Whirlpool AKT 457/NB Program Chart

Typ
Program Chart
BEZPIECZEŃSTWO TWOJE ORAZ INNYCH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia, a także informują, w jaki sposób
zmniejszyć ryzyko obrażeń oraz co się stanie w razie nieprzestrzegania instrukcji.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności instalacyjnej urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Nie przechowywać paliwa ani innych łatwopalnych gazów lub płynów w pobliżu urządzenia.
Podłączenia elektryczne i gazowe muszą być zgodne z lokalnymi przepisami.
- Po zainstalowaniu płyty kuchennej konieczne jest zapewnienie wyłącznika wielobiegunowego o stykach z rozwarciem co
najmniej 3 mm.
- Uziemienie urządzenia jest obowiązkowe, zgodnie z przepisami prawa.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci
- Gaz podłączać wyłącznie za pomocą węża lub metalowej rury.
- W razie konieczności elektryczny przewód zasilający należy wymienić wyłącznie na nowy o parametrach identycznych jak
fabryczny (typ H05V2V2-F 90°C lub H05RR-F). Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
- Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub zwierząt, a także za szkody
materialne spowodowane wskutek nieprzestrzegania niniejszych wymagań.
- Nie używać rozdzielaczy i przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Należy unikać dotykania płyty kuchennej wilgotnymi częściami ciała i nie wolno obsługiwać urządzenia boso.
- Niniejsza płyta kuchenna (klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do gotowania żywności. Urządzenia
nie należy używać jako grzejnika do ogrzewania lub dogrzewania pomieszczeń. Nieprzestrzeganie powyższego zakazu może
doprowadzić do zatrudnia tlenkiem węgla lub przegrzaniem płyty. Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności za
uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej, ani przez osoby niedoświadczone lub nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że korzystają
one z urządzenia pod nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu w zakresie prawidłowej obsługi przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
- Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Stosowanie urządzeń gazowych powoduje powstanie ciepła oraz wilgotności w pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
- Przy długotrwałej pracy konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy wyciągu w okapie).
- Po użyciu sprawdzić, czy pokrętła są w pozycji wyłączonej oraz zamknąć główny zawór doprowadzenia gazu lub zawór w butli z
gazem.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu,
oleju lub alkoholu (np. rumu, koniaku, wina).
- Przechowywać materiały z opakowania w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji należy odczekać aż płyta kuchenna ostygnie.
Po rozpakowaniu płyty sprawdzić, czy nie została uszkodzona podczas transportu. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować
się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
INFORMACJE TECHNICZNE DLA INSTALATORA
Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 60 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której powierzchnia jest co najmniej
równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą oddzielającą a górną powierzchnią blatu roboczego nie
może przekraczać 150 mm. W żadnym przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty kuchennej nie
może być mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną, powinno to być
urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną piekarnika innej marki.
Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie kuchennej (patrz:
tabliczka znamionowa oraz tabela dysz);
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na ciepło zgodnie z
przepisami lokalnymi;
- urządzenie nie jest podłączone do instalacji wyciągu gazów. Należy je zainstalować zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Szczególną uwagę należy zwrócić na wymagania dotyczące wentylacji;
- produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych montowanych na
ścianach i/lub w oknach.
PODŁĄCZENIE GAZOWE
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Niedokładne przestrzeganie zaleceń i wskazówek podanych w niniejszej
instrukcji może spowodować powstanie ryzyka pożaru lub wybuchu, a w
konsekwencji uszkodzenie mienia lub obrażenia cielesne.
W razie wyczucia gazu:
- Nie zapalać żadnego urządzenia.
- Nie dotykać żadnego wyłącznika elektrycznego.
- Nie używać żadnego telefonu w budynku.
- Natychmiast skontaktować się z gazownią z telefonu sąsiada. Wykonać instrukcje otrzymanych z gazowni.
- Jeśli nie można skontaktować się z gazownią, należy zadzwonić po straż pożarną.
- Instalacja oraz serwisowanie powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego instalatora, punkt serwisowy lub gazownię.
- Z urządzenia można korzystać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ DO WGLĄDU
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi przepisami.
Przepisy lokalne dotyczące kilku krajów podano w rozdziale pt.: "Zgodność z
przepisami lokalnymi". Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa kraju, należy
zwrócić się o szczegóły do instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli z gazem musi być wykonane za
pomocą sztywnej rurki miedzianej lub stalowej wraz z armaturą spełniającą wymagania
lokalnych przepisów, lub też za pomocą ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi
lokalnych przepisów. Maksymalna długość węża wynosi 2 metry bieżące.
Podłączyć kolanko (A)* lub (B)* dostarczone wraz z płytą do głównej rurki wlotowej i
umieścić między nimi dostarczoną podkładkę (C), zgodnie z normą EN 549.
* Podłączyć kolanko (A), jeżeli urządzenie instalowane jest we Francji oraz kolanko (B)
we wszystkich pozostałych krajach.
WAŻNE: jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali nierdzewnej, musi on być
zamontowany w taki sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi częściami
mebli. Musi on przechodzić przez obszar bez żadnych przeszkód, tak aby zawsze
możliwa była jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej należy sprawdzić szczelność za pomocą wody z
mydłem. Zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji maksymalnej do pozycji
minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
C
B
C
C
A
PL AKT 457 YTA GAZOWA DO ZABUDOWY
5019 300 00712 Producent: Whirlpool Europe S.r.l. Viale G. Borghi, 27 21025 Comerio (VA) WŁOCHY
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
WAŻNE: dane dotyczące napięcia oraz poboru mocy podano na tabliczce znamionowej.
MONT
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeżeli urządzenie ma pracować z wykorzystaniem gazu innego typu niż podany na tabliczce znamionowej oraz naklejce
informacyjnej znajdującej się na górze płyty kuchennej, należy wymienić dysze.
Naklejkę informacyjną należy zdjąć i przechowywać łącznie z instrukcją obsługi.
Należy zastosować reduktory gazu odpowiednie dla ciśnień podanych w instrukcji.
Dysze gazowe muszą być wymieniane w serwisie lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z urządzeniem, muszą być zamówione w serwisie.
Regulacja minimalnego ustawienia zaworów.
Uwaga: jeżeli używany jest gaz LPG (G30/G31), śruba regulacji minimalnego ustawienia gazu musi zostać wkręcona do
oporu.
WAŻNE: w razie problemów z obracaniem pokręteł palników należy skontaktować się z serwisem w celu wymiany zaworów
palnika, jeżeli okażą się one wadliwe.
WYMIANA DYSZ (patrz tabela dysz w instrukcji)
REGULACJA MINIMALNYCH USTAWIEŃ GAZU W ZAWORACH
MIEJSCOWE PRZEPISY
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne winny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z instrukcjami
producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
SERWIS TECHNICZNY
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
OSTRZEŻENIE
Podłączenia elektryczne muszą być zgodne z
lokalnymi przepisami.
Przepisy prawa nakładają obowiązek
uziemienia urządzenia.
Nie stosować przedłużaczy.
Po oczyszczeniu powierzchni na obwodzie należy
zamontować dostarczoną uszczelkę na płycie
kuchennej.
Ustawić płytę kuchenną w otworze blatu roboczego przestrzegając wymiarów podanych w karcie opisowej urządzenia.
Uwaga: przewód zasilający musi być wystarczająco długi, aby umożliwić wyjęcie płyty do góry.
Aby zamocować płytę kuchenną, należy użyć dostarczonych w zestawie elementów mocujących (A). Przymocować elementy do
odpowiednich otworów wskazanych strzałką, a następnie przykręcić wkrętami w zależności od grubości blatu roboczego (patrz
poniższe rysunki).
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
L
Zero
Uziemienie
(żółto-zielony)
20
30
60
40
Blat 20 mm Blat 40 mm
Blat 30 mm Blat 60 mm
NO
•Zdjąć ruszt (A).
Wyjąć palniki (B).
Odpowiednim kluczem nasadowym odkręcić dyszę (C) do
wymiany.
Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla nowego
rodzaju gazu.
Ponownie zamontować dyszę (D).
Do odkręcenia dyszy w palniku z wieloma koronami należy
użyć specjalnego klucza (E).
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz z
dyszami w taki sposób, aby przykryła ona obecną informację
dotyczącą kalibracji gazu.
Aby upewnić się, że ustawienie minimalne jest prawidłowo wyregulowane, należy zdjąć
pokrętło i wykonać następujące czynności:
dokręcić (-), aby zredukować wysokość płomienia;
poluzować (+), aby zwiększyć wysokość płomienia.
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony na pozycji minimalnego gazu (mały
płomień) .
Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Na tym etapie należy zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji maksymalnej do
pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
Po zakończeniu regulacji, należy dokonać ponownego uszczelnienia używając kitu
próżniowego lub równoważnego materiału.
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym należy przygotować następujące
informacje:
- rodzaj usterki lub problemu;
- dokładny model (informacja na nalepce w instrukcji/gwarancji);
- numer serwisowy, który następuje po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej na spodzie
płyty kuchennej oraz na nalepce w instrukcji/gwarancji;
-swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Jeśli płyta nie pracuje prawidłowo, przed wezwaniem serwisu należy zapoznać się z instrukcją wyszukiwania i usuwania usterek, aby
ustalić na czym polega problem.
1. Nie można zapalić palnika lub płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
zasilanie gazowe lub elektryczne nie są odcięte, zwłaszcza jeżeli zawór na linii gazowej jest otwarty.
butla gazowa (gaz LPG) nie jest pusta.
otwory palników nie są zatkane.
końcówka świecy nie jest brudna.
wszystkie elementy palnika zostały prawidłowo ustawione.
nie ma przeciągów w pobliżu kuchenki.
2. Palnik gaśnie
Sprawdzić, czy:
podczas zapalania palnika pokrętło zostało przytrzymane wystarczająco długo, aby uaktywnić zabezpieczenie.
otwory palnika nie są zatkane w pobliżu termoelementu.
końcówka urządzenia zabezpieczającego nie jest zanieczyszczona.
ustawienie minimalne gazu jest prawidłowe (patrz stosowny rozdział).
3. Pojemniki nie są stabilne
Sprawdzić, czy:
dno pojemnika jest idealnie płaskie.
pojemnik jest ustawiony centralnie nad palnikiem.
ruszty nie zostały zamienione lub ustawione nieprawidłowo.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się powtarza, należy skontaktować się z najbliższym serwisem technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i neutralnym roztworem.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec odbarwieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną wodą lub
agresywnymi detergentami. Wszelkie rozlane resztki potraw (woda, sos, kawa, itp.) należy wytrzeć zanim zaschną.
Czyścić ciepłą wodą z neutralnym detergentem, a następnie osuszyć miękką ściereczką lub irchą. Przypieczony brud należy
usuwać przy pomocy specjalnych czyścików do powierzchni ze stali nierdzewnej.
Uwaga: stal nierdzewną czyścić jedynie miękką ściereczką lub gąbką.
Nie używać środków ściernych i żrących, czyścików na bazie chloru ani druciaków do patelni.
Nie korzystać z urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. octu, musztardy, soli, cukru lub soku
cytrynowego.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
Ruszty, korony palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą z nieściernym detergentem. Ostrożnie usuwać wszelkie pozostałości żywności. Sprawdzić,
czy żaden z otworów palników nie jest zatkany.
Ostrożnie opłukać i wysuszyć.
Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
Przy zakładaniu kratek należy upewnić się, czy miejsca na naczynia są wyrównane z palnikami.
Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz urządzenie zabezpieczające wymagają dokładnego czyszczenia
końcówek świec, w celu zapewnienia ich prawidłowego działania. Elementy te należy często kontrolować i czyścić wilgotną
ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy usuwać wykałaczką lub igłą.
Uwaga: aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie są na swoich
miejscach.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2009/142/WE dotyczącej gazu (ex: 90/396/EWG);
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie 2006/95/WE dotyczącej niskiego napięcia (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami);
- wymogami dot. ochrony określonymi w Dyrektywie "EMC" 2004/108/WE.
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i spełnia wymogi Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Utylizacja materiałów z opakowania
Materiał opakowania nadaje się w 100% na surowce wtórne i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny sposób
pozbywać się materiałów opakowaniowych, przestrzegając miejscowych przepisów dotyczących utylizacji odpadów.
Złomowanie urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym.
- Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten po zakończeniu ytkowania nie może być umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie jak
zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Symbole
OSTRZEŻENIE
Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych i serwisowych odłączyć
zasilanie elektryczne.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
OCHRONA ŚRODOWISKA
OPIS PRODUKTU
1. Ruszty zdejmowane
2. Palnik pomocniczy
3. Palnik średni
4. Palnik szybki
5. Palnik średni
6. Palnik szybki
7. Pokrętło regulacji średniego palnika
8. Pokrętło regulacji palnika średniej mocy
9. Pokrętło regulacji dużego palnika
10. Pokrętło regulacji małego palnika
11. Pokrętło regulacji palnika szybkiego
Kurek zamknięty
Duży płomień i gwiazda
Mały płomień
1
546
8329 710 11
1
PORADY PRAKTYCZNE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
WAŻNE: GDY PŁYTA PRACUJE, CAŁY JEJ OBSZAR MOŻE BYĆ GORĄCY.
Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w położenie
maksymalnego płomienia.
Nacisnąć pokrętło w kierunku do pulpitu sterującego, aby dokonać zapłonu palnika.
Po zapłonie palnika trzymać pokrętło wciśnięte przez ok. 5–10 sekund, aby umożliwić prawidłowe zadziałanie mechanizmu.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaśnięcia (podmuchy
powietrza, chwilowy brak gazu, wykipienie płynów itd.).
Nie wciskać pokrętła na dłużej niż 15 s. Jeżeli po upływie tego czasu palnik gaśnie, należy odczekać co najmniej jedną
minutę przed podjęciem następnej próby zapłonu.
Uwaga: jeżeli parametry gazu dostarczanego w danym regionie powodują, że zapłon palnika jest utrudniony, zaleca się
wykonanie ponownego zapłonu, ale przy położeniu pokrętła na symbolu małego płomienia.
Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że mechanizm zabezpieczający nie rozgrzał się w wystarczającym
stopniu. W takim przypadku, należy powtórzyć czynności opisane powyżej.
OBLIGATORYJNE WYMIARY I ODLEGŁOŚCI (mm)
Płyta kuchenna jest wyposażona w palniki o różnych średnicach. Aby
zagwarantować optymalną pracę palników, należy przestrzegać następujących
zasad:
- Czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna równą lub nieco większą od
palnika (patrz tabela po prawej stronie).
- Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
- Używać właściwej ilości wody do gotowania żywności, a także przykrywać garnki.
- Upewnić się, że naczynia ustawione na kratkach nie wystają poza krawędź płyty.
WAŻNE: nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować uszkodzenie
płyty: nie należy kłaść kratki spodem ku górze ani przesuwać jej w poprzek
płyty.
Odradza się używania:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty.
- podkładek rozpraszających z metalowych siatek lub innych.
- dwóch palników pod jednym naczyniem (np. patelnia do ryb).
Palnik Ø garnka
Ultra-szybki Od 24 do 26 cm
Szybki Od 24 do 26 cm
Średni Od 16 do 22 cm
Pomocniczy Od 8 do 14 cm
JAK KORZYSTAĆ Z PŁYTY
OSTRZEŻENIE
Nie dopuszczać, aby płomień palnika wychodził poza krawędź dna naczynia.
Uwaga: Jeśli odległość "A" pomiędzy szafkami ściennymi
mieści się w przedziale od 600 mm do 730 mm, to wysokość
"B" musi wynosić minimum 520 mm.
Jeśli odległość "A" pomiędzy szafkami ściennymi jest większa
od szerokości płyty, to wysokość "B" musi wynosić co najmniej
400 mm.
W razie instalowania okapu nad płytą prawidłową odległość
należy sprawdzić w instrukcji okapu.
TABELA DYSZ KATEGORIA II2LwLs3B/P
Rodzaj
stosowanego gazu
Rodzaj palnika Oznakowanie
dyszy
Znamionowa
wydajność
termiczna
Zużycie
znamionowe
Znamionowa
moc cieplna
Ciśnienie gazu
mbar
kW kW min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY
(Metan) G20
Ultra-szybki
144 B 3,50 333 l/h 0,60
16 20 25
Szybki
129 B 3,00 286 l/h 0,60
Średni
97 1,65 157 l/h 0,35
Pomocniczy
74 B 1,00 95 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G2.350
Ultra-szybki
188 3,50 423 l/h 0,60
10 13 16
Szybki
182 3,00 397 l/h 0,60
Średni
130 B 1,65 218 l/h 0,35
Pomocniczy
104 C 1,00 132 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G 27
Ultra-szybki
149 3,50 402 l/h 0,60
16 20 23
Szybki
145 B 3,00 344 l/h 0,60
Średni
105 A 1,65 189 l/h 0,35
Pomocniczy
85 C 1,00 115 l/h 0,30
GAZ LPG
(Butan) G30
(Propan) G31
Ultra-szybki
90 3,50 254 g/h 0,70
25 37 45
Szybki
81 3,00 218 g/h 0,70
Średni
62 1,65 120 g/h 0,45
Pomocniczy
47 1,00 73 g/h 0,35
Rodzaj
stosowanego gazu
Konfiguracja
modelu
Znamionowa wydajność
termiczna (kW)
Zużycie znamionowe
całkowite
Objętość powietrza (m
3
)
wymagana do spalenia 1 m
3
gazu
G20 20 mbar 4 palniki
10,80 1028 l/h 9,52
G2.350 13 mbar 4 palniki
10,80 1428 l/h 6,85
G 27 20 mbar 4 palniki
10,80 1239 l/h 7,90
G30/G31 36 mbar 4 palniki
10,80 785 g/h 30,94
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 230 V ~ 50 Hz
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKT 457/NB Program Chart

Typ
Program Chart