PL
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia
należy zapoznać się instrukcjami bezpieczeństwa.
Przechowywać w podręcznym miejscu w celu
skorzystania w przyszłości.
W instrukcji oraz na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy zawsze
uwzględniać. Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych instrukcji
bezpieczeństwa, nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego ustawienia
elementów sterujących.
Młodsze dzieci (0-3 lat) nie powinny przebywać
w pobliżu urządzenia. Dzieci (3-8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru. Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby
o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie pozwalać, by dzieci
bawiły urządzeniem. Dzieci nie mogą czyścić ani
konserwować urządzenia bez nadzoru.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego dostępne
części mogą podczas pracy silnie się nagrzewać.
Unikać dotykania elementów grzejnych. Dzieci do
lat 8 nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia
bez stałego nadzoru.
Nigdy nie pozostawiać bez nadzoru urządzenia
podczas procesu suszenia żywności. Jeśli
urządzenienadajesiędostosowaniasondy, używaj
tylko sondy temperaturowej zalecanej dla tego
piekarnika – ryzyko pożaru.
Ścierki kuchenne i inne łatwopalne materiały
powinny być przechowywane z dala od
urządzenia, dopóki wszystkie jego podzespoły
całkowicie nie ostygną – ryzyko pożaru. Należy
zawsze zachowywać czujność podczas pieczenia
pokarmów bogatych w tłuszcze, olej lub podczas
dodawania napojów alkoholowych – ryzyko
pożaru. Do wyjmowania patelni i innych
akcesoriów należy używać rękawic kuchennych.
Na koniec pieczenia należy ostrożnie otworzyć
drzwi piekarnika, aby przed uzyskaniem do niego
dostępu umożliwić stopniowe ujście gorącego
powietrza lub pary – ryzyko oparzeń. Nie
zakłócać przepływu gorącego powietrza z przodu
piekarnika – ryzyko pożaru.
Aby uniknąć uderzenia w drzwi piekarnika,
zachować ostrożność, gdy są one otwarte lub
skierowane w dół.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli drzwiczki lub uszczelki
drzwiczek są uszkodzone, nie można używać
kuchenki do momentu, aż zostanie naprawiona
przez odpowiednio przeszkoloną osobę –
występuje ryzyko obrażeń.
OSTRZEŻENIE: Płyny oraz żywność nie
mogą być podgrzewane w zamkniętych szczelnie
pojemnikach - ryzyko wybuchu. Podgrzewanie
napojów może spodowować efekt opóźnionego
wrzenia, dlatego należy zachować ostrożność
podczas wykonywania wszelkich czynności przy
pojemniku – ryzyko oparzenia.
Nie suszyć żywności ani odzieży, nie
rozgrzewać ocieplaczy, kapci, gąbek ani żadnych
podobnych przedmiotów – ryzyko pożaru.
Podczas podgrzewania żywności w plastikowych i
papierowych opakowaniach zachować ostrożność
– ryzyko pożaru.
Zawartość butelek do karmienia i słoiczków
z posiłkami dla dzieci należy wymieszać lub
wstrząsnąć, po czym sprawdzić ich temperaturę
– ryzyko oparzenia. Nie podgrzewać jaj w
skorupkach ani jaj na twardo. Występuje ryzyko
eksplozji.
Stosować wyłącznie przybory kuchenne
przystosowane do użytku w kuchenkach
mikrofalowej. Nie stosować naczyń ani
pojemników metalowych. Występuje ryzyko
obrażeń.
Należy korzystać wyłącznie z sondy
temperatury zalecanej do stosowania w tym
urządzeniu. Występuje ryzyko pożaru.
Jeśli z kuchenki wydobywa się dym, należy
ją wyłączyć, odłączyć od zasilania oraz zamknąć
drzwiczki, aby stłumić ogień.
Jeśli urządzenie jest instalowane na wysokości
powyżej 850 mm nad powierzchnią podłogi,
należy zachować ostrożność, aby nie wyjąć tacy
obrotowej podczas wyjmowania pojemnika z
żywnością – ryzyko oparzenia.
Kuchenki mikrofalowej nie należy używać do
smażenia na oleju, ponieważ nie jest możliwe
kontrolowanie jego temperatury.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE:Urządzenieniejestprzystosowane
do obsługi za pomocą zewnętrznego urządzenia,
np. timera, ani niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych oraz do podobnych
zastosowań, takich jak: kuchnie dla pracowników
w sklepach, biurach i innych środowiskach
roboczych; gospodarstwa rolne; wykorzystanie
przez klientów w hotelach, motelach oraz innych
obiektach mieszkalnych.