• Poziom umieszczenia potrawy: 3
5.3 Sztokfisz
Składniki:
• 800 g suszonego dorsza
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 duże cebule
• 6 obranych ząbków czosnku
• 2 pory
• 6 czerwonych papryk
• 1/2 puszki posiekanych pomidorów
(200 g)
• 200 ml białego wina
• 200 ml bulionu (court bouillon)
• pieprz, sól, tymianek, oregano
Sposób przygotowania:
Namoczyć suszonego dorsza przez noc.
Następnego dnia odcedzić i umieścić w
rondlu ze świeżą wodą, postawić na polu
grzejnym i doprowadzić do wrzenia.
Następnie zdjąć z pola grzejnego i
pozostawić do ostygnięcia.
Wlać oliwę z oliwek na patelnię i
rozgrzać. Obrać i drobno pokroić cebulę,
rozgnieść obrane ząbki czosnku, pokroić
i umyć pory. Wrzucić razem na gorący
tłuszcz i podsmażyć przez krótką chwilę.
Z papryki usunąć rdzeń i pokroić ją w
paski. Następnie wrzucić na patelnię z
posiekanymi pomidorami.
Dodać białe wino oraz bulion i gotować
przez jakiś czas na wolnym ogniu.
Przyprawić pieprzem, solą, tymiankiem i
oregano i gotować na wolnym ogniu
jeszcze przez 15 minut.
Wyjąć przestudzonego dorsza z rondla i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Zdjąć
skórę, usunąć ości i wszystkie płetwy.
Podzielić rybę na drobne cząstki i
umieścić w żaroodpornym naczyniu,
wymieszaną z warzywami.
• Czas pieczenia: 30 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.4 Ryba w soli
Składniki:
• cała ryba, ok. 1,5 - 2 kg
• 2 niewoskowane cytryny
• 1 główka kopru włoskiego
• 4 gałązki świeżego tymianku
• 3 kg soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Oczyścić rybę i natrzeć sokiem z dwóch
niewoskowanych cytryn.
Pokroić koperek w cienkie paski i
nadziać rybę koperkiem oraz gałązkami
świeżego tymianku.
Umieścić połowę soli kamiennej w formie
do pieczenia, na wierzch położyć rybę.
Przykryć rybę drugą połową soli
kamiennej i mocno przycisnąć.
• Czas pieczenia: 55 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.5 Nadziewane kalmary
Składniki:
• 1 kg średnich, oczyszczonych
kalmarów
• 1 duża cebula
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 90 g ugotowanego ryżu
długoziarnistego
• 4 łyżki orzeszków piniowych
• 4 łyżki porzeczek (rodzynek)
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• sól, pieprz
• sok z cytryny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 150 ml wina
• 500 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania:
Intensywnie natrzeć kalmary solą, a
następnie opłukać pod bieżącą wodą.
Obrać cebulę, drobno posiekać i dusić w
dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż się
zeszkli. Do cebuli dodać ryż
długoziarnisty, orzeszki piniowe,
porzeczki i posiekaną pietruszkę,
przyprawić solą, pieprzem i sokiem z
cytryny. Luźno nadziać kalmary
mieszanką i zaszyć otwór.
Wlać cztery łyżki oliwy z oliwek do
brytfanny i podsmażyć kalmary na polu
grzejnym. Dodać wino i sok pomidorowy.
Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić
do urządzenia.
• Czas pieczenia: 60 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
5.6 Ryba na parze
Składniki:
www.aeg.com10