LG MS-1922E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

MS-1922E MS-1922C MB-3822E MB-3822C
INSTRUKCJA OBS¸UGI
KUCHENKA
MIKROFALOWA
2
3
Cz´Êci kuchenki
MB-3822E
MB-3822C
1. P∏yta czo∏owa
2. Okienko
3. Uszczelka drzwi
4. Mechanizm zamka bezpieczeƒstwa
5. Panel sterowania
6. Tacka szklana
7. Podstawa obrotowa
8. Podstawka do opiekania
MB-3822E
MS-1922E
MS-1922C MB-3822C
Panel sterujàcy
4
Prze∏àcznik wyboru mocy
Pozwala wybraç ˝àdanà moc.
Minutnik
Pozwala nastawiç czas gotowania.
Prze∏àcznik wyboru funkcji i mocy
3
MS-1922E
MS-1922C
5
UWAGA: URZÑDZENIE NINIEJSZE MUSI BYå UZIEMIONE
Nie wolno u˝ywaç kuchenki z otwartymi drzwiczkami, poniewa˝ praca taka powoduje wys-
tawianie si´ na szkodliwe promieniowanie mikrofalowe. Pod ˝adnym pozorem nie mo˝na
manipulowaç przy zamkach zabezpieczajàcych.
Nie wolno umieszczaç ˝adnych przedmiotów pomi´dzy przednià cz´Êcià kuchenki a jej
drzwiami, ani pozwoliç na zbieranie si´ brudu lub Êrodka czyszczàcego na powierzchni-
ach uszczelek.
Nie wolno u˝ywaç uszkodzonej kuchenki. Jest szczególnie wa˝ne, by drzwiczki zamyka∏y
si´ szczelnie i nie by∏o ˝adnych uszkodzeƒ na (1) drzwiczkach (skrzywienie), (2) zaw-
iasach i zatrzaskach (z∏amane lub poluzowane) oraz (3) uszczelkach drzwi i powierzchni-
ach uszczelniajàcych.
Kuchenka mikrofalowa nie mo˝e byç regulowana ani naprawiana przez kogokolwiek
innego ni˝ odpowiednio wykwalifikowanego pracownika serwisu.
ÂRODKI OSTRO˚NOÂCI POZWALAJÑCE
UNIKNÑå NAPROMIENIOWANIA NADMIERNÑ
ENERGIÑ MIKROFALOWÑ
UWAGA
P∏yny podgrzewane w kuchence mikrofalowej tj. zupy, sosy i napoje mogà zostaç prze-
grzane powy˝ej punktu wrzenia bez jakichkolwiek jego oznak (bàbelków). Przy
wyciàganiu pojemnika z kuchenki, mo˝e nastàpiç gwa∏towne zagotowanie si´ goràcego
p∏ynu. Aby zapobiec takiej sytuacji, nale˝y przestrzegaç poni˝szych uwag:
1. Nale˝y unikaç naczyƒ o prostych Êcianach i z wàskimi szyjkami.
2. Nie wolno przegrzewaç p∏ynów.
3. Wskazanym jest zamieszaç p∏yn przed umieszczeniem pojemnika w kuchence oraz
ponownie po up∏yni´ciu po∏owy czasu podgrzewania.
4. Po zakoƒczeniu podgrzewania nale˝y pozostawiç pojemnik na krótki czas w kuchence,
ostro˝nie ponownie go zamieszaç lub wstrzàsnàç i przed spo˝yciem sprawdziç jego
temperatur´, aby uniknàç poparzeƒ (szczególnie zawartoÊç butelek do karmienia i
s∏oików z jedzeniem dla dzieci).
1. Usunàç wszystkie elementy opakowania i wszystkie akcesoria.
2. UmieÊciç kuchenk´ na p∏askiej, poziomej powierzchni, na wysokoÊci wi´kszej ni˝ 85 cm,
tak aby pozostawiç co najmniej 30 cm wolnej przestrzeni powy˝ej niej i 10 cm z ty∏u w
celu zapewnienia wentylacji. Przód kuchenki powinien znajdowaç si´ co najmniej 8 cm od
brzegu blatu, aby zabezpieczyç si´ przed jej przewróceniem.
Otwory wentylacyjne znajdujà si´ z ty∏u i po bokach kuchenki. Zatkanie ich mo˝e
spowodowaç jej uszkodzenie.
3. Pod∏àczyç kuchenk´ do standardowego gniazdka sieciowego. Nale˝y si´ upewniç, czy
obwód elektryczny jest dostosowany do obcià˝enia pràdem przynajmniej 10 A (13 A dla
jedynym urzàdzeniem w tym obwodzie.
UWAGA: * Niniejsza kuchenka mikrofalowa jest przeznaczona wy∏àcznie do u˝ytku
domowego.
Przewody znajdujàce si´ w kablu zasilajàcym sà oznaczone zgodne z nast´pujàcym kodem:
niebieski - przewód neutralny
bràzowy - przewód roboczy
zielono - ˝ó∏ty - przewód ochronny
Je˝eli przewód zasilajàcy uleg∏ uszkodzeniu, to aby uniknàç niebezpieczeƒstwa, musi byç
on wymieniony przez producenta, jego zak∏ad serwisowy lub przez podobnie
wykwalifikowane osoby.
Instalacja
modeli MB-3822E MB-3822C czy kuchenka mikrofalowa jest
6
Zasady bezpieczeƒstwa
Nie wolno u˝ywaç pustej kuchenki.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki, je˝eli jest
pusta. Gdy kuchenka nie jest
u˝ywana, najbezpieczniej jest
pozostawiç w Êrodku szklank´ wody.
W razie przypadkowego w∏àczenia
kuchenki, woda bezpiecznie
poch∏onie energi´ mikrofalowà.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki do
suszenia odzie˝y, gdy˝ podgrzewana
zbyt d∏ugo mo˝e si´ zw´gliç lub zapaliç
.
Nie nale˝y podgrzewaç ˝ywnoÊci
zawini´tej w papierowe r´czniki,
chyba ˝e przepisy w ksià˝ce
kucharskiej tak zalecajà.
Nie wolno u˝ywaç kuchenki do
suszenia Êciereczek ani produktów
papierowych. Mogà one si´ zapaliç.
Nie wolno u˝ywaç drewnianych
pojemników. Mogà one si´ zw´gliç.
Nie nale˝y u˝ywaç papieru z
makulatury, gdy˝ mo˝e zawieraç
zanieczyszczenia powodujàce
iskrzenie i/ lub jego zapalenie si´
podczas gotowania.
Przed czyszczeniem talerza obrotowego
nale˝y pozwoliç mu ostygnàç
.
Ma∏e iloÊci jedzenia potrzebujà krótszego
czasu gotowania lub podgrzewania.
Je˝eli stosuje si´ normalne czasy,
jedzenie mo˝e si´ przegrzaç i spaliç
.
Przed gotowaniem nale˝y
ponak∏uwaç skórk´ warzyw i owoców.
Nie gotowaç jajek w skorupkach.
Wewnàtrz skorupek powstaje
ciÊnienie, które je rozsadza.
W kuchence mikrofalowej nie wolno
sma˝yç na g∏´bokim t∏uszczu.
Przed podgrzewaniem lub rozmra˝aniem
nale˝y usunàç z ˝ywnoÊci plastikowe
opakowania. Nale˝y jednak zauwa˝yç,
˝e niektóre produkty podczas
gotowania lub podgrzewania powinny
byç przykryte plastikowà folià (je˝eli tak
podano w ksià˝ce kucharskiej dla
kuchenek mikrofalowych)
.
Je˝eli kuchenka zacz´∏a dymiç, nie
wolno od razu otwieraç drzwiczek,
lecz najpierw wy∏àczyç urzàdzenie lub
od∏àczyç je od sieci.
Je˝eli ˝ywnoÊç jest podgrzewana w
pojemnikach z plastiku, papieru lub
innego palnego materia∏u, nale˝y
cz´sto sprawdzaç, czy pojemnik si´
nie stopi∏ lub nie zapali∏.
UWAGA: P∏yny lub inna ˝ywnoÊç nie powinna byç ogrzewana w
zamkni´tych pojemnikach. poniewa˝ mogà one eksplodowaç.
UWAGA: Dzieci mogà u˝ywaç kuchenki mikrofalowej bez nadzoru jedynie
wtedy, gdy po udzieleniu im odpowiednich instrukcje dziecko jest
zdolne do u˝ywania kuchenki w sposób bezpieczny i rozumie
niebezpieczeƒstwo niew∏aÊciwego jej u˝ycia.
UWAGA: Je˝eli drzwiczki kuchenki sà uszkodzone nie wolno jej u˝ywaç do
czasu ich naprawy przez wykwalifikowany personel.
UWAGA: Nie wolno manipulowaç, dokonywaç jakichkolwiek regulacji lub
naprawiaç drzwi, panelu sterujàcego, wewn´trznych zamków
bezpieczeƒstwa ani ˝adnych innych cz´Êci kuchenki. Naprawy
powinny byç przeprowadzone wy∏àcznie przez wykwalifikowany
personel serwisu.
UWAGA: PROMIENIOWANIE MIKROFALOWE !
UNIKAJ NAPROMIENIOWANIA Z GENERATORA
MIKROFALOWEGO LUB INNYCH CZ¢ÂCI PRZENOSZÑCYCH
ENERGI¢ MIKROFALOWÑ !
NACZYNIA DO GOTOWANIA
Poni˝sza tabela ukazuje odpowiednie u˝ycie ró˝nych typów naczyƒ i przyborów w
kuchence mikrofalowej.
7
Naczynia do gotowania Mikrofale Opiekacz
Szk∏o ˝aroodporne Tak Tak
Porcelana, ceramika Tak
(nie u˝ywaç naczyƒ Tak
ozdabianych metalem)
Naczynia metalowe Nie Tak
Szk∏o zwyk∏e Nie Nie
Naczynia plastikowe Tak Nie
Folia plastikowa Tak Nie
Produkty papierowe (kubki, talerze, r´czniki) Tak Nie
Drewno, wiklina Nie Nie
Mikrofale
1. Wi´kszoÊç szklanych, ceramicznych i
˝aroodpornych naczyƒ doskonale
nadaje si´ do u˝ycia w kuchence
mikrofalowej. Jednak˝e nie nale˝y
u˝ywaç naczyƒ z metalowym
ornamentem.
