INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Jeśli płyta nie pracuje prawidłowo, przed wezwaniem serwisu należy zapoznać się z instrukcją wyszukiwania i usuwania usterek, aby ustalić na czym polega problem.
1. Nie można zapalić palnika lub płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
- zasilanie gazowe lub elektryczne nie są odcięte, zwłaszcza jeżeli zawór na linii gazowej jest otwarty.
- butla gazowa (gaz LPG) nie jest pusta.
- otwory palników nie są zatkane.
- końcówka świecy nie jest brudna.
- wszystkie elementy palnika zostały prawidłowo ustawione.
- nie ma przeciągów w pobliżu kuchenki.
2. Palnik gaśnie
Sprawdzić, czy:
- podczas zapalania palnika pokrętło zostało przytrzymane wystarczająco długo, aby uaktywnić zabezpieczenie.
- otwory palnika nie są zatkane w pobliżu termoelementu.
- końcówka urządzenia zabezpieczającego nie jest zanieczyszczona.
- ustawienie minimalne gazu jest prawidłowe (patrz stosowny rozdział).
3. Pojemniki nie są stabilne
Sprawdzić, czy:
- dno pojemnika jest idealnie płaskie
- pojemnik jest ustawiony centralnie nad palnikiem.
- ruszty nie zostały zamienione lub ustawione nieprawidłowo.Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się powtarza, należy skontaktować się z najbliższym
serwisem technicznym.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się powtarza, należy skontaktować się z najbliższym serwisem technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych i serwisowych odłączyć zasilanie elektryczne.
• Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i neutralnym roztworem.
• Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec odbarwieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną wodą lub agresywnymi detergentami. Wszelkie rozlane
resztki potraw (woda, sos, kawa, itp.) należy wytrzeć zanim zaschną.
• Czyścić ciepłą wodą z neutralnym detergentem, a następnie osuszyć miękką ściereczką lub irchą. Przypieczony brud należy usuwać przy pomocy specjalnych
czyścików do powierzchni ze stali nierdzewnej.
UWAGA: Stal nierdzewną czyścić jedynie miękką ściereczką lub gąbką.
• Nie używać środków ściernych i żrących, czyścików na bazie chloru ani druciaków do patelni.
• Nie korzystać z urządzeń czyszczących parą.
• Nie stosować produktów łatwopalnych.
• Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. octu, musztardy, soli, cukru lub soku cytrynowego.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
• Ruszty, korony palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
• Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą z nieściernym detergentem. Ostrożnie usuwać wszelkie pozostałości żywności. Sprawdzić, czy żaden z otworów palników
nie jest zatkany.
• Ostrożnie opłukać i wysuszyć
• Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
• Przy zakładaniu kratek należy upewnić się, czy miejsca na naczynia są wyrównane z palnikami.
• Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz urządzenie zabezpieczające wymagają dokładnego czyszczenia końcówek świec, w celu zapewnienia
ich prawidłowego działania. Elementy te należy często kontrolować i czyścić wilgotną ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy usuwać wykałaczką
lub igłą.
Uwaga: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie są na swoich miejscach.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2009/142/WE w sprawie gazu (dawniej: 90/396/EWG);
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie “Niskie napięcie’’ 2006/95/WE (która zastępuje Dyrektywę 73/23/EWG z późniejszymi zmianami);
- wymogami dot. ochrony określonymi w Dyrektywie ”EMC” 2004/108/WE.
To urządzenie spełnia wymagania projektowania ekologicznego Rozporządzenia Europejskiego n. 66/2014, zgodnie z normą europejską EN 30-2-1.
OCHRONA ŚRODOWISKA
Utylizacja materiałów z opakowania
Materiał opakowania nadaje się w 100% na surowce wtórne i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych,
przestrzegając miejscowych przepisów dotyczących utylizacji odpadów.
Złomowanie urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie elektrycznym i elektronicznym.
- Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten po zakończeniu użytkowania nie może być umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa
domowego.