INSTRUKCJA OBSŁUGI
Włączanie urządzenia
• Włączyć urządzenie do sieci.
• Zielona dioda LED zaczyna świecić (środkowa
temperatura).
• Czerwona dioda LED miga, wskazując, że
temperatura w urządzeniu jest zbyt wysoka do
przechowywania żywności. Czerwona dioda LED
zwykle wyłącza się w ciągu sześciu godzin od
włączenia urządzenia.
• Umieścić żywność w produkcie dopiero po
wyłączeniu czerwonej diody LED.
Uwaga:
Za sprawą skutecznej uszczelki pokrywę trudno
otworzyć po zamknięciu.
Poczekać kilka minut przed ponownym otwarciem
pokrywy urządzenia.
ZAMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
Przygotowanie świeżej żywności do zamrażania
• Przed zamrożeniem owinąć i zabezpieczyć
świeżą
żywność, korzystając z: folii aluminiowej, folii
kuchennej, szczelnych worków plastikowych,
pojemników plastikowych z pokrywkami, o ile są
odpowiednie do zamrażania żywności.
• Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, żywność
musi być świeża, dojrzała i najwyższej jakości.
• Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane
jak najszybciej po zebraniu, aby zachowały pełne
wartości odżywcze, konsystencję, kolor i smak.
• Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed
umieszczeniem w urządzeniu.
Mrożenie świeżej żywności
• Umieścić ż
ywność do zamrożenia przy ściance
urządzenia (rys. 4)
A) - żywność do zamrożenia,
B) - żywność już zamrożona.
• Żywności do zamrożenia nie powinna stykać się z
żywnością już zamrożoną.
• W celu najlepszego i najszybszego zamrożenia
żywność należy podzielić na małe porcje, ułatwi to
także używanie zamrożonej żywności.
1. Włączyć funkcję szybkiego mrożenia, naciskając
przycisk c na około 3 sekundy na co najmniej dobę
przed umieszczeniem ś
wieżej żywności do
zamrożenia w urządzeniu. Wszystkie zielone diody
LED (b) zostają włączone.
2. Włożyć żywność do zamrożenia do urządzenia i
nie otwierać pokrywy przez 24 godziny. Po tym
czasie żywność będzie zamrożona. Funkcję
szybkiego zamrażania można wyłączyć, naciskając
przycisk c przez około 3 sekundy.
Jeśli funkcja szybkiego mrożenia nie zostanie
ręcznie wyłączona, jej automatyczne wyłączenie
przez urządzenie nastąpi po 50 godzinach.
PRZECHOWYWANIE ARTYKUŁÓW
SPOŻYWCZYCH
Skorzystać z tabeli na urządzeniu.
Klasyfikacja zamrożonej żywności
Włożyć zamrożone produkty i podzielić według
zaleceń dotyczących maksymalnego terminu
mrożenia opisanego w miesiącach/rodzaj żywności
na rys. 5.
Zalecenia dotyczące przechowywania
zamrożonej żywności
Kupowanie produktów mrożonych:
• Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest
uszkodzone (żywność mrożona w uszkodzonym
opakowaniu może tracić wartość odżywczą). Jeśli
opakowanie jest napuchnięte lub ma ślady wilgoci,
prawdopodobnie nie była przechowywana w
optymalnych warunkach i doszło do jej rozmrożenia.
• Robiąc zakupy, pozostawić zakup produktów
mrożonych na koniec i transportować produkty w
izolacyjnej torbie chłodniczej.
• Po powrocie do domu należy jak najszybciej
umieścić
mrożoną żywność w urządzeniu.
• Unikać lub ograniczać zmiany temperatury Należy
przestrzegać daty przydatności do spożycia podanej
na opakowaniu.
• Należy zawsze przestrzegać informacji dotyczących
przechowywania podanych na opakowaniu.
Uwaga:
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność
należy jak najszybciej spożyć.
Rozmrożonej żywności nie należy ponownie
zamrażać, chyba że zostanie ugotowana.
Rozmrożoną żywność po ugotowaniu można
zamrozić ponownie. Jeśli występuje długotrwała
awaria zasilania:
• Nie otwierać pokrywy urządzenia, chyba że w
celu umieszczenia opakowań
lodowych (jeśli w
komplecie) na żywności mrożonej po prawej i
lewej stronie urządzenia. Spowoduje to
spowolnienie wzrostu temperatury.
ODSZRANIANIE URZĄDZENIA
Urządzenie należy odszraniać, gdy grubość lodu na
ściankach osiągnie 5-6 mm.
• Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
• Wyjąć paczki żywności z urządzenia i zawinąć je
razem w gazetę, a następnie przechować w bardzo
zimnym miejscu lub izolacyjnej torbie chłodniczej.
• Pozostawić pokrywę urządzenia otwartą.
• Wyjąć wewnętrzny korek spustu wody z
rozmrażania (w zależności od modelu) (rys. 6).
• Wyjąć zewnętrzny korek spustu wody z
rozmrażania (w zależności od modelu) i umieścić go
tak, jak przedstawiono na rys 6.
• Umie
ścić miskę pod kanałem odpływowym, aby
zebrać w niej rozmrożoną wodę. Użyć przegródki,
jeśli na wyposażeniu (rys. 6).