2. Papierowe serwetki, r´czniki, kubki,
karton i tektura mogà byç u˝ywane w
kuchence mikrofalowej. Nie u˝ywaç
produktów z makulatury, poniewa˝
mogà one zawieraç zanieczyszczenia,
powodujàce iskrzenie lub po˝ar
podczas podgrzewania.
3. (W celu prawid∏owego u˝ycia tych
produktów sprawdziç w ksià˝ce
kucharskiej).
4.
Plastikowe naczynia, kubki, oraz
plastikowe torebki mogà byç u˝ywane w
kuchence mikrofalowej. W przypadku
u˝ycia naczyƒ plastikowych w kuchence
mikrofalowej, nale˝y sprawdziç
instrukcje producenta lub informacj´
podanà w przewodniku kulinarnym
.
5. Naczynia metalowe i naczynia z
metalowym ornamentem nie powinny
byç u˝ywane w kuchence mikrofalowej
.
Aby uzyskaç wi´cej informacji na
temat w∏aÊciwego u˝ywania metalu w
kuchence nale˝y przeczytaç wst´p do
przewodnika kulinarnego. Je˝eli u˝ycie
w kuchence folii aluminiowej,
szpikulców lub naczyƒ zawierajàcych
metalowe elementy jest zalecane w
przepisie, to trzeba pozostawiç
przynajmniej 2,5cm odst´pu mi´dzy
przedmiotem metalowym a
wewn´trznà Êciankà kuchenki. Je˝eli
wystàpi iskrzenie, nale˝y usunàç
przedmiot metalowy i zastàpiç go
innym, niemetalicznym.
Uwaga:
Aby dowiedzieç si´, jak w∏aÊciwie u˝ywaç
naczyƒ do gotowania w kuchence
mikrofalowej nale˝y zaglàdnàç do
przewodnika kulinarnego, przepisów i
tabelek. Znajdujà si´ tam tak˝e inne
u˝yteczne informacje.
Opiekanie
1.
Mo˝na u˝ywaç naczyƒ ˝aroodpornych
,
ceramicznych oraz metalowych.
2.
Papierowe serwetki, r´czniki i naczynia
plastikowe nie powinny byç u˝ywane.
Uwagi:
Nale˝y uwa˝aç podczas wyjmowania z
kuchenki naczyƒ lub talerza
obrotowego. Niektóre naczynia
poch∏aniajà ciep∏o z gotowanych potraw
i mogà byç bardzo goràce.
Do sprawdzania temperatury u˝ywaç
tylko termometrów zaprojektowanych
lub zalecanych do u˝ywania w
kuchence mikrofalowej.
Gdy u˝ywamy kuchenki, nale˝y
upewniç si´, ˝e talerz obrotowy jest
umieszczony na w∏aÊciwym miejscu.
Naczynia do gotowania
8
Wskazówki pomocnicze
Czyszczenie i konserwacja
W celu osiàgni´cia najlepszych
rezultatów i przyjemnego gotowania,
radzimy przeczytaç uwa˝nie poni˝sze
uwagi.
Aby osiàgnàç najlepsze efekty:
1. Przy okreÊlaniu czasu podgrzewania dla
poszczególnych produktów, nale˝y
zaczàç od ustawienia czasu minimalnego
i od czasu do czasu podczas
podgrzewania sprawdzaç stan jedzenia.
Potrawy mo˝na ∏atwo przypaliç, gdy˝
mikrofale podgrzewajà je bardzo szybko.
2. Mniejsze produkty lub potrawy o niskiej
zawartoÊci wody mogà si´ nadmiernie
wysuszyç i stwardnieç jeÊli b´dà
podgrzewane zbyt d∏ugo.
Rozmra˝anie ˝ywnoÊci:
1. Zamro˝one produkty mogà byç w∏o˝one
bezpoÊrednio do kuchenki mikrofalowej i
tam rozmra˝ane. (Nale˝y z nich usunàç
wszelkie metaliczne paski i klamry. )
2. Nale˝y rozmra˝aç zgodnie ze
wskazówkami dotyczàcymi rozmra˝ania,
znajdujàcymi si´ w niniejszej instrukcji.
3. Obszary, które rozmra˝ajà si´ szybciej
nale˝y przykryç ma∏ymi kawa∏kami folii
aluminiowej.
To pozwoli zwolniç lub zatrzymaç proces
rozmra˝ania w tych miejscach.
4. Niektóre produkty muszà byç ca∏kowicie
rozmro˝one przed podgrzewaniem. Inne,
jak na przyk∏ad ryby, sma˝à si´ tak
szybko, ˝e lepiej zaczynaç je gotowaç,
gdy sà jeszcze lekko zamro˝one.
5. W zale˝noÊci od poczàtkowej
temperatury ˝ywnoÊci, mo˝e staç si´
konieczne zwi´kszenie lub zmniejszenie
czasu podgrzewania podanego w
niektórych przepisach.
UWAGA:
Powietrze wyp∏ywajàce podczas gotowania
z otworów wywietrznika mo˝e byç ciep∏e.
Jest to normalne.
Przyrumienianie:
Wi´kszoÊç produktów nie podgrzewa si´ w
kuchence mikrofalowej na tyle d∏ugo, by
nabraç bràzowego zabarwienia i wymaga
zastosowania dodatkowego koloru.
Przybranie z papryki lub sosy zabarwiajàce,
takie jak sos Worcestershire, mogà pomóc
w przyrumienianiu kotletów, bitek i drobiu.
Pieczeƒ, kurcz´ta i szynka podgrzewane
przez 10-15 minut lub d∏u˝ej przyrumienià
si´ lekko bez ˝adnych dodatków.
PRZED CZYSZCZENIEM UPEWNIå SI¢, ˚E
KUCHENKA JEST WY¸ÑCZONA
Nale˝y utrzymywaç wn´trze kuchenki czyste i
suche. CzyÊciç kuchenk´ ka˝dego dnia, chyba
˝e nie jest u˝ywana.
ÂCIANY WEWN¢TRZNE
Usunàç wszystkie okruchy i resztki ˝ywnoÊci z
przedniej cz´Êci kuchenki i drzwi. Przestrzeƒ
styku drzwiczek musi byç szczególnie czysta,
by zapewniç szczelne ich zamkni´cie. Usunàç
t∏uste plamy za pomocà namydlonej szmatki, a
nast´pnie sp∏ukaç i wysuszyç. Nie u˝ywaç
ostrych Êcierek, szczotek ani Êciernych
Êrodków czyszczàcych, poniewa˝ mogà one
porysowaç pomalowanà powierzchni´
kuchenki.
NIGDY NIE WLEWAå WODY DO WN¢TRZA
KUCHENKI.
PIERÂCIE¡ OBROTOWY
PierÊcieƒ obrotowy powinien byç wyjmowany i
czyszczony w goràcej wodzie z myd∏em
przynajmniej jeden raz w tygodniu.
Zapobiegnie to ograniczaniu przez t∏uszcz
swobody ruchu rolek obrotowych.
DRZWICZKI
Drzwi i uszczelki muszà byç utrzymane w
czystoÊci. U˝ywaç letniej wody z myd∏em,
sp∏ukaç i wysuszyç dok∏adnie drzwiczki.
NIE U˚YWAå ÂCIERNYCH ÂRODKÓW
CZYSZCZÑCYCH, JAK PROSZKI ANI
PLASTIKOWYCH LUB STALOWYCH
SZPACHELEK DO CZYSZCZENIA.
Cz´Êci metalowe b´dzie ∏atwiej utrzymaç w
czystoÊci, gdy b´dziemy je cz´sto wycieraç
wilgotnà szmatkà.
ZEWN¢TRZE
CzyÊciç je letnià mydlanà wodà, sp∏ukaç i
wytrzeç suchà mi´kkà szmatkà. Nie u˝ywaç
Êciernych Êrodków czyszczàcych. Nie wlewaç
wody do wywietrzników. Je˝eli przewód
elektryczny si´ zabrudzi∏, wytrzeç go wilgotnà
szmatkà.
9
Instrukcje post´powania
GOTOWANIE MIKROFALOWE
Patrz str. 4.
1. Otworzyç drzwiczki kuchenki, umieÊciç
˝ywnoÊç na talerzu obrotowym i
zamknàç drzwiczki.
2. Ustawiç prze∏àcznikiem mocy (, )
odpowiedni poziom mocy. Mo˝na
wybraç spoÊród pi´ciu poziomów
mocy od 90 W do mocy
maksymalnej. prze∏àcznik mocy mo˝na
ustawiç w dowolnà pozycj´.
3. Ustawiç pokr´t∏em () ˝àdany czas
gotowania. Talerz zacznie si´ obracaç
i kuchenka rozpocznie prac´. Po
up∏yni´ciu ustawionego czasu s∏ychaç
b´dzie sygna∏, a lampka si´ wy∏àczy.
Uwaga:
Ka˝da liczba reprezentuje wartoÊç w
minutach. By zapewniç odpowiedni
wybór czasu zaleca si´ przekr´ciç
pokr´t∏o lekko poza wybrany czas, a
nast´pnie w drugà stron´ dok∏adnie na
wybranà wartoÊç.
Aby sprawdziç jak przebiega proces
gotowania, nale˝y nacisnàç przycisk
otwierania drzwiczek. Otwarcie drzwi
podczas pracy kuchenki powoduje
automatyczne przerwanie pracy i
zatrzymanie czasu. Po zamkni´ciu
drzwiczek kuchenka wznowi prac´ a˝
do up∏yni´cia nastawionego czasu.
Talerz obrotowy mo˝e si´ obracaç w
dowolnym kierunku.
ROZMRA˚ANIE ZALE˚NE OD WAGI
PRODUKTU
Patrz str. 4.
Rozmra˝anie ˝ywnoÊci jest jednà z zalet
kuchenek mikrofalowych. Rozmra˝anie w
kuchence jest szybsze ni˝ w lodówce i
bezpieczniejsze ni˝ rozmra˝anie w
temperaturze pokojowej, poniewa˝ nie
sprzyja rozwojowi szkodliwych bakterii.
Nale˝y pami´taç, ˝e proces rozmra˝ania
potrzebuje wi´cej czasu ni˝ zwyk∏e
gotowanie.
Podczas rozmra˝ania zaleca si´
przynajmniej raz obróciç rozmra˝any
produkt.
1. Ustawiç prze∏àcznik mocy (, ) w
pozycj´ rozmra˝ania ( ).
2. Ustawiç wag´ produktu (kg),
przekr´cajàc pokr´t∏o minutnika () w
kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
UWAGA: Kuchenka zaczyna pracowaç
zaraz po przekr´ceniu pokr´t∏a
minutnika. Ka˝da liczba na skali
reprezentuje wartoÊç w kilogramach.
10
Instrukcje post´powania
OPIEKANIE
Patrz str. 4.
1. Otworzyç drzwiczki kuchenki, umieÊciç
˝ywnoÊç na talerzu obrotowym i
zamknàç drzwiczki.
obróciç prze∏àcznik
wyboru funkcji i mocy (
) w pozycj´
opiekania ( ).
3. Ustawiç pokr´t∏em () ˝àdany czas
opiekania. Talerz zacznie si´ obracaç,
zapali si´ wewn´trzna lampka i
kuchenka rozpocznie prac´. Po
up∏yni´ciu nastawionego czasu s∏ychaç
b´dzie sygna∏, a lampka zgaÊnie.
By sprawdziç jak przebiega proces
opiekania, nale˝y post´powaç jak w
uwagach do Gotowania mikrofalowego.
Nie dotykaç powierzchni drzwiczek
podczas pracy opiekacza, poniewa˝ ich
temperatura mo˝e wzrosnàç nawet do
100°C.
Trzymaç dzieci z dala od opiekacza!
Podczas pierwszego u˝ycia opiekacza
mo˝e pojawiç si´ nieznaczny dym, który
wkrótce zniknie.
Uwaga:
Zaleca si´ u˝ywanie podstawki do
opiekania, poniewa˝ czas i proces
opiekania b´dà si´ ró˝ni∏y, jeÊli u˝yty
b´dzie tylko talerz obrotowy.
Model ten jest wyposa˝ony w system
SHEATH GRILL, zatem wst´pne
nagrzewanie kuchenki nie jest
konieczne.
GOTOWANIE KOMBINOWANE
Patrz str. 4.
Paƒstwa kuchenka wyposa˝ona jest w
tryb gotowania kombinowanego. Pozwala
on podgrzewaç ˝ywnoÊç u˝ywajàc
równoczeÊnie opiekacza ( ) i mikrofal
( ). Czas potrzebny na ugotowanie
potrawy przy wykorzystaniu tego trybu jest
znacznie krótszy, ni˝ podczas u˝ywania
mikrofal i opiekacza oddzielnie.
1. Otworzyç drzwi kuchenki, umieÊç
potraw´ na talerzu obrotowym lub
ruszcie i zamknàç drzwi kuchenki.
2. Obróciç prze∏àcznik wyboru funkcji
(
) w pozycj´ COMBI ( ) i
prze∏àcznik wyboru mocy () na
wybranym poziomie.
3. Ustawiç minutnik () na ˝àdany czas
gotowania. Talerz obrotowy zacznie si´
kr´ciç i rozpocznie si´ podgrzewanie.
Pod koniec procesu gotowania odezwie
si´ pojedynczy sygna∏ dêwi´kowy i
lampka si´ wy∏àczy.
Grza∏ka kwarcowa opieka powierzchni´
potrawy, a mikrofale podgrzewajà jà od
Êrodka. WczeÊniejsze rozgrzanie kuchenki
nie jest konieczne.
UWAGA: Po u˝yciu nale˝y upewniç si´,
˝e minutnik jest ustawiony na
0. Inaczej kuchenka b´dzie
kontynuowa∏a prac´.
Wyjmujàc potraw´ nale˝y zachowaç
ostro˝noÊç. Naczynie mo˝e byç goràce!
2. Dla modelu MB-3822E
.
MB-3822C
MB-3822E/MB-3822C
MB-3822E/MB-3822C
11
Ogrzewanie i odgrzewanie
UmieÊciç plastry mi´sa na talerzu przeznac-
zonym do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
Uwaga: Sok lub sos pomaga utrzymaç
soczystoÊç mi´sa.
UmieÊciç kawa∏ki kurczaka na talerzu przeznac-
zonym do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
UmieÊciç ryb´ na talerzu przeznaczonym do
stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
UmieÊciç lasagne na talerzu przeznaczonym
do stosowania w mikrofalach.
Przykryç folià i zrobiç otwór wentylacyjny.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Farsz i bu∏k´ odgrzewaç oddzielnie.
Farsz przygrzewaç przykryty w brytfannie
przeznaczonej do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Bu∏k´ odgrzaç w sposób opisany poni˝ej.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Owinàç papierowym r´cznikiem i umieÊciç na
szklanej tacce.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Gotowaç przykryte w brytfannie przeznaczonej
do stosowania w mikrofalach. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
1,5 - 2,5 min
2 - 3,5 min
1,5 - 2,5 min
1 - 2,5 min
4,5 - 7 min
1,5 - 3,5 min
5 - 7,5 min
1,5 - 3 min
4 - 6,5 min
1 - 3 min
2 - 3,5 min
6 - 8,5 min
2 - 3,5 min
3 - 4,5 min
8 - 11,5 min
1,5 - 2 min
4 - 6 min
20 - 30 sek
1,5 - 3 min
4 - 6 min
2 - 3 min
Plastry mi´sa
3 plastry
(0,5 cm gruboÊci)
Kawa∏ki kurczaka
1 pierÊ
1 nó˝ka i skrzyde∏ko
Filety rybne
(170 - 230g)
Lasagne
1 porcja (300g)
Potrawka
1 porcja
4 porcje
Potrawka
kremowa lub serowa
1 porcja
4 porcje
bu∏ka z farszem
1 szt.
(farsz mi´sny 1/2 fili˝anki)
bez bu∏ki
T∏uczone ziemniaki
1 porcja
4 porcje
Pieczona fasola
1 porcja
Ravioli lub makaron z sosem
1 porcja
4 porcje
Ry˝
1szklanka
4 szklanki
Kanapka lub bu∏ka
1 szt.
Warzywa
1 szklanka
4 szklanki
Zupy
1 porcja
Potrawa
Czas gotowania
Wskazówki
(w pozycji HIGH)
Aby w kuchence mikrofalowej z powodzeniem odgrzewaç potrawy, nale˝y przestrzegaç kilku wskazówek.
W celu okreÊlenia czasu potrzebnego do odgrzania wskazanym jest zwa˝yç jedzenie. Najlepsze efekty
osiàgnie si´, je˝eli jedzenie zostanie roz∏o˝one ko∏owo. Potrawy o temperaturze pokojowej b´dà si´
odgrzewaç szybciej ni˝ wyj´te z ch∏odziarki. ˚ywnoÊç w puszkach powinna byç z nich wyj´ta i umieszc-
zona w pojemnikach nadajàcych si´ do stosowania w mikrofalach. Potrawy b´dà si´ odgrzewa∏y
równomiernie, je˝eli zostanà przykryte pokrywkà (do u˝ywania w mikrofalach) lub plastykowà folià z
otworem wentylacyjnym. Przykrycie nale˝y zdejmowaç ostro˝nie, aby uniknàç poparzenia parà.
12
Gotowanie Êwie˝ych warzyw
Obraç. Dodaç 2 ∏y˝eczki wody i 2
∏y˝eczki sosu. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Prze∏o˝yç w
po∏owie gotowania.
U∏o˝yç broku∏y w naczyniu do
pieczenia. Dodaç 1/2 szklanki wody.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/4 szklanki wody do 1 l bryt-
fanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Obraç. Dodaç 1/4 szklanki wody do
1 l brytfanny. Przykryç. Zamieszaç
w po∏owie gotowania.
Pokroiç. Dodaç 1/2 szklanki wody
do 1,5 l brytfanny. Przykryç.
Zamieszaç w po∏owie gotowania.
Obraç. Dodaç 2 ∏y˝ki do 1,5 l naczy-
nia do pieczenia. Przykryç.
UmieÊciç grzyby w 1,5 l brytfannie.
Przykryç. Zamieszaç w po∏owie
gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Nak∏uç bataty kilka razy widelcem.
UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç w po∏owie
gotowania.
Nak∏uç ziemniaki kilka razy widel-
cem. UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç w po∏owie
gotowania.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 2 l bryt-
fanny. Przykryç.
Dodaç 1/2 szklanki wody do 1,5 l
brytfanny. Przykryç. Zamieszaç w
po∏owie gotowania.
Nak∏uç. UmieÊciç na 2 papierowych
r´cznikach. Obróciç i prze∏o˝yç w
po∏owie gotowania.
2 Êrednie
4 Êrednie
450 g
450 g
450 g
450 g
450 g
200 g
450 g
2 fili˝anki
4 fili˝anki
2 kolby
230 g
450 g
4 fili˝anki
2 Êrednie
4 Êrednie
2 szt.
4 szt.
450 g
450 g
450 g
5 - 8
11 - 13
3 - 7
8 - 12
13 - 18
5 - 9
6 - 8
3 - 6
8 - 10
3 - 6
8 - 10
5 - 9
2 - 3
4 - 8
7 - 10
5 - 10
7 - 13
6 - 8
10 - 15
5 - 8
5 - 8
7 - 10
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
2 - 3 min
Karczochy
(230g szt.)
Szparagi
Êwie˝e, ca∏e
Zielona fasolka
Buraki, Êwie˝e
Broku∏y, Êwie˝e,
ca∏e
Kapusta, Êwie˝a,
szatkowana
Marchewka,
Êwie˝a, krojona
Kalafior,
Êwie˝y, ca∏y
Seler naciowy,
seler Êwie˝y,
krojony
Kukurydza,
Êwie˝a
Grzyby, Êwie˝e,
krojone
Pasternak,
Êwie˝y, krojony
Groszek zielony,
Êwie˝y
Bataty, ca∏e
pieczone
(170 - 230g szt.)
2 - 3 min
Ziemniaki, ca∏e 2
- 3 min pieczone
(170 - 230g szt.)
Szpinak, Êwie˝y,
liÊcie
Cukinia, Êwie˝a,
krojona
Cukinia, Êwie˝a,
ca∏a
Warzywo IloÊç
Czas gotowania
Wskazówki
Czas odsta-
(w pozycji HIGH)
wienia
13
Porady dotyczàce rozmra˝ania
Mi´so Waga produktu
Czas rozmra˝ania
Czas odstawienia
(w minutach) (w minutach)
Uwagi i techniki rozmra˝ania mi´sa.
UWAGA: W czasie cyklu rozmra˝ania nie u˝ywaç folii aluminiowej.
Mo˝na rozmra˝aç mi´so w oryginalnym opakowaniu, je˝eli nie ma ono cz´Êci met-
alowych. Nale˝y usunàç wszelkie metalowe klamry, pokrywki, druty, folie, itp.
Po∏o˝yç mi´so w p∏ytkim naczyniu, by mog∏y si´ tam zbieraç wszelkie powsta∏e w
procesie rozmra˝ania p∏yny.
Nale˝y rozmra˝aç mi´so tylko tak d∏ugo, jak to jest konieczne. Oddzieliç produkty
takie jak kie∏basa i boczek tak szybko, jak to jest mo˝liwe. Wyciàgnàç je z kuchenki i
kontynuowaç rozmra˝anie pozosta∏ych porcji mi´sa.
Kawa∏ki mi´sa wyjmuje si´ z kuchenki, gdy mo˝na wbiç w nie g∏´boko widelec przy
u˝yciu umiarkowanej si∏y. Sam Êrodek b´dzie jeszcze zamro˝ony, wi´c nale˝y
pozostawiç mi´so na jakiÊ czas do ca∏kowitego rozmro˝enia.
Produkty powinny byç rozmra˝ane na funkcji rozmra˝anie.
TABELA ROZMRA˚ANIA MI¢SA I DROBIU
WO¸OWINA
parówki
mielone
nerki
wàtroba
pieczeƒ
mostek
szponder
udziec
pol´dwica
rostbef
∏ata
antrykot
stek z pol´dwicy
CIEL¢CINA
pieczeƒ
mielone
zrazy
WIEPRZOWINA
kotlety (gruboÊci 1,2 cm)
kawa∏ki
mielone
schab
˝eberka
∏opatka
pol´dwica
BARANINA
udziec, ∏opatka, pieczeƒ
KURCZAK
ca∏y
w cz´Êciach
pierÊ z koÊcià
nó˝ki
udka
skrzyde∏ka
INDYK
w cz´Êciach
pierÊ z koÊcià
KACZKA
ca∏a
450 g
450 g
1 kg
450 g
1,5 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
2-2,3 kg
450 g
700 g
1 kg
1 kg
450 g
450 g
450 g
700 g
700 g
450 g
2-2,3 kg
1,5 kg
1,2 kg
1 kg
2-2,3 kg
1,2-1,5 kg
1,2-1,5 kg
1-1,5 kg
450 g
450 g
700 g
1-1,5 kg
2-2,5 kg
2-2,5 kg
5 - 6
8 - 10
8 - 12
6 - 7
18 - 20
22 - 26
15 - 20
20 - 25
28 - 33
7 - 8
9 - 10
10 - 14
10 - 12
9 - 10
4 - 5
6 - 8
10 - 15
8 - 10
5 - 6
28 - 34
12 - 17
12 - 15
10 - 12
28 - 33
26 - 30
14 - 17
10 - 14
9 - 10
9 - 10
8 - 12
14-16 min
18-22 min
30-40 min
10
10
10
10
15
15
15
15
20
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
20
15
10
10
15
20
15
20
10
10
10
15
20
25
14
Opiekanie
Orientacyjny czas
Potrawa Waga produktu opiekania Porady
(w minutach)
Wskazówki dotyczàce opiekania mi´sa na ruszcie.
Usunàç nadmiar t∏uszczu z mi´sa. Naciàç t∏uszcz, uwa˝ajàc, aby nie przeciàç mi´sa.
(Zapobiegnie to zwijaniu si´ t∏uszczu.)
U∏o˝yç na podstawce. Posmarowaç stopionym mas∏em lub olejem.
W po∏owie czasu opiekania przewróciç mi´so na drugà stron´.
mielona wo∏owina
befsztyk
(gruboÊç 2,5 cm)
nie dosma˝ony
Êrednio wysma˝ony
dobrze wysma˝ony
kotlet wieprzowy
(gruboÊç 2,5 cm)
kotlet barani
(gruboÊç 2,5 cm)
kie∏basa
50 g x 2
100 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g
13 - 16
19 - 23
18 - 20
22 - 24
26 - 28
27 - 32
25 - 32
13 - 16
Polewaç olejem lub
stopionym mas∏em.
Cienkie kawa∏ki powinny
byç u∏o˝one na
podstawce do
opiekania. Grubsze
kawa∏ki mogà byç
u∏o˝one na tacce, aby
nie kapa∏y.
W po∏owie czasu
opiekania przewróciç
mi´so na drugà stron´.
Cz´sto obracaç.
Orientacyjny czas
Potrawa Waga produktu opiekania Uwagi
(w minutach)
Wskazówki dotyczàce opiekania ryb i owoców morza.
UmieÊciç ryby i owoce morza na podstawce. Ca∏e ryby powinny byç z obu stron
poprzecznie ponacinane. Smarowaç ryby i owoce morza. topionym mas∏em, mar-
garynà lub olejem przed i podczas opiekania. Powstrzymuje to wysychanie ryb.
Opiekaç w czasie zalecanym w poni˝szej tabeli. Ca∏e ryby i rybie dzwonka powinny
zostaç w po∏owie czasu opiekania ostro˝nie przewrócone na drugà stron´. Równie˝
grube filety mo˝na podobnie obróciç.
Filety rybne
(gruboÊç 1 cm)
(gruboÊç 1,5 cm)
Rybie dzwonka
(gruboÊç 2,5 cm)
Ca∏e ryby
Ma∏˝e
Krewetki surowe
230 g
230 g
230 g
225 - 350 g ka˝da
450 g
450 g
450 g
17 - 21
20 - 24
24 - 28
16 - 20
24 - 28
16 - 20
16 - 20
Posmarowaç mas∏em i
w po∏owie czasu
opiekania przewróciç na
drugà stron´.
Dla ryb grubych i
t∏ustych wyd∏u˝yç czas.
W czasie opiekania
dobrze polewaç.
Pyt. Co si´ sta∏o, ˝e nie Êwieci si´
wewn´trzna lampa?
Odp.
Przepali∏a si´ ˝arówka.
Drzwiczki nie zamkni´te.
Pyt. Dlaczego para wydostaje si´ z
wywietrznika lub woda kapie u do∏u
drzwi ?
Odp.Para wytwarza si´ normalnie
podczas podgrzewania ˝ywnoÊci.
Para ta uchodzi na zewnàtrz
kuchenki przez wywietrzniki.
Czasami para skrapla si´ na
drzwiczkach i krople wyp∏ywajà u
spodu. Jest to zjawisko normalne i
bezpieczne.
Pyt. Czy energia mikrofalowa przenika
przez wizjer w drzwiczkach ?
Odp.Nie. Wizjer jest tak skonstruowany,
by przepuszczaç Êwiat∏o; nie
przepuszcza on jednak energii
mikrofalowej.
Pyt. Czy u˝ywanie pustej kuchenki mo˝e
jà uszkodziç ?
Odp.Tak. Nigdy nie nale˝y jej w∏àczaç,
gdy jest pusta.
Pyt. Dlaczego jajka czasem si´
rozrywajà?
Odp.Podczas pieczenia, sma˝enia lub
gotowania jajek, z powodu
powstajàcej wewnàtrz b∏ony ˝ó∏tka
pary, mo˝e ono p´knàç. Aby temu
zapobiec, nale˝y po prostu przed
podgrzaniem nak∏uç ˝ó∏tko jajka.
Nigdy nie gotowaç jajek bez
nak∏ucia skorupki.
Pyt. Dlaczego zaleca si´, aby po wyj´ciu
z kuchenki potrawy sta∏y przez
pewien czas odstawione?
Odp.Odstawienie potraw jest bardzo
wa˝ne. Przy podgrzewaniu
mikrofalami ciep∏o wytwarza si´ nie
w kuchence, a w ˝ywnoÊci. Wiele
produktów wyzwala tyle ciep∏a, ˝e
mo˝e kontynuowaç gotowanie
nawet po wyj´ciu z kuchenki. Czas
odstawienia dla kawa∏ków mi´sa,
du˝ych warzyw i ciast zapewni
dogrzanie ich wewn´trznych partii
bez przypalania powierzchni.
Pyt. Dlaczego kuchenka nie zawsze
gotuje tak szybko, jak wskazuje
przewodnik kulinarny ?
Odp.Nale˝y sprawdziç dok∏adnie jeszcze
raz przepis, upewniç si´, ˝e
post´powanie by∏o zgodne ze
wskazówkami i spróbowaç znaleêç
przyczyny ró˝nic w czasie
gotowania. Czasy gotowania i
nastawy mocy podane w
przewodniku sà sugerowane tak,
aby zapobiec przegrzaniu ˝ywnoÊci,
co jest najcz´stszym problemem
podczas u˝ywania kuchenek
mikrofalowych. Ró˝nice w kszta∏cie,
wielkoÊci, wadze i wymiarach
produktów mogà tak˝e powodowaç
d∏u˝sze czasy gotowania. Nale˝y
kierowaç si´ w∏asnym wyczuciem co
do tego, czy potrawa jest ju˝
gotowa, tylko sugerujàc si´
przewodnikiem (podobnie, jak robi
si´ to podczas normalnego
gotowania).
Pyt. Dlaczego w kuchence pojawiajà si´
trzaski i iskrzenie ?
Odp.Mo˝e byç wiele powodów
powstawania trzasków i iskrzenia
(zjawisko ∏uku elektrycznego ).
U˝ywane sà naczynia, które majà
metalowe lub metalizowane
cz´Êci.
Pozostawiono w kuchence widelec
lub inny metalowy przedmiot.
U˝ywane jest zbyt du˝o metalowej
folii.
U˝ywane sà metalowe pokrywki
do s∏oików.
15
Pytania i odpowiedzi
16
Dane techniczne
MS-1922E/1922C
Zasilanie230V ~ 50Hz
Moc wyjÊciowa (wg normy IEC60705) 800 W
Cz´stotliwoÊç mikrofal 2450 MHz
Wymiary zewn´trzne (S x W X G mm) 455 X 281 X 325
Zu˝ycie energii 1200 W
Wymiary sà podane orientacyjnie.
Poniewa˝ nasze produkty sà ciàgle udoskonalane, powy˝sze dane mogà ulec zmianie bez
uprzedzenia.
MB-3822E/3822C
Zasilanie230V ~ 50Hz
Moc wyjÊciowa (wg normy IEC60705)800 W
Cz´stotliwoÊç mikrofal 2450 MHz
Wymiary zewn´trzne (S x W X G mm) 455 X 281 X 325
Zu˝ycie energii
Mikrofale 1200 W
Opiekanie 1000 W
Kombinowane 2150 W
WAGA NETTO
e.g 12kg
WAGA NETTO
e.g 12.5kg
101
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

LG MS-1922E Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla