Juno JB030A9 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
JB030A9
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
Navodila za
uporabo
Pečica
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa
4
Opis urządzenia 6
Przed pierwszym użyciem 7
Codzienna eksploatacja 7
Korzystanie z akcesoriów 8
Dodatkowe funkcje 9
Wskazówki i porady 9
Konserwacja i czyszczenie 17
Rozwiązywanie problemów 20
Instalacja 21
Efektywność energetyczna 22
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za
obrażenia ciała ani szkody spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia. Należy zachować
instrukcję obsługi w bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu
do wykorzystania w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych,
a także nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub
doświadczenia, jeśli będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane w zakresie bezpiecznego korzystania z
urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się urządzenia,
jeśli nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny zbliżać się do
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę z urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
2
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne
elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć
kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem do
wymiany żarówki należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum serwisowe lub
inna wykwalifikowana osoba, aby zapobiec ryzyku
porażenia prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
3
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć na
stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Zainstalować urządzenie w
odpowiednim i bezpiecznym miejscu ,
które spełnia wymagania instalacyjne.
Urządzenie wyposażono w elektryczny
układ chłodzenia. Wymaga on zasilania
elektrycznego.
Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na tabliczce
znamionowej odpowiadają parametrom
znamionowym źródła zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego
z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie
uszkodzić wtyczki ani przewodu
zasilającego. Wymiany przewodu
zasilającego można dokonać wyłącznie
w naszym autoryzowanym centrum
serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać
drzwi urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi
są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i zaizolowanych
części, zabezpieczenie przed
porażeniem prądem należy
zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby po
zakończeniu instalacji urządzenia
wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający. Należy
zawsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z oprawki),
wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
Eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
oparzeniem, porażeniem
prądem lub wybuchem.
4
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi
urządzenia.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani innych
przedmiotów bezpośrednio na dnie
urządzenia.
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw. Nie
wolno go używać do innych celów,
takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za
ścianką meblową (np. za drzwiami
szafki), drzwi nie wolno zamykać
podczas użytkowania urządzenia.
Połączenie wysokiej temperatury i
wilgoci wewnątrz zamkniętego mebla
może doprowadzić do uszkodzenia
urządzenia, mebla lub podłogi. Nie
zamykać drzwi szafki, aż urządzenie
całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z
gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb
w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi są
ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją
czyścić.
5
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować wyłącznie
obojętne środki czyszczące. Nie
używać żadnych produktów ściernych,
myjek do szorowania,
rozpuszczalników ani metalowych
przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
porażeniem prądem.
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać go do
oświetlania pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do wymiany
lampki należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem serwisowym,
który naprawi urządzenie.
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub
uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
1 2 3 4 5
6
7
8
9
4
3
2
1
10
1
Panel sterowania
2
Kontrolka/symbol zasilania
3
Pokrętło wyboru funkcji pieczenia
4
Pokrętło sterowania (temperatury)
5
Wskaźnik/symbol temperatury
6
Otwory wylotowe powietrza dla
wentylatora chłodzącego
7
Grzałka
8
Oświetlenie
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
6
Blacha do pieczenia Do pieczenia ciast i ciastek.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Wyczyścić piekarnik i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Przed pierwszym użyciem należy
wstępnie nagrzać pusty piekarnik.
1. Wybrać funkcję .Ustawić
maksymalną temperaturę.
2. Pozostawić włączony piekarnik na 1
godzinę.
3. Wybrać funkcję . Ustawić
maksymalną temperaturę.
4. Pozostawić włączony piekarnik na 15
minut.
5. Wyłączyć i piekarnik i odczekać, aż
ostygnie.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z piekarnika może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Piekarnik jest wyłączony.
Grzałka dolna Do pieczenia ciast na kruchym spodzie oraz do pastery‐
zowania żywności.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilościach i do
opiekania pieczywa.
Górna/dolna
grzałka (Górna/
dolna grzałka)
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pieczenie trady‐
cyjne
Funkcja zapewnia oszczędność energii podczas piecze‐
nia. Wskazówki dotyczące pieczenia – patrz rozdział
„Wskazówki i porady”, Pieczenie tradycyjne. Drzwi pie‐
karnika powinny być zamknięte podczas pieczenia, tak
aby działanie funkcji nie było zakłócane, a piekarnik dzia‐
łał z najwyższą możliwą wydajnością energetyczną. Pod‐
czas używania tej funkcji temperatura w komorze może
się różnić od temperatury ustawionej. Można zmniejszyć
moc grzania. Zalecenia dotyczące oszczędzania energii
znajdują się w rozdziale „Efektywność energetyczna”,
Oszczędność energii.Na podstawie tej funkcji została ok‐
reślona klasa energetyczna urządzenia zgodnie z normą
EN 60350-1. Podczas korzystania z tej funkcji oświetle‐
nie automatycznie się wyłącza.
Ustawianie funkcji pieczenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
pieczenia w celu wybrania funkcji
pieczenia.
2. Obrócić pokrętło sterujące, aby wybrać
temperaturę.
Kontrolka włącza się, gdy piekarnik
pracuje.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji pieczenia w
położenie wyłączenia.
KORZYSTANIE Z AKCESORIÓW
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego
z poziomów umieszczania potraw i
upewnić się, że nóżki są skierowane
w dół.
Blacha do pieczenia ciasta:
Wsunąć blachę do pieczenia ciasta
między prowadnice blachy.
Ruszt wraz z blachą do pieczenia ciasta:
Wsunąć blachę do pieczenia ciasta
między prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej.
8
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka
krawędź wokół rusztu
zapobiega zsuwaniu się
naczyń z rusztu.
DODATKOWE FUNKCJE
Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
piekarnika wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
piekarnika.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie piekarnika lub
uszkodzone podzespoły mogą
spowodować niebezpieczne przegrzanie
urządzenia. Aby temu zapobiec, piekarnik
wyposażono w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie.
Po obniżeniu temperatury piekarnik
automatycznie włączy się ponownie.
WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Zalecenia dotyczące pieczenia
Potrawy można umieszczać w piekarniku
na czterech poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna
piekarnika.
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. W poniższej tabeli
znajdują się standardowe ustawienia
temperatury, czasu pieczenia i poziomu
umieszczenia potrawy.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego
czasu pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Po upieczeniu mięsa należy odczekać
około 15 minut przed jego pokrojeniem,
aby nie wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać
wodę za każdym razem, gdy wyparuje.
9
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Tabela pieczenia
Ciasta
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Ciasta ucierane 170 2 45 - 60 W foremce do
ciasta
Kruche ciasto 170 2 24 - 34 W foremce do
ciasta
Sernik 170 1 60 - 80 W 26 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Jabłecznik
(szarlotka)
170 1 100 - 120 W dwóch 20
cm foremkach
do ciasta usta‐
wionych na
ruszcie
Strudel 175 2 60 - 80 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Tarta z dże‐
mem
170 2 30 - 40 W 26 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Ciasto owoco‐
we
170 2 60 - 70 W 26 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Biszkopt (bisz‐
kopt bez tłusz‐
czu)
170 2 35 - 45 W 26 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Keks / Ciasto
owocowe
170 2 50 - 60 W 20 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Ciasto ze śliw‐
kami
1)
170 2 50 - 60 W formie do
chleba
10
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Małe ciastecz‐
ka
170 3 20 - 30 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Ciastka
1)
150 3 20 - 30 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Bezy 100 3 90 - 120 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Bułeczki
1)
190 3 15 - 20 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Ptyś
1)
190 3 25 - 35 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
Tarty płaskie 180 3 45 - 70 W 20 cm fo‐
remce do cias‐
ta
Biszkopt królo‐
wej Wiktorii
180 1 lub 2 40 - 55 Po lewej i po
prawej w fo‐
remce do cias‐
ta o średnicy
20 cm
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Chleb i pizza
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Biały chleb
1)
190 1 60 - 70 1 - 2 sztuki po
500 g
Chleb żytni 190 1 30 - 45 W formie do
chleba
Bułki
1)
190 2 25 - 40 6 - 8 bułek na
blasze do pie‐
czenia ciasta
Pizza
1)
190 1 20 - 30 Na głębokiej
blasze
11
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Babeczki
1)
200 3 10 - 20 Na blasze do
pieczenia cias‐
ta
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Zapiekanki
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Zapiekanka
makaronowa
180 2 40 - 50 W formie
Zapiekanka
warzywna
200 2 45 - 60 W formie
Quiche 190 1 40 - 50 W formie
Lasagne 200 2 25 - 40 W formie
Cannelloni 200 2 25 - 40 W formie
Pudding York‐
shire
1)
220 2 20 - 30 6 foremek do
puddingu
1)
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
Mięso
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Wołowina 200 2 50 - 70 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
Wieprzowina 180 2 90 - 120 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
Cielęcina 190 2 90 - 120 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
Pieczeń woło‐
wa, lekko wy‐
pieczona
210 2 44 - 50 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
12
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Pieczeń woło‐
wa, średnio wy‐
pieczona
210 2 51 - 55 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
Pieczeń woło‐
wa, dobrze wy‐
pieczona
210 2 55 - 60 Na ruszcie i
głębokiej bla‐
sze
Łopatka wie‐
przowa
180 2 120 - 150 Na głębokiej
blasze
Goleń wieprzo‐
wa
180 2 100 - 120 2 kawałki na
głębokiej bla‐
sze
Jagnięcina 190 2 110 - 130 Udziec
Kurczak 200 2 70 - 85 W całości na
głębokiej bla‐
sze
Indyk 180 1 210 - 240 W całości na
głębokiej bla‐
sze
Kaczka 175 2 120 - 150 W całości na
głębokiej bla‐
sze
Gęś 175 1 150 - 200 W całości na
głębokiej bla‐
sze
Królik 190 2 60 - 80 W kawałkach
Zając 190 2 150 - 200 W kawałkach
Bażant 190 2 90 - 120 W całości na
głębokiej bla‐
sze
Ryba
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Pstrąg / Dora‐
da
190 2 40 - 55 3 - 4 ryby
13
Produkt Górna/dolna grzałka Czas (min) Uwagi
Temperatura
(°C)
Poziom pie‐
karnika
Tuńczyk / Ło‐
soś
190 2 35 - 60 4 - 6 filetów
Grill
Nagrzewać wstępnie piekarnik przez 10
minut.
Użyć trzeciego poziomu piekarnika.
Ustawić temperaturę 250°C.
Produkt Ilość Czas (min)
Sztuki Ilość (kg) 1. strona 2. strona
Steki 4 0.8 12 - 15 12 - 14
Befsztyki 4 0.6 10 - 12 6 - 8
Kiełbaski 8 - 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe 4 0.6 12 - 16 12 - 14
Kurczak (połówki) 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebaby 4 - 10 - 15 10 - 12
Pierś z kurczaka 4 0.4 12 - 15 12 - 14
Hamburger 6 0.6 20 - 30 -
Filet rybny 4 0.4 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki 4 - 6 - 5 - 7 -
Tosty 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Pieczenie tradycyjne
Aby uzyskać najlepsze
rezultaty, należy przestrzegać
zaleceń z poniższej tabeli.
Produkt Akcesoria Temperatu‐
ra (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Czas (min)
Słodkie bułecz‐
ki, 12 sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 2 35 - 40
Bułki, 9 sztuk blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 2 35 - 40
14
Produkt Akcesoria Temperatu‐
ra (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Czas (min)
Pizza mrożo‐
na, 0,35 kg
ruszt 220 2 35 - 40
Rolada bisz‐
koptowa
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
170 2 30 - 40
Brownie blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 2 30 - 40
Suflet, 6 sztuk ceramiczne kokilki na
ruszcie
200 3 30 - 40
Biszkoptowy
spód tarty
forma do tarty na ruszcie 170 2 20 - 30
Biszkopt królo‐
wej Wiktorii
naczynie do pieczenia na
ruszcie
170 2 35 - 45
Gotowana ry‐
ba, 0,3 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 3 35 - 45
Cała ryba,
0,2 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 3 35 - 45
Filet rybny,
0,3 kg
blacha do pieczenia piz‐
zy na ruszcie
180 3 35 - 45
Gotowane mię‐
so, 0,25 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
200 3 40 - 50
Szaszłyk,
0,5 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
200 3 25 - 35
Ciastka, 16
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 2 20 - 30
Makaroniki, 20
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 2 40 - 45
Babeczki, 12
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
170 2 30 - 40
Paszteciki, 16
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
170 2 35 - 45
Kruche cias‐
teczka, 20
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
150 2 40 - 50
Tartaletki, 8
sztuk
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
170 2 20 - 30
15
Produkt Akcesoria Temperatu‐
ra (°C)
Poziom
piekarni‐
ka
Czas (min)
Gotowane wa‐
rzywa, 0,4 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 3 35 - 40
Omlet wegeta‐
riański
blacha do pieczenia piz‐
zy na ruszcie
200 3 30 - 45
Warzywa śró‐
dziemnomors.,
0,7 kg
blacha do pieczenia cias‐
ta lub głęboka blacha
180 4 35 - 40
Informacje dla ośrodków
przeprowadzających testy
Testy zgodne z normą IEC 60350-1.
Produkt Funkcja Akce‐
soria
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tem‐
pera‐
tura
(°C)
Czas (min) Uwagi
Ciastka Górna/
dolna
grzałka
Blacha
do pie‐
czenia
ciasta
3 170 20 - 30 Umieścić 20 cia‐
stek na jednej
blasze do pie‐
czenia.
Szarlot‐
ka
Górna/
dolna
grzałka
Ruszt 1 170 80 - 120 Użyć 2 form (o
średnicy 20 cm),
umieszczonych
po przekątnej.
Biszkopt Górna/
dolna
grzałka
Ruszt 2 170 35 - 45 Użyć foremki do
ciasta (o średni‐
cy 26 cm).
Cias‐
teczka
maślane
Górna/
dolna
grzałka
Blacha
do pie‐
czenia
ciasta
3 150 20 - 35 Nagrzewać
wstępnie piekar‐
nik przez 10 mi‐
nut.
Tosty
4 - 6
sztuk
Grill Ruszt 3 maks
.
2-4 minuty
pierwsza
strona; 2-3
minuty druga
strona
Nagrzewać
wstępnie piekar‐
nik przez 3 mi‐
nuty.
16
Produkt Funkcja Akce‐
soria
Po‐
zio
m
pie‐
kar‐
nika
Tem‐
pera‐
tura
(°C)
Czas (min) Uwagi
Burger
wołowy
6 kawał‐
ków, 0,6
kg
Grill Ruszt i
ocie‐
kacz
3 maks
.
20 - 30 Umieścić ruszt
na trzecim po‐
ziomie, a ocie‐
kacz na drugim
poziomie piekar‐
nika. Obrócić
produkt w poło‐
wie czasu pie‐
czenia.
Nagrzewać
wstępnie piekar‐
nik przez 3 mi‐
nuty.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Uwagi dotyczące czyszczenia
Przód piekarnika należy myć miękką
ściereczką zwilżoną ciepłą wodą z
dodatkiem łagodnego płynu do mycia
naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych
należy stosować łagodny środek
czyszczący.
Po każdym użyciu należy oczyścić
wnętrze piekarnika. Nagromadzenie się
tłuszczu lub resztek potraw może
spowodować pożar.
Po każdym użyciu akcesoriów należy
wyczyścić je i pozostawić do wyschnięcia.
Do czyszczenia należy użyć miękkiej
ściereczki zwilżonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń. Nie
myć akcesoriów w zmywarce.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy
usuwać za pomocą specjalnego środka do
czyszczenia piekarników.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić żrącymi środkami, ostrymi
przedmiotami ani myć w zmywarce.
Mogłyby one uszkodzić powłokę
zapobiegającą przywieraniu.
Wewnątrz piekarnika lub na szybach drzwi
może skraplać się para wodna. Aby
ograniczyć zjawisko skraplania, należy
rozgrzewać piekarnik przez 10 minut
przed rozpoczęciem pieczenia.Wycierać
wilgoć osiadłą w komorze piekarnika po
każdym użyciu.
Piekarniki wykonane ze stali
nierdzewnej lub aluminium
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącznie
za pomocą wilgotnej ściereczki lub gąbki.
Osuszyć miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych,
ponieważ mogą one uszkodzić
powierzchnię piekarnika. Panel
sterowania piekarnika należy czyścić
stosując się do tych samych zaleceń.
17
Czyszczenie uszczelki drzwi
Należy regularnie sprawdzać uszczelkę
drzwi. Uszczelka drzwi jest założona
wokół obramowania komory piekarnika.
Nie wolno korzystać z piekarnika, jeśli
uszczelka drzwi jest uszkodzona.
Skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy
zapoznać się z ogólnymi informacjami na
temat czyszczenia.
Wyjmowanie prowadnic blach
Aby wyczyścić piekarnik, należy wyjąć
prowadnice blach.
UWAGA! Podczas
wyjmowania prowadnic blach
należy zachować ostrożność.
1. Odciągnąć przednią część prowadnic
blach od bocznej ścianki.
2. Odciągnąć tylną część prowadnic
blach od bocznej ścianki i wyjąć je.
2
1
Zamontować akcesoria w odwrotnej
kolejności.
Zdejmowanie i zakładanie drzwi
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie
szyby. Drzwi piekarnika i wewnętrzne
szyby można wymontować do
wyczyszczenia. Przed przystąpieniem do
demontażu szyb należy zapoznać się z
instrukcją „Zdejmowanie i zakładanie
drzwi”.
Jeśli drzwi nie zostaną
uprzednio zdemontowane,
mogą się gwałtownie zamknąć
podczas wyjmowania z nich
szyby wewnętrznej.
UWAGA! Nie używać
piekarnika bez wewnętrznej
szyby.
1. Całkowicie otworzyć drzwi i
przytrzymać oba zawiasy.
2. Unieść i całkowicie obrócić dźwignie
przy obu zawisach.
3. Przymknąć drzwi piekarnika do
połowy, do pierwszej pozycji otwarcia.
Następnie unosząc i pociągając drzwi
do siebie, wyjąć je z mocowania.
18
4. Umieścić drzwi na stabilnej
powierzchni przykrytej miękką
szmatką.
5. Zwolnić blokadę, aby wyjąć
wewnętrzną szybę.
6. Obrócić oba elementy mocujące o 90°
i wyjąć je z mocowań.
90°
7. Ostrożnie podnieść i wyjąć szybę.
1
2
8. Umyć szyby wodą z płynem do mycia
naczyń. Ostrożnie wytrzeć szyby do
sucha. Nie myć szyb w zmywarce.
Po umyciu zamontować szybę oraz drzwi
piekarnika.
Zamontować prawidłowo listwę drzwi
(powinno było słyszalne kliknięcie).
Upewnić się, że wewnętrzną szybę
prawidłowo umieszczono w mocowaniu.
A
Wymiana oświetlenia
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
porażeniem prądem.
Żarówka może być gorąca.
1. Wyłączyć piekarnik.
Odczekać, aż piekarnik ostygnie.
2. Odłączyć piekarnik od zasilania.
3. Umieścić szmatkę na dnie komory.
19
Tylne oświetlenie
1. Obrócić szklany klosz, aby go zdjąć.
2. Wyczyścić szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową,
odpowiednią do piekarnika i odporną
na działanie temperatury do 300°C.
4. Zamontować klosz.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Co zrobić, gdy…
Problem Prawdopodobna przyczy‐
na
Rozwiązanie
Piekarnik nie nagrzewa się. Piekarnik jest wyłączony. Włączyć piekarnik.
Piekarnik nie nagrzewa się. Zadziałał bezpiecznik. Sprawdzić, czy przyczyną
nieprawidłowego działania
jest bezpiecznik. Jeżeli nad‐
al będzie dochodzić do wy‐
zwalania bezpiecznika, nale‐
ży skontaktować się z wy‐
kwalifikowanym elektrykiem.
Nie działa oświetlenie. Przepaliła się żarówka. Wymienić żarówkę.
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiadają para i
skropliny.
Potrawa pozostawała za
długo w piekarniku.
Nie należy pozostawiać po‐
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakoń‐
czeniu procesu pieczenia.
Informacje serwisowe
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym
zakresie nie jest możliwe, należy
skontaktować się ze sprzedawcą lub z
autoryzowanym punktem serwisowym.
Dane niezbędne dla serwisu znajdują się
na tabliczce znamionowej. Tabliczka
znamionowa znajduje się na przednim
obramowaniu komory piekarnika. Nie
usuwać tabliczki znamionowej z komory
piekarnika.
Zalecamy wpisanie danych w tym miejscu:
Model (MOD.) .........................................
Numer produktu (PNC) .........................................
Numer seryjny (S.N.) .........................................
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Juno JB030A9 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi