Amica AZ2102PA+ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
AZ2102PA+
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ZAMRAŻARKI
2 Zamrażarka
Szanowni Państwo,
Wprzypadkugdyzaistniejąjakiekolwiekproblemyzwiązanezużytkowaniemsprzętu
AmicanaszeCentrum SerwisowezapewniWamszybkąiwpełniprofesjonalnąpo-
moc.Chcemybowiemwszystkim,którzyzaufalimarceAmicazagwarantowaćpełen
komfortkorzystaniaznaszegowyrobu.
NoweCentrum Serwisoweto:
l Szybkaiprofesjonalnapomoc
l Jedenogólnopolskinumerzgłoszeniowy
l Telefoniczneporadywzakresieeksploatacjiwyrobu
l Terminowaifachowarealizacjazleceń
Zamrażarka3
Wyrób,któryPaństwonabyliścienależydonaszejnowejrodzinylodówek.Charakte-
ryzująsięonenowoczesnościąrozwiązańfunkcjonalnych,miękkąformąplastyczną
isubtelnymwzornictwem.
Prosimyozapoznaniesięzponiższymopisem,abymogliPaństwo-podczasczyta-
niainstrukcjiobsługiipoznawaniawyrobu-dostrzeczaletyzamrażarkinowejlinii
iutwierdzićsięwprzekonaniu,żejesttoudany zakup.
Nowatorskierozwiązaniatechnicznestanowiąceowysokiejjakościnaszychwyrobów
to:
• wpełniekologicznie czystywyrób-zarównoczynnikchłodzący,materiałykonstruk-
cyjnejakrównieżtechnologiawytwarzanianiezawierająsubstancjiszkodliwych
dlaśrodowiska,
• linia„fresh line +” tonietylkoeleganckalinia,aleiopływowekształty,któreuła-
twiająutrzymaniezamrażarkiwczystości,
• solidna izolacjapozwalanauzyskiwaniewysokiejefektywnościenergetycznej,a
przeztomałezużycieenergii.
• pełne szuady w komorze zamrażarki dają gwarancję, że nawet najmniejszy
zamrożonyproduktpozostanienaswoimmiejscuiniebędzieblokowałpłynnego
wyjmowaniaszuady,
• ergonomiczne uchwyty drzwi-dużeiefektowne,bezostrychkrawędziułatwiają
otwieraniedrzwi,
Estetykawykonania,doborugrakiikolorówwywołująpozytywnedoznaniawizualne,
awalorytechniczneieksploatacyjnezapewniająwygodneużytkowaniewyrobu.
ŻyczymyPaństwumaksimumzadowolenia.
Szanowni Państwo!
4 Zamrażarka
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ....................................... 5
Charakterystyka wyrobu ............................................................... 7
Przygotowanie do eksploatacji .................................................... 8
Użytkowanie wyrobu .................................................................... 10
Konserwacja i naprawa ............................................................... 14
Zmiana kierunku otwierania drzwi .............................................. 16
Dopuszczalne są zmiany w wystroju wewnętrznym i zewnętrznym wyrobu, nie
wpły wa ce na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo, np. kształt uchwytu drzwi,
dekor półki szklanej itp.
Zamrażarka5
Producent nie ponosi od po wie dzial noś ci za szkody wynie z nie prze strze ga nia
zasad umieszczonych w instrukcji, dlatego należy uważnie prze czy tać in for ma cje
na temat bez pie czeń stwa pracy, użytkowania i kon ser wa cji za mra żar ki.
Prosimy o zachowanie tej in struk cji w celu wykorzystania jej w przy szło ści
lub przekazania ewen tu al ne mu na stęp ne mu użytkownikowi.
Zalecenia przed włączeniem zamrażarki
• Podczasustawiania,przesuwania,podnoszenianienależychwytaćzauchwytdrzwi,
ciągnąćzablatlubskraplaczztyłuurządzenia,anidotykaćzespołukompresora.
• Zamrażarkapracujeprawidłowowtemperaturzeotoczeniaod+10°Cdo+43°C.
Nienależyużytkowaćjejwpiwnicy,sieni,wnieogrzewanymdomkuletniskowym
jesieniąizimą.
• Poustawieniuzamrażarkinaswoimmiejscumożnająwłączyćnajwcześniejpo2
godzinach,gdyżpodczastransportumogłabyćnadmiernieprzechylona.
