26
PL
WYMIEŃ wyłącznik termiczny
• Należy pamiętać, że obudowa BEZPIECZNIKA [7],
która jest pokryta nasadką ochronną, znajduje
się po prawej stronie przełącznika nagrzewnicy /
silnika urządzenia (patrz schemat).
• Najpierw odłącz urządzenie od gniazdka elek-
trycznego.
• Poczekaj, aż urządzenie całkowicie ostygnie.
• Odkręć czarny kapturek ochronny obudowy BEZ-
PIECZNIKA [7] w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
• Naciśnij i przykręć nasadkę ochronną obudowy
BEZPIECZNIKA [7] zgodnie z ruchem wskazówek
zegara po wymianie wyłącznika termicznego (w
zestawie).
F
U
S
E
Instrukcja obsługi
• Pozycja przełącznika: Lewy jest dla grzejnika,
Prawy jest dla silnika.
• Włącz element grzejny i przełącz do 80°C, aby
podgrzać czekoladową fontannę przez około 3 - 5
minut.
• Przygotuj 6 000 gramów (274156) / 8 000 gramów
(274163) czekolady w następujący sposób:
- Umieścić czekoladę w naczyniu żaroodpornym.
- Włożyć naczynie do garnka z gorąca wodą (60°C)
UWAGA! Woda nie może wrzeć.
- Mieszać czekoladę do momentu całkowitego
rozpuszczenia. Nie należy dodawać wody.
- Do prawidłowego użytkowania fontanny czeko-
lada musi być płynna (jak jogurt) – by osiągnąć
taki efekt, można dodać trochę bezsmakowego
oleju spożywczego (np. słonecznikowego).
• Włączyć zasilanie i przelać czekoladę do talerza
nad podstawą.
• Ślimak przemieści czekoladę w górę.
• Fondue jest gotowe.
• Owoce przeznaczone do czekoladowego fon-
due powinny być schłodzone i suche. Dzięki ni-
skiej temperaturze, czekolada zastygnie na po-
wierzchni owocu, a sucha powierzchnia ułatwia
przyczepność płynu. Zbyt duża ilość wody lub
wilgoci rozrzedzi czekoladę.
Uwaga! Swobodny przepływ czekolady może zo-
stać zakłócony przez pęcherzyki powietrza wydo-
bywające się z rurki fontanny. W takim przypadku
należy wyłączyć zasilanie i zaczekać, aż wszystkie
pęcherzyki powietrza wydostaną się z rurki (może
to zająć kilka minut). Zazwyczaj pęcherzyki ucie-
kają dolną stroną rurki. Gdy wszystkie pęcherzyki
znikną, można ponownie włączyć urządzenie.
Uwaga! Uważaj na regulator temperatury. Zbyt
wysoka temperatura szybko spowoduje złą jakość
czekolady.
Czyszczenie i konserwacja
• Przed czyszczeniem urządzenia należy je odłą-
czyć od zasilania.
• Urządzenie należy dokładnie oczyścić z czeko-
lady po każdym użytkowaniu, by zapobiec jej za-
schnięciu na elementach fontanny. Czekolady nie
należy wylewać do kanalizacji – może zablokować
przepływ po zastygnięciu.
• Podstawy fontanny nie należy zanurzać w wodzie
lub innym środku czyszczącym.
• Podstawę fontanny czyścić zwilżoną szmatką i
ciepłą wodą. Ciepła woda znacznie lepiej niż go-
rąca usuwa pozostałości czekolady.
• Nie należy czyścić urządzenia używając agresyw-
nych środków czyszczących, produktów ścier-
nych, ostrych lub ostro zakończonych, benzyny
lub rozpuszczalników. Urządzenie czyścić uży-
wając wilgotnej szmatki oraz, jeśli to konieczne,
delikatnego środka czyszczącego.
• Należy zawsze upewnić się, że wszystkie złącza
elektryczne są suche.
• Rurę fontanny, uchwyt rury, basen czekoladowy i
ślimak można czyścić w zmywarce.