13
Użytkowanie wyrobu
Regulacja temperatury
• Ustawienie pokrętła na jednej z wy bra-
nych pozycji powoduje au to ma tycz ne
usta wie nie temperatury zarówno w
chłodziarce jak i w zamrażalniku.
Możliwych jest 8 pozycji ustawienia
pokrętła chłodziarki:
„0” - urządzenie wyłączone
„1” - najwyższa temperatura w chło-
dziar ce i komorze zamrażania
(naj cie plej)
„2” - „6” - pozycje pośrednie
„7” - najniższa temperatura w chło-
dziar ce i komorze zamrażania
(naj zim niej)
• Nie zapełniać komór chłodziarko-za-
mrażarki przed jej wy chło dze niem.
Przechowywanie pro duk tów
w chłod ziar ce
• Produkty należy umieszczać na ta le rzy-
kach, w pojemnikach lub opa ko wa ne
w fo lię spożywczą. Roz sta wić rów-
no mier nie na powierzchni półek.
Zwrócić uwagę czy żywność nie do ty ka
ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas może
to spo wo do wać oszro nie nie lub za wil-
go ce nie produktów.
• Nie należy wstawiać do chłodziarki
naczyń z gorącą zawartością.
• Produkty łatwo przejmujące zapachy
obce, jak masło, mleko, ser biały oraz
ta kie, które wydzielają in ten syw ny za-
pach, np. ryby, wędliny, sery – należy
umie-szczać na półkach opakowane w
folię lub w szczelnie zamkniętych po jem-
ni kach.
• Artykuły spożywcze należy prze cho-
wy wać, w zależności od ich rodzaju i
wraż li wo ści, w odpowiednich strefach
chłodzenia. Przy rozmieszczaniu pro-
duk tów prosimy kie ro wać się ry sun ka-
mi na stronach 15 i 16.
• Przechowywanie warzyw po sia-
dających dużą ilość wody, spowoduje
osadzanie się pary wodnej nad po jem-
ni ka mi na warzywa; nie przeszkadza
to pra wi dło we mu funk cjo no wa niu chło-
dziar ki.
• Przed włożeniem do chłodziarki wa-
rzy wa dobrze osuszyć. Za duża ilość
wil go ci skraca czas prze cho wy wa nia
warzyw, zwłaszcza li ścia stych.
• Przechowywać warzywa nie myte. My-
cie usuwa naturalną ochronę, dla te go
lepiej umyć warzywa bez po śred nio
przed spożyciem.
• Napoje powinny być przechowywane
w szczelnie zamkniętych butelkach.
• Uwaga! Oleju i tłuszczu nie do pusz-
czać do styku z elementami z two-
rzy wa sztucz ne go ani z uszczelką
drzwi.
Zamrażanie produktów
• Zamrażać można praktycznie wszyst-
kie artykuły spożywcze, z wyjątkiem
jarzyn spożywanych w stanie su ro-
wym, np. zielonej sałaty.
• Do zamrażania należy używać ar ty ku-
łów spożywczych najwyższej ja ko ści,
po dzie lo nych na porcje prze zna czo ne
do jed no ra zo we go spożycia.
• Produkty należy opakować w ma te riały
bez zapachu, odporne na przenikanie
po wie trza i wilgoci oraz nie wrażli we na
tłuszcze i ługi.
• Najlepszymi ma te ria ła mi są: wo recz ki, ar-
kusze z folii po li ety le no wej, alu mi nio wej.
• Opakowanie powinno być szczelne i
ściśle przylegać do zamrożonych pro-
duk tów. Nie należy sto so wać opa ko-
wań szklanych.