Zwrócić szczególną uwagę, aby z urządze nia nie korzystały po zo sta wio ne bez
opie ki dzieci. Nie po zwa lać dzie ciom bawić się urządzeniem. Nie wol no dzieciom
siadać na elementach wysuwanych i uwieszać się na drzwiach.
Dźwięki słyszalne jako trzaskanie spowodowane przez rozszerzanie i kur cze nie
się części na skutek zmian temperatury.
Przed każdą czynnością kon ser wa cyj należy wyjąć wtyczkę z gniazdka sie cio
we go, nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
Ze względu na bezpieczeństwo nie naprawiać urządzenia we własnym zakresie.
Naprawy, wykonywane przez osoby nie posiadające wymaganych kwalikacji mogą
stanowić poważne niebezpieczeństwo dla użytkownika urządzenia.
Produktu choćby tylko częściowo roz mro żo ne go nie można ponownie za mra żać.
Napow w butelkach i puszkach, w szcze gól no ści napojów gazowanych dwu tlen kiem
węgla nie prze cho wy wać w komorze zamrażarki. Puszki i butelki mogą po kać.
Nie brać do ust produktów za mro żo nych bezpośrednio wyjętych z zamrażarki (lody
itp.), ich ni ska temperatura może spowodować dotkliwe opa rze nia.
Jeżeli urządzenia nie będziemy wię cej użytkować, to przed jego złomowaniem
na le ży je całkowicie zabezpieczyć tj. odciąć przewód zasilający.
Materiały z opakowania (worki, ka wał ki styropianu, itp.) nie powinny zna leźć się w
zasięgu dzieci.
W przypadku uszkodzenia układu chłod ni cze go należy przewietrzyć przez kilka
minut pomieszczenie, w którym stoi urządzenie (po miesz cze nie to musi mieć
przy naj mniej 4 m
3
).
Nie uruchamiać urządzenia uszko dzo ne go, w przypadkach wątpliwych za się gnąć
porady u producenta .
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Nie uszkadzać części wcho dzą cych w skład układu chłodzącego, tzn. nie
uszka dzać rurek ostro za koń czo ny mi przedmiotami, nie zgnia tać i nie wiązać
rurek oraz nie ze skro by wać lodu z powierzchni. Jeżeli czynnik z uszko dzo ne go
układu chłod ni cze go dostanie się do oczu, może spo wo do wać obrażenia.
6 Zamrażarka
Zamrażarki nie należy przewozić w
po zy cji leżącej, przechylać wię cej
niż 40°od pio nu podczas trans por tu,
prze no sze nia lub usta wia nia. Je że li
taka sytuacja zaistniała włącze nie
urządzenia może na stą pić min. po
2 go dzi nach od jej usta wie nia.
Wskazówki do ty czą ce bez pie czeń stwa
Charakterystyka wyrobu
Zamrażarka jest urządzeniem elek trycz
ny m prze zna czo ny m do użyt ko wa nia
w go spo dar stwie do mo wym.
Służy wyłącznie do zamrażania świe żych
produktów, przechowywania mrożonek i
wytwarzania kostek lodu.
Zamrażarka przystosowana jest do
pra cy w tem pe ra tu rze otoczenia od
+10°C do +43°C (SN-T).
Chronić przed uszkodzeniem obwód
chłodniczy.
rys. 1
1
AZ2102PA+
Likwidacja wyrobu przy użytkowaniu
Jeżeli wyrób ma być zlikwidowany lub
złomowany w prawidłowy sposób to w
celu wykonywania związanych z tym
czynności należy zastosować się do
aktualnie obowiązujących przepisów
do ty czą cych likwidacji i złomowania.
Należy za sto so wać sie do obo wią zu
cych przepisów z zakresu ochro ny
śro do wi ska do ty czą cych likwidacji
i omowania. Należy pamt, że
mogą obo wią zy wać spe cjal ne wy ma
ga nia lub przepisy w tym zakresie.
In for ma cje dotyczące likwidacji i zło
mo wa nia urządzeń można uzyskać od:
Twojego dostawcy ur dz AGD,
władz (miejscowego urzędu miasta
lub Mi ni ster stwa Śro do wi ska, itp.).
Zamrażarka7
Dane techniczne:
AZ2102PA+
Wysokość 850 mm
Szerokość 558 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność użytkowa netto: 94 l
Masa 38 kg
Zdolność zamrażania 12 kg/24 h
Napięcie zasilania 230 V ~50 Hz
Moc znamionowa
całkowita 110/92 W
Odszranianie ręczne
Wyposażenie:
AZ2102PA+
szuada duża 1 szt.
szuada mała 2 szt.
drzwiczki komory
szybkiego zamrażania 1 szt.
woreczki foliowe do lodu
zestaw do zabudowy _
Charakterystyka wyrobu
8 Zamrażarka
Przygotowanie do eksploatacji
Ustawienie wyrobu
Rozpakować wyrób, usunąć taśmy
kle ce zabezpieczające drzwi i wy po
sa że nie. Ewentualne pozostałe resztki
kleju usunąć delikatnym środkiem
myjącym.
Styropianowych elemenw opa ko
wa nia nie wyrzucać. W przypadku
ko niecz no ści ponownego przewoże
nia, zamrażar należy zapakow
w ele men ty ze styropianu i folię oraz
za bez pie czyć taśmą klejącą.
Wymyć wnętrze zamrażarki oraz ele
men ty wy po sa że nia letnią wodą z
do dat kiem płynu do mycia naczyń, a
na stęp nie wytrzeć i wysuszyć.
Ustawić zamrażarkę w suchym, prze
wie trza nym pomieszczeniu i nie na sło
necz nio nym miejscu, z dala od źródeł
ciepła, takich jak kuchnia, grzejnik
cen tral ne go ogrzewania itp.
Jeżeli jednak nie da się uniknąć usta
wie nia obok źródła ciepła, wówczas
należy zastosować odpowiednią pły
izolacyjną lub zachować na stę pu ce
minimalne odległości od źródła cie
pła:
od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych  3 cm,
od pieców zasilanych olejem lub
węglem 30 cm.
• W razie ustawienia obok innej chło
dziar ki lub zamrażarki niezbędna jest
minimalna boczna odległć wna 2
cm.
Zapewnić ustawienie wyrobu w po zio
mie, odpowiednio wkręcając 2 re gu lo
wa ne przednie nóżki.
• Po zainstalowaniu upewnić się czy
ur dze nie nie stoi na przewodzie
za si la cym.
Dla zapewnienia swobodnego ot-
-wierania drzwi, odległość po mię-
dzy ścianą boczną zamrażarki (od
stro ny za wia w drzwi), a ścia
po miesz cze nia winna wynosić 5
cm.
Przed usta wie niem zamrażarki za-
mon to wać w tylnej części bla tu
krat wentylacyjną, która została
zde mon to wa na na czas transportu.
Montaż polega na wsunięciu za cze-
pów znajdujących się na przed niej
ścianie kratki wen ty la cyj nej w wy-
stę py znajdujące się na tylnej ścia-
nie blatu (fot. 2).
2
Zamrażarka9
Przygotowanie do eksploatacji
Podłączenie do instalacji
elektrycznej
Przed podłączeniem zaleca się usta
wić wyłącznik główny na pozycji „0”
(fot. 5(2)).
Urządzenie należy podłączyć do sieci
prą du przemiennego 220230V, 50Hz,
po przez prawidłowo zainstalowane
gniaz do elektryczne, uziemione i za
bez pie czo ne bezpiecznikiem 10 A.
Uziemienie urządzenia jest wymaga
ne przepisami prawa. Producent zrze
ka się jakiejkolwiek od po wie dzial no ści
z tytułu ewentualnych szkód, ja kie
mogą po nieść osoby lub przed mio ty,
na sku tek nie wy peł nie nia obo wiąz ku
nałożonego przez ten przepis.
Nie używać łączników ada pta cyj nych,
gniazd wielokrotnych (rozdzielaczy),
przed łu ża czy dwużyłowych. Jeśli
za cho dzi konieczność stosowania
przed łu ża cza, może to być tylko
przed łu żacz z kołkiem ochronnym,
jedno gniazdo po sia da ją cy atest
bez pie czeń stwa VDEGS.
Jeśli zostanie zastosowany przed łu-
żacz (z kołkiem ochronnym, po sia da-
cy znak bezpieczeństwa), to jego
gniaz do musi leżeć w bez piecz nej
od le gło ści od zlewozmywaków i nie
być narażone na zalewanie wodą,
ście ka mi, wykipinami z na czyń po-
sta wio nych na kuchniach.
Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
ma ni pu lo wa nie cściami agregatu.
Na le ży zwcić szczególną uwagę,
aby nie uszkodzić rurki kapilarnej (fot.
3 (1)), wi docz nej we wnęce na sprę żar
ki. Rurka ta nie może być do gi na na,
prostowana ani zwijana.
Uszkodzenie rurki kapilarnej przez
użyt kow ni ka odbiera mu prawa wy-
ni ka ce z gwarancji.
1
Jeśli przewód zasilacy ulegnie
uszko dze niu to powinien być wy mie-
nio ny na nowy przez osobę po sia da-
cą upraw nie nia.
Dane dotyczące napięcia i po bie ra nej
mocy są na tabliczce znamionowej,
znaj du cej się na dole ściany ko mo
ry.
Odłączenie
od sieci elek trycz nej
Musi być możliwość odłączenia urzą
dze nia od sieci elektrycznej, po przez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenia wy łącz
ni ka dwubiegunowego.
4
3
10 Zamrażarka
Użytkowanie wyrobu
Zamrażarka wyposażona jest w na stę pu
ce elementy kon tro l no ste ru ce, któ re
znajdują s na panelu sterującym pod
blatem za mra żar ki (fot. 5).
Włącznikiem głównym 2 uru cha mia
my za mra żar kę.
Regulator temperatury 1 pozwala na
oszcdne użytkowanie zamrarki
w zależności od stopnia wypełnienia
jak i warunków zewnętrznych. Usta
wie nie poka w poz. 1” pozwala
na uzy ska nie najwyższej temperatury
(naj cie plej), a w poz. „7 najniższej
tem pe ra tu ry (najzimniej).
Lampka zielona 3 świeci się cały
czas, gdy wyrób jest podłączony do
sieci. Manipulowanie przy instalacji
elektrycznej wyrobu w tym czasie jest
zabronione  grozi porażeniem.
Gaśnie w przypadku odłączenia urzą
dze nia od sieci, ustawienia wy łącz ni ka
w pozycji „0” lub za ni ku za si la nia.
Lampka czerwona 6 sygnalizuje pod
wyż sze nie temperatury w komorze
za mra ża nia.
Świeci się gdy:
urządzenie jest podłączone do za si
la nia po raz pierwszy,
została załadowana nadmierna ilość
produktów do zamrożenia, więk sza od
podanej na tabliczce zna mio no wej,
drzwi zamrażarki pozostawały
długo otwarte,
temperatura wewnątrz komory za
mra żar ki nie jest odpowiednia,
pokrętło zamrażarki przestawimy na
większą liczbę (niższą tem pe ra tu rę).
Włącznik szybkiego zamrażania 4 z
żółtą lampką kontrolną 5.
Lampka żółta 5 świeci się gdy włącz
nik 4 jest włączony. Zamrażarka pra cu
je wówczas w spo sób ciągły.
Włącznik „szybkiego zamrażania” 4
ustawić wówczas, gdy:
chcemy oziębić zamrażarkę przed
włożeniem produktów,
zamrażamy większą ilość produk
tów.
Zamrażanie produktów
Zamrażać można praktycznie wszyst
kie artykuły spożywcze, z wyjątkiem
jarzyn spożywanych w stanie su ro
wym, np. zielonej sałaty.
Produkty należy opakować w ma te riały
bez zapachu, odporne na prze ni ka nie
po wie trza i wilgoci oraz nie wrażli we
na tłuszcze i ługi. Najlepszymi ma te
ria ła mi są: wo recz ki, arkusze z folii
polietylenowej, alu mi nio wej.
Należy również oznaczyć opa ko wa nia,
w celu identykacji ich zawartości oraz
za zna czyć datę zamrożenia.
Opakowanie powinno być szczelne i
ściśle przylegać do zamrożonych pro
duk tów. Nie należy sto so wać opa ko-
wań szklanych.
Świeże i ciepłe artykuły spo żyw cze (w
temperaturze otoczenia), włożone w
celu zamrożenia, nie powinny stykać
się z już za mro żo ną żywnością.
Wkładać je należy do prze strze ni
szyb kie go zamrażania (pierw sza
pół ka od góry), aby przy le ga ły bez po-
śred nio do ele men tów chło dzą cych
pa row ni ka zamrażarki.
W przypadku zamrażania ko lej nej
5
4 5 36 2
1
Zamrażarka11
Użytkowanie wyrobu
porcji, zamrożone wcze śniej pro-
duk ty przełożyć niżej.
Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkła
dać do przestrzeni szyb kie go za mra
ża nia, jed no ra zo wo wię cej niż 12 kg
świe żej żyw no ści.
Do zamrażania należy używać ar ty ku
łów spożywczych naj wyż szej jakości,
po dzie lo nych na małe porcje prze zna
czo ne do jed no ra zo we go spożycia.
W zależności od ilości prze zna czo nych
do zamrażania pro duk tów po stę po wać
wg poniższych wska wek:
małe ilci produktów, do 3 kg, moż na
zamrażać ustawiając po krę tło ter mo sta tu
w pozycji4” – „6”
większe ilości produktów do 12 kg
na le ży za mra żać w na stę pu cy spo
sób:
na 24 godz. przed włożeniem świe
żych produktów włączyć włącz nik
„szyb kie go za mra ża nia” (4) zapali się
żół ta lampka,
— włożyć produkty,
po następnych 24 godz. od chwili
wło że nia produktów wy łą czyć wy łącz
nik „szyb kie go za mra ża nia”,
ustawić pokrętło termostatu na po zy cji
po śred niej.
Należy pamiętać, że na tem pe ra tu
w komorze zamrażarki mają wpływ
mię dzy innymi: temperatura oto cze-
nia, stopień wypełnienia pro duk ta-
mi żyw no ścio wy mi, csto tli wość
otwie ra nia drzwi, sto pień za szro nie-
nia ele men tów chło dzą cych.
Gdyby po zamknięciu komory
za mra żar ki drzwi nie dawały się
na tych miast otwo rzyć z powrotem,
ra dzi my po cze kać 1 do 2 minut,
po wsta łe tam pod ci śnie nie zo sta nie
skompensowane.
Granica
załadunku za mra żar ki
Jeżeli zaistnieje potrzeba prze cho wa
nia w zamrażarce większej ilości żyw
no ści, to można z niej usunąć szu a dy
górną i środkową i układać pro duk ty
bez po śred nio na elementach chło dzą
cych.
Aby nie zaócać obiegu powietrza
wewnątrz zamrażarki produkty nie
po win ny wystawać poza granicę za ła
dun ku, zaznaczoną na bocznej ścia nie
komory zamrażarki (fot. 6).
Czas przechowywania za-
mrożonych produktów
Czas przechowywania zamrożonych
pro duk tów zależy od ich jakości w stanie
świeżym przed zamrożeniem, oraz od
tem pe ra tu ry przechowywania. Przy za
cho wa niu tem pe ra tu ry –18 °C lub niższej
zalecane następujące okresy
prze cho wy wa nia:
produkty: miesiące:
wołowina 6  8
cielęcina 3  6
podroby 1  2
wieprzowina 3  6
drób 6  8
jaja 3  6
ryby 3  6
warzywa 10  12
owoce 10  12
6
12 Zamrażarka
Użytkowanie wyrobu
Zamrażanie owoców
W zamrażarce można:
zamrażać drobne owoce np. tru skaw ki,
wytwarzać niewielkie ilości lodu
dla celów spożywczych wykorzystując
do tego woreczki do lodu,
oziębiać akumulatory zimna,
które są typowym wyposażeniem
pojemników tu ry stycz nych i toreb ter
mo izo la cyj nych.
Kostki lodu będą przezroczyste, jeśli
do ich wytworzenia zostanie użyta
woda prze go to wa na.
Owoce po zamrożeniu (ok. 24 go dzi ny)
należy przesypać do foliowego wo recz
ka i umieścić w szuadzie za mra żar ki
do dalszego przechowywania.
Rozmrażanie produktów
Produkty w zależności od ich postaci
oraz zamiaru ich wykorzystania moż na
rozmrażw chłodziarce, za nu rzo ne w
naczyniu z letnią wodą, w ku chen ce mi
kro fa lo wej, w tem pe ra tu rze po ko jo wej,
w piekarniku elek trycz nym.
Owoce i jarzyny, przeznaczone do go
to wa nia, nie wymagają rozmrażania.
Rozmrożone produkty należy skon su
mo wać w dniu rozmrożenia lub prze
cho wy wać w codziarce nie dłej
niż do następnego dnia. Nawet w
przy pad ku częściowego rozmrożenia
pro duk ty nie powinny być zamrażane
po wtór nie. Można natomiast zamrażać
po tra wy, w których skład wchodzą pro
duk ty rozmrożone.
Odszranianie zamrażarki
Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących, zmniej
sza skuteczność pracy urządzenia i
po wo du je zwiększone zużycie ener gii
elek trycz nej.
Zalecamy rozmrażać urządzenie
przy naj mniej raz lub dwa razy w roku,
wte dy gdy ilość mrożonek jest mała.
Jeśli w środku znajdują się produkty,
to włączyć „włącznik szybkiego za
mra ża nia” na oko ło 4 go dzi ny przed
pla no wa nym roz mro że niem; zapewni
to moż li wość prze cho wy wa nia pro duk
tów w tem pe ra tu rze oto cze nia przez
dłuż szy czas.
Wyjąć szuadę z żywnością z urzą
dze nia, owinąć kilkoma warstwami
pa pie ru gazetowego, zawinąć w koc i
prze cho wy wać w chłodnym miejscu.
Rozmrażanie zamrażarki powinno być
przeprowadzone możliwie szybko.
Dłuż sze przechowywanie produktów
w temperaturze otoczenia, skraca ich
czas przydatności do spożycia.
Rozmrażanie można przyspieszyć,
ste ro wa nie
Zamrażarka13
usta wia jąc miskę z tworzywa z go
wodą na jednej z półek za mra żar ki.
Przed przystąpieniem do czysz cze-
nia należy bezwzględnie odłącz
urządzenie od zasilania poprzez
wyjęcie wtyczki z gniazdka sie cio-
we go, wyłączenie lub wykręcenie
bezpiecznika.
Wyciągając wtyczkę nie ciągnąć za
przewód, lecz chwytać za korpus
wtyczki.
Nie wolno dopuścić do tego, aby
woda dostała się do panelu ste ro-
wa nia.
Nie zalecamy stosow środków do
rozmrażania w aerozolu. Mo one
powodować powstawanie mie sza nin
wybuchowych, zawierać roz pusz czal ni
ki mogące uszkodzić plastikowe czę ści
urządzenia, a nawet być szko dli we dla
zdrowia.
W żadnym wypadku do wnętrza za-
mra żar ki nie wolno wstawiać grzej-
ni ka elektrycznego, nawiewowego,
ani suszarki do włosów.
Aby odszronić komorę za mra żar ki,
należy:
Najpierw ustawić pokrętło regulatora
tem pe ra tu ry na pozycji „0”, a na stęp nie
wyjąć wtyczkę z gniazda sie cio we go.
Otworzyć drzwi zamrarki i wyjąć
szuady.
Na bocznych ścianach komory za
mra żar ki znajdują się ograniczniki,
chro nią ce przed przypadkowym wy
pad nię ciem szuady.
Aby wyjąć szuadę, należy po wy su
nię ciu jej do oporu, unieść lekko jej
przednią część i w takiej pozycji po cią
gnąć do siebie.
Użytkowanie wyrobu
Podstawić płaskie naczynie pod wy lot
lejka, dla zbierania skroplin.
Pozostawić otwarte drzwi, war stwa
szronu się rozstopi.
Nie należy używać ostrych na rzę dzi
do zeskrobywania lodu.
Wymyć i wysuszyć wnętrze za mra żar ki.
Uruchomić zamrażarkę zgodnie z od po
wied nim punktem instrukcji (str.10).
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie posługiwać się
innymi środ ka mi mechanicznymi niż
za le ca ne przez wytwórcę.
14 Zamrażarka
Konserwacja i naprawa
Jak oszczędzać energię?
Ustawiać zamrażarkę z dala od źró deł
cie a (np. grzejników lub ku chen ki
(fot. 7).
Zapewnić obieg powietrza wokół za
mra żar ki – nie zasłaniać kratki wen-
ty la cyj nej.
Rozmrażać jeśli tworzy się lód. Gru ba
pokrywa lodu osłabia prze ka zy wa nie
zimna do mrożonej żyw ności i zwięk
sza zużycie energii elek trycz nej.
Podczas wkładania i wyjmowania żyw
noś ci należy otwierać drzwi na krótko.
Krótszy czas otwarcia drzwi po wo du je,
że mniej lodu będzie się tworzyło na
elementach chłodzących.
Przechowując produkty w za mra żar ce
krócej niż podano na str. 12, mo że my
korzystać z niższych nastaw po krę tła
zamrażarki „3” – „5”.
Zmieniać położenie pokrętła w za
leżnoś ci od wypełnienia chłodziarki
produktami.
NIE
7
Przewidując dłuższą prze rwę
w pra cy zamrażarki należy:
Najpierw wyłączyć wyłącznik głów ny
(fot. 5(2)), następnie wyjąć wtycz z
gniazda sieciowego.
Opróżnić komorę zamrażarki
Wymyć i wysuszyć wnętrze za mra żar
ki. Umyć dokładnie wszystkie ele men ty
wyposażenia.
Pozostawić drzwi zamrażarki lekko
otwar te, aby uniknąć powstania nie
przy jem nych zapachów.
W trakcie użytkowania mogą wystąpić drobne zakłócenia w pracy zamrażarki,
które użytkownik może sam usunąć.
Wykonywanie we własnym zakresie napraw poza wymienionymi w tabeli jest
jed no znacz ne z utratą uprawnień gwarancyjnych.
Zamrażarka15
Konserwacja i naprawa
Objawy
Urządzenie
nie działa
Nie działa
oświe tle nie
we wnątrz
komory
Urządzenie
zbyt słabo
chło dzi i/lub
mrozi
Sposób naprawy
sprawdzić, czy wtycz ka jest włożona
prawidłowo do gniaz da sieci zasilającej
sprawdzić, czy ka bel zasilający urzą
dzenia nie jest uszko dzo ny
sprawdzić, czy jest napięcie w gniazd ku
pod łą cza jąc inne urządzenie np. lamp
nocną
 sprawdzić, czy urzą dze nie jest włą czo ne
poprzez usta wie nie termostatu na pozycji
większej od 0.
sprawdzić punkt poprzedni “Urządzenie
nie działa”
dokręcić lub wy mie nić przepaloną ża rów
przestawić pokrętło na wyższą pozycnp.
z pozycji 2 na po zy cję 5
urządzenie przy sto so wa ne jest do pra cy w tem pe ra
tu rze od +10°C do +43°C.
zmienić miej sce ustawienia urzą dze nia
wg. in struk cji ob słu gi
 poczekać do 72 godzin na wy chło dze nie
(zmro że nie) pro duk tów i osiągnięcie żą
danej tem pe ra tu ry wewnątrz komory
ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
aby nie do ty ka ły ściany tylnej chło dziar ki
odsunąć urzą dze nie od ściany min.
30mm
 odmrozić ko mo rę zamrażarki
zmniejszyć czę sto tli wość otwierania drzwi
i/lub skrócić czas, w którym drzwi po zo sta
otwarte
produkty i po jem ni ki ułożyć tak aby nie
utrudniały za my ka nia drzwi
Przyczyna
Przerwa w obwodzie
instalacji elektrycznej
Żarówka jest po lu zo wa
na lub przepalona
Złe ustawienie pokrętła
regulacyjnego
Temperatura otoczenia jest
więk sza od +43°C.
Urządzenie stoi w miej
scu nasłonecznionym
lub w pobliżu źródeł cie
pła
Jednorazowy za ła du nek
dużą ilością cie płych pro
duk tów
Utrudniony obieg po wie
trza wewnątrz urzą dze
nia
Utrudniony obieg po wie
trza z tyłu urzą dze nia
Nagromadziła się zbyt
duża ilość szronu na
elementach mrożących
Drzwiczki chłodziarki /
zamrażarki zbyt czę
sto otwierane i/lub za dłu
go pozostają otwarte
Drzwi nie domykają się
16 Zamrażarka
Objawy
Ciągła praca
urzą dze nia
W dolnej czę
ści chło dziar ki
gro ma dzi się
woda
Dźwięki nie
po cho dzą ce
od normalnej
pra cy urzą dze
nia
Konserwacja i naprawa
Kompresor rzadko się
załącza
Złe ustawienie po ktła
re gu la cyj ne go
Pozostałe przyczyny jak
w ptk. “Urzą dze nie zbyt
sła bo chło dzi i/lub mro
zi”
Otwór od pro wa dze nia
wody jest niedrożny
Utrudniony obieg po wie
trza wewnątrz ko mo ry
Urządzenie nie jest
wypoziomowane
Urządzenie styka się
z meblami i/lub innymi
przed mio ta mi
sprawdzić, czy temperatura oto cze nia nie
jest mniejsza niż 10° C
przestawić pokrętło na niższą pozycję np.
z pozycji 7 na 4
sprawdzić wg. ptk. poprzedniego
“Urządzenie zbyt słabo chło dzi i/lub mro
zi”
przeczyścić otwór odpływowy (patrz
instrukcja obsługi roz dział ”Od szra nia nie
chłodziarki”)
ułożyć produkty spożywcze i po jem ni ki
tak aby nie dotykały ściany tyl nej
chło dziar ki
 wypoziomować urządzenie
urządzenie ustawić swobodnie tak, aby
nie dotykało innych przedmiotów
Przyczyna
Sposób naprawy
Zamrażarka17
Zmiana kierunku otwierania drzwi
9
8
(1)
11
Aby zmienić kierunek otwierania drzwi w
zamrażarce należy:
Wyłączyć wyłącznik główny (fot. 5 (1)).
Wyjąć wtyczkę przewodu za si la ce
go z gniazdka sieciowego. Opróżnić
zamrażarkę.
Wykręcić nóżki regulacyjne.
Odkręczawias dolny (fot. 8) i ele ment
mocowania nóżki (fot. 9).
Zdjąć drzwi.
Wykręcić sworzeń zawiasu górnego i
wkręcić go w drugi zawias w skrajny
otwór (fot. 10).
Założyć drzwi zamrażarki wsuwając
sworzeń zawiasu w tulejkę drzwi i za
mknąć drzwi.
Zamrażarkę lekko przechylić, drzwi do
obudowy przytrzyma uszczelka ma gne
tycz na.
Wykręcić sworzeń zawiasu dolnego i
wkręcić go w drugi otwór zawiasu (fot.
8 (1)).
Wkręcony sworzeń zawiasu dolnego
wsunąć w dolną tulejkę drzwi i przy
krę cić zawias trzema wkrętami z le wej
stro ny zamrażarki.
Element mocowania nóżki przykręcić
również trzema wkrętami w miejsce
zawiasu dolnego.
Wkręcić nóżki regulacyjne.
Uchwyt drzwi zamrażarki przykrę
cić po przeciwnej stronie zawiaw
po uprzed nim wyjęciu z otworów w
drzwiach zaślepek, którymi należy
za śle pić powstałe otwory lub wy ko rzy
stać do tego celu zaślepki z wy po sa że
nia do dat ko we go.
Sprawdzić szczelność zamknięcia
za pomocą paska papieru z zeszytu,
któ ry przymknięty między uszczelką i
szaf w dowolnym miej scu drzwi, po
wi nien stawiać wy czu wal ny opór przy
wyciąganiu lub prze su wa niu (fot. 11).
Uruchomić zamrażarkę.
10
10
W trakcie normalnego użytkowania sprzętu chłodniczego mogą wystąpić różnego ro
dza ju dźwię ki, któ re nie mają żadnego wpływu na po praw ną pra cę urządzenia.
Dźwięki, które łatwo usunąć:
hałas, gdy urządzenie nie stoi pionowo wyregulować ustawienie przy pomocy
wkrę ca nych nóżek z przo du. Ewen tu al nie pod rolki z tyłu podłożyć miękki materiał,
szcze gól nie gdy podłoga jest z płytek.
ocieranie się o sąsiedni mebel  od su nąć zamrażarkę.
skrzypienie szuad lub półek  wyjąć i ponownie włożyć szuadę lub półkę.
dźwięki od dotykających się butelek  odsunąć butelki od siebie.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z pracy
termostatu, sprężarki (załączenie), układu chłodniczego (kurczenie i roz sze rza nie
materiału pod wpływem różnic temperatur oraz przepływu czynnika chło dzą ce go).
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
TYP AZ2102PA+
Nazwa producenta Amica Wronki S.A.
Typ urządzenia zamrażarka
Klasa efektywności energe
tycznej
1
A+
Roczne zużycie energii elek
trycznej (kWh/rok)
2
186
Pojemność użytkowa netto (l)
Zamrażarki 94
Oznaczenie gwiazdkowe komór
zamrażania
3
(*/***)
Czas przechowywania w godz.
bez zasilania (h)
12
Zdolność zamrażania (kg/24h) 12
Klasa klimatyczna
4
SNT
Poziom hałasu [dB(A) re1pW] 42
Napięcie V/Hz 230V; 50 Hz
Wys. x szer. x głęb. wyrobu 85x55,8x60
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską
2002/96/WE oraz polską Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytko
wania nie może być umieszczany łącznie z innymi odpadami pocho
dzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym zbieranie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący zbiera
nie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni
system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym
przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników niebezpiecznych oraz niewła
ściwego składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie
nio nych poniżej dyrektyw europejskich:
l dyrektywy niskonapięciowej 2006/95/WE,
l dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2004/108/WE,
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja
zgodności udostępniana organom nadzorującym rynek.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Amica AZ2102PA+ Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi