Whirlpool ARC 8120/AL instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

174
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
PRZED UŻYTKOWANIEM URZĄDZENIA
............. STRONA 175
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
............................................................... STRONA 175
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
.................................................................... STRONA 176
OPIS URZĄDZENIA
...................................................... STRONA 177
KOMORA CHŁODZIARKI
........................................... STRONA 178
KOMORA ZAMRAŻARKI
............................................ STRONA 181
PRZECHOWYWANIE ORAZ ROZMRAŻANIE
ŻYWNOŚCI
..................................................................... STRONA 183
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
.......................... STRONA 185
ZALECENIA W PRZYPADKU DŁUŻSZYCH
NIEOBECNOŚCI
............................................................ STRONA 185
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK /
SERWIS
........................................................................... STRONA 186
SERWIS TECHNICZNY
............................................... STRONA 187
175
PRZED UŻYTKOWANIEM URZĄDZENIA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
Urządzenie, które Państwo zakupili
przeznaczone jest wyłącznie do użytku
domowego
Zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcja użytkowania, w
której znajdziecie opis urządzenia oraz
porady dotyczące przechowywania
produktów spożywczych.
Instrukcję należy zachować, aby można było
korzystać z niej w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić
się, czy nie ma uszkodzeń oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Ewentualne szkody
powinny być zgłoszone sprzedawcy, w ciągu
24 godzin od chwili dostawy urządzenia.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny, co zwiększy
efektywność obwodu chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi lokalnymi przepisami
dotyczącymi zasad bezpieczeństwa
4. Przed użytkowaniem należy oczyścić wnętrze
urządzenia.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materiały z opakowania
(worki plastykowe, kawałki polistyrenu itp.)
należy zabezpieczyć przed dziećmi, gdyż
stanowią one potencjalne źródło zagrożenia.
2. Złomowanie
Urządzenie zostało wykonane z materiału, który
może być wykorzystany jako surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko
i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć w
przypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszy produkt nie jest klasyfikowany
jako odpad z gospodarstwa domowego.
Urządzenie, w celu jego złomowania, należy
zdać w odpowiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu komponentów
elektrycznych i elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć
przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i półki, tak
aby dzieci nie miały łatwego dostępu do wnętrza.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia
nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje
na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
opisywanego urządzenia można uzyskać w
lokalnym urzędzie miasta, w miejskim
przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w
sklepie, w którym produkt został zakupiony.
Informacja:
Urządzenie nie zawiera CFC (obwód
chłodniczy jest napełniony R134a) ani HFC (w
tym wypadku jest zastosowany R600a.
Dla urządzeń z izobutanem (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym,
nieszkodliwym dla środowiska, lecz zapalnym.
Należy więc koniecznie upewnić się, czy rury
obwodu chłodniczego nie są uszkodzone.
Deklaracja zgodności
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do
kontaktu z żywnością i jest zgodne z
przepisami Dyrektyw Europejskich 89/109/
EWG, 90/128/EWG oraz 02/72/EWG.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- zasadami bezpieczeństwa, o których mowa
w Dyrektywie 73/23/EWG, dotyczącej niskiego
napięcia;
- zasadami bezpieczeństwa, o których mowa
w Dyrektywie dotyczącej kompatybilności
elektromagnetycznej 89/336/EWG, wraz ze
zmianami wprowadzonymi przez Dyrektywę
93/68/EWG;
urządzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z normami
uziemienia.
176
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I OGÓLNE
ZALECENIA
Komora chłodziarki powinna być stosowana
wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast
komora zamrażarki do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżych produktów
i wytwarzania kostek lodu.
Po zainstalowaniu upewnić się, czy
urządzenie nie stoi na przewodzie zasilającym.
W komorze zamrażarki nie należy
przechowywać płynów w szklanych
pojemnikach, gdyż grozi to ich rozerwaniem.
Kostki lodu lub lody nie powinny być wkładane
do ust zaraz po wyjęciu z komory zamrazarki,
gdyż może to powodować odmrożenia.
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia,
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
wyłączyć zasilanie.
Upewnić się, że urządzenie nie stoi w
pobliżu źródła ciepła.
Nie przechowywać lub używać benzyny lub
innych płynów lub gazów łatwopalnych w
pobliżu urządzenia lub innego sprzętu AGD.
Wydzielane przez nie opary mogą być
przyczyną pozaru lub wybuchu.
Aby zapewnić właściwą wentylację, należy
pozostawić co najmniej 1 cm wolnej
przestrzeni po obydwóch bokach oraz
ponad urządzeniem.
Nie zakrywawć otworów wentylacyjnych w
obudowie urządzenia lub w elementach
zabudowy.
Wszelkie urządzenia posiadające na
wyposażeniu wytwarzacze lodu oraz
dystrybutory wody powinny zostać
podłączone do sieci doprowadzającej
wyłącznie wodę pitną (ciśnienie w sieci
powinno zawierać się w przedziale pomiędzy
1,7 i 8,1 bar (25 i 117 PSI). Wytwarzacze lodu
i/lub wody, które nie są bezpośrednio
podłączone do sieci wodnej, powinny być
napełniane wyłącznie wodą pitną.
Zainstalować i wypoziomować produkt na
powierzchni mogącej utrzymać jego ciężar,
oraz w miejscu, które jest odpowiednie dla
wymiarów i zastosowania urządzenia.
Urządzenie należy ustawić w miejscu
suchym i dobrze wentylowanym.
Urządzenie zostało przewidziane do
funkcjonowania w środowisku, w którym
temperatura zawiera się w następujących
zakresach, zależnych od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej:
działanie urządzenia może ulec
pogorszeniu, gdy przez dluższy czas
funkcjonować będzie w temperaturze
wyższej lub niższej w stosunku do
podanego przedziału.
Podczas przesuwania urzadzenia możliwe
jest uszkodzenie posadzki
(na przykład. parkietu).
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosować urządzeń
mechanicznych lub innych, które różnią się
od środków zalecanych przez producenta.
Nie uszkadzać obiegu czynnika
chlodniczego w urzadzeniu.
Nie stosować żadnych urządzeń
elektrycznych w komorach, w których
przechowywana jest żywność, jeżeli nie są
one zalecane przez producenta
chłodziarko-zamrażarki.
Urzadzenie nie powinno byc obslugiwane bez
nadzoru przez dzieci oraz osoby kalekie.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać do tego, aby dzieci bawiły
się bądź chowały wewnątrz urządzenia.
Przewód zasilajacy może być wymieniony
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Urządzenie należy odłączać od sieci
elektrycznej poprzez wyjęcie wtyczki lub
wyłączenie przełącznika dwubiegunowego,
zainstalowanego przed gniazdkiem.
Sprawdzić, czy wartość napięcia podana na
tabliczce znamionowej, odpowiada napięciu
w Państwa mieszkaniu
Płyn (nietoksyczny), znajdujący się w
akumulatorach zimna, nie nadaje się do picia.
Klasa
Klimatyczna
T. Otocz. (°C) T. Otocz. (°F)
SN od 10 do 32 od 50 do 90
N od 16 do 32 od 61 do 90
ST od 18 do 38 od 64 do 100
T od 18 do 43 od 64 do 110
177
OPIS URZĄDZENIA
A. Komora chłodziarki
1. Oswietlenie
2. Regulacja temperatury
3. Półki / Obszar półek
4. Przedział o niższej temperaturze
5. Szuflada na owoce i warzywa
5a. Regulator wilgotności
6. Przegroda szuflady na owoce i
warzywa
7. Wyjmowana półka-blokada butelek
8. Przegroda
9. Półki drzwiowe
10. Półka na jaja
B. Komora zamrażarki
11. Wytwarzacz lodu
12. Szuflady zamrażarki
13. Półki drzwiowe zamrażarki
178
KOMORA CHŁODZIARKI
To urządzenie wyposażone jest w system NoFrost, a w związku z tym nie wymaga odszraniania.
Ponadto, dzięki systemowi rozprowadzania nawiewanego zimna, temperatura w całej komorze
chłodziarki jest prawie jednolita.
Produkty żywnościowe mogą być układane na każdym poziomie, ale należy zwrócić uwagę na otwory
nośników powietrza, których nie należy przesłaniać, zapewniając cyrkulację powietrza.
Optymalne wyniki osiąga się w zakresie temperatury +18°C do +43°C.
ZAŁĄCZENIE URZĄDZENIA
Włączyć urządzenie.
Urządzenie włączy się automatycznie.
Gdy drzwiczki są otwarte, zapala się lampka wewnętrzna.
UŻYWANIE CHŁODZIARKI
Regulacja temperatury.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia oraz optymalne warunki przechowywania
żywności, należy oddzielnie regulować temperaturę komory chłodziarki oraz komory zamrażarki.
TERMOSTAT CHŁODZIARKI
Aby dokonać regulacji temperatury w komorze chłodziarki, obrócić termostat i ustawić go na żądanej pozycji.
Po włączeniu, chłodziarka potrzebuje ok. 2 godzin na osiągnięcie temperatury właściwej do
przechowywania standardowej ilości zwykłych artykułów spożywczych w komorze chłodziarki.
Warunki przechowywania żywności w komorze
chłodziarki
Produkty spożywcze należy wkładać tak, jak to
podano na ilustracji.
A. Produkty ugotowane
B. Ryby, mięso
C. Owoce i warzywa
D. Butelki
E. Masło
F. Nabiał, sery
W celu zapewnienia skuteczniejszej konserwacji
witamin, aromatów, właściwości odrzywczych
oraz świeżości, radzimy owijać żywność w folię
aluminiową, plastykową lub przechowywać ją w
pojemnikach z pokrywą. Zapobiegnie to również
przenikaniu się zapachów.
UWAGA:
Przestrzeń pomiędzy półkami a tylną ścianą chłodziarki nie może być przesłonięta, gdyż
uniemożliwia to swobodny przepływ powietrza.
Produkty spożywcze nie powinny dotykać tylnej ścianki komory chłodziarki.
Nie wstawiać do chłodziarki ciepłych potraw.
Napoje powinny być przechowywane w zamkniętych pojemnikach.
Przechowywanie warzyw zawierających dużą ilość wody spowoduje kondensację pary wodnej w
dolnej szufladzie: nie ma to wpływu na prawidłowe funkcjonowanie chłodziarki.
Odszranianie komory chłodziarki następuje całkowicie automatycznie.
Chłodziarka funkcjonuje prawidłowo w temperaturze otoczenia od +16 °C do +38 °C.
Ilość półek oraz układ wyposażenia może się różnić, zależnie od modelu.
Wszystkie półki oraz półki drzwiowe są wyjmowane.
akcesoria chłodziarki/zamrażarki nie nadają się do mycia w zmywarce.
Temperatura Sposób użycia
Minimalna Przechowywanie niewielkich ilości artykułów spożywczych.
Rzadko otwierane drzwiczki.
Średnia Użycie zwykłe.
Maksymalna Przechowywanie dużych ilości artykułów spożywczych.
Częste otwieranie drzwiczek.
179
CECHY WNĘTRZA KOMORY CHłODZIARKI
PRZEDZIAŁ O NIŻSZEJ TEMPERATURZE
Jest to wysuwany przedział, w którym panuje niższa temperatura, i w którym przechowywać można
przez dłuższy czas świeżą żywność. Pozwala na szybsze schłodzenie napojów. Jest to doskonałe
miejsce na przechowywanie nabiału, świeżych potraw, kiełbasy i mięsa.
Wysuwane szklane półki
Urządzenie zostało wyposażone w dwie wysuwane szklane półki, ułatwiające dostęp do produktów
znajdujących się w głębi, lub w dolnej części urządzenia.
Półki zostały wykonane z odpornego hartowanego szkła.
Na brzegach półek przewidziano rozwiązanie uniemożliwiające przeciekanie płynów na inne półki.
Zmiana pozycji półek:
W zależności od potrzeb, możliwa jest zmiana pozycji półek.
Aby wyjąć półkę, należy ją wysunąć aż do punktu oporu.
Nacisnąć zaciski w kierunku do dołu, jak to pokazano na rysunku, wysunąć i odczepić półkę. Zaciski
mogą być naciskane oddzielnie.
W celu wyjęcia prowadnicy, pociągnąć sworznie na zewnątrz.
Wyjąć prowadnice, jak to pokazano na rysunku, i ustawić je w wybranej pozycji.
Podczas umocowywania prowadnic pamiętać o przestrzeganiu kierunku wskazanego za pomocą
symbolu “ ” (do góry), widocznego na prowadnicy.
Ustawić półkę na prowadnicy.
1
V
1
2
3
4
5
180
SZUFLADA NA OWOCE I WARZYWA (W zależności od modelu)
Produkty takie jak owoce i warzywa odwadniają się, jeżeli przechowywane są w warunkach
bezpośredniego kontaktu z zimnym i suchym powietrzem. Szuflada ta umożliwia utrzymanie
temperatury oraz poziomu wilgotności, zapewniających właściwe warunki przechowywania owoców
oraz warzyw, z zachowaniem ich naturalnych właściwości. Metalowe prowadnice szuflady na owoce
i warzywa umożliwiają łatwe i bezpieczne otwieranie oraz zamykanie szuflady. Znajdująca się na
wyposażeniu praktyczna przegroda szuflady na owoce i warzywa ułatwi rozmieszczenie produktów.
Regulator wilgotności:
Szuflada na owoce i warzywa wyposażona została w regulator wilgotności, który umożliwia kontrolę
poziomu wilgotności w powietrzu napływającym do szuflady.
Zaleca się zamknięcie regulatora w przypadku przechowywania warzyw liściastych i jego otwarcie
w przypadku owoców.
12
181
KOMORA ZAMRAŻARKI
Po uruchomieniu urządzenia należy odczekać około 3 godzin, zanim zostanie osiągnięta temperatura
wewnętrzna, odpowiednia do przechowywania produktów mrożonych.
Komora zamrażarki, która oznaczona jest symbolem , umożliwia przechowywanie mrożonek
oraz zamrażanie produktów świeżych i gotowanych. Ponadto w komorze tej wytwarzać można kostki
lodu. Wewnętrzna strona drzwi zamrażarki nadaje się do przechowywania lodów oraz mrożonej
żywności o krótkim okresie przydatności do spożycia.
Maksymalna ilość świeżej żywności, jaka może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin przy
temperaturze otoczenia +25°C, podana jest na tabliczce znamionowej.
PANEL STEROWANIA ZAMRAŻARKI
Aby dokonać regulacji temperatury w komorze zamrażarki, wybrać żądany poziom zamrożenia przy
pomocy specjalnego przycisku , znajdującego się na panelu sterowania.
Sterowanie elektroniczne
Urządzenie jest wyposażone w wyjątkowy system sterowania elektronicznego, który umożliwia stałe
monitorowanie jego pracy.
W przypadku awarii, system sterowania uruchamia alarm akustyczny.
System ten steruje zamknięciem drzwiczek. Jeśli drzwiczki pozostały otwarte, zostają one
zamknięte i sygnał alarmowy się wyłącza.
System ten steruje również wewnętrzną temperaturą urządzenia. Alarm dźwiękowy uruchomi się w
razie wzrostu temperatury wewnętrznej. Nie wkładać ponownie do urządzenia wrzących produktów.
W celu wyłączenia alarmu dźwiękowego, nacisnąć przycisk “Alarm”.
System sterowania elektronicznego jest wyposażony w funkcję automatycznego sterowania.
Sygnał dźwiękowy natychmiast poinformuje o ewentualnym nieprawidłowym działaniu urządzenia.
System sterowania elektronicznego posiada również funkcję samosterowania.
Alarm dźwiękowy bezzwłocznie zawiadomi o wszelkich nieprawidłowościach w pracy urządzenia.
Pozwoli to Państwu na kontakt z centrum serwisowym i szybkie rozwiązanie problemu.
Po uruchomieniu alarmu dźwiękowego, zaleca się nie korzystać z urządzenia przez dłuższy okres
czasu. Należy zwrócić się jak najprędzej do Serwisu Technicznego.
Przycisk wyłączający
alarm
Szybkie Zamrażanie
Poziom minimalny: wskazany dla przechowywania w komorze
zamrażarki niewielkich ilości artykułów spożywczych w sytuacji, gdy
drzwiczki są rzadko otwierane.
Poziom średni: używać w zwykłych warunkach.
Poziom maksymalny: wskazany dla przechowywania w komorze
zamrażarki większych ilości artykułów spożywczych oraz w sytuacji,
gdy drzwiczki są często otwierane.
Szybkie Zamrażanie: wybrać funkcję szybkiego zamrażania, aby
osiągnąć niższe temperatury. Funkcja ta wyłącza się automatycznie
po 18 godzinach.
182
KOSTKI LODU
Urządzenie zostało wyposażone w wytwarzacz kostek lodu (w zależności od modelu), który umożliwia
ich szybkie i praktyczne przygotowywanie.
Ważne:
Przed wypełnieniem pojemnika wodą, należy upewnić się, że nie ma w nim lodu.
Wytwarzacz lodu oraz pojemnik mogą zostać wyjęte, a na ich miejscu można przechowywać
żywność.
UWAGA
:
W przypadku przerwy w dopływie energii elektrycznej, komora zamrażarki jest w stanie utrzymać
prawidłową temperaturę przechowywania żywności przez około 13, 14 godzin.
Nie należy otwierać drzwi komory zamrażalnika podczas przerw w dopływie prądu.
ZWIĘKSZANIE POJEMNOŚCI CHŁODZIARKI
usunięcie szuflad oraz wytwarzacza lodu umożliwia otrzymanie maksymalnej pojemności w
zamrażarce i tym samym umieszczenie produktów spożywczych na jej półkach.
1234
1
183
PRZECHOWYWANIE ORAZ ROZMRAŻANIE
ŻYWNOŚCI
POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU ZAMRAŻANIA ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
Produkty spożywcze należy szczelnie zapakować, tak aby nie miała do nich dostępu woda, wilgoć
lub skropliny; zahamuje to przechodzenie zapachów z jednej części chłodziarki do drugiej, a tym
samym zapewni lepsze warunki przechowywania mrożonej żywności. Polecamy stosowanie
plastykowych pojemników z hermetyczną pokrywą, aluminiowych podstawek, folii aluminiowej, folii
plastykowej oraz opakowań z materiałów nieprzepuszczalnych.
Ważne:
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a do ich przenoszenia trzeba używać toreb
termicznych.
Po powrocie do domu należy niezwłocznie włożyć je do zamrażarki.
Unikać albo zredukować do minimum zmiany temperatury.
Przestrzegać daty przydatności do spożycia, podanej na opakowaniu.
Należy zawsze postępować zgodnie z instrukcją przechowywania mrożonek, umieszczoną na
opakowaniu.
SZCZELNE OPAKOWYWANIE
Przed szczelnym zamknieciem opakowania, należy wypuścić znajdujące się w nim powietrze.
Wewnątrz przeźroczystych opakowań umieścić etykietę; w przypadku opakowań matowych
stosować etykiety samoprzylepne, które należy naklejać na zewnętrznej stronie opakowania.
Zawiazac górną część opakowania.
ROZMRAŻANIE
Oto kilka praktycznych rad.
Surowe warzywa: włożyć bezpośrednio do gorącej wody, bez wcześniejszego rozmrażania, i
gotować jak zwykle.
Mięso (duże kawałki): rozmrozić w komorze chłodziarki, nie zdejmując opakowania. Przed
przystąpieniem do gotowania pozostawić w temperaturze pokojowej przez około dwie godziny.
Mięso (małe kawałki): rozmrozić w temperaturze pokojowej lub od razu ugotować.
Ryby: rozmrażać w komorze chłodziarki nie wyjmując z opakowania, lub przystąpić bezpośrednio do
przygotowania, nie dopuszczając do całkowitego rozmrożenia.
W przypadku przerwy w dopływie energii elektrycznej, komora zamrazarki jest w stanie utrzymać
prawidłową temperaturę przechowywania przez około 12 godzin; W tym okresie radzimy nie otwierać
drzwi zamrazarki. Nie zamrażać ponownie produktów częściowo rozmrożonych.
Produkty gotowane: należy odgrzewać w piekarniku, nie wyjmując ich z aluminiowych opakowań.
Owoce: rozmrozić w komorze chłodziarki
UWAGA: nie wkładać do zamrażarki ciepłych produktów, lecz pozostawić je przez 30 minut w
temperaturze pokojowej do wcześniejszego ostygnięcia, po czym opakować i zamrozić.
Pozostawienie produktów przed zamrożeniem do wcześniejszego ostygnięcia pozwoli na
zaoszczędzenie energii elektrycznej i przedłuży żywotność urządzenia.
184
TABELA PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI
Czas przechowywania żywności zależy od jakości produktu, od opakowania (czy przepuszcza wilgoć i
parę) oraz od temperatury (powinna wynosić -18°C.
ARTYKUŁY I ICH DOPUSZCZALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA
NABIAŁ
PIECZYWO I WYPIEKI
Owoce
Soki owocowe
skoncentrowane
12 miesięcy
Owoce (ogólnie) od 8 do 12 miesięcy
Owoce cytrusowe i świeże
soki
od 4 do 6 miesięcy
Warzywa
Mrożone przemysłowo 8 miesięcy
Mrożone w domu od 8 do 12 miesięcy
Mięso
Kibasa 4 tygodnie lub krócej
Hamburgery 1 miesiąc
Wołowina, cielęcina,
jagnięcina
od 2 do 3 miesięcy
Pieczeń
Wołowina od 6 do 12 miesięcy
Jagnięcina i cielęcina od 6 do 12 miesięcy
Wieprzowina od 4 do 8 miesięcy
Kiełbasa świeża od 1 do 2 miesięcy
Befsztyki i kotlety
Wołowina od 8 do 12 miesięcy
Jagnięcina, cielęcina,
wieprzowina
od 2 do 4 miesięcy
Ryby
Dorsz, flądra, sola 6 miesięcy
Łosoś od 2 do 3 miesięcy
Makrela, okoń od 2 do 3 miesięcy
Ryba w panierce (kupiona) 3 miesięcy
Mięczaki, ostrygi od 3 do 4 miesięcy
Ryby gotowane, kraby od 3 do 4 miesięcy
Krewetki surowe 12 miesięcy
Drób
Kurczak lub indyk (w
całości lub w kawałkach)
12 miesięcy
Kaczka i gęś 6 miesięcy
Podroby od 2 do 3 miesięcy
Drób w sosie 6 miesięcy
Kawałki (bez sosu) 1 miesiąc
Mięso duszone
Mięso, drób i ryby od 2 do 3 miesięcy
Masło od 6 do 9
miesięcy
Margaryna 12 miesięcy
Sery
Camembert, mozzarella,
sery do smarowania
3 miesięcy
Sery kremowe nie zamrażać
Brie, Ementaler, ser
szwajcarski, itd.
(zamrażanie może mieć
wpływ na konsystencję sera)
od 6 do 8
miesięcy
Lody, soki owocowe, mleko 12 miesięcy
Jaja
(do żółtek lub całych ubitych
jaj dodać sól)
W całości (ubite), białko,
żółtko
12 miesięcy
Chleb pieczony i bułki 3 miesięcy
Chleb surowy 1 miesiąc
Rogalik typu croissant 3 miesięcy
Ciasta (bez lukru) od 2 do 4
miesięcy
Ciasta (z lukrem) i ciastka od 6 do 12
miesięcy
Ciasto maślane z
owocami
12 miesięcy
Masa na ciasteczka 3 miesięcy
Masa na ciasta od 4 do 6
miesięcy
185
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ZALECENIA W PRZYPADKU DŁUŻSZYCH
NIEOBECNOŚCI
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności konserwacji lub czyszczenia należy wyjąć wtyczkę
z gniazdka lub odłączyć urządzenie od zasilania.
Wnętrze komory chłodziarki oraz zamrażarki należy okresowo czyścić szmatką zamoczoną w
roztworze ciepłej wody z dodatkiem neutralnych środków czyszczących, stosownych do mycia
wnętrza chłodziarki. Nie stosować detergentów ani środków ściernych. Nie czyścić elementów
chłodziarki za pomocą płynów łatwopalnych. Wydzielane przez nie opary mogą być przyczyną
pozaru lub wybuchu.
Części zewnętrzne urządzenia oraz uszczelki drzwi czyścić wilgotną gąbką i wysuszyć delikatną
szmatką.
Nie stosować czyszczących urządzeń parowych.
Odszranianie komory chłodziarki oraz zamrażarki dokonuje się całkowicie automatycznie
(system NoFrost).
Wskazane jest regularne czyszczenie skraplacza (kratki wentylacyjne znajdują się w tylnej części
urządzenia), za pomocą odkurzacza lub szczotki.
Krótkie okresy nieobecności
Nie ma potrzeby wyłączania urządzenia, jeżeli nieobecność w domu będzie krótsza niż trzy tygodnie.
Należy spożyć artykuły łatwo psujące się, a pozostałe zamrozić.
Dłuższe nieobecności
Jeżeli okres nieobecności przekracza trzy tygodnie, należy wyjąć wszystkie produkty. Wyjąć wtyczkę
z gniazdka, umyć urządzenie, opłukać i dokładnie wytrzeć.
Do górnych części drzwi należy przymocować klocki plastykowe lub drewniane, aby drzwi pozostały
uchylone i aby powietrze mogło przepływać. Zapobiegnie to powstawaniu pleśni oraz nieprzyjemnych
zapachów.
Przeprowadzka
Wyjąć wszystkie ruchome części, owinąć je dobrze i umocować za pomocą taśmy samoprzylepnej
tak, aby się nie przemieszczały, ani nie zgubiły.
Zamknąć i umocować za pomocą taśmy samoprzylepnej obydwoje drzwi i przymocować przewód
zasilający do chłodziarki.
Przerwy w dopływie energii elektrycznej
W razie awarii zasilania radzimy skontaktować się z zakładem energetycznym i dowiedzieć się, jak
długo będzie ona trwała.
1. W razie awarii zasilania trwającej maksymalnie 24 godziny, nie otwierać żadnych drzwiczek
urządzenia. Pozwoli to na utrzymanie niskiej temperatury jak najdłużej.
2. Jeżeli przerwa w dopływie energii elektrycznej przewidziana jest na okres dłuższy niż 24 godziny,
należy wyjąć wszystkie zamrożone artykuły i umieścić je w przenośnym zamrażalniku zamykanym
na klucz. Jeśli nie jest to możliwe i nie dysponujecie Państwo wkładami ze sztucznym lodem,
należy spożyć artykuły, które mogą się zepsuć.
3. Proszę wziąć pod uwagę, że komora zamrazarki wypelniona całkowicie utrzymuje niską
temperaturę dłużej niż wypełniona tylko częściowo.
4. Opróżnić pojemnik na kostki lodu.
Ponadto komora zamrazarki wypelniona całkowicie mięsem utrzymuje dłużej niską temperaturę niż
wypełniona potrawami gotowanymi.
Jeśli na żywności widoczne są kryształki lodu, można ją ponownie zamrozić bez żadnego ryzyka,
jednakże może to mieć wpływ na jej smak i aromat. Jeśli natomiast stan artykułów spożywczych
wskazuje na to, że są w złym stanie, należy je wyrzucić.
186
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK /
SERWIS
Niektóre d˙więki należy traktować jako normalne odgłosy pracy urządzenia
Zanim zwrócą się Państwo do Serwisu....
Wiele problemów związanych z działaniem urządzenia wynika z banalnch przyczyn, które mogą być
ustalone i rozwiązane bez stosowania narzędzi.
Urządzenie nie działa
Może kabel zasilający jest uszkodzony?
Czy sprawdzony został stan bezpieczników w mieszkaniu?
Na dnie komory chłodziarki znajduje się woda:
Czy nie jest zatkany spust wody z odszraniania?
Obecność wody z odszraniania w wanience na sprezarce:
Jest to stan normalny, gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura oraz wilgotność powietrza.
Wanienka może być wypełniona wodą nawet do połowy objętości. Upewnić się, czy urządzenie
zostało tak wypoziomowne, aby z wanienki nie wypływała woda.
Brzegi obudowy chłodziarki, mające kontakt z uszczelkami, są ciepłe w dotyku:
Jest to normalne zjawisko wówczas, gdy w trakcie pracy sprezarki na zewnątrz panuje wysoka
temperatura.
Nie działa oświetlenie:
Czy sprawdzony został stan bezpieczników w mieszkaniu?
Czy wtyczka przewodu została włożona do gniazda o właściwym napięciu?
Czy przepaliła się żarówka?
Przepalona żarówka:
1. Odłączyć wtyczkę urządzenia od napięcia.
Patrz rozdział “Instrukcja wyszukiwania usterek / Serwis”.
Sprezarka pracuje nieprzerwanie przez zbyt długi czas:
Czy na skraplaczu zebrał się kurz i pyłki?
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy uszczelki drzwi są szczelne?
Gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura lub gdy pomieszczenie jest ogrzane, dłuższy niż
zazwyczaj czas pracy sprezarki należy uznać za normalny.
Urządzenie pracuje zbyt głośno:
Czy urządzenie nie dotyka do innych mebli lub przedmiotów?
Czy rurki w tylnej części stykają się lub drgają?
Jeżeli drzwi pozostały otwarte przez dłuższy czas lub gdy do chłodziarki włożono większą ilość
żywności, aby schłodzić wnętrze urządzenia sprezarka będzie pracowała dłużej niż zazwyczaj.
187
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwrócicie się Państwo do serwisu:
1. Sprawdzić czy nie ma możliwości usunięcia
usterki (Patrz “Instrukcja wyszukiwania usterek
/ Serwis”).
2. Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się czy usterka ustąpiła. Jeżeli rezultat jest
negatywny; odłączyć ponownie urządzenie od
sieci elektrycznej i powtórzyć tę czynność po
upływie godziny.
3. Jeżeli rezultat jest w dalszym ciągu negatywny,
należy skontaktować się z Serwisem.
Należy podać:
rodzaj usterki,
model,
numer serwisowy (numer po słowie SERVICE,
na tabliczce znamionowej, znajdującej się po
wewnętrznej stronie urządzenia),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
Uwaga:
Jeżeli technik z Serwisu wykona zamianę
zawiasów drzwi, aby otwierały się w
przeciwną stronę, to czynność ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
Prosimy zapamiętać
Czas pracy sprezarki zależy od wielu czynników: od tego ile razy otwarte zostały drzwi urządzenia,
od ilości przechowywanej żywności, temperatury otoczenia oraz ustawienia termostatu.
Jeżeli po sprawdzeniu powyższych czynników urządzenie nadal działa niepoprawnie, należy
skontaktować się z Serwisem, przedstawiając jasno charakter zaistniałego problemu i podając typ
oraz numer serii urządzenia (dane znajdują się na tabliczce znamionowej).
Temperatura urządzenia jest zbyt wysoka
Czy urządzenie nie stoi blisko źródła ciepła?
Elementy sterowania są poprawnie wyregulowane?
Czy do komory chłodziarki lub zamrażarki włożone zostały większe ilości żywności?
Sprawdzić, czy drzwi nie są zbyt często otwierane.
Sprawdzić, czy drzwi domykają się.
Upewnić się, czy otwory przepływu powietrza wewnątrz komory nie zostały zasłonięte, co mogłoby
utrudnić cyrkulację zimnego powietrza.
Zbieranie się wilgoci
Sprawdzić, czy żywność jest właściwie opakowana. Przed włożeniem do chłodziarki, mokre
pojemniki powinny zostać osuszone.
Sprawdzić, czy drzwi nie są zbyt często otwierane. Po otwarciu drzwi wilgoć, która znajduje się w
powietrzu na zewnątrz, przedostaje się do chłodziarki. Im częściej sa otwierane tym szybciej zbiera
się wilgoć, w szczególności zaś gdy pomieszczenie jest bardzo wilgotne.
Jeżeli pomieszczenie, w którym znajduje się urządzenie, jest bardzo wilgotne, zbieranie się wilgoci
wewnątrz chłodziarki należy traktować jako normalne zjawisko.
Po automatycznym odszronieniu urządzenia, na jego tylnej ścianie mogą zbierać się krople wody.
Drzwi zamykają się lub otwierają niepoprawnie
Należy sprawdzić, czy opakowania, w których przechowywana jest żywność, nie blokują drzwi.
Upewnić się, czy półki drzwiowe, półki i szuflady komory ustawione są poprawnie.
Sprawdzić, czy uszczelki drzwi nie są brudne lub lepkie.
Upewnić się, czy urządzenie zostało wypoziomowane.
Przed przystąpieniem do czynności wymiany żarówki należy odłączyć zasilanie.
Nie świeci się lampka wewnętrzna:
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
W zależności od modelu
Zdjąć klosz z lampki (w zależności od modelu)
Odkręcić lub wyjąć żarówkę.
Sprawdzić żarówkę i, jeśli to konieczne, wymienić na nową.
Niektóre modele wyposażone są w specjalną żarówkę, której, w razie wymiany, nie należy
odkręcać. Pociągnąć w kierunku wnętrza chłodziarki. Ten typ żarówki dostępny jest jedynie w
naszych centrach serwisowych. Moc nie może przekraczać 15 W.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Whirlpool ARC 8120/AL instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla