5
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA
• Materiały z opakowania (plastikowe worki, części
polistyrenowe itd.) stanowią potencjalne
zagrożenie i należy trzymać je poza zasięgiem
dzieci.
• Sprawdzić, czy podczas transportu płyta
grzewcza nie uległa uszkodzeniu.
• Należy dopilnować, aby urządzenie zostało
zainstalowane i podłączone do zasilania przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z
instrukcjami producenta oraz lokalnymi
przepisami.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
1. Opakowanie
Materiał z opakowania nadaje się całkowicie do
przetworzenia i jest oznaczony symbolem ,
który oznacza, że materiał ten musi być
dostarczony do lokalnego zakładu
przetwarzania.
2. Produkt
Urządzenie spełnia zasadnicze wymagania podane
w dyrektywie europejskiej 2002/96/WE, Waste
Electrical and Electronic Equipment (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia, przyczynią się Państwo do
ograniczenia ryzyka wystąpienia negatywnego
wpływu produktu na środowisko i zdrowie ludzi.
Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do
niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie
należy utylizować jak zwykłych odpadów
domowych. Należy oddać je do punktu
zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych. Podmioty
prowadzące zbiórkę, w tym lokalne punkty zbiórki,
sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Więcej informacji na temat postępowania,
odzyskiwania oraz recyklingu niniejszego
produktu można uzyskać w siedzibie lokalnych
władz, u służb oczyszczania miasta lub w sklepie,
w którym produkt został zakupiony..
OSTRZEŻENIA I PORADY OGÓLNE
• Przed czyszczeniem lub konserwacją
odłączyć płytę kuchenną od zasilania.
• Przy długotrwałej pracy konieczna może być
dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
• Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do
pracującego urządzenia.
• Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do
użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
postrzegania lub umysłowych, a także osoby
nie posiadające odpowiedniej wiedzy i
doświadczenia, chyba że osoba
odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z
zakresu obsługi urządzenia i nadzorowała
pierwsze czynności obsługi.
• Po zakończeniu gotowania wszystkie pokrętła
powinny znajdować się w pozycji zero.
Deklaracja zgodności
• Płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z
żywnością i jest zgodna z Rozporządzeniem
(WE) nr. 1935/2004.
• Płyta kuchenna (klasa Y) została zaprojektowana
tylko do gotowania. Jakiekolwiek inne użycie (np.
ogrzewanie pomieszczeń) jest niewłaściwe i
niebezpieczne.
• Płyta kuchenna została zaprojektowana,
wyprodukowana i wprowadzona na rynek
zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa podanymi w
Dyrektywie 2006/95/WE dotyczącej niskiego
napięcia (zastępującej dyrektywę 73/23 EWG);
- warunkami ochrony WE podanymi w
dyrektywie “EMC” 2004/108;
- wymogami Dyrektywy 93/68/EWG.
• Aby osiągnąć pełną satysfakcję z płyty
kuchennej, należy uważnie przeczytać
instrukcję i zachować ją na przyszłość.