Whirlpool AKT 486/S Program Chart

Typ
Program Chart

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

BEZPIECZEŃSTWO TWOJE ORAZ INNYCH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać. Informacje takie znajdują się również na samym urządzeniu.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia, a także informują, w jaki sposób
zmniejszyć ryzyko obrażeń oraz co może się stać w razie nieprzestrzegania instrukcji.
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie należy naprawiać ani
wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Nie wolno przechowywać i używać paliwa ani innych łatwopalnych gazów lub płynów w pobliżu urządzenia.
Podłączenia elektryczne i gazowe muszą być zgodne z lokalnymi przepisami.
- Po zainstalowaniu płyty kuchennej konieczne jest zapewnienie wyłącznika wielobiegunowego o stykach z rozwarciem
co najmniej 3 mm.
- Zgodnie z przepisami urządzenie należy uziemić.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do
sieci.
- Gaz należy podłączać wyłącznie za pomocą elastycznego lub sztywnego węża metalowego.
- W razie konieczności elektryczny przewód zasilający należy wymienić wyłącznie na nowy o parametrach identycznych
jak fabryczny (typ H05V2V2-F 90°C lub H05RR-F). Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego
elektryka.
- Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia ciała u osób lub zwierząt, a także za szkody
materialne spowodowane wskutek nieprzestrzegania niniejszych wymagań.
- Nie używać rozdzielaczy i przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Niniejsza płyta kuchenna (klasa 3) została zaprojektowana wyłącznie do użytku domowego, do gotowania żywności.
Urządzenia nie należy używać jako grzejnika do ogrzewania lub dogrzewania pomieszczeń. Nieprzestrzeganie
powyższego zakazu może doprowadzić do zatrucia tlenkiem węgla lub przegrzania płyty. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją
ustawień.
- Niniejsze urządzenie nie powinno być obsługiwane przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej, ani przez osoby niedoświadczone lub nieposiadające wystarczającej wiedzy, chyba że
korzystają one z urządzenia pod nadzorem lub po uprzednim przeszkoleniu w zakresie prawidłowej obsługi przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
- Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do urządzenia i nie bawiły się nim.
- Stosowanie urządzeń gazowych powoduje powstawanie ciepła oraz wilgoci w pomieszczeniu. Należy sprawdzić, czy
pomieszczenie posiada odpowiednią wentylację lub zainstalować okap z przewodem wyciągowym.
- Przy długotrwałej pracy konieczna może być dodatkowa wentylacja (otwarcie okna lub zwiększenie mocy wyciągu w
okapie).
- Po użyciu sprawdzić, czy pokrętła są w pozycji wyłączonej oraz zamknąć główny zawór doprowadzenia gazu lub zawór w
butli z gazem.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające
dużo tłuszczu, oleju lub alkoholu (np. rumu, koniaku, wina).
- Materiały z opakowania należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Przed przystąpieniem do czyszczenia lub konserwacji należy odczekać, aż płyta kuchenna ostygnie.
Po rozpakowaniu płyty sprawdzić, czy nie została uszkodzona podczas transportu. W razie jakichkolwiek problemów
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
INFORMACJE TECHNICZNE DLA INSTALATORA
Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 60 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której powierzchnia jest co
najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą oddzielającą a górną powierzchnią
blatu roboczego nie może przekraczać 150 mm. W żadnym przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a
dolną częścią płyty kuchennej nie może być mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować
piekarnik pod płytą kuchenną, powinno to być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone
w układ chłodzenia. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą
kuchenną piekarnika innej marki.
Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie kuchennej
(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz);
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na ciepło
zgodnie z przepisami lokalnymi;
- urządzenie nie jest podłączone do instalacji wyciągu gazów. Należy je zainstalować zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Szczególną uwagę należy zwrócić na wymagania dotyczące wentylacji;
- produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych
montowanych na ścianach i/lub w oknach.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi
oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Niedokładne przestrzeganie zaleceń i wskazówek podanych w niniejszej
instrukcji może spowodować powstanie ryzyka pożaru lub wybuchu, a w
konsekwencji uszkodzenie mienia lub obrażenia cielesne.
W razie wyczucia gazu:
- Nie zapalać żadnego urządzenia.
- Nie dotykać żadnego wyłącznika elektrycznego.
- Nie używać żadnego telefonu w budynku.
- Natychmiast skontaktować się z gazownią z telefonu sąsiada. Wykonać instrukcje otrzymanych z gazowni.
- Jeśli nie można skontaktować się z gazownią, należy zadzwonić po straż pożarną.
- Instalacja oraz serwisowanie powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego instalatora, punkt serwisowy lub
gazownię.
- Z urządzenia można korzystać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ DO WGLĄDU
INSTALACJA
PL AKT 486 YTA GAZOWA DO ZABUDOWY
5019 300 00711 Producent: Whirlpool Europe S.r.l. Viale G. Borghi, 27 21025 Comerio (VA) WŁOCHY
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI GAZOWEJ
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
WAŻNE: Dane dotyczące napięcia oraz poboru mocy podano na tabliczce znamionowej.
MONT
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeżeli urządzenie ma pracować z wykorzystaniem gazu innego typu niż podany na tabliczce znamionowej oraz naklejce
informacyjnej znajdującej się na górze płyty kuchennej, należy wymienić dysze.
Naklejkę informacyjną należy zdjąć i przechowywać łącznie z instrukcją obsługi.
Należy zastosować reduktory gazu odpowiednie dla ciśnień podanych w instrukcji.
Dysze gazowe muszą być wymieniane w serwisie lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z urządzeniem, muszą być zamówione w serwisie.
Należy wyregulować minimalne ustawienie zaworów.
UWAGA: Jeżeli używany jest gaz LPG (G30/G31), śruba regulacji minimalnego ustawienia gazu musi zostać wkręcona
do oporu.
WAŻNE: W razie problemów z obracaniem pokręteł palników należy skontaktować się z serwisem w celu wymiany
zaworów palnika, jeżeli okażą się one wadliwe.
WYMIANA DYSZ (patrz tabela dysz w instrukcji)
REGULACJA MINIMALNYCH USTAWIEŃ GAZU W ZAWORACH
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi przepisami.
Przepisy lokalne dotyczące niektórych krajów podano w rozdziale pt.: "Zgodność z
przepisami lokalnymi". Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa kraju,
należy zwrócić się o szczegóły do instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli z gazem musi b
wykonane za pomocą sztywnej rurki miedzianej lub stalowej wraz z armaturą
spełniającą wymagania lokalnych przepisów lub też za pomocą ciągłego stalowego
węża spełniającego wymogi lokalnych przepisów. Maksymalna długość węża wynosi
2 metry bieżące.
Podłączyć kolanko (A)* lub (B)* dostarczone wraz z płytą do głównej rurki
wlotowej i umieścić między nimi dostarczoną podkładkę (C), zgodnie z normą
EN 549.
* Podłączyć kolanko (A), jeżeli urządzenie instalowane jest we Francji, a kolanko
(B) we wszystkich pozostałych krajach.
WAŻNE: Jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali nierdzewnej, musi on być
zamontowany w taki sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi on przechodzić przez obszar bez żadnych przeszkód, tak
aby zawsze możliwa była jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej należy sprawdzić szczelność za pomocą wody
z mydłem. Zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji maksymalnej do
pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
OSTRZEŻENIE
Podłączenia elektryczne muszą być
zgodne z lokalnymi przepisami.
Przepisy prawa nakładają obowiązek
uziemienia urządzenia.
Nie stosować przedłużaczy.
Po oczyszczeniu powierzchni na obwodzie
należy zamontować dostarczoną uszczelkę na
płycie kuchennej w sposób pokazany na
rysunku.
Umieścić płytę kuchenną w otworze blatu roboczego. Przestrzegać wymiarów podanych w Instrukcji.
UWAGA: Przewód zasilający musi być wystarczająco długi, aby umożliwić wyjęcie płyty do góry.
Aby zamocować płytę kuchenną, należy użyć dostarczonych w zestawie elementów mocujących (A). Przymocować
elementy do odpowiednich otworów wskazanych strzałką, a następnie przykręcić wkrętami w zależności od grubości blatu
roboczego (patrz poniższe rysunki).
C
B
C
C
A
Faza
Zero
Uziemienie
(żółto-zielony)
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
•Zdjąć ruszty (A).
Wyjąć palniki (B).
Odpowiednim kluczem nasadowym odkręcić dyszę (C) do
wymiany.
Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla nowego rodzaju
gazu.
Ponownie zamontować dyszę (D).
Do odkręcenia dyszy w palniku z wieloma koronami należy
użyć klucza bocznego (E).
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz z dyszami
w taki sposób, aby przykryła ona obecną informację dotyczącą
kalibracji gazu.
Aby upewnić się, że ustawienie minimalne jest prawidłowo wyregulowane, należy zdjąć
pokrętło i wykonać następujące czynności:
Dokręcić śrubę (-), aby zmniejszyć wysokość płomienia;
Poluzować śrubę (+), aby zwiększyć wysokość płomienia.
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony na pozycji minimalnego gazu
(mały płomień) .
Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Na tym etapie należy zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji maksymalnej
do pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
Po zakończeniu regulacji, należy dokonać ponownego uszczelnienia, używając kitu
próżniowego lub równoważnego materiału.
20
30
60
40
Blat 20 mm Blat 40 mm
Blat 30 mm Blat 60 mm
ZGODNOŚĆ Z PRZEPISAMI LOKALNYMI
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
SERWIS TECHNICZNY
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Jeśli płyta nie pracuje prawidłowo, przed wezwaniem serwisu należy zapoznać się z instrukcją wyszukiwania i usuwania
usterek, aby ustalić na czym polega problem.
1. Nie można zapalić palnika lub płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
Zasilanie gazowe lub elektryczne nie jest odcięte, zwłaszcza czy zawór na linii gazowej jest otwarty.
Butla gazowa (gaz LPG) nie jest pusta.
Otwory palników nie są zatkane.
Końcówka świecy nie jest brudna.
Wszystkie elementy palnika zostały prawidłowo ustawione.
Nie ma przeciągu w pobliżu płyty.
2. Palnik gaśnie
Sprawdzić, czy:
Podczas zapalania palnika pokrętło zostało przytrzymane wystarczająco długo, aby włączyć zabezpieczenie.
Otwory palnika nie są zatkane w pobliżu termoelementu.
Końcówka urządzenia zabezpieczającego nie jest zanieczyszczona.
Ustawienie minimalne gazu jest prawidłowe (patrz stosowny rozdział).
3. Naczynia nie są stabilne
Sprawdzić, czy:
Dno naczynia jest idealnie płaskie.
Naczynie jest ustawione centralnie nad palnikiem.
Ruszty nie zostały zamienione lub ustawione nieprawidłowo.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się powtarza, należy skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i neutralnym roztworem.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec poplamieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną wodą lub
agresywnymi detergentami. Wszelkie rozlane resztki potraw (woda, sos, kawa, itp.) należy wytrzeć zanim zaschną.
Czyścić ciepłą wodą z neutralnym detergentem, a następnie osuszyć miękką ściereczką lub irchą. Przypieczony brud
należy usuwać za pomocą specjalnych środków czyszczących do powierzchni ze stali nierdzewnej.
UWAGA: Stal nierdzewną czyścić jedynie miękką ściereczką lub gąbką.
Nie używać środków ściernych i żrących, środków czyszczących na bazie chloru ani druciaków do patelni.
Nie korzystać z urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. octu, musztardy, soli, cukru lub soku z
cytryny.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
Ruszty, korony palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą z nieściernym detergentem. Ostrożnie usuwać wszelkie pozostałości żywności.
Sprawdzić, czy żaden z otworów palników nie jest zatkany.
Ostrożnie opłukać i wysuszyć.
Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
Przy zakładaniu rusztów należy upewnić się, czy miejsca na naczynia są wywnane z palnikami.
Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz urządzenie zabezpieczające wymagają dokładnego
czyszczenia końcówek świec w celu zapewnienia ich prawidłowego działania. Elementy te należy często kontrolować i
czyścić wilgotną ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy usuwać wykałaczką lub igłą.
UWAGA: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie są na
swoich miejscach.
Niniejsza płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2009/142/WE dotyczącej gazu (ex: 90/396/EWG);
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie 2006/95/WE dotyczącej niskiego napięcia (która zastępuje
Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami);
- wymogami dot. ochrony określonymi w Dyrektywie 2004/108/WE dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej.
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i spełnia wymogi rozporządzenia EWG (WE)
nr 1935/2004.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny sposób
pozbywać się materiałów opakowaniowych, przestrzegając miejscowych przepisów dotyczących utylizacji odpadów.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować
podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych.
Symbole
Zawór zamknięty
Płomień maksymalny
Płomień minimalny
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym należy przygotować następujące
informacje:
- rodzaj usterki lub problemu;
- dokładny model (informacja na nalepce w instrukcji/gwarancji);
- numer serwisowy, który następuje po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej na
spodzie płyty kuchennej oraz na nalepce w instrukcji/gwarancji;
- swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
OSTRZEŻENIE
Przed przystąpieniem do wykonania jakichkolwiek czynności czyszczących należy
odłączyć urządzenie od zasilania.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
OPIS PRODUKTU
1. Ruszty zdejmowane
2. Palnik mały
3. Palnik średni
4. Palnik duży
5. Palnik średni
6. Palnik 4-pierścieniowy
7. Pokrętło regulacji średniego palnika
8. Pokrętło regulacji średniego palnika
9. Pokrętło regulacji dużego palnika
10. Pokrętło regulacji małego palnika
11. Pokrętło regulacji palnika
4-pierścieniowego
1546
8329 710 11
PRAKTYCZNE PORADY DOTYCZĄCE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
WAŻNE: GDY PŁYTA PRACUJE, CAŁY JEJ OBSZAR MOŻE BYĆ GORĄCY.
Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w położenie
maksymalnego płomienia.
Nacisnąć pokrętło w kierunku do pulpitu sterującego, aby dokonać zapłonu palnika.
Po zapłonie palnika trzymać pokrętło wciśnięte przez ok. 5–10 sekund, aby umożliwić prawidłowe zadziałanie
mechanizmu.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaśnięcia
(podmuchy powietrza, chwilowy brak gazu, wykipienie płynów itd.).
Pokrętło nie może być wciśnięte przez dłużej niż 15 sekund. Jeżeli po upływie tego czasu palnik gaśnie, należy
odczekać co najmniej jedną minutę przed podjęciem następnej próby zapłonu.
UWAGA: Jeżeli parametry gazu dostarczanego w danym regionie powodują, że zapłon palnika jest utrudniony, zaleca się
wykonanie ponownego zapłonu, ale przy położeniu pokrętła na symbolu małego płomienia.
Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że mechanizm zabezpieczający nie rozgrzał się w
wystarczającym stopniu. W takim przypadku należy powtórzyć czynności opisane powyżej.
WYMAGANE WYMIARY I ODLEGŁOŚCI (mm)
PRZYSTAWKA DO WOKÓW
Płyta kuchenna jest wyposażona w palniki o różnych średnicach. Aby zagwarantować
optymalną pracę palników, należy przestrzegać następujących zasad:
- Garnki lub patelnie powinny mieć średnicę dna równą lub nieco większą od
palnika (patrz tabela po prawej stronie).
- Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
- Używać właściwej ilości wody do gotowania żywności, a także przykrywać garnki.
- Upewnić się, że naczynia ustawione na rusztach nie wystają poza krawędź płyty.
- W przypadku patelni z wypukłymi dnami (woki), należy używać dostarczonej
kratki, którą należy ustawiać tylko na palniku 4-pierścieniowym.
WAŻNE: Nieprawidłowe użytkowanie rusztów może spowodować uszkodzenie
płyty: nie należy kłaść rusztów spodem ku górze ani przesuwać ich w poprzek
płyty.
Odradza się używania:
- patelni żeliwnych, grillów kamiennych, rondli i garnków wykonanych z terakoty.
- podkładek rozpraszających ciepło z metalowych siatek lub innych.
- dwóch palników pod jednym naczyniem (np. patelnia do ryb).
Palnik Ø garnka
4-pierścieniowy od 24 do 26 cm
Szybki od 24 do 26 cm
Średni od 16 do 22 cm
Mały od 8 do 14 cm
KORZYSTANIE Z PŁYTY KUCHENNEJ
OSTRZEŻENIE
Nie dopuszczać, aby płomień palnika wychodził poza krawędź dna naczynia.
UWAGA: Jeśli odległość "A" pomiędzy szafkami ściennymi
mieści się w przedziale od 600 mm do 730 mm, to wysokość "B"
musi wynosić co najmniej 530 mm.
Jeśli odległość "A" pomiędzy szafkami ściennymi jest większa
od szerokości płyty, to wysokość "B" musi wynosić co najmniej
400 mm.
W przypadku instalowania okapu nad kuchenką, prawidłową
odległość należy sprawdzić w instrukcji okapu.
TABELA DYSZ KATEGORIA II2ELwLs3B/P
Rodzaj
stosowanego
gazu
Rodzaj palnika Oznakowanie
dyszy
Znamionowa
wydajność
termiczna
Zużycie
znamionowe
Znamionowa moc
cieplna
Ciśnienie gazu
mbar
kW kW min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY
(Metan) G20
4-pierścieniowy 139 3,50 333 l/h 2,20
16 20 25
Szybki 129 B 3,00 286 l/h 0,60
Średni 97 1,65 157 l/h 0,35
Mały 74 B 1,00 95 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G2.350
4-pierścieniowy 186 3,20 423 l/h 1,80
10 13 16
Szybki 182 3,00 397 l/h 0,60
Średni 130 B 1,65 218 l/h 0,35
Mały 104 C 1,00 132 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G27
4-pierścieniowy 148 3,20 367 l/h 2,20
16 20 23
Szybki 145 B 3,00 344 l/h 0,60
Średni 105 A 1,65 189 l/h 0,35
Mały 85 C 1,00 115 l/h 0,30
GAZ LPG
(Butan) G30
(Propan) G31
4-pierścieniowy 95 3,50 254 g/h 2,10
25 37 45
Szybki 81 3,00 218 g/h 0,70
Średni 62 1,65 120 g/h 0,45
Mały 47 1,00 73 g/h 0,35
Rodzaj
stosowanego gazu
Konfiguracja
modelu
Znamionowa wydajność
termiczna (kW)
Znamionowe
zużycie całkowite
Objętość powietrza (m
3
)
wymagana do spalenia 1 m
3
gazu
G20 20 mbar 5 palników 10,80 1028 l/h 9,52
G2.350 13 mbar 5 palników 10,50 1388 l/h 6,85
G27 20 mbar 5 palników 10,50 1204 l/h 7,90
G30/G31 37 mbar 5 palników 10,80 785 l/h 30,94
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 230 V ~ 50 Hz
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKT 486/S Program Chart

Typ
Program Chart
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla