LG MS-2337AR Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Instruction Manual
GB PL
MS-2337AR • MS-2337ARS MB-4337AR
• MB-4337ARS
MS-2337AR/MS-2337ARS
56,0
MB-4337AR/MB-4337ARS
0,85
PL
20
UWAGA: URZÑDZENIE NINIEJSZE MUSI BYå UZIEMIONE
Nie wolno u˝ywaç kuchenki z otwartymi drzwiczkami, poniewa˝ praca taka powoduje wys-
tawianie si´ na szkodliwe promieniowanie mikrofalowe. Pod ˝adnym pozorem nie mo˝na
manipulowaç przy zamkach zabezpieczajàcych.
Nie wolno umieszczaç ˝adnych przedmiotów pomi´dzy przednià cz´Êcià kuchenki a jej
drzwiami, ani pozwoliç na zbieranie si´ brudu lub Êrodka czyszczàcego na powierzchni-
ach uszczelek.
Nie wolno u˝ywaç uszkodzonej kuchenki. Jest szczególnie wa˝ne, by drzwiczki zamyka∏y
si´ szczelnie i nie by∏o ˝adnych uszkodzeƒ na (1) drzwiczkach (skrzywienie), (2) zaw-
iasach i zatrzaskach (z∏amane lub poluzowane) oraz (3) uszczelkach drzwi i powierzchni-
ach uszczelniajàcych.
Kuchenka mikrofalowa nie mo˝e byç regulowana ani naprawiana przez kogokolwiek
innego ni˝ odpowiednio wykwalifikowanego pracownika serwisu.
ÂRODKI OSTRO˚NOÂCI POZWALAJÑCE
UNIKNÑå NAPROMIENIOWANIA NADMIERNÑ
ENERGIÑ MIKROFALOWÑ
UWAGA
P∏yny podgrzewane w kuchence mikrofalowej tj. zupy, sosy i napoje mogà zostaç prze-
grzane powy˝ej punktu wrzenia bez jakichkolwiek jego oznak (bàbelków). Przy
wyciàganiu pojemnika z kuchenki, mo˝e nastàpiç gwa∏towne zagotowanie si´ goràcego
p∏ynu. Aby zapobiec takiej sytuacji, nale˝y przestrzegaç poni˝szych uwag:
1. Nale˝y unikaç naczyƒ o prostych Êcianach i z wàskimi szyjkami.
2. Nie wolno przegrzewaç p∏ynów.
3. Wskazanym jest zamieszaç p∏yn przed umieszczeniem pojemnika w kuchence oraz
ponownie po up∏yni´ciu po∏owy czasu podgrzewania.
4. Po zakoƒczeniu podgrzewania nale˝y pozostawiç pojemnik na krótki czas w kuchence,
ostro˝nie ponownie go zamieszaç lub wstrzàsnàç i przed spo˝yciem sprawdziç jego
temperatur´, aby uniknàç poparzeƒ (szczególnie zawartoÊç butelek do karmienia i
s∏oików z jedzeniem dla dzieci).
1. Usunàç wszystkie elementy opakowania i wszystkie akcesoria.
2. UmieÊciç kuchenk´ na p∏askiej, poziomej powierzchni, na wysokoÊci wi´kszej ni˝ 85 cm,
tak aby pozostawiç co najmniej 30 cm wolnej przestrzeni powy˝ej niej i 10 cm z ty∏u w
celu zapewnienia wentylacji. Przód kuchenki powinien znajdowaç si´ co najmniej 8 cm od
brzegu blatu, aby zabezpieczyç si´ przed jej przewróceniem.
Otwory wentylacyjne znajdujà si´ z ty∏u i po bokach kuchenki. Zatkanie ich mo˝e
spowodowaç jej uszkodzenie.
3. Pod∏àczyç kuchenk´ do standardowego gniazdka sieciowego. Nale˝y si´ upewniç, czy
obwód elektryczny jest dostosowany do obcià˝enia pràdem przynajmniej 10 A (13 A dla
UWAGA: * Niniejsza kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wy∏àcznie do u˝ytku
domowego.
Przewody znajdujàce si´ w kablu zasilajàcym sà oznaczone zgodne z nast´pujàcym kodem:
niebieski - przewód neutralny
bràzowy - przewód roboczy
zielono - ˝ó∏ty - przewód ochronny
Je˝eli przewód zasilajàcy uleg∏ uszkodzeniu, to aby uniknàç niebezpieczeƒstwa, musi byç
on wymieniony przez producenta, jego zak∏ad serwisowy lub przez podobnie
wykwalifikowane osoby.
Instalacja
modeli MB-4337AR/MB-4337ARS)
i czy kuchenka mikrofalowa jest
jedynym urzàdzeniem w
tym obwodzie.
PL
21
22
PL
PL
23
NACZYNIA DO GOTOWANIA
Poni˝sza tabela ukazuje odpowiednie u˝ycie ró˝nych typów naczyƒ i przyborów w
kuchence mikrofalowej.
Naczynia do gotowania Mikrofale Opiekacz
Szk∏o ˝aroodporne Tak Tak
Porcelana, ceramika Tak
(nie u˝ywaç naczyƒ Tak
ozdabianych metalem)
Naczynia metalowe Nie Tak
Szk∏o zwyk∏e Nie Nie
Naczynia plastikowe Tak Nie
Folia plastikowa Tak Nie
Produkty papierowe (kubki, talerze, r´czniki) Tak Nie
Drewno, wiklina Nie Nie
Mikrofale
1. Wi´kszoÊç szklanych, ceramicznych i
˝aroodpornych naczyƒ doskonale
nadaje si´ do u˝ycia w kuchence
mikrofalowej. Jednak˝e nie nale˝y
u˝ywaç naczyƒ z metalowym
ornamentem.
2. Papierowe serwetki, r´czniki, kubki,
karton i tektura mogà byç u˝ywane w
kuchence mikrofalowej. Nie u˝ywaç
produktów z makulatury, poniewa˝
mogà one zawieraç zanieczyszczenia,
powodujàce iskrzenie lub po˝ar
podczas podgrzewania.
3. (W celu prawid∏owego u˝ycia tych
produktów sprawdziç w ksià˝ce
kucharskiej).
4.
Plastikowe naczynia, kubki, oraz
plastikowe torebki mogà byç u˝ywane w
kuchence mikrofalowej. W przypadku
u˝ycia naczyƒ plastikowych w kuchence
mikrofalowej, nale˝y sprawdziç
instrukcje producenta lub informacj´
podanà w przewodniku kulinarnym
.
5. Naczynia metalowe i naczynia z
metalowym ornamentem nie powinny
byç u˝ywane w kuchence mikrofalowej
.
Aby uzyskaç wi´cej informacji na
temat w∏aÊciwego u˝ywania metalu w
kuchence nale˝y przeczytaç wst´p do
przewodnika kulinarnego. Je˝eli u˝ycie
w kuchence folii aluminiowej,
szpikulców lub naczyƒ zawierajàcych
metalowe elementy jest zalecane w
przepisie, to trzeba pozostawiç
przynajmniej 2,5cm odst´pu mi´dzy
przedmiotem metalowym a
wewn´trznà Êciankà kuchenki. Je˝eli
wystàpi iskrzenie, nale˝y usunàç
przedmiot metalowy i zastàpiç go
innym, niemetalicznym.
Uwaga:
Aby dowiedzieç si´, jak w∏aÊciwie u˝ywaç
naczyƒ do gotowania w kuchence
mikrofalowej nale˝y zaglàdnàç do
przewodnika kulinarnego, przepisów i
tabelek. Znajdujà si´ tam tak˝e inne
u˝yteczne informacje.
Opiekanie
1.
Mo˝na u˝ywaç naczyƒ ˝aroodpornych
,
ceramicznych oraz metalowych.
2.
Papierowe serwetki, r´czniki i naczynia
plastikowe nie powinny byç u˝ywane.
Uwagi:
Nale˝y uwa˝aç podczas wyjmowania z
kuchenki naczyƒ lub talerza
obrotowego. Niektóre naczynia
poch∏aniajà ciep∏o z gotowanych potraw
i mogà byç bardzo goràce.
Do sprawdzania temperatury u˝ywaç
tylko termometrów zaprojektowanych
lub zalecanych do u˝ywania w
kuchence mikrofalowej.
Gdy u˝ywamy kuchenki, nale˝y
upewniç si´, ˝e talerz obrotowy jest
umieszczony na w∏aÊciwym miejscu.
Naczynia do gotowania
PL
24
Wskazówki pomocnicze
Czyszczenie i konserwacja
W celu osiàgni´cia najlepszych
rezultatów i przyjemnego gotowania,
radzimy przeczytaç uwa˝nie poni˝sze
uwagi.
Aby osiàgnàç najlepsze efekty:
1. Przy okreÊlaniu czasu podgrzewania dla
poszczególnych produktów, nale˝y
zaczàç od ustawienia czasu minimalnego
i od czasu do czasu podczas
podgrzewania sprawdzaç stan jedzenia.
Potrawy mo˝na ∏atwo przypaliç, gdy˝
mikrofale podgrzewajà je bardzo szybko.
2. Mniejsze produkty lub potrawy o niskiej
zawartoÊci wody mogà si´ nadmiernie
wysuszyç i stwardnieç jeÊli b´dà
podgrzewane zbyt d∏ugo.
Rozmra˝anie ˝ywnoÊci:
1. Zamro˝one produkty mogà byç w∏o˝one
bezpoÊrednio do kuchenki mikrofalowej i
tam rozmra˝ane. (Nale˝y z nich usunàç
wszelkie metaliczne paski i klamry. )
2. Nale˝y rozmra˝aç zgodnie ze
wskazówkami dotyczàcymi rozmra˝ania,
znajdujàcymi si´ w niniejszej instrukcji.
3. Obszary, które rozmra˝ajà si´ szybciej
nale˝y przykryç ma∏ymi kawa∏kami folii
aluminiowej.
To pozwoli zwolniç lub zatrzymaç proces
rozmra˝ania w tych miejscach.
4. Niektóre produkty muszà byç ca∏kowicie
rozmro˝one przed podgrzewaniem. Inne,
jak na przyk∏ad ryby, sma˝à si´ tak
szybko, ˝e lepiej zaczynaç je gotowaç,
gdy sà jeszcze lekko zamro˝one.
5. W zale˝noÊci od poczàtkowej
temperatury ˝ywnoÊci, mo˝e staç si´
konieczne zwi´kszenie lub zmniejszenie
czasu podgrzewania podanego w
niektórych przepisach.
UWAGA:
Powietrze wyp∏ywajàce podczas gotowania
z otworów wywietrznika mo˝e byç ciep∏e.
Jest to normalne.
Przyrumienianie:
Wi´kszoÊç produktów nie podgrzewa si´ w
kuchence mikrofalowej na tyle d∏ugo, by
nabraç bràzowego zabarwienia i wymaga
zastosowania dodatkowego koloru.
Przybranie z papryki lub sosy zabarwiajàce,
takie jak sos Worcestershire, mogà pomóc
w przyrumienianiu kotletów, bitek i drobiu.
Pieczeƒ, kurcz´ta i szynka podgrzewane
przez 10-15 minut lub d∏u˝ej przyrumienià
si´ lekko bez ˝adnych dodatków.
PRZED CZYSZCZENIEM UPEWNIå SI¢, ˚E
KUCHENKA JEST WY¸ÑCZONA
Nale˝y utrzymywaç wn´trze kuchenki czyste i
suche. CzyÊciç kuchenk´ ka˝dego dnia, chyba
˝e nie jest u˝ywana.
ÂCIANY WEWN¢TRZNE
Usunàç wszystkie okruchy i resztki ˝ywnoÊci z
przedniej cz´Êci kuchenki i drzwi. Przestrzeƒ
styku drzwiczek musi byç szczególnie czysta,
by zapewniç szczelne ich zamkni´cie. Usunàç
t∏uste plamy za pomocà namydlonej szmatki, a
nast´pnie sp∏ukaç i wysuszyç. Nie u˝ywaç
ostrych Êcierek, szczotek ani Êciernych
Êrodków czyszczàcych, poniewa˝ mogà one
porysowaç pomalowanà powierzchni´
kuchenki.
NIGDY NIE WLEWAå WODY DO WN¢TRZA
KUCHENKI.
PIERÂCIE¡ OBROTOWY
PierÊcieƒ obrotowy powinien byç wyjmowany i
czyszczony w goràcej wodzie z myd∏em
przynajmniej jeden raz w tygodniu.
Zapobiegnie to ograniczaniu przez t∏uszcz
swobody ruchu rolek obrotowych.
DRZWICZKI
Drzwi i uszczelki muszà byç utrzymane w
czystoÊci. U˝ywaç letniej wody z myd∏em,
sp∏ukaç i wysuszyç dok∏adnie drzwiczki.
NIE U˚YWAå ÂCIERNYCH ÂRODKÓW
CZYSZCZÑCYCH, JAK PROSZKI ANI
PLASTIKOWYCH LUB STALOWYCH
SZPACHELEK DO CZYSZCZENIA.
Cz´Êci metalowe b´dzie ∏atwiej utrzymaç w
czystoÊci, gdy b´dziemy je cz´sto wycieraç
wilgotnà szmatkà.
ZEWN¢TRZE
CzyÊciç je letnià mydlanà wodà, sp∏ukaç i
wytrzeç suchà mi´kkà szmatkà. Nie u˝ywaç
Êciernych Êrodków czyszczàcych. Nie wlewaç
wody do wywietrzników. Je˝eli przewód
elektryczny si´ zabrudzi∏, wytrzeç go wilgotnà
szmatkà.
PL
25
Instrukcje postępowania
GOTOWANIE MIKROFALOWE
1. Otworzyć drzwiczki kuchenki, umieścić
żywność na talerzu obrotowym i zamknąć
drzwiczki.
2. Nacisnąć
przełącznikiem mocy ( )odpowiedni
poziom mocy. Do wyboru jest pięć
poziomów mocy. Przełącznik mocy można
ustawić w dowolnej pozycji.
Stop(
).Ustawić przycisk
3. Ustawić pokrętłem ( )żądany czas
gotowania. Nacisnąć przycisk Start ( ).
Talerz zacznie się obracać i kuchenka
rozpocznie pracę.
Po upłynięciu ustawionego czasu rozlegną
się cztery krótkie sygnały, lampka się
wyłączy, a na wyświetlaczu ukaże się
napis „End”.
UWAGA:
Otwarcie drzwiczek podczas gotowania
automatycznie wyłącza kuchenkę i
zatrzymuje minutnik. W celu kontynuacji
gotowania zamknąć drzwiczki i nacisnąć
przycisk Start( ). Kuchenka si
ę włączy, a
zegar powróci do odliczania.
Talerz obrotowy może się obracać
w dowolnym kierunku.
W celu skasowania operacji podczas
trwania gotowania, zaleca się korzystanie
z przycisku Stop ( ).
Pomimo, że podczas gotowania pokrętło
wyboru czasu nie obraca się, czas ten jest
odliczany.
W czasie gotowania możliwa jest zmiana
czasu gotowania. Niemożliwa jest jednak
zmiana poziomu mocy.
Po zakończeniu gotowania, co 1 minutę
przez 5 minut słychać będzie dźwięk
przypominający o tym, dopóki nie zostaną
otwarte drzwiczki kuchenki.
ROZMRAŻANIE ZALEŻNE OD
WAGI PRODUKTU
Rozmrażanie żywności jest jedną z zalet
kuchenek mikrofalowych. Rozmrażanie
w kuchence jest szybsze niż w lodówce
i bezpieczniejsze
w temperaturze pokojowej, ponieważ nie
sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii.
niż rozmrażanie
Należy pamiętać,
trwa dłużej niż zwykłe gotowanie.
że proces rozmrażania
Podczas rozmrażania zaleca się
przynajmniej raz obrócić rozmrażany produkt.
1. Nacisnąć przycisk Stop ( ).
2. Ustawić przełącznik mocy ( ) w pozycję
rozmrażania (
).
3. Obrócić pokrętło minutnika ( ) w kierunku
zgodnym z ruchem wskazówek zegara w
celu ustawienia czasu.
4. Nacisnąć przycisk Start ( ).
OSTRZEŻENIE:
Przy wyjmowaniu żywności należy
zachować ostrożność. Naczynie jest
gorące!
PL
26
Szybkie rozmrażanie
Funkcji tej używać do bardzo szybkiego rozmrożenia 0,5kg mielonego mięsa.
Wymaga to uwzględnienia czasu odstawienia, który pozwoli na rozmrożenie się wnętrza
potrawy. W poniższym przykładzie pokażemy, w jaki sposób rozmrozić 0,5kg zamrożonego
mielonego mięsa.
Nacisnąć przycisk STOP( ).
Zważyć żywność, którą chcemy rozmrozić. Należy się upewnić, że zostały usunięte wszelkie
metalowe wiązania i elementy opakowania. Następnie umieścić żywność w kuchence i
zamknąć drzwiczki.
W celu wybrania programu rozmrażania mięsa nacisnąć przycisk Quick Defrost ( ).
Kuchenka uruchomi się automatycznie.
Podczas rozmrażania kuchenka
będzie wydawać sygnały dź
więkowe „BIP”. Należy wtedy
otworzyć drzwiczki kuchenki, odwrócić żywność na drugą stronę i ją rozdzielić, aby ułatwić
równomierne rozmrażanie. Należy usunąć wszelkie już rozmrożone części lub osłonić je w
celu spowolnienia ich rozmrażania. Po sprawdzeniu zamknąć drzwiczki kuchenki i nacisnąć
przycisk START( ), aby powrócić do rozmrażania.
Jeśli drzwiczki nie zostaną otwarte, kuchenka nie zakończy rozmrażania (nawet po
sygnale dźwiękowym).
Porady dotyczące szybkiego rozmrażania
Funkcji tej używać do szybkiego rozmrożenia mielonego mięsa.
Całkowicie usunąć z mięsa opakowanie. Umieścić je w naczyniu przeznaczonym do użytku w
kuchenkach mikrofalowych. Po sygnale dźwiękowym wyjąć mięso z kuchenki, odwrócić je na
drugą stronę i z powrotem włożyć do kuchenki. Nacisnąć ponownie przycisk Start. Pod koniec
programu wyjąć mięso z kuchenki, przykryć folią i odstawić na 5-15 minut lub do całkowitego
rozmrożenia.
Rodzaj Waga Naczynia Wskazówki
Mięso
mielone
0,5 kg Naczynie przeznaczone
do stosowania w
mikrofalach (płaski talerz)
Mięso mielone.
Po sygnale dźwiękow
ym odwrócić
żywność na drugą stronę.
Po rozmrożeniu odstawić na 5-15
minut.
4
PL
27
Instrukcje postępowania
MB-4337AR/MB-4337ARS
OPIEKANIE
Patrz str. 3.
1. Otworzyć drzwiczki kuchenki, umieścić
żywność na ruszcie i zamknąć drzwiczki.
2. Nacisnąć przycisk Stop ( ).
3. Obrócić przełącznik wyboru funkcji i mocy
( ) w pozycję opiekania ( ).
4. Ustawić pokrętłem( ) żądany czas
opiekania. Nacisnąć przycisk Start
( ).Talerz zacznie się obracać i kuchenka
rozpocznie pracę.
Po upłynięciu ustawionego czasu rozlegną
się cztery kr
ótkie sygnały, lampka się
wyłączy, a na wyświetlaczu ukaże się
napis „End”..
Aby sprawdzić jak przebiega proces
opiekania, należy postępować jak opisano
w uwagach do gotowania mikrofalowego.
Nie dotykać pow
ierzchni drzwiczek
podczas pracy opiekacza, ponieważ ich
temperatura może w
zrosnąć nawet do
100°C.
Proszę szczególną uw
agę zwrócić na
dzieci aby nie dotykały powierzchni
drzwiczek!
Podczas pierwszego po zakupie użycia
opiekacza może pojawić się niewielki
obł
ok pary, który wkrótce zniknie. Jest to
właściwe dla tego rodzaju urządzenia.
Uwaga:
Zaleca się
opiekania, ponieważ czas i
parametry
procesu opiekania będą się żniły,
jeśli uży
ty zostanie tylko talerz
obrotowy.
uży
wanie rusztu do
GOTOWANIE KOMBINOWANE
Patrz str. 3.
Niniejszy model kuchenki wyposażony jest
w tryb gotowania kombinowanego. Pozwala
on podgrzewać
równocześnie opiekacza(
żywn
ość używając
) oraz
mikrofal( ).Czas potrzebny na
ugotowanie potrawy przy wykorzystaniu tego
trybu jest znacznie krótszy, niż podczas
używania mikrofal i opiekacza oddzielnie.
1. Otworzyć drzwi kuchenki, umieść
potrawę na talerzu obrotowym lub
ruszcie i zamknąć drzwi kuchenki.
2. Nacisnąć przycisk Stop ( ).
3. Obrócić przełącznik wyboru funkcji
i mocy ( ) w pozycję COMBI
(
).
4. Ustawić pokrętłem( ) żądany czas
gotowania. Nacisnąć przycisk Start
( ).Talerz zacznie się obracać
i kuchenka rozpocznie pracę.
Po upłynięciu ustawionego czasu
rozlegną się cztery krótkie sygnały,
lampka się wyłączy, a na wyświetlaczu
ukaże się napis „End”.
Właściwością opiekacza jest opiekanie
powierzchni potrawy, podczas gdy mikrofale
podgrzewają ją od środka.
OSTRZEŻENIE:
Przy wyjmowaniu żywności należy
zachować ostrożność. Naczynie jest
gorące!
MB-4337AR/MB-4337ARS
PL
28
Ogrzewanie i odgrzewanie
UmieÊciç plastry mi´sa na talerzu przeznac-
zonym do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
Uwaga: Sok lub sos pomaga utrzymaç
soczystoÊç mi´sa.
UmieÊciç kawa∏ki kurczaka na talerzu przeznac-
zonym do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
UmieÊciç ryb´ na talerzu przeznaczonym do
stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
UmieÊciç lasagne na talerzu przeznaczonym
do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Farsz i bu∏k´ odgrzewaç oddzielnie.
Farsz przygrzewaç przykryty w brytfannie
przeznaczonej do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Bu∏k´ odgrzaç w sposób opisany poni˝ej.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Owinàç papierowym r´cznikiem i umieÊciç na
szklanej tacce.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
1,5 - 2,5 min
2 - 3,5 min
1,5 - 2,5 min
1 - 2,5 min
4,5 - 7 min
1,5 - 3,5 min
5 - 7,5 min
1,5 - 3 min
4 - 6,5 min
1 - 3 min
2 - 3,5 min
6 - 8,5 min
2 - 3,5 min
3 - 4,5 min
8 - 11,5 min
1,5 - 2 min
4 - 6 min
20 - 30 sek
1,5 - 3 min
4 - 6 min
2 - 3 min
Plastry mi´sa
3 plastry
(0,5 cm gruboÊci)
Kawa∏ki kurczaka
1 pierÊ
1 nó˝ka i skrzyde∏ko
Filety rybne
(170 - 230g)
Lasagne
1 porcja (300g)
Potrawka
1 porcja
4 porcje
Potrawka
kremowa lub serowa
1 porcja
4 porcje
bu∏ka z farszem
1 szt.
(farsz mi´sny 1/2 fili˝anki)
bez bu∏ki
T∏uczone ziemniaki
1 porcja
4 porcje
Pieczona fasola
1 porcja
Ravioli lub makaron z sosem
1 porcja
4 porcje
Ry˝
1szklanka
4 szklanki
Kanapka lub bu∏ka
1 szt.
Warzywa
1 szklanka
4 szklanki
Zupy
1 porcja
Potrawa
Czas gotowania
Wskazówki
(w pozycji HIGH)
Aby w kuchence mikrofalowej z powodzeniem odgrzewaç potrawy, nale˝y przestrzegaç kilku wskazówek.
W celu okreÊlenia czasu potrzebnego do odgrzania wskazanym jest zwa˝yç jedzenie. Najlepsze efekty
osiàgnie si´, je˝eli jedzenie zostanie roz∏o˝one ko∏owo. Potrawy o temperaturze pokojowej b´dà si´
odgrzewaç szybciej ni˝ wyj´te z ch∏odziarki. ˚ywnoÊç w puszkach powinna byç z nich wyj´ta i umieszc-
zona w pojemnikach nadajàcych si´ do stosowania w mikrofalach. Potrawy b´dà si´ odgrzewa∏y
równomiernie, je˝eli zostanà przykryte pokrywkà (do u˝ywania w mikrofalach) lub plastykowà folià z
otworem wentylacyjnym. Przykrycie nale˝y zdejmowaç ostro˝nie, aby uniknàç poparzenia parà.
PL
29
Gotowanie Êwie˝ych warzyw
Obraç. Dodaç 2 ∏y˝eczki wody i 2
∏y˝eczki sosu. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Prze∏o˝yç w
po∏owie gotowania.
U∏o˝yç broku∏y w naczyniu do
pieczenia. Dodaç 1/2 szklanki wody.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/4 szklanki wody do 1 l bryt-
fanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Obraç. Dodaç 1/4 szklanki wody do
1 l brytfanny. Przykryç. Zamieszaç
w po∏owie gotowania.
Pokroiç. Dodaç 1/2 szklanki wody
do 1,5 l brytfanny. Przykryç.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Obraç. Dodaç 2 ∏y˝ki do 1,5 l naczy-
nia do pieczenia. Przykryç.
UmieÊciç grzyby w 1,5 l brytfannie.
Przykryç. Zamieszaç w po∏owie
gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Nak∏uç bataty kilka razy widelcem.
UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç w po∏owie
gotowania.
Nak∏uç ziemniaki kilka razy widel-
cem. UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç w po∏owie
gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 2 l bryt-
fanny. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Nak∏uç. UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç i prze∏o˝yç w
po∏owie gotowania.
2 Êrednie
4 Êrednie
450 g
450 g
450 g
450 g
450 g
200 g
450 g
2 fili˝anki
4 fili˝anki
2 kolby
230 g
450 g
4 fili˝anki
2 Êrednie
4 Êrednie
2 szt.
4 szt.
450 g
450 g
450 g
5 - 8
11 - 13
3 - 7
8 - 12
13 - 18
5 - 9
6 - 8
3 - 6
8 - 10
3 - 6
8 - 10
5 - 9
2 - 3
4 - 8
7 - 10
5 - 10
7 - 13
6 - 8
10 - 15
5 - 8
5 - 8
7 - 10
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
Karczochy
(230g szt.)
Szparagi
Êwie˝e, ca∏e
Zielona fasolka
Buraki, Êwie˝e
Broku∏y, Êwie˝e,
ca∏e
Kapusta, Êwie˝a,
szatkowana
Marchewka,
Êwie˝a, krojona
Kalafior,
Êwie˝y, ca∏y
Seler naciowy,
seler Êwie˝y,
krojony
Kukurydza,
Êwie˝a
Grzyby, Êwie˝e,
krojone
Pasternak,
Êwie˝y, krojony
Groszek zielony,
Êwie˝y
Bataty, ca∏e
pieczone
(170 - 230g szt.)
2 - 3 min
Ziemniaki, ca∏e 2
- 3 min pieczone
(170 - 230g szt.)
Szpinak, Êwie˝y,
liÊcie
Cukinia, Êwie˝a,
krojona
Cukinia, Êwie˝a,
ca∏a
Warzywo IloÊç
Czas gotowania
Wskazówki
Czas odsta-
(w pozycji HIGH)
wienia
PL
30
Porady dotyczàce rozmra˝ania
Mi´so Waga produktu
Czas rozmra˝ania
Czas odstawienia
(w minutach) (w minutach)
Uwagi i techniki rozmra˝ania mi´sa.
UWAGA: W czasie cyklu rozmra˝ania nie u˝ywaç folii aluminiowej.
Mo˝na rozmra˝aç mi´so w oryginalnym opakowaniu, je˝eli nie ma ono cz´Êci met-
alowych. Nale˝y usunàç wszelkie metalowe klamry, pokrywki, druty, folie, itp.
Po∏o˝yç mi´so w p∏ytkim naczyniu, by mog∏y si´ tam zbieraç wszelkie powsta∏e w
procesie rozmra˝ania p∏yny.
Nale˝y rozmra˝aç mi´so tylko tak d∏ugo, jak to jest konieczne. Oddzieliç produkty
takie jak kie∏basa i boczek tak szybko, jak to jest mo˝liwe. Wyciàgnàç je z kuchenki i
kontynuowaç rozmra˝anie pozosta∏ych porcji mi´sa.
Kawa∏ki mi´sa wyjmuje si´ z kuchenki, gdy mo˝na wbiç w nie g∏´boko widelec przy
u˝yciu umiarkowanej si∏y. Sam Êrodek b´dzie jeszcze zamro˝ony, wi´c nale˝y
pozostawiç mi´so na jakiÊ czas do ca∏kowitego rozmro˝enia.
Produkty powinny byç rozmra˝ane na funkcji rozmra˝anie.
TABELA ROZMRA˚ANIA MI¢SA I DROBIU
WO¸OWINA
parówki
mielone
nerki
wàtroba
pieczeƒ
mostek
szponder
udziec
pol´dwica
rostbef
∏ata
antrykot
stek z pol´dwicy
CIEL¢CINA
pieczeƒ
mielone
zrazy
WIEPRZOWINA
kotlety (gruboÊci 1,2 cm)
kawa∏ki
mielone
schab
˝eberka
∏opatka
pol´dwica
BARANINA
udziec, ∏opatka, pieczeƒ
KURCZAK
ca∏y
w cz´Êciach
pierÊ z koÊcià
nó˝ki
udka
skrzyde∏ka
INDYK
w cz´Êciach
pierÊ z koÊcià
KACZKA
ca∏a
450 g
450 g
1 kg
450 g
1,5 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
2-2,3 kg
450 g
700 g
1 kg
1 kg
450 g
450 g
450 g
700 g
700 g
450 g
2-2,3 kg
1,5 kg
1,2 kg
1 kg
2-2,3 kg
1,2-1,5 kg
1,2-1,5 kg
1-1,5 kg
450 g
450 g
700 g
1-1,5 kg
2-2,5 kg
2-2,5 kg
5 - 6
8 - 10
8 - 12
6 - 7
18 - 20
22 - 26
15 - 20
20 - 25
28 - 33
7 - 8
9 - 10
10 - 14
10 - 12
9 - 10
4 - 5
6 - 8
10 - 15
8 - 10
5 - 6
28 - 34
12 - 17
12 - 15
10 - 12
28 - 33
26 - 30
14 - 17
10 - 14
9 - 10
9 - 10
8 - 12
14-16 min
18-22 min
30-40 min
10
10
10
10
15
15
15
15
20
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
20
15
10
10
15
20
15
20
10
10
10
15
20
25
PL
31
Opiekanie
Orientacyjny czas
Potrawa Waga produktu opiekania Porady
(w minutach)
Wskazówki dotyczàce opiekania mi´sa na ruszcie.
Usunàç nadmiar t∏uszczu z mi´sa. Naciàç t∏uszcz, uwa˝ajàc, aby nie przeciàç mi´sa.
(Zapobiegnie to zwijaniu si´ t∏uszczu.)
U∏o˝yç na podstawce. Posmarowaç stopionym mas∏em lub olejem.
W po∏owie czasu opiekania przewróciç mi´so na drugà stron´.
mielona wo∏owina
befsztyk
(gruboÊç 2,5 cm)
nie dosma˝ony
Êrednio wysma˝ony
dobrze wysma˝ony
kotlet wieprzowy
(gruboÊç 2,5 cm)
kotlet barani
(gruboÊç 2,5 cm)
kie∏basa
50 g x 2
100 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g
13 - 16
19 - 23
18 - 20
22 - 24
26 - 28
27 - 32
25 - 32
13 - 16
Polewaç olejem lub
stopionym mas∏em.
Cienkie kawa∏ki powinny
byç u∏o˝one na
podstawce do
opiekania. Grubsze
kawa∏ki mogà byç
u∏o˝one na tacce, aby
nie kapa∏y.
W po∏owie czasu
opiekania przewróciç
mi´so na drugà stron´.
Cz´sto obracaç.
Orientacyjny czas
Potrawa Waga produktu opiekania Uwagi
(w minutach)
Wskazówki dotyczàce opiekania ryb i owoców morza.
UmieÊciç ryby i owoce morza na podstawce. Ca∏e ryby powinny byç z obu stron
poprzecznie ponacinane. Smarowaç ryby i owoce morza. topionym mas∏em, mar-
garynà lub olejem przed i podczas opiekania. Powstrzymuje to wysychanie ryb.
Opiekaç w czasie zalecanym w poni˝szej tabeli. Ca∏e ryby i rybie dzwonka powinny
zostaç w po∏owie czasu opiekania ostro˝nie przewrócone na drugà stron´. Równie˝
grube filety mo˝na podobnie obróciç.
Filety rybne
(gruboÊç 1 cm)
(gruboÊç 1,5 cm)
Rybie dzwonka
(gruboÊç 2,5 cm)
Ca∏e ryby
Ma∏˝e
Krewetki surowe
230 g
230 g
230 g
225 - 350 g ka˝da
450 g
450 g
450 g
17 - 21
20 - 24
24 - 28
16 - 20
24 - 28
16 - 20
16 - 20
Posmarowaç mas∏em i
w po∏owie czasu
opiekania przewróciç na
drugà stron´.
Dla ryb grubych i
t∏ustych wyd∏u˝yç czas.
W czasie opiekania
dobrze polewaç.
PL
32
Pyt. Co si´ sta∏o, ˝e nie Êwieci si´
wewn´trzna lampa?
Odp.
Przepali∏a si´ ˝arówka.
Drzwiczki nie zamkni´te.
Pyt. Dlaczego para wydostaje si´ z
wywietrznika lub woda kapie u do∏u
drzwi ?
Odp.Para wytwarza si´ normalnie
podczas podgrzewania ˝ywnoÊci.
Para ta uchodzi na zewnàtrz
kuchenki przez wywietrzniki.
Czasami para skrapla si´ na
drzwiczkach i krople wyp∏ywajà u
spodu. Jest to zjawisko normalne i
bezpieczne.
Pyt. Czy energia mikrofalowa przenika
przez wizjer w drzwiczkach ?
Odp.Nie. Wizjer jest tak skonstruowany,
by przepuszczaç Êwiat∏o; nie
przepuszcza on jednak energii
mikrofalowej.
Pyt. Czy u˝ywanie pustej kuchenki mo˝e
jà uszkodziç ?
Odp.Tak. Nigdy nie nale˝y jej w∏àczaç,
gdy jest pusta.
Pyt. Dlaczego jajka czasem si´
rozrywajà?
Odp.Podczas pieczenia, sma˝enia lub
gotowania jajek, z powodu
powstajàcej wewnàtrz b∏ony ˝ó∏tka
pary, mo˝e ono p´knàç. Aby temu
zapobiec, nale˝y po prostu przed
podgrzaniem nak∏uç ˝ó∏tko jajka.
Nigdy nie gotowaç jajek bez
nak∏ucia skorupki.
Pyt. Dlaczego zaleca si´, aby po wyj´ciu
z kuchenki potrawy sta∏y przez
pewien czas odstawione?
Odp.Odstawienie potraw jest bardzo
wa˝ne. Przy podgrzewaniu
mikrofalami ciep∏o wytwarza si´ nie
w kuchence, a w ˝ywnoÊci. Wiele
produktów wyzwala tyle ciep∏a, ˝e
mo˝e kontynuowaç gotowanie
nawet po wyj´ciu z kuchenki. Czas
odstawienia dla kawa∏ków mi´sa,
du˝ych warzyw i ciast zapewni
dogrzanie ich wewn´trznych partii
bez przypalania powierzchni.
Pyt. Dlaczego kuchenka nie zawsze
gotuje tak szybko, jak wskazuje
przewodnik kulinarny ?
Odp.Nale˝y sprawdziç dok∏adnie jeszcze
raz przepis, upewniç si´, ˝e
post´powanie by∏o zgodne ze
wskazówkami i spróbowaç znaleêç
przyczyny ró˝nic w czasie
gotowania. Czasy gotowania i
nastawy mocy podane w
przewodniku sà sugerowane tak,
aby zapobiec przegrzaniu ˝ywnoÊci,
co jest najcz´stszym problemem
podczas u˝ywania kuchenek
mikrofalowych. Ró˝nice w kszta∏cie,
wielkoÊci, wadze i wymiarach
produktów mogà tak˝e powodowaç
d∏u˝sze czasy gotowania. Nale˝y
kierowaç si´ w∏asnym wyczuciem co
do tego, czy potrawa jest ju˝
gotowa, tylko sugerujàc si´
przewodnikiem (podobnie, jak robi
si´ to podczas normalnego
gotowania).
Pyt. Dlaczego w kuchence pojawiajà si´
trzaski i iskrzenie ?
Odp.Mo˝e byç wiele powodów
powstawania trzasków i iskrzenia
(zjawisko ∏uku elektrycznego ).
U˝ywane sà naczynia, które majà
metalowe lub metalizowane
cz´Êci.
Pozostawiono w kuchence widelec
lub inny metalowy przedmiot.
U˝ywane jest zbyt du˝o metalowej
folii.
U˝ywane sà metalowe pokrywki
do s∏oików.
Pytania i odpowiedzi
PL
33
Dane techniczne
Wymiary podane orientacyjnie.
Poniewa˝ nasze produkty ciàgle udoskonalane, powy˝sze dane mogà ulec zmianie bez
uprzedzenia.
Utylizacja starych urządzeń
1. Kiedy do produktu dołączony jest niniejszy przekreślony symbol kołowego pojemnika na śmieci, oznacza to, że
produkt jest objęty dyrektywą 2002/96/EC.
2. Wszystkie elektryczne i elektroniczne produkty powinny być utylizowane niezależnie od odpadów miejskich, z
wykorzystaniem przeznaczonych do tego miejsc składowania wskazanych przez rząd lub miejscowe władze.
3. Właściwy sposób utylizacji starego urządzenia pomoże zapobiec potencjalnie negatywnemu wpływowi na zdrowie i
środowisko.
4. Aby uzyskać więcej informacji o sposobach utylizacji starych urządzeń, należy skontaktować się z władzami
lokalnymi, przedsiębiorstwem zajmującym się utylizacją odpadów lub sklepem, w którym produkt został kupiony.
<Polish>
PL
34
Zasilanie
Moc wyjÊciowa (wg normy IEC60705)
Cz´stotliwoÊç mikrofal
Wymiary zewn´trzne (S x W X G mm)
Zu˝ycie energii
MS-2337AR/MS-2337ARS
230V ~50Hz
850 W
2450 MHz
507x283x435
1250 W
Zasilanie
Moc wyjÊciowa (wg normy IEC60705)
Cz´stotliwoÊç mikrofal
Wymiary zewn´t (S x W X G mm)
rzne
Zu˝ycie energii
Mikrofale
1250 W
Opiekanie
1000 W
Kombinowane
2200 W
MB-4337AR/MB-4337ARS
230V ~50Hz
850 W
2450 MHz
507x283x435
WAGA NETTO
e.g 14.0 kg
WAGA NETTO
e.g 14.5 kg
Szanowni Paƒstwo!
Dzi´kujemy za dokonanie zakupu produktu marki LG i gratulujemy trafnego wyboru. Urzàdzenia marki LG, zaprojektowane
i wyprodukowane wed∏ug najnowszych technologii, reprezentujà Êwiatowe standardy jakoÊci i niezawodnoÊci – a jednoczeÊnie
sà przyjazne dla u˝ytkownika i jego Êrodowiska naturalnego.
Przed rozpocz´ciem korzystania ze sprz´tu prosimy o dok∏adne zapoznanie si´ z procedurami instalacji oraz warunkami
eksploatacji, szczegó∏owo opisanymi w Instrukcji Obs∏ugi.
W przypadku jakichkolwiek problemów prosimy o zwrócenie si´ do Autoryzowanej Stacji Serwisowej LG Electronics (ASS).
Nasza wyspecjalizowana sieç serwisowa s∏u˝y Paƒstwu wszelkà pomocà w zakresie realizacji uprawnieƒ gwarancyjnych oraz
porad technicznych i eksploatacyjnych.
Warunki gwarancji.
1. Gwarancja dotyczy wyrobów powszechnego u˝ytku dystrybuowanych wPolsce przez LG Electronics Polska Sp. zo. o.
ijest wa˝na wy∏àcznie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
2. LG Electronics Polska Sp. zo. o. gwarantuje sprawne dzia∏anie sprz´tu, na który wydana jest niniejsza Karta Gwarancyjna,
pod warunkiem korzystania ze sprz´tu zgodnie zprzeznaczeniem iwarunkami techniczno-eksploatacyjnymi opisanymi
wInstrukcji Obs∏ugi.
3. Karta gwarancyjna jest wa˝na, je˝eli sporzàdzona jest na oryginalnym druku izawiera nast´pujàce dane: nazw´ sprz´tu,
model, numer fabryczny, dat´ sprzeda˝y, piecz´ç ipodpis sprzedawcy oraz podpis klienta. Dokonywanie jakichkolwiek
skreÊleƒ lub poprawek wkarcie gwarancyjnej pociàga za sobà jej uniewa˝nienie.
4. LG Electronics Polska Sp. zo. o. udziela gwarancji na okres 24 miesi´cy, liczàc od daty sprzeda˝y sprz´tu. Realizacja
uprawnieƒ gwarancyjnych odbywaç si´ b´dzie po przedstawieniu wASS wa˝nej karty gwarancyjnej wraz zdowodem
zakupu oraz potwierdzeniu zgodnoÊci zapisów w karcie gwarancyjnej ze stanem faktycznym.
5. Wady ujawnione wokresie gwarancji usuwane b´dà bezp∏atnie przez ASS, wmo˝liwie krótkim terminie, nie przekraczajàcym
14 dni, liczàc od daty przyj´cia sprz´tu do naprawy.
6. Sprz´t powinien zostaç dostarczony do ASS lub przekazany do transportu woryginalnym opakowaniu fabrycznym.
Wprzypadku braku opakowania fabrycznego ryzyko uszkodzenia sprz´tu podczas transportu ponosi reklamujàcy.
Reklamowany sprz´t winien odpowiadaç podstawowym warunkom higienicznym przyj´tym wobrocie.
7. Gwarancjà obj´te sà wy∏àcznie uszkodzenia iwady powsta∏e zprzyczyn tkwiàcych wsprzedanym urzàdzeniu. Nie sà obj´te
gwarancjà uszkodzenia powsta∏e zprzyczyn zewn´trznych, jak np.: mechaniczne, spowodowane zjawiskami
atmosferycznymi, zanieczyszczenia, zalania, uszkodzenia powsta∏e wskutek u˝ycia niew∏aÊciwych materia∏ów
eksploatacyjnych (np. Êrodków czyszczàcych).
8. Gwarancjà nie sà obj´te czynnoÊci nale˝àce do normalnej obs∏ugi eksploatacyjnej, np. zainstalowanie sprz´tu,
programowanie, czyszczenie ikonserwacja, wymiana ˝arówek ibezpieczników, sprawdzenie dzia∏ania. Us∏ugi w/w sà p∏atne
przez Nabywc´.
9. Nabywca traci wszelkie prawa wynikajàce zgwarancji wprzypadku stwierdzenia dokonywania nieautoryzowanych napraw
lub zmian konstrukcyjnych. Gwarancja mo˝e nie mieç zastosowania wsytuacji, gdy sprz´t u˝ywany jest do celów
przemys∏owych, komercyjnych lub innych niezgodnych zprzeznaczeniem.
10. Nabywcy przys∏uguje prawo wymiany sprz´tu na nowy, je˝eli wokresie gwarancji dokonano czterech napraw, asprz´t
nadal wykazuje wady uniemo˝liwiajàce jego u˝ytkowanie zgodnie zprzeznaczeniem. Je˝eli wymiana na nowy jest
niewykonalna Nabywcy przys∏uguje zwrot ceny zakupu.
11. LG Electronics Polska Sp. zo. o. nie b´dzie ponosi∏a odpowiedzialnoÊci za terminowoÊç napraw gwarancyjnych je˝eli
dzia∏alnoÊç sieci serwisowej zak∏ócona zostanie nieprzewidzianymi okolicznoÊciami ocharakterze si∏y wy˝szej.
12. Gwarancja nie wy∏àcza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnieƒ nabywcy wynikajàcych zniezgodnoÊci towaru zumowà
(Ustawa zdn. 27.07.2002, Dz. Unr 141 poz. 1176)
Uwagi i reklamacje dotyczàce dzia∏alnoÊci Autoryzowanych Stacji Serwisowych prosimy kierowaç do:
http://pl.lgservice.com
fax. (0-22) 606-14-55
tel. (0-22) 874-30-78 o. o.
Al. Jerozolimskie 162a
olska Sp. z
02-342 Warszawa
uSerwisDzia∏
LG Electronics P
WOJEWÓDZTWO MIASTO NAZWA ULICA TEL KIEROWNIK
dolnoÊlàskie Legnica Autoryzowany Zak∏ad Polar-Serwis Kasjopei 15 0-76 854-96-45 Czes∏aw Leszczyƒski
dolnoÊlàskie Wa∏brzych Z.U.H. AGD-SERWIS s.c. Andersa 82 0-74 841-55-08 Stanis∏aw So∏tys
dolnoÊlàskie Wroc∏aw PPHU "FRATER" Jagielloƒczyka 38a 0-71 321-02-93 Leszek Pyzio∏ek
kujawsko-pomorskie Bydgoszcz FUH Serwis Autoryzowany AGD Kcyƒska 6 0-52 379-31-02 ¸ucja Krenc
kujawsko-pomorskie Toruƒ ZUH "Predom-Service" Wojska Polskiego 43/45 0-56 623-15-03 Roman Ruszkiewicz
lubelskie Bia∏a Podlaska Naprawa Sprz´tu AGD Francuska 2a 0-83 344-51-44 Regina Michalak
lubelskie Lublin PHUP "WOL-HURT-Service" s.c. Gra˝yny 19 0-81 534-67-37 Roman Wolski
lubelskie Mi´dzyrzec Podlaski Naprawa Sprz´tu AGD Partyzantów 4a 0-83 371-72-06 Regina Michalak
lubelskie ZamoÊç Zak∏ad Naprawy AGD Spadek 33 0-84 639-32-10 Barbara Poznaƒska
lubuskie Gorzów Wlkp. UHZE "TELMISS" ¸okietka 32-33/9 0-95 735-32-22 Zbigniew Stecko
lubuskie Gorzów Wlkp. UHZE "TELMISS" Wróblewskiego 39 0-95 724-09-73 Zbigniew Stecko
lubuskie Gorzów Wlkp. Zak∏ad Handlowo Us∏ugowy "Okazja" MoÊcickiego 14 0-95 729-20-93 Miros∏aw Korsak
lubuskie Zielona Góra "ELDOM" Okulickiego 35 0-68 326-22-37 El˝bieta Silna
∏ódzkie Brzeziny ZUH "MGM" Service s.c. Pi∏sudskiego 2/8 0-46 874-28-30 Mieczys∏aw Polewczak
∏ódzkie ¸´czyca "AGD Serwis" Naprawa Sprz´tu AGD Bitwy nad Bzurà 16 0-24 721-88-55 Adam Wietecki
∏ódzkie ¸ódê ZUH "MGM" Service s.c. Pomorska 100 0-42 678-92-92 Mieczys∏aw Polewczak
∏ódzkie Piotrków Tryb. Handel Us∏ugi AGD S∏owackiego 70 0-44 647-11-27 Zbigniew Kuside∏
∏ódzkie Rawa Mazowiecka ZUH "MGM" Service s.c. Pl. Pi∏sudskiego 6 0-46 814-23-37 Mieczys∏aw Polewczak
∏ódzkie Sieradz Naprawa Sprz´tu AGD Polna 3/5 0-43 827-40-92 Pawe∏ Trybulewicz
∏ódzkie Zgierz "AGD Serwis" Naprawa Sprz´tu AGD ¸´czycka 55 0-42 716-21-75 Adam Wietecki
ma∏opolskie Kraków "Dom-Serwis" sp. z o.o. Os. Willowe 30 0-12 644-40-69 Marek Lis
ma∏opolskie Nowy Sàcz "ART-DOM" Handel-Us∏ugi AGD Zamenhoffa 3 0-18 443-77-36 Jerzy Górka
ma∏opolskie Tarnów ZUH "MORS" Graniczna 8a 0-14 626-00-99 Waldemar Kryniewski
mazowieckie P∏ock "AGD Serwis" Naprawa Sprz´tu AGD Bielska 57a 0-24 366-70-61 Adam Wietecki
mazowieckie Radom PHU "Dom-Serwis" Chrobrego 54 0-48 364-68-48 Miros∏aw Kalinin
mazowieckie Radom PW "UNITRON" s.c. Sobieskiego 1 0-48 333-13-80 Andrzej Rutkowski
mazowieckie Siedlce AGD-Service Partyzantów 27a 0-25 632-72-08 Krzysztof Wàsowski
mazowieckie Warszawa Predom Service Grochowska 207 0-22 810-40-96 Robert Ornoch
opolskie Opole FHU "Badrex Jedynka" Szarych Szeregów 23 0-77 403-02-00 Zbigniew Drewienkowski
podkarpackie Krosno AZUH "Vito-Serwis AGD" Legionów 2a 0-13 432-28-93 Witold Czekaj
podkarpackie PrzemyÊl "Eko-Service" Mickiewicza 9 0-16 678-77-05 Jerzy Stempak
podkarpackie Rzeszów A.Z.U. "TECH-DOM" Dàbrowskiego 44 0-17 854-16-15 Marek Ostrówka
podkarpackie Tarnobrzeg Zak∏ad Us∏ugowy AGD KoÊciuszki 24 0-15 822-35-74 Janusz Roszczypa∏a
podlaskie Bia∏ystok ZUH "ELDOM " Warszawska 79 0-85 732-39-30 Antoni Sandomierski
podlaskie ¸om˝a ZUH SPRZ¢TU AGD S.C. Rzàdowa 12 0-86 216-33-74 Zdzis∏aw Âwi´cki
podlaskie Suwa∏ki AZU "Kruszniewski Service" Lityƒskiego 1a 0-87 567-29-58 Henryk Kruszniewski
pomorskie Gdaƒsk PHU Eldom s.c. Hallera 169/9 0-58 520-13-25 Miros∏aw Karpiƒski
pomorskie Gdynia PHU Eldom s.c. Helska 8 0-58 663-15-15 Miros∏aw Karpiƒski
pomorskie S∏upsk FHU "ARGED" Pi∏sudskiego 7b 0-59 843-54-88 Henryk Sajewicz
pomorskie Wejherowo Hurtownia "B&J" Obroƒców Helu 3 0-58 672-79-97 Jacek Pomieczyƒski
Êlàskie Cz´stochowa "OHM 2" s.c. W∏adys∏awa Sikorskiego 4/6 0-34 366-97-93 Artur Niedba∏a
Êlàskie Gliwice EuroService Chorzowska 1 0-32 231-58-14 Dariusz Kupiec
Êlàskie Gliwice Zak∏ad Us∏ugowo-Handlowy Jagielloƒska 12 0-32 231-06-79 Józef Trojan
Êlàskie Katowice ZUH "ELDOM" Tysiàclecia 3 0-32 254-11-81 Andrzej Kazek
Êlàskie ¸odygowice ZUH "ELDOM" Pogodna 2 0-33 863-16-12 Miros∏aw Cichy
Êwi´tokrzyskie Kielce ZUH "Elektrodom" Ch´ciƒska 41 0-41 362-26-50 Ryszard Kucab
Êwi´tokrzyskie Ostrowiec Âwi´tokrzyski PHU "Dom-Serwis" Górzysta 3 0-41 262-09-38 Zdzis∏aw Sa∏ata
warmiƒsko-mazurskie Elblàg Naprawa Sprz´tu AGD ¸okietka 44 0-55 237-94-05 W∏odzimierz Piekarczyk
warmiƒsko-mazurskie Olsztyn Naprawa Sprz´tu AGD Baracza 8A 0-89 542-74-42 Szczepan Birkos
wielkopolskie Konin ZUH "DOMEL-SERVICE" Al.1 Maja 15 0-63 242-17-99 Aleksandra Jakubowska
wielkopolskie Leszno Naprawa AGD Chrobrego 35 0-65 529-94-36 Andrzej Nowakowski
wielkopolskie Ostrów Wlkp. "Serwis RTV" Kompa∏y 3 0-62 736-76-44 Jan JaÊ
wielkopolskie Pi∏a UHZE "TELMISS" M∏ynarska 4/4L 0-67 215-32-26 Zbigniew Stecko
wielkopolskie Pi∏a UHZE "TELMISS" Targowa 10B/1L 0-67 212-54-53 Zbigniew Stecko
wielkopolskie Poznaƒ PPHU "Arko-Dom" s.c. OÊ. Piastowskie 18 0-61 877-53-11 Arkadiusz Mencel
zachodniopomorskie Koszalin PHU "AGRA" Szyprów 4 0-94 341-66-68 Ryszard Mongia∏o
zachodniopomorskie Szczecin MC Serwis s.c. Chmielewskiego 18 0-91 482-11-44 Dariusz Cymer
Stacje serwisowe autoryzowane przez LG Electronics Polska
AGD
Aktualne informacje o sieci autoryzowanych stacji serwisowych mo˝na uzyskaç pod numerem telefonu (0-22) 874 30 78 lub w witrynie internetowej
wwwwww..llggee..ppll
KARTA GWARANCYJNA
ADNOTACJE O PRZEBIEGU NAPRAWY
Lp. Opis naprawy
Data
zg∏oszenia
sprz´tu do
naprawy
Data
zakoƒ-
czenia
naprawy
Data
wydania
sprz´tu
z serwisu
Pieczàtka
zak∏adu
Pokwitowanie
klienta
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

LG MS-2337AR Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla