3
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Nie należy podgrzewać ani stosować
palnych materiałów wewnątrz lub w
pobliżu kuchenki. Opary mogą spowodować
zagrożenie pożarem lub wybuchem.
Nie należy stosować środków chemicznych
lub oparów powodujących korozję. Kuchenka
tego typu została zaprojektowana do
podgrzewania i gotowania żywności. Nie
należy jej używać do celów przemysłowych lub
laboratoryjnych.
Nie należy używać kuchenki mikrofalowej
do suszenia tkanin, papieru, przypraw,
ziół, drewna, kwiatów lub innych palnych
materiałów. Może to spowodować pożar.
Jeśli materiał znajdujący się wewnątrz lub
na zewnątrz kuchenki zapali się, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Wyjąć wtyczkę z gniazdka lub
odłączyć zasilanie na głównej tablicy
bezpiecznikowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O ICH UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
Nie należy gotować żywności zbyt długo.
Może to spowodować pożar.
Nie należy zostawiać kuchenki bez
nadzoru, zwłaszcza gdy do gotowania używa
się pojemników papierowych lub z innych
łatwopalnych materiałów. Papier może się
zwęglić lub zapalić, zaś niektóre rodzaje
plastiku mogą się topić podczas podgrzewania
żywności.
UWAGA!
Dzieci mogą obsługiwać kuchenkę pod
nadzorem osób dorosłych jedynie wówczas, gdy
zostały odpowiednio poinstruowane, jak należy
bezpiecznie obchodzić się z urządzeniem i jakie
zagrożenia wynikają z niewłaściwego użycia
kuchenki.
Dzieci oraz osoby
niepełnosprawne nie powinny
obsługiwać urządzenia bez
nadzoru. Należy uważać,
aby kuchenka nie była
przedmiotem zabaw dzieci.
Jeśli kuchenka posiada tryb kombinowany,
w związku z wytwarzanymi wysokimi
temperaturami, dzieci mogą używać kuchenkę
jedynie pod nadzorem osób dorosłych.
UWAGA!
Nie należy używać kuchenki
do podgrzewania potraw w
szczelnych pojemnikach.
Wzrost ciśnienia mógłby
uszkodzić pojemnik lub nawet jego wybuch.
JAJKA
Nie należy używać
kuchenki do gotowania lub
podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą eksplodować
nawet po zakończeniu gotowania.
UWAGA!
Należy okresowo sprawdzać, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miejsca w
ich pobliżu. Jeśli stwierdzimy uszkodzenia, nie
należy uruchamiać kuchenki, dopóki nie zostaną
one naprawione przez wykwalifi kowanego
technika.