Whirlpool AKM 268/NB instrukcja

Typ
instrukcja
BEZPIECZEŃSTWO TWOJE ORAZ INNYCH JEST BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj potencjalnego zagrożenia, a także informują, w jaki sposób
zmniejszyć ryzyko obrażeń oraz co się stanie w razie nieprzestrzegania instrukcji.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności instalacyjnej urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja lub konserwacja powinna zostać przeprowadzona przez technika specjalistę zgodnie z instrukcjami
producenta oraz obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać
żadnej części urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi.
- Nie przechowywać paliwa ani innych łatwopalnych gazów lub płynów w pobliżu urządzenia.
Połączenia elektryczne i gazowe muszą być zgodne z lokalnymi przepisami.
- Podczas instalacji płyty należy zainstalować wielobiegunowy wyłącznik obwodu o odległości styków co najmniej 3 mm,
który zapewnia całkowite odłączenie.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci
- Do połączenia gazowego należy używać wyłącznie elastycznego lub sztywnego węża metalowego.
- W razie potrzeby elektryczny przewód zasilający należy wymienić wyłącznie na przewód o identycznych parametrach, jak
przewód oryginalny dostarczony przez producenta. Operacja ta musi być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka.
- Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody wyrządzone osobom, zwierzętom domowym lub mieniu,
będące następstwem nieprzestrzegania tych wymagań.
- Nie należy stosować rozgałęziaczy ani przedłużaczy.
- Nie odłączać urządzenia od zasilania, ciągnąc za przewód.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu do komponentów elektrycznych urządzenia.
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać go boso.
- Niniejsza płyta (klasy 3) jest przeznaczona wyłącznie do użytkowania w gospodarstwach domowych w celu
przygotowywania żywności. Nie należy używać tego urządzenia do ogrzewania pomieszczeń. Może to spowodować
zatrucie tlenkiem węgla i przegrzanie płyty. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty
spowodowane niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Dzieci do lat 8 nie mogą znajdować się w pobliżu urządzenia bez stałego nadzoru. To urządzenie
może być używane przez dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej lub
umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego doświadczenia i wiedzy wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Użytkowanie urządzenia gazowego powoduje wytwarzanie ciepła i zwiększenie wilgotności w pomieszczeniu. Należy
upewnić się, że pomieszczenie jest dobrze wentylowane, ewentualnie zainstalować wyciąg kuchenny.
- Zwierzęta domowe należy trzymać z dala od urządzenia.
- W przypadku długotrwałego użytkowania może być wymagana dodatkowa wentylacja (przez otwarcie okna lub
zwiększenie prędkości działania wyciągu).
- Po użyciu należy upewnić się, że pokrętła znajdują się w pozycji wyłączonej, a następnie zamknąć główny zawór gazowy lub
zawór butli gazowej.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające
dużo tłuszczu, oleju i alkoholu (np. rumu, koniaku lub wina).
- Materiały opakowaniowe należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
- Przed rozpoczęciem czyszczenia lub konserwacji należy odczekać na ostygnięcie płyty.
- Gotowanie bez nadzoru potraw z tłuszczem lub olejem może być niebezpieczne i spowodować pożar. NIGDY nie należy
próbować gasić ognia wodą. Zamiast tego należy wyłączyć urządzenie, a następnie stłumić ogień na przykład pokrywką lub
kocem gaśniczym.
- Niebezpieczeństwo pożaru: nie należy przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchniach grzejnych.
Po rozpakowaniu płyty sprawdzić, czy nie została uszkodzona podczas transportu. W razie jakichkolwiek problemów
skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Niniejsze instrukcje obowiązują jedynie w krajach, których symbole umieszczono na tabliczce znamionowej (pod płytą).
Informacje techniczne dla instalatora
Niniejsze urządzenie można osadzać w blatach roboczych o grubości od 20 do 60 mm.
Jeśli pod płytą kuchenną nie ma piekarnika, należy zainstalować płytę oddzielającą, której powierzchnia jest co
najmniej równa otworowi w blacie roboczym. Odległość pomiędzy ww. płytą oddzielającą, która musi całkowicie
pokrywać wycięcie, aby zapobiec kontaktowi ze spodem płyty kuchennej, a górną powierzchnią blatu roboczego nie
może przekraczać 150 mm. W żadnym przypadku odległość pomiędzy płytą oddzielającą a dolną częścią płyty
kuchennej nie może być mniejsza od 20 mm. Jeżeli użytkownik zamierza zainstalować piekarnik pod płytą kuchenną,
powinno to być urządzenie wyprodukowane przez firmę Whirlpool i wyposażone w układ chłodzenia. Producent nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w przypadku zainstalowania pod płytą kuchenną piekarnika innej marki.
Przed przystąpieniem do instalacji należy upewnić się, że:
- lokalne parametry dostarczanego gazu (rodzaj i ciśnienie) są zgodne z ustawionymi w płycie kuchennej
(patrz: tabliczka znamionowa oraz tabela dysz);
- zewnętrzne powierzchnie mebli lub urządzeń znajdujących się w pobliżu płyty kuchennej są odporne na ciepło
zgodnie z przepisami lokalnymi;
- urządzenie nie jest podłączone do instalacji wyciągu gazów. Należy je zainstalować zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Szczególną uwagę należy zwrócić na wymagania dotyczące wentylacji.
- Produkty spalania są usuwane na zewnątrz za pomocą specjalnych okapów lub wentylatorów elektrycznych
montowanych na ścianach i/lub w oknach.
PODŁĄCZENIE GAZOWE
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym zagrożeniu dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi
oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby
prowadzić do poważnych urazów.
OSTRZEŻENIE
Niedokładne przestrzeganie zaleceń i wskazówek podanych w niniejszej
instrukcji może spowodować powstanie ryzyka pożaru lub wybuchu, a w
konsekwencji uszkodzenie mienia lub obrażenia cielesne.
W razie wyczucia gazu:
- Nie zapalać żadnego urządzenia.
- Nie dotykać żadnego wyłącznika elektrycznego.
- Nie używać żadnego telefonu w budynku.
- Natychmiast skontaktować się z gazownią z telefonu sąsiada. Wykonać instrukcje otrzymanych z gazowni.
- Jeśli nie można skontaktować się z gazownią, należy zadzwonić po straż pożarną.
- Instalacja oraz serwisowanie powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego instalatora, punkt serwisowy lub gazownię.
- Z urządzenia można korzystać tylko w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
ZACHOWAĆ NINIEJSZĄ INSTRUKCJĘ DO WGLĄDU
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
Podłączenie gazowe musi być zgodne z lokalnymi przepisami.
Przepisy lokalne dotyczące kilku krajów podano w rozdziale pt.: „Zgodność
z przepisami lokalnymi”. Jeśli nie podano informacji dotyczących Państwa
kraju, należy zwrócić się o szczegóły do instalatora.
Podłączenie płyty kuchennej do sieci gazowniczej lub butli z gazem musi
być wykonane za pomocą sztywnej rurki miedzianej lub stalowej wraz z
armaturą spełniającą wymagania lokalnych przepisów lub też za pomocą
ciągłego stalowego węża spełniającego wymogi lokalnych przepisów.
Włożyć uszczelkę (B) do kolanka. Maksymalna długość węża wynosi 2 m.
DOTYCZY TYLKO BELGII: Konieczna jest wymiana kolanka (A) w
urządzeniu na inne, dołączone w zestawie (jeśli jest).
WAŻNE: Jeśli zainstalowany zostanie wąż ze stali nierdzewnej, musi on być
zamontowany w taki sposób, aby nie miał żadnego kontaktu z ruchomymi
częściami mebli. Musi on przechodzić przez obszar bez żadnych przeszkód,
tak aby zawsze możliwa była jego kontrola na całej długości.
Po podłączeniu do sieci gazowniczej należy sprawdzić szczelność za
pomocą wody z mydłem. Zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji
maksymalnej do pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność
płomienia.
4000 107 43350 Producent: Whirlpool Europe S.r.l. Viale G. Borghi, 27 21025 Comerio (VA) WŁOCHY
PL
INSTRUKCJE PŁYTY GAZOWEJ DO ZABUDOWY
(Tutaj przykleić naklejkę gwarancyjną)
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE
WAŻNE: Dane dotyczące napięcia oraz poboru mocy podano na tabliczce znamionowej.
MONT
USTAWIANIE DO RÓŻNYCH RODZAJÓW GAZU
Jeżeli urządzenie ma pracować z wykorzystaniem gazu innego typu niż podany na tabliczce znamionowej oraz naklejce
informacyjnej znajdującej się na górze płyty kuchennej, należy wymienić dysze.
Naklejkę informacyjną należy zdjąć i przechowywać łącznie z instrukcją obsługi.
Należy zastosować reduktory gazu odpowiednie dla ciśnień podanych w instrukcji.
Dysze gazowe muszą być wymieniane w serwisie lub przez wykwalifikowanego technika.
Dysze, które nie zostały dostarczone wraz z urządzeniem, muszą być zamówione w serwisie.
Regulacja minimalnego ustawienia zaworów.
Uwaga: Jeżeli używany jest gaz LPG (G30/G31), śruba regulacji minimalnego ustawienia gazu musi zostać wkręcona
do oporu.
WAŻNE: W razie problemów z obracaniem pokręteł palników należy skontaktować się z serwisem w celu wymiany
zaworów palnika, jeżeli okażą się one wadliwe.
WYMIANA DYSZ (patrz tabela dysz w instrukcji)
REGULACJA MINIMALNYCH USTAWIEŃ GAZU W ZAWORACH
MIEJSCOWE PRZEPISY
Instalacja oraz podłączenia gazowe i elektryczne powinny być wykonywane przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcjami producenta i lokalnymi przepisami bezpieczeństwa.
SERWIS TECHNICZNY
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
OSTRZEŻENIE
Podłączenia elektryczne muszą być
zgodne z lokalnymi przepisami.
Przepisy prawa nakładają obowiązek
uziemienia urządzenia.
Nie stosować przedłużaczy.
Po oczyszczeniu powierzchni na obwodzie należy
zamontować dostarczoną uszczelkę na płycie
kuchennej.
Ustawić płytę kuchenną w otworze blatu roboczego przestrzegając wymiarów podanych w karcie opisowej urządzenia.
Uwaga: Przewód zasilający musi być wystarczająco długi, aby umożliwić wyjęcie płyty do góry.
Aby zamocować płytę kuchenną, należy użyć dostarczonych w zestawie elementów mocujących (A). Przymocować
elementy do odpowiednich otworów wskazanych strzałką, a następnie przykręcić wkrętami w zależności od grubości blatu
roboczego (patrz poniższe rysunki).
OSTRZEŻENIE
Ta czynność powinna być wykonana przez wykwalifikowanego technika.
L
Zero
Uziemienie
(żółto-zielony)
Blat 20 mm
Blat 30-60 mm
•Zdjąć ruszt (A).
Wyjąć palniki (B).
Odpowiednim kluczem nasadowym odkręcić dyszę (C)
do wymiany.
Dokonać wymiany na dyszę odpowiednią dla nowego
rodzaju gazu.
Ponownie zamontować dyszę (D).
Do odkręcenia dyszy w palniku z wieloma koronami
należy użyć specjalnego klucza (E).
Przed zainstalowaniem płyty kuchennej pamiętać o
przymocowaniu płytki kalibracji gazu dostarczonej wraz z
dyszami w taki sposób, aby przykryła ona obecną informację
dotyczącą kalibracji gazu.
Aby upewnić się, że ustawienie minimalne jest prawidłowo wyregulowane, należy zdjąć
pokrętło i wykonać następujące czynności:
dokręcić (-), aby zredukować wysokość płomienia;
poluzować (+), aby zwiększyć wysokość płomienia.
Regulacji należy dokonywać, gdy zawór jest ustawiony na pozycji minimalnego gazu
(mały płomień) .
Powietrze pierwotne palników nie wymaga regulacji.
Na tym etapie należy zapalić palniki i przekręcić pokrętła od pozycji maksymalnej
do pozycji minimalnej , aby sprawdzić stabilność płomienia.
Po zakończeniu regulacji, należy dokonać ponownego uszczelnienia używając kitu
próżniowego lub równoważnego materiału.
Przed skontaktowaniem się z serwisem technicznym należy przygotować następujące
informacje:
- rodzaj usterki lub problemu;
- dokładny model (informacja na nalepce w instrukcji/gwarancji);
- numer serwisowy, który następuje po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej na
spodzie płyty kuchennej oraz na nalepce w instrukcji/gwarancji;
- swój dokładny adres i numer telefonu.
Jeżeli konieczne są jakiekolwiek naprawy, prosimy o kontakt z autoryzowanym serwisem
technicznym, zgodnie z informacjami podanymi w karcie gwarancyjnej.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
Jeśli płyta nie pracuje prawidłowo, przed wezwaniem serwisu należy zapoznać się z instrukcją wyszukiwania i usuwania
usterek, aby ustalić na czym polega problem.
1. Nie można zapalić palnika lub płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
zasilanie gazowe lub elektryczne nie są odcięte, zwłaszcza jeżeli zawór na linii gazowej jest otwarty.
butla gazowa (gaz LPG) nie jest pusta.
otwory palników nie są zatkane.
końcówka świecy nie jest brudna.
wszystkie elementy palnika zostały prawidłowo ustawione.
nie ma przeciągów w pobliżu kuchenki.
2. Palnik gaśnie
Sprawdzić, czy:
podczas zapalania palnika pokrętło zostało przytrzymane wystarczająco długo, aby uaktywnić zabezpieczenie.
otwory palnika nie są zatkane w pobliżu termoelementu.
końcówka urządzenia zabezpieczającego nie jest zanieczyszczona.
ustawienie minimalne gazu jest prawidłowe (patrz stosowny rozdział).
3. Pojemniki nie są stabilne
Sprawdzić, czy:
dno pojemnika jest idealnie płaskie
pojemnik jest ustawiony centralnie nad palnikiem.
ruszty nie zostały zamienione lub ustawione nieprawidłowo.
Jeśli pomimo powyższych zabiegów usterka wciąż się powtarza, należy skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym.
CZYSZCZENIE POWIERZCHNI PŁYTY KUCHENNEJ
Wszystkie części emaliowane i szklane należy czyścić ciepłą wodą i neutralnym roztworem.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej mogą ulec odbarwieniu w wyniku zbyt długiego kontaktu z zakamienioną wodą lub
agresywnymi detergentami. Wszelkie rozlane resztki potraw (woda, sos, kawa, itp.) należy wytrzeć zanim zaschną.
Czyścić ciepłą wodą z neutralnym detergentem, a następnie osuszyć miękką ściereczką lub irchą. Przypieczony brud
należy usuwać przy pomocy specjalnych czyścików do powierzchni ze stali nierdzewnej.
Uwaga: Stal nierdzewną czyścić jedynie miękką ściereczką lub gąbką.
Nie używać środków ściernych i żrących, czyścików na bazie chloru ani druciaków do patelni.
Nie korzystać z urządzeń czyszczących parą.
Nie stosować produktów łatwopalnych.
Nie pozostawiać na płycie rozlanych substancji kwaśnych lub alkalicznych, jak np. octu, musztardy, soli, cukru lub soku
cytrynowego.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW PŁYTY
Ruszty, korony palników i palniki można zdemontować do czyszczenia.
Należy je czyścić ręcznie ciepłą wodą z nieściernym detergentem. Ostrożnie usuwać wszelkie pozostałości żywności.
Sprawdzić, czy żaden z otworów palników nie jest zatkany.
Ostrożnie opłukać i wysusz
Zainstalować palniki i grzybki palników w prawidłowy sposób, umieszczając je w odpowiednich miejscach.
Przy zakładaniu kratek należy upewnić się, czy miejsca na naczynia są wyrównane z palnikami.
Modele wyposażone w elektryczne świece zapłonowe oraz urządzenie zabezpieczające wymagają dokładnego
czyszczenia końcówek świec, w celu zapewnienia ich prawidłowego działania. Elementy te należy często kontrolować i
czyścić wilgotną ściereczką w miarę potrzeb. Przypieczoną żywność należy usuwać wykałaczką lub igłą.
Uwaga: Aby nie uszkodzić elektrycznego urządzenia zapłonowego, nie wolno go używać, gdy palniki nie są na
swoich miejscach.
Płyta kuchenna została zaprojektowana, wyprodukowana i wprowadzona na rynek zgodnie z:
- wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy 2009/142/WE w sprawie gazu (dawniej: 90/396/EWG);
- wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie „Niskie napięcie'' 2006/95/WE (która zastępuje Dyrekty
73/23/EWG z późniejszymi zmianami);
- wymogami dot. ochrony określonymi w Dyrektywie „EMC” 2004/108/WE;
Niniejsza płyta kuchenna jest przeznaczona do kontaktu z żywnością i spełnia wymogi Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004.
Utylizacja materiałów z opakowania
Materiał opakowania nadaje się w 100% na surowce wtórne i jest oznaczony symbolem ( ). Należy w odpowiedzialny
sposób pozbywać się materiałów opakowaniowych, przestrzegając miejscowych przepisów dotyczących utylizacji odpadów.
Złomowanie urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten po zakończeniu użytkowania nie może być umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować
podobnie jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń
elektrycznych i elektronicznych.
OSTRZEŻENIE
Przed przystąpieniem do czynności konserwacyjnych i serwisowych odłączyć zasilanie
elektryczne.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
OCHRONA ŚRODOWISKA
OPIS PRODUKTU
1. Ruszty zdejmowane
Symbole
2. Palnik średni Zaczernione koło Kurek zamknięty
3. Palnik średni Duży płomień Maksymalne otwarcie lub natężenie przepływu
4. Palnik dużej mocy Mały płomień Minimalne otwarcie lub zmniejszone natężenie przepływu
5. Palnik pomocniczy Gwiazda Zapłon elektryczny
6-9.Pokrętła
Symbole informują, które pole grzewcze jest włączane przez dane pokrętło.
Uwaga: Wygląd płyty kuchennej może nieznacznie różnić się od przedstawionego na rysunku.
PORADY PRAKTYCZNE UŻYTKOWANIA PALNIKÓW
WAŻNE: GDY PŁYTA PRACUJE, CAŁY JEJ OBSZAR MOŻE BYĆ GORĄCY.
Aby zapalić jeden z palników, należy obrócić odpowiednie pokrętło przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, w położenie
maksymalnego płomienia.
Nacisnąć pokrętło w kierunku do pulpitu sterującego, aby dokonać zapłonu palnika.
Po zapłonie palnika trzymać pokrętło wciśnięte przez ok. 5-10 sekund, aby umożliwić prawidłowe zadziałanie
mechanizmu.
Zabezpieczenie, w które jest wyposażony palnik, zablokuje wypływ gazu w sytuacji przypadkowego zgaśnięcia
(podmuchy powietrza, chwilowy brak gazu, wykipienie płynów itd.).
Nie wciskać pokrętła na dłużej niż 15 s. Jeżeli po upływie tego czasu palnik gaśnie, należy odczekać co najmniej
jedną minutę przed podjęciem następnej próby zapłonu.
W razie przypadkowego zgaszenia płomienia, wyłączyć pokrętło palnika i odczekać co najmniej minutę przed ponownym
włączeniem.
UWAGA: Jeżeli parametry gazu dostarczanego w danym regionie powodują, że zapłon palnika jest utrudniony, zaleca się
wykonanie ponownego zapłonu, ale przy położeniu pokrętła na symbolu małego płomienia.
Palnik może zgasnąć po zwolnieniu pokrętła. Oznacza to, że mechanizm zabezpieczający nie rozgrzał się w
wystarczającym stopniu. W takim przypadku należy powtórzyć czynności opisane powyżej.
OBLIGATORYJNE WYMIARY I ODLEGŁOŚCI (mm)
Płyta kuchenna jest wyposażona w palniki o różnych średnicach. Aby
zagwarantować optymalną pracę palników, należy przestrzegać następujących
zasad:
- Czajniki lub garnki powinny mieć średnicę dna równą lub nieco większą od
palnika (patrz tabela po prawej stronie).
- Stosować tylko garnki i patelnie o płaskim dnie.
- Używać właściwej ilości wody do gotowania żywności, a także przykrywać
garnki.
- Upewnić się, że naczynia ustawione na kratkach nie wystają poza krawędź płyty.
WAŻNE: Nieprawidłowe użytkowanie kratek może spowodować
uszkodzenie płyty: nie należy kłaść kratki spodem ku górze ani przesuwać
jej w poprzek płyty.
Odradza się używania:
- patelni żeliwnych, rondli i garnków wykonanych z terakoty.
- podkładek rozpraszających z metalowych siatek lub innych.
- dwóch palników pod jednym naczyniem (np. patelnia do ryb).
Palnik Ø garnka
Dużej mocy od 24 do 26 cm
Średni od 16 do 22 cm
Pomocniczy od 8 do 14 cm
JAK KORZYSTAĆ Z PŁYTY
OSTRZEŻENIE
Nie dopuszczać, aby płomień palnika wychodził poza krawędź dna naczynia.
UWAGA: W razie instalowania okapu nad płytą
prawidłową odległość należy sprawdzić w instrukcji
okapu.
TABELA DYSZ KATEGORIA II2ELwLs3B/P
Rodzaj
stosowanego
gazu
Rodzaj
palnika
Oznakowanie
dyszy
Znamionowa
wydajność
termiczna
Zużycie
znamionowe
Znamionowa
moc cieplna
Ciśnienie gazu
mbar
kW kW min. nom. maks.
GAZ ZIEMNY
(Metan) G20
Dużej mocy F2 118 3,00 286 l/h 0,60
17 20 25Średni Z 95 1,65 157 l/h 0,35
Pomocniczy X 72 1,00 95 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G2.350
Dużej mocy F2 158 3,00 397 l/h 0,60
10 13 16Średni F3 125 1,65 218 l/h 0,35
Pomocniczy Y 95 1,00 132 l/h 0,30
GAZ ZIEMNY
G27
Dużej mocy F3 140 3,00 344 l/h 0,60
16 20 23Średni F3 104 1,65 189 l/h 0,35
Pomocniczy F1 77 1,00 115 l/h 0,30
GAZ LPG
(Butan) G30
(Propan) G31
Dużej mocy 80 3,00 218 g/h 0,70
25 37 45Średni 60 1,65 120 g/h 0,45
Pomocniczy 47 1,00 73 g/h 0,35
Rodzaj
stosowanego gazu
Konfiguracja modelu
4 PALNIKI
Znamionowa
wydajność termiczna
(kW)
Zużycie
znamionowe
całkowite
Objętość powietrza (m
3
)
wymagana do spalenia
1m
3
gazu
G20 20 mbar 1 DM - 2 ŚM - 1 POM 7,30 695 l/h 9,52
G2.350 13 mbar 1 DM - 2 ŚM - 1 POM 7,30 965 l/h 6,85
G27 20 mbar 1 DM - 2 ŚM - 1 POM 7,30 837 l/h 7,90
G30/31 37 mbar 1 DM - 2 ŚM - 1 POM 7,30 484 g/h 30,94
ZASILANIE ELEKTRYCZNE: 220-240 V ~ 50/60 Hz
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKM 268/NB instrukcja

Typ
instrukcja