Electrolux EMM21000K Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
EMM21000 PL
3
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni mikrofalowej 4
Wskazówki bezpieczeństwa 4
– Naczynia 5
– Sprawdzenie przydatności naczyń 5
Żywność 5
– Tabela naczyń 7
Dane techniczne 7
Przed włączeniem 8
– Rozpakowanie 8
Instalacja 8
– Podłączenie do zasilania 8
– Podłączenie elektryczne 8
Obsługa kuchni mikrofalowej 9
– Elementy 9
– Podstawa obrotowa / talerz 9
– Panel sterujący 10
– Gotowanie mikrofalowe 11
– Tabela ustawień 11
– Wskazówki dotyczące rozmrażania 180W 12
Praktyczne wskazówki 13
– Konserwacja i czyszczenie 14
– Czyszczenie akcesoriów (talerz / podstawa) 14
– Czyszczenie wnętrza kuchni 14
– Czyszczenie elementów zewnętrznych 14
Serwis i części zamienne 15
Gwarancja 16
Spis treści
EMM21000 PL
4
Gratulujemy Państwu trafnego wyboru i dziękujemy za zakup produktu firmy Electrolux. Jesteśmy
przekonani, że nowa kuchnia mikrofalowa będzie Państwu bardzo przydatna i ułatwi
przygotowywanie potraw.
Prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą instrukcją obsługi. W celu efektywnego wykorzystania
Państwa nowej kuchni mikrofalowej w instrukcji obsługi zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Zalecamy dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi przed rozpoczęciem używania kuchni.
Instrukcję należy zachować, aby podczas użytkowania móc w każdej chwili z niej skorzystać.
W przypadku sprzedaży urządzenia prosimy o przekazanie instrukcji nowemu użytkownikowi.
Wbudowany przełącznik blokujący
zabezpiecza kuchnię mikrofalową przed
uruchomieniem przy otwartych drzwiach.
Nie należy manipulować przy drzwiach ani
włączać kuchni, kiedy drzwi są otwarte. Może
to narazić obsługującego na oddziaływanie
energii mikrofalowej.
Nie należy dopuszczać, aby na
powierzchniach uszczelniających drzwi
pozostawały resztki produktów
żywnościowych lub środków czyszczących
(patrz rozdział „Czyszczenie i konserwacja”).
W przypadku usterek nie używać kuchni do
czasu usunięcia ich przez autoryzowany
zakład serwisowy.
Prosimy zwracać szczególną uwagę na
prawidłowe zamykanie się drzwi oraz na
ewentualne usterki, tj.: (1) drzwi nie mogą być
zwichrowane, (2)zawiasy i zatrzaski nie mogą być
pęknięte i powinny działać niezawodnie, (3)
uszczelki oraz powierzchnie uszczelniające nie
mogą być uszkodzone.
W przypadku wystąpienia usterki (opisanej
powyżej), bądź konieczności wymiany części
należy skontaktować się z lokalnym
autoryzowanym zakładem serwisowym.
Wszelkie prace o charakterze naprawczym i
regulacyjnym muszą być wykonywane
wyłącznie przez personel autoryzowanych
zakładów serwisowych.
W żadnym przypadku nie wolno demontować
zewnętrznej obudowy drzwi oraz panelu
sterującego, gdyż może to spowodować
zagrożenie porażenia prądem elektrycznym o
wysokim napięciu.
Kuchnię należy zainstalować i umieścić
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsługi.
Kuchnię należy użytkować zgodnie z
przeznaczeniem - jak podano w niniejszej
instrukcji. Nie należy w tym urządzeniu
stosować chemikaliów korozyjnych. Ten typ
kuchni służy wyłącznie do podgrzewania,
gotowania i rozmrażania produkw
żywnościowych. Nie jest ona przeznaczona
do celów przemysłowych, czy
laboratoryjnych, jak również nie może być
używana w celach komercyjnych.
Użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem
powoduje anulowanie gwarancji.
Nie włączać pustej kuchni mikrofalowej.
Jeżeli nie ma w niej produktów
żywnościowych lub wody, które mogłyby
pochłonąć energię mikrofalową, może
wystąpić uszkodzenie magnetronu.
Kuchnia mikrofalowa może być obsługiwana
wyłącznie przez osoby dorosłe.
Kuchni nie należy przechowywać na zewnątrz
pomieszczeń oraz w pobliżu wody.
Nie suszyć w kuchni mokrych przedmiotów
lub gazet, gdyż może dojść do ich zapalenia.
Kuchnia nie służy do przechowywania
produktów żywnościowych i innych
przedmiotów. Nie należy pozostawiać w niej
przedmiotów papierowych, sprzętu do
gotowania lub produktów żywnościowych,
gdy kuchnia nie jest używana.
Gratulujemy zakupu nowej kuchni mikrofalowej
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni mikrofalowej
Wskazówki bezpieczeństwa
EMM21000 PL
5
Naczynia
Większość naczyń ze szkła, tworzyw szklano -
ceramicznych i szkła żaroodpornego nadaje się
do stosowania w kuchnie mikrofalowej. Mimo, że
energia mikrofalowa nie przegrzewa większości
naczyń szklanych i ceramicznych, mogą one ulec
nagrzaniu w wyniku przenoszenia się ciepła z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy
używanie rękawic przy wyjmowaniu z kuchni
naczyń.
Umieścić w kuchnie mikrofalowej naczynie
wraz ze szklanką wypełnioną do połowy
wodą. Podgrzać przy ustawieniu na 800 W
(100 %) przez jedną minutę. Jeżeli naczynie
jest gorące nie należy stosować go w kuchni
mikrofalowej. Jeżeli jest ono lekko ciepłe -
może być używane do podgrzewania (ale nie
do gotowania). Jeżeli naczynie utrzymało
normalną temperaturę (otoczenia) oznacza
to, że nadaje się do gotowania w kuchnie
mikrofalowej.
Papierowe serwetki, papier woskowany,
ręczniki papierowe, tacki, kubki, kartony,
opakowania mrożonek i tektura są bardzo
wygodne w użyciu. Zawsze należy jednak
upewnić się, czy pojemnik wypełniony jest
produktem żywnościowym, który będzie
pochłaniał energię mikrofalową (i bę
dzie
można uniknąć przegrzania naczynia).
Stosować się do wskazówek producenta
żywności.
Wiele naczyń z tworzyw sztucznych (kubki,
talerze, opakowania mrożonek i inne) nadaje
się do stosowania w kuchniach
mikrofalowych. Jeżeli chcecie Państwo z
nich korzystać radzimy zapoznać się z
informacją producenta. Należy unikać
stosowania opakowań z tworzyw sztucznych
wraz z produktami zawierającymi duże ilości
cukru lub tłuszczu. Produkty te osiągają w
kuchnie mikrofalowej wysoką temperaturę, co
może spowodować topienie się niektórych
gatunków tworzyw sztucznych.
Nie pozostawiać włączonej kuchni
mikrofalowej bez nadzoru, kontrolować jej
pracę podczas podgrzewania i gotowania z
użyciem pojemników wykonanych ze
sztucznych, papierowych bądź łatwopalnych
materiałów. Jeżeli zauwa
żą Państwo dym
prosimy nie otwierać drzwi, lecz natychmiast
wyłączyć kuchnię, odłączyć od zasilania
elektrycznego i odczekać, aż dym przestanie
się wydobywać z wnętrza urządzenia.
Sprzęt metalowy lub z elementami metalowymi
nie powinien być stosowany w kuchnie
mikrofalowej, z wyjątkiem, jeżeli producent
wyraźnie określi i zaleci możliwość używania w
kuchniach mikrofalowych.
Pojemniki z ograniczonymi możliwościami
otwierania (np. butelki) nie powinny być
używane do przyrządzania potraw w
kuchniach mikrofalowych.
Prosimy o szczególną uwagę przy
zdejmowaniu pokrywek bądź przykrywek z
naczyń, aby nie poparzyć się parą.
Nie podgrzewać w kuchni potraw w
puszkach. Produkt należy wyjąć z puszki i
umieścić w odpowiednim naczyniu.
Nie należy smażyć potraw na tłuszczu. Jego
temperatura nie jest kontrolowana, co może
doprowadzić do sytuacji stwarzającej
zagrożenie.
Prażona kukurydza może być przyrządzana
tylko w specjalnych opakowaniach lub
przystosowanych naczyniach (czynność ta
wymaga nadzoru obsługującego).
Produkty posiadające nieporowatą skórę
bądź powłokę (takie jak: jabłka, ziemniaki,
Sprawdzenie przydatności naczyń
Żywność
EMM21000 PL
6
wątróbki drobiowe, żółtka jaj) wymagają
wcześniejszego nakłucia zewnętrznej
warstwy, aby zapobiec tworzeniu się pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
UWAGA: Podczas podgrzewania płynów (tj. zup,
sosów, napojów) doprowadzenie ich do
temperatury wrzenia może nastąpić bez
pojawienia się charakterystycznych
pęcherzyków. Aby tego uniknąć należy przyjąć
poniższe wskazówki:
1. unikać używania pojemników o prostych
ściankach z wąskimi szyjkami;
2. nie doprowadzać do nadmiernego
przegrzewania;
3. przed umieszczeniem płynu w kuchni należy
go uprzednio zamieszać (czynność powtórzyć
w połowie cyklu podgrzewania);
po podgrzaniu naczynie z płynem pozostawić
jeszcze przez chwilę w kuchni, ponownie
zamieszać, a następnie wyjąć pojemnik przy
zachowaniu szczególnej ostrożności.
Niektóre produkty, np. jaja oraz szczelnie
zamknięte pojemniki, szklane słoiki mogą
ulec eksplozji i dlatego nie powinny być
poddawane działaniu energii mikrofalowej.
Czasami jaja mogą eksplodować podczas
gotowania. Zawsze należy przekłuwać żółtka,
przykryć je pokrywką i po zakończeniu
gotowania odczekać jeszcze minutę przed jej
zdjęciem.
ZAPAMIĘTAJ:
Postawy obrotowej nie wolno obracać ręcznie
z użyciem siły, gdyż może to spowodować jej
uszkodzenie.
Kiedy używamy w kuchnie mikrofalowej
naczyń metalowych może wystąpić iskrzenie.
Ciągłe iskrzenie może uszkodzić urządzenie.
W takim przypadku należy przerwać program
i sprawdzić naczynie, z którego korzystamy.
Otwory wentylacyjne kuchni nie mogą być
zasłonięte (górne, boczne oraz dolne).
Nie używać kuchni do celów komercyjnych.
Kuchnia jest przeznaczona do użytku w
warunkach gospodarstwa domowego.
Zachowaj instrukcję obsługi.
EMM21000 PL
7
Do gotowania w kuchni mikrofalowej możecie Państwo stosowaćżnorodne naczynia. Dla Waszego
bezpieczeństwa oraz dla zapobiegania zniszczeniu naczyń i kuchni należy wybrać odpowiednie
pojemniki i materiały.
Poniższa lista pozwoli Państwu zapoznać się z ogólnymi zasadami doboru naczyń do stosowania w
kuchni mikrofalowej.
Materiał Naczynie Gotowanie mikrofalowe
Ceramika i szkło
Naczynia ze szkła
żaroodpornego
Szkło z metalowymi
dekoracjami
Szkło ołowiane
TAK
NIE
NIE
Porcelana
Bez dekoracji metalowych
TAK
Wyroby garncarskie
TAK
Tworzywa sztuczne
Wyroby z tworzyw odpornych
na oddziaływanie mikrofal;
opakowania z tworzyw
sztucznych
TAK
TAK
Naczynia metalowe
Metalowe rondle do pieczenia;
folia aluminiowa*
NIE
TAK
Naczynia papierowe
Kubki, tacki, ręczniki
TAK
Papier
woskowany
TAK
Drewno
NIE
Akcesoria
Talerz obrotowy
Podstawa talerza obrotowego
TAK
TAK
TAK: można używać;
NIE: nie wolno używać
* folii aluminiowej używać tylko do przykrywania (np. kości udek kurczaka, skrzydełek);
folia może iskrzyć!
Wymiary zewnętrzne Waga 14.4 kg
Szerokość 485 mm Pojemność 21 litrów
Głębokość 422 mm
Wysokość 287 mm Zasilanie elektryczne 230V, 50
Hz
Wymiary komory Bezpiecznik 10 A
Szerokość 335.8 mm Pobór mocy 1250W
Głębokość 314 mm
Wysokość 206 mm Moc użyteczna 800W
Dane techniczne
Tabela naczyń
EMM21000 PL
8
Rozpakowanie
Podczas rozpakowywania kuchni należy sprawdzić,
czy nie jest ona uszkodzona. Uszkodzenia lub braki
w wyposażeniu należy natychmiast zgłosić w
jednostce handlowej, gdzie dokonaliście Państwo
zakupu. Kuchnia, jej wyposażenie lub akcesoria
mogą być opakowane w folię zabezpieczającą. Jeśli
tak, należy usunąć ją przed pierwszym użyciem
kuchni mikrofalowej. Nie należy pozostawiać
elementów opakowania w miejscach dostępnych dla
dzieci. Materiał, z którego wykonane są elementy
opakowania może być zagrożeniem dla dzieci.
Instalacja
1. Usunąć z drzwi naklejki reklamowe, jeżeli
znajdują się na urządzeniu.
2. Kuchnię należy umieścić i zainstalować na
płaskiej, wypoziomowanej powierzchni, która
będzie w stanie utrzymać ciężar kuchenki (13,5
kg) wraz z jej zawartością. Aby uniknąć wibracji
lub hałasu podczas pracy zalecamy ustawienie
urządzenia w pozycji stabilnej.
3. Kuchnia nie powinna stać w pobliżu źródeł ciepła i
wody. Jeżeli urządzenie będzie narażone na
oddziaływanie ciepła lub wody, może to obniżyć
jego efektywność, a nawet spowodować awarię.
4. Prosimy zwrócić uwagę na swobodny przepływ
powietrza wokół otworów wentylacyjnych. Nie
stawiać żadnych przedmiotów na górnym blacie
urz
ądzenia. Zablokowanie otworów
wentylacyjnych może prowadzić do przegrzania
kuchni, a to z kolei do niewłaściwego
funkcjonowania bądź uszkodzenia urządzenia.
Otwory wentylacyjne odprowadzają gorące
powietrze, dlatego należy umożliwić jego
swobodny przepływ (np. między kuchnią, a ścianą
pomieszczenia nie mogą znajdować się zasłony
itp.).
5. Kuchnię należy umieścić z dala od odbiorników
radiowych i telewizyjnych. Urządzenie to
odpowiada normom UE dotyczącym eliminacji
zakłóceń radiowych, lecz mogą one się pojawić,
jeżeli ustawicie Państwo kuchenkę zbyt blisko
radioodbiornika lub telewizora.
6. Jeżeli kuchnia będzie usytuowana w rogu
pomieszczenia, należy pozostawić szczelinę o
szerokości przynajmniej 10 cm przy
ścianie z
prawej strony.
UWAGA: Kuchnia może być ustawiona w prawie
każdym miejscu kuchni. Musi ona mieć jednak
zapewnioną płaską, równą powierzchnię i
odpowiednią wentylację. W tym celu należy upewnić
się, że otwory wentylacyjne nie są zablokowane bądź
przysłonięte (także w części spodniej).
* To urządzenie odpowiada normom EWG
odnośnie eliminacji zakłóceń radiowych -
rozporządzenie 87/308/EEC
Podłączenie do zasilania
Kuchnia jest wyposażona w przewód zasilający z
wtyczką dla 220-230 V, 50 Hz. Należy ją podłączyć
do gniazdka ze stykiem uziemiającym i sprawdzić,
czy napięcie dla którego urządzenie jest
zaprojektowane odpowiada napięciu w sieci
elektrycznej.
Nie używać przedłużaczy do podłączenia kuchni.
UWAGA! Kuchnia musi być podłączona do gniazdka
z uziemieniem.
Jeżeli mają Państwo wątpliwości dotyczące
podłączenia kuchni do sieci elektrycznej bądź
zabezpieczenia uziemiającego, proszę skontaktować
się z uprawnionym elektrykiem.
Podłączenie elektryczne
Urządzenie jest wyposażone w standardową
wtyczkę przewodu zasilającego
UWAGA! URZĄDZENIE MUSI BYĆ UZIEMIONE.
Producent nie ponosi odpowiedzialności w
przypadku usterek spowodowanych
nieprzestrzeganiem przepisów bezpieczeństwa.
Urządzenie podłączyć do gniazdka z uziemieniem
(zabezpieczenie 13 A).
PRZED WŁĄCZENIEM
EMM21000 PL
9
A. Panel sterujący.
B.
Zaczep dla talerza obrotowego
C. Podstawa obrotowa talerza; umieszczana w
dolnej części kuchni pod talerzem.
D. Talerz obrotowy wykonany ze specjalnego
szkła żaroodpornego. Na talerz należy
postawić odpowiednie naczynie z
potrawą. Nie używać kuchni bez talerza
obrotowego.
E. Okno, przez które można sprawdzać stan
przygotowania potrawy.
F. Drzwi. Należy je dokładnie zamykać.
G. Zaczepy zatrzaskowe i blokada drzwi.
1. Podstawę obrotową umieścić w dolnej części
kuchni.
2. Talerz obrotowy położyć na podstawie, w
sposób pokazany na rysunku. Należy upewnić
się, że talerz został odpowiednio zamocowany
w wypustce.
Nie wolno kłaść talerza w położeniu
odwrotnym.
Zarówno talerz, jak i jego podstawa muszą
znajdować się w kuchnie podczas jej pracy.
Produkty oraz pojemniki umieszczamy
zawsze na talerzu obrotowym.
Talerz obraca się w prawą i w lewą stronę;
jest to zjawisko normalne. Nie obracać talerza
ręcznie, gdyż można uszkodzić mechanizm
obrotowy.
Obsługa kuchni mikrofalowej
Elementy Podstawa obrotowa / talerz
EMM21000 PL
10
1. Pokrętło wyboru mocy
Służy do wyboru poziomu mocy mikrofal.
2. Pokrętło zegara
Służy do ustawienia czasu gotowania.
Najpierw należy ustawić nieco dłuższy czas,
po czym powrócić do prawidłowej wartości.
PANEL STERUJĄCY
EMM21000 PL
11
1. Otworzyć drzwi, na talerzu obrotowym położyć
potrawę w naczyniu. Zamknąć drzwi.
2. Pokrętłem wyboru mocy ustawić wymagany
poziom (patrz poniższa tabela).
3. Pokrętłem zegara ustawić czas gotowania.
Rozpocznie się gotowanie.
Jeżeli czas gotowania jest krótszy niż 2 minuty,
należy ustawić dłuższy czas, a następnie powrócić do
prawidłowej wartości.
Aby wyłączyć urządzenie w trakcie pracy, należy
obrócić pokrętło zegara do położenia 0.
Uwaga: Po zakończeniu gotowania należy
upewnić się, że pokrętło zegara znajduje się w
położ
eniu 0. W przeciwnym razie kuchnia będzie
nadal pracowała.
Przykład: Gotowanie - 600W przez 15 minut
1. Pokrętło wyboru mocy ustawić na 600W.
2. Pokrętło zegara ustawić na 15.
3. Kuchnia będzie pracowała przez 15 minut z mocą na poziomie 600W.
Poziom mocy Proponowane użycie
90W Utrzymywanie w cieple
180W Rozmrażanie
360W
gotowanie i podgrzewanie delikatnych potraw, zapiekanek
pieczenie ciast z serem
600W
szybsze rozmrażanie i podgrzewanie produktów
pieczenie ciast
Pieczenie ciast; przyrządzanie budyniu
800W
Odgrzewanie gotowych dań.
Pieczenie mięsa I drobiu.
Gotowanie lub podgrzewanie płynów.
Gotowanie warzyw.
GOTOWANIE MIKROFALOWE
Tabela ustawień
EMM21000 PL
12
Niektóre produkty (pieczywo i owoce) można rozmrażać przy ręcznym ustawieniu mocy.
PRODUKT PRZYGOTOWANIE
180W
CZAS
“ODCZEKANIA”
Pieczywo
Mały bochenek
Położyć na papierze kuchennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obrócić w połowie czasu odmrażania.
8–10 min. 10–15 min.
Duży bochenek
(krojony)
Położyć na papierze kuchennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obrócić w połowie czasu odmrażania.
10–13 min. 10 min
2 kromki Położyć na papierze kuchennym. 45–60 sek. 5 min.
1 bułka Położyć na papierze kuchennym. 45–60 sek. 5 min.
2 bułki Położyć na papierze kuchennym. 1–11/2 min. 5 min.
Ciasta i wyroby cukiernicze
Sernik (450 g) Zdjąć opakowanie, ułożyć na talerzu. 9–11 min. 15–30 min.
Ciasto
(upieczone) (450
g)
Zdjąć opakowanie, ułożyć na talerzu.
7– 9 min. 15–30 min.
Placek (450 g) Zdjąć opakowanie, ułożyć na talerzu. 7– 9 min. 15–30 min.
Masło
250 g (1 kostka) Jeżeli opakowane w folię – zdjąć i położyć na
talerzu
3– 4 min. 5–10 min.
Owoce
Drobne owoce
(225 g)
Ułożyć jedną warstwę na płytkim talerzu
5– 6 min. 5–10 min.
Drobne owoce
(450 g)
Ułożyć jedną warstwę na płytkim talerzu
7– 8 min. 5–10 min.
Dania gotowe
400 g Przykryć talerzem lub specjalną folią do
mikrofalówek; aby podgrzać – włączyć mikrofale na
100% (800W) na 3-4 minuty
7– 8 min 5–10 min.
Warzywa
Nie ma konieczności odmrażania warzyw przed
gotowaniem. Wszystkie warzywa można ugotować
przy ustawieniu 100% (800W)
Wskazówki dotyczące rozmrażania 180W
EMM21000 PL
13
Kuchnię należy utrzymywać w czystości –
wycierać po każdym użyciu (także podstawę
obrotową i wewnętrzną stronę drzwi).
Do gotowania mikrofalowego używać okrągłych
lub owalnych naczyń z pokrywkami.
Nie używać naczyń metalowych lub z metalowymi
elementami. Niektóre rodzaje naczyń lub
opakowań plastikowych mogą się stopić podczas
gotowania w kuchni mikrofalowej.
Produkty należy przykryć podczas gotowania.
Użyć szklanej pokrywki lub talerza.
Chleb można rozmrażać na papierowym ręczniku.
Jeżeli mrożonki są podgrzewane w swoich
oryginalnych opakowaniach, należy je otworzyć.
Opakowania z elementami metalowymi mogą by
ć
umieszczane w kuchni mikrofalowej tylko wtedy,
gdy ich producent żywności to zalecił. Zdjąć
metalowe klipsy.
Delikatne kawałki np. skrzydełka lub nóżki
kurczaka należy okryć kawałkami folii
aluminiowej, aby uniknąć przegrzania lub
spalenia.
Produkty posiadające nieporowatą skórę bądź
powłokę (takie jak: jabłka, ziemniaki, wątróbki
drobiowe, żółtka jaj, kiełbaski) wymagają
wcześniejszego nakłucia zewnętrznej warstwy,
aby zapobiec tworzeniu się pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
Nie gotować jaj, gdyż mogą eksplodować!
Większe kawałki żywności umieszczać po
zewnętrznej stronie naczynia. Starać się
gotować
żywność porcjowaną w mniejsze kawałki.
Żywność układać na środku talerza obrotowego.
Żywność będzie ugotowana równomiernie, jeżeli
będzie obracana lub mieszana podczas
gotowania.
Należy nieco skracać czas przygotowania
potrawy wskazany przez producenta, aby uniknąć
rozgotowania. Im większe kawałki żywności, tym
dłuższy czas jest czas ich gotowania.
Do gotowania warzyw należy dodawać jak
najmniejsze ilości wody (lub gotować bez wody).
Używać mniej soli i innych przypraw, niż w
przypadku gotowania tradycyjnego.
Żywność przyprawiać po wyjęciu z kuchni
mikrofalowej.
Po zakończeniu gotowania należy zachować
„czas odczekania”, aby potrawy były
równomiernie ugotowane.
Po wyjęciu z kuchni potrawy sprawdzić, czy jest
już wystarczająco gorąca (ugotowana
równomiernie).
Przy wyjmowaniu naczyń i potraw z kuchni należy
zawsze używać rękawic ochronnych.
Miód
Jeżeli miód w słoiku uległ krystalizacji należy zdjąć
pokrywkę i włożyć słoik do kuchni, podgrzewać falami
mikrofalowymi przy średnim ustawieniu przez 2
minuty.
Topienie czekolady
Podzielić tabliczkę 100 g na kostki, włożyć do miski i
podgrzewać na najwyższej mocy przez 1-2 minuty,
mieszać.
Topienie lub zmiękczanie masła
Stopienie masła na najwyższym poziomie mocy;
zmiękczenie – przy najniższym poziomie mocy.
Odświeżanie lub podgrzewanie pieczywa
Średni poziom mocy przez kilka sekund.
Obieranie czosnku
3 lub 4 ząbki czosnku ogrzewać na najwyższym
poziomie mocy przez 15 sekund.
Sok owocowy
Owoce będą bardziej soczyste po podgrzaniu na
najwyższym poziomie mocy przez 15 sekund, przed
wyciśnięciem
Praktyczne wskazówki Porady
EMM21000 PL
14
Kuchnia mikrofalowa musi być utrzymywana w czystości. Nieusunięte resztki produktów niepotrzebnie
pochłaniają energię mikrofalową oraz ulegają przypaleniu.
To przyczynia się do zmniejszenia wydajności urządzenia oraz powstawania nieprzyjemnych zapachów.
Żadne czynności naprawcze czy regulacyjne nie powinny być dokonywane we własnym zakresie. Naprawy
mogą być przeprowadzane wyłącznie przez techników autoryzowanych zakładów serwisowych.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, czy kuchnia jest wyłączona i/lub odłączona
od zasilania.
Czyścić delikatnymi środkami po wyjęciu z kuchni; należy ostrożnie obchodzić się z podstawą talerza
obrotowego.
UWAGA: Wnętrze kuchni oraz talerz są bardzo gorące, więc nie należy ich dotykać bezpośrednio po
zakończeniu cyklu gotowania.
Kuchnię należy utrzymywać w czystości. Natychmiast usuwać pozostałości produktów żywnościowych ze
ścianek, uszczelek, powierzchni uszczelniających, gdyż powodują one nadmierną absorpcję energii
mikrofalowej, przyczyniając się do zmniejszenia jej efektywności, a nawet powstania poważnej usterki.
Do czyszczenia stosować delikatne detergenty płynne, ciepłą wodę oraz miękkie i czyste ściereczki.
NIE NALEŻY UŻYWAĆ ŚRODKÓW ŚCIERNYCH, PRZEMYSŁOWYCH, STALOWYCH ZMYWAKÓW DO
ŻADNEGO Z ELEMENTÓW KUCHNI MIKROFALOWEJ.
W celu usunięcia mocnych zabrudzeń można gotować w kuchni szklankę wody przez 2 - 3 minuty.
DO USUWANIA ZANIECZYSZCZEŃ NIE UŻYWAĆ NOŻY I INNYCH OSTRYCH NARZĘDZI.
W celu usunięcia nieprzyjemnego zapachu należy gotować
w kuchni szklankę wody z 2 łyżkami soku z cytryny
przez 5 minut.
Podczas czyszczenia elementów panelu sterującego należy otworzyć drzwi, co zapobiegnie przypadkowemu
włączeniu kuchni. Elementy zewnętrzne należy czyścić łagodnymi środkami (także uniwersalnymi środkami w
sprayu), ciepłą wodą i osuszać miękką szmatką.
Nie wolno stosować środków ściernych, szorstkich zmywaków do naczyń, czy też szorstkich środków
chemicznych. Podczas czyszczenia prosimy zwrócić uwagę, aby do otworów wentylacyjnych nie dostała się
woda.
Konserwacja i czyszczenie
Czyszczenie akcesoriów (talerz i podstawa)
Czyszczenie wnętrza kuchni
Czyszczenie elementów zewnętrznych
EMM21000 PL
15
Jeżeli kuchnia nie działa prawidłowo przed wezwaniem serwisu proszę sprawdzić, czy usterki nie
można usunąć samodzielnie.
Nie można uruchomić kuchni:
Sprawdzić, czy urządzenie jest prawidłowo podłączone do zasilania elektrycznego.
Sprawdzić, czy wtyczka jest prawidłowo włożona do gniazdka.
Jeśli to konieczne, wymienić bezpiecznik (na sprawny, o tych samych parametrach).
Sprawdzić, czy przełącznik (gniazdko ścienne lub inny punkt obwodu) znajduje się w pozycji ON
(włączony).
Sprawdzić, czy w gniazdku jest napięcie (poprzez podłączenie innego, sprawnego urządzenia).
Sprawdzić bezpiecznik w skrzynce.
Kuchnia nie podejmuje pracy:
Sprawdzić, czy włączono zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem przez dzieci (dostępne w
niektórych modelach).
Sprawdzić wykonane ustawienia.
Sprawdzić, czy ustawienia zostały dokonane zgodnie z opisem w instrukcji obsługi.
Sprawdzić, czy prawidłowo zamknięto drzwi (oraz czy zamknięciu nie przeszkadzają resztki produktów).
Sprawdzić, czy przycisk Start został wciśnięty.
Jeżeli wykonanie powyższych czynności nie przyniosło efektu i kuchnia nadal nie funkcjonuje, należy
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym zakładem serwisowym Electrolux.
UWAGA: Koszt wezwanie technika z powodu usterki wymienionej powyżej lub nieprawidłowej obsługi /
instalacji urządzenia pokrywa klient, nawet w czasie trwania gwarancji.
Jeżeli będą Państwo zamawiali usługi serwisowe lub części zamienne, prosimy o podanie następujących
informacji:
1. objawy usterki
2. oznaczenie modelu
3. numer seryjny/produktu
4. data zakupu
Zalecamy zapisanie tych informacji poniż
ej:
Model :
Numer seryjny:
Data zakupu:
Jeżeli urządzenie podlega gwarancji, przed wezwaniem serwisu należy sprawdzić, czy usterki nie
można usunąć samodzielnie. Wizyta będzie odpłatna, gdy usterka nie będzie miała charakteru
mechanicznego lub elektrycznego.
W razie naprawy w czasie gwarancji należy udostępnić dowód zakupu urządzenia.
Części zamienne
Części zamienne można nabyć w autoryzowanych zakładach serwisowych.
Serwis
Informacji o produktach udziela producent. W przypadku wątpliwości dotyczących działania urządzenia, należy
zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
Serwis i cz
ę
ści zamienne
EMM21000 PL
16
Warunki udzielonej gwarancji znajdują się w karcie gwarancyjnej, którą otrzymali Państwo przy zakupie
urządzenia.
WARUNKI GWARANCJI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180

Electrolux EMM21000K Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi