ZANKER KOB65962XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KOB65962XK
Instrukcja
obsługi
Piekarnik
Navodila za
uporabo
Pečica
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa 4
Opis urządzenia 6
Panel sterowania 6
Przed pierwszym użyciem 7
Codzienna eksploatacja 7
Funkcje zegara 9
Korzystanie z akcesoriów 10
Dodatkowe funkcje 11
Wskazówki i porady 11
Konserwacja i czyszczenie 24
Rozwiązywanie problemów 27
Instalacja 29
Efektywność energetyczna 30
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy uważnie zapoznać się z dołączoną
instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada za obrażenia ciała
ani szkody spowodowane nieprawidłową instalacją lub
eksploatacją produktu. Należy zachować instrukcję obsługi w
bezpiecznym i łatwo dostępnym miejscu w celu wykorzystania
w przyszłości.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu ósmego
roku życia oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także
nieposiadające odpowiedniej wiedzy lub doświadczenia, jeśli
będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat i osoby o znacznym stopniu
niepełnosprawności nie powinny zbliżać się urządzenia, jeśli
nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Dzieci poniżej 3 roku życia nie powinny zbliżać się do
urządzenia, jeśli nie znajdują się pod stałym nadzorem.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym dla
dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
2
Dzieciom i zwierzętom nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo dostępne
elementy urządzenia mogą mocno nagrzewać się podczas
jego użytkowania.
Jeśli urządzenie wyposażono w blokadę uruchomienia,
zaleca się jej włączenie.
Dzieci nie powinny zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu zasilającego
może dokonać wyłącznie osoba o odpowiednich
kwalifikacjach.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć
kontaktu z elementami grzejnymi.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub naczyń
należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
konserwacyjnych należy odłączyć urządzenie od zasilania.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć porażenia prądem, przed
przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Nie uruchamiać urządzenia przed zainstalowaniem go w
zabudowie.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie używać ściernych
środków czyszczących ani ostrych, metalowych myjek,
ponieważ mogą one porysować powierzchnię, co może
skutkować pęknięciem szkła.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba, aby zapobiec ryzyku porażenia
prądem.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od bocznych
3
ścianek. Zamontować prowadnice blach w odwrotnej
kolejności.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Instalacja
OSTRZEŻENIE! Urządzenie
może zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z instrukcją
instalacji dołączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ jest
ono ciężkie. Należy zawsze stosować
rękawice ochronne i mieć na stopach
pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
Zainstalować urządzenie w odpowiednim i
bezpiecznym miejscu, które spełnia
wymagania instalacyjne.
Urządzenie wyposażono w elektryczny
układ chłodzenia. Wymaga on zasilania
elektrycznego.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
pożarem i porażeniem prądem
elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na tabliczce
znamionowej odpowiadają parametrom
znamionowym źródła zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda elektrycznego z
uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego.
Wymiany przewodu zasilającego można
dokonać wyłącznie w naszym
autoryzowanym centrum serwisowym.
Przewody zasilające nie mogą dotykać ani
przebiegać w pobliżu drzwi urządzenia lub
wnęki pod urządzeniem, zwłaszcza gdy
urządzenie działa i drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących się
pod napięciem, jak i zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem prądem
należy zamocować w taki sposób, aby nie
można go było odłączyć bez użycia
narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po zakończeniu
instalacji. Należy zadbać o to, aby po
zakończeniu instalacji urządzenia wtyczka
przewodu zasilającego była łatwo
dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane,
nie wolno podłączać do niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy ciągnąć
za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
– wyjmowane z oprawki), wyłączniki
różnicowoprądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektyw
EWG.
Eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
oparzeniem, porażeniem prądem
lub wybuchem.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
4
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu jego
drzwi. Może dojść do uwolnienia gorącego
powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się o otwarte drzwi urządzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej ani miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może spowodować
powstanie mieszanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie
wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim ani
w jego pobliżu łatwopalnych substancji ani
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść folii aluminiowej
bezpośrednio na dnie komory
urządzenia.
Nie należy wlewać wody bezpośrednio
do rozgrzanego urządzenia.
Nie należy pozostawiać wilgotnych
naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
Należy zachować ostrożność podczas
wyjmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali nierdzewnej
nie ma wpływu na działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z owoców
może trwale zaplamić emalię.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do przyrządzania potraw. Nie wolno go
używać do innych celów, takich jak np.
ogrzewanie pomieszczeń.
Podczas pieczenia drzwi piekarnika
powinny być zawsze zamknięte.
Jeśli urządzenie zainstalowano za ścianką
meblową (np. za drzwiami szafki), drzwi
nie wolno zamykać podczas użytkowania
urządzenia. Połączenie wysokiej
temperatury i wilgoci wewnątrz
zamkniętego mebla może doprowadzić do
uszkodzenia urządzenia, mebla lub
podłogi. Nie zamykać drzwi szafki, aż
urządzenie całkowicie ostygnie po użyciu.
Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń, pożarem
lub uszkodzeniem urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazda
elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem szyb w
drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją niezwłocznie
wymienić. Należy skontaktować się z
autoryzowanym centrum serwisowym.
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni
urządzenia, należy regularnie ją czyścić.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie obojętne
środki czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników, należy
przestrzegać wskazówek dotyczących
bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać detergentów do czyszczenia
emalii katalitycznej (jeśli dotyczy).
Oświetlenie wewnętrzne
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
porażeniem prądem.
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać go do
oświetlania pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do wymiany lampki
należy odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego
typu.
Serwis
Aby naprawić urządzenie, należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
5
Należy stosować wyłącznie oryginalne
części zamienne.
Utylizacja
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
odniesieniem obrażeń lub
uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka lub
zwierzęcia w urządzeniu.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
8
7
12
11
5
4
1
2
3
4 631 52
9
10
1
Panel sterowania
2
Pokrętło wyboru funkcji pieczenia
3
Kontrolka/symbol zasilania
4
Wyświetlacz
5
Pokrętło sterowania (temperatury)
6
Wskaźnik/symbol temperatury
7
Grzałka
8
Oświetlenie
9
Wentylator
10
Wnęka komory
11
Prowadnice blach, wyjmowane
12
Poziomy umieszczenia potraw
Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do pieczenia
mięsa lub ciasta oraz do zbierania
skapującego tłuszczu.
Panel sterowania
Przyciski
Pole czujnika/przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
6
Wyświetlacz
A B C
A. Funkcje zegara
B. Zegar
C. Funkcja zegara
Przed pierwszym użyciem
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Aby ustawić aktualną godzinę,
patrz rozdział „Funkcje zegara”.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć z piekarnika wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Wyczyścić piekarnik i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane prowadnice
blach w początkowym położeniu.
Wstępne nagrzewanie
Przed pierwszym użyciem należy wstępnie
nagrzać pusty piekarnik.
W przypadku funkcji: Termoobieg
PLUS – patrz rozdział
„Codzienna eksploatacja”,
Ustawianie funkcji: Termoobieg
PLUS”.
1. Wybrać funkcję .Ustawić maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączony piekarnik na 1
godzinę.
3. Wybrać funkcję . Ustawić maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączony piekarnik na 15
minut.
5. Wybrać funkcję
. Ustawić maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączony piekarnik na 15
minut.
7. Wyłączyć i piekarnik i odczekać, aż
ostygnie.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z piekarnika może wydobywać się
nieprzyjemny zapach i dym. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego powietrza do
pomieszczenia.
Codzienna eksploatacja
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Chowane pokrętła sterującego
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć
pokrętło. Pokrętło wysunie się.
Ustawianie funkcji pieczenia
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji pieczenia
w celu wybrania funkcji pieczenia.
2. Obrócić pokrętło sterujące, aby wybrać
temperaturę.
Kontrolka włącza się, gdy piekarnik pracuje.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji pieczenia w
położenie wyłączenia.
7
Funkcje pieczenia
Funkcja pie‐
karnika
Zastosowanie
Położenie wy‐
łączenia
Oświetlenie
piekarnika
Termoobieg
PLUS
Termoobieg
wilgotny
Grzałka dolna
Termoobieg
Turbo grill
Szybki grill
Pizza
Górna/dolna
grzałka
Ustawianie funkcji:Termoobieg PLUS
Funkcja ta zwiększa wilgotność podczas
pieczenia.
OSTRZEŻENIE! Zagrożenie
oparzeniem i uszkodzeniem
urządzenia.
Wydostająca się para może wywołać
poparzenia. Po zakończeniu działania funkcji
ostrożnie otwierać drzwi.
1. Napełnić wnękę komory wodą z kranu.
Maksymalna pojemność wnęki komory
wynosi 250 ml.
Wnękę komory należy napełniać wodą,
tylko gdy piekarnik jest zimny.
UWAGA! Wnęki komory nie
należy napełniać podczas
trwania pieczenia lub gdy
piekarnik jest gorący.
2. Wybrać funkcję: .
3. Obrócić pokrętło regulacyjne, aby ustawić
temperaturę.
4. Nagrzewać pusty piekarnik przez 10
minut w celu wytworzenia pary.
5. Umieścić potrawę w piekarniku.
Patrz rozdział „Wskazówki i porady”.
Nie otwierać drzwi piekarnika podczas
gotowania.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji pieczenia
w położenie wyłączenia, aby wyłączyć
piekarnik.
7. Usunąć wodę z wnęki komory.
OSTRZEŻENIE! Przed
usunięciem wody z wnęki
komory należy się upewnić,
że piekarnik ostygł.
8
Funkcje zegara
Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
AKTUALNA GO‐
DZINA
Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnej godziny.
CZAS Ustawianie czasu pracy urządzenia.
KONIEC Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
CZAS OPÓŹNIE‐
NIA
Łączy funkcje CZAS i KONIEC.
MINUTNIK Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. MINUTNIK można ustawić w dowolnej chwili –
również wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone.
Ustawianie godziny. Zmiana czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik miga po podłączeniu urządzenia
do zasilania, po przerwie w zasilaniu lub gdy
zegar nie jest ustawiony.
Nacisnąć
lub , aby ustawić prawidłową
godzinę.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie widoczna
ustawiona aktualna godzina.
Aby zmienić aktualny czas, naciskać , aż
zacznie migać .
Ustawianie funkcji CZAS
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie funkcji KONIEC
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć
lub , aby ustawić czas.
Na wyświetlaczu widoczne jest wskazanie
.
4. Gdy upłynie czas pieczenia, będzie migać
i zostanie wyemitowany sygnał
dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
5. Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
6. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie CZASU OPÓŹNIENIA
1. Ustawić funkcję piekarnika i temperaturę
piekarnika.
2. Naciskać , aż zacznie migać.
3. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
CZAS.
4. Nacisnąć .
9
5. Nacisnąć lub , aby ustawić funkcję
KONIEC.
6. Nacisnąć , aby potwierdzić.
Urządzenie włączy się później automatycznie,
będzie działać przez czas ustawiony w funkcji
CZAS i zakończy pracę o godzinie ustawionej
w funkcji KONIEC. O ustawionej godzinie
zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy.
7. Urządzenie wyłączy się automatycznie.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
8. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
i pokrętło regulacji temperatury w
położenie wyłączenia.
Ustawianie MINUTNIKA
1. Naciskać , aż zacznie migać.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić żądany
czas.
Minutnik uruchomi się automatycznie po 5
sekundach.
3. Gdy upłynie ustawiony czas, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy.
Nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i
pokrętło temperatury w położeniu
wyłączenia.
Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk
.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
Korzystanie z akcesoriów
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Wkładanie akcesoriów
Ruszt:
Wsunąć ruszt między prowadnice jednego z
poziomów umieszczania potraw i upewnić się,
że nóżki są skierowane w dół.
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
blachy.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między prowadnice
blachy, a ruszt między prowadnice powyżej.
10
Niewielkie występy na górze
mają na celu zapewnienie
większego bezpieczeństwa.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem. Wysoka krawędź
wokół rusztu zapobiega zsuwaniu
się naczyń z rusztu.
Dodatkowe funkcje
Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w niskiej
temperaturze. Po wyłączeniu piekarnika
wentylator chłodzący może nadal działać do
czasu schłodzenia piekarnika.
Termostat bezpieczeństwa
Nieprawidłowe działanie piekarnika lub
uszkodzone podzespoły mogą spowodować
niebezpieczne przegrzanie urządzenia. Aby
temu zapobiec, piekarnik wyposażono
w termostat bezpieczeństwa, który w razie
potrzeby wyłącza zasilanie. Po obniżeniu
temperatury piekarnik automatycznie włączy
się ponownie.
Wskazówki i porady
OSTRZEŻENIE! Patrz rozdział
dotyczący bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu, jakości
oraz ilości użytych składników.
Zalecenia dotyczące pieczenia
Potrawy można umieszczać w piekarniku na
pięciu poziomach.
Poziomy półek liczone są od dna piekarnika.
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używany. W poniższej tabeli
znajdują się standardowe ustawienia
temperatury, czasu pieczenia i poziomu
umieszczenia potrawy.
W przypadku braku ustawień dla specjalnego
przepisu należy znaleźć ustawienia dla
podobnej potrawy.
Piekarnik wyposażono w specjalny układ
obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji pary.
System ten, dzięki obecności pary, umożliwia
przygotowanie delikatnych potraw z chrupiącą
skórką. Pozwala skrócić czas pieczenia, a
także zmniejszyć zużycie energii.
Pieczenie ciast
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Jeśli wykorzystywane są dwie blachy do
pieczenia jednocześnie należy pozostawić
jeden pusty poziom między nimi.
Pieczenie mięsa i ryb
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głębokiej blachy, aby nie dopuścić do
trwałego zabrudzenia piekarnika.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie
wyciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej
blachy wlać nieco wody. Aby zapobiec
gromadzeniu się dymu, należy dolewać wodę
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy,
jej konsystencji oraz ilości.
11
W początkowym okresie należy kontrolować
wyniki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć
najlepsze ustawienia (mocy grzania, czasu
pieczenia itp.) dla posiadanych naczyń,
przepisów i ilości potraw pieczonych przy
użyciu omawianego urządzenia.
Termoobieg PLUS
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć blachy do pieczenia.
CIASTA / CIASTKA / PIECZYWO
(ml) (°C) (min)
Ciasteczka / Drożdżówki / Croissanty 100 150 - 180 10 - 20
Focaccia 100 200 - 210 10 - 20
Pizza 100 230 10 - 20
Bułki 100 200 20 - 25
Chleb 100 180 35 - 40
Ciasto ze śliwkami / Szarlotka / Bułki z cyna‐
monem, pieczone w foremce do ciasta
100 - 150 160 - 180 30 - 60
Jeśli nie wskazano inaczej, użyć 150 ml
wody.
MROŻONE DANIA GOTOWE
(°C) (min)
Pizza 200 - 210 10 - 20
Croissanty 170 - 180 15 - 25
Lasagne,
użyć 200
ml
180 - 200 35 - 50
Użyć 100 ml wody.
Ustawić temperaturę 110°C.
ODŚWIEŻANIE POTRAW
(min)
Bułki 10 - 20
Chleb 15 - 25
Focaccia 15 - 25
mięso 15 - 25
Makaron 15 - 25
Pizza 15 - 25
Ryż 15 - 25
Warzywa 15 - 25
Użyć 200 ml wody.
Użyć szklanego naczynia do pieczenia.
12
PIECZENIE MIĘS
(°C) (min)
Pieczeń wo‐
łowa
200 50 - 60
Kurczak 210 60 - 80
PIECZENIE MIĘS
(°C) (min)
Pieczeń wie‐
przowa
180 65 - 80
Pieczenie ciast i mięs
CIASTA
Górna/dolna
grzałka
Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Ciasta uciera‐
ne
170 2 160 3 (2 i 4) 45 - 60 Foremka do
ciasta
Kruche ciasto 170 2 160 3 (2 i 4) 20 - 30 Foremka do
ciasta
Sernik 170 1 165 2 60 - 80 Foremka do
ciasta, Ø 26
cm
Strudel 175 3 150 2 60 - 80 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Tarta z dże‐
mem
170 2 165 2 30 - 40 Foremka do
ciasta, Ø 26
cm
Keks, nagrzać
wstępnie pusty
piekarnik
160 2 150 2 90 -
120
Foremka do
ciasta, Ø 20
cm
Ciasto ze śliw‐
kami, nagrzać
wstępnie pusty
piekarnik
175 1 160 2 50 - 60 Forma do chle‐
ba
13
CIASTA
Górna/dolna
grzałka
Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Babeczki 170 3 140 - 150 3 20 - 30 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Babeczki, na
dwóch pozio‐
mach
- - 140 - 150 2 i 4 25 - 35 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Babeczki, na
trzech pozio‐
mach
- - 140 - 150 1, 3 i 5 30 - 45 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Ciasteczka 140 3 140 - 150 3 30 - 35 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Ciasteczka, na
dwóch pozio‐
mach
- - 140 - 150 2 i 4 35 - 40 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Ciasteczka, na
trzech pozio‐
mach
- - 140 - 150 1, 3 i 5 35 - 45 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Bezy 120 3 120 3 80 -
100
Blacha do pie‐
czenia ciasta
Bezy, na
dwóch pozio‐
mach, nagrzać
wstępnie pusty
piekarnik
- - 120 2 i 4 80 -
100
Blacha do pie‐
czenia ciasta
Drożdżówki,
nagrzać
wstępnie pusty
piekarnik
190 3 190 3 12 - 20 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Eklery 190 3 170 3 25 - 35 Blacha do pie‐
czenia ciasta
Eklery, na
dwóch pozio‐
mach
- - 170 2 i 4 35 - 45 Blacha do pie‐
czenia ciasta
14
CIASTA
Górna/dolna
grzałka
Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Tarty płaskie 180 2 170 2 45 - 70 Foremka do
ciasta, Ø 20
cm
Ciasto owoco‐
we z dużą iloś‐
cią owoców
160 1 150 2 110 -
120
Foremka do
ciasta, Ø 24
cm
Nagrzać wstępnie pusty piekarnik.
CHLEB I PIZZA
Górna/dolna grzałka Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Biały chleb, 1-2
szt., 0,5 kg każ‐
da
190 1 190 1 60 -
70
-
Chleb żytni,
wstępne nagrze‐
wanie nie jest
wymagane
190 1 180 1 30 -
45
Forma do
chleba
Bułki, 6-8 bułek 190 2 180 2 (2 i 4) 25 -
40
Blacha do
pieczenia
ciasta
Pizza 230 - 250 1 230 - 250 1 10 -
20
Blacha
emaliowana
Drożdżówki 200 3 190 3 10 -
20
Blacha do
pieczenia
ciasta
Nagrzać wstępnie pusty piekarnik.
Użyć foremki do ciasta.
15
TARTY
Górna/dolna grzałka Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Tarta makaronowa, wstęp‐
ne nagrzewanie nie jest
wymagane
200 2 180 2 40 - 50
Tarta warzywna, wstępne
nagrzewanie nie jest wy‐
magane
200 2 175 2 45 - 60
Quiche 180 1 180 1 50 - 60
Lasagne 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40
Cannelloni 180 - 190 2 180 - 190 2 25 - 40
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
Użyć rusztu.
MIĘSO
Górna/dolna grzał‐
ka
Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Wołowina 200 190 50 - 70
Wieprzowina 180 180 90 - 120
Cielęcina 190 175 90 - 120
Angielska pieczeń wołowa, lekko wy‐
pieczona
210 200 50 - 60
Angielska pieczeń wołowa, średnio wy‐
pieczona
210 200 60 - 70
Angielska pieczeń wołowa, dobrze wy‐
pieczona
210 200 70 - 75
16
MIĘSO
Górna/dolna grzałka Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Łopatka wieprzowa, ze skórą 180 2 170 2 120 - 150
Golonka wieprzowa, 2 porcje 180 2 160 2 100 - 120
Udziec jagnięcy 190 2 175 2 110 - 130
Cały kurczak 220 2 200 2 70 - 85
Cały indyk 180 2 160 2 210 - 240
Cała kaczka 175 2 220 2 120 - 150
Cała gęś 175 2 160 1 150 - 200
Królik, pokrojony na kawałki 190 2 175 2 60 - 80
Zając, pokrojony na kawałki 190 2 175 2 150 - 200
Cały bażant 190 2 175 2 90 - 120
Użyć drugiego poziomu piekarnika.
RYBA
Górna/dolna grzałka Termoobieg
(min)
(°C) (°C)
Pstrąg / Leszcz morski, 3-4 ryby 190 175 40 - 55
Tuńczyk / Łosoś, 4-6 filetów 190 175 35 - 60
Grill
Nagrzać wstępnie pusty piekarnik.
Użyć czwartego poziomu piekarnika.
Grill z maksymalnym ustawieniem temperatury.
17
GRILL
(kg)
(min)
1. strona
(min)
2. strona
Steki, 4 szt. 0.8 12 - 15 12 - 14
Befsztyk, 4 szt. 0.6 10 - 12 6 - 8
Kiełbasa, 8 - 12 - 15 10 - 12
Kotlety wieprzowe, 4 szt. 0.6 12 - 16 12 - 14
Połówki kurczaka, 2 1 30 - 35 25 - 30
Kebaby, 4 - 10 - 15 10 - 12
Pierś kurczaka, 4 szt. 0.4 12 - 15 12 - 14
Burgery, 6 0.6 20 - 30 -
Filet rybny, 4 szt. 0.4 12 - 14 10 - 12
Zapiekane kanapki, 4 - 6 - 5 - 7 -
Tosty, 4 - 6 - 2 - 4 2 - 3
Turbo grill
Nagrzać wstępnie pusty piekarnik.
Użyć pierwszego lub drugiego poziomu
piekarnika.
Aby obliczyć czas pieczenia, należy
pomnożyć czas podany w poniższej tabeli
przez liczbę centymetrów grubości filetu.
WOŁOWINA
(°C) (min)
Pieczeń lub filet
wołowy, lekko wy‐
pieczony
190 -
200
5 - 6
Pieczeń lub filet
wołowy, średnio
wypieczony
180 -
190
6 - 8
WOŁOWINA
(°C) (min)
Pieczeń lub filet
wołowy, dobrze
wypieczony
170 -
180
8 - 10
18
WIEPRZOWINA
(°C) (min)
Łopatka / Karków‐
ka / Szynka, 1-1,5
kg
160 -
180
90 - 120
Kotlety / Żeberka,
1-1,5 kg
170 -
180
60 - 90
Klops, 0,75-1 kg 160 -
170
50 - 60
Golonka wieprzo‐
wa, podgotowana,
0,75-1 kg
150 -
170
90 - 120
CIELĘCINA
(°C) (min)
Pieczeń cielęca, 1
kg
160 -
180
90 - 120
Gicz cielęca,
1,5-2 kg
160 -
180
120 -
150
JAGNIĘCINA
(°C) (min)
Udziec jagnięcy /
Pieczeń jagnięca,
1-1,5 kg
150 -
170
100 -
120
Comber jagnięcy,
1-1,5 kg
160 -
180
40 - 60
DRÓB
(°C) (min)
Drób, porcje,
0,2-0,25 kg porcja
200 -
220
30 - 50
Połówki kurczaka,
0,4-0,5 kg porcja
190 -
210
35 - 50
Kurczak, pularda,
1-1,5 kg
190 -
210
50 - 70
Kaczka, 1,5-2 kg 180 -
200
80 - 100
Gęś, 3,5-5 kg 160 -
180
120 -
180
Indyk, 2,5-3,5 kg 160 -
180
120 -
150
Indyk, 4-6 kg 140 -
160
150 -
240
RYBA (NA PARZE)
(°C) (min)
Cała ryba, 1-1,5
kg
210 -
220
40 - 60
Suszenie - Termoobieg
Przykryć blachy pergaminem lub papierem
śniadaniowym.
Aby uzyskać lepszy efekt, można zatrzymać
proces w połowie czasu suszenia, otworzyć
drzwi i pozostawić na noc w celu dokończenia
suszenia.
W przypadku użycia jednej blachy umieścić ją
na trzecim poziomie piekarnika.
W przypadku użycia dwóch blach umieścić je
na pierwszym i czwartym poziomie
piekarnika.
19
WARZYWA
(°C) (godz
.)
Fasola 60 - 70 6 - 8
Papryka 60 - 70 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 5 - 6
Grzyby 50 - 60 6 - 8
Zioła 40 - 50 2 - 3
Ustawić temperaturę 60-70°C.
OWOCE
(godz.)
Śliwki 8 - 10
OWOCE
(godz.)
Morele 8 - 10
Krojone jabłka 6 - 8
Gruszki 6 - 9
Termoobieg wilgotny – zalecane
akcesoria
Należy używać używać naczyń i pojemników
w ciemnym kolorze o matowej powierzchni.
Pochłaniają one lepiej ciepło niż naczynia w
jasnym kolorze o błyszczącej powierzchni.
Blacha do pizzy
Forma do pieczenia
Kokilki
Forma do tarty
W ciemnym kolorze,
matowa
średnica: 28 cm
W ciemnym kolorze, ma‐
towa
średnica: 26 cm
Ceramiczne
średnica: 8
cm, wyso‐
kość: 5 cm
W ciemnym kolorze,
matowa
średnica: 28 cm
Termoobieg wilgotny
Aby uzyskać najlepsze efekty, należy
przestrzegać zaleceń z poniższej tabeli.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

ZANKER KOB65962XK Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi