następnie osuszyć miękką ście-
reczką.
Ruszty nie nadają się do mycia w zmywar-
ce; muszą być myte ręcznie.
Po umyciu upewnić się, czy ruszty są
umieszczone w prawidłowej pozycji.
Aby palniki działały prawidłowo, ramiona
rusztu powinny przecinać się w środku pal-
nika.
Należy zachować szczególną ostroż-
ność podczas zakładania rusztów nad
palnikami, aby nie uszkodzić powierzch-
ni płyty grzejnej.
Po wyczyszczeniu urządzenia wytrzeć je do
sucha miękką szmatką.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Włączanie i wyłączanie urządzenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarni-
ka na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
temperatury w urządzeniu wzrasta.
3. Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło regulacji temperatury do położe-
nia wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze-
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie-
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłączenia
Urządzenie jest wyłączone.
Pieczenie tradycyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jed-
nocześnie działa górna i dolna grzałka.
Duży grill
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do
przyrządzania tostów. Działa cała grzałka grilla. Maksy-
malna temperatura dla tej funkcji wynosi 210°C.
Dolna grzałka
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna
grzałka.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wyma-
gających jednakowej temperatury, na więcej niż jednym
poziomie, bez przenikania zapachów.
10
www.zanussi.com
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Pizza ekonomiczna
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Grzałki grilla i do-
lna zapewniają bezpośredni dopływ ciepła, a wentylator
wymusza obieg gorącego powietrza, który wspomaga
pieczenie dodatków lub nadzienia.Maksymalna tempe-
ratura dla tej funkcji wynosi 210°C.
Minutnik
Służy do odliczania ustawionego czasu.
Najpierw przekręcić pokrętło minutnika (patrz
„Opis produktu”) zgodnie z ruchem wskazó-
wek zegara do samego końca. Następnie na-
stawić je na żądany czas. Po upływie danego
okresu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarni-
ka.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Uwaga! W przypadku pieczenia bardzo
wilgotnych ciast należy stosować
głęboką blachę do pieczenia. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
•Urządzenie posiada cztery poziomy umie-
szczania potraw. Poziomy umieszczania
potraw są liczone od dołu.
•Możliwe jest pieczenie różnych potraw jed-
nocześnie na dwóch poziomach. Umieścić
blachy na poziomach 1 i 3.
•Wewnątrz urządzenia lub na szybie drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Zawsze należy odsunąć się od
urządzenia otwierając drzwi podczas pie-
czenia. Aby ograniczyć zjawisko kondensa-
cji pary wodnej, należy rozgrzewać urzą-
dzenie przez 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym uży-
ciu urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przed-
miotów bezpośrednio na dnie urzą
dzenia
ani nie zakrywać jego elementów folią alu-
miniową. Może to wpłynąć na efekty pie-
czenia i spowodować uszkodzenie emalio-
wanej powłoki.
Pieczenie ciast
Do pieczenia ciast najlepiej nadaje się za-
kres temperatur od 150°C do 200°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na-
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły-
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia na
dwóch blachach należy zachować pomię-
dzy nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
•Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
Aby uzyskać czerwone mięso dobrze wy-
pieczone na zewnątrz i soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę między 200°C
a 250°C.
•Dla białego mięsa, drobiu i ryb należy usta-
wić temperaturę między 150°C a 175°C.
•Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega powsta-
waniu trudnych do usunięcia plam w pie-
karniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze-
kać co najmniej 15 minut przed jego pokro-
jeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nadmier-
nej ilości dymu w piekarniku podczas pie-
czenia mięsa do ociekacza nale
ży wlać
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon-
densacji należy dolewać wody po trochu za
każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
11
www.zanussi.com
Na początku należy obserwować efekty pracy
piekarnika. Należy znaleźć optymalne usta-
wienia (ustawienie temperatury, czasu pie-
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą-
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Pieczenie tradycyjne
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Paluchy (250 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
- 150 25 - 30
Placek (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 170 30 - 35
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
- 170 - 190 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 180 - 200 50 - 60
Ciasteczka (500 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 160 - 180 25 - 30
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, aluminiowa
blacha (średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 160 - 170 25 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Kurczak cały
(1350 g)
ruszt na poziomie 2, bla-
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 200 - 220 60 - 70
Połówka kurczaka
(1300 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Pieczone kotlety
wieprzowe (600 g)
ruszt na poziomie 3, bla-
cha do pieczenia ciasta
na poziomie 1
- 190 - 210 30 - 35
Tarta (800 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
20 230 - 250 10 - 15
Nadziewane ciasto
drożdżowe (1200
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Sernik (2600 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 170 - 190 60 - 70
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
12
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i poziom
umieszczenia potrawy
Czas wstępne-
go nagrzewa-
nia (w minu-
tach)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(w minutach)
Strucla bożonaro-
dzeniowa (2400 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha (średni-
ca: 26 cm) na poziomie 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (średnica: 20 cm)
na poziomie 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumuński biszkopt
(600 + 600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 25 cm)
na poziomie 2
10 160 - 170 40 - 50
Rumuński biszkopt
tradycyjny (600 +
600 g)
2 okrągłe, aluminiowe
blachy (długość: 20 cm)
na poziomie 2
- 160 - 170 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 1
10 150 - 170 15 - 20
Bezy (400 g) blacha emaliowana na
poziomie 2
- 100 - 120 40 - 50
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowana na
poziomie 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowana na
poziomie 3
10 160 - 170 25 - 35
Ciasto maślane
(600 g)
blacha emaliowana na
poziomie 2
10 180 - 200 20 - 25
1) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 10 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Pieczenie z termoobiegiem
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Paluchy (250 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 140 - 150 20 - 30
Paluchy (250 +
250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 140 - 150 25 - 30
Paluchy (250 +
250 + 250 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 3
10 150 - 160 30 - 40
13
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Placek (500 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 30 - 35
Placek (500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 35 - 45
Placek (500+ 500
+ 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Ciasto drożdżowe
z jabłkami (2000 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 170 - 180 40 - 50
Szarlotka (1200 +
1200 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 165 - 175 50 - 60
Małe ciasteczka
(500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 20 - 30
Małe ciasteczka
(500 + 500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 150 - 160 30 - 40
Małe ciasteczka
(500 + 500 + 500
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
Biszkopt niskoka-
loryczny (350 g)
1 okrągła, alumi-
niowa blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 1
10 150 - 160 20 - 30
Ciasto w głębokiej
blasze (1200 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Kurczak cały
(1300 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 40 - 50
Pieczeń wieprzo-
wa (800 g)
ruszt na poziomie
2, blacha do pie-
czenia na pozio-
mie 1
- 170 - 180 45 - 50
Nadziewane ciasto
drożdżowe (1200
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 190 - 200 25 - 35
14
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Sernik (2600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 1
- 160 - 170 40 - 50
Tarta jabłkowa
(1900 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Keks (2400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Quiche Lorraine
(1000 g)
1 okrągła blacha
(średnica: 26 cm)
na poziomie 2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Chleb wiejski (750
+ 750 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
Rumuński biszkopt
(600 + 600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 25 cm)
na poziomie 2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumuński biszkopt
tradycyjny (600 +
600 g)
2 okrągłe, alumi-
niowe blachy
(średnica: 20 cm)
na poziomie 2
- 150 - 160 30 - 40
Drożdżówki (800
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
15 180 - 200 10 - 15
Drożdżówki (800 +
800 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
15 180 - 200 15 - 20
Rolada biszkopto-
wa (500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
10 150 - 160 15 - 25
Bezy (400 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
- 110 - 120 30 - 40
Bezy (400 + 400
g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
- 110 - 120 45 - 55
Bezy (400 + 400 +
400 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1,
2 i 4
1)
- 115 - 125 55 - 65
Placek z kruszon-
ką (1500 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 3
- 160 - 170 25 - 35
Biszkopt (600 g) blacha emaliowa-
na na poziomie 2
10 150 - 160 25 - 35
15
www.zanussi.com
Produkt
Rodzaj blachy i
poziom piekarni-
ka
Czas wstępnego
nagrzewania (mi-
nuty)
Temperatura (°C)
Czas pieczenia/
gotowania (minu-
ty)
Babka piaskowa
(600 + 600 g)
blacha emaliowa-
na na poziomie 1 i
3
10 160 - 170 25 - 35
1) Po upieczeniu ciasta na poziomie 4 należy je wyjąć i przełożyć na jego miejsce ciasto z poziomu 1. Piec
przez kolejne dziesięć minut.
2) Po wyłączeniu urządzenia pozostawić ciasto w piekarniku na 7 minut.
3) Ustawić temperaturę 250°C na czas wstępnego nagrzewania.
Pizza ekonomiczna
Produkt
Rodzaj blachy i poziom pie-
karnika
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia (w minu-
tach)
Pizza (1000 g) blacha emaliowana na pozio-
mie 1
200 - 210 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
blacha emaliowana na 2 po-
ziomie, blacha aluminiowa na
poziomie 1/2
1)
180 - 200 30
1) Po 20 minutach zamienić blachy miejscami.
Do przyrządzania pizzy najlepiej jest
przekręcić pokrętło wyboru funkcji pie-
karnika w położenie Pizza.
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej akryloamidy powstające
podczas przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu
zaleca się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy-
szczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po-
zwoli zapobiec przypaleniu resztek potraw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy myć
miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem środka do czyszczenia, po każ-
dym użyciu i pozostawić je, aż wyschną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobiega-
jącą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio-
tami ani myć w zmywarce. Może to spowo-
dować uszkodzenie powłoki zapobiegają-
cej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto-
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia czy-
szczenia należy wymontować drzwi piekarni-
ka.
16
www.zanussi.com
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia drzwi należy upewnić się,
że szyby ostygły. Istnieje zagrożenie
pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zadrapania szyb drzwi powodują
osłabienie szkła grożące jego pęknięciem.
Aby tego uniknąć, konieczna jest ich
wymiana. Więcej informacji na ten temat
można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko-
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró-
cić dźwignie umie-
szczone na obu za-
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw-
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Następ-
nie pociągnąć drzwi
do siebie, wyjmując
je z mocowania.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz-
chni przykrytej mięk-
ką szmatką.
Za pomocą śrubok-
ręta wykręcić 2 śru-
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
.
3
2
2
5
Za pomocą drew-
nianej lub plastiko-
wej łopatki podwa-
żyć wewnętrzne
drzwi.
Przytrzymać zew-
nętrzne drzwi, a na-
stępnie popchnąć
wewnętrzne drzwi w
stronę górnej krawę-
dzi.
6
Unieść wewnętrz-
ne drzwi.
7
Wyczyścić wew-
nętrzną stronę drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu-
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
17
www.zanussi.com
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu należy wykonać po-
wyższe czynności w odwrotnej kolejności.
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Zachować ostrożność
podczas wymiany żarówki oświetlenia
piekarnika. Występuje zagrożenie porażenia
prądem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia
piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
Wymiana żarówki oświetlenia piekarnika
1. Klosz oświetlenia znajduje się na tylnej
ściance komory.
Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokiej temperatury do 300°C.
Ważne! Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić, czy urządzenie jest
podłączone do zasilania i czy za-
silanie jest włączone.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Brak zasilania elektrycznego Sprawdzić bezpiecznik w domo-
wej instalacji elektrycznej.
Podczas zapalania gazu nie po-
jawia się iskra
Pokrywka i korona palnika nie są
prawidłowo ułożone
Sprawdzić, czy pokrywka i koro-
na palnika są prawidłowo ułożo-
ne.
Płomień gaśnie natychmiast po
zapaleniu
Termopara nie została wystar-
czająco rozgrzana
Po zapaleniu płomienia przytrzy-
mać wciśnięte pokrętło przez
około 5 sekund.
Nierówny płomień w palniku ga-
zowym
Korona palnika jest zatkana
resztkami żywności
Sprawdzić, czy dysza nie jest za-
blokowana i czy w koronie palni-
ka nie nagromadziły się resztki
żywności.
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w skrzyn-
ce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Jeżeli
bezpiecznik zadziała więcej niż
jeden raz, należy skontaktować
się z wykwalifikowanym elektry-
kiem.
18
www.zanussi.com
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie piekarnika Oświetlenie piekarnika jest usz-
kodzone
Wymienić żarówkę oświetlenia
piekarnika
Na potrawach i w komorze pie-
karnika osiada skroplona para
wodna
Potrawa pozostawała zbyt długo
w piekarniku
Nie należy pozostawiać potraw
w piekarniku na dłużej niż
15-20 minut po zakończeniu pie-
czenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za-
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub serwisem.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się na
tabliczce znamionowej. Tabliczka znamiono-
wa znajduje się na przednim obramowaniu
komory piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
Instalacja
Ostrzeżenie! Patrz rozdział „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Miejsce instalacji urządzenia
Urządzenie wolnostojące można ustawić
obok szafek kuchennych (z jednej lub obu
stron) oraz w narożniku.
B
A
Minimalne odległości
19
www.zanussi.com
Wymiar mm
A 690
B 150
Dane techniczne
Wymiary
Wysokość 855 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Całkowity pobór mocy 2685,6 W
Napięcie 230 V
Częstotliwość 50 Hz
Kategoria gazu II2ELs3B/P
Dopływ gazu G20 (2E) 20 mbar
G2.350(2Ls) 13 mbar
G30/G31(3B/P) 37
mbar
Średnice by-passów
Palnik Średnica by-passu w
1/100 mm
Mały 25
Średni 30
Duży 38
Palniki gazowe
Palnik Moc nomi-
nalna
Moc mini-
malna
Rodzaj gazu Ciśnie-
nie
Średnica
dysz
Zużycie
kW kW mbar mm g/godz.
Mały palnik 1,00 0,35 Gaz ziemny
G2.350
13 1,05 -
1,00 0,35 Gaz ziemny
G20
20 0,70 -
0,85 0,35 Butan G30 37 0,43 71,6
1,00 0,35 Propan G31 37 0,50 76,4
Średni palnik 2,10 0,43 Gaz ziemny
G2.350
13 1,50 -
2,00 0,43 Gaz ziemny
G20
20 0,96 -
1,90 0,43 Butan G30 37 0,65 143,2
2,00 0,43 Propan G31 37 0,71 152,8
Duży palnik 2,90 0,72 Gaz ziemny
G2.350
13 1,80 -
3,00 0,72 Gaz ziemny
G20
20 1,19 -
2,70 0,72 Butan G30 37 0,77 214,8
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Zanussi ZCG560MX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla