Whirlpool C3VP6R /HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
KUCHENKA I PIEKARNIK
C3VP6R /HA
Spis treci
Instalowanie, 24-25
Ustawienie w poziomie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 26
Widok ogólny
Panel kontrolny
U¿ytkowanie piekarnika, 27-30
Uruchomiæ piekarnik
Programy pieczenia
Praktyczne porady
Planowanie pieczenia z u¿yciem programatora
Tabela pieczenia w piekarniku
U¿ytkowanie ceramicznej p³yty grzejnej,
31
W³¹czanie i wy³¹czanie stref pieczenia
Strefy pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 32
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 33
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Czyszczenie piekarnika
Wymiana ¿arówki owietleniowej w piekarniku
Czyszczenie ceramicznej p³yty grzejnej
Serwis Techniczny
Instrukcja obs³ugi
English, 1
GB
Ðóññêèé, 12
RS
Polski, 23
Magyar, 34
HU
Cesky, 45
CZ
PL
24
PL
Zachowaæ niniejsz¹ ksi¹¿eczkê instrukcji by móc
konsultowaæ w przysz³oci w dowolnej chwili. W
przypadku sprzeda¿y, odst¹pienia lub przeprowadzki,
nale¿y upewniæ siê, czy pozostaje razem z urz¹dzeniem.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcje: gdy¿
zawiera onainformacje dotycz¹ce instalacji oraz
w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania.
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez wykwalifikowany personel.
jakakolwiek regulacja, konserwacja, itp., musi byæ
wykonana przy kuchence od³¹czonej od zasilania
elektrycznego.
Ustawienie w poziomie
Mo¿liwe jest zainstalowanie urz¹dzenia obok mebli,
których wysokoæ nie przekracza poziomu roboczego.
Nale¿y upewniæ siê, czy ciana stykaj¹ca siê z
ty³em urz¹dzenia wykonana jest z materia³u
niepalnego i odpornego na ciep³o(T 90°C).
Dla zapewnienia wlaciwej instalacji:
ustawiæ urz¹dzenie w kuchni, w jadalni lub innym
pomieszczeniu (nie ³azience);
jeli p³aszczyzna kuchenki jest wy¿sza w
stosunku domebli, powinny one znajdowaæ siê w
odleg³oci co najmniej 20 mm od urz¹dzenia;
jeli kuchenka
zainstalowana jest pod
szafk¹ wisz¹c¹ powinna
ona znajdowaæ siê
minimum 420 mm nad
p³aszczyzn¹ kuchenki.
Odleg³oæ ta powinna
wynosiæ 700 mm jeli
szafki wisz¹ce
³atwopalne (patrz
ilustracja);
nie umieszczaæ zas³on za kuchenk¹ w odleg³oci
mniejszej ni¿ 200 mm od jej krawêdzi;
ewentualne okapy powinny zostaæ zainstalowane
wed³ug zaleceñ odpowiedniej instrukcji.
Ustawienie w poziomie
Jeli to konieczne wypoziomowaæ
urz¹dzenie, wzi¹æ nó¿ki*
regulacyjne na wyposa¿eniu i
przykrêcic je w odpowiednich
gniazdach umieszczonych w
rogaci podstawy kuchenki (patrz
rysunek).
Nó¿ki* dostarczane na
wyposa¿eniu mocowane na
zatrzasku pod podstaw¹
kuchenki.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Monta¿ przewo du zasila cego
Przewód nale¿y dobraæ na podstawie zastosowanego
rodzaju pod³¹czenia elektrycznego, wed³ug
nastêpuj¹cego schematu pod³¹czenia:
W celu zamocowania przewodu zasilaj¹cego:
1. Odkrêciæ ruby V ze
skrzynki zaciskowej i
zdj¹æ pokrywê, aby ja
otworzyæ (patrz rysunek).
2. umieciæ rub¹
³¹cznikow¹ A (patrz
rysunek) zgodnie ze
schematem po³¹czeñ
przytoczonym powy¿ej.
Tablica zaciskowa
dostosowana jest do
pod³¹czenia
jednofazowego 230V:
zaciski 1,2, oraz 3
po³¹czone ze sob¹, mostek 4 - 5 znajduje siê w
dolnej czêci skrzynki zaciskowej.
3. Umieciæ przewody N oraz
6 zgodnie z
rysunkiem (patrz rysunek) i dokonaæ po³¹czenia
dokrêcaj¹c mocno ruby zacisków.
4. umieciæ pozosta³e przewody w zaciskach 1 2
3 dokrêcaj¹c ruby.
Instalacja
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
230V
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
PL
25
5. przymocowaæ przewód zasilaj¹cy w odpowiednim
zacisku.
6. zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej zakrêcaj¹c
rubê V.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej
zamocowanej na urz¹dzeniu.
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiêdzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilania powinien byæ umieszczony w taki sposób,
aby w ¿adnym punkcie temperatura otoczenia nie
przekracza³a 50°C.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgodne
jest z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na
tabliczce znamionowej;
napiêcie zasilania odpowiada wartociom podanym na
tabliczce znamionowej;
czy gniazdko pasuje do wtyczki urz¹dzenia. W
przeciwnym razie nale¿y wymieniæ gniazdko lub
wtyczkê; nie stosowaæ przed³u¿aczy, ani
rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia przewód elektryczny
i gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien mieæ zgiêæ ani nie powinien byæ
zgnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany
i wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników.
Producent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci,
jeli powy¿sze normy nie bê przestrzegane.
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
DANE TECHNICZNE
Wymiary piekarnika
H x L x P
34 x 41 x 38 cm
Pojemnoæ l 53
Wymiary u¿ytkowe
szuflady
podgrzewania potraw
Szerokoæ cm 42
êbokoæ cm 44
wysokoæ cm 17
Napiêcie i
czêstotliwoæ
zasilania
elektrycznego
patrz tabliczka danych
znamionowych
P³yta grzejna
ceramiczna
Przód lewo
Ty³ lewo
Ty³ prawo
Przód prawo
Moc poch³aniana
przez ceramiczne
p³yty grzejne Max
1200 W
1800 W
1200 W
1800 W
6000 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietc
e
piekarników elektrycznych Norma
EN 50304
Zu¿ycie energii konwencja
Naturalna – funkcja ogrzewania:
tradycyjne
a
Tradycjonalnie
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona – funkcja
ogrzewania:
u
Piekarnia
Dyrektywy unijne 06/95/EC z dnia
12/12/06 (niskie napiêcie) z
póniejszymi zmianami - 04/108/E
C
z dnia 15/12/04 (zgodnoæ
elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami -
93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
póniejszymi zmianami
- 2002/96/EC.
26
PL
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
PL
27
Uruchomienie i u¿ytkowanie
Podczas pierwszego uruchomienia nale¿y
uruchomiæ piekarnik na pusto przez przynajmniej
jedn¹ godzinê, z termostatem ustawionym na
maksimum i zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie
wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Przed u¿ytkiem nale¿y obowi¹zkowo usun¹æ foliê
plastikow¹ ze cianek urz¹dzenia!
Uruchomiæ piekarnik
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ zalecan¹ temperaturê dla danego
programu lub inna ¿¹dan¹ obracaj¹c pokrêt³em
TERMOSTAT.
Z wykazem potraw wraz z zalecanymi dla nich
temperaturami zapoznaæ siê mo¿na w odpowiedniej
tabeli (patrz tabela pieczenia w kuchence).
Podczas pieczenia mo¿na zawsze;
zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
planowaæ czas trwania pieczenia i godzinê
zakoñczenia (patrz poni¿ej);
przerwaæ pieczenie przez przestawienie pokrêt³a
PROGRAMY w po³o¿enie 0.
Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii. Stosowaæ
po³o¿enie 1 piekarnika jedynie w przypadku
pieczenia z u¿yciem ro¿na.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Lampka kontrolna TERMOSTAT
Jej zawiecenie siê sygnalizuje, ze piekarnik
wytwarza ciep³o. Ganie, kiedy wewn¹trz osi¹gniêta
zostaje nastawiona temperatura. W tym momencie
lampka kontrolna zapala siê i ganie naprzemiennie
wskazuj¹c, ¿e termostat pracuje i utrzymuje sta³¹
temperaturê.
Owietlenie piekarnika
W³¹cza siê obracaj¹c pokrêt³em PROGRAMY w
dowolne po³o¿enie, ró¿ne ni¿ 0, i pozostaje
w³¹czone tak d³ugo póki piekarnik pracuje. Po
wybraniu
8
przy pomocy pokrêt³a, wiat³o zapala
siê bez uruchamiania ¿adnego z elementów
grzewczych.
28
PL
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawienie jednej
temperatury w zakresie od 50 °C a MAX za wyj¹tkiem:
GRILL I PODWÓJNY GRILL (zaleca siê ustawienie
jedynie na MAX);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
a Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzewcze: górny i
dolny. Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia lepiej
jest stosowaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej liczbie
pó³ek wystêpuje niekorzystny rozk³ad temperatur.
u Program PIEKARNIK CUKIERNICZY
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz funkcja wentylatora,
zapewniaj¹c wewn¹trz piekarnika delikatne i jednorodne ciep³o .
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia delikatnych potraw,
(na przyk³ad ciast, które wymagaj¹ wyrastania)
przygotowywania mignon na trzech poziomach jednoczenie.
w Program PIEKARNIK DLA PIZZY
W tej pozycji w³¹czone dolny i obwodowy element
grzejny oraz wentylator. Ta kombinacja umo¿liwia szybkie
ogrzewanie piekarnika z silnym dop³ywem ciep³a
zw³aszcza od do³u. W przypadku, gdy stosuje siê wiêcej
ni¿ jedn¹ pó³kê na raz koniecznym jest zamienianie ich
miejscami w po³owie wypiekania.
b Program WIELOFUNKCYJNY
Uruchamiane wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie wentylator.
Poniewa¿ temperatura jest równomierna w ca³ym piekarniku,
powietrze piecze i rumieni ¿ywnoæ w sposób równomierny.
Mo¿na jednoczenie u¿ywaæ maksymalnie dwie pó³ki.
d Program GRILL
Uruchamia siê centralna czêæ górnego elementu
grzewczego. Wysoka temperatura jest skierowana na grill i
zalecana dla potraw wymagaj¹cych dzia³ania wysokiej
temperatury na powierzchni (befsztyki z wo³owiny i
cielêciny, polêdwica, antrykot). Jest to program o
umiarkowanym zu¿yciu, idealny do pieczenia potraw o
niewielkiej objêtoci. Ustawiæ potrawê w centrum rusztu,
gdy¿ w naro¿nikach nie zosta³oby upieczone.
2 Program PODWÓJNY GRILL
Grill wiêkszy ni¿ zazwyczaj i o innowacyjnej linii, która
zwiêksza o 50% wydajnoæ pieczenia i który eliminuje strefy
naro¿nikowe braku temperatury Nale¿y stosowaæ metodê
grilowania w celu uzyskania jednorodnego zarumienienia.
T Program GRATIN
Uruchamia siê górny element grzewczy i rozpoczyna swa
prace wentylator i ro¿en (w modelach, które go posiadaj¹)
£¹czy jednokierunkowe promieniowanie cieplne z
wymuszon¹ cyrkulacj¹ powietrza wewn¹trz piekarnika.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c
moc penetracji cieplnej.
Pieczenia GRILL, PODWÓJNY GRILL oraz GRATIN
powinny byæ wykonywane przy zamknie tych drzwiczkach.
Ro¿en*
W celu uruchomienia ro¿na nale¿y
postêpowaæ nastêpuj¹co:
1. umieciæ brytfannê w po³o¿eniu 1;
2. umieciæ uchwyt ro¿na w po³o¿eniu 4
a nastêpnie umieciæ ro¿en w
odpowiednim otworze znajduj¹cym siê w
tylnej cianie piekarnika (patrz rysunek);
3. uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c
2/T
przy pomocy
pokrêt³a PROGRAMY.
Dolna komora
Poni¿ej piekarnika znajduje siê
komora, która mo¿e byæ wykorzystana
jako depozyt akcesoriów lub naczyñ. W
celu otwarcia drzwiczek obróciæ ku
do³owi (patrz ysunek).
Wewnêtrzne powierzchnie komory (jeli jest w
danym modelu) mog¹ siê nagrzewaæ.
Nie wk³adaæ materia³ów palnych do dolnej komory.
Praktyczne porady
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek 1 i
5: gor¹ce powietrza uderza w nie bezporednio, co
mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych potraw.
MULTICOTTURA
Stosowaæ pó³ki na pozycjach 2 i 4, a na pozycji 2
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
PL
29
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszt w górze.
GRILL
Podczas pieczenia GRILL I PODWÓJNY GRILL
ustawiaæ ruszt w po³o¿eniu 5 a brytfannê w
po³o¿eniu 1 w celu zebrania pozosta³oci po
pieczeniu (sosy i/lub t³uszcz). Podczas pieczenia
GRATIN ustawiaæ ruszt w po³o¿eniu 2 lub 3 a
brytfannê w po³o¿eniu 1 w celu zebrania
pozosta³oci po pieczeniu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na maksimum.
Nie nale¿y przejmowaæ siê, jeli górny grzejnik nie
jest stale w³¹czony: jego prac¹ steruje termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i ustawiæ
na ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
W przypadku brytfanny wyd³u¿a siê czas
pieczenia, a pizza rzadko kiedy jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami
mozzarellê dodaæ dopiero w po³owie pieczenia.
Planowanie pieczenia z u¿yciem
elektronicznego programatora
Ustawiæ zegar
Po pod³¹czeniu do sieci elektrycznej lub po black-out,
wywietlacz pulsuj¹c wywietla 0.00.
W celu regulacji godziny:
1. wdusiæ jednoczenie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
$ oraz KONIEC PIECZENIA %;
2. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ dok³adny czas wduszaj¹c
przyciski
* oraz ) Przy pomocy przycisku * czas
zwiêksza siê, przy pomocy przycisku
) czas siê zmniejsza.
Po ustawieniu godziny programator ustawia siê
automatycznie w po³o¿eniu rêcznym.
Ustawiæ minutnik.
Przy pomocy minutnika mo¿liwe jest ustawienie odliczania
wstecznego po zakoñczeniu którego emitowany jest
sygna³ akustyczny.
W celu ustawienia minutnika:
1. wdusiæ przycisk MINUTNIK
H. Na wywietlaczu pojawia siê:
N
2. wdusiæ przyciski oraz * e ) w celu ustawienia
¿¹danego czasu;
3. po zwolnieniu przycisków rozpoczyna siê
odliczanie wstecz a na wywietlaczu pojawia siê
bie¿¹ca godzina:
R
4. po up³ywie zadanego czasu emitowany jest sygna³
akustyczny, który mo¿na wy³¹czyæ wduszaj¹c
dowolny przycisk (za wyj¹tkiem przycisków
* oraz
)): symbol H wy³¹cza siê.
Minutnik nie kontroluje w³¹czania i wy³¹czania
piekarnika.
Regulowanie g³onoci sygna³u akustycznego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawieñ zegara,
przy pomocy przycisku
)
mo¿liwe jest wyregulowanie
g³onoci akustycznego sygna³u alarmowego.
Planowanie czasu trwania pieczenia z opónionym
rozpoczêciem
Przede wszystkim nale¿y zdecydowaæ o wyborze
¿¹danego programu pieczenia oraz temperatury pos³uguj¹c
siê pokrêt³ami PROGRAMY i TERMOSTAT piekarnika.
Teraz mo¿liwe jest zaplanowanie czasu trwania pieczenia:
1. wdusiæ przycisk CZAS TRWANIA PIECZENIA
$;
2. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ ¿¹dany czas trwania pieczenia
wduszaj¹c przyciski
* e ). Jeli, na przyk³ad,planuje siê
czas trwania 30 minut na wywietlaczu pojawia siê:
N.
3. po zwolnieniu przycisków i up³ywie 4 sekund, na
wywietlaczu ponownie pojawia siê aktualny czas (na
przyk³ad 10,00) wraz z symbolem
m
oraz liter¹ A (AUTO):
Nastêpnie nale¿y zaplanowaæ godzinê zakoñczenia
pieczenia:
4. wdusiæ przycisk KONIEC PIECZENIA
%;
5. w ci¹gu 4 sekund ustawiæ dok³adn¹ godzinê
zakoñczenia pieczenia wduszaj¹c przyciski oraz
* e
). Jeli, na przyk³ad, zamierza siê zakoñczyæ
pieczenie o godzinie 13,00, na wywietlaczu pojawia siê:
O
6. po zwolnieniu przycisków i up³ywie 4 sekund, na
wywietlaczu ponownie pojawia siê aktualny czas
(na przyk³ad 10,00) wraz z liter¹ A (AUTO):
P
Zgodnie z zaproponowanym przyk³adem piekarnik
w³¹czy siê automatycznie o godzinie 12,30 i
zakoñczy pracê po 30 minutach, oko³o 13,00.
Planowanie czasu trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczêciem
Postêpowaæ wed³ug procedury planowania czasu
pieczenia opisanej powy¿ej (punkty 1 3).
W³¹czona litera A przypomina o dokonaniu
programowania czasu trwania oraz zakoñczenia pieczenia
w trybie AUTO. W celu przywrócenia pracy w trybie
rêcznym piekarnika po ka¿dym pieczeniu AUTO nale¿y
wdusic jednoczenie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
$ oraz KONIEC PIECZENIA %.
Symbol
m pozostaje w³¹czony wraz z piekarnikiem
przez ca³y czas trwania pieczenia.
W ka¿dej chwili mozliwe jest wywietlenie
ustawionego czasu trwania po wduszeniu przycisku
CZAS TRWANIA PIECZENIA
$ oraz wywietlenie
30
PL
Tabela pieczenia w piekarniku
godziny zakoñczenia pieczenia po wduszeniu
przycisku KONIEC PIECZENIA
%. Po zakoñczeniu
pieczenia odzywa siê sygna³ akustyczny. W celu
przerwania go nale¿y wdusiæ dowolny przycisk, za
wyj¹tkiem przycisków
* oraz ).
Anulowanie zaprogramowanego pieczenia
Wdusiæ jednoczenie przyciski CZAS TRWANIA
PIECZENIA
$ oraz KONIEC PIECZENIA %.
Skorygowaæ lub skasowaæ wprowadzone dane
Raz wprowadzone dane mog¹ byæ zmieniane w
ka¿dej chwili poprzez wduszanie odpowiedniego
przycisku (MINUTNIK, CZAS TRWANIA PIECZENIA,
lub KONIEC PIECZENIA) i przez wduszenie
przycisku
* lub ).
Kasuj¹c czas trwania pieczenia uzyskuje siê tak¿e
automatycznie skasowanie pory koñca dzia³ania i odwrotnie.
W przypadku zaprogramowanego dzia³ania urz¹dzenie nie
przyjmuje czasu zakoñczenia pieczenia wczeniejszego
od godziny rozpoczêcia pieczenia proponowanego przez
samo urz¹dzenie.
Programy Potrawy
W
aga (kg)
Po³o¿enie na
³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ ciel
ê
ca lub wo³owa
Pieczeñ wie
p
rzowa
Biszko
p
t
y
(
z kruche
g
o ciasta
)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
T
ort z owocami
Plum cake
Biszko
p
t
Naleniki nadziewane
(
na 2
p
ó³kach
)
Ma³e ciastka
(
na 2
p
ó³kach
)
Ciasto francuskie s³one z serem
(
na 2
p
ó³kach
)
Bi
g
ne
(
na 3
p
ó³kach
)
Ciastka
(
na 3 rusztach
)
Bez
y
(
na 3 rusztach
)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Piekarnik Pizza
Pizza
Pieczeñ ciel
ê
ca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
3
2
2 lub 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Multicottura
Pizza
(
na 2
p
ó³kach
)
Lasa
g
ne
J
a
g
ni
ê
cina
Kurcz
ê
pieczone + ziemniaki
Makrela
Plum cake
Bi
g
ne
(
na 2
p
ó³kach
)
Ciastka
(
na 2 rusztach
)
Ciasto biszko
p
towe
(
na
j
edn
y
m ruszcie
)
Ciasto biszko
p
towe
(
na 2
p
ó³kach
)
S³one ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Grill
Sole i omiorniczki
Kalmar
y
i raki z ro¿na
M
¹
tw
y
Filet z dorsza
J
arz
y
n
y
z rusztu
Befszt
y
k ciel
ê
c
y
Kie³baski
Hambur
g
er
Makrela
T
ost
(
lub chleb tostow
yj)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n.° 4 i 6
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Befszt
y
k ciel
ê
c
y
Kotlet
Hambur
g
er
Makrela
T
ost
1
1
1
1
szt. 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Grill podwójny
Z
ro¿nem
Ciel
ê
cina z ro¿na
Kurczak z ro¿na
1.0
2.0
-
-
5
5
Max
Max
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
M
¹
tw
y
1.5
1.5
2
2
10
10
200
200
55-60
30-35
Z
ro¿na
Ciel
ê
cina z ro¿na
Kurczak z ro¿na
J
a
g
ni
ê
cia z ro¿na
1.5
1.5
1.5
-
-
-
5
5
5
200
200
200
70-80
70-80
70-80
Zapiekanki
Z
ro¿nem wieloelementowym
(
t
y
lko w niektór
y
ch modelach
)
Szasz³
y
k mi
ê
sn
y
Szasz³
y
k warz
y
wn
y
1.0
0.8
-
-
5
5
Max
Max
40-45
25-30
PL
31
U¿ytkowanie
ceramicznej p³yty grzejnej
Klej zastosowany do uszczelnieñ pozostawia na
szkle t³uste plamy. Przed eksploatacj¹ urz¹dzenia
zalecamy usun¹æ te plamy w³aciwym, ale nie
ciernym produktem. Podczas pierwszych godzin
funkcjonowania mo¿na odczuæ odór gumy, który
jednak szybko zanika.
W³¹czanie i wy³¹czanie stref pieczenia
W celu w³¹czenia strefy pieczenia nale¿y przekrêciæ
w kierunku wskazówek zegara odpowiednie pokrêt³o.
W celu wy³¹czenia obróciæ pokrêt³o w kierunku
przeciwnym do wskazówek zegara a¿ do 0.
Zawiecenie siê kontrolki PRACA P£YT sygnalizuje,
ze przynajmniej jedna z p³yt w p³ycie grzewczej jest
w³¹czona.
Strefy pieczenia
Na p³ycie grzewczej znajduj¹ siê halogenowe
elementy grzewcze. Podczas pracy nabieraj¹ one
koloru czerwonego:
A. strefa pieczenia z
elementami halogenowymi.
B. Kontrolka ciep³a:
sygnalizuje, ¿e temperatura
odpowiedniej strefy pieczenia
przekracza 60 st. C tak¿e
wówczas, gdy element jest wy³¹czony, lecz jest
jeszcze rozgrzany.
Strefy pieczenia z elementami halogenowymi.
Przekazuj¹ ciep³o poprzez promieniowanie ¿arówki
halogenowej mieszcz¹cej siê w nich. Charakteryzuj¹
siê w³asnociami, które przypominaj¹ typowe
w³asnoci gazu: szybk¹ odpowiedzi¹ na sterowanie i
natychmiastow¹ sygnalizacjê mocy.
Nie nale¿y wpatrywaæ siê w elementy halogenowe.
Obracaæ odpowiednie pokrêt³o w kierunku
wskazówek zegara od 11 do 12.
Praktyczne porady zwi¹zane z u¿ytkowaniem
p³yty grzewczej
Stosowaæ garnki z p³askim dnem i znacznej
gruboci, aby mieæ pewnoæ, ¿e dok³adnie
przylegaj¹ do obszaru nagrzewanego;
stosowaæ garnki o rednicy wystarczaj¹cej do
ca³kowitego pokrycia strefy ogrzewania, tak, aby
zapewniæ wykorzystanie ca³ego ciep³a;
upewniæ siê, ¿e dna garnków zawsze dok³adnie
oczyszczone i suche; przyleganie do obszarów
ogrzewania dziêki temu bêdzie optymalne i tak
garnki jak i p³yta grzewcza bêd¹ mia³y wiêksz¹
trwa³oæ;
wystrzegaæ siê stosowania tych samych naczyñ,
co stosowane na palnikach gazowych: skupienie
ciep³a w przypadku palników gazowych mo¿e
odkszta³ciæ dno naczynia, i nie bêdzie ono
dok³adnie przylegaæ;
nie pozostawiaæ nigdy strefy gotowania w³¹czonej
bez garnka gdy¿ mog³aby ulec uszkodzeniu.
A
A
A
A
B
Poz. P³yta grzejna
0
Wy³¹czona
1
Do rozpuszczania mas³a, czekolady
2
3
Do podgrzewania p³ynów
4
5
Do kremów i sosów
6
7
Gotowanie w temperaturze wrzenia
8
9
Pieczenie
10
11
Do du¿y ch kawa³ków miêsa
12
Do sma¿enia
32
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami bezpieczeñstwa.
Maj¹c na wzglêdzie Wasze bezpieczeñstwo podajemy Wam
poni¿sze zalecenia, które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Ceramiczna p³yta grzewcza jest odporna na wahania
temperatury i uderzenia. Je¿eli jednak zostanie
uderzona czym ostrym, jak nó¿ czy inne narzêdzia,
mo¿e pêkn¹æ. Jeli zdarzy siê co takiego, nale¿y
natychmiast wyj¹c wtyczkê z gniazdka sieci, zwróciæ
siê wy³¹cznie do autoryzowanego centrum obs³ugi
technicznej i za¿¹daæ stosowania oryginalnych czêci
zamiennych. Nie zastosowanie siê do tej zasady mo¿e
spowodowaæ, ¿e urz¹dzenie nie bêdzie bezpieczne.
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem,
nnawet, jelimiejsce to jest chronione daszkiem,
gdy¿ wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub gdy
rêce czy stopy mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie powinno byæ u¿ywane przez osoby doros³e
jedynie do gotowania, zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji u¿ytkownika. Wszelkie inne
próby u¿ycia urz¹dzenia (np. do ogrzewania pomieszczeñ)
uwa¿a siê za niew³aciwe i niebezpieczne. Producent nie
ponosi odpowiedzialnoci za uszkodzenia wynikaj¹ce z
niew³aciwej i nierozs¹dnej eksploatacji urz¹dzenia
Podrêcznik dotyczy urz¹dzenia klasy 1
(izolowanego) lub klasy 2 podklasa 1 (zabudowane
pomiêdzy dwoma meblami).
Nie pozwalaæ zbli¿aæ siê dzieciom.
Unikaæ sytuacji, gdy przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe stykaj¹ siê z rozgrzanymi
elementami urz¹dzenia.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika
u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie stosowaæ p³ynów ³atwopalnych (alkohol, benzyna,
itp.) w pobli¿u urz¹dzenia, kiedy jest ono u¿ywane.
Nie umieszczaæ materia³ów ³atwopalnych w dolnej
komorze depozytowej lub w piekarniku; jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione
mo¿e nast¹piæ po¿ar.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w
pozycji
, kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane.
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel,
ale tylko trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia
wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie usterki nie nale¿y w ¿adnym wypadku siêgaæ do
wewnêtrznych czêci urz¹dzenia, w celu usi³owania jego
naprawy. Kontaktowaæ siê z serwisem.
Nie opieraæ na otwartych drzwiczkach ciê¿kich
przedmiotów.
Usuwanie odpadów
Usuwanie materia³ów opakowaniowych: dostosowaæ
siê do lokalnych przepisów; w ten sposób
opakowanie bêdzie mog³o zostaæ odzyskane.
Dyrektywa europejska 2002/96/CE w sprawie odpadów
urz¹dzeñ elektrycznych oraz elektronicznych (RAEE)
przewiduje, ¿e domowe urz¹dzenia elektryczne nie
powinny byæ utylizowane w ramach normalnej utylizacji
sta³ych odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny
byæ zbierane oddzielnie w celu zoptymalizowania
stopnia odzysku i recyklingu materia³ów, które zawieraj¹
je, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom dla
zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego kosza
umieszczony jest na wszystkich produktach dla
przypomnienia o obowi¹zku zbiórki selektywnej.
Zu¿yte domowe urz¹dzenia elektryczne mo¿na
dostarczaæ do publicznych punktów zbiórki surowców
wtórnych, sk³adowaæ je w odpowiednich obszarach
komunalnych, lub, jeli przewiduje to przedmiotowe
prawo krajowe, zwracaæ si do sprzedawców przy
zakupie nowego wyrobu podobnego rodzaju.
Wszyscy g³owni producenci elektrycznego sprzêtu
gospodarstwa domowego prowadza aktywnoæ w
zakresie tworzenia i zarz¹dzania zbiórk¹ i utylizacja
zu¿ytych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Uruchamiaj¹c piekarnik w ró¿nych godzinach
pocz¹wszy od pónego popo³udnia do pierwszych
godzin porannych wspó³pracuje siê przy
ograniczaniu zu¿ycia mocy przedsiêbiorstw
wytwarzaj¹cych energiê elektryczna.
Zaleca siê wykonywanie zawsze pieczeñ GRILL,
PODWÓJNY GRILL i GRATIN przy zamkniêtych
drzwiczkach: w celu uzyskania lepszych wyników
oraz znacz¹cej oszczêdnoci energii elektrycznej
(ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ
uszczelek, aby dok³adnie przylega³y do drzwiczek i
nie powodowa³y utraty ciep³a.
PL
33
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ odizolowaæ urz¹dzenie od sieci
zasilania elektrycznego.
Nigdy nie stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych do czyszczenia urz¹dzenia.
Czyszczenie piekarnika
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mo byæ myte przy pomocy g¹bki
nas¹czonej letni¹ wo i neutralnym myd³em. Jeli
plamy trudne do zmycia nale¿y stosowaæ produkty
specjalne. Wyp³ukaæ du¿¹ iloci wody i dok³adnie
wysuszyæ. Nie
nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. U¿ywaæ ciep³ej
wody, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Unikaæ
rodków cieraj¹cych.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nie zarysowuj¹cych powierzchni, a
nastêpnie osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Nie nale¿y
u¿ywaæ szorstkich narzêdzi lub ostrych, metalowych
skrobaków, które mo zarysowaæ powierzchniê i
powodowaæ pêkanie szyby.
Akcesoria mo byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e w
zmywarkach.
Panel sterowania czyciæ z zanieczyszczeñ i t³uszczu
przy pomocy g¹bki nie zarysowuj¹cej powierzchni lub
miêkk¹ szmatk¹.
Sprawdzaæ uszczelki piekarnika
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ze uszczelka jest
uszkodzona nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego punktu
serwisowego. Nie u¿ywaæ piekarnika a¿ do chwili
zakoñczenia naprawy.
.
Wymiana ¿awki owietleniowej w
piekarniku
1. Po od³¹czeniu piekarnika od sieci
elektrycznej zdj¹æ szklan¹ pokrywkê
obudowy ¿arówki (patrz rysunek)..
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na
analogiczn¹ : napiêcie 230V, moc 25
W, z³¹cze E 14.
3. Za³o¿yæ pokrywkê o pod³¹czyæ
piekarnik do sieci elektrycznej.
Czyszczenie ceramicznej p³yty grzejnej
Wystrzegaæ siê stosowania myj¹cych rodków
ciernych lub koroduj¹cych, takich jak odplamiacze i
produktu odrdzewiaj¹ce, detergentów w proszku oraz
g¹bek o powierzchni cieraj¹cej. mo w sposób
nieusuwalny zarysowaæ powierzchniê.
W ramach zwyk³ej konserwacji wystarczy
przemywanie p³yty wilgotna g¹bk¹ i przetarcie
papierowym rêcznikiem kuchennym..
Jeli p³yta jest szczególnie silnie zabrudzona,
cieraæ przy pomocy odpowiedniego produktu do
czyszczenia powierzchni szklanych, sp³ukaæ i
osuszyæ.
W celu usuniêcia stwardnia³ych skupisk brudu
pos³ugiwaæ siê odpo
wiedni¹ szpatu³k¹ (nie
dostarczana na wyposa¿eniu). Interweniowaæ, gdy
to tylko mo¿liwe, nie czekaj¹c a¿ urz¹dzenie siê
och³odzi, dla unikniêcia stwardnienia resztek.
Znakomite wyniki mo¿na uzyskaæ stosuj¹c g¹bkê
ze stali nierdzewnej specjaln¹ do ceramicznych
p³yt grzewczych zwil¿o woda i myd³em.
W przypadku,
jeli na p³ycie grzewczej stopi¹ siê
przypadkowo przedmioty lub materia³y plastikowe
albo cukier, usuwaæ je natychmiast przy pomocy
szpatu³ki, póki powierzchnia jest jeszcze ciep³a.
Po oczyszczeniu, p³yta mo¿e zostaæ
zakonserwowana odpowiednim produktem do
konserwacji i ochrony. Niewid
oczny film na³o¿ony
w ten sposób przez te produkty chroni
powierzchniê w przypadku wykipienia podczas
gotowania. Zaleca siê wykonywanie tych
czynnoci, gdy urz¹dzenie jest letnie lub zimne.
Pamiêtaæ nale¿y, aby zawsze sp³ukiwaæ czysta
wo i osuszaæ p³ytê. Pozosta³
oci ¿ywnoci
mog³yby, bowiem zastygn¹æ podczas nastêpnego
u¿ycia.
Produkty specjalne do
czyszczenia ceramiki szklanej
Gdzie je nabywaæ
£opatka z ostrzem i ostr za
zapasowe
Hobbystyczne
i art. metalowe
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Inne produktu do ceramiki szklanej
Art. gospodarstwa domowego
Zrób to sam
Art. metalowe
Supermarkety
Czyszczenie stali nierdzewnej
Stal nierdzewna mo¿e ulec poplamieniu, jeli przez
d³u¿szy czas pozostanie w kontakcie z bardzo tward¹
wo lub ze rodkiem czystoci zawieraj¹cym fosfor.
Zaleca siê obfite sp³ukiwanie i dok³adne osuszanie.
Serwis Techniczny
Nale¿y podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.)
numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na
jego opakowaniu.
Konserwacja i utrzymanie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Whirlpool C3VP6R /HA instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla