6
Aby zdjąć pokrywkę, narzędzia i miskę, należy powtórzyć
powyższą procedurę w odwrotnej kolejności.
●●
Przed zdjęciem pokrywki wyłączyć urządzenie.
ważne
●
U
rządzenie nie nadaje się do kruszenia i mielenia ziaren kawy
ani do mielenia cukru na puder.
●
Dodając esencję migdałową lub inne aromaty należy uważać,
a
by nie dotykały części plastikowych, gdyż mogą powodować
jego trwałe zabarwienie.
dla wykorzystania rozcieńczacza
1 Wstaw krążek uszczelniający do zespołu nożowego –
uważając, żeby uszczelka była poprawnie umieszczona. Jeżeli
u
szczelka jest uszkodzona lub niepoprawnie wstawiona,
będą miały miejsce przecieki.
2 Trzymając za spód zespołu ostrzy , wsunąć ostrza do
dzbanka i przekręcić w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby zablokować je na miejscu.
3 Umieść składniki w kubku.
4 Przykryj kubek wieczkiem i obróć zgodnie z ruchem
wskazówek, żeby zamknąć . Przykryj pokrywą napełniacz.
5 Umieść rozcieńczacz na zespole napędowym i obróć, żeby
zamknąć .
6 Wybierz szybkość lub użyj sterowania pulsacji.
wskazówki
●
Podczas przygotowywania majonezu włożyć do miksera
wszystkie składniki oprócz oleju. Przy pracującym urządzeniu
wlać olej do zatyczki do napełniania, aby swobodnie ściekał.
●
Bardziej gęste mieszanki, np. pasztety i sosy, mogą wymagać
wyskrobania. Jeśli nie można tego zrobić, dodać więcej płynu.
●
Przy kruszeniu lodu użyć przycisku pracy impulsowej w trybie
krótkich cykli pracy przerywanej.
ważne
●
Przed dodaniem cieczy do rozdrabniarki poczekać, aż
ostygnie do temperatury pokojowej.
●
Aby mikser mógł służyć jak najdłużej, nigdy nie należy włączać
go na dłużej niż 60 sekund. Wyłączyć go natychmiast po
uzyskaniu odpowiedniej konsystencji.
●
Nie przetwarzać przypraw – mogą zniszczyć plastik.
●
Urządzenie nie będzie działać, jeśli mikser jest źle założony.
●
Przed włączeniem miksera nie wkładać suchych składników.
Jeśli to konieczne, należy pociąć je na drobne kawałki, zdjąć
zatyczkę do napełniania i przy włączonym urządzeniu wrzucać
je kolejno.
●
Nie używać miksera do przechowywania produktów.
Przechowywać go pustego.
●
Nigdy nie przetwarzać więcej niż 1,2 l – mniej w przypadku
płynów, na których tworzy się piana, np. napojów z mleka.
wybór prędkości dla poszczególnych
funkcji
n
arzędzie /.
funkcja prędkość
wyposaż
n
óż przygotowywanie ciasta 1 – 2
ucieranie tłuszczu z mąką 2
dodawanie wody do połączenia
s
kładników ciasta 1 – 2
siekanie/puree/pasztety 2
Mieszanki ciasta drożdżowego 2
M
ieszanki gęstych zup (od 1
500 ml płynu do 500 g
suchych składników)
M
ieszanki mniej gęstych
zup/mleko (maks. 600 ml) 1 - 2
narzędzie
emulsyfikacyjne Białko jajek 2
/ trzepaczka Śmietanka (maks. 250 ml) 1- 2
tarcze – plasterki/ twarde składniki, np.
siekanie/ marchewka, twarde sery 2
miękkie składniki, np. ogórki
pomidory 1
wyciskacz do cytrusów owoce cytrusowe 1
mikser calosc przeróbki 2
maksymalna pojemność
●
Kruche ciasto waga 250 g
●
Ciasto drożdżowe waga 340 g
●
ciasto (całość) waga 1 kg
●
Nietłuste mięso do mielenia. Waga ogólna 400 g
●
Mieszanki gęstych zup 1 liter
Mieszanki mniej gęstych zup/mleko 600 ml
●
Białko jajek do ubijania 6
●
Mikser 1.2 liter
jak używać dodatkowego wyposażenia
patrz tabela z prędkościami dla każdego narzędzia powyżej
nóż
Nóż jest narzędziem najbardziej wszechstronnym ze
wszystkich. Konsystencja po przerobie będzie zależała od
długości czasu obróbki.
Aby otrzymać twardszą konsystencję, należy używać przycisku
pracy impulsowej.
Noża można używać do przygotowywania ciast, siekania
surowego i goto-wanego mięsa, warzyw, orzechów, pasztetów,
sosów, rozdrabniania zup, a także do kruszenia biszkoptów i
suchego chleba.
Można używać również do mieszanek ciasta drożdżowego.
wskazówki
nóż
●
Przed przetwarzaniem pociąć mięso, chleb, warzywa na kostki
o wielkości ok. 2cm (3/4 cala).
●
Biszkopty połamać na kawałki i dodawać, gdy urządzenie
pracuje.
●
Przy przygotowywaniu ciasta dodawać tłuszcz wprost z
lodówki pokrojony na 2-cm kostki.
●
Uważać, aby nie przetwarzać zbyt długo.
51