Aeg-Electrolux B3051-4-D R05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

COMPETENCE B3051-4
Piekarnik elektryczny do zabudowy
Instrukcja obs³ugi
2
Szanowna Klientko, Szanowny Kliencie
Prosimy o dokladne przeczytanie niniejszych wskazówek
dotycz¹cych obs ugi oraz ich przechowanie na wypadek potrzeby
skorzystania z nich w przyszlosci.
Prosimy o przekazanie niniejszych wskazówek nastepnemu
posiadaczowi urzadzenia.
W tekscie u¿ywane bêd¹ nastêpuj¹ce symbole:
1 Wskazówki dotyczace bezpieczeñstwa
Ostrze¿enie! Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkownika.
Uwaga! Wskazówki pozwalaj¹ce zapobiec uszkodzeniu
obs³ugiwanego urz¹dzenia.
3 Wskazówki oraz rady praktyczne
2 Informacje dotycz¹ce ochrony srodowiska
3
Spis treœci
Instrukcja obs³ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Recykling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Opis urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Widok z przodu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Panel steruj¹cy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Wyposa¿enie piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Akcesoria piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Przed pierwszym u¿yciem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Pierwsze czyszczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Obs³uga piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Funkcje - piekarnik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny . . . . . . . . . . . . . . . 14
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Zastosowania, tabele i rady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Pieczenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tabela Zapiekanki i potrawy opiekane . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tabela mro¿onych potraw gotowych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Pieczenie miêsa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Tabela pieczenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Grillowanie powierzchniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Tabela grillowania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Rozmra¿anie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Tabela rozmra¿ania . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Suszenie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Pasteryzacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Czyszczenie i pielêgnacja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Zewnêtrzna strona urz¹dzenia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Wnêtrze piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Akcesoria . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Filtr t³uszczowy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Prowadnice listew. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Oœwietlenie piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Górna œciana piekarnika. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Drzwi piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Szyby w drzwiach piekarnika . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Co zrobiæ, gdy … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Serwis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
5
Instrukcja obs³ugi
1 Wskazówki dotycz¹ce
bezpieczeñstwa
5
Urz¹dzenie to odpowiada nastêpuj¹cym Dyrektywom UE:
73/23/EWG z dnia 19.02.1973 (Dyrektywa dot. niskiego
napiêcia)
89/336/EWG z dnia 03.05.1989 (Dyrektywa dot. kompatybilnoœci
elektromagnetycznej ³¹cznie z jej nowelizacj¹ 92/31/EWG)
93/68/EWG z dnia 22.07.1993 (Dyrektywa dot. znaku jakoœci UE-
znaku CE).
Bezpieczeñstwo urz¹dzeñ elektrycznych
Pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e wykonaæ tylko uprawniony
specjalista.
W przypadku zak³óceñ lub uszkodzeñ urz¹dzenia: wykrêciæ lub
wy³¹czyæ bezpieczniki.
Naprawy urz¹dzenia mog¹ byæ przeprowadzane tylko przez
specjalistê. Niefachowe naprawy mog¹ spowodowaæ powa¿ne
niebezpieczeñstwa. W przypadku koniecznoœci naprawy nale¿y
zwróciæ siê do naszego serwisu lub do sprzedawcy.
Bezpieczeñstwo dzieci
Ma³ych dzieci nie nale¿y nigdy pozostawiaæ bez opieki w pobli¿u
w³¹czonego urz¹dzenia.
Bezpieczeñstwo podczas u¿ytkowania
Urz¹dzenie mo¿e byæ u¿ywane tylko do pieczenia i sma¿enia
potraw.
Nale¿y zachowaæ ostro¿noœæ podczas pod³¹czania innych
urz¹dzeñ elektrycznych do gniazd wtykowych w pobli¿u
piekarnika. Przewody zasilaj¹ce nie mog¹ le¿eæ przy gor¹cych
palnikach, ani nie mog¹ byæ przyciœniête gor¹cymi drzwiami
piekarnika.
Ostrze¿enie: Niebezpieczeñstwo oparzenia siê !
Podczas pracy wnêtrze piekarnika jest gor¹ce.
6
Je¿eli w piekarniku znajduj¹ siê produkty zawieraj¹ce alkohol,
mo¿e powstaæ palna mieszanka alkoholu z powietrzem. W takim
przypadku nale¿y ostro¿nie otworzyæ drzwi. Nie zbli¿aæ siê do
piekarnika z innymi Ÿród³ami ognia (iskry, ¿ar).
3 Wskazówka odnoœnie akrylamidu
Wed³ug najnowszych danych naukowych intensywne zrumienianie
(w trakcie obróbki termicznej) artyku³ów spo¿ywczych, szczególnie
w przypadku produktów zawieraj¹cych skrobiê, mo¿e stanowiæ
zagro¿enie dla zdrowia wywo³ane przez akrylamid. Dlatego te¿
zalecamy pieczenie w mo¿liwie niskich temperaturach i niezbyt
intensywne zrumienianie potraw.
W jaki sposób mo¿na unikn¹æ uszkodzeñ
urz¹dzenia
Nie nale¿y wyk³adaæ piekarnika foli¹ aluminiow¹ ani stawiaæ na
dnie piekarnika blach do pieczenia, garnków itp., gdy¿
zgromadzone ciep³o mo¿e uszkodziæ emaliê piekarnika.
Soki z owoców kapi¹ce na blachê do pieczenia pozostawiaj¹
plamy, które nie daj¹ siê usun¹æ. Do bardzo wilgotnych ciast
nale¿y u¿ywaæ blachy uniwersalnej.
Nie obci¹¿aæ otwartych drzwi piekarnika.
Nigdy nie nale¿y wlewaæ wody bezpoœrednio do gor¹cego
piekarnika . Powoduje to uszkodzenia emalii.
U¿ycie si³y, zw³aszcza na krawêdziach szyby frontowej, mo¿e
spowodowaæ pêkniêcie szk³a.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych palnych
przedmiotów. Mog³yby zapaliæ siê podczas jego w³¹czania.
W piekarniku nie wolno przechowywaæ ¿adnych wilgotnych
artyku³ów spo¿ywczych. Mog¹ spowodowaæ uszkodzenia emalii.
3 Wskazówka odnoœnie warstwy emaliowanej
Zmiany kolorystyczne warstwy emaliowanej piekarnika wynikaj¹ce z
u¿ytkowania nie maj¹ wp³ywu na sprawnoœæ piekarnika. Z tego
wzglêdu nie stanowi¹ one usterki w rozumieniu prawa
gwarancyjnego.
7
Recykling
2
Materia³ opakowania
Materia³y opakowania mog¹ bez ograniczeñ zostaæ powtórnie
przetworzone. Elementy z tworzyw sztucznych s¹ oznakowane, np.
>PE<, >PS<, itd. Usuwaæ materia³y opakowañ zgodnie z ich
oznaczeniem w komunalnych zak³adach utylizacyjnych, do
przewidzianych w tym celu pojemników zbiorczych.
2 Wyeksploatowane urz¹dzenie
Symbol
W na produkcie lub na opakowaniu oznacza, ze tego
produktu nie wolno traktowaæ tak, jak innych odpadów domowych.
Nalezy oddaæ go do w³asciwego punktu skupu surowców wtórnych
zajmuj¹cego siê z³omowanym sprzêtem elektrycznym i elektronicznym.
W³asciwa utylizacja i z³omowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wp³ywu z³omowanych produktów na srodowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskaæ szczegó³owe dane dotycz¹ce
mozliwosci recyklingu niniejszego urz¹dzenia, nalezy skontaktowaæ
siê z lokalnym urzêdem miasta, s³uzbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt zosta³ zakupiony.
1 Ostrze¿enie: Aby zu¿yte urz¹dzenie nie stwarza³o
niebezpieczeñstwa, nale¿y je unieruchomiæ.
W tym celu nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie z zasilania sieciowego
i usun¹æ z urz¹dzenia przewód zasilaj¹cy.
8
Opis urz¹dzenia
Widok z przodu
Panel steruj¹cy
Drzwi z
pe³nego
szk³a
Panel steruj¹cy
Uchwyt
drzwi
Lampka kontrolna pracy Lampka kontrolna temperatury
Wyr temperatury
Funkcje piekarnika
9
Wyposa¿enie piekarnika
Akcesoria piekarnika
Ruszt
Do naczyñform do ciast, pieczenia
i grillowania
Blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i placków.
Brytfanna
Do pieczenia lub jako blacha
wy³apuj¹ca kapi¹cy t³uszcz.
Górna grza³ka i grza³ka grilla
Oœwietlenie piekarnika
Filtr t³uszczowy
Grza³ka tylnej œcianki
Wentylator
Dolna grza³ka
Poziomy wsadu
Zespó³ wyjmowanych
prowadnic
10
Przed pierwszym u¿yciem
Pierwsze czyszczenie
Przed pierwszym u¿yciem piekarnika, nale¿y go dok³adnie umyæ.
1 Uwaga: Nie nale¿y u¿ywaæ ¿adnych ostrych, rysuj¹cych œrodków
czyszcz¹cych ! Powierzchnia mo¿e ulec uszkodzeniu.
3 Do elementów metalowych nale¿y u¿ywaæ dostêpnych w handlu
œrodków do konserwacji.
1. Pokrêt³o wyboru funkcji piekarnika prze³¹czyæ na oœwietlenie .
2. Wszystkie elementy wyposa¿enia nale¿y wyj¹æ i umyæ w gor¹cej
wodzie.
3. Piekarnik umyæ ciep³¹ wod¹ z dodatkiem detergentu i osuszyæ.
4. Przedni¹ œciankê urz¹dzenia przetrzeæ na mokro.
11
Obs³uga piekarnika
3
Piekarnik jest wyposa¿ony w wysuwany wy³¹cznik funkcji
piekarnika i wybór temperatury. Aby pos³u¿yæ siê wy³¹cznikiem,
nale¿y go nacisn¹æ. Wówczas wy³¹cznik wysuwa siê.
W³¹czanie i wy³¹czanie piekarnika
1. Pokrêt³o funkcji piekarnika nale¿y ustawiæ na ¿¹danej funkcji.
2. Pokrêt³o wyboru temperatury nale¿y ustawiæ na ¿¹danej
temperaturze.
Lampka kontrolna pracy œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo piekarnik
pracuje.
Lampka kontrolna temperatury œwieci siê tak d³ugo, jak d³ugo
piekarnik nagrzewa siê.
3. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³a funkcji piekarnika i
wyboru temperatury w pozycji WY£¥CZONE.
3 Dmuchawa ch³odnego powietrza
Dmuchawa w³¹cza siê automatycznie po uruchomieniu piekarnika,
aby powierzchnia urz¹dzenia pozostawa³a ch³odna. Po wy³¹czeniu
piekarnika, dmuchawa pracuje dalej, aby sch³odziæ urz¹dzenie, a
nastêpnie wy³¹cza siê automatycznie.
Lampka kontrolna temperatury
Funkcje piekarnika Wybór temperatury
Lampka kontrolna pracy
WskaŸnik zgromadzonego
ciep³a
12
Dogotowywanie
2 Funkcja ta oferuje mo¿liwoœæ zaoszczêdzenia zu¿ycia energii na
skutek œwiadomego wykorzystania ciep³a pozosta³ego.
Po wy³¹czeniu piekarnika wskaŸnik dogotowywania jest
podœwietlony.
Dopóki wskaŸnik jest podœwietlony, temperatura wewn¹trz
piekarnika jest wystarczaj¹ca do dokoñczenia procesu gotowania.
Nastêpnie wskaŸnik gaœnie.
3 Z zasady, przy d³u¿szym czasie gotowania mo¿na wy³¹czyæ
piekarnik na ok. 10 min. przed up³ywem czasu gotowania.
Funkcja dogotowywania mo¿e byæ stosowana z funkcjami
piekarnika Termoobieg , Grzejnik górny/dolny i Pieczenie w
podczerwieni .
Zaleca siê korzystanie z funkcji dogotowywania w przypadku, gdy
piekarnik dzia³a przynajmniej od 30 minut, a ustawiona temperatura
wynosi przynajmniej 160°C.
13
Funkcje - piekarnik
Piekarnik jest wyposa¿ony w nastêpuj¹ce funkcje:
Funkcja piekarnika Stosowanie
Element grzejny/
wentylator
Oœwietlenie Przy pomocy tej funkcji mo¿na
oœwietliæ wnêtrze piekarnika np.
do czyszczenia.
---
Termoobieg Do pieczenia na maksymalnie
dwóch poziomach.
Ustawiæ temperaturê piekarnika
o 20-40 °C poni¿ej temperatury
u¿ywanej przy nagrzewaniu
górnym/dolnym.
Górna grza³ka,
dolna grza³ka
Termoobieg
Multi
Do pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach
jednoczeœnie.
Temperaturê piekarnika nale¿y
ustawiæ 20-40 °C poni¿ej
temperatury u¿ywanej przy
nagrzewaniu górnym/dolnym.
Grza³kana tylnej
œcianie, wentylator
Grzejnik górny/
dolny
Do pieczenia i sma¿enia na
jednym poziomie.
Górna grza³ka,
dolna grza³ka
Grzejnik dolny Do pieczenia ciast z kruchym
spodem.
Dolna grza³ka
Rozmra¿anie Do rozmra¿ania np. tortów,
mas³a, chleba, owoców i innych
zamro¿onych artyku³ów
spo¿ywczych.
Wentylator
Grill maly Do grillowania p³askich
artyku³ów spo¿ywczych, które
uk³adane bêd¹ na œrodku
rusztu oraz do tostowania.
grill
Grill duzy Do grillowania p³askich
artyku³ów spo¿ywczych w
wiêkszych iloœciach oraz do
tostowania.
grill, górna grza³ka
Pieczenie w
podczerwieni
Do pieczenia wiêkszych
kawa³ków miêsa lub drobiu na
jednej powierzchni.
Funkcja nadaje siê równie¿ do
zapiekania i do opiekania.
Grill, grzejnik
górny, wentylator
14
Wk³adanie rusztu, blachy do pieczenie i brytfanny
3 Zabezpieczenie przed wyjêciem i przechyleniem
Wszystkie czêœci wsuwane posiadaj¹ zabezpieczenie przed
wyjêciem w postaci ma³ego wybrzuszenia na prawej i lewej
krawêdzi.
Czêœci te zawsze nale¿y wk³adaæ do piekarnika w taki sposób, aby
wybrzuszenie znajdowa³o siê w tyle we wnêtrzu urz¹dzenia.
Wybrzuszenie to zabezpiecza wsuwane czêœci równie¿ przed
przechyleniem.
Wk³adanie blachy lub
brytfanny:
Wsun¹æ blachê lub brytfannê
pomiêdzy dr¹¿ki prowadnicy
wybranego poziomu wsadu.
Wk³adanie rusztu:
W³o¿yæ ruszt w taki sposób, aby
nó¿ki by³y skierowane do do³u.
Wsun¹æ ruszt pomiêdzy dr¹¿ki
prowadnicy wybranego poziomu
wsadu.
3 Wy¿sza rama rusztu dodatkowo
zabezpiecza naczynia przed
obsuniêciem.
15
Wk³adanie rusztu i brytfanny:
U³o¿yæ ruszt na brytfannie.
Wsun¹æ brytfannê pomiêdzy
dr¹¿ki prowadnicy wybranego
poziomu wsadu.
Zak³adanie / wyjmowanie filtra t³uszczu
Filtr t³uszczowy nale¿y
zak³adaæ tylko do pieczenia,
aby chroniæ grza³kê znajduj¹c¹ siê
w tylnej œciance urz¹dzenia przed
pryskaj¹cym t³uszczem.
Zak³adanie filtra
t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i
umieœciæ oba mocowania od
góry ku do³owi w otworze na
tylnej œcianie piekarnika (otwór
wentylatora).
Wyjmowanie filtra
t³uszczowego
Z³apaæ filtr za uchwyt i wyj¹æ z
otworu, w kierunku ku górze.
16
Zastosowania, tabele i rady
Pieczenie
Funkcja piekarnika Termoobieg , Termoobieg Multi lub
Grzejnik górny/dolny .
Formy do pieczenia
W przypadku funkcji Grzejnik górny/dolny nadaj¹ siê formy z
ciemnego metalu oraz form powlekanych.
W przypadku funkcji Termoobieg wzglêdnie Termoobieg
Multi nadaj¹ siê tak¿e formy z jasnego metalu.
Poziomy wsadu
Pieczenie z Grzejnik górny/dolny i Termoobieg jest mo¿liwe
na jednym poziomie.
Z Termoobieg Multi mo¿na piec na maksymalnie 3
blachachjednoczeœnie:
1 blacha do pieczenia:
np. poziom 3
1 forma do pieczenia:
np. poziom 1
17
2 blachy do pieczenia:
np. poziom 1 i 3
3 blachy do pieczenia:
Poziomy 1, 3 i 5
18
Wskazówki ogólne
Blachy do pieczenia umieszczaæ œciêt¹ krawêdzi¹ do przodu!
Przy pomocy funkcji Grzejnik górny/dolny lub Termoobieg
mo¿na piec na ruszcie jednoczeœnie dwie formy obok siebie. Czas
pieczenia wyd³u¿a siê nieznacznie.
3 Przy u¿ywaniu artyku³ów zamro¿onych blachy mog¹ siê odkszta³ciæ
podczas pieczenia. Uwarunkowane jest to du¿¹ ró¿nic¹ temperatury
pomiêdzy zamro¿onym artyku³em, a piekarnikiem. Po och³odzeniu
blachy odkszta³cenie znika.
Wskazówki dotycz¹ce tabel pieczenia
W tabelach znajduj¹ siê wybrane potrawy wraz z wymaganymi dla
nich temperaturami, czasem pieczenia i prowadnicami.
Wartoœci temperatur i czasu pieczenia s¹ wartoœciami
orientacyjnymi, zale¿ne s¹ one od sk³adu ciasta, iloœci ciasta i
formy do pieczenia.
Zalecamy, by za pierwszym razem ustawiæ ni¿sz¹ wartoœæ
temperatury, a dopiero w razie potrzeby, np. gdy po¿¹dane jest
silniejsze zrumienienie lub gdy proces pieczenia trwa za d³ugo,
wybraæ wy¿sz¹ temperaturê.
Je¿eli nie uda siê znaleŸæ w tabeli danych pasuj¹cych do
konkretnego przepisu, nale¿y kierowaæ siê wskazówkami
dotycz¹cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku
poziomach czas pieczenia mo¿e siê wyd³u¿yæ o 10-15 minut.
Wilgotne wypieki (np. pizze, ciasta owocowe itp.) nale¿y
przygotowywaæ na jednym poziomie.
Ró¿nica w poziomach, na których pieczone s¹ potrawy, mo¿e
spowodowaæ w pocz¹tkowym stadium pieczenia ró¿ne
zrumienianie potraw. W tym przypadku nie nale¿y zmieniaæ
ustawieñ temperatury. Ró¿nice w rumienieniu wyrównuj¹ siê w
trakcie procesu pieczenia.
2 Gdy pieczenie trwa d³ugo, piekarnik mo¿na wy³¹czyæ 10 minut
przed up³ywem czasu pieczenia, w ten sposób wykorzystuje siê
zgromadzone ciep³o.
Dane w tabeli dotycz¹ zimnego piekarnika (o ile nie zaznaczono
inaczej).
19
Tabela pieczenia
Rodzaj
wypieku
Funkcja
piekarnika
Prowad
nica
Tempe-
ratura w
°C
Czas
godzin:
min.
Wypiek w formach
Ciasto typu babka Termoobieg 1 150-160 0:50-1:10
Babka piaskowa/
królewiec
Termoobieg 1 140-160 1:10-1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25-0:40
Tort biszkoptowy Grzejnik górny/
dolny
1 160 0:25-0:40
Spód do tortu z ciasta
kruchego
Grzejnik górny/
dolny
3 180-200 0:10-0:25
Spód do tortu z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 3 150-170 0:20-0:25
Kryty jab³ecznik Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 0:50-1:00
Apple Pie (2formy
Ø20cm, ustawione po
przek¹tnej)
Termoobieg 1 160 1:10-1:30
Apple Pie (2formy
Ø20cm, ustawione po
przek¹tnej)
Grzejnik górny/
dolny
1 180 1:10-1:30
Tort pikantny (np.
Quiche Lorraine)
Grzejnik górny/
dolny
1 180-200 0:30-1:10
Tort serowy Grzejnik górny/
dolny
1 170-190 1:00-1:30
Wypieki na blachach do pieczenia
Warkocz/wianek
dro¿d¿owy
Grzejnik górny/
dolny
3 170-190 0:30-0:40
Strucla
bo¿onarodzeniowa
Grzejnik górny/
dolny
3 160-180
1)
0:40-1:00
Chleb (chleb ¿ytni)
-najpierw
-potem
Grzejnik górny/
dolny
1
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Ptysie/eklerki Termoobieg 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rolada biszkoptowa Grzejnik górny/
dolny
3 180-200
1)
0:10-0:20
20
Suche ciasto z
kruszonk¹
Termoobieg 3 150-160 0:20-0:40
Ciasto maœlane/
cukrowe
Grzejnik górny/
dolny
3 190-210
1)
0:15-0:30
Ciasto owocowe
(na cieœcie
dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35-0:50
Ciasto owocowe
(na cieœcie
dro¿d¿owym/
ukrêcanym)
2)
Grzejnik górny/
dolny
3 170 0:35-0:50
Ciasto owocowe na
kruchym spodzie
Grzejnik górny/
dolny
3 170-190 0:40-1:20
Ciasta na blasze ze
sk³adnikami delikatnymi
(n.p.ser, œmietana,
budyñ)
Grzejnik górny/
dolny
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (z du¿¹ iloœci¹
sk³adników)
2
Grzejnik górny/
dolny
1 190-210
1)
0:30-1:00
Pizza (cienka) Grzejnik górny/
dolny
1 230-250
1)
0:10-0:25
Podp³omyk Grzejnik górny/
dolny
1 250-270 0:08-0:15
Wähen (ciasto
szwajcarskie)
Grzejnik górny/
dolny
1 200-220 0:35-0:50
Drobne wypieki
Kruche ciasteczka Termoobieg 3 150-160 0:06-0:20
Kruche ciasteczka Termoobieg 1 / 3 150-160 0:06-0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20-0:30
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 1 / 3 140 0:25-0:40
Ciasteczka wyciskane Grzejnik górny/
dolny
3 160
1)
0:20-0:30
Ciasteczka z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 3 150-160 0:15-0:20
Ciasteczka z ciasta
ukrêcanego
Termoobieg 1 / 3 150-160 0:15-0:20
Rodzaj
wypieku
Funkcja
piekarnika
Prowad
nica
Tempe-
ratura w
°C
Czas
godzin:
min.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Aeg-Electrolux B3051-4-D R05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla