EMM21000 PL
5
Naczynia
Większość naczyń ze szkła, tworzyw szklano -
ceramicznych i szkła żaroodpornego nadaje się
do stosowania w kuchnie mikrofalowej. Mimo, że
energia mikrofalowa nie przegrzewa większości
naczyń szklanych i ceramicznych, mogą one ulec
nagrzaniu w wyniku przenoszenia się ciepła z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy
używanie rękawic przy wyjmowaniu z kuchni
naczyń.
• Umieścić w kuchnie mikrofalowej naczynie
wraz ze szklanką wypełnioną do połowy
wodą. Podgrzać przy ustawieniu na 800 W
(100 %) przez jedną minutę. Jeżeli naczynie
jest gorące nie należy stosować go w kuchni
mikrofalowej. Jeżeli jest ono lekko ciepłe -
może być używane do podgrzewania (ale nie
do gotowania). Jeżeli naczynie utrzymało
normalną temperaturę (otoczenia) oznacza
to, że nadaje się do gotowania w kuchnie
mikrofalowej.
• Papierowe serwetki, papier woskowany,
ręczniki papierowe, tacki, kubki, kartony,
opakowania mrożonek i tektura są bardzo
wygodne w użyciu. Zawsze należy jednak
upewnić się, czy pojemnik wypełniony jest
produktem żywnościowym, który będzie
pochłaniał energię mikrofalową (i bę
dzie
można uniknąć przegrzania naczynia).
Stosować się do wskazówek producenta
żywności.
• Wiele naczyń z tworzyw sztucznych (kubki,
talerze, opakowania mrożonek i inne) nadaje
się do stosowania w kuchniach
mikrofalowych. Jeżeli chcecie Państwo z
nich korzystać radzimy zapoznać się z
informacją producenta. Należy unikać
stosowania opakowań z tworzyw sztucznych
wraz z produktami zawierającymi duże ilości
cukru lub tłuszczu. Produkty te osiągają w
kuchnie mikrofalowej wysoką temperaturę, co
może spowodować topienie się niektórych
gatunków tworzyw sztucznych.
• Nie pozostawiać włączonej kuchni
mikrofalowej bez nadzoru, kontrolować jej
pracę podczas podgrzewania i gotowania z
użyciem pojemników wykonanych ze
sztucznych, papierowych bądź łatwopalnych
materiałów. Jeżeli zauwa
żą Państwo dym
prosimy nie otwierać drzwi, lecz natychmiast
wyłączyć kuchnię, odłączyć od zasilania
elektrycznego i odczekać, aż dym przestanie
się wydobywać z wnętrza urządzenia.
• Sprzęt metalowy lub z elementami metalowymi
nie powinien być stosowany w kuchnie
mikrofalowej, z wyjątkiem, jeżeli producent
wyraźnie określi i zaleci możliwość używania w
kuchniach mikrofalowych.
• Pojemniki z ograniczonymi możliwościami
otwierania (np. butelki) nie powinny być
używane do przyrządzania potraw w
kuchniach mikrofalowych.
• Prosimy o szczególną uwagę przy
zdejmowaniu pokrywek bądź przykrywek z
naczyń, aby nie poparzyć się parą.
• Nie podgrzewać w kuchni potraw w
puszkach. Produkt należy wyjąć z puszki i
umieścić w odpowiednim naczyniu.
• Nie należy smażyć potraw na tłuszczu. Jego
temperatura nie jest kontrolowana, co może
doprowadzić do sytuacji stwarzającej
zagrożenie.
• Prażona kukurydza może być przyrządzana
tylko w specjalnych opakowaniach lub
przystosowanych naczyniach (czynność ta
wymaga nadzoru obsługującego).
• Produkty posiadające nieporowatą skórę
bądź powłokę (takie jak: jabłka, ziemniaki,
Sprawdzenie przydatności naczyń
Żywność