16
Wskazówki ogólne
• Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
• Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/dolny lub Termoobieg
mo¿na piec na ruszcie jednoczeœnie dwie formy obok siebie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy wraz z wymaganymi dla
nich temperaturami, czasem pieczenia i prowadnicami.
• Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami
orientacyjnymi, zale¿ne s¹ one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i
formy do pieczenia.
• Zalecamy, by za pierwszym razem ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ
temperatury, a dopiero w razie potrzeby, np. gdy po¿¹dane jest
silniejsze zrumienienie lub gdy proces pieczenia trwa za d³ugo,
wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
• Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do
konkretnego przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
• W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
• Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y
przygotowywaæ na jednym poziomie.
• Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e
spowodowaæ w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zrumienianie potraw. W tym przypadku nie nale¿y zmieniaæ
ustawieñ temperatury. Ró¿nice w rumienieniu wyrównuj¹ siê w
trakcie procesu pieczenia.
• Nowy piekarnik mo¿e inaczej zachowywaæ siê podczas pieczenia/
sma¿enia ni¿ dotychczas stosowane przez Pañstwa urz¹dzenie.
W zwi¹zku z tym nale¿y dopasowaæ stosowane zazwyczaj
ustawienia (temperatura, czas pieczenia/sma¿enia) i poziomy
wsadów do ustawieñ zalecanych w przedstawionych poni¿ej
tabelach.