Wskazówki pomocnicze
Czyszczenie i konserwacja
W celu osiàgni´cia najlepszych
rezultatów i przyjemnego gotowania,
radzimy przeczytaç uwa˝nie poni˝sze
uwagi.
Aby osiàgnàç najlepsze efekty:
1. Przy okreÊlaniu czasu podgrzewania dla
poszczególnych produktów, nale˝y
zaczàç od ustawienia czasu minimalnego
i od czasu do czasu podczas
podgrzewania sprawdzaç stan jedzenia.
Potrawy mo˝na ∏atwo przypaliç, gdy˝
mikrofale podgrzewajà je bardzo szybko.
2. Mniejsze produkty lub potrawy o niskiej
zawartoÊci wody mogà si´ nadmiernie
wysuszyç i stwardnieç jeÊli b´dà
podgrzewane zbyt d∏ugo.
Rozmra˝anie ˝ywnoÊci:
1. Zamro˝one produkty mogà byç w∏o˝one
bezpoÊrednio do kuchenki mikrofalowej i
tam rozmra˝ane. (Nale˝y z nich usunàç
wszelkie metaliczne paski i klamry. )
2. Nale˝y rozmra˝aç zgodnie ze
wskazówkami dotyczàcymi rozmra˝ania,
znajdujàcymi si´ w niniejszej instrukcji.
3. Obszary, które rozmra˝ajà si´ szybciej
nale˝y przykryç ma∏ymi kawa∏kami folii
aluminiowej.
To pozwoli zwolniç lub zatrzymaç proces
rozmra˝ania w tych miejscach.
4. Niektóre produkty muszà byç ca∏kowicie
rozmro˝one przed podgrzewaniem. Inne,
jak na przyk∏ad ryby, sma˝à si´ tak
szybko, ˝e lepiej zaczynaç je gotowaç,
gdy sà jeszcze lekko zamro˝one.
5. W zale˝noÊci od poczàtkowej
temperatury ˝ywnoÊci, mo˝e staç si´
konieczne zwi´kszenie lub zmniejszenie
czasu podgrzewania podanego w
niektórych przepisach.
UWAGA:
Powietrze wyp∏ywajàce podczas gotowania
z otworów wywietrznika mo˝e byç ciep∏e.
Jest to normalne.
Przyrumienianie:
Wi´kszoÊç produktów nie podgrzewa si´ w
kuchence mikrofalowej na tyle d∏ugo, by
nabraç bràzowego zabarwienia i wymaga
zastosowania dodatkowego koloru.
Przybranie z papryki lub sosy zabarwiajàce,
takie jak sos Worcestershire, mogà pomóc
w przyrumienianiu kotletów, bitek i drobiu.
Pieczeƒ, kurcz´ta i szynka podgrzewane
przez 10-15 minut lub d∏u˝ej przyrumienià
si´ lekko bez ˝adnych dodatków.
PRZED CZYSZCZENIEM UPEWNIå SI¢, ˚E
KUCHENKA JEST WY¸ÑCZONA
Nale˝y utrzymywaç wn´trze kuchenki czyste i
suche. CzyÊciç kuchenk´ ka˝dego dnia, chyba
˝e nie jest u˝ywana.
ÂCIANY WEWN¢TRZNE
Usunàç wszystkie okruchy i resztki ˝ywnoÊci z
przedniej cz´Êci kuchenki i drzwi. Przestrzeƒ
styku drzwiczek musi byç szczególnie czysta,
by zapewniç szczelne ich zamkni´cie. Usunàç
t∏uste plamy za pomocà namydlonej szmatki, a
nast´pnie sp∏ukaç i wysuszyç. Nie u˝ywaç
ostrych Êcierek, szczotek ani Êciernych
Êrodków czyszczàcych, poniewa˝ mogà one
porysowaç pomalowanà powierzchni´
kuchenki.
NIGDY NIE WLEWAå WODY DO WN¢TRZA
KUCHENKI.
PIERÂCIE¡ OBROTOWY
PierÊcieƒ obrotowy powinien byç wyjmowany i
czyszczony w goràcej wodzie z myd∏em
przynajmniej jeden raz w tygodniu.
Zapobiegnie to ograniczaniu przez t∏uszcz
swobody ruchu rolek obrotowych.
DRZWICZKI
Drzwi i uszczelki muszà byç utrzymane w
czystoÊci. U˝ywaç letniej wody z myd∏em,
sp∏ukaç i wysuszyç dok∏adnie drzwiczki.
NIE U˚YWAå ÂCIERNYCH ÂRODKÓW
CZYSZCZÑCYCH, JAK PROSZKI ANI
PLASTIKOWYCH LUB STALOWYCH
SZPACHELEK DO CZYSZCZENIA.
Cz´Êci metalowe b´dzie ∏atwiej utrzymaç w
czystoÊci, gdy b´dziemy je cz´sto wycieraç
wilgotnà szmatkà.
ZEWN¢TRZE
CzyÊciç je letnià mydlanà wodà, sp∏ukaç i
wytrzeç suchà mi´kkà szmatkà. Nie u˝ywaç
Êciernych Êrodków czyszczàcych. Nie wlewaç
wody do wywietrzników. Je˝eli przewód
elektryczny si´ zabrudzi∏, wytrzeç go wilgotnà
szmatkà.