6
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
! Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchenki przez osoby nie przeszkolone
zawodowo.
! Zabrania się otwierania kurków kuchenki nie mając w ręce zapalonej zapałki lub
urządzenia do zapalania gazu.
! Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
! Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchenki na inny rodzaj gazu,
przenoszenia kuchenki w inne miejsce oraz dokonywania zmian w instalacji zasilającej.
Czynności te może wykonywać uprawniony instalator.
! Nie dopuszczać do kuchenki małych dzieci oraz osób niezapoznanych z instrukcją
użytkowania.
! W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycznych
(dzwonek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych urządzeń elektrycznych i
mechanicznych powodujących powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej. W takim
przypadku należy natychmiast zamknąć zawór na butli z gazem lub kurek odcinający
instalację gazową i przewietrzyć pomieszczenie, a następnie wezwać osobę uprawnioną
do usunięcia przyczyny.
! W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną należy bezwzględnie odłączyć zasilanie
elektryczne kuchenki (stosując powyższą zasadę) i zgłosić usterkę do naprawy.
! Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów antenowych, np.
radioodbiorników.
! W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji należy
natychmiast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
! W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu butli gazowej
należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli zakręcić zawór na butli.
Po ostudzeniu należy butlę wynieść na otwartą przestrzeń. Zabrania się powtórnej
eksploatacji uszkodzonej butli.
! W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy zamknąć zawór
główny na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu z butli gazowej po
każdorazowym użytkowaniu.
! Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien
on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo
przez wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
! Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła
i wilgoci w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy
pomieszczenie kuchenne jest dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte
naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalować środki wentylacji mechanicznej
(okap z mechanicznym wyciągiem).
! Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego
przewietrzania, na przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji,
np.zwiększenia wydajności wentylacji mechanicznej, jeśli jest stosowana.